Znači treba ti skoro 52 god. radnog staža za punu penziju ?
EDIT: Po trenutnoj projekciji, kolika će biti penzija tada? (uzevši u obzir i inflacionu korekciju)
Znači treba ti skoro 52 god. radnog staža za punu penziju ?
Imam odbijanja, prva godina Ausbildunga i dvije godine putovanja po Aziji, jedna godina USA, to ono sve do trideste sto se hodalo.
Hvala na info. I koliko bi tih 3500€ brutto bilo NETTO u slučaju preseljenja u BiH u penziji, znaš li to ?elcaliente wrote: ↑11/02/2023 16:27Imam odbijanja, prva godina Ausbildunga i dvije godine putovanja po Aziji, jedna godina USA, to ono sve do trideste sto se hodalo.
Pisao sam neki dan, oko 3000 eur do sada plus ti Anpassung koji ne znam koliki ce biti.
Neka bude eto 3500 eur recimo ofrlje, brutto.
Ne znam koliko tacno odbijaju za iseljenje u BiH.Ozimician wrote: ↑11/02/2023 16:29Hvala na info. I koliko bi tih 3500€ brutto bilo NETTO u slučaju preseljenja u BiH u penziji, znaš li to ?elcaliente wrote: ↑11/02/2023 16:27
Imam odbijanja, prva godina Ausbildunga i dvije godine putovanja po Aziji, jedna godina USA, to ono sve do trideste sto se hodalo.
Pisao sam neki dan, oko 3000 eur do sada plus ti Anpassung koji ne znam koliki ce biti.
Neka bude eto 3500 eur recimo ofrlje, brutto.
Ko živ ko mrtav do 2047.
PaulTracy wrote: ↑11/02/2023 16:47Ko živ ko mrtav do 2047.
Njemačka će tad bit većinski muslimanska država a BDP per capita će im bit manji nego danas.
Blizi se kraj vladavine manjine nad većinom,eksploatacije i pljačke.
https://youtu.be/Jz9I4upBqYY
Sve cemo da vidimo, inflacija mora biti 2,5 posto godisnje to je i Evropska Banka uvrstila u svoj program.
Možeš ti misliti šta god hoćeš, ali to ti je egzaktan izračun.elcaliente wrote: ↑11/02/2023 16:54Sve cemo da vidimo, inflacija mora biti 2,5 posto godisnje to je i Evropska Banka uvrstila u svoj program.
Penzioneri imaju svake godine inflacijsko izjefnscavanje penzije.
Eh sada eto ja cu imati po tvom 1400 eur kupovne moci, sta ce onda Skaf i oni koji sada dolaze, imati ce 300 eur kupovne moci, mislim da to bas nije realno i nije dobra racunica.
Da u pravu si, 2 posto i mislio sam na najmanju inflaciju koja je potrebna rastu privrede, prosla i ova godina su naravno iznimke. A bilo je i godina sa inflacijom od 1 posto, ovo mozemo gledati kao izjednacenjen+1 wrote: ↑11/02/2023 17:00Možeš ti misliti šta god hoćeš, ali to ti je egzaktan izračun.elcaliente wrote: ↑11/02/2023 16:54
Sve cemo da vidimo, inflacija mora biti 2,5 posto godisnje to je i Evropska Banka uvrstila u svoj program.
Eh sada eto ja cu imati po tvom 1400 eur kupovne moci, sta ce onda Skaf i oni koji sada dolaze, imati ce 300 eur kupovne moci, mislim da to bas nije realno i nije dobra racunica.
I btw, cilj Evropske centralne banke je inflacija od 2%, a inflacija u Eurozoni decembra 2022. bila je preko 9%. Toliko tome da inflacija "mora biti" u skladu s ciljem.
Osevapili su se Amerikanci što su im zveknuli NS2.elcaliente wrote: ↑11/02/2023 16:51PaulTracy wrote: ↑11/02/2023 16:47
Ko živ ko mrtav do 2047.
Njemačka će tad bit većinski muslimanska država a BDP per capita će im bit manji nego danas.
Blizi se kraj vladavine manjine nad većinom,eksploatacije i pljačke.
https://youtu.be/Jz9I4upBqYY
Znas kako ja to vidim, Njemacka kada samo jednom zakaslje, BiH vec ima upalu pluca i mora u bolnicu.
Ti si potpuno u pravu. Penzije su indeksirane. Tako da ovaj sadasnji izracun ne treba uzimati kao referentan 20 god unaprijed. Ono sto mozes ako zelis znati jeste uporediti ga sa prosjecnom platom pa racunati odnos koji se ne bi trebao puno promijeniti za 20 god.elcaliente wrote: ↑11/02/2023 16:54Sve cemo da vidimo, inflacija mora biti 2,5 posto godisnje to je i Evropska Banka uvrstila u svoj program.
