Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Locked
scooter21ba

#476 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by scooter21ba »

zasto je propala sigurno ne iz tvog navedenog razloga nego zbog zaduzenosti
ako se sjecas onih cekova itd znaci nije ekonomski mogla izdrzati a pored toga razio se nacionalizam i jedno + drugo= raspad a kod nas po default-u svaki raspad rat
Klodovik

#477 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Klodovik »

scooter21ba wrote:
Liska wrote:
scooter21ba wrote:vidis sam govoris najsposobniji
znaci nije se gledalo tu treba hamdo tu treba ivan ti treba nikola
neko ako su trojica ivana sposobni onda su to i radili bez obzira sto su svi "hrvati"
e to je prednost bila ranije a sada
uzme jednog "hrvata" "srba" "bosnjaka" i rasporede na 3 mjesta od znacaja jedan je sposoban drugi skoro degenerici ali nek se zadovolji "nacionalni" kljuc
i gdje ode recimo ta firma ode u propast jer ova dvojica pojma nemaju sta treba raditi
Pogresno si procitao. Mogao je Branko biti najbolji strucnjak u bilo cemu, ali je na poziciju dosao jer je Branko a ne Hamdija. Te godine je bilo vrijeme za Hrvata, sto opet znaci da se gledalo. Nije se moglo desiti da u CK SK BiH sjede svi Bosnjaci, ili Srbi ili Hrvati. Otprilike je bio priblizan broj i jednih, i drugih, i trecih. Zasto je to bolje islo onda nego sada je mozda pravo pitanje za sviju nas.
ne znam jesam li pogresno procitao ali je moje misljenje i vidjenje ranijeg vremena ovako
sposoban je bio na poziciji i manje puno manje je bilo rodbinskih veza sto znaci da se gledala strucnost a ne nacionalna ili rodbinska pripadnost a sada nek je troclano nek je u rodu i to je to ko je koliko sposoban nije pitanje ni u podsvjesti
zasto je recimo primjer nedzad brankovic bio u energo investu jer je stranacki podoban i da se ispuni kvota nacionalnog kljuca
a on sto unisti i energoinvest i sve ostalo gdje je bio nikog nije ni trunku briga
sta je emerik blum? cini mi se da je bio jevrej madjarskih korijena
neka ga na poziciji kad je sposoban boli me briga sta je po nacionalnosti po vjeri ili bilo kojoj pripadnosti
Kako se mjerila sposobnost? Ako su vlastodršci npr. doveli zemlju do inflacije od nekih 3000%, jasno je da su bili nesposobni i da ih je trebalo ukloniti što prije. Ne održavaju se izbori, nemaš načina da to učiniš. Bilo je dobrih ponuda za SFRJ iz Evropske zajednice još 1960-ih, ali ko te pita šta ti misliš. KPJ sve zna. A ko je bio konkurencija KPJ? S kim su se oni nadmetali?
Liska

#478 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Liska »

Pa zasto je bila zaduzeno nego jer su stalno pokrivali rupe u budzetu i losu ekonomsku politiku. Nije tek tako doslo do cekova. Sjecam se vremena kad struje nije bilo po 18 h a elektrane radile punom parom i kad si mogao mjesecno na karticu uzeti par litara ulja i kafe. Cokolade nije bilo nego secerne table. O inflaciji bolje ne govoriti jer smo bili primjer na fakultetima u inozemstvu kako ne treba voditi ekonomsku politiku zemlje. A sve to jer su kadrovi vecinom bili na funkciji samo zato jer su clanovi SKJ a ne zato jer su sposobni.
scooter21ba

