Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#4776 Re: Bášča

Post by Ratarka »

de-dama, cuj "jel mu ko"...cccc, pa vidje li ti njegov plac sa sve pogledom? :D
a ovo sada mene zezas sa prvim plodovima, cekaj cekaj, cu i ja da slikam moju drugu turu, ona prva je bila iz iz plastenika i uredno je popapana
nego, salu na stranu - plaho mi se svidja kad vidim da je trud urodio plodom - super, daj jos koju slicicu:)
Ratarka

#4777 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armine, kako pravis sok od majcine dusice? nje imam, rado bih to probala
lady_di

#4778 Re: Bášča

Post by lady_di »

Joj Ratarko nemaš pojma koliko sam sretna kad sam danas poslije posla otišla u baštu i vidjela da je raštika porasla da ima za dva ručka, valjda joj ova kiša odgovarala. Inače sjećam se ja tvog špinata i graška još nekad zimus :)
Nisam imala vremena šta po bašti poslikati, a za ubrati nema ništa drugo osim malo salate i luka, ali svi vi ste se svoje salate već prenajeli pa mi to nekako bezze
Ratarka

#4779 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady_di wrote:Joj Ratarko nemaš pojma koliko sam sretna kad sam danas poslije posla otišla u baštu i vidjela da je raštika porasla da ima za dva ručka, valjda joj ova kiša odgovarala. Inače sjećam se ja tvog špinata i graška još nekad zimus :)
Nisam imala vremena šta po bašti poslikati, a za ubrati nema ništa drugo osim malo salate i luka, ali svi vi ste se svoje salate već prenajeli pa mi to nekako bezze
hm!
u mom slucaju molicu nista ije bezze! vrlo ponosno izjavljujem da cu mladu novosijanu salatu rasaditi za vikend, mladi luk nam na nos izlazi, ali to ne priznajem pred djecom, a blitva (nova novcata) je tamma ja zedne pite u nedelju :D
dje to tu vidis bezze?
safran

#4780 Re: Bášča

Post by safran »

armin_jocker wrote:Ratarko, vadi to sto ti je niklo pored paradajza, te nove grane iz zemlje, cupaj to slobodno, nije puno vezano za paradajz, pusta nove korijene, i ne vjerujem da ce ti napasti neke baje ili bolesti napasti, ja otkidam sve, zaperke, koliki god da su, pa cak ako se formiraju i grane, a posebo te sto rastu iz zemlje ..
i ja isto ovako - još ih fino skalpelom odrežem ako su deblji, skroz blizu zemlje

lady - raštika je za pirjana :thumbup: (ja ne volem one smotane sarme ali listovi su taman za japračića)
Ja brate volim raštiku vidjeti u bašti - onda mi se čini da je sve baš kako treba biti. Mada raštika nije bog zna kakav pokazatelj uspješne sezone jer valjda samo u močvari ne uspijeva. Iznad sela Ravno sam vidjela stabljiku raštike kako raste maltene između dva kamena - zemlju vidjeti ne možeš. I još da napomenem da je to bio period velikih požara - otprilike 2 mjeseca kiše nije bilo - i ona tu stoji, zeleni se pa čak i mladih listova ima.
Ratarka

#4781 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safrnko, ok fiknucu, vecinski glasovi odredili :D
kako pravis pirjan (sa rastikom)? valjda mislim da cu je i ja imati pa da sta nafatam :D

a sta radite sa pocupanim korovom/travom/biljem niklimnicimizazvanim? da li se sve to mora baciti ili moze nekako negdje da se skuplja? na cro stranicama pise da se korov ne baca u kompost, nekako mi to sega, pa struhne valjda? meni se sve vise dopada ideja da malciram, ali da li bas sve moze za malc to vec ne znam
safran

#4782 Re: Bášča

Post by safran »

Senći wrote:Eeeeeeej Ratarka ja ti bio pripremio 6 pilića i kvočku na poklon, a ti odustala. :shock: :?

