Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
drug_profi

#4776 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

NIN wrote:
hrastov žižak wrote:
nasa wrote:Ne znam kako se ateisti uvijek potrefe pored tih dzamija gdje glasno pustaju ezan. :D Vjerujte mi ja zivim od jedne mozda oko 50 metara ali jeste mala, druga, velika, oko 500 metara i nikad ne cujem ezan, a cak bi voljela, prakticnije ...
:thumbup:
haha, i meni je ovo fascinantno, vazda nakav ezan smeta. da čuju glas mujezina iz mog džemata, shvatili bi koliko su netolerantni :mrgreen: al meni ga vazda gotivno čut
Ma preseravanje ba! Ja odrastao uz ezan i fakat ga vise i ne cujem jer sam se haman navikao. Doduse, da ga nema falio bi mi. E, jedina stvar je kad se napravi nova dzamija pa je ezan malo neprirodan za taj dio grada, mada, u Tuzli i nema novih dzamija osim ove u Si selu, i one u Dragodolu. I nisam primjetio da se ezan pojacao u odnosu na prije rata. Mozda jedino da ga neki fola carsijaneri dozivljavaju glasnijim radi svog snobizma.
Sa's mi i ti reci da se preseravam... :-)
Nema problema.
Kazem opet odrastao sam ispod munare i nikad mi nije smetalo dok nisu napravili ovo na Otoci. Silovanje. U cast njihovoj vjeri.
statixx

#4777 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

U mom naselju je napravljena iza rata i trebalo mi je par mjeseci da se naviknem, ne mogu reci da se nisam znao probuditi zbog ezana, ali eto sad ga i ne registrujem, a ponekad ga koristim da prepadnem malog ako ne slusa ili nece da spava... :D

Ona na Otoci kod bazena je kriticna, bas neki dan prolazim i hajde sto se cuje do auta, nego odjekuje kao da je neki miting - hodza je legenda zesca, kroz nos i iz petnih zila...
GAU8

#4778 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Sto se tice ezana, mislim da je neukusno to silovanje decibelima u vrijeme kada svako ima satove precizne u milisekundu i pristup vaktijama za narednih 5000 godina.
Svoju svrhu pozivanja na molitvu vise nema.
Neka ostane, posto je dio tradicije. Ali ne bi smjelo biti preglasno.
GAU8

#4779 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

"Tesanje" djeteta...

Image
GAU8

#4780 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image
Lopov-eliminator

#4781 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

Ovakvi ljudi puni mržnje poput Edouarda na površinu su ponovo isplivali 90-ih i sada bi da vedre i oblače kao što radi
onaj u Sjevernoj Koreji. Ovaj i još jedan tvoj post imaju dovoljno materijala za prijavu zbog raspirivanja mržnje po vjerskom osnovu ali neka, treba te puštati da pišeš, da se ogoli nazadnost balkanaca koji i dalje žive u 15. vijeku. Uostalom, na Balkanu izljevi vjerske i nacionalne mržnje normalno prolaze bez ikakvih sankcija u vidu presuda, tako da je i ovo što ti ideološki radiš normalno za Balkan.
Edouard wrote: Drugari, pokušavate se distancirati od onih koji dosljednije prakticiraju svoj ateistički stav/tvrdnju, koji je kroz marksističku ideologiju kojoj je oslobođenje od religijskog otuđenja bilo među prioritetima, traumatizirao i zavio u crno mnoge dijelove čovječanstva kao što su Sj. Koreja, Kuba, Kambodža, SSSR, bivše istočnoevropske komunističke zemlje, Kina, Vijetnam,..
Nije li licemjerno kada pripadnicima islama danas pod nos stavljate ISIL i njihove zločine kao nešto što proizlazi iz samog islama, što smatram netačnim, a pokušavate se distancirati od navedenih nečovječnih režima i njihovih nedjela protiv čovječnosti, a koji su svoju totalitarističku vladavinu bazirali jako i na tome ateističkom stavu da Boga nema, da vožđ i partija određuju što je dobro, a što zlo, što moralno, a što nemoralno.

Ovdje u startu pokazuješ koliko si pun mržnje. Kad naučiš da razlike između ateizma i antiteizma tek onda si možeš uzeti za pravo da nešto pričaš a do tada se poklopi. “Ateistički” totalitaristički režimi koje si spomenuo nisu imali na umu ateizam nego želju za moći, gdje su lideri sebe stavljali na mjesto Boga, I kreirali dogmu u čijem je središtu veliki vođa a ne Bog. Pričaš o zavijanju u crno kao da je to sve zbog ateizma a zaboravljaš primjere koje sam ti naveo za religiju. Nije u pitanju ni religija ni ateizam nego gola glad za moći u kojem je to samo alat ali tebi ovakva koncepcija ne odgovara jer ti se gadi i sama pomisao da ateizam možda I nije tako goropadan i užasan kao u pričama kojima su te filovali do sada oni koji su mržnju prema ateizmu prenijeli na tebe. Što se tiče određivanja šta je moralno ili nemoralno, tebi smeta isključivo to što se na toj poziciji ne nalazi Bog nego čovjek.

