Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- drug_profi
#4751 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ali ja ne ratujem s tobom. Samo se ibretim ponecem sto napises.
Drugo. Argumentovana rasprava sa vjernicima o postojanju boga jednostavno nema svrhe i gubljenje je vremena. Ja razumijem da neki ljudi imaju potrebu za bogom i to je ok.
Samo bi bilo dobro da se shvati da neki nemaju uopste.
a imaju jednaka prava, izmedju ostalog i na nocni mir.
pa bi mogli uvesti ovako: u 2:30 ujutro ateisticka sirena dva minuta. U 8:00 ateisticki bubnjevi dva minuta. U 13:30 ateisticka uvodna muzika Star Wars- Imperial march. U 19:00 ateisticka truba dva minuta. U 22:00 nesto od AC/DC.
tako da budemo ono jednaki.
Drugo. Argumentovana rasprava sa vjernicima o postojanju boga jednostavno nema svrhe i gubljenje je vremena. Ja razumijem da neki ljudi imaju potrebu za bogom i to je ok.
pa bi mogli uvesti ovako: u 2:30 ujutro ateisticka sirena dva minuta. U 8:00 ateisticki bubnjevi dva minuta. U 13:30 ateisticka uvodna muzika Star Wars- Imperial march. U 19:00 ateisticka truba dva minuta. U 22:00 nesto od AC/DC.
- šatirana_ljubičica
#4752 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Što se mene tiče, možedrugi profil wrote:Ali ja ne ratujem s tobom. Samo se ibretim ponecem sto napises.
Meni ne smeta niko drugi i drugačiji, naprotiv, sve dok ne pokaže da ja njemu smetam.
- drug_profi
#4753 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I to ondz vodi ka nepostivanju nicojih prava jer niko ne bi oka sklopio. Cim stavis prava vjernika ispred prava svih drugacijih dobijas krsenje a ne postivanje.
jedino je kompromis moguc pod uslovom da se postuje pravo na nocni mir i jacinu dozvoljene buke u gradskoj zoni. Da se ne lazemo. Cim spomenes ezan na max. u 5 ujutro odmah ide islamofobija... a sve je u stvari preslika karaktera vjernika. Nasilje nad svim koji nisu isti.
jedino je kompromis moguc pod uslovom da se postuje pravo na nocni mir i jacinu dozvoljene buke u gradskoj zoni. Da se ne lazemo. Cim spomenes ezan na max. u 5 ujutro odmah ide islamofobija... a sve je u stvari preslika karaktera vjernika. Nasilje nad svim koji nisu isti.
- šatirana_ljubičica
#4754 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
VIdi...ja se slažem da ne treba pustiti ezan na max u 5 ujutro...ipak nije ovo Saudijska Arabija.drugi profil wrote:I to ondz vodi ka nepostivanju nicojih prava jer niko ne bi oka sklopio. Cim stavis prava vjernika ispred prava svih drugacijih dobijas krsenje a ne postivanje.
-
m_l
#4755 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@dp
Ima zakon koliko decibela je dozvoljeno, pa fino prijavi onoga ko isti krsi. Ako je to dzamija u tvom komsiluku, slobodno izvoli. Ako ne krsi zakon, sorry sto ti se isti ne svidja, al' moraces da trpis.
Ima zakon koliko decibela je dozvoljeno, pa fino prijavi onoga ko isti krsi. Ako je to dzamija u tvom komsiluku, slobodno izvoli. Ako ne krsi zakon, sorry sto ti se isti ne svidja, al' moraces da trpis.
- drug_profi
#4756 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Aha? Ono pravna drzava folovi. Slatko.
Znaci mi cemo po svom a ti nas tuzi. Boli nas q.
Znaci mi cemo po svom a ti nas tuzi. Boli nas q.
-
m_l
#4757 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Necemo po svom, vec po zakonu.
Na kraju krajeva, i nama mnogo toga smeta pa trpimo.
