I pitam jer mi nije jasno iz ovog videaNuken wrote:
a evo i videa kako se kalašnjikov rastavlja. Ne čini mi se da je neka posebna nauka na djelu![]()
Hajde, uskoro ce biti jos informacija
I pitam jer mi nije jasno iz ovog videaNuken wrote:
a evo i videa kako se kalašnjikov rastavlja. Ne čini mi se da je neka posebna nauka na djelu![]()
heckler wrote:Cisto radoznalosti radi pokusao pronaci cijene. Kriju ko zmija noge.
Napravili su halu od preko 10000m2, valja je sad necim i napuniti
Čuj čiju! Našu, bosansku!Hame_ wrote:Dobro mašinci, čiju to vi pušku rastavljate i sastavljate evo treći dan![]()
![]()
*Video je ratni i na temu - kalaš CZ uzazid.
Meni nije nista jasno sve skupa oko ovogaAlfons Kauders wrote: I pitam jer mi nije jasno iz ovog videa![]()
Cisto sumnjam da ce ACU biti fizicki odvojena jedinica od Bekte.Nuken wrote:heckler wrote:Cisto radoznalosti radi pokusao pronaci cijene. Kriju ko zmija noge.
Fakat, zna li se koliko ACU ima uposlenih, površina hala?
http://www.igman.co.ba/en/proizvod.php?id=1Nuken wrote:
Zna li neko, postoji li plan, i kakve su šanse da Igman počne raditi 5.56 municiju kako bi nekad mogli imati čitav arsenal municije

Ja ba, držali je u svojim Bosanskim rukama i još ko će prije rastavit',... a nišan leti tam-vam nakon par stotina metkovaNuken wrote:Hame_ wrote:Dobro mašinci, čiju to vi pušku rastavljate i sastavljate evo treći dan![]()
Čuj čiju! Našu, bosansku!
a ko tebi sinko drma kavez?Hame_ wrote:Ja ba, držali je u svojim Bosanskim rukama i još ko će prije rastavit',... a nišan leti tam-vam nakon par stotina metkovaNuken wrote:Hame_ wrote:Dobro mašinci, čiju to vi pušku rastavljate i sastavljate evo treći dan![]()
Čuj čiju! Našu, bosansku!
Nemoj đah tam - đah vam, nego sredom.
Bosanski!
Ne znam ni ja, ali mogu nagadjati.heckler wrote:Meni nije nista jasno sve skupa oko ovogaAlfons Kauders wrote: I pitam jer mi nije jasno iz ovog videa![]()
Hajde, uskoro ce biti jos informacijaOdkud slovenci u ovoj prici i kakav je tacno odnos izmedju ovih firmi? Zasto uopste samo modifikacija zastavine puske (ako je stvarno zadrzan zastavin sanduk, pogotovo ako je nepromjenjen)? Odkud uopste muda za ulazak u ovaj segment trzista, i (ako ne lazu) odkud vec 22 miliona ugovorenog posla
![]()
Kako se poklopac pricvrscuje na sanduk a da ostane dobro upucan je tek na sredini moje liste nejasnoca

Bogami ne vidim ni jednu rupu u ovoj logici. Znaci vrhunska spekulacijaAlfons Kauders wrote:Druga puca je nesto na ovaj fol:
Proizvodni pogoni i sjedište ACU su u Vitkovićima(predgrađe Goražda, postoji industrijska zona na površini bivše Azotare) dok se Bekto Preciza nalazi u samom Goraždu tj. na mjestu bivšeg Viogora. Nekih preciznijih podataka o broju zaposlenih, površini proizvodnih hala i sl. još uvijek nema. Sve ovo je za naše uslove i "mahalu" malo više tajnovitoheckler wrote:Cisto sumnjam da ce ACU biti fizicki odvojena jedinica od Bekte.Nuken wrote:heckler wrote:Cisto radoznalosti radi pokusao pronaci cijene. Kriju ko zmija noge.
Fakat, zna li se koliko ACU ima uposlenih, površina hala?
Iz ovog slovenačkog videa, na kojem je prikazano rastavljanje puške je sve jasno, što se tiče konstrukcije i načina fiksiranja poklopca sanduka puške AC1 AKB15 ALFA SMG1, ili kako se već ovaj bosansko - slovenački hibrid naziva.Alfons Kauders wrote:I pitam jer mi nije jasno iz ovog videaNuken wrote:
![]()
Mnogo jasnijeSeawolf wrote:Iz ovog slovenačkog videa, na kojem je prikazano rastavljanje puške je sve jasno, što se tiče konstrukcije i načina fiksiranja poklopca sanduka puške AC1 AKB15 ALFA SMG1, ili kako se već ovaj bosansko - slovenački hibrid naziva.Alfons Kauders wrote:I pitam jer mi nije jasno iz ovog videaNuken wrote:
![]()
Dakle, poklopac sanduka je izveden izjedno sa preklopnim kundakom i sa poklopcem gasnog cilindra, slično kako kod FN SCAR. Pričvršćivanje tog sklopa (kundak / poklopac sanduka / poklopac gasnog cilindra) za sanduk (koji je identičan sanduku puške M70) se obavlja pomoću dvije poprečne čivije (koje ne postoje kod puške M70), a ne na način koji sam već opisao.
