Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post Reply
Zelenas

#1 Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Zelenas »

Gledam, slusam, iscekujem ovih dana sta ce "stolni" Hrvat Covic ponovo reci iz svog "stolnog" grada. Od obiljezavanja (sto se mene tice komemoracije) Herceg-Bosni prije nekoliko nedjelja, pa do posljednjih izjava njegovog druga i saradnika Dodika (autenticni Hrvat mora biti predsjedavajuci VM BiH, ma sta znacilo ovo autenticni).

Meni se cini da Dragan Covic svojom pricom o trecem entitetu pokusava da uskrsne hrvatsku samoupravu kakvu je Jelavic stvorio.
Znamo kako je Jelavic zavrsio. Znamo i kako je samouprava zavrsila. :bih:

Covic (pokusava da) rusi ustavni poredak, a znamo da je nas ustav (ma kakav da je, nisam ga ja pravio) integralni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dakle, posredno, Covic ugrozava mir u BiH.

Eh, da ne zaboravim malog od palube, Ljubica :D , koji iskace iz dzepa na sakou Covica i kaze "jes' jes'".

Sta vi mislite o ovome i da li ce Covic zavrsiti kao Jelavic, odn. njegova nesretna samouprava?
wickerman

#2 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by wickerman »

Osudio se na propast onoga trenutka kad je poceo zagovarati treci sa svojim prijateljom Dodikom! SDP hoce jacat drzavu,ovaj hoce jos vecu decentralizaciju i rezultat je dosao sam od sebe ! Ljubic se sapleo onoga trenutka kad je krenuo ko cuko za Covicem ... Sad ce se konacno,historijski prvi put u dejtonskoj BiH napraviti programska vlada koja ce raditi na jacanju Federaciej i BiH!
Hodidid

#3 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Hodidid »

SDP i Lagumdzija su napravili pametan potez time sto su ostavili otvorena vrata suradnji sa HDZ-om 1990. Do njih je hoce li prihvatiti ruku suradnje ili ce slijediti Covica i ostati na vjetrometini zbivanja.

Mislim da ce za koji dan doci do promjene stava HDZ 1990 i da ce prihvatiti ulazak u koaliciju. Covic ostaje na ledini.
Igrao je hazarderski i ispusio kako stvari stoje. Lijankovicu i Jurisicu svaka cast.
Kenan-sa

#4 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Kenan-sa »

wickerman wrote:Osudio se na propast onoga trenutka kad je poceo zagovarati treci sa svojim prijateljom Dodikom! SDP hoce jacat drzavu,ovaj hoce jos vecu decentralizaciju i rezultat je dosao sam od sebe ! Ljubic se sapleo onoga trenutka kad je krenuo ko cuko za Covicem ... Sad ce se konacno,historijski prvi put u dejtonskoj BiH napraviti programska vlada koja ce raditi na jacanju Federaciej i BiH!
Apsolutno! Covicu se obilo od glavu konstantno ruganje probosanskim strankama kakve su SDP I SDA,da se Covic nije zaljubio u Micu Fasistu mozda bi se i moglo s njim u vlast,ovako je u Federaciji vjesto zaobidjen a vjerovatno i na drzavnom nivou slijedi isto,jer stranke u Federaciji se dogovore izmedju sebe i to je jedan blok,na drugoj strani je drugi blok kojeg cine SDS I SNSD koji rpestavljaju entitet RS!Cova ajd ti malo do Jelavica,vidi kako je covjeku,sprema li se za robiju,malo se posavjetujte a za koju godinu ces od Federacije vidjeti procvat! sad neka Cova prica o hrvatskom stolnom gradu,hahah koji ludjak!
wickerman

#5 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by wickerman »