#479 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by scooter21ba »

nije iskljuceno da se nekad pogrijesi u procjeni
to ce se desiti i u jednonacionalnohj drzavi recimo norveskoj ili sta ja znam
evo uzmi ameriku recimo ne gleda se bilo kakva pripadnost pa gledaj recesije itd itd
ali znam da ako si zavrsio fax recimo za inzinjera gradjevinarstva imao si mogucnost i raditi taj posao jer si sposoban zavrsio si to i po tome si sposoban bar na papiru
(sad ulazimo u ono ako se ja ozenim jesam li sposoban za izdrzavati porodicu ko to ocjenjuje)
a sada bitno je prvo da si nacionalno i stranacki sposoban pa ces biti taj inzinjer i sa 8 razreda osnovne
Klodovik

#480 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Klodovik »

kockica_kockica wrote:
Doda37 wrote:
Liska wrote:Vodila se, kako se nije vodila. Pa Branko Mikulic je bio glavni u ono doba ne zato jer je bio najsposobniji u BiH nego Hrvat. Da se zvao Hamdija, ne bi bio na toj funkciji. Kako je bilo na vrhu, bilo je i na dnu. Bespotrebno je to obrazlagati jer ih ovdje ima tako malo koji se sjecaju tog vremena.
Upravo tako, nacionalni kljuc, najgore sto ovdje raspravljaju djeca koja se rodila kasnih 80. ili ranih 90.,misle da su nacije postale njihovim prvim izlaskom u grad

nisu svi tako mali... ali svakako da ja kao neko ko je rodjena 70 tih nisam zapazila da su se gledali ljudi ko je koje vjere vec da li je covjek ili nije... za vrijeme tite ja sam mogla mirno leci u park na klupu i lijepo odspavati... danas nisam sigurna ni dok se vozim tramvajom jer bi mogla nekog pogledati kome se nece dopasti pa ce me ubiti zbog mog pogleda...

a u vrhu su bili oni koji su postavljeni po sposobnosti i nije ih narod birao demokratskim putem pa je sve funkcionisalo eto kako :oops:
Super je to. Mogu ići u džamiju, ali kad dođe vrijeme za popis stanovništva imam opcije Hrvat, Srbin, Neopredijeljen... da ne nabrajam dalje. Ne mogu biti Bošnjak, Bosanac, Bosanac i Hercegovac, pa dugo vremena ni Musliman... Mislim, ako mogu Srbi i Hrvati, zašto ne mogu i ovi reći ko su i šta su. Ah, da, to nije bilo bitno, nije se gledalo. Ne mogu govoriti bosanskim jezikom (iako živim u BiH) nego srpskohrvatskim-hrvatskosrpskim. Ima li tu gdje kakve Bosne i Hercegovine? Ali zato mogu u džamiju. I mogu spavati u parku, to mi je najvažnije.
paratrooper

#481 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by paratrooper »

bivsi komunisti ne mogu bez 'komune', nekad su gradili socijalisticke komune a danas sebe nalaze u nacionalnoj ili vjerskoj komuni. A s druge istim likovima nije jasno da progres ne pociva na 'kolektivnim' osjecajima vec na magucnostima i "determiniranosti" drustva da "talentiranim" a nikakvim podobnim obezbjedi uslove da ostvare ono za sto su nadareni.

liska na tebe mislim iznad svega da ne bude nikakve zabune.
Last edited by paratrooper on 19/08/2008 12:22, edited 1 time in total.
kockica_kockica

#482 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by kockica_kockica »

quote="Doda37"]
Liska wrote:Vodila se, kako se nije vodila. Pa Branko Mikulic je bio glavni u ono doba ne zato jer je bio najsposobniji u BiH nego Hrvat. Da se zvao Hamdija, ne bi bio na toj funkciji. Kako je bilo na vrhu, bilo je i na dnu. Bespotrebno je to obrazlagati jer ih ovdje ima tako malo koji se sjecaju tog vremena.
Upravo tako, nacionalni kljuc, najgore sto ovdje raspravljaju djeca koja se rodila kasnih 80. ili ranih 90.,misle da su nacije postale njihovim prvim izlaskom u grad[/quote]

nisu svi tako mali... ali svakako da ja kao neko ko je rodjena 70 tih nisam zapazila da su se gledali ljudi ko je koje vjere vec da li je covjek ili nije... za vrijeme tite ja sam mogla mirno leci u park na klupu i lijepo odspavati... danas nisam sigurna ni dok se vozim tramvajom jer bi mogla nekog pogledati kome se nece dopasti pa ce me ubiti zbog mog pogleda...

