BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Alfons Kauders

#4776 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Nuken wrote:Image

a evo i videa kako se kalašnjikov rastavlja. Ne čini mi se da je neka posebna nauka na djelu :D

I pitam jer mi nije jasno iz ovog videa :)

Hajde, uskoro ce biti jos informacija
Nuken

#4777 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

heckler wrote:Cisto radoznalosti radi pokusao pronaci cijene. Kriju ko zmija noge.

Napravili su halu od preko 10000m2, valja je sad necim i napuniti :)

Fakat, zna li se koliko ACU ima uposlenih, površina hala?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4778 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hame_ »

Dobro mašinci, čiju to vi pušku rastavljate i sastavljate evo treći dan :mrgreen:

:bih:

*Video je ratni i na temu - kalaš CZ uzazid.
Nuken

#4779 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Hame_ wrote:Dobro mašinci, čiju to vi pušku rastavljate i sastavljate evo treći dan :mrgreen:

:bih:

*Video je ratni i na temu - kalaš CZ uzazid.
Čuj čiju! Našu, bosansku! :D
heckler

#4780 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote: I pitam jer mi nije jasno iz ovog videa :)

Meni nije nista jasno sve skupa oko ovoga :) Odkud slovenci u ovoj prici i kakav je tacno odnos izmedju ovih firmi? Zasto uopste samo modifikacija zastavine puske (ako je stvarno zadrzan zastavin sanduk, pogotovo ako je nepromjenjen)? Odkud uopste muda za ulazak u ovaj segment trzista, i (ako ne lazu) odkud vec 22 miliona ugovorenog posla :shock:

Kako se poklopac pricvrscuje na sanduk a da ostane dobro upucan je tek na sredini moje liste nejasnoca :-D
heckler

#4781 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Nuken wrote:
heckler wrote:Cisto radoznalosti radi pokusao pronaci cijene. Kriju ko zmija noge.

Cisto sumnjam da ce ACU biti fizicki odvojena jedinica od Bekte.
Nuken

#4782 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Da ACU ne zna šta radi, zasigurno ne bi kretao u nešto ovakvo... Nadalje, mene više zanima Alfa i pištolj nego li AK. Mislim da bi kroz par godina tu mogli vidjeti nešto na AR i AK platformi. Ko god šta voli, naruči i ACU dostavi pa neka ratuje u kojem kalibru želi :roll:

Zna li neko, postoji li plan, i kakve su šanse da Igman počne raditi 5.56 municiju kako bi nekad mogli imati čitav arsenal municije
heckler

#4783 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Nuken wrote:
Zna li neko, postoji li plan, i kakve su šanse da Igman počne raditi 5.56 municiju kako bi nekad mogli imati čitav arsenal municije
http://www.igman.co.ba/en/proizvod.php?id=1

Image

Image
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4784 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hame_ »

Nuken wrote:
Hame_ wrote:Dobro mašinci, čiju to vi pušku rastavljate i sastavljate evo treći dan :mrgreen:

Ja ba, držali je u svojim Bosanskim rukama i još ko će prije rastavit',... a nišan leti tam-vam nakon par stotina metkova :-)

Nemoj đah tam - đah vam, nego sredom.

Bosanski!
155_mm

#4785 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Hame_ wrote:
Nuken wrote:

Ja ba, držali je u svojim Bosanskim rukama i još ko će prije rastavit',... a nišan leti tam-vam nakon par stotina metkova :-)

Nemoj đah tam - đah vam, nego sredom.

Bosanski!
a ko tebi sinko drma kavez?
Hame_

#4786 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hame_ »

Nije ba problem, majmun sam i drmaju mi kavez.

