HI FI - BiH Audiofil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lab3352

#476 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Da, to sam zaboravio da dodam, ali eto ima informacija ... nije hi fi, vec studio oprema ... THX Ja_71
adani

#477 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by adani »

Vrlo interesantna tema ali bih volio čuti šta naši audiofili misle o pojmu "minimalizam u hi-fi-u ili high-end-u i samom primjenom istog u sastavljanju "savršenog sistema".
ja71

#478 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

adani wrote:Vrlo interesantna tema ali bih volio čuti šta naši audiofili misle o pojmu "minimalizam u hi-fi-u ili high-end-u i samom primjenom istog u sastavljanju "savršenog sistema".
Audiofili su ovdje, kao i svugdje drugo, prilicno podijeljeni.
Bar oko kablova :D

Sta je za tebe minimalizam ?
CD-Player sa aktivnom regulacijom zvuka spojen direktno na aktivne monitore ?
Ili mislis na minimalizaciuju prilikom npr. konstrukcije pojacala ?

Sta je savrseni sistem ?

Moram malo ovako da priupitam tek toliko da krene tema
adani

#479 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by adani »

ja71 wrote:
adani wrote:Vrlo interesantna tema ali bih volio čuti šta naši audiofili misle o pojmu "minimalizam u hi-fi-u ili high-end-u i samom primjenom istog u sastavljanju "savršenog sistema".
Audiofili su ovdje, kao i svugdje drugo, prilicno podijeljeni.
Bar oko kablova :D

Sta je za tebe minimalizam ?
CD-Player sa aktivnom regulacijom zvuka spojen direktno na aktivne monitore ?
Ili mislis na minimalizaciuju prilikom npr. konstrukcije pojacala ?

Sta je savrseni sistem ?

Moram malo ovako da priupitam tek toliko da krene tema
Postoji više teorija minimalizma u zavisnosti o kojoj oblasti ili umjetnosti govorimo.
Engleski pojam "simple as possible" bi to nekako najbolje opisao mada kažu sam termin potiče iz Japana (nekako logično :-)

Savršen sistem sam namjerno stavio u navodnike te bih se prije moglo reći na putu do savršenog sistema (svetog grala) koji je vrlo moguće i nedostižan ( ali zar to i nije čar svega zbog čega i toliko ulažemo u sistem bilo materijalno ili kroz iskustvo )
lab3352

#480 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Ma mislim da je to pomalo "teška" tema :-D ... minimalizam je ponekada dobar, ali mislim da je puno bolje neko puno uživanje kada se stave novi kablovi, novi SACD, nabaviš nove, bolje zvučnike, nego biti minimalista ... Nekada prošle godine sam čitao u jednom od Hi Fi magazina kako japanci (audiofili) sve više teže tom minimalizmu, pa tada im je "IN" bilo da slusaju muziku iz samo jednog zvučnika, kao s time povećavaju zvučnu sliku na puno veći nivo. Iskreno moje mišljenje o tome jeste BLA BLA BLA BLA BLA :lol: ...

Ja više uzivam u muzici, nego u samim zvučnicima ili ostaloj tehnici. Nisam upao u tu zamku da "slusam" zvučnike, a ne muziku. Za sada imam solidan sistem, koji mislim unaprijediti za neko dogledno vrijeme sigurno, ali i dalje bez upadanja u neke zamke audiofilizma.

Lab3352
NIN

#481 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

@ lab3352, sta mislis o ovom Marantzu?