Zaboravio si ti fino naprasno na aferime u ime religija, poput:

- križarskih ratova,
- inkvizicije,
- ratova na Balkanu 90-ih jer su neki ‘’prodali pradedovsku veru za večeru’’ pa ih je trebalo vratiti na ‘’pravu veru’’
- koljača Brejvika,
- svega onog što se događa u Afganistanu, Iraku I ostalim susjednim zemljama u kojima eto kao caruje mir
- nacističku Njemačku u kojoj je Hitler zabranio skoro sve ateističke organizacije I organizacije lijevog centra,
- Hitlerovu izjavu da sekularne škole nikad ne smiju biti tolerirane
- ISIL kojem se ljudi priključuju po osnovu priča da će Islam biti dominantna religija na svijetu. Pročitaj malo ispovijesti ljudi koji su pobjegli od njih, pročitaj šta kažu kakvim su ih pričama ISIL-ovci pridobili. Pričalo im se da je njihova želja da Islam bude dominantna religija.
- Klanja životinja za vjerske praznike dok istovremeno nekome spočitavaš eutanaziju
Itd. itd.

Prema tome, ti ''ateistički'' zločini ti nisu nikakav plus za religiju. Naveo si ti more nebuloza još prije, sve sam ih fino raskrinkao a ti si kao i obično pobjegao jer ne znaš kako bi odgovorio pošto ne želiš da se rastaneš od vlastite mržnje koju si prihvatio kao najboljeg prijatelja.
Edouard wrote: Kakve bajke proturate o nekom sekularnom humanizmu koji se kao izjednačava i isprepliće s ateizmom. To su samozvani humanisti.
Ateizam nikakve dodirne tačke nema s humanizmom i čista mu je suprotnost, a da ponovim, to što ima ateista vrlo moralnih ljudi, to je zato što nisu dosljedni u tom svom ateističkom stavu, već žive i poštuju vrijednosti i norme u kojima su rođeni i odgajani, a to su norme i vrijednosti koje su prvenstveno ušle u društva kroz religijsko učenje.
I koje su to nove ljudske vrijednosti koje unosi sekularni samozvani humanizam, a da nisu već bile posredovane judeo-kršćanskim naukom?
U startu promašaj, I to bezobrazno namjeran. Ko to izjednačava sekularni humanizam sa ateizmom I isprepliće ih? Sekularni humanizam je ideja u kojoj se neće sve vrtiti oko toga jel neko ateista ili vjernik ili koje je ko vjere, I teži se uređenju u kojem će svi ljudi bez obzira na vjersko opredjeljenje ili neopredjeljenje moći živjeti zajedno.
No, tebi se ovakva ideja ne sviđa zbog mržnje koja te iznutra razara. Takvi kao ti žele nazad teokratiju u kojoj bi o svemu odlučivali vjerski službenici, u kojoj bi se sve odlučivalo po aršinima tvoje vjere I u kojoj bi postojala klasna podjela na povlaštene vjernike I potlačene nevjernike.

Ispade sad ateista je moralan samo ako ne prakticira dosljedno ateistički stav. Ja lično ne mogu da vjerujem šta u 21. vijeku čitam. Po tebi, ko dosljedno ne vjeruje u Boga ne može biti moralan. Zbog ovakvih bolesnih stavova tebe i tebi sličnih ateisti bivaju proganjani od strane ekstremista poput tebe, ako se slučajno sazna da je neko ateista odmah biva označen kao neko koga njegovo uvjerenje svodi na životinju pa ga se iz društva ekskomunicira da ne bi slučajno ''zagadio'' ostale. Pošto se u kod nas dominantnim religijama naređuje vjernicima da se bore protiv zla, a ti si govorio da je ateizam zlo (i to najveće), prema tebi vjernici se trebaju boriti protiv ateizma. Također, izražavao si zabrinutost zbog porasta ateizma. Sve ovo pokazuje tvoje loše namjere prema kojima se dominacija religije mora zadržati svim sredstvima a ateizam mora biti istrijebljen ili barem umanjen.