-
broj dva
#4758 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
m_l wrote:@dp
Ima zakon koliko decibela je dozvoljeno, pa fino prijavi onoga ko isti krsi. Ako je to dzamija u tvom komsiluku, slobodno izvoli. Ako ne krsi zakon, sorry sto ti se isti ne svidja, al' moraces da trpis[/i].
----------
Bit pravne drzave - svako mora nesto da trpi. Neko ezan, neko nesto drugo. Sto normalnija drzava bolje izdefinisana prava i vise prihvacena pravila "trpljena" da se zna sta se mora trpit a sta ne.
- nasa
#4759 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne znam kako se ateisti uvijek potrefe pored tih dzamija gdje glasno pustaju ezan.
Vjerujte mi ja zivim od jedne mozda oko 50 metara ali jeste mala, druga, velika, oko 500 metara i nikad ne cujem ezan, a cak bi voljela, prakticnije ...
- S4mpion
#4760 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nije racionalno da ne razmišljamo o svom postanku i postanku materije koja nas okružuje, a kada počnemo razmišljati o tim stvarima koristeći se naukom, neminovno dolazimo do slijepe ulice, bez obzira da li vjerovali u Višu Silu ili vjerovali u slučajnost, beskonačnst, niko nema odgovor koji je ljudima razumljiv.sigh wrote:To su dobra pitanja. Medjutim moramo malo promjeniti paradigmu iz koje gledamo na stvari. Mi ljudi inace pripisujemo intenciju stvarima. Cesto je Dawkins to znao pomjesati kada prica o evoluciji. Znao je u govoru pricati kao da evolucija misli i ima plan. Nekad se znao i ispraviti zbog toga. Da li je nase postojanje iracionalno ako smo cisti produkt i dio realnosti, poput zvijezda, crne materije ili crnih rupa ? Ja i dalje mislim da ako gledamo iskljucivo ljude, mi imamo sposobnost da racionalno rasudjujemo i shodno tome moje uvjerenje se bazira na tome da visi razlog odnosno neka intencija prirode da nas stvori ne postoji, medjutim ja sebi mogu dati svrhu i uljepsati ono sto sam u sustini dobio besplatno.S4mpion wrote: Moraš se pomirit s jednom činjenicom, naše postojanje nije racionalno, odakle smo mi uopšte došli? Odakle materija? Možeš reći da je nekad nastala spontano, iz ničega, ili da je oduvijek, ali ništa od toga nije racionalno, zato zaboravi racionalno kad razgovaramo o ovim stvarima.
- drug_profi
#4761 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sta vam smeta? Sto nismo isti? Sta to jos nije vam po mjeri? Evo su vjerski praznici postali drzavni. Evo kad je ramazan sve se postacima prilagodjava...sta je jos ostalo?m_l wrote:Necemo po svom, vec po zakonu.
A o zakonu nemoj pricat vec dodji na otoku i izmjeri decibele pa reci nesto. Zalili se jednom. Onda piceli i po noci da odvrcu do daske. Zalili se drugi put. Dobili odgovor da su upozorili i tad jest neko vrijeme makar po noci bilo tise. Otkako je onaj slunto nacelnik, ne pometaju se vise. Ja ne mogu na telefon da razgovaram kad je ezan. Televizor moram pojacavati. Moram se probuditi u sabah pa ne mogu vise zaspati jet i vrane pobudale od vase pravne drzave. I vam je to slatko jer ste ga zakajlali cafirima i vlasima.
aferim
- hrastov žižak
#4762 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nasa wrote:Ne znam kako se ateisti uvijek potrefe pored tih dzamija gdje glasno pustaju ezan.Vjerujte mi ja zivim od jedne mozda oko 50 metara ali jeste mala, druga, velika, oko 500 metara i nikad ne cujem ezan, a cak bi voljela, prakticnije ...
haha, i meni je ovo fascinantno, vazda nakav ezan smeta. da čuju glas mujezina iz mog džemata, shvatili bi koliko su netolerantni
-
dpjokala26
#4763 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
m_l wrote:@dp
- drug_profi
#4764 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kako? Pa te su megavatne dzamije naguzili bas tamo gdje ima najvise zgrada, stanova pa je i logicno da u toj opstoj populaciji ima znatan broj nas koji smatramo da je to nasilje.
