Pocetak rata u Sarajevu

Locked
Banksy

#476 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Banksy »

Na ovakvim temama, uvijek je dobro podsjetiti se ishodišta.

U Srbiji je uvek postojalo nešto što je hipnotisalo mase i što ih je okupljalo. Mase u Srbiji su se uglavnom okupljale oko jednog cilja: stvoriti veliku državu u kojoj će živeti ceo srpski narod. To je uvek bio prioritet srpske politike, koji se, bez obzira na istorijske okolnosti, nije menjao još od XIX veka; on je određivao ne samo odnose u Jugoslaviji, nego i odnos Srbije prema Evropi.

Velikosrpska ideja je rutinska tendencija u novovekovoj istoriji Srbije. To jeste jedna ideologija narodne države, narodne partije, partijske države koja ima svoju tradiciju u 19. i 20., pa i 21 veku.

Ideja o stvaranju velike srpske države stara je gotovo dva veka; ta ideja nažalost traje i dalje, bez obzira na brojne ratne poraze i besmisao čitavog projekta. Istoriografija je odigrala ključnu ulogu u pripremanju ratova devedesetih. Bosna i Hercegovina je pri tome bila ugaoni kamen velikosrpskog projekta na kraju XX veka.

Nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji, srpska istorijska nauka nije uspela da se na pravi način suoči sa faktičkim porazima. Zbog toga i nema ozbiljnih istraživanja neposredne prošlosti; umesto toga smo dobili nacionalističku interpretaciju te prošlosti:
Vrlo smo daleko u naučnom smislu od bilansa da je rat u Bosni bio agresija na državu koju su priznale Ujedinjene nacije, da su iz tog rata proizišli najteži zločini, i da ih upravo velikodržavna ideja drži još uvek kao deo svoje epske i herojske prošlosti, i odlaže njihovo sankcionisanje bez koga zapravo nema ni moralnog ozdravljenja društva.

todd_smith

#477 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by todd_smith »

Ali Kemal wrote:
and wrote:ti baš nekakve nebuloze pišeš.
eto ne treba djeci ništa pričati i tako se razvija tolerancija.
kako djetetu objasniti da u bosni i hercegovini,svojoj državi ne bi bilo za njega najbolje da u banjaluci ili širokom obuče dres državne reprezentacije?
U normalno svijetu ljudi nose dresove bilo koje reprezentacija i nikom nista, niko nikoga ne tuce zbog toga, i zasto bi.
Takvom drustvu treba stremiti, a to se ne moze dogoditi bez ucenja novih genracija toleranciji. Vidim da tebi uopste nije jasno o cemu se tu radi.
Proces tolerancije je dvosmjeran, tj kod nas trosmjeran i dugotrajan, to ne ide preko noci, prema tome sto prije pocne prije ce se doci do rezultata.
Da dodam jos i ovo, duboko sam ubjedjen, da djeca koja se odgajaju od malena sa pricama o ratu su daleko agresivnija od djece kojima se pricaju normalne djecije bajke, koja citaju klasicne djecije knjige.
Posto se sada uglavnom u "svojoj" sredini tu agresivnost ce na kraju paradoksalno da ispolje nad pripadnicima vlastitog naroda, tako da ne treba da cudi kada neko nekoga zbode u tranvaju i slicno.
Pa ko prica o nastrojavanju djece prema mrznji?

Fino ti se kaze da se treba djeci pricati o ratu i agresiji, ne da se treba pricati da mrzi svakoga ko nije njegove vjere, boje koze ili slicno.

Ocigledno samo lupas gluposti evo vec 5 stranica
SmokingMan

#478 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by SmokingMan »

Rat me je naučio da mrzim druge,odnosno one koji nisu ubijali niti učestvovali u ovome,mrzio sam ih sve redom samo što zato što se drugačije zovu,i što su drugačije vjerosipovjesti,sve dok nisam dovoljno sazreo i počeo razmišljati svojoj glavom.Sve zbog interesa onih koji su nas gurnuli prvo u veliko krvoproliće,pa zatim u istome trgovali sa našim životima i našom zemljom,da bi mi na kraju živjeli u popriličnoj neimaštini,a oni u uslovima o kakvim ni oni sami nisu mogli zamisliti.

Da se sutra opet zarati,a nadam se da neće,napustio bih ovu zemlj,koja se samo još na papiru zove Bosna i Hercegovina,a u stvarnosti od nje nažalost i nije ostalo ništa,osim ispraznih fraza tipa "Beglerbeže, Bosne i Bošnjaka je bilo i biće...".Nacionalizam i lažni patriotizam bih ostavio ljudima koji nemaju izgrađenu ličnost,pa neka ih i dalje nastavljaju jahati...

