Oktobarski izbori - izlazite li?

Locked

Za koga ces glasati u Oktobru?

SDA
33
10%
SNSD
9
3%
SzBiH
9
3%
SDP
135
42%
SDS
1
0%
HDZ (bilo koji)
7
2%
Nasa Stranka
75
23%
PDP
1
0%
Liberali
13
4%
Drugo
42
13%

Total votes: 325

mostarac

#476 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

Ibrahimovski wrote:Ma nije problem sto imamo 50 stranaka, problem je sto SDP hoce da od tih 50 jedino oni budu i socijaldemokrati, i liberali, i radikalna ljevica, i lijevi centar, i populsiticki centar, i sve što je, uslovno gledano, progresivno, liberalno, otvoreno i proevropski... A ustvari SDP vec godinama nije nista od toga... I sad dok branite ljevicu, a priori branite sebe! Mostarac, skroz pametno pises, odusevis me na prvi pogled, ali kad te drugi put procitam toliko je jadno to forumasko politicko oglasavanje... Iz cijelog tvog pisanja lijevo orijentirani gradjanin moze samo ostati zbunjen: Je li cinim zlo, jesam li izdao svoju ideju - ako ne glasam za SDP?
Naravno, to mozes shvatiti samo kao ironiju... I btw, volim sto se toliko smjeskas dok pises... I ja bih da mi placaju za gubljenje vremena na forumima... :-)
SDP nikad nije uzeo monopol nad lijevom opcijom. Ko tebi brani da osnujes stranku lijeve orjentacije? Ispuni zakonske uslove i gotovo. Bar to u ovoj zemlji nije tesko. SDP je realan i racionalan izbor ukoliko neko ne zeli da njegov glas propadne i ja sam to dokazao u svojim postovima.
Sto se placanja tice, sdp zaista ima veoma mnogo informaticki pismenih ljudi koji svakodnevno surfaju da nema potrebu da bilo koga placa, a ja ovdje svakodnevno pisem vec 3 godine i apsurd je reci da me neko za to placa, al ako su druge stranke navikle da moraju naci likove koji ce za njih pisati po forumima jer su informaticki nepismeni, SDP zaista to nije morao. Ja ovdje ne pisem za SDP niti sam ikad to cinio u smislu da je smisao mog pisanja predizborna ili neka druga kampanja SDP-a. Ja jednostavno realno sagledavam stvari i pisem onako kako osjecam i mislim, a sad boze moj, nisam ja kriv sto u ovim strankama na vlasti dodje nesto kao incident kad vide covjeka da misli svojom glavom, pa odmah kad vide 5-6 ljudi na jednom mjestu koji uspjevaju da razmisljaju, misle da ih je neko platio da to radi, jer oni tako rade. SDP sreco problema sa ljudima koji razmisljaju - nema. Valjda je zato i stranka u kojoj je najmanje prisutna stranacka disciplina, jer ljudi jednostavno iznose svoje stavove, al to je cudno obzirom na masovne tvrdnje o totalitarizmu ZL.
mostarac

#477 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

amrica wrote:@mostarac

Zasto spominjes "ozbiljne" drzave? Zar mi spadamo tu? Relativno nedavno bio uzasan rat, genocid, iseljavanje i raseljavanje stanovnistva, totalna promjena strukture stanovnistva,... Ekonomski, zadnji smo na listi zemlja Evrope, a ni po drugim stvarima nismo daleko od zadnjeg mjesta.
Ova zemlja je horor, a ne ozbiljna zemlja. Tri konstitutivna naroda (a nema Bosanaca i Hercegovaca medju njima), dva entiteta, troglavo predsjednistvo? Dayton, OHR,... plejada xy uglavnom isluzenih i nesposobnih cinovnika medjunarodne zajednice...
Citava politicka kampanja naci stranaka zasnovana na strahu "od anamo onih"? I to fercera uspjesno od 91.

Te "ozbiljne " zemlje koje ti navodis imaju demokratski sistem izbora vlasti stotinama godina.
Normalno da su imale vremena kroz istoriju da profiliraju 4-5 jakih stranaka, mi se tek ucimo demokraciji. Valjda cemo od 50-ak malih partija jednog dana i mi imati jednu jaku gradjansku partiju.
spominjem ozbiljne drzave jer lik me hoce ubjediti da je dobro i normalno da na izborima imamo preko 100 stranaka. Zato spominjem ozbiljne drzave kako bi mu dokazao da to da imamo 100 stranaka nije normalna pojava i nesto sto je praksa u ozbiljnim zemljama i da se 100 stranaka na izborima moze doziviti samo kao jos jedan dokaz nenormalnog drustva a ne dokaz demokraticnosti istog.