Dalje, u ovom tvom mrzilačkom stavu ima jedan ogromna rupa. Hajde da pretpostavimo da je tvoje mrzilačko biće u pravu glede pridržavanja normi. Šta misliš, zašto se ateista kad odraste I dalje drži normi i vrijednosti, zašto ne ode od njih kad ga po tebi nema šta tjerati da ih se i dalje drži?
Edouard wrote: A ona Ničeova tvrdnja koju pokušavate obezvrijediti jer vam se ne uklapa u matricu, je istinita, premda Ničeova namjera zaista nije bila pohvaliti judeo-kršćanstvo. Jednostavno, iznio je golu činjenicu. Ali čini se da vam i činjenice smetaju.
On je bio prilično dosljedan svom ateističkom stavu onda kad je govorio da: "ono što pada valja još i gurnuti! Ne štedite bližnjeg svog!...I onoga koga ne možete nučiti da leti, toga mi naučite - brzo padati."
Toliko o tvom razmišljanju. Tvoje biće zatrovano mržnjom ateistima je priheftalo svakakve bljuvotine da bi ateiste samo sebi moglo predstaviti kao gamad koju treba ukloniti. Unaprijed si prihvatio nešto kao činjenicu bez dokazivanja zato što se poklapa s tvojim stavovima. Ovo je školski primjer indoktrinacije, pa kad te neko pita za dokazivanje onda izjavljuješ ovo:
Edouard wrote: Niče je ukazao na činjenicu, a nije iznio neko pojedinačno mišljenje koje može biti i drugačije.
Očigledne činjenice govore za sebe, one se ne dokazuju.
Eto vidiš koliko si ekstreman, mora biti onako kako si ti zacrtao i ne smije biti drugačije, a ko se drzne tvrditi drugačije odmah to što tvrdi treba svim sredstvima sasjeći, udaviti, istrijebiti. Bojiš se upustiti u dokazivanje tvrdnje pa izdaješ dekret prema kojem je ta tvrdnja sama po sebi = činjenica. Promašio si vijek, inkvizicija je davno prošla, a vjerovao ti ili ne, prošao je i Drugi svjetski rat.

Dokaži da je činjenica, ili si toliko zastranio da ne možeš dokazati ni tako očitu stvar, kako ti kažeš?

Ovaj zadnji dio je stravičan, čuj prema ateističkom stavu ispade da onog ko pada treba još više gurnuti, da onoga ko ne može letjeti treba naučiti brzo padati. Pa onda ovo:
Edouard wrote: Odbojne su mi sve teške zablude pa naravno i ateizam.
A kako mi ne bi bio odbojan takav stav koji čovjeka svodi praktički na životinju (što je i ovdje od ateista više puta navedeno), na gole biokemijske procese bez duha, a da ponovo i ne navodim one praktičke izvedbe državnih totalitarizama kojima je u samim temeljima stajao taj isti stav, a u kojima su u modernoj historiji stradavali deseci milijuna ljudi. Ateizam s humanim licem ne postoji jer i ne može postojati.
Jednostavno ne odgovara, nije kompatibilan, s temeljnim ljudskim potrebama. Dapače, u suprotnosti im je.
I nije samo ateizam u sjeverokorejskoj izvedbi poput religije, već svaki ateizam.
Pa osnovna ateistička tvrdnja da Bog ne postoji dogmatskog je karaktera.

No, nisi mi odgovorio koje su to nove/novokomponirane ljudske vrijednosti koje uvodi sekularni samozvani humanizam a da nisu već bile posredovane judeo-kršćanskim naukom?
Eto kakvo ti mišljenje imaš o ateistima, kao o ljudima koje vlastita uvjerenja svode na životinje. Ovo je školski primjer ateofobije http://rationalwiki.org/wiki/Atheophobia . Na istim osnovama nastali su pokreti poput nacizma čiji su nosioci za sebe smatrali da je njihovo mišljenje apsolutna istina a sve drugo I drugačije mora se iskorijeniti ili svesti na minimum. Mogu misliti kako bi neki od tvojih 4 potomaka prošao kad bi u svom odraslom dobu došao i rekao ti ‘’Tata, ja sam ateista.’’ Sigurno bi ti crkao od muke jer je u tvojoj emotivno neposrednoj blizini prisutno ono što najviše mrziš - ateizam.

Zbog takvih kao ti i jeste ovakvo stanje na Balkanu, gdje ne smiješ reći da ne vjeruješ jer ćeš biti proglašen nečovjekom i gdje će ti sredina požuriti pripisati sve najgore atribute baš ovako kako ti sada radiš, što za posljedicu ima društvenu izolaciju ateiste samo zato što je ateista, gdje se ateisti nazivaju komunjarskim đubradima I pristalicama marksističkih ideja samo zato što su ateisti. Podsjećam te da si upravo ti vezivao ateizam I komunizam. Vidimo I na komentarima na vijestima na samom Klixu kako ateiste zovu smećem komunističkim i sl. Sve ovo spada u ideje koje tvoje biće zadojeno mržnjom propagira.

Probavaš eliminirati ateizam zbog pitanja morala ali ne uzimaš u obzir da se religijski moral uopšte nije pokazao ništa efikasnijim. Dokaz za to si ti sam po sebi, ti si samo na ovom forumu načinio toliko grijeha da je to strašno, a jedan od njih je I laž, a znaš jako dobro da si bio uhvaćen u laži. Vidiš da je tzv. religijski moral i kod tebe zakazao.
Dalje, priča da je tvrdnja da Bog ne postoji dogmatskog karaktera je malo klimava, podsjećam te da su tebi nametnuli religiju od rođenja. Toliko o dogmatskom, tako da nemoj biti pristrasan.