Marantz CD5003
Classy looks and sophisticated sound - this Marantz is a front-runner
http://www.whathifi.com/Review/Marantz-CD5003/

Image
lab3352

#482 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Ma sta se ovdje ima misliti ... :) ... odlican entry player za finu cijenu ... Nema Marantz loseg SACD playera :) ... ovo svira dobro u svakom sistemu ...
ja71

#483 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

lab3352 wrote:Ma sta se ovdje ima misliti ... :) ... odlican entry player za finu cijenu ... Nema Marantz loseg SACD playera :) ... ovo svira dobro u svakom sistemu ...
Nisam ja upitan ali ne mogu da se ne umijesam

5003 ne cita SACD
http://www.marantz.com/new/index.cfm?fu ... mp&type=cd

nazalost tek 7xxx-Serija cita SACD.
Mada se audiofili svadjaju da li se moze cuti razlika izmedju SACD-a i CD-a (naravno ako oba poredis u stereu)

Inace za Marantz neki kazu da je tek dobar u jacim serijama dok je u ovim nizim ubleha koju prodaje ime te da je bolje uzeti nesto drugo u toj nizoj cjenovnoj klasi. Npr. Onkyo ili Yamaha (sad ce se neki audiofili najeziti :D )

Moje licno misljenje je da su razlike u zvuku CD-Playera beznacajne.
Cak i bolji DVD-playeri imaju odlican zvuk kad kad citaju CD
lab3352

#484 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Ma znam da ne cita ... ali sam napisao SACD posto je svi sljedeci playeri to imaju ... don't worry ... :-) moja greska kada sam napisao ... :lol: ... ali i dalje odlican CD player
adani

#485 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by adani »

lab3352 wrote:Ma mislim da je to pomalo "teška" tema :-D ... minimalizam je ponekada dobar, ali mislim da je puno bolje neko puno uživanje kada se stave novi kablovi, novi SACD, nabaviš nove, bolje zvučnike, nego biti minimalista ... Nekada prošle godine sam čitao u jednom od Hi Fi magazina kako japanci (audiofili) sve više teže tom minimalizmu, pa tada im je "IN" bilo da slusaju muziku iz samo jednog zvučnika, kao s time povećavaju zvučnu sliku na puno veći nivo. Iskreno moje mišljenje o tome jeste BLA BLA BLA BLA BLA :lol: ...

Ja više uzivam u muzici, nego u samim zvučnicima ili ostaloj tehnici. Nisam upao u tu zamku da "slusam" zvučnike, a ne muziku. Za sada imam solidan sistem, koji mislim unaprijediti za neko dogledno vrijeme sigurno, ali i dalje bez upadanja u neke zamke audiofilizma.

Lab3352
Mislim da minimalizam upravo jeste uživanje u muzici i samo muzici . Komponente su obično takve da se nemate čemu posebno diviti osim kvalitetnom zvuku pod broj jedan i pod dva takvom jednostavnošću kojom su napravljene a to još i radi itekako dobro. Ne privlači vas dakle na prvu ruku izgled ( mada i to sve ovisi kako ko gleda na stvari, jer o ukusima ne vrijedi raspravljati) kao kod ponude većine modela. Neću sada uzimati za primjer neku skupu ezoteriju, već evo recimo Rotela koji je godinama unazad pravio komponente koje nisu privlačile izgledom ali su zvukovni dometi istih bili više od prosjeka. Takođe mislim na "pogrešnu" teoriju "samo teško je dovoljno dobro".
NIN

#486 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by NIN »

lab3352 wrote:Ma znam da ne cita ... ali sam napisao SACD posto je svi sljedeci playeri to imaju ... don't worry ... :-) moja greska kada sam napisao ... :lol: ... ali i dalje odlican CD player
Znaci, dobar je? Cekam da mi covjek javi koliko bi me izasao pa cu da vidim da li se isplati. Kada su ovakve stvari u pitanju ja prvenstveno gledam na kvalitetu u vremenskom smislu. Posto je meni stereo reprodukcija u par deka ako poredimo recimo Cambridge i Technics (na identicnom sistemu), jako mi je bitno da mi uredjaj traje.