Image

i još nešto raštika tako i treba da raste.
Ti Senći mene baš zoveš da dođem po one trešnje a usput da te oslobodim i ovih pilka - ko med su. Kod nas opet pobačaj u inkubatoru. Prvo je termostat bio neispravan pa smo ga zamjenili a sad se izleglo samo 8 pilića a preživjelo 5. Sad smo ponovo nasadili inkubator pa ćemo vidjeti šta dalje. A muž neće da me posluša - ona jedna ćurka je pomahnitala od majčinskog instinkta - imam osjećaj par oblutaka da joj podvališ sa njih ne bi makla. Fino mu kažem da joj ostavi nekoliko jaja - i ona bi se smirila a možda se konačno i pilići izlegu.
safran

#4783 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:safrnko, ok fiknucu, vecinski glasovi odredili :D
kako pravis pirjan (sa rastikom)? valjda mislim da cu je i ja imati pa da sta nafatam :D

a sta radite sa pocupanim korovom/travom/biljem niklimnicimizazvanim? da li se sve to mora baciti ili moze nekako negdje da se skuplja? na cro stranicama pise da se korov ne baca u kompost, nekako mi to sega, pa struhne valjda? meni se sve vise dopada ideja da malciram, ali da li bas sve moze za malc to vec ne znam
fikni slobodno - ranu će paradajz kalusom zatvoriti u roku od 2 dana
Korov ide na kamaru, a za malčiranje ne znam - trebalo bi ga usitniti pa malčirati. Samo nemoj se zeznuti - ako je korov već procvjetao (nije još ali za kasnije) i formirao sjeme ni u ludilu malčirati - samo ćeš ga rasaditi. Mi smo se prije 5 godina zeznuli sa štirom - ostavili u jednom dijelu bašte neoplijevljen - o jadu nas zabavi i dan danas iako ga čupam čim ga vidim.

Pirjan: raštiku narezati (ja volim sitnije) na froncle i kratko obariti u slanoj vodi pa procjediti. Prodinstati meso (npr teletinu a najbolje je suho - šareno) a može i bez njega, dodati raštiku i vode, kad je raštika skuhana (to je kratko, 10-ak minuta) dodati rižu shodno količini vode i dokuhati. Po želji posoliti, dodati evetnualno još masnoće. To je basic recept - može se prodinstati i luka, ubaciti malo mrkve ali meni je basic sa suhim mesom najdraži.

Ja raštiku najviše volim "pod ulje" i to u jesen kad prokule izbaci - one čuperke u pazušcu listova. Narežem je na šire froncle sve sa stapkama i također obarim u slanoj vodi koju prospem. Onda u ekspres lonac ide red raštike, red krompira, red raštike, doda se pola čaše ulja, čaša vode i soli. Čim lonac prošišti iskključim i ostavim na ringli.
Jede se sa jabukovim sirćetom.
Eto - još nešto osim sarme.
Ratarka

#4784 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ogladnih!
dzemom od jagoda sam se potpomogla :)
ovaj pirjan na tvoj nacin zvuci privlacno, a "pod ulje" cu morati sa serpom, pretis enti po redu sam pokvarila
rastika mi je za sarmu i ako je mladja pravim je kao i blitvu sa krompirom i blukom, nisama vala imala do sada drugi recept, hvala!
Senći

#4785 Re: Bášča

Post by Senći »

safran wrote:Ti Senći mene baš zoveš da dođem po one trešnje a usput da te oslobodim i ovih pilka - ko med su. Kod nas opet pobačaj u inkubatoru. Prvo je termostat bio neispravan pa smo ga zamjenili a sad se izleglo samo 8 pilića a preživjelo 5. Sad smo ponovo nasadili inkubator pa ćemo vidjeti šta dalje. A muž neće da me posluša - ona jedna ćurka je pomahnitala od majčinskog instinkta - imam osjećaj par oblutaka da joj podvališ sa njih ne bi makla. Fino mu kažem da joj ostavi nekoliko jaja - i ona bi se smirila a možda se konačno i pilići izlegu.
Danas sam na pijaci sa trešnjama pa bujrum. Za piliće ti je naj bolji živi inkubator ćurka ja isprobao stavio jaja od kokoške pod ćurku 12 pilića izlegla i vodala mjesec dana,probaj nema bolje kvočke od ćurke :thumbup:
Mu'min

