BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Frankyee

#476 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by Frankyee »

huble2007 wrote:Pa zalosno je ovo da je Vladi lakse skrhati BH Telecom i trziste prepustiti m:telu nego smijeniti korumpirani i nesposobni menadzment i dovesti na njihova mjesta mlade i sposobne ljude. Ove sadasnje izvesti sa lisicama na rukama u pratnji sudske policije.
Evo i Avaz danas prvi put objavljuje ono sto i ptice na grani znaju, ali se kamufliralo obilnim sredstvima za tzv "marketing", da BH Telecom sve slabije posluje, da HT Mostar propada. Ili je vlada los vlasnik, koji je dao firme na upravljanje jos gorem menadzmentu ili je to hajmo se mi nakrasti sto vise to ce se i tako prodati.. Ja znam da m:tel rastura. Vidite im samo teleshopova i veslog osoblja, naspram odvratno orange shopova od BH T i smrknutih faca koje tamo rade. Kazu sudstvo nije korumpirano, hm.. Garant ima neki "marketing" i kod njih..

Da li postoje neki relevantni i zvanicni podaci o tome da mTel rastura ? po kom principu se to mjeri.

Sto se tice menadzmenta mTela tu su sve neki mladi i sposobni ljudi vecina nesto ispod 40g starosti. Ali kakvi su rezultati te firme u odnosu na BH telekom po pitanju finansija, tehnologije, usluga i slicno?

Evo sta kazu za BHT

BH Telecom: Očekivana dobit ove godine 160 milijuna KM
Autor/izvor: SEEbiz / Fena
SARAJEVO - Tvrtka BH Telecom procjenjuje, na osnovu ostvarenih rezultata u jedanaest mjeseci i očekivanja u prosincu, da će društvo u 2009. ostvariti 606.495.000 ukupnog prihoda, 446.428.000 ukupnog rashoda, a očekivana dobit je 160.067.000 KM, istaknuto je danas u Sarajevu na novogodišnjoj press-konferenciji ove kompanije.

Generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović govorio je o preliminarnim pokazateljima poslovanja kompanije za 2009. i planovima za razdoblje 2010.-2011.

Ukupna realizacija investicija u 2009. iznosila je oko 150 milijuna KM, koje više od 50 posto realiziraju domaće firme.

Istaknuto je da je BH Telecom u proteklom razdoblju bio izložen brojnim tržišnim utjecajima kao što su recesija, djelovanje konkurencije, liberalizacija te prisustvo raznih inspekcija i revizija, što je rezultiralo negativnim efektima u nekim segmentima poslovanja i utjecalo da se određeni planski elementi ne dostignu.

Govoreći o rezultatima iz ove godine Rešidbegović je sveukupno poslovanje BH Telecoma ocijenio uspješnim. Što se tiče ostvarenih telekomunikacijskih kapaciteta BH Telecoma za ove godinu BH Mobile ima 1.500.000 korisnika, BH Line - fiksna telefonija 545.000, te BH Line - Internet 100.000 od čega 90 tisuća korisnika ADSL-a.

"Možemo očekivati da će BH Telecom nastaviti razvijati svoju mrežu uvođenjem novih tehnologija i uvođenjem novih usluga i u tom segmentu posebna pažnja će se posvetiti različitim paketima usluga, a nastavlja se i s unapređenjem prodajne mreže i podrške korisnicima“, istakao je Rešidbegović.

Prema njegovim riječima, plaće u BH Telekomu kada se isključi porez na dohodak, prekovremeni rad i stimulacije iznose 1.360 KM po radniku. Tvrtka ima 3.280 uposlenika i stipendiraju se mladi stručnjaci.

Planovi kompanije za naredno razdoblje predviđaju tehnološka unapređenja kroz modernizaciju pristupne mreže, razvoj 3G radiomreže da bi se osigurala veća pokrivenost stanovništva i omogućio širokopojasni pristup za sve korisnike putem mobilne 3G/HSPA i fiksne ADSL mreže i proširenje asortimana postojećih usluga novim paketima, posebno 3Play usluga.

