Nije tačno. https://www.google.com/search?q=5.682%2 ... nt=gws-wizdječak sa šibicama wrote: ↑07/07/2026 21:20 5.682+5772+12149+12418+14883+8295+10.168+11387+11426+7963+4543 = 104.686
Demografija
-
Qwertz84
#4751 Re: Demografija
-
Qwertz84
#4753 Re: Demografija
OK. Sad mi dodajte link od statistike gdje je ukupan/kompletan broj BiH iseljenika zapisan od 2013 do 2023 ili od 2015 do 2025 godine u Njemačkoj? Da se uvjerimo da to nisu bili 100% isti ljudi na tim statistikama/brojkama i da se nisu računali duplo ili triput. Onda ću potrvditi da je BiH izbubila preko 100 000 bh građana na Njemačku u roku od 10 godina.
- fortaleza
#4754 Re: Demografija
Lokalne vlasti umjetno napumpavaju broj stanovnika i takve šalju centralnoj vlasti zbog više novca koji se raspodjeljuje po broju stanovnika.Qwertz84 wrote: ↑06/07/2026 23:26Komunistička partija Kine(odnosno koju vi nazivate sa imenom Kineska partija) je u Kini početkom 1980 godina uvela zakon jedno dijete po ženi je dozvoljeno zato što je u to vrijeme izračunato da je populacija u zemlji dostigla oko milijardu stanovnika i prijetila da i dalje raste i dođe zbog toga do kolapsa resursa u zemlji. Zvuči li to kao da to nije imalo razloga za zaustavljanje rasta populacije? Postoje i dokazi da su Kinezi kaznili žene i trpali ih u zatvor zato što su prekršili taj zakon. Zbog čega bi oni već početkom 1980 godina htjeli da varaju vlastite podatke i uvedu taj zakon? U Kini se svakih 10 godina broje stanovnici i to je zadnji put se desilo u 2020 godini kada je vlada poslala na stotine hiljada ljudi/istraživača koji su posjetili domaćinstava u zemlji i ne postoje dovoljno dokaza da su ti podaci lažirani jer i vlasti opomene ljude da ne nasjedaju na prevare ljudi koji traže od njih novac da ih upišu u zavod jer se to radi besplatno, uz to kasnije(iza propisa) se je provjerio oko 3.2 miliona domaćinstava šta su dali od informacija na ranijem ispitu u svome domaćinstvu i izračunato da je samo bilo oko 0.05% pogrešnih informacija na istraživanju. Zašto mislite da se u Kini vara na tim propisima jer su im većinom od koristi da mogu izračunati šta se za privredu mora planirati, gdje je dobra infrastruktura najvažnija, gdje škole i dalje trebaju da budu otvorene kao i koja lijekarska pomoć će se trebati nuditi za stanovnike? Isto se za sakupljanje tih brojeva stanovnika mora trošiti dovoljno novca da se dođe do uređenih podataka i zbog čega bi se ti podaci opet kasnije lažirali za Kineze kao i za strance?fortaleza wrote: ↑05/07/2026 15:17 Malo je zato što se još nismo susreli s realnošću.
Popis se dogodio 2013te, a tada je i 3.5 milijuna bilo previše, tadašnja realna cifra je bila blizu 3 milijuna, pretjeran je dosta više od 200k, dosta više, pa samo je Hrvata bilo popisano oko 570k, a nije ih bilo više od 430k.
Najmasovniji primjer lažiranja broja stanovnika je na svjetskoj razini kineska partija, a i svijet je to prihvatio (UN nije izuzetak i nemaju realne procjene) je možda svega od oko 800 milijuna stanovnika u odnosu na bajke od 1.4 milijarde. Kina nikad nije prešla milijardu.
E sad kako je moguće da Kina i Indija imaju približan broj stanovnika ako su Indijci imali dobar fertilitet, a Kinezi 40 godina forsirali politiku jednog djeteta?
Globalna brojka od 1.4 milijarde je samo pokušaj kineske partije da se predstavi kao globalna i najmnogoljudnija zemlja. Kina trenunto ima na desetke milijuna praznih stambenih objekata. Rusi su po satelitskim snimkama procjenili da Kina nema više od 800 milijuna, a Japanci su to odredili po potrošnji soli. Inače jako je pao broj u konzumaciji soli i izvoza iz Japana nakon 2020. godine i korone. Neki doomsday analitičari govore da Kina nema više od 500-600 milijuna, pa čak i još gore prognoze.