#4786 Re: Bášča

Post by Mu'min »

lady_di wrote:Prvo što sam ubrala iz moje bašte :igrac:
Image

Uploaded with ImageShack.us

Senči je li k'o iz Hercegovine?
Bi će vitamina. Bravo seko! :)
safran

#4787 Re: Bášča

Post by safran »

Senći wrote:
safran wrote:Ti Senći mene baš zoveš da dođem po one trešnje a usput da te oslobodim i ovih pilka - ko med su. Kod nas opet pobačaj u inkubatoru. Prvo je termostat bio neispravan pa smo ga zamjenili a sad se izleglo samo 8 pilića a preživjelo 5. Sad smo ponovo nasadili inkubator pa ćemo vidjeti šta dalje. A muž neće da me posluša - ona jedna ćurka je pomahnitala od majčinskog instinkta - imam osjećaj par oblutaka da joj podvališ sa njih ne bi makla. Fino mu kažem da joj ostavi nekoliko jaja - i ona bi se smirila a možda se konačno i pilići izlegu.
Danas sam na pijaci sa trešnjama pa bujrum. Za piliće ti je naj bolji živi inkubator ćurka ja isprobao stavio jaja od kokoške pod ćurku 12 pilića izlegla i vodala mjesec dana,probaj nema bolje kvočke od ćurke :thumbup:
eto vidiš - imala sam osjećaj da bi ona bila super mama - e baš ću mu reći
lady_di

#4788 Re: Bášča

Post by lady_di »

Ratarka wrote:
lady_di wrote:Joj Ratarko nemaš pojma koliko sam sretna kad sam danas poslije posla otišla u baštu i vidjela da je raštika porasla da ima za dva ručka, valjda joj ova kiša odgovarala. Inače sjećam se ja tvog špinata i graška još nekad zimus :)
hm!
u mom slucaju molicu nista ije bezze! vrlo ponosno izjavljujem da cu mladu novosijanu salatu rasaditi za vikend, mladi luk nam na nos izlazi, ali to ne priznajem pred djecom, a blitva (nova novcata) je tamma ja zedne pite u nedelju :D
dje to tu vidis bezze?
Očito si me pogrešno shvatila
Daleko od toga da je bilo šta što se radi, sije,prispjeva, bere, ili nekad ne uspijeva bezze.
Mislila sam da mi je sad šega stavljati slike salate i luka, jer je polovina juna, a većina forumaša na ovoj temi je svoju salatu i luk imala u martu ili čak ranije.
Komentar bezze se odnosio na moj (ne)rad :)
Mu'min

#4789 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Image
Sakriske od prije 5 dana. :)
lady_di

#4790 Re: Bášča

Post by lady_di »

Mu'min wrote:Image
Sakriske od prije 5 dana. :)
Baš su ti lijepe tikvice Mu'mine,mašallah
Sudeći po načinu na koji si ih posijao ti imaš veliku baštu, odnosno dovoljno prostora
Ja sam tikvice posijala okolo krompira, ali gledam nekako ima više tikvi sa vriježom, nego tikvica iako sam željela da bude obratno
Ratarka

#4791 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady_di wrote:
Ratarka wrote:
hm!
dje to tu vidis bezze?
Očito si me pogrešno shvatila
Daleko od toga da je bilo šta što se radi, sije,prispjeva, bere, ili nekad ne uspijeva bezze.
Mislila sam da mi je sad šega stavljati slike salate i luka, jer je polovina juna, a većina forumaša na ovoj temi je svoju salatu i luk imala u martu ili čak ranije.
Komentar bezze se odnosio na moj (ne)rad :)
shvatila sam ja da ti sebe zezas pa te kao ruzim, nema bezze posla :)
ali sam to vala napisala tako da ni samu sebe ne bih skontala, desava se kad coratas u mraku, nabadas slova napamet i u svemu tajno kasikom kusas dzem iz tegle, hihihihi :-)
Chloe
Photo mod

#4792 Re: Bášča

Post by Chloe »