Kenan-sa wrote:
wickerman wrote:Osudio se na propast onoga trenutka kad je poceo zagovarati treci sa svojim prijateljom Dodikom! SDP hoce jacat drzavu,ovaj hoce jos vecu decentralizaciju i rezultat je dosao sam od sebe ! Ljubic se sapleo onoga trenutka kad je krenuo ko cuko za Covicem ... Sad ce se konacno,historijski prvi put u dejtonskoj BiH napraviti programska vlada koja ce raditi na jacanju Federaciej i BiH!
Apsolutno! Covicu se obilo od glavu konstantno ruganje probosanskim strankama kakve su SDP I SDA,da se Covic nije zaljubio u Micu Fasistu mozda bi se i moglo s njim u vlast,ovako je u Federaciji vjesto zaobidjen a vjerovatno i na drzavnom nivou slijedi isto,jer stranke u Federaciji se dogovore izmedju sebe i to je jedan blok,na drugoj strani je drugi blok kojeg cine SDS I SNSD koji rpestavljaju entitet RS!Cova ajd ti malo do Jelavica,vidi kako je covjeku,sprema li se za robiju,malo se posavjetujte a za koju godinu ces od Federacije vidjeti procvat! sad neka Cova prica o hrvatskom stolnom gradu,hahah koji ludjak!
Ne znam kako ce biti na drzavnom,ali nek je na federalnom dobio samarcinu :dance: :dance: :dance: neprocjenjivo
Noddle

#6 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Noddle »

Covic vjerovatno nije ni svjestan koliko je opasna njegova prica o trecem entitetu. Nije opasna za Bosnu i Hercegovinu, nego je opasna za njega. Moze on pricati i pricati, ali vlast mu je na ovim izborima vec iskliznula iz ruku. Doslo je vrijeme nekih drugih ljudi koji ce umjesto da pricaju o podjeli raditi na jacanju drzave.
A Covic ce po mojim procjenama zavrsiti mnogo gore od Jelavica.
travnik

#7 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by travnik »

Interesantno kako većina Hrvata za krivce u FBiH optužuju Bošnjake, a većina Bošnjaka Hrvate. Dakle, što je istina? Pa, kao i obično, negdje između. Čović je pogriješio što se previše liže sa Dodikom, ali u prošloj vladi nitko ne može optužiti za loš rad samo HDZ, jer mislim da su prema nekim istraživanjima NVO-a, pojedini ministri iz HDZ-a su bili najuspješniji. Nisam siguran za ovo, ali čini mi se da je tako. HDZ je također griješio što na nižim nivoima vlasti nije bio tolerantniji i pokazao više razumjevanja i poštovanja prema malobrojnijim narodima na tim prodručjima. Sa druge strane, šta su Bošnjaci uradili da, ne HDZ, već večinu Hrvata ne gurnu ka Dodiku? Da li su za to krivi samo HDZ i Hrvati? Nisu. Preglasavanja u FBiH, izbor člana Predsjedništva, sada oko buduće vlade, najave različitih igrica za Dom naroda i itd. Ako netko radi takve stvari, ne može očekivati bezrezervnu "ljubav" od Hrvata. Većina Hrvata to razumije kao poruku da im ovdje nije mjesto, odnosno da se moraju poklopiti bošnjačkoj volji.

Po mom mišljenju, bošnjačke političke elite su definitivno odustale od BiH, a od FBiH žele napraviti (potvrditi) vlastiti entitet i potpuno poklopiti Hrvate. Čović i HDZ će samo jačati zahvaljujući ovakvim "patriotskim" potezima. Uostalom, najveću podršku su imali poslije Alijanse i izbora Komšića za člana Predsjedništva. Zašto? Pa upravo zbog osjećaja Hrvata da su izigrani, da se njihovi zhtjevi ignoriraju i da se ne poštuje njihova izborna volja. Velikim dijelom je to točno, jer sadašnji izborni mehanizam primorava da se izborna volja Bošnjaka i Srba ispoštuje, dok to nije slučaj sa Hrvatima, jer da je suprotno, ova koalicija koja se najavljuje ne bi se mogla formirati. HDZ-ovi imaju relativno promatrano znatno veću podršku među Hrvatima nego SDA i SDP među Bošnjacima, te SNSD i SDS među Srbima, a da se formira vlast, mora se osigurati podrška ili SDP-a, ili SDA, sa jedne strane, te SNSD-a ili SDS-a, sa druge, dok ne mora se imati podrška niti jednog HDZ-a. To nije pravljenje normalne države, već izigravanje izborne volje jednog konstitutivnog naroda i zloupotreba izbornog sustava, a ako ne misli da osjećaj majorizacije jednog (bilo kojeg) naroda vodi ka dobrom u BiH, taj je u velikoj zabludi.