Edouard, ovo što ti pišeš je monstruozno, svim miroljubivim ljudima ledi se krv u žilama nakon čitanja ovih tvojih postova nabrijanih mržnjom.
sigh

#4782 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Meni najjace kad stisu redove, pa se kao brane udruzenim snagama, medjutim svaki je prema tudjoj religiji cisti ateist. :-D
NIN

#4783 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Lopov-eliminator wrote:Edouard, ovo što ti pišeš je monstruozno, svim miroljubivim ljudima ledi se krv u žilama nakon čitanja ovih tvojih postova nabrijanih mržnjom.
Ma malo i ti pretjerujes s monstruoznim jer Edo je samo jedan, vjerovatno malo stariji naivac, da ne kazem bas ignorant, koji svoje ideale vjesto racionalizuje, ali samo sebi samom i selektivno gleda na svijet, da ne kazem kroz crno-bijele naocale. Iz njegovih stavova i materijala kojim barata prilicno je vidljivo koliko je zapravo uskogrudan i deficitaran s opstim znanjem, a da ne spominjem drustvene nauke, kao i istoriju, sto je donekle i razumljivo jer vjernici koji njemu slice se jako rijetko hvataju opsteg znanja posto zaju da ih ono moze ujesti pa tako razvodniti rodjenjem steceno ubjedjenje, narocito ako se rodjenje desilo u koherentnim i homogenim sredinama brdovitog Balkana.

Edo nije agresivan, kao sto zelis prikazati, mozda nenamjerno, i on je samo covjek koji nevjesto brani svoja ubjedjenja, to je sve. A da budem iskren pa kazem da ovdje ima nadasve agresivnijih i malicioznijih osoba od Ede, a koji kontriraju vjernicima i koji sebe nazivaju ateistima.

Ne zamjeri. :)
5 0 5

#4784 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

sigh wrote:Meni najjace kad stisu redove, pa se kao brane udruzenim snagama, medjutim svaki je prema tudjoj religiji cisti ateist. :-D
a ja sam im davno postavio zadatak (eduardu i towellieju) da se dogovore cija je vjera prava i s kojim sistemom cu ja doci do raja. da se krstim ili da klanjam. cak sam im rekao da cu odmah prihvatiti onu religiju i boga za kojeg se njih dvojica dogovore da je pravi. nikad mi nisu odgovorili. a volio bih da se njih dvojica sloze. lakse i meni, ne moram lutati bespucima teizma u potrazi za pravim bogom i ispravnim pravilima. :D
sigh

#4785 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

5 0 5 wrote:
sigh wrote:Meni najjace kad stisu redove, pa se kao brane udruzenim snagama, medjutim svaki je prema tudjoj religiji cisti ateist. :-D
a ja sam im davno postavio zadatak (eduardu i towellieju) da se dogovore cija je vjera prava i s kojim sistemom cu ja doci do raja. da se krstim ili da klanjam. cak sam im rekao da cu odmah prihvatiti onu religiju i boga za kojeg se njih dvojica dogovore da je pravi. nikad mi nisu odgovorili. a volio bih da se njih dvojica sloze. lakse i meni, ne moram lutati bespucima teizma u potrazi za pravim bogom i ispravnim pravilima. :D
Sve dobri vjernici a vidi kako te ostavise bez spasa :lol: Cudi me da Towelie-a nije odgovorio, skeptican je prema krscanskom kreacionizmu, skoro ko pravi ateista. :-D A od edouarda bi volio cuti objasnjenje za ljude poput Andreia Sakharova, Alana Turinga i Hawking-a :)
5 0 5

#4786 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

sigh wrote: Sve dobri vjernici a vidi kako te ostavise bez spasa :lol: Cudi me da Towelie-a nije odgovorio, skeptican je prema krscanskom kreacionizmu, skoro ko pravi ateista. :-D A od edouarda bi volio cuti objasnjenje za ljude poput Andreia Sakharova, Alana Turinga i Hawking-a :)
ma samo neka se njih dvojica dogovore. obojica tvrde da je bog jedan. sad, koji je? na koji nacin mu se treba moliti i koja vjerska pravila treba slijediti? samo me to zanima. neka mi kazu koji je, i odmah preuzimam tu religiju i sve sto s tim ide u paketu. naravno, skupa sa onim forumasem koji je odustao od svojeg boga da bi preuzeo onog za kojeg su se dogovorili. :D jesam fer?
sigh