Sunce je obasjalo baštu, biljke se oporavljaju, malo imam problema sa ušima, u nedjelju ću ih aBd rješavati. Paradajz ima nekoliko plodova. Paprike cvjetavaju. Kupusarke su poprilično vesele (one koje su opstale). Da grah nije stradao bilo bi to solidna bašta. :)
Senći

#4793 Re: Bášča

Post by Senći »

Evo slike mog kokošinjca:

Image

Image
zijad_e

#4794 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Imam jedno pitanje za sve vas? Prosle godine sam navodnjavao biljke iz potoka i stvarno su dobro napredovale ali ove godine sam u dilemi jer sam saznao das nekoliko kuca ima priključen odvod na taj potok. Eh sad smijem li i dalje koristiti za navodnjavanje ili da odustanem od zalijevanja sa potoka?
Senći

#4795 Re: Bášča

Post by Senći »

zijad_e wrote:Imam jedno pitanje za sve vas? Prosle godine sam navodnjavao biljke iz potoka i stvarno su dobro napredovale ali ove godine sam u dilemi jer sam saznao das nekoliko kuca ima priključen odvod na taj potok. Eh sad smijem li i dalje koristiti za navodnjavanje ili da odustanem od zalijevanja sa potoka?
Nekoliko kuća, nekoliko veš mašina i sudopera znaš i sam da se koriste razni deterdženti, a sve zavisi kolika je količina vode koja teče potokom ako nemaš drugu alternativu najbolje da sam skontaš kako dalje :?
armin_jocker

#4796 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Neznam koliko je vezano za temu basca, i nije, ali ja ovo moram podijeliti sa vama. Danas sam bio na Skakavcu, zasticenom zelenom oazom pored sarajeva, izvorska, voda, zelenilo, vodopad visok 98 metara. Usput nabrao finu kesu borovih iglica, napravicu sirup od njih, i malo osusiti za caj ...

Image

Image

Image
kerima1

#4797 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Armine lijepe slike divljine i ja idem tako medju borove sume u jedno mjesto ovdje kod nas tek tu vidim sta je cistoca pogleda,kamoli zraka,ptice cvrkucu posvuda ma milina.Ne znam da li je kaso za borove iglice pise da se beru do kraja maja,mi smo ih brali u aprilu.

Senci dobar ti kokosinjac. :)
mali Ninja

#4798 Re: Bášča

Post by mali Ninja »

ja sam posadio 50kg krompira, sutra cu uslikati :lol:
posadio sam jos kesicu sjemena krastavica, neke su narasle neke su se osušile a neke sam počupao da ne smetaju drugima.
posadio sam kesicu sjemena dinje, nije nijedna narasla
posadio sam dvije kospe hurme prosle godine u saksiju na klupici od prozora, narasle su obe, njih mogu odma uslikat ako neko zeli da vidi :lol:

cuo sam da je za zalijevanje cvijeca i biljaka najbolji zarin "rastvor", pokiselite zaru u vodu i pustite da stoji par dana. :skoljka:
Senći

#4799 Re: Bášča

Post by Senći »

mali Ninja wrote:ja sam posadio 50kg krompira, sutra cu uslikati :lol:
posadio sam jos kesicu sjemena krastavica, neke su narasle neke su se osušile a neke sam počupao da ne smetaju drugima.
posadio sam kesicu sjemena dinje, nije nijedna narasla
posadio sam dvije kospe hurme prosle godine u saksiju na klupici od prozora, narasle su obe, njih mogu odma uslikat ako neko zeli da vidi :lol:

cuo sam da je za zalijevanje cvijeca i biljaka najbolji zarin "rastvor", pokiselite zaru u vodu i pustite da stoji par dana. :skoljka:
Uslikaj hurme da vidimo, a slikaj i ostalo neka slika. Lijep pozdrav mali Ninja.
mali Ninja

#4800 Re: Bášča

Post by mali Ninja »

Image
ovo su krastavice, ova najveca je najbolje uspjela :)

Image
ovo su hurme, ne vjerujem da ce ikada roditi plodove, ali se nadam da ce narasti mala palmica :)
Post Reply