Odlazak u Tekiju!
- bijela
#476 Re: Odlazak u Tekiju!
bajro, jedva čekam da se vratiš sa studija u medini i objasniš nam u vezi tog pretjerivanja.
- Realist-idealist
#477 Re: Odlazak u Tekiju!
Svakome koga interesuje tesawwuf preporucujem knjigu Martina Lingsa "Sheikh Ahmad Al-Alawi, the Sufi Saint of the Twentieth Century"
http://books.google.com/books?id=mPVOY2 ... &q&f=false
Radi se o jednom od velikana tesawufa modernog vakta sheju Ahmedu Al-Alewiju inace duhovnom potomku velikog sufijskog shejha Shazilije (inace tarikat mu se zove Shazilijsko-derkavijsko-alevijski) koji je zivio u Alziru u vremenu francuske okupacije. Prica je ispricana na fenomenalan nacin (zapravo radi se o prosirenom Lingsovom doktoratu) jer potencira mogucnost postojanja sufijskih velikana i u modernom vremenu. Lings je inace i sam bio pripadnik ovog tarikata a njegova obrada ove tematike je time bogatija kada se uzme u obzir da je autor covjek "dva svijeta", Istoka i Zapada a pri tome jos shekspirolog, naucniki i sufija. Knjiga odrazava Lingsov nesvakidasnji dar da modernom citateljstvu na klasican, naucan a ipak posve pristupacan i najbitnije zanimljiv nacin docara tesawwuf i njegova ucenja i prakse kroz licnost shejha Al-Alewija. Ko zna engleski (ne znam da li postoji bosanski prevod ove knjige) i zeli odvojiti vremena a prit tom nije slijep/a za stvari duha obavezno nek procita.
Od knjiga u bosanskom prevodu preporucujem "Sveta svjetla u spoznaji nacela tesavufa" od Abdulvehaba As-Shaaranija.
http://books.google.com/books?id=mPVOY2 ... &q&f=false
Radi se o jednom od velikana tesawufa modernog vakta sheju Ahmedu Al-Alewiju inace duhovnom potomku velikog sufijskog shejha Shazilije (inace tarikat mu se zove Shazilijsko-derkavijsko-alevijski) koji je zivio u Alziru u vremenu francuske okupacije. Prica je ispricana na fenomenalan nacin (zapravo radi se o prosirenom Lingsovom doktoratu) jer potencira mogucnost postojanja sufijskih velikana i u modernom vremenu. Lings je inace i sam bio pripadnik ovog tarikata a njegova obrada ove tematike je time bogatija kada se uzme u obzir da je autor covjek "dva svijeta", Istoka i Zapada a pri tome jos shekspirolog, naucniki i sufija. Knjiga odrazava Lingsov nesvakidasnji dar da modernom citateljstvu na klasican, naucan a ipak posve pristupacan i najbitnije zanimljiv nacin docara tesawwuf i njegova ucenja i prakse kroz licnost shejha Al-Alewija. Ko zna engleski (ne znam da li postoji bosanski prevod ove knjige) i zeli odvojiti vremena a prit tom nije slijep/a za stvari duha obavezno nek procita.
Od knjiga u bosanskom prevodu preporucujem "Sveta svjetla u spoznaji nacela tesavufa" od Abdulvehaba As-Shaaranija.
-
Substantial
#478 Re: Odlazak u Tekiju!
Samo da se zahvalim na ovomehaqqlberry wrote:Secondly, there is a dispensation in shaking hands with old women concerning whom there is no fear of desire. The same applies to the young girl concerning whom there is no fear of desire or temptation. The same ruling applies if the person is an old man concerning whom there is no fear of desire. This is based on what has been narrated on the authority of Abu Bakr As-Siddiq (may Allah be pleased with him) that he used to shake hands with old women. Also, it is reported that `Abdullah ibn Az-Zubair hired an old woman to nurse him when he was sick, and she used to wink at him and pick lice from his head. This is also based on what has been mentioned in the Glorious Qur’an in respect of the old barren women, as they are given dispensation with regard to their outer garments. Almighty Allah says in this regard: “As for women past child bearing, who have no hope of marriage, it is no sin for them if they discard their (outer) clothing in such a way as not to show adornment. But to refrain is better for them. Allah is Hearer, Knower.” (An-Nur: 60)
Dr. Yusuf al-Qaradawi
- haqqlberry
#479 Re: Odlazak u Tekiju!