Dobra analiza.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aFbMWq-xvXU&t=2396s[/youtube]
- dječak sa šibicama
#4755 Re: Demografija
In 2025 Slovenia
recorded 16,961 live births.
13,707 (80,8%) were to mothers with Slovene citizenship
Common nationalities of foreign mothers 2025 /2024/
1,473 /1,440/
723 /701/
267 /249/
214 /189/
149 /170/
72 /64/
41 /27/
22 /26/
21 /<20/
20 /23/
<20 /21/
Rest: 252 /229/
Source: Republic of Slovenia Statistical office
-
Qwertz84
#4756 Re: Demografija
Nije to statistika koju sam tražio od vas ako je taj post bio za mene. Tražio sam ovakvu/sličnu statistiku https://www.destatis.de/EN/Themes/Socie ... birth.html iz 2025 godine i gdje je zapisan tatalni broj bh građana i onda još jednom istu statistiku iz 2015 gdje je opet vidljiva bh populacija i totalni broj da se uvjerimo da ste pisali istinu da je BiH izgubila preko 100 000 odnosno 104.686(po novo izračunatom broju zadnjeg dana) stanovnika na Njemačku. Razumijete li moj bosanski jezik?dječak sa šibicama wrote: ↑08/07/2026 11:08 In 2025 Sloveniarecorded 16,961 live births.
1,473 /1,440/
723 /701/
267 /249/
214 /189/
149 /170/
72 /64/
41 /27/
22 /26/
21 /<20/
20 /23/
<20 /21/
-
Qwertz84
#4757 Re: Demografija
Ja vas moram razočarati ako mislite da su lokalni Kinezi i Kineska centralna vlast tako glupi da ne bi nikada saznali gdje se stalno napumpava broj stanovnika i taj šalje na centralnu vlast i da se kasnije dobije novac od centralne vlasti i raspodjeli po broju stanovnika na lokalne vlasti. Lokalne vlasti u Kini imaju često pravo da raspodjele/potroše lokalno sakupljeni novac iz poreza(i za to im ne trebaju izmišljeni stanovnici jer oni ne plaćaju poreze) i neka analiza tvrdi da je u 2024 godini od sakupljenih poreza u Kini 54% od novca otišlo na lokalne vlasti i drugih 46% uzela/potrošila centralna vlada na svoje svrhe. Ako mislite da centralna vlada šalje novac na lokalne vlasti zbog napumpavanja broja stanovnika dostavite mi neke analize koje to dokazuju?fortaleza wrote: ↑08/07/2026 09:27Lokalne vlasti umjetno napumpavaju broj stanovnika i takve šalju centralnoj vlasti zbog više novca koji se raspodjeljuje po broju stanovnika.Qwertz84 wrote: ↑06/07/2026 23:26Komunistička partija Kine(odnosno koju vi nazivate sa imenom Kineska partija) je u Kini početkom 1980 godina uvela zakon jedno dijete po ženi je dozvoljeno zato što je u to vrijeme izračunato da je populacija u zemlji dostigla oko milijardu stanovnika i prijetila da i dalje raste i dođe zbog toga do kolapsa resursa u zemlji. Zvuči li to kao da to nije imalo razloga za zaustavljanje rasta populacije? Postoje i dokazi da su Kinezi kaznili žene i trpali ih u zatvor zato što su prekršili taj zakon. Zbog čega bi oni već početkom 1980 godina htjeli da varaju vlastite podatke i uvedu taj zakon? U Kini se svakih 10 godina broje stanovnici i to je zadnji put se desilo u 2020 godini kada je vlada poslala na stotine hiljada ljudi/istraživača koji su posjetili domaćinstava u zemlji i ne postoje dovoljno dokaza da su ti podaci lažirani jer i vlasti opomene ljude da ne nasjedaju na prevare ljudi koji traže od njih novac da ih upišu u zavod jer se to radi besplatno, uz to kasnije(iza propisa) se je provjerio oko 3.2 miliona domaćinstava šta su dali od informacija na ranijem ispitu u svome domaćinstvu i izračunato da je samo bilo oko 0.05% pogrešnih informacija na istraživanju. Zašto mislite da se u Kini vara na tim propisima jer su im većinom od koristi da mogu izračunati šta se za privredu mora planirati, gdje je dobra infrastruktura najvažnija, gdje škole i dalje trebaju da budu otvorene kao i koja lijekarska pomoć će se trebati nuditi za stanovnike? Isto se za sakupljanje tih brojeva stanovnika mora trošiti dovoljno novca da se dođe do uređenih podataka i zbog čega bi se ti podaci opet kasnije lažirali za Kineze kao i za strance?fortaleza wrote: ↑05/07/2026 15:17 Malo je zato što se još nismo susreli s realnošću.