Ilustrativan primjer ovog mog principa je DVD plejer kojeg sam kupio prije nekih 12 godina. Naime, zapucam ti ja u Sarajevo (iz Tuzle) i na Ciglanama (zaboravio sam kako se zvase ta prodavnica ali znam da je bilo dosta Technics/Panasonic opreme) kupim panasonikov DVD player koji me je izasao 750 KM-ova. Dosao kuci i ovi moji "pa ti nisi normalan". :D Al', kad se danas prokontam, moj DVD jos uvijek bez greske fercera (osim sto sam par puta cistio laser glavu) dok je moj sura npr. promjenio jedno 5-6 plejera (LG, Samsung, itd.) sto mu dodje duplo skuplje od moje investicije. :wink:
lab3352

#487 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Planet Audio – Hotel Esplanade 13. – 14. ožujka
Malo je imena u audioindustriji koja postoje gotovo devedeset godina, kao što je to slučaj s Luxmanom iz japanskog grada Osake. I tada, prilikom predstavljanja svog prvog radioprijemnika pohvalili su se drugačijim i boljim zvukom, zvukom koji ćete pamtiti. Kasnije je uz Luxman ime dodana i krilatica “mi ne izrađujemo masovne proizvode” koja je i danas ostala potpuno točna. Prirodno područje Luxmana bilo je i ostalo high-end. Vrhunski stereo cijevni i solid state uređaji, izrađeni ručno u malim serijama uz primjenu vlastite najsavršenije tehnologije. Luxman proizvodi se i danas projektiraju i izrađuju isključivo u Japanu. Nisu pribjegli opće prihvaćenom trendu i proizvodnju preselili u područja jeftine radne snage.
Fenomen je da sačuvani Luxman proizvodi stari i po nekoliko desetljeća, danas vrijede višestruko više nego u vrijeme kada su ih sretni vlasnici kupili.
Hrvatski Luxman distributer, tvrtka Planet Audio Video po prvi puta predstavlja hrvatskim audiofilima živuću legendu. Pozivamo sve ljubitelje glazbe i dobroga zvuka, da posjete prezentaciju tvrtke Luxman u zagrebačkom hotelu Regent Esplanade, koja će se održati u subotu 13. ožujka od 12 – 20 sati, kao i u nedjelju 14. ožujka od 10 – 18 sati.

Image
Image
Image

Image
Image

U dvorani Paris 1 biti će postavljena čak 4 vrhunska sistema:

Sistem 1:
Luxman M800A solid state stereo izlazno pojačalo – A klasa
Luxman C800F predpojačalo
Luxman D-08 sacd player
Zvučnici Ascendo C8 Reneissance / Duevel Bella Luna Diamante

Sistem 2:
Lamm M2.2 hibridna mono izlazna pojačala
Lamm L2.1 Deluxe predpojačalo
Chord CD transport Blu
Chord digitalno analogni konverter Indigo
Chord gramofonsko predpojačalo Simphonic
Dynavectot DV500 gramofon
Dynavector DV507mk2 gramofonska ručka
Dynavector XV-1S gramofonska zvučnica
Duevel Sirius zvučnici

System 3:
Jadis DA50RC Signature cijevno integrirano pojačalo – A klasa
Chord transport Blu – dac Indigo
Horning Aristoteles Ultimate visokoosjetljivi zvučnici

Sistem 4:
Chord CPA2650 integrirano solid state pojačalo
Luxman D-08 sacd player
Zvučnici Ascendo C8

Sistemi će biti ožićeni kablovima ASI Liveline , Audience AU24e, Acoustic Zen Absolute

Za posjetioce priređujemo nagradnu igru, a glavna nagrada je vrlo vrijedan referentni interkonekt britanske tvrtke Abbey Road. Utješne nagrade su paketi antirezonantnih podložaka američke tvrtke Vibrapod.