#4787 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

5 0 5 wrote:
sigh wrote: Sve dobri vjernici a vidi kako te ostavise bez spasa :lol: Cudi me da Towelie-a nije odgovorio, skeptican je prema krscanskom kreacionizmu, skoro ko pravi ateista. :-D A od edouarda bi volio cuti objasnjenje za ljude poput Andreia Sakharova, Alana Turinga i Hawking-a :)
ma samo neka se njih dvojica dogovore. obojica tvrde da je bog jedan. sad, koji je? na koji nacin mu se treba moliti i koja vjerska pravila treba slijediti? samo me to zanima. neka mi kazu koji je, i odmah preuzimam tu religiju i sve sto s tim ide u paketu. naravno, skupa sa onim forumasem koji je odustao od svojeg boga da bi preuzeo onog za kojeg su se dogovorili. :D jesam fer?
Posteno :D prije ce te svi u mormone :izet:
Towelie

#4788 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

5 0 5 wrote:
Ti si postavio nemoguci zadatak. Kada bi se teoretski nekako dogovorili koja je religija ispravna, odmah bi je obojica usvojili. Cak i ako bi tebe kao ateistu ukljucili u igru, isto bi se desilo s tobom. Medjutim, ne mozemo se dogovoriti. To je valjda jasno.Iz razloga sto svako od nas veruje da je bas njegov svetonazor jedini ispravan. Zato svako bira za sebe pa kako nam bude.
Na isti nacin ti mene ne mozes ubediti da je ateizam real deal, a ne agnosticizam, recimo.
Sve dobri vjernici a vidi kako te ostavise bez spasa :lol: Cudi me da Towelie-a nije odgovorio, skeptican je prema krscanskom kreacionizmu, skoro ko pravi ateista. :-D A od edouarda bi volio cuti objasnjenje za ljude poput Andreia Sakharova, Alana Turinga i Hawking-a :)
Sto se krscanstva tice, ja sam vec pisao ranije, dovoljno je pogledati Knjigu Postanja da ti bude jasno kako stoje stvari. :D
Edouard

#4789 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:Ovakvi ljudi puni mržnje poput Edouarda na površinu su ponovo isplivali 90-ih i sada bi da vedre i oblače kao što radi
onaj u Sjevernoj Koreji. Ovaj i još jedan tvoj post imaju dovoljno materijala za prijavu zbog raspirivanja mržnje po vjerskom osnovu ali neka, treba te puštati da pišeš, da se ogoli nazadnost balkanaca koji i dalje žive u 15. vijeku. Uostalom, na Balkanu izljevi vjerske i nacionalne mržnje normalno prolaze bez ikakvih sankcija u vidu presuda, tako da je i ovo što ti ideološki radiš normalno za Balkan.
Taman htio uzeti rečenicu koju Nin uze da ti kratko odgovorim.
A što da ti odgovorim na toliki tvoj trud osim: @Lopove, opusti se bar malo, utisak je kao da si u nekom grču, sve žestoko srcu primaš. Ako ni zbog čega, prestat ću pisati samo da ne dobiješ infarkt.
Eto Nin me morao braniti. Hvala mu. Ali nije propustio ni oprati me. Vratit ću mu, pogotovo ovo drugo, ali nekom drugom zgodom. Premda zna nerijetko uvrijediti, najvažnije mi je, a i ranije sam primijetio, da nije zločest čovjek, a sve ostalo se da. I njemu si nedavno prigovorio za mržnju. Lahk si na 'orozu'.
A što bih ikoga mrzio, ta mržnja najviše izjeda onoga tko mrzi.
5 0 5

#4790 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Ti si postavio nemoguci zadatak. Kada bi se teoretski nekako dogovorili koja je religija ispravna, odmah bi je obojica usvojili. Cak i ako bi tebe kao ateistu ukljucili u igru, isto bi se desilo s tobom. Medjutim, ne mozemo se dogovoriti. To je valjda jasno.Iz razloga sto svako od nas veruje da je bas njegov svetonazor jedini ispravan. Zato svako bira za sebe pa kako nam bude.
Na isti nacin ti mene ne mozes ubediti da je ateizam real deal, a ne agnosticizam, recimo.
Sto se krscanstva tice, ja sam vec pisao ranije, dovoljno je pogledati Knjigu Postanja da ti bude jasno kako stoje stvari. :D
vidjet cemo sta ce ti edo odgovoriti. mozda su tvoji argumenti jaki, ovo sa knjigom postanja, pa se covjek mozda i predomisli. reci mu ono za bozijeg sina. kako je nemoguce da bog ima djecu. i da je logicnije da salje andjele odabranim ljudima na bliskom istoku da im sapucu kako stvari stoje i kako mora biti, pa da ovi prenose ostalim ljudima.

edit: samo da dodam, to je izmedju vas dvojice. sta god da se dogovorite, slozit cu se, pa makar bio i harry potter.
Edouard