Popis se dogodio 2013te, a tada je i 3.5 milijuna bilo previše, tadašnja realna cifra je bila blizu 3 milijuna, pretjeran je dosta više od 200k, dosta više, pa samo je Hrvata bilo popisano oko 570k, a nije ih bilo više od 430k.
Najmasovniji primjer lažiranja broja stanovnika je na svjetskoj razini kineska partija, a i svijet je to prihvatio (UN nije izuzetak i nemaju realne procjene) je možda svega od oko 800 milijuna stanovnika u odnosu na bajke od 1.4 milijarde. Kina nikad nije prešla milijardu.
E sad kako je moguće da Kina i Indija imaju približan broj stanovnika ako su Indijci imali dobar fertilitet, a Kinezi 40 godina forsirali politiku jednog djeteta?
Globalna brojka od 1.4 milijarde je samo pokušaj kineske partije da se predstavi kao globalna i najmnogoljudnija zemlja. Kina trenunto ima na desetke milijuna praznih stambenih objekata. Rusi su po satelitskim snimkama procjenili da Kina nema više od 800 milijuna, a Japanci su to odredili po potrošnji soli. Inače jako je pao broj u konzumaciji soli i izvoza iz Japana nakon 2020. godine i korone. Neki doomsday analitičari govore da Kina nema više od 500-600 milijuna, pa čak i još gore prognoze.
Dobra analiza.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aFbMWq-xvXU&t=2396s[/youtube]
Kinezi nisu 40 godina forsirali politiku jednog djeteta nego 36 godina. Ta politika i zakon nije uspio kod svake žene u Kini jer je tokom toga vremena većina žena na selu i kod etničkih manjina je imala skoro dvoje djece. Neke statistike koje se mogu naći na internetu pišu da je tokom toga zakona svaka žena imala fertilitet od oko 1.6 djece i ne ispod 1.0 šta bi isto značilo da taj zakon nije nariktao demografsku katastrofu od koje se Kina nikada ne može odmoriti jer nisu zbog toga zakona izumrijeli.
Ja znam da Kina ima dovoljno praznih stambenih objekata iz toga razloga zato što su lokalne vlasti bile često natjerate(zbog privrednih ciljeva) da grade i one su gradile previše (i ne po potrebi) stambenih objekata u nadi da će u budućnosti ljudi iz drugih metropola koje su za to vrijeme cvijetali se tu preseliti u nadi da tako postanu bogati šta se često/većinom nije desilo. Centralna vlast nije po mome znanju kriva za te prazne objekte jer je većinom bila na gradnji ulica i pruga zainteresirana kao i na drugoj infrastrukturi.
Rusi su isto procijenili da će 2022 godine u Ukrajini svugdje biti dočekani sa cvijećem iako su ušli sa svojom agesorskom vojskom u tu zemlju i po mome znanju traje rat između Rusa i Ukrajinaca u toj zemlji do danas. Te satelitske snimke možete zaboraviti ako tako mislite tačno brojati stanovnike u jednoj zemlji.
Kina ima dovoljno vlastite soli i može je isto ko Japan izvoziti u druge zemlje i ne treba im Japanska sol. Jeste li htjeli sa tom informacijom biti ironični ili to stvarno niste znali koliko soli u Kini ima?
Neki ljudi koji mrze Kinu, kineske vlasti kao i kineski narod isto govore da Kina trenutno ima samo 300 milijuna stanovnika i šta ću ja sa tome broju početi ako opet nije realan i tačan?
Opet vam ne mogu vjerovati da Kina ima ispod milijardu stanovnika jer ste dali informacije koje su bazirane na spekulacijama i nemate dovoljno dokaza da Kinezi varaju druge Kineze kao i nas.
- fortaleza
#4758 Re: Demografija
Kakvi mrzitelji Kine, nemam nikakav sentiment prema toj stranoj mi zemlji i govorim objektivno, pa se na to neću dalje osvrtati.