a u vrhu su bili oni koji su postavljeni po sposobnosti i nije ih narod birao demokratskim putem pa je sve funkcionisalo eto kako :oops:[/quote]

Super je to. Mogu ići u džamiju, ali kad dođe vrijeme za popis stanovništva imam opcije Hrvat, Srbin, Neopredijeljen... da ne nabrajam dalje. Ne mogu biti Bošnjak, Bosanac, Bosanac i Hercegovac, pa dugo vremena ni Musliman... Mislim, ako mogu Srbi i Hrvati, zašto ne mogu i ovi reći ko su i šta su. Ah, da, to nije bilo bitno, nije se gledalo. Ne mogu govoriti bosanskim jezikom (iako živim u BiH) nego srpskohrvatskim-hrvatskosrpskim. Ima li tu gdje kakve Bosne i Hercegovine? Ali zato mogu u džamiju. I mogu spavati u parku, to mi je najvažnije.[/quote]

jeli tebi sad ok ova cijela situacija u BiH? Mislim to sto mozes reci da si Bosnjak = musliman? Hrvat se tad mislilo koliko ja znam da je iz Hrvatske a Srbin iz Srbije ne katolik ili pravoslavac.... a onda se sve to izopacilo do ludila ... i svi pojmovi pomjesali...
popajic

#483 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by popajic »

@Klodovik
Kako se mjerila sposobnost? Ako su vlastodršci npr. doveli zemlju do inflacije od nekih 3000%, jasno je da su bili nesposobni i da ih je trebalo ukloniti što prije. Ne održavaju se izbori, nemaš načina da to učiniš. Bilo je dobrih ponuda za SFRJ iz Evropske zajednice još 1960-ih, ali ko te pita šta ti misliš. KPJ sve zna. A ko je bio konkurencija KPJ? S kim su se oni nadmetali?
Nije tema SFRJ nego ugrozenost Hrvata u Sarajevu (sutra ,naravno,nekih drugih!)
Da nema vjestacki odrzavane km,sta mislis kolika bi danas inflacija bila?
Pa sad da je sve bilo idealno, ta zemlja ne bi propala i upala u ekonomsku krizu 80-tih. A upala je jer su privredu, najvecim dijelom, vodili politicki kadrovi umjesto sposobni kadrovi. Popricajte malo sa svojim roditeljima pa cete cuti mnogo prica o ovim stvarima i kako je trebala veza za iole bolji posao. Ako se jos dobro sjecam nezaposlenost je bila skoro 20%, i to zvanicna.
Kakvi to kadrovi danas vode drzavu? Sposobni ili mozda neobrazovani,primitivni lopovi?
Danas ne treba veza za posao? Ne treba ti ni brat ni tetak - najbolja veza ti je nacionalna pripadnost.
Nezaposlenost 20 % ? Pa,jel to kudis ili hvalis? Jer danas smo ovaj postotak nagurali na 50%
Niko se nije mogao nadmetati sa KPJ ? Danas hvala bogu mozete ! 3 nacionalna tora,pa udri jedni protiv drugih.

Ako je ono bila diktatura, sta je ovo danas ? Rahatluk ?
Pa, kako to da se u rahatluku svi osjecaju ugrozenim ?
Vukašin

#484 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Vukašin »

kockica_kockica wrote:Hrvat se tad mislilo koliko ja znam da je iz Hrvatske a Srbin iz Srbije ne katolik ili pravoslavac.... a onda se sve to izopacilo do ludila ... i svi pojmovi pomjesali...
:lol: :lol:

Komunisti su cak uveli naziv "Srbijanci" u pokusaju da naprave razliku izmedju Srba sa istocne i zapadne strane Drine. Srbin iz Bosne je i onda bio Srbin po nacionalnosti, a isto vazi i za Hrvate. Radna mjesta u RBiH su se djelila po nacionalnom, a ne etnickom, kljucu. :D
Vukašin

#485 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Vukašin »

ja_cura_ wrote: ljudi odlaze, zato jer u drugim zemljama (pri tome ne mislim samo na hrvatsku i srbiju) vjerovatno pronalaze bolji zivot, zaposlenje i materijalnu sigurnost. tu se uopste ne radi o tjeranju na nacionalnoj osnovi...
Ko prvo, broj stanovnika Sarajeva raste i to kroz migraciju Bosnjaka u njega. Znaci ekonomsko stanje nemoze bit tako lose inace nebi bila ovakva migracija prema Sarajevu.

Ekonomsko stanje u Srbiji, ako oduzmes Beograd i neke djelove Vojvodine, nije nista bolja nego u Sarajevu, cak je gore. A jako zanimljivo je da dobar dio tih "iseljenika" uopce ne napusta BiH, nego idu za Banja Luku ili Mostar. U Mostaru i okolici nicu cjela naselja Hrvata koji pristizu iz Sarajeva.

Zakljucak je znaci da se u silu slucaja ne radi o "ekonomskoj" migraciji.
Liska

#486 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Liska »

paratrooper wrote:bivsi komunisti ne mogu bez 'komune', nekad su gradili socijalisticke komune a danas sebe nalaze u nacionalnoj ili vjerskoj komuni. A s druge istim likovima nije jasno da progres ne pociva na 'kolektivnim' osjecajima vec na magucnostima i "determiniranosti" drustva da "talentiranim" a nikakvim podobnim obezbjedi uslove da ostvare ono za sto su nadareni.

liska na tebe mislim iznad svega da ne bude nikakve zabune.
Ne znam sto mislis s ovim ali da ti pojasnim. Liska i njegovi nisu bili podobni kako u SFRJ tako i u BiH.Nisam Hrvat po profesiji i nisam postao Hrvat 1990. godine. U tome je moj glavni problem, ako vec hoces da znas. To me jebe u zivotu ali ne odustajem od svojih stavova i misljenja jer mi je cist obraz bitniji od svega.
@popajic
Nista ne poredim samo ti dajem neke podatke i reference koje su vrijedile za SFRJ. Da je bas bila tako idealna kako je predstavljas, onda bi i dalje zivjeli u njoj a ne bjezali iz nje. Bila je bolja od ovog danas, prosto jer je bila drzava, ali samo tamo negdje to 1984. godine. A onda je krenuo put prema dolje, a bez tog puta prema dolje mi se danas ne bi raspravljali o nekim stvarima o kojima raspravljamo danas i ne bi zivjeli u BiH kao nezavisnoj drzavi.
Klodovik

#487 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Klodovik »

popajic wrote:
@Klodovik
Nije tema SFRJ nego ugrozenost Hrvata u Sarajevu (sutra ,naravno,nekih drugih!)
Da nema vjestacki odrzavane km,sta mislis kolika bi danas inflacija bila?
Pa sad da je sve bilo idealno, ta zemlja ne bi propala i upala u ekonomsku krizu 80-tih. A upala je jer su privredu, najvecim dijelom, vodili politicki kadrovi umjesto sposobni kadrovi. Popricajte malo sa svojim roditeljima pa cete cuti mnogo prica o ovim stvarima i kako je trebala veza za iole bolji posao. Ako se jos dobro sjecam nezaposlenost je bila skoro 20%, i to zvanicna.
Kakvi to kadrovi danas vode drzavu? Sposobni ili mozda neobrazovani,primitivni lopovi?
Danas ne treba veza za posao? Ne treba ti ni brat ni tetak - najbolja veza ti je nacionalna pripadnost.
Nezaposlenost 20 % ? Pa,jel to kudis ili hvalis? Jer danas smo ovaj postotak nagurali na 50%
Niko se nije mogao nadmetati sa KPJ ? Danas hvala bogu mozete ! 3 nacionalna tora,pa udri jedni protiv drugih.