Predviđaju se i trendovi sniženja cijena u gotovo svim segmentima, klasičnih i usluga nove generacije u mobilnoj i fiksnoj mreži, ali i u međunarodnom prometu i roamingu.
Frankyee

#477 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by Frankyee »

Lud i ponosan wrote:PA dokazi su ti javno dostupni u recimo finansijskim izvjestajima...

Povecali su broj mobilnih pretplatnika skoro eksponencijalno, ADSL za godinu dana je pridobio 50000 korisnika, 3g mreza koju su izbacili pokriva cijelu drzavu, za razliku od konkurencije i poprilicno su povoljniji i u tom segmentu,.... M:tel je potencijalno vodeca kompanija u sektoru telekomunikacija, prema dosadasnjem trendu, naravno ako BH Telekom bude nastavio putem koji ide sada. Ta smjena se nece dogoditi brzo, ali se plasim da ce nakon potpune trzisne liberalizacije njihova rigidnost i nesposobnost vise doci do izrazaja.
Ovo nije moje misljenje, vec cinjenice koje su, kao sto sam rekao, javno dostupne.

Vjerovatno da ima sposobnih ljudi, ali problem je vlada i stranke koje kroz BH Telekom rjesavaju neke svoje privatne probleme i glavni su krivac i za ovaj lopovluk koji se u zadnje vrijeme provlaci po medijima. Ne znam, privatizacija je sigurno pravo rjesenje, ali nije to u interesu ovih kriminalaca.

Ako je mtel zaista poceo da preuzima trziste zbog cega je to tako? da li ovde neko zna malo vise podata o razlikama izmedju ove dvije firme (osim vlasnistva)

Da li je u pitanju modernija tehnologija koju mtel koristi ili mozda je u pitanju bolji menadzment firme, marketing, ili strucnost njihovih inzinjera? ocito je da uticaj iz Srbije je bio pozitivan za mtel pa mozda je u pitanju da su dosli pametniji i sposobniji ljudi nego ovi sto vode BHTel.

Znaci mora biti ipak neki razlog sto mtel preuzima trziste.
milenko

#478 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by milenko »

kad je dodik prodavao telekom mobilnoj srbije, ovi u bhtelekom-u nisu mogli da skontaju da ce se pokriti srbija, bih, crna gora (tamo nisu kupovali vec napravili) u jedinstven komunikacioni prostor, gdje ce recimo, neko iz sandzaka koji zivi u bosni, kupiti ovdasnji mtel broj (aparat skoro za dz daju), odnjet ga rodjaku npr. u novi pazar il' u podgoricu , i pricat sa njim po 11 feninga za minut...to se nije moglo skontat'???? nije se mogao tada naci neki partner koji bi tome parirao????tada, kad su uslovi prodaje bili mnogo bolji nego sada...
chuchumbamayumbe

#479 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by chuchumbamayumbe »

Frankyee wrote:
Lud i ponosan wrote:PA dokazi su ti javno dostupni u recimo finansijskim izvjestajima...

Povecali su broj mobilnih pretplatnika skoro eksponencijalno, ADSL za godinu dana je pridobio 50000 korisnika, 3g mreza koju su izbacili pokriva cijelu drzavu, za razliku od konkurencije i poprilicno su povoljniji i u tom segmentu,.... M:tel je potencijalno vodeca kompanija u sektoru telekomunikacija, prema dosadasnjem trendu, naravno ako BH Telekom bude nastavio putem koji ide sada. Ta smjena se nece dogoditi brzo, ali se plasim da ce nakon potpune trzisne liberalizacije njihova rigidnost i nesposobnost vise doci do izrazaja.
Ovo nije moje misljenje, vec cinjenice koje su, kao sto sam rekao, javno dostupne.

Vjerovatno da ima sposobnih ljudi, ali problem je vlada i stranke koje kroz BH Telekom rjesavaju neke svoje privatne probleme i glavni su krivac i za ovaj lopovluk koji se u zadnje vrijeme provlaci po medijima. Ne znam, privatizacija je sigurno pravo rjesenje, ali nije to u interesu ovih kriminalaca.