Možeš slobodno pogledati rad jedne Kineskinje koju sam linkao u prošlom komentaru.
Toliko toga si napisao, a nisi odgovorio na moje jedino pitanje.
Kako je moguće da kineska centralna vlast smatra da Kina ima približno stanovnika kao Indija u 2026toj godini premda je dosta prije industrijalizirana, stanovništvo masovno prelazilo u gradove, sela su im zagađena i pusta te na vrhu toga imaju politiku jednog djeteta kroz 36 godina?
Politika jednog djeteta jako je napravila štete toj državi, cijele generacije su odgojene izolirano, samački, i danas su pod ogromnim pritiskom jer moraju zasnovati vlastitu obitelj, dosta veći broj muškaraca, deseci milijuna koji ne mogu pronaći ženu (ženska djeca su bila pobacivana) pa je zato njihov miraz jako skup, sve veći broj samaca koji zbog manjka braće i sestara moraju uzdržavati i brinuti o dvoje roditelja i četvero baka i djedova.
Puno je tu sivih stvari da se tek tako povjeruje u te bajke, Kina vjerojatno nikad nije prestigla milijardu stanovnika, a nakon korone i masovnog zatvaranja stanovništva (politikama zero covid) dodatno izgubila stanovništvo. Tek je nedavno vlast priznala da su već godinama u demografskom minusu i počeli su nuditi poticaje.
I nije da ne bi saznali već to toleriraju.
I ne moraš meni ništa vjerovati nego istraži sam. Cijeli svijet ima prenapuhan broj stanovnika ne samo Kina.
Možeš slobodno pogledati rad jedne Kineskinje koju sam linkao u prošlom komentaru.
Kako je moguće da kineska centralna vlast smatra da Kina ima približno stanovnika kao Indija u 2026toj godini premda je dosta prije industrijalizirana, stanovništvo masovno prelazilo u gradove, sela su im zagađena i pusta te na vrhu toga imaju politiku jednog djeteta kroz 36 godina?
Politika jednog djeteta jako je napravila štete toj državi, cijele generacije su odgojene izolirano, samački, i danas su pod ogromnim pritiskom jer moraju zasnovati vlastitu obitelj, dosta veći broj muškaraca, deseci milijuna koji ne mogu pronaći ženu (ženska djeca su bila pobacivana) pa je zato njihov miraz jako skup, sve veći broj samaca koji zbog manjka braće i sestara moraju uzdržavati i brinuti o dvoje roditelja i četvero baka i djedova.
Puno je tu sivih stvari da se tek tako povjeruje u te bajke, Kina vjerojatno nikad nije prestigla milijardu stanovnika, a nakon korone i masovnog zatvaranja stanovništva (politikama zero covid) dodatno izgubila stanovništvo. Tek je nedavno vlast priznala da su već godinama u demografskom minusu i počeli su nuditi poticaje.
I ne moraš meni ništa vjerovati nego istraži sam. Cijeli svijet ima prenapuhan broj stanovnika ne samo Kina.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4759 Re: Demografija
If their population is so low, it makes their pollution rate way worse

-
Qwertz84
#4760 Re: Demografija
fortaleza wrote: ↑08/07/2026 23:04 Kakvi mrzitelji Kine, nemam nikakav sentiment prema toj stranoj mi zemlji i govorim objektivno, pa se na to neću dalje osvrtati.
"Kakvi mrzitelji Kine, nemam nikakav sentiment prema toj stranoj mi zemlji i govorim objektivno, pa se na to neću dalje osvrtati."
OK. Ne vjerujem u to da mrzite Kinu jer sam spominjao i mislio na druge ljude koji imaju problem sa tom zemljom.
"Možeš slobodno pogledati rad jedne Kineskinje koju sam linkao u prošlom komentaru."
Ne volim pogledati rad samo jedne žene, jer volim provjeriti što više radova od različitih organizacija, novinara, istraživanja kao i volim da vidim šta oni imaju od dokaza za svoje tvrdnje.
"Toliko toga si napisao, a nisi odgovorio na moje jedino pitanje."
Kakva pitanja ste imali na mene?
