Ovdje nigdje ne stoji povećanje plata od 10%, nego neka komplikovana porezna matematika u Fadilovom stilu.Bloo wrote: ↑11/02/2023 19:02https://www.bundesregierung.de/breg-de/ ... tz-2125492Ozimician wrote: ↑11/02/2023 18:54 Gdje ti živiš tačno? Ako je Austrija, onda to tvoje može da stoji, jer se u Austriji drugačije obračunava.
Ako je Njemačka, u Njemačkoj se ne obračunava penzija tako kako ti navodiš i gdje radiš ako si uspjela izboriti prilagođavanje inflaciji i povećanje plate od 10%? Ovdje u Njemačkoj od svih mojih poznanika, niko to nije dobio, max 3-5% i to rijetki.
Zauhar je.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#4751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- n+1
#4752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne, to nikada nije bila teza koju sam zastupao. Ono što sam zastupao jeste da biologija određuje spol, a ne želje i pozdravi. Uostalom, nije važno šta ja zastupam, nego je važno da budeš konzistentna svojim ideološkim i identitetskim svjetonazorima, te koristiš lične zamjenice odgovorno. Ali znamo od ranije da kod tebe nespojivo frankenštajnski prolazi, zavisno već od konteksta i potrebe.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 19:15Hm. Zar nije teza koju zastupas da se treba nekome obracati ne onako kako on zeli, vec po definiciji onoga sta je in the eye of the beholder? Ili cemo to selektivno primjenjivati? Nisam ja nista pogrijesila. Niti te depersonaliziram, zasto bih?n+1 wrote: ↑11/02/2023 19:01
Nema potrebe da mi se obraćaš u srednjem rodu i nastojiš me depersonalizirati na taj način. Ja nisam "ono", valjda bi vama feministima lične zamjenice trebale biti svetinja. He/Him, za ubuduće.
Iznos o kome pričamo nije indeksiran za prosječnu platu, nego inflaciju. Samim tim, ne postoji niti jedan razlog da vjerujemo kako će odnos prema prosječnoj plati ostati istovjetan u narednih 20 godina, niti je to "vjerovatnije od ratarske matematike", jer se na toj matematici zasniva sistem. Dakle, povećanje prati isključivo inflaciju, a ne prosječnu platu, a rast proječne plate može značajno odstupati od rasta cijena (inflacije), što je uostalom trenutno slučaj.
Čuj, molim te, indeksirano za inflaciju, ali nećemo kao relevantnu gledati inflaciju, nego prosječnu platu.![]()
I konačno, to što se ispravljanjem primanja za inflaciju povećavaju i nominalni doprinosi, već je uračunato u obračun koji je dobio, jer ljudi koji rade na tom obračunu razumiju da se povećanjem primanja od 2% proporcionalno povećavaju i doprinosi na ta primanja.
Ja nisam nikada rekla da visina penzije nema veze sa inflacijom. Premisa ti je pogresna, mozda jer ne razumijes sta znaci anpassung. A covjek rece da to NIJE uracunato. Proguglajdakle teta nije mogla uzeti u obzir ni 2 i 10%. ono sto sam rekla jeste da moze pogledati odnose da bi dobio bolju sliku sta moze ocekivati u buducnosti.
A posto je ocito nerazumijevanje onoga sto sam napisala uz maliciozne namjere, sta da ti kazem… nisi u pravu, dzaba ti drcni stav i kovanice. A i konceptualno razmisljamje ti nije jaca strana.
Što se tiče Zvizove penzije. Ne trebam ništa guglati, jer postoje samo dvije opcije. Prva je da su mu obračunali penziju bez prilagodbe za inflaciju, kako tvrdiš. No, to bi značilo da je njegova penzija 120% viša od prosječne njemačke bruto penzije za 2022. godinu. Bazični logički kapaciteti su potrebni da se zaključi kako taj obračun ipak sadrži prilagodbu. Dakle, iznos koji je naveo je penzija ispravljena za inflaciju, o tome nema govora.