Dakle, krivac nije jedan. Hrvati žele bilo kakav komad teritorija za sebe, a nisu previše zainteresirani za državu, dok Bošnjaci isto tako nisu zainteresirani za državu i žele zadržati dominaciju u FBiH, koja je de facto bošnjački entitet.
Kenan-sa

#8 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Kenan-sa »

Evo sta je Lijanovic iz NSRZB porucio Covi i HDZ-u:
-Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik NS Radom za boljitak, kazao je da su čelnici ove stranke juče programsku platformu uručili i američkom ambasadoru u BiH Patriku Munu.

Na pitanje da li kao Hrvat smatra da se negira volja hrvatskih birača isključivanjem iz vlasti oba HDZ-a, Lijanović je kazao da njima rezultat niko ne može oduzeti..

"HDZ BiH ima pravo da protestuje, to su radili i nezadovoljni poljoprivrednici mjesecima protestirajući u šatorskom naselju pred bh. parlamentom. Može i HDZ da protestira pod šatorima i to je njihovo demokratsko pravo", kazao je Lijanović

..haha ,dobar je : :thumbup:
Hodidid

#9 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Hodidid »

@travnik: To HDZ-ovo "slizavanje" traje jos maja 1992 godine, prvo sa SDS-om a potom sa SNSD. To nije iznimka neko konstanta u HDZ politici. A sta velis da malo promjene plocu pa malo zaigraju na neku konstruktivniju i pametniju kartu?

Izlizase jezik sa trecim entitetom. Nema ga bolan i nece ga biti. Dzabe se crtaju karte koja sela ce u kojoj opcini pripasti tom imaginarnom trecem entitetu. Trosite energiju na pogresne stvari. SDP hoce da gradi drzavu i da je jaca a ne da je slabi i razgradjuje. Lijankovic i Jurisic to shvatili. Shvatice to i Ljubic samo Covic ljubi skute kod Dodika i ceka njegovu milost.

Daj bolan malo samorespekta pokazite. Usmjerite energiju na pozitivne stvari za promjenu.
Mjesanac

#10 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mjesanac »

travnik wrote: Dakle, krivac nije jedan. Hrvati žele bilo kakav komad teritorija za sebe, a nisu previše zainteresirani za državu, dok Bošnjaci isto tako nisu zainteresirani za državu i žele zadržati dominaciju u FBiH, koja je de facto bošnjački entitet.
I upravo zato SDA gubi izbore, SDP pobjedjuje. Jos da dva ostala "naroda" skontaju maloumnost podjele na narode, svima ce nam biti bolje.
hercegovac_pravi

#11 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by hercegovac_pravi »

Kenan-sa wrote:Evo sta je Lijanovic iz NSRZB porucio Covi i HDZ-u:
-Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik NS Radom za boljitak, kazao je da su čelnici ove stranke juče programsku platformu uručili i američkom ambasadoru u BiH Patriku Munu.

Na pitanje da li kao Hrvat smatra da se negira volja hrvatskih birača isključivanjem iz vlasti oba HDZ-a, Lijanović je kazao da njima rezultat niko ne može oduzeti..

"HDZ BiH ima pravo da protestuje, to su radili i nezadovoljni poljoprivrednici mjesecima protestirajući u šatorskom naselju pred bh. parlamentom. Može i HDZ da protestira pod šatorima i to je njihovo demokratsko pravo", kazao je Lijanović

..haha ,dobar je : :thumbup:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sa Mićkom pod šator..
travnik

#12 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by travnik »

Mjesanac wrote:
travnik wrote: Dakle, krivac nije jedan. Hrvati žele bilo kakav komad teritorija za sebe, a nisu previše zainteresirani za državu, dok Bošnjaci isto tako nisu zainteresirani za državu i žele zadržati dominaciju u FBiH, koja je de facto bošnjački entitet.
I upravo zato SDA gubi izbore, SDP pobjedjuje. Jos da dva ostala "naroda" skontaju maloumnost podjele na narode, svima ce nam biti bolje.
Raniju iznesenu konstatciju potvrđuje politika SDP-a.
travnik

#13 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by travnik »

Hodidid wrote:@travnik: To HDZ-ovo "slizavanje" traje jos maja 1992 godine, prvo sa SDS-om a potom sa SNSD. To nije iznimka neko konstanta u HDZ politici. A sta velis da malo promjene plocu pa malo zaigraju na neku konstruktivniju i pametniju kartu?

