Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
5 0 5

#4801 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Edouard wrote: Rekoh, vidim na koji mlin voda skreće. Planinski potok jest bistar, ali je najćešće i plitak.
Ima dosta stvari koje muslimane i kršćane povezuju, to je pokazao i papa Franjo s Erdoganom u Turskoj.
Inače, osim ako nije nužno, preferiram govoriti o onom što ljude, a i religije, povezuje, a ukoliko je nužno, radi istine, i o onome što nas razdvaja. A sumnjam da ateisti izgaraju od želje da ovdje saznaju istinu.
S nekoliko citata ne obara se lahko vrijednost knjige Postanka i njzina poruka.
Towelie kao pravi vjernik i pripadnik islama dobro zna što ja držim ispravnim i istinitim, i drago bi mi bilo s njim razmijeniti mišljenja i iskustva, pa i suprostavljena, ali ne ovdje, ovo je ipak PDF o ateizmu.
si ju in dzehenem, edo.

nemas motivaciju spasiti dva covjeka vjecnosti u paklu? i sta su to bogati dva politicara pokazali? ne znam ja sta vas spaja i razdvaja, ali znam da (najmanje) jednog od vas dvojice slijedi pakao koliko i mene (pod uslovom da je jedan od vas dvojice upravu). :evil: :lol:
Edouard

#4802 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:
Edouard wrote:Taman htio uzeti rečenicu koju Nin uze da ti kratko odgovorim.
A što da ti odgovorim na toliki tvoj trud osim: @Lopove, opusti se bar malo, utisak je kao da si u nekom grču, sve žestoko srcu primaš. Ako ni zbog čega, prestat ću pisati samo da ne dobiješ infarkt.
Eto Nin me morao braniti. Hvala mu. Ali nije propustio ni oprati me. Vratit ću mu, pogotovo ovo drugo, ali nekom drugom zgodom. Premda zna nerijetko uvrijediti, najvažnije mi je, a i ranije sam primijetio, da nije zločest čovjek, a sve ostalo se da. I njemu si nedavno prigovorio za mržnju. Lahk si na 'orozu'.
A što bih ikoga mrzio, ta mržnja najviše izjeda onoga tko mrzi.
Ma ne vjerujem da ti ikoga mrzis, barem po nacinu pisanja. Jednostavno iznosis svoja uvjerenja na jedan miran nacin i to je to. Lako se prepozna maliciozna osoba, sto s tobom nije slucaj.

A sto se tice vrijedjanja, to se nekad desi shodno okolnostima pa opletem po svima. Vjeruj, ni ateisti nisu amnestirani od mog plamenja kad mi dodje, a stava sam da ubjedjenje i ideologija nije primaran materijal kojim se vrijedja, mada mnogima jeste, pa me shvatate pogresno. Ako cu nekoga vrijedjati onda cu ga vrijedjati na osobnom nivou, direktno kao licnost, a ako kritikujem grupu i pripadnici iste to shvataju kao uvredu na osobnom nivou, e onda je do njih.

Lijep pozdrav mom Edi! :)
Nin, hvala na pozdravu, i jednako uzvraćam.
nasa

#4803 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

@ lopov

e sad....pa onda svako pisanje o religijama od strane ateista koje religiju kritikuje, vidi nesto lose u njoj itd. mozemo okarakterisati kao netrpeljivost prema drugim
Recimo ja se slazem s tobom da netrpeljivost jeste problem na Balkanu ali ona je daleko vise prisutna izmedu pripadnika razlicitih religija nego sto je usmjerana na ateiste...
Lopov-eliminator