Sva iskrena zahvalnost za ovo jada što smo izborili upučujem svim iskrenim veteranima koji su položili svoje živote,i onima koji su žrtvovali svoje djelove tijela,i onima koji su preživjeli,i danas žive sa velikim traumama od istog,potpuno napušteni i zaboravljeni od povlaštene sarajevske elite,za čije su se strašljive guzice borili upravo gore navedeni.
limeni

#479 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by limeni »

SmokingMan wrote:Rat me je naučio da mrzim druge,odnosno one koji nisu ubijali niti učestvovali u ovome,mrzio sam ih sve redom samo što zato što se drugačije zovu,i što su drugačije vjerosipovjesti,sve dok nisam dovoljno sazreo i počeo razmišljati svojoj glavom.Sve zbog interesa onih koji su nas gurnuli prvo u veliko krvoproliće,pa zatim u istome trgovali sa našim životima i našom zemljom,da bi mi na kraju živjeli u popriličnoj neimaštini,a oni u uslovima o kakvim ni oni sami nisu mogli zamisliti.

Da se sutra opet zarati,a nadam se da neće,napustio bih ovu zemlj,koja se samo još na papiru zove Bosna i Hercegovina,a u stvarnosti od nje nažalost i nije ostalo ništa,osim ispraznih fraza tipa "Beglerbeže, Bosne i Bošnjaka je bilo i biće...".Nacionalizam i lažni patriotizam bih ostavio ljudima koji nemaju izgrađenu ličnost,pa neka ih i dalje nastavljaju jahati...

Sva iskrena zahvalnost za ovo jada što smo izborili upučujem svim iskrenim veteranima koji su položili svoje živote,i onima koji su žrtvovali svoje djelove tijela,i onima koji su preživjeli,i danas žive sa velikim traumama od istog,potpuno napušteni i zaboravljeni od povlaštene sarajevske elite,za čije su se strašljive guzice borili upravo gore navedeni.
BiH je bilo i bice i dugo nakon nase smrti. mrznja nikada nije dobra jer u ljudima radja ono najgore sto je u njima, ne treba mrziti ali treba biti oprezan kroz zivot inace.
jbg sad sto se neka elita stvorila je nazalost prirodni tok, treba li sad neki amerikanac srednje klase mrziti SAD ili njemac mehanicar svoju njemacku jer ima ljudi koji imaju 1000x vise para i utjecaja?
inace u svijetu je sve veca razlika izmedju elite koja cini 2-3% populacije i obicnih radnika, sve veca je kriza i zarista po svijetu postaju sve veca odnosno sve se vise priblizavaju nama. nadam se da ce nas zaobici i da ce se situacija makar malo smiriti jer strah vodi ka gorcini, gorcina vodi ka mrznji a mrznja nas sve u pakao.
gledam slavlje njemackih navijaca kad osvojise zlato u brazilu, sve balavurdija i obicni smtrnici, automobili sve krsevi :D
dok guzonje boli briga njima je para i privatni zivot bitniji.
kada zarati je uvijek tesko procijeniti situaciju, nekada je najbolje bjezati a nekada nemas ni mogucnosti za to :(
naravno sva zahvalnost pripada obicnim ljudima koji su nas odbranili i oni su BiH a elita je bila i proci ce.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#480 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Pitar sa Kariba »

@Ali Kemal, prijavio sam ti postove, jebo si temu skroz, bas nemas mjere.
Dozer

#481 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

todd_smith wrote: I ja tebi fino kazem da uciti djecu o ratu i agresiji nije isto kao uciti ih da mrze i da sire nacionalizam.
:roll:
Moze li malo razloznije pojasnjenje gornje tvrdnje?
Uciti djecu o agresiji i ratu, pri cemu je u nasoj zemlji neizbjezno kroz sve to provuci svima poznate poistovijecene termine poput Srbin/pravoslavac/cetnik/vlah ili Hrvat/katolik/ustasa/skutor ili Bosnjak/musliman/balija/poturica - jednostavno je nemoguce.

I, u cemu je onda razlika izmedju ucenja djece o ratu i agresiji, i ucenja djece da mrze i sire nacionalizam? U BiH - nikakva.

Kada se onda na sve ovo dodaju price u svim mogucim i nemogucim medijima, a u kojima se termini Bosnjak/Srbin/Hrvat svakodnevno ponove minimalno 300-400 puta, pa jos i vjeronauka u skolama koja je, na nacin kako je kod nas uvedena, najklasicniji moguci nacin segregacije generacija (i to vrlo ciljano, jer prije ili kasnije ovdje i u ovakvom stanju ce opet trebati topovsko meso da bi se "odbranili Bosnjaci/Srbi/Hrvati" ), onda je sasvim jasno da je svako spominjanje Bosnjaka, Srba i Hrvata, zajedno s njihovim vjerama i ukljucujuci i pricu o ratu, garantovani put u mrznju, nacionalizam, i novi rat.