Ako je mtel zaista poceo da preuzima trziste zbog cega je to tako? da li ovde neko zna malo vise podata o razlikama izmedju ove dvije firme (osim vlasnistva)

Da li je u pitanju modernija tehnologija koju mtel koristi ili mozda je u pitanju bolji menadzment firme, marketing, ili strucnost njihovih inzinjera? ocito je da uticaj iz Srbije je bio pozitivan za mtel pa mozda je u pitanju da su dosli pametniji i sposobniji ljudi nego ovi sto vode BHTel.

Znaci mora biti ipak neki razlog sto mtel preuzima trziste.
Koliko ja vidim iz komentara u dnevnoj stampi (ono sto nadjem na internetu) i komantara po forumu, BH Telecom je u poprilicnoj stagnaciji (a koliko upratih i nekoliko procenata manja dobit u odnosu na proslu godinu).
Ako ih sada ne trgne malo ova MojaTV (a po svemu sudeci, slabo - vidim po komentarima testera- osim ako ne snize cijene usluge).
Donedavno sam imao osjecaj da BH Telecom radi upravo onoliko koliko mu konkurencija nalaze. Sa MojomTV mi se cini da su ipak oni nacinili prvi korak, nadam se iskreno u pravom smjeru.
Ima li neko podatke za m:tel za ovu godinu, i poredjenje sa prethodnom.
A na stranu sto BH Telecom "muci" zakon o javnim nabavkama. Tako da su se oni silni mobiteli morali nabavljati putem direktnog dogovora sa dobavljacima, aa?
Odem ja da uzmem pretplatu (do sada Ultrash, nemam certifikat).
Hahaha, nidje veze. Lakse izvaditi oruzani list nego postati pretplatnik mobilne u Bh Telecomu. A sto je najzanimljivije, imam 2 fiksna broja na sebi, i ADSL, uredno placanje, ali dzaba.
Treba mi nekakvih potvrda, te iz opstine, te sa biroa, te od firme (a ja nezaposlen ;-) ), itd...
Odem u m:tel. Nema problema, platite odmah 3 pretplate unaprijed, i nemate roaminga prva 3 mjeseca i to je to.
Ipak, nisu imali onaj N78 za koji sam ja zapeo, pa sam tako uzeo samo telefon preko BH Telecoma (na mamin racun), a ostao Ultrash (i pored moje najbolje volje da predjem na pretplatu).
Frankyee

#480 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by Frankyee »

milenko wrote:kad je dodik prodavao telekom mobilnoj srbije, ovi u bhtelekom-u nisu mogli da skontaju da ce se pokriti srbija, bih, crna gora (tamo nisu kupovali vec napravili) u jedinstven komunikacioni prostor, gdje ce recimo, neko iz sandzaka koji zivi u bosni, kupiti ovdasnji mtel broj (aparat skoro za dz daju), odnjet ga rodjaku npr. u novi pazar il' u podgoricu , i pricat sa njim po 11 feninga za minut...to se nije moglo skontat'???? nije se mogao tada naci neki partner koji bi tome parirao????tada, kad su uslovi prodaje bili mnogo bolji nego sada...
Ako je u pitanju stvaranje jedinstvenog prostora to se moglo skontati valjda ali ne mogu vjerovati da je uticaj toliki na poslovanje firme jer ipak vecina stanovnika ne putuje mnogo i nema toliko rodbinskih veza sa Srbijom i CG. Vise bi znacilo povezivanje sa Austijom, Slo, Njemackom, tamo ima gomila nasih ljudi koji rade.

Kakav je kvalitet mreze BH telecoma u poredjenju sa mtelom u vecim gradovima, Sa, BL, TZ. MO naprimjer? Nikada nisam koristio mtel.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#481 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by KatarinaKosaca »

Tržipte telekomunikacija je samo nacionalno dogovorno podijeljeno. Iznimka je to da netko sa Čaršije uzme M-tel. Tako da BIH telecomu ostaje konkurencija samo Air Aba, sa svojim čitavih 250 korisnika :D , među kojima sam i ja, jer ne pada mi na pamet da toj bagri( BIH Telecomu) ostavljam pare.
Ipak, od svega je najjače licemjerje informacija na svim dnevnicima o njihovoj dobiti na kraju godine. Pa ko je ne bi imao sa najskupljim uslugama u Europi i monopolom?
Frankyee

#482 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by Frankyee »

KatarinaKosaca wrote:Tržipte telekomunikacija je samo nacionalno dogovorno podijeljeno. Iznimka je to da netko sa Čaršije uzme M-tel. Tako da BIH telecomu ostaje konkurencija samo Air Aba, sa svojim čitavih 250 korisnika :D , među kojima sam i ja, jer ne pada mi na pamet da toj bagri( BIH Telecomu) ostavljam pare.
Ipak, od svega je najjače licemjerje informacija na svim dnevnicima o njihovoj dobiti na kraju godine. Pa ko je ne bi imao sa najskupljim uslugama u Europi i monopolom?

