MORALNOST BEZ BOGA
- quasar
- bandini
#477 Re: MORALNOST BEZ BOGA
pametno zbori kokicar 
- Callahan44
#478 Re: MORALNOST BEZ BOGA
granica iskusenja jest za svakog covjeka razlicita, bio on vjernik ili ne bio
ali da bismo pricali o iskusenju, moramo znati gdje su granice
jer sto je za nekog iskusenje, za nekog je uzitak, a za nekog treceg nije ni jedno ni drugo
tako recimo gajba pive je za nekog muslimana iskusenje, popio bi on, al zna da mu je zabranjeno, pa se hrve sam sa sobom hoce li ili nece
za nekog krscanina, to uopce nije iskusenje jer on ne vjeruje da je Kur'an Objava od Boga i ne misli da se treba pridrzzavati pravila koja iz njega slijede
neko ko nikako ne vjeruje u Boga i da je alkohol zabranjen, njemu je to pravi uzitak bas kao i onom krscaninu ili Zidovu
a neko opet ne voli pivo pa mu to ne predstavlja niti iskusenje niti uzitak niti ista u zivotu
a neko je opet na tolikom stupnju vjere da mu to pivo ne predstavlja iskusenje, nego u tome samo vidi haram kojeg se treba kloniti i od kojeg je mnogo ljudi stradalo
itd.
dakle, ne mozemo pricati o iskusenjima prije nego sto utvrdimo granice
a granice su kako vidimo razlicite
ovdje pricamo o utvrdjivanju granica onih koji ne drze da se treba cuvati unutar granica koje je Bog odredio
dakle, pitanje je kako i na koji nacin da odredimo te granice
da li po principu, JA mislim da bi trebalo ovako ili onako... ili da uzmemo nekog filozofa ili knjizevnika ili naucnika i njihovo misljenje kao relevantnu bazu... ili mozda ima neki treci nacin - da se skupe predstavnici ljudi pa da se dogovore oko toga sta je moralno a sta nije
dakle, pustite se sad vjernika, njihov moral znamo u cemu se temelji
tema je MORALNOST BEZ BOGA
moje je pitanje na cemu se temelji moralnost ateista
jer sto je za nekog iskusenje, za nekog je uzitak, a za nekog treceg nije ni jedno ni drugo
tako recimo gajba pive je za nekog muslimana iskusenje, popio bi on, al zna da mu je zabranjeno, pa se hrve sam sa sobom hoce li ili nece
za nekog krscanina, to uopce nije iskusenje jer on ne vjeruje da je Kur'an Objava od Boga i ne misli da se treba pridrzzavati pravila koja iz njega slijede
neko ko nikako ne vjeruje u Boga i da je alkohol zabranjen, njemu je to pravi uzitak bas kao i onom krscaninu ili Zidovu
a neko opet ne voli pivo pa mu to ne predstavlja niti iskusenje niti uzitak niti ista u zivotu
a neko je opet na tolikom stupnju vjere da mu to pivo ne predstavlja iskusenje, nego u tome samo vidi haram kojeg se treba kloniti i od kojeg je mnogo ljudi stradalo
itd.
ovdje pricamo o utvrdjivanju granica onih koji ne drze da se treba cuvati unutar granica koje je Bog odredio
da li po principu, JA mislim da bi trebalo ovako ili onako... ili da uzmemo nekog filozofa ili knjizevnika ili naucnika i njihovo misljenje kao relevantnu bazu... ili mozda ima neki treci nacin - da se skupe predstavnici ljudi pa da se dogovore oko toga sta je moralno a sta nije
quasar wrote: Eh, sad se ti zapitaj medju tim tvojim vjernicima koja je njihova granica iskusenja, a ja znam da je vecini vrlo niska. Prvi vjerski sluzbenici nece opijelo, dzenazu, ili bilo kakav obred da urade bez da mu tutnes u dzep dvije-tri svoje dnevnice. Nigdje u knjigama nema da to treba biti profesija. Koga se oni boje? Nikoga, ja ti kazem, nego samo farbaju narod.