You are welcome:)Substantial wrote:Samo da se zahvalim na ovomehaqqlberry wrote:Secondly, there is a dispensation in shaking hands with old women concerning whom there is no fear of desire. The same applies to the young girl concerning whom there is no fear of desire or temptation. The same ruling applies if the person is an old man concerning whom there is no fear of desire. This is based on what has been narrated on the authority of Abu Bakr As-Siddiq (may Allah be pleased with him) that he used to shake hands with old women. Also, it is reported that `Abdullah ibn Az-Zubair hired an old woman to nurse him when he was sick, and she used to wink at him and pick lice from his head. This is also based on what has been mentioned in the Glorious Qur’an in respect of the old barren women, as they are given dispensation with regard to their outer garments. Almighty Allah says in this regard: “As for women past child bearing, who have no hope of marriage, it is no sin for them if they discard their (outer) clothing in such a way as not to show adornment. But to refrain is better for them. Allah is Hearer, Knower.” (An-Nur: 60)
Dr. Yusuf al-Qaradawi
-
Substantial
#480 Re: Odlazak u Tekiju!
I drugi puthaqqlberry wrote:You are welcome:)Substantial wrote:Samo da se zahvalim na ovomehaqqlberry wrote:Secondly, there is a dispensation in shaking hands with old women concerning whom there is no fear of desire. The same applies to the young girl concerning whom there is no fear of desire or temptation. The same ruling applies if the person is an old man concerning whom there is no fear of desire. This is based on what has been narrated on the authority of Abu Bakr As-Siddiq (may Allah be pleased with him) that he used to shake hands with old women. Also, it is reported that `Abdullah ibn Az-Zubair hired an old woman to nurse him when he was sick, and she used to wink at him and pick lice from his head. This is also based on what has been mentioned in the Glorious Qur’an in respect of the old barren women, as they are given dispensation with regard to their outer garments. Almighty Allah says in this regard: “As for women past child bearing, who have no hope of marriage, it is no sin for them if they discard their (outer) clothing in such a way as not to show adornment. But to refrain is better for them. Allah is Hearer, Knower.” (An-Nur: 60)
Dr. Yusuf al-Qaradawi
-
ess
#481 Re: Odlazak u Tekiju!
Da li je dozvoljeno ženama da idu u tekije ili je tekija samo za muškarce ???
- So What!
#482 Re: Odlazak u Tekiju!
Da, koliko znam smiju. Jer kada sam lično učestvovao u zikru u nakšibendijskoj tekiji u Živinicama, žene su sjedile na sofi i posmatrale, mada misli mda ne mogu učestovati u zikru.ess wrote:Da li je dozvoljeno ženama da idu u tekije ili je tekija samo za muškarce ???
-
Sunnah
#484 Re: Odlazak u Tekiju!
http://www.youtube.com/watch?v=Aif20losbVs
Molim Allaha azze we džell da me sačuva ovakvog "ibadeta" i ovakvog "pravog puta"..
Zaista je naš poslanik, Muhammed alejhi selam bio čist od ovih novotarija i zabluda.
Molim Allaha azze we džell da me sačuva ovakvog "ibadeta" i ovakvog "pravog puta"..
Zaista je naš poslanik, Muhammed alejhi selam bio čist od ovih novotarija i zabluda.
-
Sunnah
#485 Re: Odlazak u Tekiju!
Allah subhanehu we teala je naredio ženi da obori pogled pred čovjekom koji joj nije mahrem.
A kamo li ljubiti ruku nekome ko joj nije mahrem (pa i šejhu).
SubhanAllah, svim bićima je farz da se pridržavaju šerijata, zašto bi jedan šejh bio oslobođen toga? Da nije na nekoj specijalnoj deredži pa ne mora? Ili ko što su neki "zglajzali" šejhovi rekli za sebe da su dostigli toliku deredžu da su oslobođeni namaza...