Nikad nisam cuo da neko koristi Air Aba. kakva je usluga?

Ako je suditi po ovim gore postovima Izgleda da mtel totalno preuzima telekominukacije u BiH,... ako su pametniji i sposobniji onda je to neminovnost. Najveca steta ce biti ako se privatizacija uspori jor par godina i to dovede to toga da vrijednost BH telekoma padne ispod one telekoma RS kad se prodao, .

Ali zanima me da li neko zna kakva je uporedba izmedju BHT i mtela po pitanju tehnologija koju koriste, opreme, propusnosti optickih sistema i slicno. znaci da li je sve pitanje marketinga cijena i odnosa prema kupcima ili je mtel jaci po pitanju same mreze?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#483 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by KatarinaKosaca »

Frankyee wrote: Nikad nisam cuo da neko koristi Air Aba. kakva je usluga?
Nako. Prekine se razgovor, pa opet zoveš, internet moraš paliti i gasiti jer se prekida, ali su ljubazni prema klijentu, vode računa da uvaže svaku reklamaciju i moj je stav da ih treba podržati da ojačaju. Ima tema o njima, pisala sam.
Frankyee

#484 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by Frankyee »

M:tel ima hiljade korisnika i pretplatnika u Sarajevu konkretno,
Otkuda ti ove informacije?

Slijedece godine ce doci do liberalizacije trzista u segmentu mobilne telefonije, tako da cemo biti u mogucnosti koristiti bilo kojeg od tri domaca operatera sa postojecim brojem, dakle sve ostaje isto samo se operater mijenja....
Da li ce to vaziti samo za mobilne operatora? a sta za fiksne linije da li se operatori mogu mijenjati isto kao sa mobilnim operatorima?

Zar u Bih nema vise od tri operatora i kako ce oni da mijenjaju brojeve?
milenko

#485 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by milenko »

Frankyee wrote:
milenko wrote:kad je dodik prodavao telekom mobilnoj srbije, ovi u bhtelekom-u nisu mogli da skontaju da ce se pokriti srbija, bih, crna gora (tamo nisu kupovali vec napravili) u jedinstven komunikacioni prostor, gdje ce recimo, neko iz sandzaka koji zivi u bosni, kupiti ovdasnji mtel broj (aparat skoro za dz daju), odnjet ga rodjaku npr. u novi pazar il' u podgoricu , i pricat sa njim po 11 feninga za minut...to se nije moglo skontat'???? nije se mogao tada naci neki partner koji bi tome parirao????tada, kad su uslovi prodaje bili mnogo bolji nego sada...
Ako je u pitanju stvaranje jedinstvenog prostora to se moglo skontati valjda ali ne mogu vjerovati da je uticaj toliki na poslovanje firme jer ipak vecina stanovnika ne putuje mnogo i nema toliko rodbinskih veza sa Srbijom i CG. Vise bi znacilo povezivanje sa Austijom, Slo, Njemackom, tamo ima gomila nasih ljudi koji rade.

Kakav je kvalitet mreze BH telecoma u poredjenju sa mtelom u vecim gradovima, Sa, BL, TZ. MO naprimjer? Nikada nisam koristio mtel.
to sto kazes za povezivanje, u pravu si 100%...jer jaci bhtelekom meni ko korisniku mtel-a bolje, trudice se da mi vise titraju :D
ovo su dvije postpejd usluge sa istom cijenom 15KM bez pdv-a, cisto za lakse poredjenje...pokrivenost citave bih je manje-vise dobra kod sva 3 operatera, u 5 deka

bhtelekom
Cijene razgovora u domaćem saobraćaju (minuta/ KM)