Toliko o konceptualnom promišljanju.
- Bloo
- Globalna šefica
#4753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da su zavrseni pregovori sindikata za neke brase, te se ocekuje pored ovog sto je navedeno u linku i neko povecanje plata od 2.5% sto naravno nije dovoljno.
- hadzinicasa
#4754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bojim se da veoma odgovorno i dosljedno koristim licne zamjenice. To sto se tebi ne svidjaju. Tja. Life sucks. Deal with it.n+1 wrote: ↑11/02/2023 19:40Ne, to nikada nije bila teza koju sam zastupao. Ono što sam zastupao jeste da biologija određuje spol, a ne želje i pozdravi. Uostalom, nije važno šta ja zastupam, nego je važno da budeš konzistentna svojim ideološkim i identitetskim svjetonazorima, te koristiš lične zamjenice odgovorno. Ali znamo od ranije da kod tebe nespojivo frankenštajnski prolazi, zavisno već od konteksta i potrebe.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 19:15
Hm. Zar nije teza koju zastupas da se treba nekome obracati ne onako kako on zeli, vec po definiciji onoga sta je in the eye of the beholder? Ili cemo to selektivno primjenjivati? Nisam ja nista pogrijesila. Niti te depersonaliziram, zasto bih?
Ja nisam nikada rekla da visina penzije nema veze sa inflacijom. Premisa ti je pogresna, mozda jer ne razumijes sta znaci anpassung. A covjek rece da to NIJE uracunato. Proguglajdakle teta nije mogla uzeti u obzir ni 2 i 10%. ono sto sam rekla jeste da moze pogledati odnose da bi dobio bolju sliku sta moze ocekivati u buducnosti.
A posto je ocito nerazumijevanje onoga sto sam napisala uz maliciozne namjere, sta da ti kazem… nisi u pravu, dzaba ti drcni stav i kovanice. A i konceptualno razmisljamje ti nije jaca strana.
Što se tiče Zvizove penzije. Ne trebam ništa guglati, jer postoje samo dvije opcije. Prva je da su mu obračunali penziju bez prilagodbe za inflaciju, kako tvrdiš. No, to bi značilo da je njegova penzija 120% viša od prosječne njemačke bruto penzije za 2022. godinu. Bazični logički kapaciteti su potrebni da se zaključi kako taj obračun ipak sadrži prilagodbu. Dakle, iznos koji je naveo je penzija ispravljena za inflaciju, o tome nema govora.
Ajd‘ vrati se pa procitaj sta je napisao:
„Bez Anpassunga“ pa malo poradi na funkcionalnoj pismenosti prvo, a logicki kapaciteti… eh. To sto si ti namislio i poletio da umanjis neciju zaradu ili se narugas, pa jadno zapravo. A na stranu sto veze nema sa istinom.niti je i remotly tacno ni ispravno.
Ja odoh u kafanu, a ti opleti
- Ozimician
#4755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moja struka nema sindikat, posebno kod privatnika, državni koncerni imaju. Iz prve ruke - zdravstvo je tražilo povećanje u skladu s inflacijom, 10,5% - od toga naravno nema ništa, u toku su pregovori, očekuje se da će biti gotovi do sredine godine, otprilike očekuju povećanje u rasponu 2-3,5% na kraju da će biti, najoptimističnije prognoze - 5,5%
- n+1
#4756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Lijepo si ti ovo sve, samo fali da objasniš šta nije ispravno. Ali dobro, taman nivo za kafane.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 19:53Bojim se da veoma odgovorno i dosljedno koristim licne zamjenice. To sto se tebi ne svidjaju. Tja. Life sucks. Deal with it.n+1 wrote: ↑11/02/2023 19:40
Ne, to nikada nije bila teza koju sam zastupao. Ono što sam zastupao jeste da biologija određuje spol, a ne želje i pozdravi. Uostalom, nije važno šta ja zastupam, nego je važno da budeš konzistentna svojim ideološkim i identitetskim svjetonazorima, te koristiš lične zamjenice odgovorno. Ali znamo od ranije da kod tebe nespojivo frankenštajnski prolazi, zavisno već od konteksta i potrebe.