Pa da, to je taj stiln+1 wrote: ↑11/02/2023 15:53Samo se ti ne javljaj da kažeš šta je normalno.skafiskafsnjak wrote: ↑11/02/2023 15:52
Pa dobro, sasvim je normalno ocekivati odgovore , a ne da dobijas pitanje na pitanje ....
Samo ka'em ....![]()
![]()
kakav kolektivizam sada? jesi zaboravio citati sa razumjevanjem ili samo umisljas? doduse, u nastavku se obracas nekom kolektivu pa je mozda projekcija u pitanju... a ti svakako pises ono sto zelis reci. ja te ispravim samo tvojim upisom kada pokusas da lazes. i to iz najboljih namjera. jer mogu da razumijem da pokusavas lagati druge, ali je najgore kada lazes sebe. jel tako?
Zasto bi se iko selio iz blagostanja i prosperiteta ?belfy wrote: ↑11/02/2023 17:34kakav kolektivizam sada? jesi zaboravio citati sa razumjevanjem ili samo umisljas? doduse, u nastavku se obracas nekom kolektivu pa je mozda projekcija u pitanju... a ti svakako pises ono sto zelis reci. ja te ispravim samo tvojim upisom kada pokusas da lazes. i to iz najboljih namjera. jer mogu da razumijem da pokusavas lagati druge, ali je najgore kada lazes sebe. jel tako?
nego, sta mislis, kada se isplati iseljenje iz BiH?
Uprati šta se piše prije komentarisanja. Čovjek je već naveo iznos ispravljen za projektovanu inflaciju. Ako taj isti iznos diskontujemo za tu istu inflaciju, dobivamo 1400 EUR. Da, ako stvarna inflacija odstupi od projektovanje, bit će prilagođavanja, ali to ne mijenja činjenicu da njegovih 2600 EUR u 2047. godini, uz normalne ekonomske okolnosti, danas vrijedi 1400 EUR. Nije cijepanje atoma.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 17:29Ti si potpuno u pravu. Penzije su indeksirane. Tako da ovaj sadasnji izracun ne treba uzimati kao referentan 20 god unaprijed. Ono sto mozes ako zelis znati jeste uporediti ga sa prosjecnom platom pa racunati odnos koji se ne bi trebao puno promijeniti za 20 god.elcaliente wrote: ↑11/02/2023 16:54
Savršeno si me razumio, pa nema potrebe za upitnicima. Pa da ti odgovorim i na posljednje pitanje: isplati se ako će emigracija pospješiti tranziciju sa sela, ali ne u geografskom smislu, nego karakternom. Što će reći da se tebi nije isplatilo.belfy wrote: ↑11/02/2023 17:34kakav kolektivizam sada? jesi zaboravio citati sa razumjevanjem ili samo umisljas? doduse, u nastavku se obracas nekom kolektivu pa je mozda projekcija u pitanju... a ti svakako pises ono sto zelis reci. ja te ispravim samo tvojim upisom kada pokusas da lazes. i to iz najboljih namjera. jer mogu da razumijem da pokusavas lagati druge, ali je najgore kada lazes sebe. jel tako?
nego, sta mislis, kada se isplati iseljenje iz BiH?
Mislim da je korekcija u obračunu prema Rentenversicherung godišnje 3% (nek me @elcaliente ispravi ako griješim), po meni ta penzija od 2600€ za nekog na rukovodećoj poziciji u Osiguranju nakon 52 god. radnog staža - uopšte nije neka pljačka. + ako taj neko iseli iz Njemačke, taj iznos će mu biti dodatno umanjen.n+1 wrote: ↑11/02/2023 18:09Uprati šta se piše prije komentarisanja. Čovjek je već naveo iznos ispravljen za projektovanu inflaciju. Ako taj isti iznos diskontujemo za tu istu inflaciju, dobivamo 1400 EUR. Da, ako stvarna inflacija odstupi od projektovanje, bit će prilagođavanja, ali to ne mijenja činjenicu da njegovih 2600 EUR u 2047. godini, uz normalne ekonomske okolnosti, danas vrijedi 1400 EUR. Nije cijepanje atoma.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 17:29
Ti si potpuno u pravu. Penzije su indeksirane. Tako da ovaj sadasnji izracun ne treba uzimati kao referentan 20 god unaprijed. Ono sto mozes ako zelis znati jeste uporediti ga sa prosjecnom platom pa racunati odnos koji se ne bi trebao puno promijeniti za 20 god.