#4804 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Edouard wrote:
Lopov-eliminator wrote:Ovakvi ljudi puni mržnje poput Edouarda na površinu su ponovo isplivali 90-ih i sada bi da vedre i oblače kao što radi
onaj u Sjevernoj Koreji. Ovaj i još jedan tvoj post imaju dovoljno materijala za prijavu zbog raspirivanja mržnje po vjerskom osnovu ali neka, treba te puštati da pišeš, da se ogoli nazadnost balkanaca koji i dalje žive u 15. vijeku. Uostalom, na Balkanu izljevi vjerske i nacionalne mržnje normalno prolaze bez ikakvih sankcija u vidu presuda, tako da je i ovo što ti ideološki radiš normalno za Balkan.
Taman htio uzeti rečenicu koju Nin uze da ti kratko odgovorim.
A što da ti odgovorim na toliki tvoj trud osim: @Lopove, opusti se bar malo, utisak je kao da si u nekom grču, sve žestoko srcu primaš. Ako ni zbog čega, prestat ću pisati samo da ne dobiješ infarkt.
Eto Nin me morao braniti. Hvala mu. Ali nije propustio ni oprati me. Vratit ću mu, pogotovo ovo drugo, ali nekom drugom zgodom. Premda zna nerijetko uvrijediti, najvažnije mi je, a i ranije sam primijetio, da nije zločest čovjek, a sve ostalo se da. I njemu si nedavno prigovorio za mržnju. Lahk si na 'orozu'.
A što bih ikoga mrzio, ta mržnja najviše izjeda onoga tko mrzi.
Naravno da nećeš odgovoriti ničim drugim jer ne znaš kako odgovoriti.

Tvoj je utisak takav jer ti govorim sve ono što mislim bez ikakvog umotavanja. Srcu žestoko primam samo neosnovanu mržnju proisteklu iz diskriminativnih ideja koje po društvo u cjelini imaju ogromne posljedice, a jedan od nosilaca tih ideja si i ti.

NiN-u sam onda prigovorio za mržnju jer je onakvo omalovažavanje zaista bilo nepotrebno. Ali, iako se istina NiN tu malo iznervirao (što ima običaj pa oplete i po ateistima), on sveukupno nema loše namjere. Međutim, ti ih imaš i to si do sada pokazao više puta.

Infarkt sigurno neću dobiti jer me takvi kao ti ne mogu dotle dovesti.

Svoju zadnju rečenicu primijeni na sebe, izjede te mržnja skroz.
Towelie

#4805 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Towelie kao pravi vjernik i pripadnik islama dobro zna što ja držim ispravnim i istinitim, i drago bi mi bilo s njim razmijeniti mišljenja i iskustva, pa i suprostavljena, ali ne ovdje, ovo je ipak PDF o ateizmu.
Svakako. Kvalitetna diskusija je uvek dobrodosla. Pozdrav.
Svoju zadnju rečenicu primijeni na sebe, izjede te mržnja skroz.
Ne mislim da ovde iko ikog mrzi. Nema razloga za tako nesto.
Lopov-eliminator

#4806 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

nasa wrote:@ lopov

e sad....pa onda svako pisanje o religijama od strane ateista koje religiju kritikuje, vidi nesto lose u njoj itd. mozemo okarakterisati kao netrpeljivost prema drugim
Recimo ja se slazem s tobom da netrpeljivost jeste problem na Balkanu ali ona je daleko vise prisutna izmedu pripadnika razlicitih religija nego sto je usmjerana na ateiste...
A ne ne, nemoj tako plitko, nije za svako pitanje tako. Imaš ti ovdje ljudi koji stvarno nemaju loše namjere poput npr. kerime, imaš i neslaganja ali satanizacije onih drugih i njihovih uvjerenja tu nema.

Evo, od mene npr. sigurno nikad nisi mogla vidjeti da sam ičim osporavao neku religiju kao što se ovdje neki ateisti slomiše da ospore postojanje Boga a time i te religije. Ne želim nikome osporavati Boga, a i ako sam s nekim ušao u polemiku o tom pitanju to je da pokažem da ne treba biti isključiv u smislu priznavanja svog mišljenja kao jedine istine i kao definitivnog zaključka o nastanku svega a one druge smatrati neprijateljima bez osnova.

Tačno, netrpeljivost je prisutna daleko više između pripadnika različitih religija, posebno zbog zadnjeg rata ali je to u ovom slučaju više vezano za brojeve, ateisti su u sva 3 tora žestoka manjina, a pripadnici sva 3 tora olako su spremni satanizirati ateiste.