Pozivi unutar BH Mobile mreže 0,22

Pozivi prema fiksnim mrežama unutar BiH 0,19

Pozivi prema drugim mobilnim mrežama u BiH 0,27

Pozivi unutar grupe (za korisničke grupe od 5 do 15 pretplatničkih brojeva) 0,12

Pozivi unutar grupe (za korisničke grupe sa 16 i više pretplatničkih brojeva) 0,08

Poziv prema NAJ broju 0,11

Slanje SMS poruke prema mrežama unutar BiH 0,06

Slanje SMS poruke prema mrežama izvan BiH 0,14

Slanje SMS poruke prema NAJ broju 0,03

Cijene razgovora u međunarodnom saobraćaju (minuta/KM)

Pozivi prema fiksnim i mobilnim brojevima u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori 0,60

Pozivi prema fiksnim i mobilnim brojevima u ostalim evropskim zemljama 1,31

Pozivi prema fiksnim i mobilnim brojevima u vanevropskim zemljama 1,72

Pozivi prema mrežama: Inmarsat (871, 872, 873, 874), Globalstar (8818) iGlobal Network Antartica (88234) 10,00

U cijene nije uračunat PDV. Obračunska jedinica 10 + 10 sekundi.

mtel

Unutar m:tel mreže(KM/min) 0.20

Drugi mobilni operatori u BiH(KM/min) 0.24

Fiksne mreže u BiH (KM/min) 0.20

Srbija - mobilne i fiksne mreže Telekoma Srbije(KM/min) 0.24

Srbija - ostale mobilne i fiksne mreže (KM/min) 0.48

Crna Gora - m:tel mobilna i fiksna mreža (KM/min) 0.24

Crna Gora - ostale mobilne i fiksne mreža (KM/min) 0.48

Hrvatska (KM/min) 0.48

Evropa (KM/min) 1.30

Svijet (KM/min) 1.70

SMS (bilo gdje) (KM/SMS) 0.06

m:tel prijatel broj (KM/min) 0.06

Bonusi

Pozivi unutar m:tel mreže (minuti) 40

Pozivi prema fiksnim mrežama i BiH (minuti) 20

Pozivi prema drugim mobilnim mrežama u BiH (minuti) -

Broj SMS-ova 60
chuchumbamayumbe

#486 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by chuchumbamayumbe »

@Lud i ponosan...
Sve 3 kompanije se gadjaju ciframa pretplatnika, a nidje veze.
Sto neko rece, podijeli m:tel 20 tisucha kartica na Cholinom koncertu, i odmah racunaju 20k novih pretplatinka. Nidje veze. Isto kao i Eronet, "mobilni operater broj 1 u BiH". Po cemu su oni naj operater broj 1 u BiH?! Nisu vala ni po pokrivensti, smijem se kladiti.
Elem, svi se gadjaju nekim ciframa, milionima maraka, desetinama hiljada pretplatnika.
To je jos uvijek shuplja, sve dok postoji koliko-toliko razgranicenost mobilnih operatera prema nacionalnom kljucu.
Klinac ce ti ga neki Srbin u BL uzeti BHT, ili Hrvat u Listici.
E, sada je dosao m:tel, i usao na podrucje Federacije, agresivnom kampanjom, cijenama i uslugama. Kao sto je "fixna" bilo gdje u FBiH. Nudi li BHT "fixnu" uslugu povratnicima ili bilo kome na podrucju RS?!
Vec rekoh, potpuna liberalizacija koristenja resursa po zakonom propisanoj regulativi, dovesce neminovno do toga (i vec dovodi) da narod ne pita kome ide novac, nego gdje je jeftinije.
BH Telecom je, objektivno, najjaci u svim segmentima, osim u jednom, mozda najvaznjem. Nije privatna kompanija i podlijeze zakonima o javnim nabavkama. Plus sto je to jedan spori mastodont (koji objektivno ima i potencijala i kadrova) i sto se veoma tesko natjera da nesto uradi, dok konkurencija ne dodje za vrat. I BH Telecom stagnira, umjesto da se razvija. Sav onaj rast koji biljezi m:tel, u svim aspektima, mogao je dozivljavati BH Telekom, na ustrb druga 2 operatera, da su sam malo vise okrenuti korisniku, a mnogo manje sebi i politickim mentorima.
M:tel razvaljuje dostupnoscu, brzinom usluge (ne znam za kvalitet), cijenama, prilagodljivoscu. Daleko od toga da ih hvalim, ali od privatizacije je njihov rast eksponencijalan, a BH Telecom stagnira. Eronet definitivno gubi utrku i posustaje, ne vidim kakva buducnost se za njih pise, ali su nisko spali.
Bice zanimljivo.
U svakom slucaju, prica o zlatnim kokama i slicnim nebulozama pada u vodu. Prodati vecinski paket, ostaviti Vladi manji paket (pod uslovom da neko hoce samo 51% udjela) i onda krenuti agresivno i beskompromisno, jer se ima i potencijala i resursa, sto ljudskih, sto objektivnih.
Ne navijam za nikoga, ali ako ec tako mora biti, neka bolji i pametniji pobijedi!
:)
Frankyee