Prednja poprečna čivija prolazi kroz otvor na prednjem uzdignutom dijelu sanduka, koji kod M70 služi za pričvršćivanje gajke stražnjeg nišana i poluge za fiksiranje gasnog cilindra. Niti jedna od nabrojane dvije stvari ne postoji na ovoj modifikaciji, tako da je ovaj poprečni otvor kroz prednji dio sanduka, lukavo iskorišten za fiksiranje poklopca sanduka u svom novom obliku.
Stražnji dio novodizajniranog poklopca sanduka se fiksira poprečnom čivijom, kroz otvor na stražnjem dijelu postojećeg sanduka koji je do sada služio za prihvat stražnjeg okova za remnik za nošenje puške. Na ovaj način je, korištenjem ove dvije poprečne čivije, prilično dobro rješeno fiksiranje i osiguranje nepokretnosti poklopca sanduka (na kojem se nalazi šina za nišan) u odnosu na sanduk i cijev puške.
No, čini se da su pri tome stvorena dva potencijalna problema koji bi mogli utjecati na pouzdanost puške pri pucanju. Prvi je taj da stražnji dio vođice povratne opruge prilikom sklapanja ne upada u otvor na stražnjem dijelu poklopca sanduka (koji više i ne postoji), nego ostaje spušten na stražnjem dijelu unutrašnjosti sanduka i uzrokuje da je cijela povratna opruga prilikom pucanja smještena pod negativnim uglom u odnosu na gasni klip i nosač zatvarača. Drugi potencijalni problem je taj što se stražnji dio gasnog cilindra više ne učvršćuje zasebnom polugicom za sanduk puške nego ostaje da pliva unutar produženog poklopca sanduka.
No, to su samo potencijalni problemi, a možda se u praksi pokaže da i neće imati utjecaja na pouzdanost. Ova puška, ionako, zbog izbora kalibra i neće imati nikakvu upotrebnu vrijednost za oružane snage. Samo za civilnu upotrebu i, možda, za policiju.
Znas li sta o ISO certifikaciji? Jer mi izgleda logicno da je vec imaju, a znaci pravo puno za izvoz. Ogromna razlika izmedju malih manufaktura i velikih proizvodjaca je upravo ISO. Novi brend koji ulazi na trziste (ukoliko se ovo bude radilo pod nasim brendom), bi trebao imati ISO certifikat, cisto jer bi onda "nepoznato" ime dobilo dosta vise tezine i ozbiljnosti.racionalista wrote:Proizvodni pogoni i sjedište ACU su u Vitkovićima(predgrađe Goražda, postoji industrijska zona na površini bivše Azotare) dok se Bekto Preciza nalazi u samom Goraždu tj. na mjestu bivšeg Viogora. Nekih preciznijih podataka o broju zaposlenih, površini proizvodnih hala i sl. još uvijek nema. Sve ovo je za naše uslove i "mahalu" malo više tajnovitoheckler wrote:Cisto sumnjam da ce ACU biti fizicki odvojena jedinica od Bekte.Nuken wrote:
Fakat, zna li se koliko ACU ima uposlenih, površina hala?![]()
Vjerovatno Bekto šalje "provjerene" radnike iz Precize u pogone AC-u, što ne bi bilo prvi put( isti je sistem bio i sa EMKOM i HELLASOm). Nisam uspio saznati koji su tačno modeli u opticaju, i koji broj je proizveden, ali po svemu sudeći spremno će se dočekati tender za opremu FMUP-a.
Predpostavljam da je bar dio proizvodnih pogona kompatibilan pa da nece duplati kapacitete za, lupam sad, polimerske dijelove ako vec postoji pogon u Bektinim halama i obratno.racionalista wrote:Proizvodni pogoni i sjedište ACU su u Vitkovićima(predgrađe Goražda, postoji industrijska zona na površini bivše Azotare) dok se Bekto Preciza nalazi u samom Goraždu tj. na mjestu bivšeg Viogora. Nekih preciznijih podataka o broju zaposlenih, površini proizvodnih hala i sl. još uvijek nema. Sve ovo je za naše uslove i "mahalu" malo više tajnovitoheckler wrote:Cisto sumnjam da ce ACU biti fizicki odvojena jedinica od Bekte.Nuken wrote:
Fakat, zna li se koliko ACU ima uposlenih, površina hala?![]()
Vjerovatno Bekto šalje "provjerene" radnike iz Precize u pogone AC-u, što ne bi bilo prvi put( isti je sistem bio i sa EMKOM i HELLASOm). Nisam uspio saznati koji su tačno modeli u opticaju, i koji broj je proizveden, ali po svemu sudeći spremno će se dočekati tender za opremu FMUP-a.
Bacio sam letimicno pogled da vidim sta trenutno imaju.Alfons Kauders wrote:
Znas li sta o ISO certifikaciji? Jer mi izgleda logicno da je vec imaju, a znaci pravo puno za izvoz. Ogromna razlika izmedju malih manufaktura i velikih proizvodjaca je upravo ISO. Novi brend koji ulazi na trziste (ukoliko se ovo bude radilo pod nasim brendom), bi trebao imati ISO certifikat, cisto jer bi onda "nepoznato" ime dobilo dosta vise tezine i ozbiljnosti.