Šta misliš zašto vjernici brzo stave svoja neslaganja po strani pa ujedinjuju snage ovdje na forumu na temama poput ove? Zato što sva 3 tora ateiste percipiraju kao neprijatelje, pa su im ateisti zajednički neprijatelj, iako nema nikakvog osnova za takvu percepciju.
Lopov-eliminator

#4807 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Towelie wrote: Ne mislim da ovde iko ikog mrzi. Nema razloga za tako nesto.
Lično ovdje ne mrzi niko nikoga ali mržnja nekih pojedinaca prema drugim grupama je tu iako za to nema nikakvog razloga.
Towelie

#4808 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Lopov-eliminator wrote:
Towelie wrote: Ne mislim da ovde iko ikog mrzi. Nema razloga za tako nesto.
Lično ovdje ne mrzi niko nikoga ali mržnja nekih pojedinaca prema drugim grupama je tu iako za to nema nikakvog razloga.
To znam, Nazalost, nema tolerancije prema drugom i drugacijem.
sigh

#4809 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

http://www.media.ba/bs/mediametar/nevid ... isti-u-bih :)

Ne mrzim vjernike ovdje, istini za volju nekad su mi uvjerenja vjernika problem ali protiv njih nemam nista kao osobe, ja cesto npr. provociram ali sa sadrzajem, diskusije radi. Medjutim ovdje cesto naletim na vrijedjanje i provociranje liseno bilo kakvog smisla :)
nasa

#4810 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Vidi, tolerancija nije bas ni tako precizno definisan pojam, a podlozan je raznolikim dozivljajima.

Uvijek je kljucan odnos vecina prema manjini.
Vjernici su vecina, kod nas , u svijetu generalno...Vi, htjeli to ili ne, svjesno ili nesvjesno, ocekujete, usmjereni ste na djelovanje vecine, u ovom slucaju vjernika...Zato mislim da vi puno vise pridajete paznje stavu koji vjernici imaju prema ateistima nego sto je slucaj obrnuto.
Osim toga, budite iskreni sami sa sobom, uvijek ali uvijek, koliki god stepen tolerancije vjernici pokazali vi cete, sve dok ste manjina osjecati to nedovoljnim ili cak kao neki oblik milostinje itd.
Stvarno ne mislim nista lose, slicno stanje je bilo s vjernicima u doba komunizma....

Manjina toleranciju rijetko, vrlo rijetko dozivi kao nesto pozitivnu cak i kada se ona desava jer uvijek ostaje osjacaj da je to izvuceno nerado od onih koji su vecina.
Zato recimo kod nas cesto imas od strane nemuslimana negiranje da je bilo sta pozitivno se odvijalo prema nemuslimanima u toku osmanske vlasti ili s druge strane muslimani isto negiraju u nekimdrugim periodima historije itd. jer dozivljavali su to kao milost jaceg, mrvice, a rijetko koji covjek se zadovolji mrvicama...
m_l

#4811 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

Da bismo bili tolerantni prvo trebamo biti posteni, da nemamo zlih namjera, ne podvaljujemo, etc.

Mislila sam da se ne javljam, ali mi je ovo samo posluzilo kao primjer. Osoba u sljedecem postu koja je meni replicirala, da je iskrena i postena ne bi recenicu kastrirala, vec bi procitanu recenicu i misao koja je istom predstavljena shvatila kako treba. Medjutim, nije iz njemu znanih razloga. Ovo je banalan primjer, postoje mnogo ozbiljnije stvari gdje ljudi jednostavno od svoje zlobe nece da stvari vide onako kako treba...

Znaci, baska neciji intelekt, baska ljudskost.

dpjokala26 wrote:
m_l wrote:@dp

Ima zakon koliko decibela je dozvoljeno, pa fino prijavi onoga ko isti krsi. Ako je to dzamija u tvom komsiluku, slobodno izvoli. Ako ne krsi zakon, sorry sto ti se isti ne svidja, al' moraces da trpis.

:shock: ruzno,jako,jako ruzno.
dpjokala26

#4812 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dpjokala26 »

m_l wrote:Da bismo bili tolerantni prvo trebamo biti posteni, da nemamo zlih namjera, ne podvaljujemo, etc.

