Stavila sam gornji u martu prosle godine nakon ispitivanja brojih mogucnosti kod koga ga staviti ipak odlucila sam se za doktoricu Nadu na Palama iz vise razloga.
vidim dosta vas pita da neko kaaze nesto vise o Palama i njihovim uslugama i zasto je cijena puno niza nego u Sarajevu
pa evo
prije nego sto sam se odlucila za Pale isla sam na Stomtologiju i kod dr. Bizovic na stomatologiji tacnije na ortodonciji su mi rekli da trebam vaditi gornje dvije cetvorke a da u donjoj vilici nemam 5-icu koju nikad nisam izvadila pa je njihova pretpostavka bila da zaapravo nikad nije ni nikla,slicno nesto mi je rekla i dr.Bizovic samo puno ljubaznije samo je to fino sve objasnila i vidi se da je bas posvecena pacijentima. Zapravo se osjecate jako prijatno u njenoj ordinaciji i mozete je pitati za bilo sto ona ce vas posavjetovati. Medjitim cijena njenih usluga govori sve. Kako nisam bila spremna dati 4000KM za aparatic odlucila sam otici na Pale kod dr.Nade Radjenovic na pregled.
Prvo sam imala malo problema da je nadjem jer je kuca malo zabacena,kad sam dosla naravno bila je guzva ali nisam puno cekala da dodjem na red nekih 15-tak minuta,ona je pak rekla da nema potrebe za vadjenjem bilo kojeg zuba a naravno nije ni ona znala zasto nemam 5-ice u donjoj vilici.
Doktorica je ljubazna i objasni ono sto je pitate kad sam prvi put otisla sto zbog guzve malo su svi bili u zurbi,ali sto zbog cijene aparatica 800KM po vilici sto zbog njenog pregleda da ne moram vaditi zdrave zube odlucila sam se za nju.
Prije postavljanja aparatica potrebno je da doneste ortopan-snimak vilice i onda platite jos 20KM za uzimanje otisaka.
Kad sam dosla sa ortopanom kod nje saznala sam da mi je 5-ica koja nikad nije nikla jos uvijek duboko u vilici i da to treba operisati,problem je bio sto je 5-ica bila u zoni nerava i operacija bi bila rizicna jer bi moglo doci do presjecenja nerva sto bi uzrokovalo trajno trnjenje vilice i izgubila bi osjecaj dodira i bola.Tako da mi je doktorica preporucila da aparaticem izvuce tu 5-icu ili puno bolje rijesenje da je hirurski izvadim.Kako to nije predstavljalo problem za gornju vilicu ubrzo nakon uzimnja otisaka postavila mi je gornji aparatic,dok rijesim ovu 5-icu onda bih trebala stavljati donji.
Eh kako 800KM kosta samo aparatic i mjesecni pregledi,trebala sam platiti jos oko 1000KM za privatnu operaciju kod oralnog hirurga na Palama,naravno prvo sam htjela vidjeti jos koje misljenje oralnog hirurga i gdje bi to mogla uraditi. Potom sam otisla u Vrazovo.. prvi put kad sam otisla ljudi opce nisu htjeli pricati o vadenju te 5-ice jer je bilo previse rizicno i poslali me na Stomatologiju. Tamo sam imala malo srece i zapala me dr. Naida Hadžiabdić koja je doktorica nauka orlane hirurgije. Naravno objasnila mi je sav postupak i rekla da ce uraditi operaciju jer mi je uradila 3D snimak vilice i vidjela da to ipak nije tako rizicno.Eh nakon mnoogo pretrpljenog straha dossao je dan operacije,sama operacija je trajala oko 2sata zub je bio omotan u nerve pa je to malo zakomplikovalo situaciju.Prva tri dana su bila najgora bila sam sva otecena donju vilicu usnu i bradu opce nisam osjecala kao kad imate anesteziju,trebalo je oko 2 sedmice da se otok smanji i da mi izvade konce,medjutim osjecaj trenjenja je bio toliko jak da vilicu,bradu i usnu jos uvijek nisam osjecala doktorica mi je pak objasnila ta ce se trnjenje povuci jer nervi nisu presjeceni vec cu samo malo pomjerni ali postupak vracanja u normalno stanje bi moglo trajati i do 6 mjeseci.I evo nakon 3 mjeseca od operacije sve mi se hvala Bogu vratilo u normalno stanje jos uvijek malo osjecam trnjenje u donjoj usni ali proci ce i to sa vremenom. ONO STO JE NAJVAZNIJE OPERACIJU NISAM PLACALA. Kod dr. Nade sam stavila i donji aparatic prije mjesec dana i prezadovoljna sam napretkom. U gornjoj vilici ne samo da nije bilo potrebe za vadjenjem cetvorki nego zubi su mi se toliko razrijedili da moze stati jos jedna cetvorka,sada smo u fazi sastavljanja jedinica a i donja vilica fino napreduje.
I da zakljucim
ako zelite sve na gotovo gdje ce te bez po muke dobiti savrsen osmjeh bez nerviranja i bez briga idite kod dr.Bizovic i platite 4000KM i prst u uho za sve ako vam je pak stalo da ustedite 2500KM a da imate isto tako savrsen osmjeh sa malo vise truda i briga idite na Pale doktorica je dobra a i mozete se odgovoriti na placanje u ratama.
Takodjer ko zeli punu posevecenost pacijentu brigu i vrijeme preporucila bih dr.Bizovic,ali smatram da za 2500KM ustede ta posvecenost i briga je precijenjena.
Sto se tice rezultata aparatica bit ce te prezadovoljni na kraju i kod dr.Nade sa 2500KM vise u dzepu
Pa ko voli nek izvoli
i da na kraju cijena je niza jer je materijal u RS jefitniji od naseg a ako zelite da na Pala vadite ili popravljate koji zub to se sve naplacuje dodatno
et ako imate kakvih pitanja slobodno pitajte