OK.
Alfons Kauders

#4787 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

heckler wrote:
Alfons Kauders wrote: I pitam jer mi nije jasno iz ovog videa :)

Meni nije nista jasno sve skupa oko ovoga :) Odkud slovenci u ovoj prici i kakav je tacno odnos izmedju ovih firmi? Zasto uopste samo modifikacija zastavine puske (ako je stvarno zadrzan zastavin sanduk, pogotovo ako je nepromjenjen)? Odkud uopste muda za ulazak u ovaj segment trzista, i (ako ne lazu) odkud vec 22 miliona ugovorenog posla :shock:

Kako se poklopac pricvrscuje na sanduk a da ostane dobro upucan je tek na sredini moje liste nejasnoca :-D
Ne znam ni ja, ali mogu nagadjati. :) Cini mi se da je puskica zapravo jeftinija varijanta ovog cuda

Image

http://www.thefirearmblog.com/blog/2017 ... z-shot-17/

http://www.thedailybeast.com/israelis-w ... -us-market

Nasa bi bila malo "primitivnija" - jer se vidi da je dosta vise zadrzano, recimo stara kocnica koja je na ovom izraelskom modernizovana (i dostupna s obje strane). Izraelska Alfa je navodno 1700 dolara, dok je najjeftinija nova Zastava oko 600 dolara.

Zastava je na dobrom glasu, da nudi dobar kvalitet za malo para... Ako bi mi svoju mogli prodavati za milju, bila bi zanimljiva alternativa mnogim ljudima koji hoce moderne igracke na AK, a to je zajebano na klasicnim puskama poput M70... Bolje u startu dobiti picatinny i sl, nego naknadno ulagati u AK, jer je to dosta teze nego na AR15.
Alfons Kauders

#4788 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Druga puca je nesto na ovaj fol:

https://www.americanrifleman.org/articl ... m-carbine/

AR-15 blowback karabin koji prima Glock okvir (mozda jos koja izvedba ali sumnjam), i vjerovatno vrlo niska cijena i masa.

Ako nasi imaju viska vremena, masina i radne snage, mogu ukloniti neke "suvisne" dijelove da ustede jos koji gram spram konkurencije, sto je jako bitno.

Ova cuda, kao i izraelski AK, ulaze na trziste prosle godine, i mi cemo raditi nesto slicno. Oba su trenutno skoro iskljucivo za civilno trziste, prije svega SAD, iz vise razloga.

- AK je postao dosta popularan u SAD u zadnjih 5 i vise godina. Ima potraznje za "modernijim" izvedbama. Municija dodzaba, 15-20 centi.
- 9mm karabini takodjer postaju primamljivi jer municija ide za 10-15 centi - sve jednostavno, pouzdano, jefino i pravo lagano.
- Glock okvir je na pravo dobrom glasu, ultra pouzdan, kao i oruzje koje ga koristi. Standard 17 metaka, kao na slikama SMG 6. Medjutim, ima i s 33 metka, kao na ovom Tresna.

* Ćhinienica da su nesvrstana braca u Iraku najveci korisnik Glock pistolja na svijetu nam takodjer odgovara, ali ako se uspjesno plasira :wink:

Meni ovo izgleda kao 100% civilna proizvodnja za AK, eventualno uz odredjene kolicine za MUP i sl, ili modernizaciju tvornickih M70 kojih ima kod Mile.

Za SMG, prije svega civilno trziste, kao 9mm karabin. Ogranicena proizvodnja za policijske i paravojne snage (sve korisnike Glocka, od obicne policije do nekih ozbiljnijih korisnika). Ovakva stvarcica je policiji dosta prakticnija od AK. Kada vidim nase kako stoje ispred zgrada s M70, muka mi. Dajte ljudima sta lakse i bolje :) Uostalom sta ce ikom ispred zgrade u po grada 7.62 puska?! Da je 5.56 pa hajd, pancir ovo ono.

E sad, jel namjenska kad prodajemo oruzje Trumpovoj bazi? Kad smo kod njega, eto dobre trzisne prilike - pred iduce izbore Amerikanci ce da navale na ovakve stvari, jer dolaze demokrati. :lol: 22 miliona dolara je 25,000 do 30,000 ovakvih pusaka, sto je kap u moru za SAD trziste, gdje se godisnje proda 20-30 miliona komada godisnje. Oba modela totalno imaju smisla za SAD civilno trziste, sto mi se dopada, ali kvalitet onda mora biti jebeno dobar. Treba nam soidna ISO certifikacija, za pocetak, a mislim da je ACU ima :)
bh.tornjak

#4789 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by bh.tornjak »

neko zna ovo...neko ono...a u stvari (bar za sada) niko nista ne zna...
sto je i dobro tako...

Razlog skrivanja imena je što se čekaju završna testiranja i dobivanje koda, kako bi oružje zvanično moglo biti stavljeno na tržište.