#487 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by Frankyee »

Lud i ponosan wrote:
Frankyee wrote:
M:tel ima hiljade korisnika i pretplatnika u Sarajevu konkretno,
Otkuda ti ove informacije?

Da li ce to vaziti samo za mobilne operatora? a sta za fiksne linije da li se operatori mogu mijenjati isto kao sa mobilnim operatorima?

Zar u Bih nema vise od tri operatora i kako ce oni da mijenjaju brojeve?
Pa mogao si to procitati na raznim poslovnim portalima, u izvjestajima kompanije M:tel, novinama, televiziji... Od prilike je broj korisnika M:tela porastao sa nekih 20 hiljada na 170 hiljada, naravno to se odnosi na FBiH.

Sto se tice fixne telefonije, ne vjerujem da ce skoro ta mogucnost biti dostupna (ako uopste i bude), ali je poslije mobilne telefonije internet slijedeca stavka liberalizacije trzista BiH, odnosno, moces koristiti internet BH Telekoma u RS-u i obratno.

Elem, jel' ti to pises neki seminarski pa si navalio sa tim pitanjima? :D
Cisto imam interes u oblasti komunikacija i pokusavam da razumijem kako to ( navodno) BH T propada a ( opet navodno) mtel raste i jaca. A sto se tice podataka ako mtel zaista ima 170 hiljada korisnika u Federaciji onda je BHt zaista u totalnom raspadu a i neka je ako se zaposljavaju preko veze kao sto na ovoj temi neki kazu.
milenko

#488 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by milenko »

Frankyee wrote: Cisto imam interes u oblasti komunikacija i pokusavam da razumijem kako to ( navodno) BH T propada a ( opet navodno) mtel raste i jaca. A sto se tice podataka ako mtel zaista ima 170 hiljada korisnika u Federaciji onda je BHt zaista u totalnom raspadu a i neka je ako se zaposljavaju preko veze kao sto na ovoj temi neki kazu.
to sto tebe (a i mene) zanima mozes skontati samo ako uporedis cijene akcija jednih i drugih od prije 2 godine i sadasnje. bilo bi to interesantno vidjet' ako neko to moze ovde podastrijeti.
and

#489 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by and »

mtel za 5 godina neće izvaditi pare koje je uložio,a do tada će na tržištu biti i t-com,vip.....neka mtela i konkurencije,da ovi u bh telekomu moraju snižavati cijene i poboljšavati uslugu,što meni kao korisniku odgovara.
mtel malo šilji sa ovim brojem pretplatnika,jer većinu brojeva su dijelili na koncertima.
milenko

#490 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by milenko »

and wrote:mtel za 5 godina neće izvaditi pare koje je uložio,a do tada će na tržištu biti i t-com,vip.....neka mtela i konkurencije,da ovi u bh telekomu moraju snižavati cijene i poboljšavati uslugu,što meni kao korisniku odgovara.
mtel malo šilji sa ovim brojem pretplatnika,jer većinu brojeva su dijelili na koncertima.
i ako za 5 godina izvuku pare napravili su dobar dil, jer to znaci da su izvukli preko 10% profita (na godisnjem nivou) na ulozena sredstva, plus skok vrijednosti dionica mtel korporacije (srbija, bih, crna gora)...a da se silji silji se, sve je to stvar marketinga...a dok t-com, vip ne dodju treba se zapitati koliko ce se izgubiti na vrijednosti i koliko drzava ce zbog mahinacija u medjuvremenu izgubiti...
Frankyee

#491 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by Frankyee »

Steta onda za stanovnistvo i poreske obveznike iz BiH jer ce vecina tog novca iz telecom systema onda da zavrsi kao dobit drzave Srbije ( ako mtel preuzme dominaciju na trzistu). Ali prelijevanje dobiti izvan BiH nije nista novo i u drugim sektorima pa tako ce izgleda biti i ovde.