Znate li vi kako je Kina izgledala prije 100 godina? Prije se nije ni moglo piti ni iz česme pitka voda jer ih nije većinom tamo ni bilo, rijeke su često bile zagađene da se nije ni moglo ni tamo piti voda iz njih bez kuhanja jer je bila tamna. Znate li da su se u 21 stoljeću gradili najznačajniji projekti u Kini i ne u Indiji? Znate li vi da Kina danas ima najveću kupovnu moć ako se usporedi sa drugim zemljama? Sa procjenom od zarađenih 44,3 Biliona Dollara Kina danas ima najjaču privredu u svijetu. Po vašem znanju to ne znači ništa? Kineska centralna vlast smije po mome znanju smatrati da ima približno isti broj stanovnika kao Indija jer ako se usporede u dovoljno oblasti kao na primjer u odbrani, jer Kina im je skoro svugdje u prednosti osim ako se usporede u borbi u zraku onda je Indija u prednosti. Nabrojte mi oblasti gdje je Indija Kini više u prednosti i da se može dokazati da Kina ne zaslužuje broj od preko 1 milijarde stanovnika? Osim oblasti kao rast populacije u zemlji koji u Indiji raste u milionima dok u Kini pada u milionima zato što isto imaju ogromno stanovništvo.
"Politika jednog djeteta jako je napravila štete toj državi, cijele generacije su odgojene izolirano, samački, i danas su pod ogromnim pritiskom jer moraju zasnovati vlastitu obitelj, dosta veći broj muškaraca, deseci milijuna koji ne mogu pronaći ženu (ženska djeca su bila pobacivana) pa je zato njihov miraz jako skup, sve veći broj samaca koji zbog manjka braće i sestara moraju uzdržavati i brinuti o dvoje roditelja i četvero baka i djedova."
Jeste li vi taj tekst sami pročitali koji ste napisali? Prvo pišete da su cijele generacije odgojene izolirano i samački i da su danas opet pod ogromnim pritiskom jer moraju zasnovati vlastitu obitelj. To ne paše zajedno ko odgaja cijele generacije izolirano i samački da ih kasnije stavi pod pritisak da osnivaju vlastitu obitelj? U Kini vlada ne stavlja ljude pod pritisak da imaju 5 djece jer znaju da to tamo trenutno nije lako jer troškovi to ne omogućavaju. Isto pišete da ima deseci milijuna muškaraca koji ne mogu naći ženu a ranije ste tvrdili da Kina ima prenapuhan broj stanovnika u to vjerovatno ne spadaju opet ti od vas opisani muškarci? Pišete isto da se moraju brinuti o dvoje roditelja i četvero baka i djedova ali to opet ne spada u vaš prenapuhan broj jer Kineske vlasti sigurno i u tome varaju ljude ko vas ili mene? Sljedeći put kada mislite pisati postove pokušajte da ostanete kod priče kod prenapuhanog broja ili kod ote realnosti koja vas je opet uhvatila kada ste pisali taj tekst.
"Puno je tu sivih stvari da se tek tako povjeruje u te bajke, Kina vjerojatno nikad nije prestigla milijardu stanovnika, a nakon korone i masovnog zatvaranja stanovništva (politikama zero covid) dodatno izgubila stanovništvo. Tek je nedavno vlast priznala da su već godinama u demografskom minusu i počeli su nuditi poticaje."
Opet pišete da Kina vjerovatno nikad nije prestigla milijardu stanovnika i opet niste dostavili dokaze da su to centralna ili lokalne vlast/i izmislile(šta ste ranije tvrdili). Gdje su vaši dokazi?
"I nije da ne bi saznali već to toleriraju."
Ranije ste tvrdili da lokalne vlasti lažu brojke centralnoj vlasti da mogu dobiti više novca od njih. Sada pišete da to opet toleriraju i znaju. Ili sam vašu rečenicu pogrešno razumio? Gdje su isto dokazi da lokalne vlasti nekako od toga profitiraju ako lagaju da ima prenapuhanog ljudstva u okolini? Tvrdili ste to ranije.
"I ne moraš meni ništa vjerovati nego istraži sam. Cijeli svijet ima prenapuhan broj stanovnika ne samo Kina."
Samo da znam je li Ruanda za vas u 1990 godinama imala isto prenapuhan broj stanovnika? U istragama piše da se je u 1994 godini tamo desio najbrži genocid u istoriji čovječanstva jer je ubijeno oko 800 000 ljudi u samo oko 100 dana zato što ta malena zemlja nije mogla prehraniti cijelo domaće stanovništvo. Jesu li vlasti u Ruandi varali ko Kinezi taj događaj za domaće stanovništvo kao i za nas jer je i tamo broj stanovnika bio prenapuhan?