Testiranja se obavljaju u EU, a prvi testovi su pokazali da je riječ o oružju vrhunskog kvaliteta. Prototip prve domaće puške napravljen je u šest modela, a ista kompanija proizvela je i prvi domaći pištolj. Saglasnost za proizvodnju prve puške i pištolja dale su sve nadležne državne institucije.

Prvi prototip domaće puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, čiji je kalibar 9 puta 19 milimetara, a posjeduje i optički nišan. Težina puške s punim saržerom iznosi 2,320 kilograma. Predviđena je za policijske snage i specijalne vojne jedinice. Mnoge komponente ove puške kompatibilne su sa NATO-ovim puškama M16 i M4.

Puška AC Alfa SMG 1 ukupne je težine 3,5 kilograma s punim šaržerom, a efektivni raspon tokom pucanja iznosi 400 metara. Tu je i vojna puška AC Alfa SMG 2 koja ima nešto veću prednju cijev, ali i puška AC DL 44 A1 opremljena CS granatom.

Prvi pištolj AC Alfa 5 je poluautomatski, proizveden u dvije veličine, 180 milimetara i 190 milimetara.
heckler

#4790 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote:Druga puca je nesto na ovaj fol:
Bogami ne vidim ni jednu rupu u ovoj logici. Znaci vrhunska spekulacija :D
racionalista

#4791 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by racionalista »

heckler wrote:
Nuken wrote:

Proizvodni pogoni i sjedište ACU su u Vitkovićima(predgrađe Goražda, postoji industrijska zona na površini bivše Azotare) dok se Bekto Preciza nalazi u samom Goraždu tj. na mjestu bivšeg Viogora. Nekih preciznijih podataka o broju zaposlenih, površini proizvodnih hala i sl. još uvijek nema. Sve ovo je za naše uslove i "mahalu" malo više tajnovito :D
Vjerovatno Bekto šalje "provjerene" radnike iz Precize u pogone AC-u, što ne bi bilo prvi put( isti je sistem bio i sa EMKOM i HELLASOm). Nisam uspio saznati koji su tačno modeli u opticaju, i koji broj je proizveden, ali po svemu sudeći spremno će se dočekati tender za opremu FMUP-a.
Seawolf

#4792 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Seawolf »

Alfons Kauders wrote:

a evo i videa kako se kalašnjikov rastavlja. Ne čini mi se da je neka posebna nauka na djelu :D

Iz ovog slovenačkog videa, na kojem je prikazano rastavljanje puške je sve jasno, što se tiče konstrukcije i načina fiksiranja poklopca sanduka puške AC1 AKB15 ALFA SMG1, ili kako se već ovaj bosansko - slovenački hibrid naziva.

Dakle, poklopac sanduka je izveden izjedno sa preklopnim kundakom i sa poklopcem gasnog cilindra, slično kako kod FN SCAR. Pričvršćivanje tog sklopa (kundak / poklopac sanduka / poklopac gasnog cilindra) za sanduk (koji je identičan sanduku puške M70) se obavlja pomoću dvije poprečne čivije (koje ne postoje kod puške M70), a ne na način koji sam već opisao.

Prednja poprečna čivija prolazi kroz otvor na prednjem uzdignutom dijelu sanduka, koji kod M70 služi za pričvršćivanje gajke stražnjeg nišana i poluge za fiksiranje gasnog cilindra. Niti jedna od nabrojane dvije stvari ne postoji na ovoj modifikaciji, tako da je ovaj poprečni otvor kroz prednji dio sanduka, lukavo iskorišten za fiksiranje poklopca sanduka u svom novom obliku.

Stražnji dio novodizajniranog poklopca sanduka se fiksira poprečnom čivijom, kroz otvor na stražnjem dijelu postojećeg sanduka koji je do sada služio za prihvat stražnjeg okova za remnik za nošenje puške. Na ovaj način je, korištenjem ove dvije poprečne čivije, prilično dobro rješeno fiksiranje i osiguranje nepokretnosti poklopca sanduka (na kojem se nalazi šina za nišan) u odnosu na sanduk i cijev puške.

