Ratarka wrote:safrnko, ok fiknucu, vecinski glasovi odredili

kako pravis pirjan (sa rastikom)? valjda mislim da cu je i ja imati pa da sta nafatam
a sta radite sa pocupanim korovom/travom/biljem niklimnicimizazvanim? da li se sve to mora baciti ili moze nekako negdje da se skuplja? na cro stranicama pise da se korov ne baca u kompost, nekako mi to sega, pa struhne valjda? meni se sve vise dopada ideja da malciram, ali da li bas sve moze za malc to vec ne znam
fikni slobodno - ranu će paradajz kalusom zatvoriti u roku od 2 dana
Korov ide na kamaru, a za malčiranje ne znam - trebalo bi ga usitniti pa malčirati. Samo nemoj se zeznuti - ako je korov već procvjetao (nije još ali za kasnije) i formirao sjeme ni u ludilu malčirati - samo ćeš ga rasaditi. Mi smo se prije 5 godina zeznuli sa štirom - ostavili u jednom dijelu bašte neoplijevljen - o jadu nas zabavi i dan danas iako ga čupam čim ga vidim.
Pirjan: raštiku narezati (ja volim sitnije) na froncle i kratko obariti u slanoj vodi pa procjediti. Prodinstati meso (npr teletinu a najbolje je suho - šareno) a može i bez njega, dodati raštiku i vode, kad je raštika skuhana (to je kratko, 10-ak minuta) dodati rižu shodno količini vode i dokuhati. Po želji posoliti, dodati evetnualno još masnoće. To je basic recept - može se prodinstati i luka, ubaciti malo mrkve ali meni je basic sa suhim mesom najdraži.
Ja raštiku najviše volim "pod ulje" i to u jesen kad prokule izbaci - one čuperke u pazušcu listova. Narežem je na šire froncle sve sa stapkama i također obarim u slanoj vodi koju prospem. Onda u ekspres lonac ide red raštike, red krompira, red raštike, doda se pola čaše ulja, čaša vode i soli. Čim lonac prošišti iskključim i ostavim na ringli.
Jede se sa jabukovim sirćetom.
Eto - još nešto osim sarme.