duh_sa_sjekirom wrote:Kao prvo, izjavu je da je Alija nudio Tuđmanu podjelu BiH dao je Mate Granić a ne Šarinić, ali što je najvažnije, ta je izjava data nakon smrti Alije I., tako da on nije imao mogućnost da je demantira!! Podlo od Mate, zar ne?
Drugo, ako su ti predočeni stenogrami Tuđmana i najvišeg rukovodstva Hrvatske, i drugi dokazi koji nedvosmisleno upućuju na prisustvo i umiješanost HV-a u rat u BiH, čemu onda datumi ulaska HV-a, zašto su uopće bitni. Ali, ako već tražiš, to je otprilike kraj '92 i početak '93. godine.
I treće, ti ovdje nudiš samo svoje MIŠLJENJE, a ljudi su ti dali EGZAKTNE DOKAZE! Imaš, naravno, pravo na svoje mišljenje, ali ako sumnjaš u istinitost dokaza, onda trebaš dokazati da isti nisu validni!
Do tada, ostaj mi zdravo....
Dao je takvu izjavu i Šarinić. Znači već imamo dvojicu. Naravno da Alija to ne može demantirati, ali ne može ni Tuđman neke stvari. Tu ne govorim o stenogramima nego o svjedočenjima ljudi sa sastanaka.
Ja sam stenograme uvažio, sad sam tek shvatio da se nisam baš dobro izrazio kad si ovo napisao. Naravno da znam da su neke postrojbe HV-a i bile u BiH za vrijeme sukoba HVO-a i ABiH.
Onaj dio stenograma koji je po meni sporan i zašto sam tražio cijeli tekst je gdje Tuđman kaže govori o granicama Hrvatske države. Prije toga i poslije toga je puno točkica (...). Zanima me cijeli tekst jer želim vidjeti da li je to stvarno mislio ili ne pogotovo u svijetlu činjenice da su dvojice ljudi rekli da je Alija malo prije toga nudio dio BiH Hrvatskoj. Ne radim to zato jer ne uvažavam povijesne činjenice nego upravo suprotno. Ne želim da se donose paušalne ocjene kao što se donijelo kod stenograma na sastanku Tuđmana i generala na Brijunima.
Ondje se vidi koliko izjava istrgnuta iz cijelog razgovora može promijeniti značenje. Vjerujem da znaš za taj primjer o čemu govorim? Ono o nestanku Srba.
Zašto su datumi ulaska HV-a bitni? Pa zato jer se podudaraju sa sukobom HVO-a i ABiH. Da je bilo dogovora o podjeli između Zlobe i Franje onda bi HV već odavno ratovao protiv ABiH kad su to činili i Srbi. No to se nije dogodilo nego je HV na početku agresije Srba na BiH ratovao na svim frontovima protiv Srba.
Naravno da iznosim svoje mišljenje. Čije bi to mišljenje trebao zastupati nego svoje? Ako ne ponudim nikakve dokaze ili argumente onda to moje mišljenje nije nimalo relevantno. To se slažem.
Ostaj i ti meni zdravo.