„Bez Anpassunga“ pa malo poradi na funkcionalnoj pismenosti prvo, a logicki kapaciteti… eh. To sto si ti namislio i poletio da umanjis neciju zaradu ili se narugas, pa jadno zapravo. A na stranu sto veze nema sa istinom.niti je i remotly tacno ni ispravno.
Ja odoh u kafanu, a ti opleti![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#4757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Čudna struka.Ozimician wrote: ↑11/02/2023 19:55 Moja struka nema sindikat, posebno kod privatnika, državni koncerni imaju. Iz prve ruke - zdravstvo je tražilo povećanje u skladu s inflacijom, 10,5% - od toga naravno nema ništa, u toku su pregovori, očekuje se da će biti gotovi do sredine godine, otprilike očekuju povećanje u rasponu 2-3,5% na kraju da će biti, najoptimističnije prognoze - 5,5%
- Ozimician
#4758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Izvan velikih firmi, koncerna - je tako, dogovaraš direktno "sa šefom" tj. poslodavcem platu, pa ako ti hoće povećati, hoće i praktično u svim branšama gdje radiš kod (manjih) privatnika, ti kolektivni ugovori se ne gledajuBloo wrote: ↑11/02/2023 20:03Čudna struka.Ozimician wrote: ↑11/02/2023 19:55 Moja struka nema sindikat, posebno kod privatnika, državni koncerni imaju. Iz prve ruke - zdravstvo je tražilo povećanje u skladu s inflacijom, 10,5% - od toga naravno nema ništa, u toku su pregovori, očekuje se da će biti gotovi do sredine godine, otprilike očekuju povećanje u rasponu 2-3,5% na kraju da će biti, najoptimističnije prognoze - 5,5%![]()
- hadzinicasa
#4759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa objasnih, necu se ponavljati. Citaj.n+1 wrote: ↑11/02/2023 19:59Lijepo si ti ovo sve, samo fali da objasniš šta nije ispravno. Ali dobro, taman nivo za kafane.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 19:53
Bojim se da veoma odgovorno i dosljedno koristim licne zamjenice. To sto se tebi ne svidjaju. Tja. Life sucks. Deal with it.
Ja odoh u kafanu, a ti opleti![]()
![]()
Pa jasta. Sad ono nesto ljubomorno. Nemoj
- Sanjarko
#4760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
DR, MR, PR i ostali titulari koji nisu stekli nesto vise od penzije za zivota, a losiji sta se tice imovinskog stanja i sl, a nisu ostvarili dovoljno, jb-s ih da izvinete, i ne mislim to tako u tom smislu, ne mislim negativno, a penzije sve vise ce postajati nazalost socijalno davanje fakticki, sirom svijeta, tako meni izgleda.
-
belfy
#4761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nisam razumio, naravno, jer se nije imalo sta razumjeti. ti se sada samo nadas da ce ovim kvotanjem nesto takvo biti zaboravljeno ili nestati pravilima kvotanja... nece. i to zato jer si mi drag i zelim da ti pomognem. i svjestan sam da ti to ne mozes vidjeti u ovom trenutku. ja zelim svog druga Nihila nazad i borit cu se za njegovu razboritost makar to morao ciniti i protiv njega...n+1 wrote: ↑11/02/2023 18:10Savršeno si me razumio, pa nema potrebe za upitnicima. Pa da ti odgovorim i na posljednje pitanje: isplati se ako će emigracija pospješiti tranziciju sa sela, ali ne u geografskom smislu, nego karakternom. Što će reći da se tebi nije isplatilo.belfy wrote: ↑11/02/2023 17:34
kakav kolektivizam sada? jesi zaboravio citati sa razumjevanjem ili samo umisljas? doduse, u nastavku se obracas nekom kolektivu pa je mozda projekcija u pitanju... a ti svakako pises ono sto zelis reci. ja te ispravim samo tvojim upisom kada pokusas da lazes. i to iz najboljih namjera. jer mogu da razumijem da pokusavas lagati druge, ali je najgore kada lazes sebe. jel tako?