Parlament italije ima 6 stranaka rasporedjenih na lijevicu i desnicu i nesto centra
Parlament Spanije ima isto 6 stranaka rasporedjenih na ljevicu i desnicu i katalonsku stranku
Britanski ima 15 stranaka, al 3 su dominantne i podijeljene na ljevicu desnicu i centar, tj. laburisti, konzervativci i liberali
Njemacki ima 7 stranaka podjeljenih na ljevicu i desnicu

A u nas imate u parlamentu federacije samo 11 stranaka na cijelih 2 miliona ili nesto vise stanovnika, a u izbornoj utrci ih je ucestvovalo skoro 10 puta toliko, a jedan od glavnih krivaca je nakaradan izborni zakon koji dozvoljava osnivanje stranke kad i kome to padne napamet i njeno veoma jeftino ucesce na izborima.
moltisanti

#478 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by moltisanti »

mostarac wrote:

Zasto spominjes "ozbiljne" drzave? Zar mi spadamo tu? Relativno nedavno bio uzasan rat, genocid, iseljavanje i raseljavanje stanovnistva, totalna promjena strukture stanovnistva,... Ekonomski, zadnji smo na listi zemlja Evrope, a ni po drugim stvarima nismo daleko od zadnjeg mjesta.
Ova zemlja je horor, a ne ozbiljna zemlja. Tri konstitutivna naroda (a nema Bosanaca i Hercegovaca medju njima), dva entiteta, troglavo predsjednistvo? Dayton, OHR,... plejada xy uglavnom isluzenih i nesposobnih cinovnika medjunarodne zajednice...
Citava politicka kampanja naci stranaka zasnovana na strahu "od anamo onih"? I to fercera uspjesno od 91.

Te "ozbiljne " zemlje koje ti navodis imaju demokratski sistem izbora vlasti stotinama godina.
Normalno da su imale vremena kroz istoriju da profiliraju 4-5 jakih stranaka, mi se tek ucimo demokraciji. Valjda cemo od 50-ak malih partija jednog dana i mi imati jednu jaku gradjansku partiju.
spominjem ozbiljne drzave jer lik me hoce ubjediti da je dobro i normalno da na izborima imamo preko 100 stranaka. Zato spominjem ozbiljne drzave kako bi mu dokazao da to da imamo 100 stranaka nije normalna pojava i nesto sto je praksa u ozbiljnim zemljama i da se 100 stranaka na izborima moze doziviti samo kao jos jedan dokaz nenormalnog drustva a ne dokaz demokraticnosti istog.
ovo sto ti pises je najobicnija demagogija. kod nas efektivno pet-sest stranaka ucestvuje na vlasti.

jedna stvar je ocita: nikada sdpu nije vise stalo da napravi rezultat ko na ovim izborima.

sad, kada po prvi put sa nasom strankom postoji opasnost da se poljulja sistem talova i "dodjes mi-dodjem ti" politike, SDP, sve u panici, odjednom tuce po savjesti gradjana. ko biva, propadaju glasovi.

propada samo SDP, moj mostarac. nista bolje - do daljnjeg - nije ni zasluzio.
amrica

#479 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by amrica »

mostarac wrote:

Parlament italije ima 6 stranaka rasporedjenih na lijevicu i desnicu i nesto centra
Parlament Spanije ima isto 6 stranaka rasporedjenih na ljevicu i desnicu i katalonsku stranku
Britanski ima 15 stranaka, al 3 su dominantne i podijeljene na ljevicu desnicu i centar, tj. laburisti, konzervativci i liberali

A u nas imate u parlamentu federacije samo 11 stranaka na cijelih 2 miliona ili nesto vise stanovnika, a u izbornoj utrci ih je ucestvovalo skoro 10 puta toliko, a jedan od glavnih krivaca je nakaradan izborni zakon koji dozvoljava osnivanje stranke kad i kome to padne napamet i njeno veoma jeftino ucesce na izborima.
Pa upravo si potvrdio ono sto sam ja napisala u svom postu, MI NISMO NORMALANA DRZAVA I NE MOZES NAS POREDITI SA OZBILJNIM DEMOKRATSKIM ZEMLJAMA.
Sve te zemlje su davno prosle ratove, unutrasnje sukobe, cuda,... da bi sad imale tih 5-6 partija. Ne moze ovo cudoviste od zemlje dostici taj nivo 15 godina poslije rata.
mostarac