Ima u ugorskom dzamija. Covjek uci a ne pusta cd. Ja ljeti cujem u kancelariji kad se otvore prozori. Covjek im glas boli glava. Milina. Da mi ga je da sevdalinku zapjeva. A odrastao sam na bjelavama kraj dzamije i nikad mi hidza nije smetao. Dakle nisam ja antiprotivan generalno.
Ima u ugorskom dzamija. Covjek uci a ne pusta cd. Ja ljeti cujem u kancelariji kad se otvore prozori. Covjek im glas boli glava. Milina. Da mi ga je da sevdalinku zapjeva. A odrastao sam na bjelavama kraj dzamije i nikad mi hidza nije smetao. Dakle nisam ja antiprotivan generalno.
- Towelie
#4765 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Eto smetaju vam decibeli ezana, a jos veci decibeli raznoraznih turbofolk zvezda po gradskim trgovima vam ne smetaju. 
- walter kurtz
#4766 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Aj da se i ja jednom s tobom slozimTowelie wrote:Eto smetaju vam decibeli ezana, a jos veci decibeli raznoraznih turbofolk zvezda po gradskim trgovima vam ne smetaju.
- irac300
#4767 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sve što je preglasno, kada je čovjek željan mira, smeta. Nema to veze je li ezan, turbofolk, AC/DC, u 5h ujutru mi se spava. Je l' to teško razumjeti?Towelie wrote:Eto smetaju vam decibeli ezana, a jos veci decibeli raznoraznih turbofolk zvezda po gradskim trgovima vam ne smetaju.
- Towelie
#4768 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Svakako. Samo da ste gorljivi protiv raznih koncerata kao sto ste protiv ezana, pa da vam i poverujem. A i buka se regulise zakonom, ako je van granica normale i ton ezana se moze smanjiti. Bas se to u mojoj ulici desilo, zalili su se mestani zbog preglasnog ezana i sada se uci sa manjim tonom.irac300 wrote:Sve što je preglasno, kada je čovjek željan mira, smeta. Nema to veze je li ezan, turbofolk, AC/DC, u 5h ujutru mi se spava. Je l' to teško razumjeti?Towelie wrote:Eto smetaju vam decibeli ezana, a jos veci decibeli raznoraznih turbofolk zvezda po gradskim trgovima vam ne smetaju.
Ono sto ja mislim je da nisu problem decibeli, nego sam ezan i sta on predstavlja.
- irac300
#4769 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sada me vučeš za jezik da ti kažem šta je mišljenje. Jbt, fino ti napišem u čemu je poenta, ti opleo neku svoju imaginarnu teoriju zavjera, nazivajući mene kao individuu ''VI'' (a znam da me ne persiraš), iako si replicirao na moj post. Ja pišem u svoje ime, i meni ezan kao ezan nikada nije smetao, smeta mi divljanje sa marshall zvučnika, koje služi za zapišavanje terena, a ne za molitvu.Towelie wrote:Svakako. Samo da ste gorljivi protiv raznih koncerata kao sto ste protiv ezana, pa da vam i poverujem. A i buka se regulise zakonom, ako je van granica normale i ton ezana se moze smanjiti. Bas se to u mojoj ulici desilo, zalili su se mestani zbog preglasnog ezana i sada se uci sa manjim tonom.irac300 wrote:Sve što je preglasno, kada je čovjek željan mira, smeta. Nema to veze je li ezan, turbofolk, AC/DC, u 5h ujutru mi se spava. Je l' to teško razumjeti?Towelie wrote:Eto smetaju vam decibeli ezana, a jos veci decibeli raznoraznih turbofolk zvezda po gradskim trgovima vam ne smetaju.
Ono sto ja mislim je da nisu problem decibeli, nego sam ezan i sta on predstavlja.