#4791 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

sigh wrote:
5 0 5 wrote:
A ko može objasniti što se događa u ljudskoj nutrini, intimi, srcu, ma kako postigli ljudski govoreći uspjeh i slavu.
Tu bih naveo Pascalovu nako ne lahko probavljivu misao da o nevjeri ne presuđuje i odlučuje razum već oholost i tvrdoća srca. To je ta intima.
A glede zadatka da se dogovorimo čija je vjera prava pa da kolega povjeruje i spasi se, čini se da mu zasad spasa nema. Vidim i na koji mlin voda skreće.
Ali nešto u tom stilu neko je Pascalu rekao da bi povjerovao kad bi vidio čudo, a Pascal mu odgovori da se ne može tvrditi/znati unaprijed da će povjerovati ako vidi čudo, ali da se već sada može znati okani li se svojih vidljivih i nerazumnih strasti i poroka, da je velika vjerojatnost da povjeruje.
Towelie

#4792 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

vidjet cemo sta ce ti edo odgovoriti. mozda su tvoji argumenti jaki, ovo sa knjigom postanja, pa se covjek mozda i predomisli. reci mu ono za bozijeg sina. kako je nemoguce da bog ima djecu. i da je logicnije da salje andjele odabranim ljudima na bliskom istoku da im sapucu kako stvari stoje i kako mora biti, pa da ovi prenose ostalim ljudima.
A zatim i Edov odgovor
A glede zadatka da se dogovorimo čija je vjera prava pa da kolega povjeruje i spasi se, čini se da mu zasad spasa nema. Vidim i na koji mlin voda skreće.
Kao sto sam ti i kazao, ne mozemo se dogovoriti.
edit: samo da dodam, to je izmedju vas dvojice. sta god da se dogovorite, slozit cu se, pa makar bio i harry potter.
Dao si vec odgovor. :D
5 0 5

#4793 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Edouard wrote: A ko može objasniti što se događa u ljudskoj nutrini, intimi, srcu, ma kako postigli ljudski govoreći uspjeh i slavu.
Tu bih naveo Pascalovu nako ne lahko probavljivu misao da o nevjeri ne presuđuje i odlučuje razum već oholost i tvrdoća srca. To je ta intima.
Ali nešto u tom stilu neko je Pascalu rekao da bi povjerovao kad bi vidio čudo, a Pascal mu odgovori da se ne može tvrditi/znati unaprijed da će povjerovati ako vidi čudo, ali da se već sada može znati okani li se svojih vidljivih i nerazumnih strasti i poroka, da je velika vjerojatnost da povjeruje.
evo citam sta si napisao, pa mi pade ova sala na pamet.

Towelie

#4794 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

U vezi knjige Postanka, evo nekih zanimljivih stavki:

U knjizi postanka, 1:3-5 stoji da je svjetlost stvorena prvog dana, a u stihovima 14-19, izvor svijetla, zvijezde i Sunce, stvoreni su cetvrtog dana. Kako je moguce da izvor svjetlosti nastane cetvrtog dana, i to kasnije od same svjetlosti koja se pojavila prvog dana?!

Dalje, u Knjizi Postanka, 1:9-13, stoji da je Zemlja stvorena treceg dana. Kako cete imati dan i noc bez zemlje ?! Dan zavisi od rotacije Zemlje. Kako cete prije stvaranje Zemlje imati dane i noci ?!

Postanak,1:9-13, kaze da je Zemlja stvorena treceg dana, a u stihovima 14-19 stoji da su Sunce i Mjesec stvoreni cetvrtog dana. Danas nam nauka kaze da je Zemlja bila dio Sunca i da je nemoguce da je postojala prije Sunca.

Biblija kaze u Knjizi Postanka, prvo poglavlje, stihovi 11-13, da je vegetacija stvorena treceg dana, a da je Sunce stvoreno cetvrtog dana. Kako je moguce da se biljke pojave prije sunceve svjetlosti, i kako ce prezivjeti bez nje?!

Biblija kaze u Postanku, 1:29 : i Bog rece:" Eto, predajem vam sve na svoj zemlji bilje, sto nosi sjeme, i sve drvece s plodovima, u kojima je sjeme; neka vam bude za hranu!" Sve biljke! Danas cek i nepismeni znaju da postoji veliki broj otrovnih biljaka, koje unesete u organizam, velika je vjerovatnoca da cete umrijeti!

Na polju medicine, Biblija i Levitskom Zakoniku, 14:49-53 pruza novi nacin dezinfekcije kuce, radi zastite gube i krasti. Tamo stoji: " Neka uzme dvije ptice, cedrovinu, grimizno predivo i hisop. Tada neka zakolje jednu pticu nad posudom zamljanom sa svjezom vodom, i neka ih umoci u krv zaklane ptice i u svjezu vodu, i neka tim 7 puta poškropi kucu."
POPRSKATI KUCU KRVLJU DA BI SE DEZINFIKOVALA PROTIV GUBE ?!