- bandini
#479 Re: MORALNOST BEZ BOGA
[quote="Callahan44"]granica iskusenja jest za svakog covjeka razlicita, bio on vjernik ili ne bio
itd.
temelji se na tome da imam mozak, da ne zelim da nekom uradim nesto sto ne bi volio da se desi meni
sto smatram da nismo toliko bijedni da radimo dobro samo da ne bi bili kaznjeni
itd.
temelji se na tome da imam mozak, da ne zelim da nekom uradim nesto sto ne bi volio da se desi meni
- Callahan44
#481 Re: MORALNOST BEZ BOGA
za pocetak, brkas dustvena i fizikalna pravila
fizikalnim pravilima odredjeno je funkcioniranje cijele prirode
drustvenim previlima odredjeni su odnosi prema Tvorcu, medjuljudski odnosi i odnosi ljudi prema prirodi
zanemarujuci svu silinu lazi i gluposti koje si iznio bez ikakve argumentacije, po principu ZEKO REKO, iz tvoga cu posta izdvojiti samo jednu stvar koja je dovoljna da osvijetli tvoju neupucenost u ono o cemu zelis da razgovaras. Tvrdis naime da je Bog dao koncesiju za unistavanje prirode. Pasce jedno, to je laz koja prelazi svaku granicu!
Dakle, osim sto si dovoljno bahat da lazes na Boga i na Njegove poslanike, nezainteresiran si da se informiras o stvari prije nego sto udjes u raspravu. Nadji mi gdje to i u kojoj Objavi pise da je covjeku dano da unistava ono sto mu je povjereno na cuvanje. Naprotiv, unistavanje prirode po prvi put se javlja kao posljedica novovjekovnog ucenja s Descartesom na celu, onog ucenja koje se uz zamah renesanse oslobodilo crkvenih stega te resetovalo sve vazece vrijednosti i uskladilo ih s onima koji pogoduju covjeku. Znanje je moc, to je novovjekovna krilatica koja je utrla put industrijskim revolucijama i dala koncesiju covjeku da podjarmi prirodu i iscijedi je do kraja na svoju vlastitu stetu, tako da danas imamo svijet ovakav kakav imamo, i tendencije su da ce se stvari jos pogorsavati.
Ali sve to skupa nije tema, tema je: na cemu evo ovaj danasnji covjek zasniva svoj moral, a da to nije vjera?
Koje su granice tog morala? Da li se one mijenjaju i kako? Ko je zaduzen da kaze kada i kako pomjeriti neku granicu? Sta ako se dvojica ne slazu oko neke stvari, koje je to mjerilo koje ce odrediti ko je od njih u pravu?
fizikalnim pravilima odredjeno je funkcioniranje cijele prirode
drustvenim previlima odredjeni su odnosi prema Tvorcu, medjuljudski odnosi i odnosi ljudi prema prirodi
zanemarujuci svu silinu lazi i gluposti koje si iznio bez ikakve argumentacije, po principu ZEKO REKO, iz tvoga cu posta izdvojiti samo jednu stvar koja je dovoljna da osvijetli tvoju neupucenost u ono o cemu zelis da razgovaras. Tvrdis naime da je Bog dao koncesiju za unistavanje prirode. Pasce jedno, to je laz koja prelazi svaku granicu!