Ako je ono bila diktatura, sta je ovo danas ? Rahatluk ?
Pa, kako to da se u rahatluku svi osjecaju ugrozenim ?
Današnja inflacija je 10%. Za procenat nezaposlenih ima više izvora, ali 50% nije tačna brojka. Dosta je manja. Što se tiče ugroženosti Hrvata, imaš post o finansijskim tokovima u FBiH. Lova je bitna, ostalo su tlapnje. Danas državu u velikoj mjeri vode najbolji sinovi onog sistema, ljudi koji su osjetili punu slast i blagostanje ondašnjeg režima, koji su tada stekli diplome i obrazovanje i sada su u punoj intelektualnoj snazi. Hoću li nabrajati imena tih ljudi iz svih stranaka, od Predsjedništva BiH, do parlamenata i općinskih nivoa vlasti? Najveći broj takvih ljudi izlazi i na izbore.

Ko smo to "mi"? Pa, imaš tolike stranke u izbornoj utakmici. Ako su u tzv. nacionalnim strankama nepismeni idioti i primitivni lopovi, kako onda oni pobijede ove pametne i pismene u ostalim strankama. Ko tu ispada nesposoban? Pa, barem se lako boriti protiv nepismenih idiota, zar ne? Uostalom, Dodik je predsjednik stranke koja je članica Socijalističke internacionale, kao i SDP BiH i SDP Hrvatske. SDA, PDP i HDZ imaju status posmatrača i učestvuju u radu Evropske narodne stranke. Otkud svi oni tamo? Da, niko se nije mogao nadmetati sa KPJ i po definiciji su morali biti najbolji jer drugih nije ni bilo, ali to po definiciji dovodi i do kržljanja.
miroslav33

#488 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

To je činjenica. Podatak koji je tačan. Koji uzroci su doveli do takvih posljedica trebalo bi razglabat danima i ne bi se složili. Brojevi govore sljedeće:
U sarajevu je hrvata u odnosu na prijeratni broj nestalo.
U banjaluci je hrvata u odnosu na prijeratni broj nestalo.
U "istočnom" mostaru živi 50 (pedeset ljudi hrvatske nacionalnosti).
U "zapadnom" mostaru živi 15.000 bošnjaka (usred najžešćih sukoba armije i hvo taj broj nikad nije pao ispod 10.000).

Uopšte mi nije cilj izazivati neke sulude komentare niti ulaziti u uzrok ovakvog stanja. Ali ovo su činjenice. Fakti s terena. Tačni podaci. Tek gola statistika. Znam da se nekome neće svidjet ali ona je takva kakva jest!
paratrooper

#489 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by paratrooper »

Liska wrote:Ne znam sto mislis s ovim ali da ti pojasnim. Liska i njegovi nisu bili podobni kako u SFRJ tako i u BiH.Nisam Hrvat po profesiji i nisam postao Hrvat 1990. godine. U tome je moj glavni problem, ako vec hoces da znas. To me jebe u zivotu ali ne odustajem od svojih stavova i misljenja jer mi je cist obraz bitniji od svega.

samo zelim reci da t je to 'jako bitno' , a u stvarnosti je to privatna stvar sta si i to se ne bi trebalo javno iznositi. Isto kao i vjerovanje. Koliko znam radna mjesta, ako je vec o njima rijec, trebaju da dobiju oni koji mogu da profesionalno rade na tom mjestu a ne zbog toga sto "javno" naglasavaju svoju vjeru i naciju. Bar smo se skolovali da nas ne bi "odbacivali" niti "zaposljavali" zbog toga sto smo odredjene nacije ili vjere.