Ovaj forum, kao i svi drugi forumi u BiH, sve ovo nedvosmisleno potvrdjuju.
Last edited by Dozer on 17/12/2014 12:19, edited 1 time in total.
todd_smith

#482 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by todd_smith »

Dozer wrote:
todd_smith wrote: I ja tebi fino kazem da uciti djecu o ratu i agresiji nije isto kao uciti ih da mrze i da sire nacionalizam.
:roll:
Moze li malo razloznije pojasnjenje gornje tvrdnje?
Uciti djecu o agresiji i ratu, pri cemu je u nasoj zemlji neizbjezno kroz sve to provuci svima poznate poistovijecene termine poput Srbin/pravoslavac/cetnik/vlah ili Hrvat/katolik/ustasa/skutor ili Bosnjak/musliman/balija/poturica - jednostavno je nemoguce.

I, u cemu je onda razlika izmedju ucenja djece o ratu i agresiji, i ucenja djece da mrze i sire nacionalizam? U BiH - nikakva.
kako su mene moji obrazovali?

imam prijatelje iz beograda, zagreba, banja luke, mostara i ne mislim da su cetnici i ustase, uostalom ne bih ih zvao prijateljima da ih smatram tim osobama
Dozer

#483 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Cestitam na tome, Zaista. I ja ih imam i danas, kao i prije '92.
Ali, budi malo realan - koliko je ljudi iz BiH, procentualno, uopste ikada bilo u Zagrebu ili Beogradu nakon '92?
Koliko je danasnjih mladih, do recimo 30 godina, ikada bilo u Banja Luci/Sarajevu/Z. Mostaru?
todd_smith

#484 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by todd_smith »

Dozer wrote:Cestitam na tome, Zaista. I ja ih imam i danas, kao i prije '92.
Ali, budi malo realan - koliko je ljudi iz BiH, procentualno, uopste ikada bilo u Zagrebu ili Beogradu nakon '92?
Koliko je danasnjih mladih, do recimo 30 godina, ikada bilo u Banja Luci/Sarajevu/Z. Mostaru?
pa dobro to je vec semantika, nego poenta je u tome da ako ti kao roditelj pricas djeci o agresiji, fino objasnis zbog cega i kako, ali da nisu svi ljudi isti, to se valjda podrazumijeva

ne znam, nikada mi se nije govorilo da mrzim nikoga, ali da se zna ko je i kada i zasto napao moj grad, ne znam..mozda je do toga da sam i ja odrastao kroz taj rat pa mi lakse povezati se sa tim, nego neko ko nikada nije osjetio to...ali eto, bitno je da se ne zaboravi, to je najbitnije
cyprus

#485 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by cyprus »

Učiti djecu o ratu je itekako moguće bez da to predstavlja širenje mržnje... Ali preduslov za to im je da se saopšte činjenice, a interpretacije, zaključke i stavove moraju donijeti sami...
Dozer

#486 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Nema tu nikakve semantike... Ovo su nase zalosne i realne cinjenice.
Danas svoju djecu na nemrzilacki nacin odgaja maksimalno 10-15% roditelja. Ali, istovremeno, 95% ce ih reci da to ne rade. Nazalost, mnogi uopste cak i ne razumiju da sve izgovoreno pred djecom, cak iako nije njima direktno upuceno, djeca i te kako "upijaju".

Npr. roditelji sjede i gledaju dnevnik, pa je tamo neka prica kako su ovi ili oni uradili ovo ili ono, a roditelji odmah komentarisu "@ebem li im majku cetnicku/balijsku/ustasku/vlasku/tursku" itd. Neko zaista misli da djeca to ne vide i ne cuju? Cuju i vide, i te kako.
A onda se na ulici/u skoli sastanu s vrsnjacima kod kojih je ta slika identicna. I, sta ona imamo?
Imamo poplavu balavaca koji ne znaju ni gdje su suplji, ali zato znaju bez problema srociti recenice poput "Alaha mi, @ebacu ti mater" ili "boga mi, one balije su pravi smrdljivci" ili "mater li im vlasku", itd i sl. A sve ovo, kao i raznorazne dodatne varijacije, vjerovao neko ili ne, cuo sa do sad bezbroj puta. A sve cesce ovakve stvari cujem cak i od djece koja imaju 11-12 godina.