No, čini se da su pri tome stvorena dva potencijalna problema koji bi mogli utjecati na pouzdanost puške pri pucanju. Prvi je taj da stražnji dio vođice povratne opruge prilikom sklapanja ne upada u otvor na stražnjem dijelu poklopca sanduka (koji više i ne postoji), nego ostaje spušten na stražnjem dijelu unutrašnjosti sanduka i uzrokuje da je cijela povratna opruga prilikom pucanja smještena pod negativnim uglom u odnosu na gasni klip i nosač zatvarača. Drugi potencijalni problem je taj što se stražnji dio gasnog cilindra više ne učvršćuje zasebnom polugicom za sanduk puške nego ostaje da pliva unutar produženog poklopca sanduka.

No, to su samo potencijalni problemi, a možda se u praksi pokaže da i neće imati utjecaja na pouzdanost. Ova puška, ionako, zbog izbora kalibra i neće imati nikakvu upotrebnu vrijednost za oružane snage. Samo za civilnu upotrebu i, možda, za policiju.
Alfons Kauders

#4793 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Seawolf wrote:
Alfons Kauders wrote:

Iz ovog slovenačkog videa, na kojem je prikazano rastavljanje puške je sve jasno, što se tiče konstrukcije i načina fiksiranja poklopca sanduka puške AC1 AKB15 ALFA SMG1, ili kako se već ovaj bosansko - slovenački hibrid naziva.

Dakle, poklopac sanduka je izveden izjedno sa preklopnim kundakom i sa poklopcem gasnog cilindra, slično kako kod FN SCAR. Pričvršćivanje tog sklopa (kundak / poklopac sanduka / poklopac gasnog cilindra) za sanduk (koji je identičan sanduku puške M70) se obavlja pomoću dvije poprečne čivije (koje ne postoje kod puške M70), a ne na način koji sam već opisao.

Prednja poprečna čivija prolazi kroz otvor na prednjem uzdignutom dijelu sanduka, koji kod M70 služi za pričvršćivanje gajke stražnjeg nišana i poluge za fiksiranje gasnog cilindra. Niti jedna od nabrojane dvije stvari ne postoji na ovoj modifikaciji, tako da je ovaj poprečni otvor kroz prednji dio sanduka, lukavo iskorišten za fiksiranje poklopca sanduka u svom novom obliku.

Stražnji dio novodizajniranog poklopca sanduka se fiksira poprečnom čivijom, kroz otvor na stražnjem dijelu postojećeg sanduka koji je do sada služio za prihvat stražnjeg okova za remnik za nošenje puške. Na ovaj način je, korištenjem ove dvije poprečne čivije, prilično dobro rješeno fiksiranje i osiguranje nepokretnosti poklopca sanduka (na kojem se nalazi šina za nišan) u odnosu na sanduk i cijev puške.

No, čini se da su pri tome stvorena dva potencijalna problema koji bi mogli utjecati na pouzdanost puške pri pucanju. Prvi je taj da stražnji dio vođice povratne opruge prilikom sklapanja ne upada u otvor na stražnjem dijelu poklopca sanduka (koji više i ne postoji), nego ostaje spušten na stražnjem dijelu unutrašnjosti sanduka i uzrokuje da je cijela povratna opruga prilikom pucanja smještena pod negativnim uglom u odnosu na gasni klip i nosač zatvarača. Drugi potencijalni problem je taj što se stražnji dio gasnog cilindra više ne učvršćuje zasebnom polugicom za sanduk puške nego ostaje da pliva unutar produženog poklopca sanduka.

No, to su samo potencijalni problemi, a možda se u praksi pokaže da i neće imati utjecaja na pouzdanost. Ova puška, ionako, zbog izbora kalibra i neće imati nikakvu upotrebnu vrijednost za oružane snage. Samo za civilnu upotrebu i, možda, za policiju.
Mnogo jasnije :thumbup:

U biti, nista od navedenih "potencijalnih" problema ne bi trebali zabrinuti potencijalne musterije (civile u SAD). Oba modela se u startu rade za civilno trziste, za dva najjeftinija kalibra dostupna u SAD (izuzev .22LR), sto vjerovatno nije slucajno.