Bilo bi me sramota da mi neko da posao samo zbog toga sto pripadam "necem" ili "nekom", kao sto bi i do kraja prezirao one koji bi me odbacili zbog onog sto sam. Ne znam za tebe Liska, ali za mene je strasno, ako se po tome formiraju radne grupe a ne po kvalitetu.

zaista, vjera i nacija bi trebale biti privatna stvar a ne dio kojim ce neko manipulirat.
Klodovik

#490 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Klodovik »

paratrooper wrote:
Liska wrote:Ne znam sto mislis s ovim ali da ti pojasnim. Liska i njegovi nisu bili podobni kako u SFRJ tako i u BiH.Nisam Hrvat po profesiji i nisam postao Hrvat 1990. godine. U tome je moj glavni problem, ako vec hoces da znas. To me jebe u zivotu ali ne odustajem od svojih stavova i misljenja jer mi je cist obraz bitniji od svega.

samo zelim reci da t je to 'jako bitno' , a u stvarnosti je to privatna stvar sta si i to se ne bi trebalo javno iznositi. Isto kao i vjerovanje. Koliko znam radna mjesta, ako je vec o njima rijec, trebaju da dobiju oni koji mogu da profesionalno rade na tom mjestu a ne zbog toga sto "javno" naglasavaju svoju vjeru i naciju. Bar smo se skolovali da nas ne bi "odbacivali" niti "zaposljavali" zbog toga sto smo odredjene nacije ili vjere.

Bilo bi me sramota da mi neko da posao samo zbog toga sto pripadam "necem" ili "nekom", kao sto bi i do kraja prezirao one koji bi me odbacili zbog onog sto sam. Ne znam za tebe Liska, ali za mene je strasno, ako se po tome formiraju radne grupe a ne po kvalitetu.

zaista, vjera i nacija bi trebale biti privatna stvar a ne dio kojim ce neko manipulirat.
Slažem se sa boldiranim. No, "vjera i nacija" ni u SFRJ uopće nisu bile privatna stvar (čini mi se da je i o tome bilo riječi). Pored toga, malo je mjesta u današnjem svijetu (ako ih uopće i ima) u kojima je sasvim nebitno jesi li muško ili žensko, crnac ili bijelac, Indijanac ili Maltežanin, musliman ili protestant, lijep ili ružan, visok ili nizak itd. prilikom zapošljavanja.
dijaliza

#491 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by dijaliza »

Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Jesu, od strane većinske Bošnjačke vladajuće politike i od "zaštitnika Hrvatskog puka" iz tzv. "Herceg Bosne"!
Ako si sarajevski Hrvat, nisi pogodan ni za jedne!
scooter21ba

#492 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by scooter21ba »

Klodovik wrote:
Slažem se sa boldiranim. No, "vjera i nacija" ni u SFRJ uopće nisu bile privatna stvar (čini mi se da je i o tome bilo riječi). Pored toga, malo je mjesta u današnjem svijetu (ako ih uopće i ima) u kojima je sasvim nebitno jesi li muško ili žensko, crnac ili bijelac, Indijanac ili Maltežanin, musliman ili protestant, lijep ili ružan, visok ili nizak itd. prilikom zapošljavanja.
kad ima malo mjesta pokusajmo da jedno od tih mjesta bude i bih i da kad dodje marsovac zaposli se na osnovu sposobnosti ne na osnovu zelene boje koze
miroslav33

#493 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

paratrooper wrote:

Židovi do u 7 koljeno guraju svoju krv. Oni se ne stide. U svim državama svijeta u svim sistemima ne zaborvljaju svoje. Pola rusije, ukrajine i gruzije su njihovi potomci oligarsi. Tako je u njemačkoj gdje njihov kapital drži 50% automobilske industrije. Tržišta dionica u svijetu su pod njihovom kontrolom. Oružje u cijelom svijetu se prodaje preko njih. Izrael je najveći vojni izvoznik u svijetu. Federalni biro za štamanje $ je u vlasništvu 6 židovskih banaka. U MMF-u su vodeći ljudi židovskih korijena. Treće zemlje su do grla u kreditima već jako dugo od strane te institucije.
Mogao bih nabrajati u nedogled. To je tako. I nikako drugačije. O nafti ne treba govoriti i british petroleumu i staroj arhaičnoj priči o kontroli bliskog istoka gdje mala skupina drži 1,5 milijardi ljudi u šaci:-).
E sad kad se ovakvi ljudi javljaju koje niko ništa ne pita o tom gdje bi kako bi i kod koga bi i još nadodaju da se stide sami sebe uvijek se po njima ispostavi da su drugi krivi. Ali krivi su su oni koji se stide samih sebe. Pa čovječe ko te pita brije li se vladika? Sam sebe ponižavaš dobrovoljno!? Globalizam je svijet doveo do tog da se ljudi ko pongvini sami nude na panj da im se odrubi glavuša!?:-(
Klodovik