- Sanjarko
#4761 Re: Demografija
Kineza ima daleko više vani, ne znam kako da objasnim, ne populacijski nego sa izlaskom iz Kine su Kinezi imali više djece i kršili su taj propis da imaju samo jedno dijete po bračnom paru. Primjeri Kinezi u Nicaze i drugdje koji imaju više od jednog djeteta. A u obzir niste uzeli da je bilo i doseljavanja u Kinu. Iz Nicaze se naš momak i čovjek sa Kineskinjom oženio i otišao da živi s njom u Kinu.
Sada da li Kina ima manju populaciju od popisa ne bi znao reči, moguče je jer su mehanizirali i automatizirali sve skoro, luka največa i najprometnija neka ima samo 20 000 radnika i to su večinom vozači kamiona i slični radnici.
Ne znam koja je u pitanju luka samo.
Sada da li Kina ima manju populaciju od popisa ne bi znao reči, moguče je jer su mehanizirali i automatizirali sve skoro, luka največa i najprometnija neka ima samo 20 000 radnika i to su večinom vozači kamiona i slični radnici.
Ne znam koja je u pitanju luka samo.
- Sanjarko
#4762 Re: Demografija
Naših je se u Njemačoj po NATO ne znam kojoj organizaciji, valjda za saradnju i još nešto, populacija povečala sa 134 000 u 2012 godini na 389 000 u 2024 godini. A u Austriji sa 150 000 na 179 000. Slovenija sa 97 000 na 144 000.
Sve sudeči gledajuči podatke bilo je odricanja naših ljudi od državljanstva zbog zakona tamošnjih država.
Jedva sam pronašao ovo i ne shvačam najbolje podatke.
OECD je organizacija.
Sve sudeči gledajuči podatke bilo je odricanja naših ljudi od državljanstva zbog zakona tamošnjih država.
Jedva sam pronašao ovo i ne shvačam najbolje podatke.
OECD je organizacija.
- fortaleza
#4763 Re: Demografija
Ne volim pogledati rad samo jedne žene, jer volim provjeriti što više radova od različitih organizacija, novinara, istraživanja kao i volim da vidim šta oni imaju od dokaza za svoje tvrdnje.
Kakva pitanja ste imali na mene?
Pa upravo činjenica da se Kina digla ekonomski značajno u posljednjih par desetljeća je u korelaciji s padom fertiliteta što se događa u Europi i razvijenom svijetu. Razvoj i industrijalizacija neminovno donose manji životni prostor, trpanje u gradove, manje stanove plus samački život, izolaciju itd.Kako je moguće da kineska centralna vlast smatra da Kina ima približno stanovnika kao Indija u 2026toj godini premda je dosta prije industrijalizirana, stanovništvo masovno prelazilo u gradove, sela su im zagađena i pusta te na vrhu toga imaju politiku jednog djeteta kroz 36 godina?
Znate li vi kako je Kina izgledala prije 100 godina? Prije se nije ni moglo piti ni iz česme pitka voda jer ih nije većinom tamo ni bilo, rijeke su često bile zagađene da se nije ni moglo ni tamo piti voda iz njih bez kuhanja jer je bila tamna. Znate li da su se u 21 stoljeću gradili najznačajniji projekti u Kini i ne u Indiji? Znate li vi da Kina danas ima najveću kupovnu moć ako se usporedi sa drugim zemljama? Sa procjenom od zarađenih 44,3 Biliona Dollara Kina danas ima najjaču privredu u svijetu. Po vašem znanju to ne znači ništa? Kineska centralna vlast smije po mome znanju smatrati da ima približno isti broj stanovnika kao Indija jer ako se usporede u dovoljno oblasti kao na primjer u odbrani, jer Kina im je skoro svugdje u prednosti osim ako se usporede u borbi u zraku onda je Indija u prednosti. Nabrojte mi oblasti gdje je Indija Kini više u prednosti i da se može dokazati da Kina ne zaslužuje broj od preko 1 milijarde stanovnika? Osim oblasti kao rast populacije u zemlji koji u Indiji raste u milionima dok u Kini pada u milionima zato što isto imaju ogromno stanovništvo.