nego, sta mislis, kada se isplati iseljenje iz BiH?![]()
ovo je ono gdje ne pominjem bilo kakav kolektivitet, a ti se pozivas na njega:

ti bi, kao vjernik, trebao znati da je ego najveci neprijatelj, da ti ne dajem citate koje i sam znas... sada te taj isti ubija. i to vec neko vrijeme. dovodeci do toga da neces priznati da si u krivu po cijenu cijepanja dlake na atome, pa do zapricavanja do besvijesti da bi se izgubio smisao same diskusije... primjere za to znas i sam. od onoga oko Pravopisa, pa nadalje preko svih ostalih unazad...
evo, sada to radis i na ovoj temi, opetovano. zato sam se i javio. nisi ti na toliko niskom nivou, iako trenutacno guras takav narativ... od tebe zelim samo jedno - vrati mi mog druga Nihila!
Last edited by belfy on 11/02/2023 23:19, edited 1 time in total.
- n+1
#4762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
E iskreno si me nasmijao, ono naglas, hvala ti.belfy wrote: ↑11/02/2023 23:14nisam razumio, naravno, jer se nije imalo sta razumjeti. ti se sada samo nadas da ce ovim kvotanjem nesto takvo biti zaboravljeno ili nestati pravilima kvotanja... nece. i to zato jer si mi drag i zelim da ti pomognem. i svjestan sam da ti to ne mozes vidjeti u ovom trenutku. ja zelim svog druga Nihila nazad i borit cu se za njegovu razboritost makar to morao ciniti i protiv njega...
ovo je ono gdje ne pominjem bilo kakav kolektivitet, a ti se pozivas na njega:
ti bi, kao vjernik, trebao znati da je ego najveci neprijatelj, da ti ne dajem citate koje i sam znas... sada te taj isti ubija. i to vec neko vrijeme. dovodeci do toga da neces priznati da si u krivu po cijenu cijepanja dlake na atome, pa do zapricavanja do besvijesti da bi se izgubio smisao same diskusije... primjere za to znas i sam. od onoga oko Pravopisa, pa nadalje preko svih ostalih unazad...
evo, sada to radis i na ovoj temi, opetovano. zato sam se i javio. nisi ti na toliko niskom nivou, iako trenutacno guras takav narativ... od tebe zelim samo jedno - vrati mi mog druga Nihila!
-
belfy
#4763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
upravo tako. i zato ne zaboravi sta sam sve napisao tu...
- skafiskafsnjak
#4764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sarajlije, morel se disati ? 
-
Bodkin
#4765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema to veze sa drzavnim koncernima ni sindikatima. Firma ti spada u odredjenu bransu. Cijela bransa pregovara odredjene stvari kao sto je npr godisnja korekcija plate za inflaciju koja se btw desava svake godine, samo sto je ovo u fokusu zbog visoke inflacije.Ozimician wrote: ↑11/02/2023 19:55Moja struka nema sindikat, posebno kod privatnika, državni koncerni imaju. Iz prve ruke - zdravstvo je tražilo povećanje u skladu s inflacijom, 10,5% - od toga naravno nema ništa, u toku su pregovori, očekuje se da će biti gotovi do sredine godine, otprilike očekuju povećanje u rasponu 2-3,5% na kraju da će biti, najoptimističnije prognoze - 5,5%
Dogovori se bransa i od tog momenta firme koje posluju u toj bransi moraju zakonski podici barem za taj minimum.