Vidimo se u Esplanadi…

Info: www.planetaudio.hr
adani

#488 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by adani »

Evo jedna preporuka za audiofile.
Jedan vrlo ozbiljan časopis koji već dugo egzistira u Hrvatskoj ,izlazi kvartalno i nema "šunda".

www.wam.hr

Pozdrav.
lab3352

#489 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Čitajuči posljednji broj Hi Fi News pronađoh odličan teskt i review za Devialet D-Premier pojačalo:

Image
Image
Image
Image

Više: http://www.devialet.com/telechargement/booklet_en.pdf

Cijena oko 12.000GBP
lab3352

#490 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

"Petak lijepi osvanuo nad šeherom silnim"

Gledam prije neki dan 6. sezonu Dr House (House MD) i skontam da je sve reklama sto se prikazuje u seriji. Počev od Nike patika koje House nosi stalno, pa do Apple laptopa. Ono sto možda neki nisu primjetili jeste da je u 6. sezoni House promjenio zvučnike u svom uredu na poslu :lol: . U prijasnjim sezonama su bili, koliko se meni čini, ELAC zvučnici, a od ove sezone Infinity Cascade, koji se veoma jako probijaju na tržište.

Image

Image

U jednoj od epizoda imali smo prilike da vidimo Duevel zvučnike:
Image

Nisam jos mogao samo da dokučim koji gramofon koristi ... :?: :!: :lol:

Vrijeme je da :run:
adani

#491 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by adani »

Evo ovaj gramofon koristi :)

http://www.sotaturntables.com/
lab3352

#492 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Novi Hi Fi Choice UK release May 2010

http://rapidshare.com/files/370893450/H ... 0050UK.rar
lab3352

#493 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Evo tek sada pročitah na Macline stranici da se preko njih mogu naruciti sljedeci hi fi brands:

AKG
ARCAM
AUDIO RESEARCH
AUDIOQUEST
AUDIOVECTOR
AVALON ACOUSTICS
AVANTGARDE ACOUSTIC
AYRE
BOW TECHNOLOGIES
BURMESTER
CARAT
CARDAS AUDIO
CHESKY RECORDS
CLEARAUDIO
ELECTROCOMPANIET
HARMAN KARDON
HARMAN MULTIMEDIA
HIGHLAND AUDIO
INFINITY SYSTEMS
JBL
JEFF ROWLAND
JVC – XRCD
KRELL INDUSTRIES
LYRA AUDIO
MAGNUM DYNALAB
MARTIN LOGAN
MERIDIAN AUDIO
MYSTÈRE
NORSTONE CABLE
NORSTONE DESIGN
ORACLE
OYAIDE
PRIMA LUNA
PRO-JECT
PS AUDIO
REFERENCE RECORDINGS
SHUNYATA RESEARCH
SONORO
SONUS FABER
STAX
SUMIKO
THE ABSOLUTE SOUND
THETA DIGITAL
VIENNA ACOUSTICS

Iskreno možda ovo već neko vrijeme stoji na njihovoj stranici (www.macline.ba), ali sam tek sada vidio. Pitanje je koliko od navedenih uređaja imaju na stanju (ili rade samo po narudžbi navedene uređaje)? Ja sam davno se raspitivao za B&W 802, ali su mi rekli da to ide preko Hrvatske ("Dobar Zvuk", koliko se sjecam). U svakom slucaju nadam se da ce nabaviti i imati na stanju neke od ovih brandova.

Za pohvalu u svakom slucaju

Lab3352
_Dame_

#494 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by _Dame_ »

Kakva je situacija sa slušalicama? Mogu li se i one svrstati u Hi-fi opremu (one skuplje i kvalitetnije naravno). Evo da se pohvalim, danas su mi stigle Audio-Technica Es7, i mogu reći da su strava. Kupio sam ih isključivo za upotrebu vani, a i opisane su kao Portable Headphones, ali u kombinaciji sa računarom jednostavno deru :)
To bi bila moja prva investicija u kvalitetan zvuk. :)
Image
lab3352

#495 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

Ukoliko uživaš u tome i one ti se sviđaju, onda si napravio dobar korak u hi fi audio ... Jos samo da nam predstavis sta imas od hi fi, a da nije računar :D ...

Sto se tiče slušalica, ima tu veoma dosta pro i contra stavova, ali po meni Sennhieser do sada najbolji u tome. Slijede ga i Denon i Grado, ali cijenom su mislim bolji ...