Mislila sam da se ne javljam, ali mi je ovo samo posluzilo kao primjer. Osoba u sljedecem postu koja je meni replicirala, da je iskrena i postena ne bi recenicu kastrirala, vec bi procitanu recenicu i misao koja je istom predstavljena shvatila kako treba. Medjutim, nije iz njemu znanih razloga. Ovo je banalan primjer, postoje mnogo ozbiljnije stvari gdje ljudi jednostavno od svoje zlobe nece da stvari vide onako kako treba...

Znaci, baska neciji intelekt, baska ljudskost.

dpjokala26 wrote:
m_l wrote:@dp

Ima zakon koliko decibela je dozvoljeno, pa fino prijavi onoga ko isti krsi. Ako je to dzamija u tvom komsiluku, slobodno izvoli. Ako ne krsi zakon, sorry sto ti se isti ne svidja, al' moraces da trpis.

:shock: ruzno,jako,jako ruzno.
ti sve znas o meni i da sam zla, da podvaljujem,da nisam postena,nit iskrena......nit pameti, nit icega ljudskog u sebi nosim. :?
ipak ovaj post vise govori o tebi nego meni. :eh:
m_l

#4813 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

Kada neko izdvoji tj. markira dio recenice, da bi nekoga kritikovao kako je to ruzno sto je napisao, znaci izdvoji iz konteksta ono sto mu pase, a upravo si to uradila, ja jednostavno ne vjerujem u dobru namjeru te osobe. Sorry, al' tako je. :wink:
dpjokala26

#4814 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dpjokala26 »

m_l wrote:Kada neko izdvoji tj. markira dio recenice, da bi nekoga kritikovao kako je to ruzno sto je napisao, znaci izdvoji iz konteksta ono sto mu pase, a upravo si to uradila, ja jednostavno ne vjerujem u dobru namjeru te osobe. Sorry, al' tako je. :wink:
da,ruzno je da nekom kazes da trpi.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Zadar/t ... fault.aspx
m_l

#4815 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by m_l »

Rijec je stavljena u italic, i nikako nisi trebala vaditi iz konteksta. Kao sto rekoh, ovo su banalne stvari. Ima mnogo ozbiljnijih gdje na isti nacin neko reaguje.

o&o :wink:
dpjokala26

#4816 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by dpjokala26 »

m_l wrote:Rijec je stavljena u italic, i nikako nisi trebala vaditi iz konteksta. Kao sto rekoh, ovo su banalne stvari. Ima mnogo ozbiljnijih gdje na isti nacin neko reaguje.

o&o :wink:
ne potcjenjuj moj zdrav razum. :jok:
MJAU - da

#4817 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

Drugi profil, javi mi se u pp pa ću ti objasniti kako sam ja uspjela u tome da se poziv na molitvu smanji, pošto je budi cijeli komšiluk. Sad budi one koji idu u džamju na molitvu, pošto se oni isti probude prije poziva, kako bi se pripremili za isto. :-)
drug_profi

#4818 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

MJAU - da wrote:Drugi profil, javi mi se u pp pa ću ti objasniti kako sam ja uspjela u tome da se poziv na molitvu smanji, pošto je budi cijeli komšiluk. Sad budi one koji idu u džamju na molitvu, pošto se oni isti probude prije poziva, kako bi se pripremili za isto. :-)

Some users couldn’t be added as they have disabled private message receipt.
kerima1

#4819 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

Imaš ti ovdje ljudi koji stvarno nemaju loše namjere poput npr. kerime, imaš i neslaganja ali satanizacije onih drugih i njihovih uvjerenja tu nema.
:D
Ma ko me to pohvali uh umislit cu se Boga mi :kiss: :D

Selam i pozdrav svima.
GAU8

#4820 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image
GAU8

#4821 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Da li su se vjernici ikada zapitali je li njihovo vjerovanje bilo

1) čin dobre volje
2) pitanje neposrednog porijekla.

Ako ste se rodili u katoličkoj porodici, koliko vas je musliman ili pravoslavac, ako ste se rodili u pravoslavnoj porodici, koliko vas je katolik ili musliman?
i naravno ako ste se rodili u muslimanskoj porodici, koliko vas je pravoslavac ili katolik.