Izlizase jezik sa trecim entitetom. Nema ga bolan i nece ga biti. Dzabe se crtaju karte koja sela ce u kojoj opcini pripasti tom imaginarnom trecem entitetu. Trosite energiju na pogresne stvari. SDP hoce da gradi drzavu i da je jaca a ne da je slabi i razgradjuje. Lijankovic i Jurisic to shvatili. Shvatice to i Ljubic samo Covic ljubi skute kod Dodika i ceka njegovu milost.

Daj bolan malo samorespekta pokazite. Usmjerite energiju na pozitivne stvari za promjenu.
Tko mi? Od kada sam u HDZ-u? Daj navede jednu, al' samo jednu rečenicu gdje sam ja za HDZ. J..o HDZ. I sa brojkama i bez brojki. Ja govorim da većina ne vidi u čemu je problem. Nije problem HDZ, već osjećaj izigranosti političke volje jednog naroda. Činjenica da sada HDZ-ovi čine većinu političke volje, ali tko kaže da će biti tako i u buduće? Ja bih isto mislio da se kojim slučajem, hipotetski, želi izigrati SDP ili bilo koja stranka. Ja govorim o problemu i o principima koji bi trebali važiti za sve.
Mjesanac

#14 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mjesanac »

travnik wrote:
Mjesanac wrote:
Raniju iznesenu konstatciju potvrđuje politika SDP-a.

De malo objasni, jer moje misljenje je totalno drugacije.
travnik

#15 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by travnik »

mješanac

Kod izbora člana Predsjedništva. Zahvaljujući načinu izbora, srpski član mora imati većinu ili barem veliki broj srpskih glasova, bošnjački većinu ili veliki broj bošnjačkih glasova, a hrvatski član ne mora niti sam za sebe glasovati, a bit će izabran. Parodoksalno! Znam, svi građani biraju, al' na kraju se svede na ovo navedeno.

Prijedlog formiranja vlasti. Ovdje se ne radi o HDZ-ovima, kako većina ljudi tvrdi, i kao što sam već j..o oba HDZ-a, već o izigravanju političke volje jednog naroda. Kod druga dva to nije slučaj. SNSD, SDS, te druge stranke SNSD-ove koalicija imaju većinu među Srbima, a sa druge strane SDA i SDP među Bošnjacima, dok navedena koalicija nema većinu među Hrvatima. Dakle, opet, džaba programska, ovakva, onakva, rezultat je izigravanje volje jednog naroda.

Zašto o tome govorim? Zato što smatram da jedna vrsta kolektivne frustracije i osjećaja da ste ignorirani, nije dobra za bilo koji narod u BiH. To će produbiti animozitete i pojačati nacionalizam.
wickerman

#16 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by wickerman »

travnik wrote:
Hodidid wrote:@travnik: To HDZ-ovo "slizavanje" traje jos maja 1992 godine, prvo sa SDS-om a potom sa SNSD. To nije iznimka neko konstanta u HDZ politici. A sta velis da malo promjene plocu pa malo zaigraju na neku konstruktivniju i pametniju kartu?

Tko mi? Od kada sam u HDZ-u? Daj navede jednu, al' samo jednu rečenicu gdje sam ja za HDZ. J..o HDZ. I sa brojkama i bez brojki. Ja govorim da većina ne vidi u čemu je problem. Nije problem HDZ, već osjećaj izigranosti političke volje jednog naroda. Činjenica da sada HDZ-ovi čine većinu političke volje, ali tko kaže da će biti tako i u buduće? Ja bih isto mislio da se kojim slučajem, hipotetski, želi izigrati SDP ili bilo koja stranka. Ja govorim o problemu i o principima koji bi trebali važiti za sve.
Jesi ti svjestan da samo ti tako mislis?? Pitaj nekoga sa strane sta misli! Vi govorite da ste izigrani jer nemate nista drugo da govorite !
Mjesanac

#17 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mjesanac »

travnik wrote:mješanac

Kod izbora člana Predsjedništva. Zahvaljujući načinu izbora, srpski član mora imati većinu ili barem veliki broj srpskih glasova, bošnjački većinu ili veliki broj bošnjačkih glasova, a hrvatski član ne mora niti sam za sebe glasovati, a bit će izabran. Parodoksalno! Znam, svi građani biraju, al' na kraju se svede na ovo navedeno.