Ovo su samo highlights Postanka. Nema potrebe ici dalje.
5 0 5

#4795 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Dao si vec odgovor. :D
kada ukucas GOD u google translate, na engleski prevede kao whatever. tako da... :D
Towelie

#4796 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

5 0 5 wrote:
Towelie wrote: Dao si vec odgovor. :D
kada ukucas GOD u google translate, na engleski prevede kao whatever. tako da... :D
Da, to je ta poznata saljivost prevodilaca. Jedno vreme si mogao da ukucas Rihanna i prevod na srpski bio Mitar Miric. :D
5 0 5

#4797 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: Da, to je ta poznata saljivost prevodilaca. Jedno vreme si mogao da ukucas Rihanna i prevod na srpski bio Mitar Miric. :D
eto vidis. ali pusti to. sad me najvise brine sto cu morati provesti vjecnost u paklu, ili s tobom ili sa eduardom. a kada bi se vas dvojica dogovorili, sva trojica bi u heaven. :D
Edouard

#4798 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

5 0 5 wrote:
Towelie wrote: Ti si postavio nemoguci zadatak. Kada bi se teoretski nekako dogovorili koja je religija ispravna, odmah bi je obojica usvojili. Cak i ako bi tebe kao ateistu ukljucili u igru, isto bi se desilo s tobom. Medjutim, ne mozemo se dogovoriti. To je valjda jasno.Iz razloga sto svako od nas veruje da je bas njegov svetonazor jedini ispravan. Zato svako bira za sebe pa kako nam bude.

Rekoh, vidim na koji mlin voda skreće. Planinski potok jest bistar, ali je najćešće i plitak.
Ima dosta stvari koje muslimane i kršćane povezuju, to je pokazao i papa Franjo s Erdoganom u Turskoj.
Inače, osim ako nije nužno, preferiram govoriti o onom što ljude, a i religije, povezuje, a ukoliko je nužno, radi istine, i o onome što nas razdvaja. A sumnjam da ateisti izgaraju od želje da ovdje saznaju istinu.
S nekoliko citata ne obara se lahko vrijednost knjige Postanka i njzina poruka.
Towelie kao pravi vjernik i pripadnik islama dobro zna što ja držim ispravnim i istinitim, i drago bi mi bilo s njim razmijeniti mišljenja i iskustva, pa i suprostavljena, ali ne ovdje, ovo je ipak PDF o ateizmu.
Lopov-eliminator

#4799 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

NIN wrote:
Lopov-eliminator wrote:Edouard, ovo što ti pišeš je monstruozno, svim miroljubivim ljudima ledi se krv u žilama nakon čitanja ovih tvojih postova nabrijanih mržnjom.
Ma malo i ti pretjerujes s monstruoznim jer Edo je samo jedan, vjerovatno malo stariji naivac, da ne kazem bas ignorant, koji svoje ideale vjesto racionalizuje, ali samo sebi samom i selektivno gleda na svijet, da ne kazem kroz crno-bijele naocale. Iz njegovih stavova i materijala kojim barata prilicno je vidljivo koliko je zapravo uskogrudan i deficitaran s opstim znanjem, a da ne spominjem drustvene nauke, kao i istoriju, sto je donekle i razumljivo jer vjernici koji njemu slice se jako rijetko hvataju opsteg znanja posto zaju da ih ono moze ujesti pa tako razvodniti rodjenjem steceno ubjedjenje, narocito ako se rodjenje desilo u koherentnim i homogenim sredinama brdovitog Balkana.

Edo nije agresivan, kao sto zelis prikazati, mozda nenamjerno, i on je samo covjek koji nevjesto brani svoja ubjedjenja, to je sve. A da budem iskren pa kazem da ovdje ima nadasve agresivnijih i malicioznijih osoba od Ede, a koji kontriraju vjernicima i koji sebe nazivaju ateistima.

Ne zamjeri. :)
Ne zamjeram ti ništa i u pravu si ali vidi jednu stvar. Da je u pitanju neko glup ne bih ovako pisao ali Edo to nije.

Pogledaj kako govori o ateizmu, pokušava svoje teze progurati vadeći nečije citate ili pripisivati neke zločine ateizmu a kad se isto uradi nekoj religiji onda mu smeta. Kao što ti reče, selektivno gleda na svijet, i po mom mišljenju odlično si ga opisao u kompletnom prvom pasusu. Čovjek se slomi da ateizmu prišije sve najgore moguće što postoji a religiju predstavlja kao neminovnost i savršenstvo.

Zašto sam rekao monstruoznim? Vidi NiN, nije fora u tome da li je Edo agresivan u nastupu ili ne, stvar je malo dublja. Pogledaj malo širu sliku. Edo je po razmišljanjima klasični primjerak nekoga sa brdovitog Balkana samo je razlika u načinu iznošenja istih. Bitna je suština, Edo to vješto umotava u celofan ali je to ista ideologija koja potiče netrpeljivost prema onim drugima. Pogledaj npr. vjerske poglavare, svi se zalažu za mir, svi se nekako miroljubivim tonom obraćaju pa onda ''odjednom'' tres, pa gađanje fetvama, mobilizacijski govori, kleronacionalistička retorika pod krinkom ugroženosti itd. itd. Sve rade da se ljudi i dalje drže u torovima.