Takodjer, ne treba zaboraviti da mnogi AK proizvodjaci, ukljucujuci Zastavu, u ponudi imaju AK izvedbe u NATO kalibru, sa adapterom za STANAG okvir (mislim Zastava M90 civilka). I to je fina opcija, jer je 5.56 NATO drugi najjeftiniji kalibar tog tipa na americkom trzistu (malcice skuplji od 7.62x39 - recimo pet centi).
Alfons Kauders

#4794 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

racionalista wrote:
heckler wrote:
Nuken wrote:

Proizvodni pogoni i sjedište ACU su u Vitkovićima(predgrađe Goražda, postoji industrijska zona na površini bivše Azotare) dok se Bekto Preciza nalazi u samom Goraždu tj. na mjestu bivšeg Viogora. Nekih preciznijih podataka o broju zaposlenih, površini proizvodnih hala i sl. još uvijek nema. Sve ovo je za naše uslove i "mahalu" malo više tajnovito :D
Vjerovatno Bekto šalje "provjerene" radnike iz Precize u pogone AC-u, što ne bi bilo prvi put( isti je sistem bio i sa EMKOM i HELLASOm). Nisam uspio saznati koji su tačno modeli u opticaju, i koji broj je proizveden, ali po svemu sudeći spremno će se dočekati tender za opremu FMUP-a.
Znas li sta o ISO certifikaciji? Jer mi izgleda logicno da je vec imaju, a znaci pravo puno za izvoz. Ogromna razlika izmedju malih manufaktura i velikih proizvodjaca je upravo ISO. Novi brend koji ulazi na trziste (ukoliko se ovo bude radilo pod nasim brendom), bi trebao imati ISO certifikat, cisto jer bi onda "nepoznato" ime dobilo dosta vise tezine i ozbiljnosti.

Masa oruzja u US nije radjena u takvim pogonima, pa ISO certifikacija jako dobro dodje za diferencijaciju na trzistu, tj. da se vidi da to ne radi neko u garazi :)
heckler

#4795 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

racionalista wrote:
heckler wrote:
Nuken wrote:

Predpostavljam da je bar dio proizvodnih pogona kompatibilan pa da nece duplati kapacitete za, lupam sad, polimerske dijelove ako vec postoji pogon u Bektinim halama i obratno.
Bitno bi im bilo da dobiju neki tender u MUPu, taman i na guzove, jer tesko ce je drugim agencijama van drzave prodati ako nemaju bar domace reference.
heckler

#4796 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Alfons Kauders wrote:
Znas li sta o ISO certifikaciji? Jer mi izgleda logicno da je vec imaju, a znaci pravo puno za izvoz. Ogromna razlika izmedju malih manufaktura i velikih proizvodjaca je upravo ISO. Novi brend koji ulazi na trziste (ukoliko se ovo bude radilo pod nasim brendom), bi trebao imati ISO certifikat, cisto jer bi onda "nepoznato" ime dobilo dosta vise tezine i ozbiljnosti.

Masa oruzja u US nije radjena u takvim pogonima, pa ISO certifikacija jako dobro dodje za diferencijaciju na trzistu, tj. da se vidi da to ne radi neko u garazi :)
Bacio sam letimicno pogled da vidim sta trenutno imaju.

http://www.bekto.com/V2/quality-bs.htm

ISO/TS 16949:2009 - za djelatnost "Proizvodnja dijelova od plastike i kombinacije dijelova plastika i metal."
ISO 9001:2008 - za djelatnost "Razvoj, konstruisanje, proizvodnja i distribucija alata za proizvode od plastike i aluminijuma kao i alata za ljevanje cinka pod pritiskom. Razvoj, proizvodnja, obrada i distribucija dijelova od plastike, kombinacije plastike i metala kao i montaža plastičnih dijelova i pribora."
ISO 27001:2013 - Razvoj, konstruisanje i proizvodnja alata za proizvode od plastike i aluminijuma, alate za ljevanje cinka pod pritiskom. Proizvodnja i obrada plastike kao i kombinacija plastike i metala. Montaža plastičnih komponenti i pribora.

plus jos par da ne listam sve (ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007. Ne znam jeli to prenosivo na firme kcerke.