Ima naravno bransi koje nemaju zakonski minimum ali takvih je malo
-
elcaliente
#4766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nekada vise, nekada manje ali u zapadnoj Njemackoj nije nikada isla preko 4,5 posto dok u istocnoj bude vise.Ozimician wrote: ↑11/02/2023 18:28Mislim da je korekcija u obračunu prema Rentenversicherung godišnje 3% (nek me @elcaliente ispravi ako griješim), po meni ta penzija od 2600€ za nekog na rukovodećoj poziciji u Osiguranju nakon 52 god. radnog staža - uopšte nije neka pljačka. + ako taj neko iseli iz Njemačke, taj iznos će mu biti dodatno umanjen.n+1 wrote: ↑11/02/2023 18:09
Uprati šta se piše prije komentarisanja. Čovjek je već naveo iznos ispravljen za projektovanu inflaciju. Ako taj isti iznos diskontujemo za tu istu inflaciju, dobivamo 1400 EUR. Da, ako stvarna inflacija odstupi od projektovanje, bit će prilagođavanja, ali to ne mijenja činjenicu da njegovih 2600 EUR u 2047. godini, uz normalne ekonomske okolnosti, danas vrijedi 1400 EUR. Nije cijepanje atoma.
Tako da ne treba imati velika očekivanja što se tiče "njemačkih penzija".
Naravno da je sve to mnogo bolje nego u BiH, ali ne treba zaboraviti da u BiH (od trenutnih penzionera) - možda max 20-30% da ima staža i 40 god. - ostali imaju manje, a kad bi postojao neki prosjek, on bi bio baš užasan. Ja lično znam bar 10-tak penzionera koji su u penziji od svoje 40-te god starosti, a imaju manje od 5 god. staža. To je nešto u Njemačkoj nezamislivo. (vojska)
Nisam na rukovodecoj poziciji 22 godine, tek par godina. Tako da bi mi se i penzija trebala poporaviti ako odgulim jos 20 godina na rukovodecoj poziciji.
A gdje bi bili zamislivo i normalni da neko sa 40 godina starosti i sa 5 godina radnog staza ako je zdrav dobija penziju.
To je svugjde na svijetu nezamislivo i pljacka onih penzionera koji su citav zivot radili.
- skafiskafsnjak
#4767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Sanjarko
#4768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U nas je to vid kao nekakve socijalne pomoci bolesnima. Kazem ja postaju penzije vise socijalno davanje, barem ovdje u Bosni, po meni i treba tako. Jer ako od visoke plate nisi nesto stekao vise u zivotu, onda nisi uspio u zivotu dovoljno.elcaliente wrote: ↑12/02/2023 12:22Nekada vise, nekada manje ali u zapadnoj Njemackoj nije nikada isla preko 4,5 posto dok u istocnoj bude vise.Ozimician wrote: ↑11/02/2023 18:28
Mislim da je korekcija u obračunu prema Rentenversicherung godišnje 3% (nek me @elcaliente ispravi ako griješim), po meni ta penzija od 2600€ za nekog na rukovodećoj poziciji u Osiguranju nakon 52 god. radnog staža - uopšte nije neka pljačka. + ako taj neko iseli iz Njemačke, taj iznos će mu biti dodatno umanjen.
Tako da ne treba imati velika očekivanja što se tiče "njemačkih penzija".
Naravno da je sve to mnogo bolje nego u BiH, ali ne treba zaboraviti da u BiH (od trenutnih penzionera) - možda max 20-30% da ima staža i 40 god. - ostali imaju manje, a kad bi postojao neki prosjek, on bi bio baš užasan. Ja lično znam bar 10-tak penzionera koji su u penziji od svoje 40-te god starosti, a imaju manje od 5 god. staža. To je nešto u Njemačkoj nezamislivo. (vojska)
Nisam na rukovodecoj poziciji 22 godine, tek par godina. Tako da bi mi se i penzija trebala poporaviti ako odgulim jos 20 godina na rukovodecoj poziciji.
A gdje bi bili zamislivo i normalni da neko sa 40 godina starosti i sa 5 godina radnog staza ako je zdrav dobija penziju.
To je svugjde na svijetu nezamislivo i pljacka onih penzionera koji su citav zivot radili.
Imam ja ideju i u vezi penzija u Bosni i sire sta da se uradi. U nekoj svesci imam zapisano. Davno pisao o tome.