Prijedlog formiranja vlasti. Ovdje se ne radi o HDZ-ovima, kako većina ljudi tvrdi, i kao što sam već j..o oba HDZ-a, već o izigravanju političke volje jednog naroda. Kod druga dva to nije slučaj. SNSD, SDS, te druge stranke SNSD-ove koalicija imaju većinu među Srbima, a sa druge strane SDA i SDP među Bošnjacima, dok navedena koalicija nema većinu među Hrvatima. Dakle, opet, džaba programska, ovakva, onakva, rezultat je izigravanje volje jednog naroda.

Zašto o tome govorim? Zato što smatram da jedna vrsta kolektivne frustracije i osjećaja da ste ignorirani, nije dobra za bilo koji narod u BiH. To će produbiti animozitete i pojačati nacionalizam.

Shvatam, shvatam SDP se spocitava zbog hrvatskog clana predsjednistva. Ali da li Hrvati mogu da shvate zasto je Komsic dobio 320 000 glasova? Razlog nije da bi se usutili Hrvati, vec je to posljednji vapaj, poziv da se ovdje stvori drzava u kojoj nece biti bitno ko je ko tj. ko se kako zove. Ja non stop apelujem po forumu da se kolektivno moramo trznut. Zestoko sam protiv podjele na narode, i svaki put se najezim kada moram reci ili napisati Hrvat, Srbin ili Bosnjak. Naravno ovo Hrvat i Srbin ne misleci na stanovnike susjednih nam drzava.

Vidim da si Hrvat. Imam nekoliko pitanja za tebe, ako ti nije mrsko odgovoriti. Da li bi ti volio zivjeti u stabilnoj drzavi? Da li bi volio imati stabilan posao, da se ne brines sta ce biti sutra? Da li bi ti volio da zivis u jednoj zakonski uredjenoj drzavi gdje se postuju zakoni, i gdje mozes odma odreagovati ako te neko prevari? Drzavi u koju nece moci dolaziti stranci i provoditi svoju samovolju na stetu stanovnika? Kojom ces se moci sutra ponositi kada odes negdje vani, mislim kao turista? Ili ti je uprkos svemu u zivotu najvaznije to sto si Hrvat i da ides protiv svega sto nije tvoje?

Neko je davno negdje napisao: " Ovu drzavu ne mogu spasiti ni Srbi ni Bosnjaci ni Hrvati, vec samo njeni Bosanci i Hercegovci"

Napomena: Iz nekog glupog razloga ljudi imaju tendenciju misliti da sam iz mjesanog braka zbog svog nika i u svojim postovima mi pristupaju sa tim misljenjem.

Znam da sam offtopic, ali nisam mogao odoliti da ne odgovorim.
MrMaliJoe

#18 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by MrMaliJoe »

travnik wrote:

Prijedlog formiranja vlasti. Ovdje se ne radi o HDZ-ovima, kako većina ljudi tvrdi, i kao što sam već j..o oba HDZ-a, već o izigravanju političke volje jednog naroda. ....
Zamolio bih te da ne nasjedaš na retoriku Dragana Eroneta. Šta je on uradio na boljitku tog naroda kojeg predstavlja! Ništa !!!
Ako ti imaš suprotne argumente, molim te ih iznesi. Dokle će se Dragan Eronet kriti iza te priče, i kada će narodu biti jasno da se živi od para, a ne od velikih riječi.
Šataje to izigravanje volje jednog naroda!?! Po čemu je Miro Jović bolji zastupnik Hrvata od Komšića osim što nespada u zapadno-hercegovački kalup!
Ponovo postavljam pitanje: šta je Čova uradio na područiju gdje je HDZ imao apsloutnu vlast, osim što se krije iz "nedorađenog ustava" i filigranske šatrologije bacanja prašine u oči!
Mjesanac

#19 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mjesanac »

MrMaliJoe wrote:
travnik wrote:

Prijedlog formiranja vlasti. Ovdje se ne radi o HDZ-ovima, kako većina ljudi tvrdi, i kao što sam već j..o oba HDZ-a, već o izigravanju političke volje jednog naroda. ....
Zamolio bih te da ne nasjedaš na retoriku Dragana Eroneta. Šta je on uradio na boljitku tog naroda kojeg predstavlja! Ništa !!!
Ako ti imaš suprotne argumente, molim te ih iznesi. Dokle će se Dragan Eronet kriti iza te priče, i kada će narodu biti jasno da se živi od para, a ne od velikih riječi.
Šataje to izigravanje volje jednog naroda!?! Po čemu je Miro Jović bolji zastupnik Hrvata od Komšića osim što nespada u zapadno-hercegovački kalup!
Ponovo postavljam pitanje: šta je Čova uradio na područiju gdje je HDZ imao apsloutnu vlast, osim što se krije iz "nedorađenog ustava" i filigranske šatrologije bacanja prašine u oči!