La hawle we la kuwete illa billah.
Allah ih ponizio, pa kuda se odmeću ?!
SubhanAllah, svim bićima je farz da se pridržavaju šerijata, zašto bi jedan šejh bio oslobođen toga? Da nije na nekoj specijalnoj deredži pa ne mora? Ili ko što su neki "zglajzali" šejhovi rekli za sebe da su dostigli toliku deredžu da su oslobođeni namaza...
- sargon
#486 Re: Odlazak u Tekiju!
Mos mislit, sram da ih bude... A tek šejhovi Nedžda koji su proglasili sve one koji vjeruju da je zemlja okrugla i da se okreće oko sunca ćafirima...Sunnah wrote:Allah subhanehu we teala je naredio ženi da obori pogled pred čovjekom koji joj nije mahrem.
-
Sunnah
#487 Re: Odlazak u Tekiju!
Cilj je ljudima dostaviti istinu, a ne "prepucavati se" na zabludi.
- Kemal Malovčić
#488 Re: Odlazak u Tekiju!
JA IDEM U DŽAMIJE A VI IDITE U TEKIJE!!!
- sargon
#489 Re: Odlazak u Tekiju!
E ovako ja znam šejhove kojima žene ne ljube ruke i koji nemaju takav stav prema namazu kao što si ti napisao... Znači plasiraš trofać informacije... Kažeš fino taj i taj šejh, te i te tekije, tog i tog tarikata radi to ti to, a ne da potvaraš tolike ljude... Još kažeš da dostavljaš istinu...Sunnah wrote:Cilj je ljudima dostaviti istinu, a ne "prepucavati se" na zabludi.
- Kemal Malovčić
#490 Re: Odlazak u Tekiju!
Sunnah wrote:http://www.youtube.com/watch?v=Aif20losbVs
-
Sunnah
#491 Re: Odlazak u Tekiju!
sargon wrote:E ovako ja znam šejhove kojima žene ne ljube ruke i koji nemaju takav stav prema namazu kao što si ti napisao... Znači plasiraš trofać informacije... Kažeš fino taj i taj šejh, te i te tekije, tog i tog tarikata radi to ti to, a ne da potvaraš tolike ljude... Još kažeš da dostavljaš istinu...Sunnah wrote:Cilj je ljudima dostaviti istinu, a ne "prepucavati se" na zabludi.
Ako ne navodim imena, ne znači da potvaram nekoga (neke).
Znam dobro za koga govorim, i rekao sam "neki šejhovi" a ne "svi šejhovi".
Ne vidim čime sam u svojoj izjavi potvorio "tolike ljude"
- sargon
#492 Re: Odlazak u Tekiju!
Aaaaaa znači "nekih šejhova", znači ima onih dobrih, pa to sam želio čuti, znao sam ja brate da ti ne misliš da je sav sufizam na dalaletuSunnah wrote:sargon wrote:E ovako ja znam šejhove kojima žene ne ljube ruke i koji nemaju takav stav prema namazu kao što si ti napisao... Znači plasiraš trofać informacije... Kažeš fino taj i taj šejh, te i te tekije, tog i tog tarikata radi to ti to, a ne da potvaraš tolike ljude... Još kažeš da dostavljaš istinu...Sunnah wrote:Cilj je ljudima dostaviti istinu, a ne "prepucavati se" na zabludi.
-
Sunnah
#493 Re: Odlazak u Tekiju!
sargon wrote: E ovako ja znam šejhove kojima žene ne ljube ruke i koji nemaju takav stav prema namazu kao što si ti napisao... Znači plasiraš trofać informacije... Kažeš fino taj i taj šejh, te i te tekije, tog i tog tarikata radi to ti to, a ne da potvaraš tolike ljude... Još kažeš da dostavljaš istinu...
Ne vidim čime sam u svojoj izjavi potvorio "tolike ljude"[/quote]
Aaaaaa znači "nekih šejhova", znači ima onih dobrih, pa to sam želio čuti, znao sam ja brate da ti ne misliš da je sav sufizam na dalaletu
Mislio sam na šejhove koji ne klanjaju pravdajući se "specijalnom deredžom".