Izvjestan, poprilično značajan, broj prestane da vjeruje, ali gotovo da nema prelazaka iz jedne u drugu religiju.

Jasno je da je religija zapravo nametnuta samim rođenjem i okruženjem.
statixx

#4822 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Simpaticno je kako su vjernici vjesti kada treba uociti kontradiktornosti drugih religija, a fakticki sami sebi skacu u stomak.
GAU8

#4823 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Kada se istaknu loše stvari koje su rađene u ime religije i u ime boga, vjernici imaju gotov izgovor, kako su zapravo krivi ljudi, a religija je čista.
Po meni to nema nekog smisla, jer religiju čine ti ljudi/vjernici.

Po tome onda IDIL-ovci nisu vjernici?? Ili krstaški ratnici, inkvizitori itd.
S druge strane, i oni koji ne vjeruju, savršeno su sposobni činiti zlo.

Mnogo je vjernika dobrih ljudi, a i loših ljudi. Isto tako je mnogo ateista, dobrih, kao i loših.
Bitno je biti čovjek. Ne zato što ti je obećana neka nagrada, već zato što se čineći dobra djela osjećaš dobro.
Da bi bio čovjek, ne treba ti bog ni religija.
S4mpion

#4824 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

GAU8 wrote: Jasno je da je religija zapravo nametnuta samim rođenjem i okruženjem.
Pogrešno, barem u demokratskim zemljama, niko nikome ne brani da uzme tuđu vjeru, to što su prelasci rijetki ne znači da su nekome vezane ruke po pitanju vjerske slobode.
GAU8 wrote:Kada se istaknu loše stvari koje su rađene u ime religije i u ime boga, vjernici imaju gotov izgovor, kako su zapravo krivi ljudi, a religija je čista.
Pogrešno. Ukoliko govoriš o velikim religijama, one su zasnovane na Knjigama, ne na praksi vjernika.
Bitno je biti čovjek. Ne zato što ti je obećana neka nagrada, već zato što se čineći dobra djela osjećaš dobro.
Radiš stvari da bi se osjećao dobro? To mi poprilično liči na nagradu. :pusi:
GAU8

#4825 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

S4mpion wrote:
GAU8 wrote: Jasno je da je religija zapravo nametnuta samim rođenjem i okruženjem.
Pogrešno, barem u demokratskim zemljama, niko nikome ne brani da uzme tuđu vjeru, to što su prelasci rijetki ne znači da su nekome vezane ruke po pitanju vjerske slobode.
Gdje ti vidiš da sam ja rekao da neko nekome brani?? Možda te riječ "nametnuta" malo zbunila. Ali u trenutku dok razviješ svijest da sam biraš, ti si već toliko obilježen vjerom tvoje porodice, da je minimalna šansa da će se tu nešto promijeniti. Samo to sam rekao. Znači "tehnički" nema "zabrane" ali si "de-facto" predodređen.
GAU8 wrote:Kada se istaknu loše stvari koje su rađene u ime religije i u ime boga, vjernici imaju gotov izgovor, kako su zapravo krivi ljudi, a religija je čista.
Pogrešno. Ukoliko govoriš o velikim religijama, one su zasnovane na Knjigama, ne na praksi vjernika.
Knjige koje su pisali ljudi i gdje je argument da su te knjige tačne to, što je u tim knjigama napisano da su tačne.
To meni zvuči upravo kao činjenica da su religije sačinili ljudi. Ubijedi me u suprotno.
Radiš stvari da bi se osjećao dobro? To mi poprilično liči na nagradu. :pusi:
Da. Radiš dobre stvari, jer te to čini sretnim, i to je najveća nagrada.
Jer si dobra osoba. Ako si dobar, ne treba ti bog da te tjera na dobre stvari.
Ako dobro radiš SAMO zbog boga, šta to onda govori o tebi.
Zar onda ne znači da je statistički bolji ateista koji čini dobra djela, od vjernika koji čini dobra djela?
Jer ovaj drugi te možda čak i mrzi, ali se boji boga i zato čini dobra djela....
Locked