- Rugafet
#4769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Isikiraše se pojedinci iz BiH za stanje u Njemačkoj
oj ljebe pa je li moguće ovo
-
tatoo
#4770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Citam ovu temu i kontam kako smo najgori jedni prema drugima. Ne trebaju nama podjele koje vec imamo i koje dijele zemlju, kad imamo jedni druge.
Na temu…
Kad i da li otici je stvar prioriteta, osim ako glad ne natjera. Tad smo svi isti.
Moji prioriteti i razlozi su nekome nevazni, mozda cak nerazumljivi i takvi ljudi bi na osnovu mojih razloga za odlazak ostali u BiH.
Ono sto bi trebalo biti bitno je da su se nasi izbori pokazali ispravnim i isplativim u oba slucaja. Da smo svi zadovoljni i da ne kenjamo jedni po drugima.
Postujem svaciji izbor i drugacije misljenje. Dok nije u losoj namjeri
I vezano za penzije u Njemackoj… iz mog iskustva, a imam solidan uvid, moram se sloziti do odredjene mjere sa kolegama u BiH.
Njemacke penzije, ako se ne ustedi solidna lova dok se radi,nisu za pristojnu starost u Njemackoj. Naravno da zavisi od profesije, gdje ste radili i puno ostalog ali ne vidim da ce srednja klasa moci dobaciti daleko. Penny, Aldi, zdravstvene usluge basic jer privatno,osiguranje ce se tesko platiti od penzije… samo basic u svim segmentima. Naravno nije to nimalo lose poredeci sa penzionerima u BiH ali sa sadasnjim a kamoli sa projiciranim ciframa za 10-20 godina, penzioner ce biti nesto sasvim drugo od nasmijanih Deutsch penzionera sa par nekretnina koje rentaju i malo dionica u Bayeru.
Postoje istina kolektivni ugovori i neke branse su dobile 5-10% povisice ove godine i svake godine dobijaju 0,5-3%, kako ko.
Medjutim, nova kuca, bas na selu (ok selo jeste full infrastruktura da se ne lazemo) je 400-500 hiljada u NRW, kljuc u ruke. “Sretnici” u vecim gradovima, Dizeldorf
, Keln, kupiti stan ili pogotovo kucu… zeznuta rata a jos zeznutiji polog za kredit. Oko 30%.
Nije rijedak slucaj gdje ljudi uzimaju kredu za kucu na 40 i 50 godina. Ne planiraju kuci nikad kupiti, nego samo zele da je rata ista kao i kirija dok su zivi. I onda djeca prodaju i keširaju razliku, jer cijene nekretnina rastu brutalno. Dok ne pukne balon
.
Svi troskovi rastu na gore puno vise od povisica i kolektivnih ugovora.
A zanimljiv trend kod mladih je da nisu nesto zagrijani da studiraju, jednostavno hoce manje stresa od roditelja. Kako to upariti sa trzistem koje nezaustavljivo brise permanentno “tradicionalne” sss poslove, uz tradicionalnu njemacku tromost da prihvate nove trendove… ne znam. Ne moram biti pesimista ali optimista nisam.
Nece Njemacka propasti ali najbolje godine su iza.
I zasto se cuditi sto raja iz vana kupuje/pravi kuce u BiH. 1500-2000 Eurića penzije u BiH ili u DEU nije isto.
Ne kazem da je bolje ili losije otici ili ostati. Svi mi znamo, ili trebamo znati sta zelimo za sebe i nase najdraze.
Sve najbolje svima.
Na temu…
Kad i da li otici je stvar prioriteta, osim ako glad ne natjera. Tad smo svi isti.
Moji prioriteti i razlozi su nekome nevazni, mozda cak nerazumljivi i takvi ljudi bi na osnovu mojih razloga za odlazak ostali u BiH.
Ono sto bi trebalo biti bitno je da su se nasi izbori pokazali ispravnim i isplativim u oba slucaja. Da smo svi zadovoljni i da ne kenjamo jedni po drugima.