Upravo. Jer Dragan, Ivo i slicni nisu politicari, nego politicki profiteri.
Hipatija

#20 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Hipatija »

Dragan Čović se ponaša kao Radovan Karadžić 1991. godine: prijeti, ucjenjuje, iznjuđuje, govori u ime svih Hrvata,..., želi nastaviti podjelu BiH ( "humano preseljavanje" i razdvajanje, želi svoj "tor"i svoje ovčice, svoj parlament, svoje zakone, svoju policiju, svoje sudije, ....).
Ne gleda ni godinu unaprijed, već petnaest do dvadeset unazad!).
D. Čović želi dosljednu realizaciju Karadžićevih ideja !
vela-ze

#21 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by vela-ze »

Dragan KRIMINALAC Čović, direktno udara po i onako oslabljenoj Bosni. Ono sto nama (bosancima i hercegovcima) najmanje treba je jedan čovjek kao što je Dragan KRIMINALAC (osudjeni) Čović, koji samo želi da što više usložnjava situaciju u Bosni i Hercegovini...

Svjestan je, ako dodju na vlast ljudi bez mrlje u karijeri, da ce otvoriti istrage protiv svih prethodnih vlasti, zato se on toliko i bori, ali Dragane, čeka te sudbina tvoj stranackog kolege iz Hrvatske, SANADERA...

Svi cete tako zavrsiti, svi vi koji niste radili za BiH, nego ste radili za sebe i svoj dzep!
travnik

#22 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by travnik »

Mjesanac wrote:
travnik wrote:mješanac

Shvatam, shvatam SDP se spocitava zbog hrvatskog clana predsjednistva. Ali da li Hrvati mogu da shvate zasto je Komsic dobio 320 000 glasova? Razlog nije da bi se usutili Hrvati, vec je to posljednji vapaj, poziv da se ovdje stvori drzava u kojoj nece biti bitno ko je ko tj. ko se kako zove. Ja non stop apelujem po forumu da se kolektivno moramo trznut. Zestoko sam protiv podjele na narode, i svaki put se najezim kada moram reci ili napisati Hrvat, Srbin ili Bosnjak. Naravno ovo Hrvat i Srbin ne misleci na stanovnike susjednih nam drzava.

Vidim da si Hrvat. Imam nekoliko pitanja za tebe, ako ti nije mrsko odgovoriti. Da li bi ti volio zivjeti u stabilnoj drzavi? Da li bi volio imati stabilan posao, da se ne brines sta ce biti sutra? Da li bi ti volio da zivis u jednoj zakonski uredjenoj drzavi gdje se postuju zakoni, i gdje mozes odma odreagovati ako te neko prevari? Drzavi u koju nece moci dolaziti stranci i provoditi svoju samovolju na stetu stanovnika? Kojom ces se moci sutra ponositi kada odes negdje vani, mislim kao turista? Ili ti je uprkos svemu u zivotu najvaznije to sto si Hrvat i da ides protiv svega sto nije tvoje?

Neko je davno negdje napisao: " Ovu drzavu ne mogu spasiti ni Srbi ni Bosnjaci ni Hrvati, vec samo njeni Bosanci i Hercegovci"

Napomena: Iz nekog glupog razloga ljudi imaju tendenciju misliti da sam iz mjesanog braka zbog svog nika i u svojim postovima mi pristupaju sa tim misljenjem.

Znam da sam offtopic, ali nisam mogao odoliti da ne odgovorim.