Samački su odgojeni u kontekstu djece jedinaca (što isto nosi posljedice), ali je isti cilj po pitanju socijalnog, društvenog i privatnog života, a to je zasnivanje obitelji i produžetak. To je danas dosta teže za prosječnog Kineza u odnosu na Indijca zbog standarda, potrebe da kao samci održavaju roditelje, bake i djedove. Slobodno napravi distinkciju između te dvije stvari.Jeste li vi taj tekst sami pročitali koji ste napisali? Prvo pišete da su cijele generacije odgojene izolirano i samački i da su danas opet pod ogromnim pritiskom jer moraju zasnovati vlastitu obitelj. To ne paše zajedno ko odgaja cijele generacije izolirano i samački da ih kasnije stavi pod pritisak da osnivaju vlastitu obitelj? U Kini vlada ne stavlja ljude pod pritisak da imaju 5 djece jer znaju da to tamo trenutno nije lako jer troškovi to ne omogućavaju. Isto pišete da ima deseci milijuna muškaraca koji ne mogu naći ženu a ranije ste tvrdili da Kina ima prenapuhan broj stanovnika u to vjerovatno ne spadaju opet ti od vas opisani muškarci? Pišete isto da se moraju brinuti o dvoje roditelja i četvero baka i djedova ali to opet ne spada u vaš prenapuhan broj jer Kineske vlasti sigurno i u tome varaju ljude ko vas ili mene? Sljedeći put kada mislite pisati postove pokušajte da ostanete kod priče kod prenapuhanog broja ili kod ote realnosti koja vas je opet uhvatila kada ste pisali taj tekst.
Kad sam spominjao prenapuhan broj stanovnika mislio sam na teorijski dio, ono što se na papiru trpi, a ne na realno stanje, koje je dosta slabije. "prenapuhan popisni broj stanovnika", brojka od 1.4 milijarde je def prenapuhana.
Pa same osnove fertiliteta i demografije nam govore da s brojevima nešto nije uredu, kad je u pitanju usporedba Kine i Indije.
Spolni disparitet je posljedica favoriziranja rađanja muške djece kroz politiku jednog djeteta, ako imaš 10 muškaraca i 9 žena igrom brojeva jedan će sigurno ostati samac.
Pogledajte video.Opet pišete da Kina vjerovatno nikad nije prestigla milijardu stanovnika i opet niste dostavili dokaze da su to centralna ili lokalne vlast/i izmislile(šta ste ranije tvrdili). Gdje su vaši dokazi?
Ma ništa se mi ne razumijemo.Ranije ste tvrdili da lokalne vlasti lažu brojke centralnoj vlasti da mogu dobiti više novca od njih. Sada pišete da to opet toleriraju i znaju. Ili sam vašu rečenicu pogrešno razumio? Gdje su isto dokazi da lokalne vlasti nekako od toga profitiraju ako lagaju da ima prenapuhanog ljudstva u okolini? Tvrdili ste to ranije.
Lagano objašnjenje, kad CIA u postratnoj BiH kaže da ima 3.7 milijuna stanovnika (a bio je 3.9 netom prije rata) ta brojka je PRENAPUHANA. BiH nije mogla imati toliko stanovnika već manje. Nadam se da je sad jasno. Kad 2013te popišu 3.5 milijuna i to je prenapuhano jer u tom trenutku nije bilo više od 3.1-3.3.Samo da znam je li Ruanda za vas u 1990 godinama imala isto prenapuhan broj stanovnika? U istragama piše da se je u 1994 godini tamo desio najbrži genocid u istoriji čovječanstva jer je ubijeno oko 800 000 ljudi u samo oko 100 dana zato što ta malena zemlja nije mogla prehraniti cijelo domaće stanovništvo. Jesu li vlasti u Ruandi varali ko Kinezi taj događaj za domaće stanovništvo kao i za nas jer je i tamo broj stanovnika bio prenapuhan?
- Sanjarko
#4764 Re: Demografija
Bosna pred rat je imala 4,2 miliona stanovnika, a Bošnjaci 48 000 u plusu ako se ne varam ili smo imali toliko živorođenih, nisam siguran.
Djeca su se i u ratu rađala.
Djeca su se i u ratu rađala.
-
konami666
#4765 Re: Demografija
Kad će biti popis stanovnistva da se zna tačno koliko ljudi živi u Bosni. I da nema varanja ko prošli put. Ja mislim da bi u Bosni bilo oko 1.9-2.2 miliona stanovnika.