I vezano za penzije u Njemackoj… iz mog iskustva, a imam solidan uvid, moram se sloziti do odredjene mjere sa kolegama u BiH.
Njemacke penzije, ako se ne ustedi solidna lova dok se radi,nisu za pristojnu starost u Njemackoj. Naravno da zavisi od profesije, gdje ste radili i puno ostalog ali ne vidim da ce srednja klasa moci dobaciti daleko. Penny, Aldi, zdravstvene usluge basic jer privatno,osiguranje ce se tesko platiti od penzije… samo basic u svim segmentima. Naravno nije to nimalo lose poredeci sa penzionerima u BiH ali sa sadasnjim a kamoli sa projiciranim ciframa za 10-20 godina, penzioner ce biti nesto sasvim drugo od nasmijanih Deutsch penzionera sa par nekretnina koje rentaju i malo dionica u Bayeru.
Postoje istina kolektivni ugovori i neke branse su dobile 5-10% povisice ove godine i svake godine dobijaju 0,5-3%, kako ko.
Medjutim, nova kuca, bas na selu (ok selo jeste full infrastruktura da se ne lazemo) je 400-500 hiljada u NRW, kljuc u ruke. “Sretnici” u vecim gradovima, Dizeldorf
Nije rijedak slucaj gdje ljudi uzimaju kredu za kucu na 40 i 50 godina. Ne planiraju kuci nikad kupiti, nego samo zele da je rata ista kao i kirija dok su zivi. I onda djeca prodaju i keširaju razliku, jer cijene nekretnina rastu brutalno. Dok ne pukne balon
A zanimljiv trend kod mladih je da nisu nesto zagrijani da studiraju, jednostavno hoce manje stresa od roditelja. Kako to upariti sa trzistem koje nezaustavljivo brise permanentno “tradicionalne” sss poslove, uz tradicionalnu njemacku tromost da prihvate nove trendove… ne znam. Ne moram biti pesimista ali optimista nisam.
I zasto se cuditi sto raja iz vana kupuje/pravi kuce u BiH. 1500-2000 Eurića penzije u BiH ili u DEU nije isto.
Ne kazem da je bolje ili losije otici ili ostati. Svi mi znamo, ili trebamo znati sta zelimo za sebe i nase najdraze.
Sve najbolje svima.
- Sanjarko
#4771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
+1tatoo wrote: ↑12/02/2023 20:10SpoilerShowCitam ovu temu i kontam kako smo najgori jedni prema drugima. Ne trebaju nama podjele koje vec imamo i koje dijele zemlju, kad imamo jedni druge.
Na temu…
Medjutim, nova kuca, bas na selu (ok selo jeste full infrastruktura da se ne lazemo) je 400-500 hiljada u NRW, kljuc u ruke. “Sretnici” u vecim gradovima, Dizeldorf, Keln, kupiti stan ili pogotovo kucu… zeznuta rata a jos zeznutiji polog za kredit. Oko 30%.
Nije rijedak slucaj gdje ljudi uzimaju kredu za kucu na 40 i 50 godina. Ne planiraju kuci nikad kupiti, nego samo zele da je rata ista kao i kirija dok su zivi. I onda djeca prodaju i keširaju razliku, jer cijene nekretnina rastu brutalno. Dok ne pukne balon.
Sve najbolje svima.
- Didier
#4772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da može, na Bjelašnici i Jahorini milina, pa mijenjamo.
- skafiskafsnjak
#4773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
sabanss
#4774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Oni koji nisu htjeli otići vani a smeta im zrak 24/7 pišaju po sirotinji (bukvalno) i žive gore. Raslojavanje po kupovnoj moći
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#4775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Bosni je ogroman jaz. Srednja klasa ne postoji vise, osiromasena i opljackana.
Ljudi koji ne mogu/nemaju da priuste zdraviju hranu/zrak, a takvih je u bosni nazalost vecina.
Ljudi koji ne mogu/nemaju da priuste zdraviju hranu/zrak, a takvih je u bosni nazalost vecina.