Masa oruzja u US nije radjena u takvim pogonima, pa ISO certifikacija jako dobro dodje za diferencijaciju na trzistu, tj. da se vidi da to ne radi neko u garazi
Fino izgleda, ali nisam strucan da bi znao razlike izmedju pojedinih certifikata. Kako god, dobro je pored 9001 imaju i certifikate za plastiku i polimere, sto Zastava npr. nema u ponudi, a jako je zanimljivo za civilno trziste (upgrade kundaci, okviri itd)heckler wrote:Bacio sam letimicno pogled da vidim sta trenutno imaju.Alfons Kauders wrote:
Znas li sta o ISO certifikaciji? Jer mi izgleda logicno da je vec imaju, a znaci pravo puno za izvoz. Ogromna razlika izmedju malih manufaktura i velikih proizvodjaca je upravo ISO. Novi brend koji ulazi na trziste (ukoliko se ovo bude radilo pod nasim brendom), bi trebao imati ISO certifikat, cisto jer bi onda "nepoznato" ime dobilo dosta vise tezine i ozbiljnosti.
Masa oruzja u US nije radjena u takvim pogonima, pa ISO certifikacija jako dobro dodje za diferencijaciju na trzistu, tj. da se vidi da to ne radi neko u garazi
http://www.bekto.com/V2/quality-bs.htm
ISO/TS 16949:2009 - za djelatnost "Proizvodnja dijelova od plastike i kombinacije dijelova plastika i metal."
ISO 9001:2008 - za djelatnost "Razvoj, konstruisanje, proizvodnja i distribucija alata za proizvode od plastike i aluminijuma kao i alata za ljevanje cinka pod pritiskom. Razvoj, proizvodnja, obrada i distribucija dijelova od plastike, kombinacije plastike i metala kao i montaža plastičnih dijelova i pribora."
ISO 27001:2013 - Razvoj, konstruisanje i proizvodnja alata za proizvode od plastike i aluminijuma, alate za ljevanje cinka pod pritiskom. Proizvodnja i obrada plastike kao i kombinacija plastike i metala. Montaža plastičnih komponenti i pribora.
plus jos par da ne listam sve (ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007. Ne znam jeli to prenosivo na firme kcerke.
Zastava npr lista ISO 9001:2008 ali je lista djelatnosti vezana za namjensku.
Koliko ja znam sve firme iz Goražda su orijentisane prema inostranstvu i 90% proizvoda ide u izvoz. Konkretno kod Bekto Precize taj procenat je možda i veći, a obzirom da sarađuju i sa renomiranim Evropskim brendovima iznenadilo bi me da nemaju potrebne certifikate ili da po potrebi ne mogu ispuniti uslove za dodjelu istih zavisno od vrste proizvoda. Moguće je da se koriste pogoni BP za proizvodnju pojedinih dijelove oružja, i da se onda prebacuju do AC-U. Vlasnik je isti na kraju krajevaAlfons Kauders wrote:Znas li sta o ISO certifikaciji? Jer mi izgleda logicno da je vec imaju, a znaci pravo puno za izvoz. Ogromna razlika izmedju malih manufaktura i velikih proizvodjaca je upravo ISO. Novi brend koji ulazi na trziste (ukoliko se ovo bude radilo pod nasim brendom), bi trebao imati ISO certifikat, cisto jer bi onda "nepoznato" ime dobilo dosta vise tezine i ozbiljnosti.racionalista wrote:Proizvodni pogoni i sjedište ACU su u Vitkovićima(predgrađe Goražda, postoji industrijska zona na površini bivše Azotare) dok se Bekto Preciza nalazi u samom Goraždu tj. na mjestu bivšeg Viogora. Nekih preciznijih podataka o broju zaposlenih, površini proizvodnih hala i sl. još uvijek nema. Sve ovo je za naše uslove i "mahalu" malo više tajnovitoheckler wrote:
Cisto sumnjam da ce ACU biti fizicki odvojena jedinica od Bekte.![]()
Nema potrebe za 5.45, ni za izvoz, ni domace. To drze Rusi s novim modelima kalasa.Nuken wrote:Prošle godine nekad u ovaj vakat ovdje se diskutovalo o, tada nepoznatoj, Alfi. Sad je tu Alfa ali veći belaj kako rastaviti domaćeg kalašnjikovaBilo bi odlično kad bi ACU mogao odraditi upgrade konzerviranih M16 OS.
Pištolj i Alfu što prije uvesti u naoružanje FMUP-a. Hem je dobra referenca, a i treba nam puci jer neprijatelj nikad ne spava
Bilo bi zanimljivo vidjeti neki lagani karabin 5.45 u izvedbi ACU. Onda bi mogli ponuditi automat, pištolj i pušku za NATO i non-NATO korisnike. Zašto ne u skorije vrijeme i neka snajperska puška kad se usvoje znanja, nabave potrebne mašine i bude dovoljno love