1. Oko Komšića, razumijem glasove ljudi, ali drugi ne razumiju da mehanizam izbora kojem je samo o jednom od tri naroda de facto onemogućeno da izabere člana Presdjedništva nije pravedan. Komšić je deset puta bolji od IMJ, i nisam odvjetnik HDZ-a, već upozoravam na opasnosti i zloupotrebe.
2.Odgovor na sva pitanja je DA, izuzev posljednjeg. Ne razumijem kako po automatizmu gotovo svi, ukoliko je netko Hrvat, svrstavate ga u HDZ, ili mislite da mu je hrvatstvo in. Et' meni baš suprotno. Cijelo vrijeme govorim o principima koji bi se trebali poštovati i o mogućim problemima koje mogu izaći iz ovoga. Svatko tko je gledao večeras na BHT-u profesora M. Laića, jasno mu je o čemu se radi.
travnik

#23 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by travnik »

MrMaliJoe wrote:
travnik wrote:

Ništa, upravu si. Moj stav nema veze sa D.Č. i njegovim krimosima. Smatrajte me čim hoćete, zovite kako hoćete, ali nikada neću reći da je normalno da se ispoštuje izborna volja dva naroda, a jednog ne, i to je to. Dakle, ne govori se o tome tko je izraz te volje, već da se izborna volja svakog naroda ispoštuje i da legitimni predstavnici svih naroda (neovisno koji) predstavljau te narode. Ne znam zbog čega bi dvojica imala tu privilegiju, a treći ne. Ovdje izgleda većina živi u nekom imaginarnom svijetu, potpuno operirana od realnosti bh društva.
heckler

#24 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by heckler »

travnik wrote:
MrMaliJoe wrote:
travnik wrote:

Ništa, upravu si. Moj stav nema veze sa D.Č. i njegovim krimosima. Smatrajte me čim hoćete, zovite kako hoćete, ali nikada neću reći da je normalno da se ispoštuje izborna volja dva naroda, a jednog ne, i to je to. Dakle, ne govori se o tome tko je izraz te volje, već da se izborna volja svakog naroda ispoštuje i da legitimni predstavnici svih naroda (neovisno koji) predstavljau te narode. Ne znam zbog čega bi dvojica imala tu privilegiju, a treći ne. Ovdje izgleda većina živi u nekom imaginarnom svijetu, potpuno operirana od realnosti bh društva.
Cini se meni da si samo ti operisan od realnosti bh drustva koje je ipak koliko toliko zasnovano na demokratskim principima uz bezbroj mehanizama za zastitu "nacionalnih interesa" (kantoni, entiteti, nacionalne kvote, domovi naroda, ustavni sudovi itd itd).

Ali razumijem ja savrseno sta ti govoris. Po tvom vidjenju sistema u Bosni postoje 3 nacionalne izborne jedinice i svrha izbora je samo da se u tim jedinicama izabere vodstvo a onda sa ostale 2 stvara paritetna vlada. To sto ti trazis ne postoji na kugli zemaljskoj. Nije ni po ustavu BiH, niti dejtonu niti po demokratskoj tradiciji a kamoli moralu.
Mjesanac

#25 Re: Covic Dragan = Jelavic the 2nd.

Post by Mjesanac »

travnik wrote: 1. Oko Komšića, razumijem glasove ljudi, ali drugi ne razumiju da mehanizam izbora kojem je samo o jednom od tri naroda de facto onemogućeno da izabere člana Presdjedništva nije pravedan. Komšić je deset puta bolji od IMJ, i nisam odvjetnik HDZ-a, već upozoravam na opasnosti i zloupotrebe.
2.Odgovor na sva pitanja je DA, izuzev posljednjeg. Ne razumijem kako po automatizmu gotovo svi, ukoliko je netko Hrvat, svrstavate ga u HDZ, ili mislite da mu je hrvatstvo in. Et' meni baš suprotno. Cijelo vrijeme govorim o principima koji bi se trebali poštovati i o mogućim problemima koje mogu izaći iz ovoga. Svatko tko je gledao večeras na BHT-u profesora M. Laića, jasno mu je o čemu se radi.

Ja ti govorim o jednoj normalnoj Bosni i Hercegovini u kojoj nije bitno kako se ko zove, koja ima jednog predsjednika a tebi iz glave ne izlazi suplja prica zvana vitalni nacionalni interes. Kako bolan ne shvatas da je sve iscenirano da bi nas zavadili. Postoji jedna izreka koja je dusu dala za naseg stanja: "Zavadi pa vladaj".
Post Reply