#480 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

moltisanti wrote:
mostarac wrote:

ovo sto ti pises je najobicnija demagogija. kod nas efektivno pet-sest stranaka ucestvuje na vlasti.

jedna stvar je ocita: nikada sdpu nije vise stalo da napravi rezultat ko na ovim izborima.

sad, kada po prvi put sa nasom strankom postoji opasnost da se poljulja sistem talova i "dodjes mi-dodjem ti" politike, SDP, sve u panici, odjednom tuce po savjesti gradjana. ko biva, propadaju glasovi.

propada samo SDP, moj mostarac. nista bolje - do daljnjeg - nije ni zasluzio.
Na svakim izborima je jednako vazno pobjediti pa tako i na ovim. SDP mislim da u svojim nastupima veoma malo dotice nasu stranku ili nikako, dok se nasa stranka jedino bavi sdp-om. Pametnom dosta.
Pobjede na lokalnoj razini su jako vazne, al opsti izbori su oni koji su veoma vazniji i uticu mnogo vise na zivote svih nas i samim tim konstatacija da je SDP zbog nase stranke ove izbore nesto posebno shvatio je smjesna, samom cinjenicom da su izbori lokalni, a da ne govorim o tome da nasa stranka tek treba da dokaze svoju snagu, a izbori ce pokazati kolika je ona u stvarnosti. Ja licno ne mislim da je velika.
mostarac

#481 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

amrica wrote:
mostarac wrote:

Pa upravo si potvrdio ono sto sam ja napisala u svom postu, MI NISMO NORMALANA DRZAVA I NE MOZES NAS POREDITI SA OZBILJNIM DEMOKRATSKIM ZEMLJAMA.
Sve te zemlje su davno prosle ratove, unutrasnje sukobe, cuda,... da bi sad imale tih 5-6 partija. Ne moze ovo cudoviste od zemlje dostici taj nivo 15 godina poslije rata.
i zato treba da prihvatimo kao normalnu cinjenicu da imamo 100 stranaka i smatramo to dobrom pojavom i necim cemu treba teziti ?
amrica

#482 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by amrica »

trebamo teziti tome da se od 100 stranaka jedna izbori da bude no.1, a ne a priori uzeti jednu postojecu kao jedinu mogucnost izbora.
sophy

#483 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by sophy »

@mostarac

koliko god pokusavao nasmikanti svoje argumente, oni jednostavno ne piju vode... postujem tvoja politicka uvjerenja, s njima se ne slazem, ali ti nemoj molim te nas sviju ubjedjivati da je to ono ispravno i da nacin na koji ti razmisljas znaci misliti svojom glavom.... nemoj me pogresno shvatiti, no ja smatram da samo lud covjek jos moze braniti partije koje su ogledalo naseg postojeceg stanja u drzavi... ne treba previse razmisljati pa da se zakljuci da nijedna od postojecih stranaka ne radi svoj posao dobro, jer cinjenica je da kod nas baviti se politikom znaci kupiti vikendicu, obezbijediti stanarsko pitanje citave familije itd., a drzavu ko sisa... autoputevi, obrazovanje, vize, tramvaji, uprava, registracija firmi i sve ostalo se raspada i sve sljaka samo na stelu- covjece svi u sistemu vlasti samo muzu ovu zemlju... eh zato ti je zasluzan tvoj SDP izmedju ostalog........

P.S. sjetih se onog politicara iz irske koji je 100 m otisao u privatne svrhe sluzbenim autom, nastala cijela halabuka, na kraju se izvinjavao, a ovdje su nam nametnuli da se ne bunimo ni sto zene voze na posao sluzbenim autima... lagumdzija davao sam sebi nepovratne kredite na ekonomiji, nikada nije sankcionisan, a ljudi u njegovoj stranci ga nisu osudili, jer se vode principom neka docu i ja na red po svoju hediju- citaj neko ministarsko mjesto i sl.... fuj, stranka koja nema kriticnu masu uopce, a takvima ne bi povjerila ni vodjenje WC- vjerovatno bi i toalet papir nosili kuci- iz navike zivota na racun drugih...
SDP mi je toliko postao gadan, da mi je isti ko i SDA i SBIH...
mostarac