#494 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Klodovik »

scooter21ba wrote:
Klodovik wrote:
kad ima malo mjesta pokusajmo da jedno od tih mjesta bude i bih i da kad dodje marsovac zaposli se na osnovu sposobnosti ne na osnovu zelene boje koze
Ja nemam šta pokušavati. Na osnovu sposobnosti sam dobivao sve poslove na kojim sam do sada radio. Kod nas je po meni veći problem što uopćeno ima jako malo visokokvalitetnog kadra, spremnog da odgovori na svakojake izazove današnjeg svijeta. A za zapošljavanje ljudi... pokušaj sebe postaviti u poziciju osobe koja vodi proces primanja novih ljudi na posao i razmisli o svim faktorima koji bi tebi bili bitni prilikom donošenja konačne odluke. Mislim da bi u stvarnoj situaciji došao do zanimljivih odgovora.
Banksy

#495 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Banksy »

Doda37 wrote: najgore sto ovdje raspravljaju djeca koja se rodila kasnih 80. ili ranih 90., ...
bez elementarnog znanja ... o bilo čemu ...
Last edited by Banksy on 19/08/2008 14:07, edited 1 time in total.
scooter21ba

#496 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by scooter21ba »

Klodovik wrote:
scooter21ba wrote:
Klodovik wrote:
Ja nemam šta pokušavati. Na osnovu sposobnosti sam dobivao sve poslove na kojim sam do sada radio. Kod nas je po meni veći problem što uopćeno ima jako malo visokokvalitetnog kadra, spremnog da odgovori na svakojake izazove današnjeg svijeta. A za zapošljavanje ljudi... pokušaj sebe postaviti u poziciju osobe koja vodi proces primanja novih ljudi na posao i razmisli o svim faktorima koji bi tebi bili bitni prilikom donošenja konačne odluke. Mislim da bi u stvarnoj situaciji došao do zanimljivih odgovora.
mogu li kojim slucajem znati sta si "hrvat" "srbin" ili "bosnjak" i jeli zivis u sa?
rasppravljao sam na tu temu sa prijateljima da sam ja poslodavac
i pazi ovo
vecina tih "nacionalista" bi zaposlilo rodjaka na mjesto knjigovodje bez obzira zna li taj posao a ne bi zaposlio strucnu osobu
i gdje je tu zdravo razmisljanje
miroslav33

#497 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by miroslav33 »

"Ja nemam šta pokušavati. Na osnovu sposobnosti sam dobivao sve poslove na kojim sam do sada radio. Kod nas je po meni veći problem što uopćeno ima jako malo visokokvalitetnog kadra, spremnog da odgovori na svakojake izazove današnjeg svijeta. A za zapošljavanje ljudi... pokušaj sebe postaviti u poziciju osobe koja vodi proces primanja novih ljudi na posao i razmisli o svim faktorima koji bi tebi bili bitni prilikom donošenja konačne odluke. Mislim da bi u stvarnoj situaciji došao do zanimljivih odgovora."