Pogledaj link za njihov najbolji model koji je dobio veoma visoke ocijene:

http://www.sennheiser.com/sennheiser/ho ... nes_500319

Image
ja71

#496 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by ja71 »

Sto se tice Frekventnih karakteristika, slusaRice mogu biti nenadmasne.
Zvucnici tek u izolovanoj sobi mogu takve rezultate postici.
Medjutim slusalice nemogu stvoriti realan prostor.
prostor se odslikava u glavi izmedju 2 uha.
nexo

#497 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by nexo »

...
Last edited by nexo on 04/08/2010 17:51, edited 1 time in total.
adani

#498 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by adani »

lab3352 wrote:Evo tek sada pročitah na Macline stranici da se preko njih mogu naruciti sljedeci hi fi brands:

AKG
ARCAM
AUDIO RESEARCH
AUDIOQUEST
AUDIOVECTOR
AVALON ACOUSTICS
AVANTGARDE ACOUSTIC
AYRE
BOW TECHNOLOGIES
BURMESTER
CARAT
CARDAS AUDIO
CHESKY RECORDS
CLEARAUDIO
ELECTROCOMPANIET
HARMAN KARDON
HARMAN MULTIMEDIA
HIGHLAND AUDIO
INFINITY SYSTEMS
JBL
JEFF ROWLAND
JVC – XRCD
KRELL INDUSTRIES
LYRA AUDIO
MAGNUM DYNALAB
MARTIN LOGAN
MERIDIAN AUDIO
MYSTÈRE
NORSTONE CABLE
NORSTONE DESIGN
ORACLE
OYAIDE
PRIMA LUNA
PRO-JECT
PS AUDIO
REFERENCE RECORDINGS
SHUNYATA RESEARCH
SONORO
SONUS FABER
STAX
SUMIKO
THE ABSOLUTE SOUND
THETA DIGITAL
VIENNA ACOUSTICS

Iskreno možda ovo već neko vrijeme stoji na njihovoj stranici (http://www.macline.ba), ali sam tek sada vidio. Pitanje je koliko od navedenih uređaja imaju na stanju (ili rade samo po narudžbi navedene uređaje)? Ja sam davno se raspitivao za B&W 802, ali su mi rekli da to ide preko Hrvatske ("Dobar Zvuk", koliko se sjecam). U svakom slucaju nadam se da ce nabaviti i imati na stanju neke od ovih brandova.

Za pohvalu u svakom slucaju

Lab3352
Evo da se nadovežem na ovaj post koji sam slučajno vidio. Naime radim kao vanjski saradnik u Macline-u pa vam mogu reći par stvari po ovom pitanju.
Da tačno je da macline može nabaviti veliku većinu nabrojanog i tačno je da je već nešto od toga naručeno ( ovo je tajna :) ali su to naravno uglavnom neki cijenom pristojni uređaji (Infinity i JBL zvučnici, HK pojačala , receiveri i sl.)
Vjerujem da ste upoznati sa trenutnom situacijom u zemlji ali i vrlo malu zainteresovanost ljudi za Hi-Fi , tako da ćete shvatiti da je veliki rizik naručivati neke jako skupe uređaje jer sve naručeno se mora i platiti.
Ne znači da neće biti toga ako zainteresovanost bude rasla, ali mogu reći da će se uskoro moći poslušati i neki jači modeli Infinity zvučnika ( i ovo je tajna :) U svakom slučaju ste slobodni posjetiti prodajni shop na obali i sa zadovoljstvom ponijeti neki svoj drag (dobro zvučeći :) CD i poslušati ga nekom od uređaja koje trenutno budemo imali u shopu.
Moram spomenuti Infinity Primus 150 zvučnike koji su odlična odskočna stepenica za audiofile početnike jer imaju odličan odnos cijena-kvalitet izrade i zvuka (300KM par). Oni uskoro ponovo dolaze pa će se kao i sve ostalo moći poslušati.
_Dame_

#499 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by _Dame_ »

lab3352 wrote:Ukoliko uživaš u tome i one ti se sviđaju, onda si napravio dobar korak u hi fi audio ... Jos samo da nam predstavis sta imas od hi fi, a da nije računar :D ...