- Towelie
#4770 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da si se osvrnuo na ceo moj post, video bi da sam ja rekao da slobodno prijavite to "divljanje sa marshall zvučnika", kao sto su uradili dzahili iz mog naselja. Ali lakse me optuziti za teorije zavere.Sada me vučeš za jezik da ti kažem šta je mišljenje. Jbt, fino ti napišem u čemu je poenta, ti opleo neku svoju imaginarnu teoriju zavjera, nazivajući mene kao individuu ''VI'' (a znam da me ne persiraš), iako si replicirao na moj post. Ja pišem u svoje ime, i meni ezan kao ezan nikada nije smetao, smeta mi divljanje sa marshall zvučnika, koje služi za zapišavanje terena, a ne za molitvu.
-
5 0 5
#4771 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
u srbiji su drugacija pravila.Towelie wrote: Da si se osvrnuo na ceo moj post, video bi da sam ja rekao da slobodno prijavite to "divljanje sa marshall zvučnika", kao sto su uradili dzahili iz mog naselja. Ali lakse me optuziti za teorije zavere.
- Towelie
#4772 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesu, ali je Pazar predominantno grad sa muslimanskim stanovnistvom, cija lokalna pravila vise lice onim u Sarajevu, nego u Beogradu.5 0 5 wrote:u srbiji su drugacija pravila.Towelie wrote: Da si se osvrnuo na ceo moj post, video bi da sam ja rekao da slobodno prijavite to "divljanje sa marshall zvučnika", kao sto su uradili dzahili iz mog naselja. Ali lakse me optuziti za teorije zavere.
- NIN
#4773 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma preseravanje ba! Ja odrastao uz ezan i fakat ga vise i ne cujem jer sam se haman navikao. Doduse, da ga nema falio bi mi. E, jedina stvar je kad se napravi nova dzamija pa je ezan malo neprirodan za taj dio grada, mada, u Tuzli i nema novih dzamija osim ove u Si selu, i one u Dragodolu. I nisam primjetio da se ezan pojacao u odnosu na prije rata. Mozda jedino da ga neki fola carsijaneri dozivljavaju glasnijim radi svog snobizma.hrastov žižak wrote:nasa wrote:Ne znam kako se ateisti uvijek potrefe pored tih dzamija gdje glasno pustaju ezan.Vjerujte mi ja zivim od jedne mozda oko 50 metara ali jeste mala, druga, velika, oko 500 metara i nikad ne cujem ezan, a cak bi voljela, prakticnije ...
![]()
haha, i meni je ovo fascinantno, vazda nakav ezan smeta. da čuju glas mujezina iz mog džemata, shvatili bi koliko su netolerantnial meni ga vazda gotivno čut
- drug_profi
#4774 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ko kaze da nam ne smeta, samo sto to mogu kritikovati i prijaviti policiji da me niko ne smatra islamofobom. To nije tema ove emisije i nemoj sad da se pravis blesav.Towelie wrote:Eto smetaju vam decibeli ezana, a jos veci decibeli raznoraznih turbofolk zvezda po gradskim trgovima vam ne smetaju.
- drug_profi
#4775 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
MA misli ti sta hoces. Svi su islamofobi jebote.Towelie wrote:Svakako. Samo da ste gorljivi protiv raznih koncerata kao sto ste protiv ezana, pa da vam i poverujem. A i buka se regulise zakonom, ako je van granica normale i ton ezana se moze smanjiti. Bas se to u mojoj ulici desilo, zalili su se mestani zbog preglasnog ezana i sada se uci sa manjim tonom.irac300 wrote:Sve što je preglasno, kada je čovjek željan mira, smeta. Nema to veze je li ezan, turbofolk, AC/DC, u 5h ujutru mi se spava. Je l' to teško razumjeti?Towelie wrote:Eto smetaju vam decibeli ezana, a jos veci decibeli raznoraznih turbofolk zvezda po gradskim trgovima vam ne smetaju.
Koncert se i otrpi kad se mora jer niej svaku noc, ali ovo je covjece svaku jebenu noc.