Sistem socijalističkog školovanje koji se gajio u bivšoj jugoslaviji (izuzetaka ima) jednostavno u mentalnom sklopu čovjeka uvijek u prvi plan stavlja školovanje kao nešto bitno:-).
Trebate znad da su najbogatiji ljudi svijeta polupismenjakovići. To vam je činjenica.
Ovdje su nas trpali nepotrebnim znanjima tokom školovanja koje nam nikada nije trebalo ni zašta i samo nam je otupljivalo zdrav osjećaj za posao.
Liska

#498 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Liska »

paratrooper wrote:

Mnogo manje bitno nego sto mislis. Ali mogu se praviti i da mi je totalno nebitno ali ako je svima drugima bitno, onda imam problem. Nitko me nije demantirao da se nacionalni kljuc nije postivao i u SFRJ, pa su ipak stvari bolje funkcionirale. Znaci, da ipak mozda i nije do nacionalnog kljuca nego do neceg drugog. Npr. ne sjecam se da mi je prije rata itko rijec rekao o tome zasto se izjasnjavam kao Hrvat ili me ubjedjivao da ne postoji hrvatski jezik. Danas je to svakodnevna pojava i pokazujemo kako je duboka rupa u koju smo svi upali. I za mene je strasno ako se radne grupe formiraju samo po nacionalnom kljucu ali mi je isto tako strasno da netko sebi dozvoljava da komentira postoje li Hrvati, Srbi ili ako postoje trebaju pakirati kofere. Zasto je to bilo normalno prije nezavisnosti a sada nije? Evo npr. uspostavicemo sutra gradjansku drzavu u kojoj ce vrijediti jedan glas-jedan izbor. I normalno Bosnjaci ce biti na vecini funkcija, svugdje, od drzavnog do lokalnog nivoa, sem mozda u zapadnoj Hercegovini. Nisam bas siguran da ce mi biti bolje nego sto je sada, a i sada mi nije dobro. Cak sam siguran da mi bi moglo biti jos gore nego sto je sada. Svi znamo kakva je sudbina manjina na ovim prostorima. Ovo nije Amerika ili EU nego Balkan i ako te uguraju u manjinu, nema te i ne postojis kao bilo kakav faktor. A ako nisi faktor, nema posla, nema kruha, zivis od onog sto ti drugi odredi. U tome je citava poenta ove price.
Klodovik

#499 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by Klodovik »

quote]
mogu li kojim slucajem znati sta si "hrvat" "srbin" ili "bosnjak" i jeli zivis u sa?
rasppravljao sam na tu temu sa prijateljima da sam ja poslodavac
i pazi ovo
vecina tih "nacionalista" bi zaposlilo rodjaka na mjesto knjigovodje bez obzira zna li taj posao a ne bi zaposlio strucnu osobu
i gdje je tu zdravo razmisljanje[/quote]

Živim u Sarajevu. Ostalo je privatna stvar, kako se već složismo. Ako čovjek ima svoju firmu, na njemu je da odlučuje o njoj i koga će zaposliti (naravno, u okviru zakona). Kad (i ako) padne i ubije se, vjerovatno će promijeniti razmišljanje. Ovaj primjer koji si naveo sigurno ne predstavlja zdravo razmišljanje.
scooter21ba

#500 Re: Hrvati u Sarajevu ugrozeni ili ne ?

Post by scooter21ba »

Klodovik wrote:
Živim u Sarajevu. Ostalo je privatna stvar, kako se već složismo. Ako čovjek ima svoju firmu, na njemu je da odlučuje o njoj i koga će zaposliti (naravno, u okviru zakona). Kad (i ako) padne i ubije se, vjerovatno će promijeniti razmišljanje. Ovaj primjer koji si naveo sigurno ne predstavlja zdravo razmišljanje.
ok privatna stvar samo sam zelio reci ako si kojim slucajem "hrvat" ili "srbin" onda nisi diskrimiran
jer se gleda strucnost ne "nacionalnost"
e ot ome ti i govorim tek kad ljudi budu zdravo razmisljali skontat ce da ce zaposliti 6 ivana u "bosnjacku" firmu jer oni znaju svoj posao a ne 6 muhameda koji ce je dovesti do stecaja
Locked