- Kroksica
#494 Re: Odlazak u Tekiju!
Prije par godina ja bila u Blagaju, na tekiji, kafa odlicna. Znaci da je udure.sjena25 wrote:Trazim odgovor na sljedece ,
da li je uredu odlaziti u tekiju
i treba mi odgovor od nekoga ko poznaje Islam.
Da li Islam odobrava odlazak u tekiju ?
Molim vas da mi neko da odgovor na ovo pitanje ??????
- fatamorgana
#495 Re: Odlazak u Tekiju!
SultanMehmedFatih wrote:Selam Alejkum,sto bih bilo lose ici gdje se spominje Allahovo ime i donose salavati na naseg Resulla alejhi selam.Tekije i dervisi su postali problematicni od onoga dana kada su Saudijci i MI6 poslali u nasu drzavu sljedbenike Abdul Wehaba koji je i sam nazalost bio zrtva Britanske colonijalne imeprijalistike samo zato sto se u to virjeme pojavila nafta koja je trebala njima.Svi oni koji su dosli da se bore na Allahovom putu a Allah zna najbolje srca svakoga mumina su donijeli podjelu koja je bila planirana da se Bosnjacki korpus razdijeli da mogu od nas raditi sta hoce.Idi ti draga sestro ili brate u tekiju,isli su mnogi nasi predci zadnjih 500 godina pa im nije niko rekao da su zalutali.Samo su zalutali oni koji kazu ako nisi kao mi ne pripadas nama,a sjecate se idiota Busha koji isto tako nesto rekao pa se nekada cudim odakle ta slicnost u govoru Wehabija i Busha.Mahsuz selam svima i halalite.
- sargon
#496 Re: Odlazak u Tekiju!
Aaaaaa znači "nekih šejhova", znači ima onih dobrih, pa to sam želio čuti, znao sam ja brate da ti ne misliš da je sav sufizam na dalaletuSunnah wrote:sargon wrote: E ovako ja znam šejhove kojima žene ne ljube ruke i koji nemaju takav stav prema namazu kao što si ti napisao... Znači plasiraš trofać informacije... Kažeš fino taj i taj šejh, te i te tekije, tog i tog tarikata radi to ti to, a ne da potvaraš tolike ljude... Još kažeš da dostavljaš istinu...
Mislio sam na šejhove koji ne klanjaju pravdajući se "specijalnom deredžom".[/quote]
A sta je sa ovim drugim šejhovima?
- sargon
#497 Re: Odlazak u Tekiju!
Ma u dure 100 %Kroksica wrote:Prije par godina ja bila u Blagaju, na tekiji, kafa odlicna. Znaci da je udure.sjena25 wrote:Trazim odgovor na sljedece ,
da li je uredu odlaziti u tekiju
i treba mi odgovor od nekoga ko poznaje Islam.
Da li Islam odobrava odlazak u tekiju ?
Molim vas da mi neko da odgovor na ovo pitanje ??????
-
Sunnah
#498 Re: Odlazak u Tekiju!
"Prije par godina ja bila u Blagaju, na tekiji, kafa odlicna. Znaci da je udure."
Kafa jeste odlična, pio sam je i ja
Kafa jeste odlična, pio sam je i ja
-
Sunnah
#499 Re: Odlazak u Tekiju!
Svi "šejhovi" koji pozivaju u novotariju, koji su ohalalili jasno zabranjene stvari pravdajući se frazom "Ima jedan hadis u Buhariji i sl." koji praktikuju tradiciju krijući se pod plaštom islama su definitivno na dalaletu.
Molim Stvoritelja nebesa i zemlje da ih uputi na pravi put.
- sargon
#500 Re: Odlazak u Tekiju!
Samo ime i prezime battte, samo ime i prezime, neću da pričam o x i y osobama... Ili reci da je sve na dalaletu osim onoga što ti kažeš...Sunnah wrote:Svi "šejhovi" koji pozivaju u novotariju, koji su ohalalili jasno zabranjene stvari pravdajući se frazom "Ima jedan hadis u Buhariji i sl." koji praktikuju tradiciju krijući se pod plaštom islama su definitivno na dalaletu.