#484 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

sophy wrote:@mostarac

koliko god pokusavao nasmikanti svoje argumente, oni jednostavno ne piju vode... postujem tvoja politicka uvjerenja, s njima se ne slazem, ali ti nemoj molim te nas sviju ubjedjivati da je to ono ispravno i da nacin na koji ti razmisljas znaci misliti svojom glavom.... nemoj me pogresno shvatiti, no ja smatram da samo lud covjek jos moze braniti partije koje su ogledalo naseg postojeceg stanja u drzavi... ne treba previse razmisljati pa da se zakljuci da nijedna od postojecih stranaka ne radi svoj posao dobro, jer cinjenica je da kod nas baviti se politikom znaci kupiti vikendicu, obezbijediti stanarsko pitanje citave familije itd., a drzavu ko sisa... autoputevi, obrazovanje, vize, tramvaji, uprava, registracija firmi i sve ostalo se raspada i sve sljaka samo na stelu- covjece svi u sistemu vlasti samo muzu ovu zemlju... eh zato ti je zasluzan tvoj SDP izmedju ostalog........

P.S. sjetih se onog politicara iz irske koji je 100 m otisao u privatne svrhe sluzbenim autom, nastala cijela halabuka, na kraju se izvinjavao, a ovdje su nam nametnuli da se ne bunimo ni sto zene voze na posao sluzbenim autima... lagumdzija davao sam sebi nepovratne kredite na ekonomiji, nikada nije sankcionisan, a ljudi u njegovoj stranci ga nisu osudili, jer se vode principom neka docu i ja na red po svoju hediju- citaj neko ministarsko mjesto i sl.... fuj, stranka koja nema kriticnu masu uopce, a takvima ne bi povjerila ni vodjenje WC- vjerovatno bi i toalet papir nosili kuci- iz navike zivota na racun drugih...
SDP mi je toliko postao gadan, da mi je isti ko i SDA i SBIH...
a izvini a ko ti nije gadan ako mogu znati :roll: :roll: :roll:
Bihac_4_ever

#485 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Bihac_4_ever »

sophy je Liberalka :lol:
mostarac

#486 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

http://www.vest.si/volitve-2008/

ovako se prate izborna obecanje. Stranke poredane, teme poredane i ko je sta obecao.
medjutim mislim da prosjecnom bosanskom biracu ovo ne bi bilo dovoljno da razmisli. Lakse je otici u crkvu i dzamiju po instrukciju nego sam pogledati.
Ibrahimovski

#487 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Ibrahimovski »

mostarac wrote:http://www.vest.si/volitve-2008/

ovako se prate izborna obecanje. Stranke poredane, teme poredane i ko je sta obecao.
medjutim mislim da prosjecnom bosanskom biracu ovo ne bi bilo dovoljno da razmisli. Lakse je otici u crkvu i dzamiju po instrukciju nego sam pogledati.
A da vi iz SDP-a pokažete svu svoju pozitivnost, ili ti Mostarac, da pokažeš svoju demokratsku dosljednost, uradi nam npr. analizu SDP-a u nekim općinama... Npr... Centar... A da ti je ja sad podastrem ispalo bi da napadam SDP... :D
seln

#488 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by seln »

Eto, sad je kao SDP kriva jer neke partije ne predju izborni prag.......
Ibrahimovski

#489 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Ibrahimovski »

seln wrote:Eto, sad je kao SDP kriva jer neke partije ne predju izborni prag.......
Druze Seln, naravno da nije SDP kriva... Njima zamjerim samo to sto smatraju da svaka mala stranka koja ne predje izborni prag treba njima predati svoje glasove i biti im zahvalna na tome...
Bihac_4_ever

#490 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Bihac_4_ever »

Ibrahimovski wrote:
seln wrote:Eto, sad je kao SDP kriva jer neke partije ne predju izborni prag.......
Druze Seln, naravno da nije SDP kriva... Njima zamjerim samo to sto smatraju da svaka mala stranka koja ne predje izborni prag treba njima predati svoje glasove i biti im zahvalna na tome...

Ibrahime TREBA NAM PROMJENA;sta ti mislis da su Komsic&Co glupi da ne shvataju vaznost ovih izbora? Nesmiju sebi dozvoliti lapsuze kod gradjana ako dobiju sad vecinu glasova,jer je sve okrenuto na parlamentarne izbore 2010,nakon ovih izbora treba sve gradjanske opcije udruziti i ici zajedno protiv naci stranaka,dosta je vise,vec je pocelo,rat vracanje na ustav RBiH,opet neka otcjepljenja,sto nam to treba-U KANTU ZA SMECE S TOM BAGROM :!:
seln

#491 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by seln »

Ibrahimovski wrote:
Ma ne treba, ba...neka one slobodno tavore sa svojih 793 glasa, pisu proglase u kojima zahtijevaju ovo ili ono...polahko, za 120 godina ce mozda i uci u parlament.
P.S. Vecina malih stranaka ne treba ni postojati. Samo kod nas postoje stranke invalida, zena, podrinjaca....u normalnim zemljama (znam, amrice, nismo normalna zemlja) su to frakcije unutar partija.
VjecitiStudent