Sto se tiče slušalica, ima tu veoma dosta pro i contra stavova, ali po meni Sennhieser do sada najbolji u tome. Slijede ga i Denon i Grado, ali cijenom su mislim bolji ...

Pogledaj link za njihov najbolji model koji je dobio veoma visoke ocijene:

http://www.sennheiser.com/sennheiser/ho ... nes_500319

Image
Sve u svoje vrijeme, tek počinjem uživati. Muzika koju sam slušao dosad, poprima skroz drugi i ljepši oblik. Krenuh danas u radnju, i hajde reko da usput i probam kakve su u upotrebi sa mobitelom, bio sam poprilično razočaran, ali je i razumljivo, s obziromna snagu koju ima moja nokia :). Tražio sam po internetu neka rješenja, i naletim na tkz. 'Portable/Mini amplifiers', koja su poprilično popularna i rasprostanjena. Evo primjer kako to izgleda:
Image

Na našem jeziku, 'prenosna pojačala', koja obično koriste kao izvor 9-voltne baterije, i kao što sam mogao da se informišem, cijene (onih kvalitetnijih) im variraju od otpr. 100$ pa do 800$, na evropskom tržištu su barem 50% skuplja. Neki pišu, da nikad više nisu koristili sam mp3 player, ili mobitel kao izvor struje. :)
Postoji li među forumašima onih koji su probali ove igračke?
lab3352

#500 Re: HI FI - BiH Audiofil

Post by lab3352 »

@ADANI:

Veliko hvala na pojašnjenju oko nabavke audio opreme u Macline shopu. Mislim da je bio pravi uzitak vidjeti onaj popis, a narocito pročitati da ce Macline nesto od toga i nabaviti i imati u svom prodajnom salonu.

Ono s cime se nemogu složiti jeste konstatacija da nema zainteresovanih za Hi Fi u BiH (dovoljno). Mislim ako pogledamo okolo susjede vidićemo da samo u Zagrebu imamo desetak prodavnica audio hi fi opreme, dva specijalistička magazina (hi fi choice i hi fi media), u ostalim gradovima imaju prodavnice, imaju svoj hi fi show sajam, nekoliko sajtova koji se bave o tome. U Beogradu je ista priča (kao i ostalim većim gradovima Srbije), imaju magazine (Hi Files, What Hi Fi), evente ...
Isto tako mislim da u BiH ima veoma dosta zaljubljenika (ja ih znam veoma dosta i svi smo opremu nabaljali ili preko Hr ili Srb, nažalost, jer ovdje nema) ili onih koji ce to biti, samo nemaju informaciju. Nemaju gdje to da čuju, da vide, da osjete. Neke od malobrojnih prodavnica gdje ima kupiti nesto hi fi su veoma siromašne s ponudom (nemaju ili želju da nabave nesto ili ako imaju onda im je cijena 30% - 40% veća nego u Hrvatskoj ili Srbiji za isiti proizvod - lično iskustvo) ili imaju osoblje koje je malo reći neljubazno sto se tice prodaje ili usluge.

Znači mislim da je edukacija bitna, da je bitno da ljudi imaju to da vide, da pročitaju, da znaju i da imaju mogućnost da to poslušaju u prodajnom prostoru uz lijepu uslugu. Ja sam u ZG proveo 5 sati u jednom od shopova i izmjenio sam nekolio sistema, ispričao se s prodavačem, preslušali nekoliko diskova i niko me nije poprijeko pogledao ili zamjerio sto sam na kraju kupio samo interkonet kabl. O tome se radi! A onda tu su prezentacije, slušaonice ... ima veoma dosta nacina kako privući kupca i na koji nacin to predstaviti.

U svakom slučaju, lijep potez Macline u unaprijeđenju ponude hi fi opreme u BiH.

Lab3352
Post Reply