U svakom slucaju ova vlast ne zasluzuje da upravlja bilo kakvim novcem.
Šaner

#492 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by Šaner »

Frankyee wrote:Steta onda za stanovnistvo i poreske obveznike iz BiH jer ce vecina tog novca iz telecom systema onda da zavrsi kao dobit drzave Srbije ( ako mtel preuzme dominaciju na trzistu). Ali prelijevanje dobiti izvan BiH nije nista novo i u drugim sektorima pa tako ce izgleda biti i ovde.

U svakom slucaju ova vlast ne zasluzuje da upravlja bilo kakvim novcem.
za sve nam kriva vlast, nije vlast kriva nego narod koji vise voli,kupuje,respektuje tudje nego sebe i svoje...mi smo zasluzili da nas progutaju ekonomski nase drage komsije...sve sto trazis to na kraju i dobijes
huble2007

#493 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by huble2007 »

U Dnevniku 2 objavljeni su novi detalji o nezakonitim radnjama u Javnom preduzeću BH Telecom. Ovo je konkretan primjer kako se moćni stavljaju iznad zakona i vladavine prava. Ovaj put radi se o utaji poreza i kršenju Zakona o donacijama, za šta je odgovoran Nadzorni odbor BH Telecoma, ali i resorno federalno ministarstvo.

istraživala Nerminka Emrić

BH Telekom je u 2007. i 2008. godini donosio odluke o donacijama, a da ta sredstva nisu planirana u budžetu tog javnog preduzeća, čime su, prema izvještaju Federalne finansijske policije, prekršili Zakon o donacijama, zbog čega je podnesena krivična prijava za nesavjestan rad i utaju poreza. Samo u te dvije godine takvim nezakonitim radnjama oštetili su budžet Federacije za 974.000 maraka. Iako je sve dokumentovala Federalna finansijska policija, mendžment Telecoma tvrdi da je, u svim godinama od kako je na snagu stupio Zakon o donacijama, u obavezi i koristi tu priliku da budu donatori te su uvrstili sredstva za donacije.

A prema onome što je utvrdila Federalna finansijska policija, u budžet samo za 2007. godinu BH Telecom nije uvrstio milion i 317.000 maraka donacija, što su po Zakonu o donacijama bili dužni. Te novce podijelili su uglavnom raznim ustanovama i udruženjima. I to nije neobično. Normalno je da naša najprofitabilnija kompanija dio dobiti vrati u okruženje u kojem djeluje. Ali najmanju donaciju u 2007. godini, od samo 300 maraka, uručili su tuzlanskom Udruženju stopostotnih ratnih vojnih invalida, a najveću, od 150.000 maraka, Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

Spisak onih kojima je Telecom 2008. godine dodijelio novac mimo zakona proširio se na 157 pravnih lica. Ukupno su podijelili milion i 460.000. Na ovom spisku najniža donacija je 500 maraka. Dali su je Fondaciji Kairos Busovača, a najviša, ponovo 150.000, za Medžlis Islamske zajednice Prijedor. Sve odluke, unatoč tome što nisu odobrene u budžetu, potpisivao je predsjednik Nadzornog odbora BH Telecoma Samir Čaušević. No, ništa Nadzorni odbor ne bi mogao bez Hidajeta Šerbe, koji u ime Vlade Federacije zastupa većinski državni kapital Telecoma. A on je dobivao saglasnost od ministra Naila Šećkanovića. Šećkanovič danas tvrdi da ima tumačenje revizije, pa čak i Ministarstva finansija te Poreske uprave da se donacije i na taj način mogu dijeliti.