#492 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by VjecitiStudent »

seln wrote:
Ibrahimovski wrote:
Ma ne treba, ba...neka one slobodno tavore sa svojih 793 glasa, pisu proglase u kojima zahtijevaju ovo ili ono...polahko, za 120 godina ce mozda i uci u parlament.
P.S. Vecina malih stranaka ne treba ni postojati. Samo kod nas postoje stranke invalida, zena, podrinjaca....u normalnim zemljama (znam, amrice, nismo normalna zemlja) su to frakcije unutar partija.
S obzirom da je ogromna vecina malih stranaka nastala odvajanjem od ovih velikih, da nije mozda prvenstveno uzrok ove 'nenormalnosti' unutarstranacka (ne)demokratija kod nas?
elSaik

#493 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by elSaik »

Ovima što su im Alija i rat jedini razlozi na osnovu kojih odlučuju za koga će glasati, pa uvijek svoj glas daju SDA... 10 od 13 zlatnih ljiljana iz Brčkog pristupilo SDPu...
elSaik

#494 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by elSaik »

VjecitiStudent wrote:
S obzirom da je ogromna vecina malih stranaka nastala odvajanjem od ovih velikih, da nije mozda prvenstveno uzrok ove 'nenormalnosti' unutarstranacka (ne)demokratija kod nas?
Ili možda vlastite ambicije koje nisu mogle biti ispunjene zbog unutarstranačke demokratije? I kad kažeš ogromna većina to je nekvantificirani pojam, de ti nama fino daj par primjera...
mostarac

#495 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

Image

sekularni no comment :D
VjecitiStudent

#496 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by VjecitiStudent »

elSaik wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ili možda vlastite ambicije koje nisu mogle biti ispunjene zbog unutarstranačke demokratije? I kad kažeš ogromna većina to je nekvantificirani pojam, de ti nama fino daj par primjera...
Iz SDA je nastao cijeli niz stranaka, MBO, SBiH, DNZ, ASDA, ...
Od HDZ-a je nastao HDZ 1990,
Iz SDP-a su nastali SDU, djelomicno i NS, ...
elSaik

#497 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by elSaik »

VjecitiStudent wrote:
elSaik wrote:
VjecitiStudent wrote:
Kamo sreće da se iz SDA izdvoji još mali milion stranaka...
Iz HDZa također...
Ibrahimovski

#498 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by Ibrahimovski »

VjecitiStudent wrote:
elSaik wrote:
VjecitiStudent wrote:
Donekle se slažem s ovom postavkom evolucije stranaka... Sa svakom je bio slučaj da jedan ili dva istaknuta člana prave frakciju i da skoro pa ništa ne mijenjaju osim imena... S Našom strankom slučaj je ipak malo drukčiji i nadam se da pod "djelimično" misliš na to... Razlika između Naše stranke i ostalih, frakcijskih stranaka je u tome što većina osnivača Naše stranke, što, ustvari i ono prvo jezgro, pokretačko, inijacijativno, nije uopće bilo politički angažirano... Sve frakcijske stranke su stranke jednog čovjeka... S Našom strankom to ipak nije slučaj...
mostarac

#499 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by mostarac »

Ibrahimovski wrote:
VjecitiStudent wrote:
elSaik wrote:
Donekle se slažem s ovom postavkom evolucije stranaka... Sa svakom je bio slučaj da jedan ili dva istaknuta člana prave frakciju i da skoro pa ništa ne mijenjaju osim imena... S Našom strankom slučaj je ipak malo drukčiji i nadam se da pod "djelimično" misliš na to... Razlika između Naše stranke i ostalih, frakcijskih stranaka je u tome što većina osnivača Naše stranke, što, ustvari i ono prvo jezgro, pokretačko, inijacijativno, nije uopće bilo politički angažirano... Sve frakcijske stranke su stranke jednog čovjeka... S Našom strankom to ipak nije slučaj...
Bojan Bajic je bio u predsjednistvu SDP-a, a Mladen Grahovac je bio podpredjsednik i kandidat za predsjedinstvo BiH. Izgleda da ti bas i nisi upucen
moltisanti

#500 Re: Oktobarski izbori - izlazite li?

Post by moltisanti »

mostarac,
a sta je majke ti sdp bio zadnjih petnest godina? lagumdzijin d.o.o. :D :D :D
Locked