Zastava npr lista ISO 9001:2008 ali je lista djelatnosti vezana za namjensku.
Alfons Kauders

#4797 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

heckler wrote:
Alfons Kauders wrote:

Bacio sam letimicno pogled da vidim sta trenutno imaju.

http://www.bekto.com/V2/quality-bs.htm

ISO/TS 16949:2009 - za djelatnost "Proizvodnja dijelova od plastike i kombinacije dijelova plastika i metal."
ISO 9001:2008 - za djelatnost "Razvoj, konstruisanje, proizvodnja i distribucija alata za proizvode od plastike i aluminijuma kao i alata za ljevanje cinka pod pritiskom. Razvoj, proizvodnja, obrada i distribucija dijelova od plastike, kombinacije plastike i metala kao i montaža plastičnih dijelova i pribora."
ISO 27001:2013 - Razvoj, konstruisanje i proizvodnja alata za proizvode od plastike i aluminijuma, alate za ljevanje cinka pod pritiskom. Proizvodnja i obrada plastike kao i kombinacija plastike i metala. Montaža plastičnih komponenti i pribora.

plus jos par da ne listam sve (ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007. Ne znam jeli to prenosivo na firme kcerke.

Zastava npr lista ISO 9001:2008 ali je lista djelatnosti vezana za namjensku.
Fino izgleda, ali nisam strucan da bi znao razlike izmedju pojedinih certifikata. Kako god, dobro je pored 9001 imaju i certifikate za plastiku i polimere, sto Zastava npr. nema u ponudi, a jako je zanimljivo za civilno trziste (upgrade kundaci, okviri itd)
Nuken

#4798 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Prošle godine nekad u ovaj vakat ovdje se diskutovalo o, tada nepoznatoj, Alfi. Sad je tu Alfa ali veći belaj kako rastaviti domaćeg kalašnjikova :D Bilo bi odlično kad bi ACU mogao odraditi upgrade konzerviranih M16 OS.

Pištolj i Alfu što prije uvesti u naoružanje FMUP-a. Hem je dobra referenca, a i treba nam puci jer neprijatelj nikad ne spava :roll:

Bilo bi zanimljivo vidjeti neki lagani karabin 5.45 u izvedbi ACU. Onda bi mogli ponuditi automat, pištolj i pušku za NATO i non-NATO korisnike. Zašto ne u skorije vrijeme i neka snajperska puška kad se usvoje znanja, nabave potrebne mašine i bude dovoljno love :thumbup:
racionalista

#4799 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by racionalista »

Alfons Kauders wrote:
racionalista wrote:
heckler wrote:

Koliko ja znam sve firme iz Goražda su orijentisane prema inostranstvu i 90% proizvoda ide u izvoz. Konkretno kod Bekto Precize taj procenat je možda i veći, a obzirom da sarađuju i sa renomiranim Evropskim brendovima iznenadilo bi me da nemaju potrebne certifikate ili da po potrebi ne mogu ispuniti uslove za dodjelu istih zavisno od vrste proizvoda. Moguće je da se koriste pogoni BP za proizvodnju pojedinih dijelove oružja, i da se onda prebacuju do AC-U. Vlasnik je isti na kraju krajeva :D
Izgleda da ih često posjete i političke glavešine pod pratnjom :D :D :D
Alfons Kauders

#4800 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Nuken wrote:Prošle godine nekad u ovaj vakat ovdje se diskutovalo o, tada nepoznatoj, Alfi. Sad je tu Alfa ali veći belaj kako rastaviti domaćeg kalašnjikova :D Bilo bi odlično kad bi ACU mogao odraditi upgrade konzerviranih M16 OS.

Pištolj i Alfu što prije uvesti u naoružanje FMUP-a. Hem je dobra referenca, a i treba nam puci jer neprijatelj nikad ne spava :roll:

Bilo bi zanimljivo vidjeti neki lagani karabin 5.45 u izvedbi ACU. Onda bi mogli ponuditi automat, pištolj i pušku za NATO i non-NATO korisnike. Zašto ne u skorije vrijeme i neka snajperska puška kad se usvoje znanja, nabave potrebne mašine i bude dovoljno love :thumbup:
Nema potrebe za 5.45, ni za izvoz, ni domace. To drze Rusi s novim modelima kalasa.

Ali 5.56 NATO za lezistem za standardne okvire, definitivno :thumbup: Svuda dostupan kalibar, a na civilnom trzistu 100x zastupljeniji od 5.45
Post Reply