A u Zakonu o donacijama jasno stoji da sredstva za donacije moraju biti predviđena budžetom. Ako nisu, mogu se predstaviti kao trošak, a onda smanjuju dobit, a time se i plaća manji porez na dobit. Na potezu je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.
huble2007

#494 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by huble2007 »

U Dnevniku 2 objavljeni su novi detalji o nezakonitim radnjama u Javnom preduzeću BH Telecom. Ovo je konkretan primjer kako se moćni stavljaju iznad zakona i vladavine prava. Ovaj put radi se o utaji poreza i kršenju Zakona o donacijama, za šta je odgovoran Nadzorni odbor BH Telecoma, ali i resorno federalno ministarstvo.

istraživala Nerminka Emrić

BH Telekom je u 2007. i 2008. godini donosio odluke o donacijama, a da ta sredstva nisu planirana u budžetu tog javnog preduzeća, čime su, prema izvještaju Federalne finansijske policije, prekršili Zakon o donacijama, zbog čega je podnesena krivična prijava za nesavjestan rad i utaju poreza. Samo u te dvije godine takvim nezakonitim radnjama oštetili su budžet Federacije za 974.000 maraka. Iako je sve dokumentovala Federalna finansijska policija, mendžment Telecoma tvrdi da je, u svim godinama od kako je na snagu stupio Zakon o donacijama, u obavezi i koristi tu priliku da budu donatori te su uvrstili sredstva za donacije.

A prema onome što je utvrdila Federalna finansijska policija, u budžet samo za 2007. godinu BH Telecom nije uvrstio milion i 317.000 maraka donacija, što su po Zakonu o donacijama bili dužni. Te novce podijelili su uglavnom raznim ustanovama i udruženjima. I to nije neobično. Normalno je da naša najprofitabilnija kompanija dio dobiti vrati u okruženje u kojem djeluje. Ali najmanju donaciju u 2007. godini, od samo 300 maraka, uručili su tuzlanskom Udruženju stopostotnih ratnih vojnih invalida, a najveću, od 150.000 maraka, Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

Spisak onih kojima je Telecom 2008. godine dodijelio novac mimo zakona proširio se na 157 pravnih lica. Ukupno su podijelili milion i 460.000. Na ovom spisku najniža donacija je 500 maraka. Dali su je Fondaciji Kairos Busovača, a najviša, ponovo 150.000, za Medžlis Islamske zajednice Prijedor. Sve odluke, unatoč tome što nisu odobrene u budžetu, potpisivao je predsjednik Nadzornog odbora BH Telecoma Samir Čaušević. No, ništa Nadzorni odbor ne bi mogao bez Hidajeta Šerbe, koji u ime Vlade Federacije zastupa većinski državni kapital Telecoma. A on je dobivao saglasnost od ministra Naila Šećkanovića. Šećkanovič danas tvrdi da ima tumačenje revizije, pa čak i Ministarstva finansija te Poreske uprave da se donacije i na taj način mogu dijeliti.

A u Zakonu o donacijama jasno stoji da sredstva za donacije moraju biti predviđena budžetom. Ako nisu, mogu se predstaviti kao trošak, a onda smanjuju dobit, a time se i plaća manji porez na dobit. Na potezu je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.
suzzana

#495 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by suzzana »

ma ovo nije istinaa...svi oni klanjau u begovoj petkomm
puz_u_salati

#497 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by puz_u_salati »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/vla ... /180207110

Zna li se kada bi privatizacija mogla krenuti? Pretpostavljam odmah nakon izbora. Biće otkaza ko u priči.
lajkujMe

#498 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by lajkujMe »

Telecom se mora prodati cisto da se rastjera bagra iz njega ko sto neko nekad rece jedinobh telecomu nema ljubavnih afera svi su rodjaci, kumovi i braca i sestre
karanana

#499 Re: BH TELECOM:PRIVATIZACIJA I RODJACKO-LJUBAVNA SISTEMATIZACIJA

Post by karanana »

ne bi se bas ni u to kladio kad su afere u pitanju.

36 hiljada trosak plata po uposlenom. je li dobro racunam da je onda prosjecna neto plata oko 1800 plus oko 70% doprinosi sto izadje na oko 3 hiljade mjesecno?
Post Reply