Agresivne ideje ne rađaju se samo iz agresije, štaviše lakše se rađaju iz neagresije, a ideje koje se rađaju iz neagresije su najčešće kad se vlastita grupa pokušava predstaviti kao žrtva a ona druga kao dželat. Sjeti se samo kako je Slobo govorio svojevremeno, bio po obraćanju mirotvorac nema dalje pa znamo šta je bilo kasnije. Inače, kroz historiju se pokazalo da su najopakiji na kraju bili oni što su se fino pretvarali a ne oni lajavci. Lajavci najčešće završe samo kao izvršioci onoga što im narede ovi prvi.

Vjerujem da znaš šta Edo misli o ateizmu. Nije fol u njemu, Edo je sam po sebi nebitan, nego je riječ o ešalonu Eda, što većina ljudi u ovom getoiziranom podneblju koji neki zovu Balkan zapravo dijeli ovakva bolesna razmišljanja.

Pa onda odjednom dođeš u situaciju da ne smiješ reći negdje vani da si ateista, a još ako je porodica u pitanju pogotovo. Ako kažeš ogromne su šanse da će drugi ljudi drugačije gledati na tebe i to u negativnom smislu, zato što o tebi misle sve što i Edo. O tebi će misliti kao o onome, kako on ono reče, čije uvjerenje ga svodi na životinju, čije uvjerenje nije humano niti može biti humano i iz kojeg može i mora proizaći samo nemoral, osim ako nisi dosljedni ateista.

A tek kad se s nekim onako slabije poznaješ, šta misliš kakvo će mišljenje o tebi imati kad te gleda kroz Edine naočale? Zato sam i rekao sve ono što sam rekao. Sve to na kraju dovodi kreiranju torova, animoziteta pa na kraju iskonske mržnje, koju je i Edi podneblje nametnulo. A kad mržnja dostigne određene nivoe onda kreće krvavi show koji smo imali nečast i nezadovoljstvo gledati 90-ih, u kojem jedni hoće eliminaciju drugih i trećih jer ih ne mogu očima gledati.

Sjećaš li se lika s nickom underground ili underworld, tako nešto, s teme Ateizam (čini mi se da je ta tema)? Tip je imao iste ovakve ekstremne stavove kao Edo, isprva je i način obraćanja bio isti, sve je on, tolerantan, fino umotava i izražava svoja razmišljanja ovo-ono, da bi na kraju frajer kad ga je neko pogodio tamo gdje treba potpuno pukao i krenuo sa otvorenim vrijeđanjem na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, da bi na kraju naravno dobio ban.

Izvini, bio sam malo duži ali se ovo nije moglo ukratko objasniti bez da se pokrije sve što je bitno. Slažem se isto i sa ovim što si rekao za agresivnije i malicioznije osoba od Ede iz ''reda'' ateista, tačno je, ima ih na ovoj temi i to ne malo, i tu se krije razlika između ateiste i antiteiste koju Edino zadojeno biće ne želi shvatiti. Mogao si vidjeti da sam se i ja nekima od njih znao usprotiviti kad su omalovažavali vjeru u vjernike ovako kako je Edo radio za ateizam i ateiste.
Last edited by Lopov-eliminator on 03/12/2014 12:21, edited 1 time in total.
NIN

#4800 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Edouard wrote:Taman htio uzeti rečenicu koju Nin uze da ti kratko odgovorim.
A što da ti odgovorim na toliki tvoj trud osim: @Lopove, opusti se bar malo, utisak je kao da si u nekom grču, sve žestoko srcu primaš. Ako ni zbog čega, prestat ću pisati samo da ne dobiješ infarkt.
Eto Nin me morao braniti. Hvala mu. Ali nije propustio ni oprati me. Vratit ću mu, pogotovo ovo drugo, ali nekom drugom zgodom. Premda zna nerijetko uvrijediti, najvažnije mi je, a i ranije sam primijetio, da nije zločest čovjek, a sve ostalo se da. I njemu si nedavno prigovorio za mržnju. Lahk si na 'orozu'.
A što bih ikoga mrzio, ta mržnja najviše izjeda onoga tko mrzi.
Ma ne vjerujem da ti ikoga mrzis, barem po nacinu pisanja. Jednostavno iznosis svoja uvjerenja na jedan miran nacin i to je to. Lako se prepozna maliciozna osoba, sto s tobom nije slucaj.

A sto se tice vrijedjanja, to se nekad desi shodno okolnostima pa opletem po svima. Vjeruj, ni ateisti nisu amnestirani od mog plamenja kad mi dodje, a stava sam da ubjedjenje i ideologija nije primaran materijal kojim se vrijedja, mada mnogima jeste, pa me shvatate pogresno. Ako cu nekoga vrijedjati onda cu ga vrijedjati na osobnom nivou, direktno kao licnost, a ako kritikujem grupu i pripadnici iste to shvataju kao uvredu na osobnom nivou, e onda je do njih.

Lijep pozdrav mom Edi! :)
Locked