Eto, ja sam koristio 2.5%. Projekcija ECB je 2%, ali sam uzeo u obzir da će inflacija barem narednih nekoliko godina odstupati od te projekcije, pa sam dodao pola procenta. Ako koriste 3%, to onda znači da navedni iznos danas vrijedi manje od 1400 EUR.Ozimician wrote: ↑11/02/2023 18:28Mislim da je korekcija u obračunu prema Rentenversicherung godišnje 3% (nek me @elcaliente ispravi ako griješim), po meni ta penzija od 2600€ za nekog na rukovodećoj poziciji u Osiguranju nakon 52 god. radnog staža - uopšte nije neka pljačka. + ako taj neko iseli iz Njemačke, taj iznos će mu biti dodatno umanjen.n+1 wrote: ↑11/02/2023 18:09
Uprati šta se piše prije komentarisanja. Čovjek je već naveo iznos ispravljen za projektovanu inflaciju. Ako taj isti iznos diskontujemo za tu istu inflaciju, dobivamo 1400 EUR. Da, ako stvarna inflacija odstupi od projektovanje, bit će prilagođavanja, ali to ne mijenja činjenicu da njegovih 2600 EUR u 2047. godini, uz normalne ekonomske okolnosti, danas vrijedi 1400 EUR. Nije cijepanje atoma.
Tako da ne treba imati velika očekivanja što se tiče "njemačkih penzija".
Naravno da je sve to mnogo bolje nego u BiH, ali ne treba zaboraviti da u BiH (od trenutnih penzionera) - možda max 20-30% da ima staža i 40 god. - ostali imaju manje, a kad bi postojao neki prosjek, on bi bio baš užasan. Ja lično znam bar 10-tak penzionera koji su u penziji od svoje 40-te god starosti, a imaju manje od 5 god. staža. To je nešto u Njemačkoj nezamislivo. (vojska)
Joj kad ono ne cita a pise ne da bi razgovaralo nego da bi bilo u pravu, a nije.n+1 wrote: ↑11/02/2023 18:09Uprati šta se piše prije komentarisanja. Čovjek je već naveo iznos ispravljen za projektovanu inflaciju. Ako taj isti iznos diskontujemo za tu istu inflaciju, dobivamo 1400 EUR. Da, ako stvarna inflacija odstupi od projektovanje, bit će prilagođavanja, ali to ne mijenja činjenicu da njegovih 2600 EUR u 2047. godini, uz normalne ekonomske okolnosti, danas vrijedi 1400 EUR. Nije cijepanje atoma.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 17:29
Ti si potpuno u pravu. Penzije su indeksirane. Tako da ovaj sadasnji izracun ne treba uzimati kao referentan 20 god unaprijed. Ono sto mozes ako zelis znati jeste uporediti ga sa prosjecnom platom pa racunati odnos koji se ne bi trebao puno promijeniti za 20 god.
Gdje ti živiš tačno? Ako je Austrija, onda to tvoje može da stoji, jer se u Austriji drugačije obračunava.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 18:33Joj kad ono ne cita a pise ne da bi razgovaralo nego da bi bilo u pravu, a nije.n+1 wrote: ↑11/02/2023 18:09
Uprati šta se piše prije komentarisanja. Čovjek je već naveo iznos ispravljen za projektovanu inflaciju. Ako taj isti iznos diskontujemo za tu istu inflaciju, dobivamo 1400 EUR. Da, ako stvarna inflacija odstupi od projektovanje, bit će prilagođavanja, ali to ne mijenja činjenicu da njegovih 2600 EUR u 2047. godini, uz normalne ekonomske okolnosti, danas vrijedi 1400 EUR. Nije cijepanje atoma.
Covjek je napisao - sada je 3000 brutto bez Anpassunga, pa on pausalno odrezao sebi Anpassunge za narednih 20 god u visini od par stoja €.
Ukoliko bi pak taj iznos i stavio u relaciju s prosjecnom platom i kazes ok to je lupam 75% prosjecne plate, mogu ocekivati slican odnos za 20 god. Sto opet ne mora biti tacno, ali je vjerovatnije nego ova drvosjecarska matematika pada vrijednosti novca kao jedinog kriterija. Jer govorimo o uredjenoj drzavi. Ne kontam toliki jal i mrznju.
A kad govorimo o inflaciji povecavaju se i plate s tim i izdvajanja za doprinose i penzioni fond. (Meni konkretno sindikat izborio prilagodjavanje od 10% u skladu sa inflacijom.
Ali hajde, ja nisam atomska fizicarka, veze nemam sa zivotom pa da se povucem pred eminentnijim strucnjacima opste prakse, autoritetima u polju.