Za mene i moj mentalni sklop ovo je - dno dna. I moralnog, i kulturoloskog, i drustvenog, i obrazovnog, i odgojnog.

A kada sve ovo saberemo, i kada se pogleda nekih 22-23 godine unazad, pa kad se na sve doda i ekonomska situacija - mi vec dans imamo cak i bolje uslove za pocetak novog rata, nego je to bilo prije 22 godine. A ti uslovi ce se samo "poboljsavati" s vremenom...
PM72

#487 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Lako (Lahko - da ne zamjere ovi M92) je tebi,ti ćeš uzeti lovu na instrukcijama :fazlija:
Dozer

#488 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Neka, hvala. Radije cu navijati za "nase" iz neke MinKenske birtije ;)
Ali, ako bi ti planirao ostati, za tebe je obuka Free, pa onda ti lopataj kad ja razgulim ;)
PM72

#489 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by PM72 »

Ako dođe do drugog poluvremena,nedao Bog,ti znaš na kojoj ću strani biti.Stvorio sam sve preduslove. Priključiću se koaliciji protiv bosanskog ISIL-a.

Pozdrav domovini :bih:
Dozer

#490 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

:thumbup:
E, onda ces dobiti i bonus obuke u vidu posebnog seminara pod nazivom "How to Stealthy Clean Up in front of the Own Door", Free of charge, naravno :D
kosava

#491 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by kosava »

Dozer,

Ma drug to je vazda bio obrazac ponasanja u 90% domacinstava, vazda se gledalo ko je ko,nije ono za druzenje jer smo mi haustorcad bili usmjereni da se igramo zajedno jer smo i zvijeli zajedno, vec po manjijm mjestima i mahalama to je bilo drugacije.

U manjim mjestima su ljudi isli u isti razred prolazili na put iz skole i u skolu jedni drugima kraj kuce i nisu progovorili nikada izvan ucionice .
Dozer

#492 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Ma znam ja to sve. E, sad je taj mentalitet dosao u haustore i postao dominantan.
Nekako s proljeća

#493 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Nekako s proljeća »

Nije svojom voljom ''došao'' , tu je kvaka.
Dozer

#494 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Naravno. Nisam ni rekao da jeste, daleko od toga.
Banksy

#495 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Banksy »

kosava wrote: Dozer,

Ma drug to je vazda bio obrazac ponasanja u 90% domacinstava, vazda se gledalo ko je ko,nije ono za druzenje jer smo mi haustorcad bili usmjereni da se igramo zajedno jer smo i zvijeli zajedno, vec po manjijm mjestima i mahalama to je bilo drugacije.

U manjim mjestima su ljudi isli u isti razred prolazili na put iz skole i u skolu jedni drugima kraj kuce i nisu progovorili nikada izvan ucionice .
Ma to nije tačno, ni govora.

To čak ni danas nije sasvim tačno, kamoli prije rata.
Dozer

#496 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Pa nije bas da nije... RIjetki su bili primjeri etnicki mjesovitih sela...
Banksy

#497 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Banksy »

Govorili ste o ''manjim mjestima'', jel?

Sela nisu bila etnički izmješana, logično, ali čak i ta djeca su išla zajedno u područnu školu, provodila i neko vrijeme nakon škole skupa, a sistem je činio sve da im slobodno vrijeme popuni besplatnim sadržajima gdje su se opet družili i miješali.

Moguće je da su u svojim domovima živjeli jedan život, a vani neki drugi, ali reći da su isli u isti razred prolazili na put iz skole i u skolu jedni drugima kraj kuce i nisu progovorili nikada izvan ucionice jednostavno nije istina.
Dozer

#498 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

Ja to nisam ni rekao. Medjutim, cinjenica je da su vrlo dobro znali "ko je ko", za razliku stanja u gradovima gdje se to bas nije ni gledalo.
Banksy

#499 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Banksy »

U selima su znali bolje jer su sela bila homogena, monoetnička, obično s lošim povijesnim isksutvom u vezi drugog sela :D ali čak i u takvim okolnostima, djeca iz različitih sela su se družila i izlazila zajedno, ako ništa bila je tu škola i školske slobodne aktivnosti gdje su se bolje upoznavali. Ženili se i udavali međusobno nisu, ali družili i komunicirali jesu, sigurno.

U manjim mjestima je uglavnom bilo kao i u većim, družili su se bez problema, a odnos prema onom drugom bio je uglavnom uslovljen i temeljen na porodičnom stavu i iskustvu i pričama iz prošlosti koje stariji jesu ili nisu pričali svojoj djeci ili pred njima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#500 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by _BataZiv_0809 »

Bas tako Banksy!
Locked