Nema potrebe da mi se obraćaš u srednjem rodu i nastojiš me depersonalizirati na taj način. Ja nisam "ono", valjda bi vama feministima lične zamjenice trebale biti svetinja. He/Him, za ubuduće.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 18:33Joj kad ono ne cita a pise ne da bi razgovaralo nego da bi bilo u pravu, a nije.n+1 wrote: ↑11/02/2023 18:09
Covjek je napisao - sada je 3000 brutto bez Anpassunga, pa on pausalno odrezao sebi Anpassunge za narednih 20 god u visini od par stoja €.
Ukoliko bi pak taj iznos i stavio u relaciju s prosjecnom platom i kazes ok to je lupam 75% prosjecne plate, mogu ocekivati slican odnos za 20 god. Sto opet ne mora biti tacno, ali je vjerovatnije nego ova ratarska matematika pada vrijednosti novca kao jedinog kriterija. Jer govorimo o uredjenoj drzavi. Ne kontam toliki jal i mrznju.
A kad govorimo o inflaciji povecavaju se i plate s tim i izdvajanja za doprinose i penzioni fond. (Meni konkretno sindikat izborio prilagodjavanje od 10% u skladu sa inflacijom.
Ali hajde, ja nisam atomska fizicarka, veze nemam sa zivotom pa da se povucem pred eminentnijim strucnjacima opste prakse, autoritetima u polju.
https://www.bundesregierung.de/breg-de/ ... tz-2125492Ozimician wrote: ↑11/02/2023 18:54 Gdje ti živiš tačno? Ako je Austrija, onda to tvoje može da stoji, jer se u Austriji drugačije obračunava.
Ako je Njemačka, u Njemačkoj se ne obračunava penzija tako kako ti navodiš i gdje radiš ako si uspjela izboriti prilagođavanje inflaciji i povećanje plate od 10%? Ovdje u Njemačkoj od svih mojih poznanika, niko to nije dobio, max 3-5% i to rijetki.
Hm. Zar nije teza koju zastupas da se treba nekome obracati ne onako kako on zeli, vec po definiciji onoga sta je in the eye of the beholder? Ili cemo to selektivno primjenjivati? Nisam ja nista pogrijesila. Niti te depersonaliziram, zasto bih?n+1 wrote: ↑11/02/2023 19:01Nema potrebe da mi se obraćaš u srednjem rodu i nastojiš me depersonalizirati na taj način. Ja nisam "ono", valjda bi vama feministima lične zamjenice trebale biti svetinja. He/Him, za ubuduće.hadzinicasa wrote: ↑11/02/2023 18:33
Joj kad ono ne cita a pise ne da bi razgovaralo nego da bi bilo u pravu, a nije.
Ukoliko bi pak taj iznos i stavio u relaciju s prosjecnom platom i kazes ok to je lupam 75% prosjecne plate, mogu ocekivati slican odnos za 20 god. Sto opet ne mora biti tacno, ali je vjerovatnije nego ova ratarska matematika pada vrijednosti novca kao jedinog kriterija. Jer govorimo o uredjenoj drzavi. Ne kontam toliki jal i mrznju.
Iznos o kome pričamo nije indeksiran za prosječnu platu, nego inflaciju. Samim tim, ne postoji niti jedan razlog da vjerujemo kako će odnos prema prosječnoj plati ostati istovjetan u narednih 20 godina, niti je to "vjerovatnije od ratarske matematike", jer se na toj matematici zasniva sistem. Dakle, povećanje prati isključivo inflaciju, a ne prosječnu platu, a rast proječne plate može značajno odstupati od rasta cijena (inflacije), što je uostalom trenutno slučaj.
Čuj, molim te, indeksirano za inflaciju, ali nećemo kao relevantnu gledati inflaciju, nego prosječnu platu.![]()
I konačno, to što se ispravljanjem primanja za inflaciju povećavaju i nominalni doprinosi, već je uračunato u obračun koji je dobio, jer ljudi koji rade na tom obračunu razumiju da se povećanjem primanja od 2% proporcionalno povećavaju i doprinosi na ta primanja.
Austrija. Dobila 2% pocetkom godine, redovna indeksacija, a onda i 10% ova vanredna inflacijs.Bloo wrote: ↑11/02/2023 19:02https://www.bundesregierung.de/breg-de/ ... tz-2125492Ozimician wrote: ↑11/02/2023 18:54 Gdje ti živiš tačno? Ako je Austrija, onda to tvoje može da stoji, jer se u Austriji drugačije obračunava.
Ako je Njemačka, u Njemačkoj se ne obračunava penzija tako kako ti navodiš i gdje radiš ako si uspjela izboriti prilagođavanje inflaciji i povećanje plate od 10%? Ovdje u Njemačkoj od svih mojih poznanika, niko to nije dobio, max 3-5% i to rijetki.
Zauhar je.