Dakle, osim sto si dovoljno bahat da lazes na Boga i na Njegove poslanike, nezainteresiran si da se informiras o stvari prije nego sto udjes u raspravu. Nadji mi gdje to i u kojoj Objavi pise da je covjeku dano da unistava ono sto mu je povjereno na cuvanje. Naprotiv, unistavanje prirode po prvi put se javlja kao posljedica novovjekovnog ucenja s Descartesom na celu, onog ucenja koje se uz zamah renesanse oslobodilo crkvenih stega te resetovalo sve vazece vrijednosti i uskladilo ih s onima koji pogoduju covjeku. Znanje je moc, to je novovjekovna krilatica koja je utrla put industrijskim revolucijama i dala koncesiju covjeku da podjarmi prirodu i iscijedi je do kraja na svoju vlastitu stetu, tako da danas imamo svijet ovakav kakav imamo, i tendencije su da ce se stvari jos pogorsavati.
Ali sve to skupa nije tema, tema je: na cemu evo ovaj danasnji covjek zasniva svoj moral, a da to nije vjera?
Koje su granice tog morala? Da li se one mijenjaju i kako? Ko je zaduzen da kaze kada i kako pomjeriti neku granicu? Sta ako se dvojica ne slazu oko neke stvari, koje je to mjerilo koje ce odrediti ko je od njih u pravu?
kukuruz_kokicar wrote:Hajmo se malo igrati Boga, pa zamisliti to svemoguće biće koje je prije 15 milijardi godina stvorilo sve ono što ne znamo kako je nastalo - energiju tj. materiju i nepromjenjive i međusobno usklađene fizikalne zakonitosti koje vladaju našim jedinim poznatim Univerzumom. Nemamo drugog objašnjenja za to, pa mi ne smeta da Boga privremeno angažujemo za to.
Pa je onda uz možebiti Božiju pomoć (mada nam u ovome i nije plaho potrebna) prije 2 milijarde godina nastao i prvi život na Zemlji, koji da bi mogao opstati u svijetu usklađenih zakona fizike - je nužno morao biti usklađen u odnosu na iste zakonitosti. Tako su se stekli uslovi za nastanak i razvoj biljaka koje su crpile izvore neorganske energije za svoj opstanak (energija sunca, gravitacija, minerali). Neke od biljaka su postale još uspješnije iskorištavajući nus proizvode drugih jedinki pa su se razvili i prvi eko sistemi.
Druga grana živog svijeta se zove životinjama, koje su se morale prilagoditi postojećim biljnim vrstama kako bi koristili energiju zarobljenu u organskoj materiji biljaka. Možemo li već u primjeru ovakog oblika života govoriti o moralu - kao kodeksu živog svijeta da u usklađen sa postojećim živim svijetom maksimizira svoj dobitak ne narušavajući značajno postojeće eko sisteme.
Svako narušavanje je bivalo 'kažnjeno' samim nestankom životnih formi koje su do kraja uništavale svoju životnu sredinu odn, preživljavanjem onih koji su imali 'bolji' odnos prema svojoj okolini. Da li su takva pravila moral?
Ako posmatramo ove zakonitosti bez ovakvog uvoda i predznanja - neko može reći i EVO DOKAZA: Vidite kako je mudri Bog stvorio sva bića sa 'ugrađenim' pravilima kojima štite sebe sarađujući sa drugim. To je Božije davanje!
Pitanje je samo da li nam je Bog potreban u ovoj 'jednačini'?
Po meni je apsolutno nepotreban, a pogotovo je nepotreban kao antropocentrična i samim time redukovana metafora za kreatora svih pravila koja postoje u svijetu. Mojsije se prvi dosjetio pa je tom svom Bogu 'uvalio' u ruke čekić i stijenu kako bi mu o svom trošku uklesao univerzalna moralna pravila.
'Bogu' se tako svidio taj zadatak i Mojsijeva tj. ljudska ljubav prema njemu, da se malo zanio pa izdigao ljude iznad svog materijalnog svijeta tj. prirode i dao im koncesiju da uništava prirodu kako i kada hoće. Onu istu prirodu koja je iznjedrila prva pravila o čuvanju potomstva, saradnji unutar i između zajednica itd.
Jedina kvalitativna razlika između morala nas ljudi i ostalog živog svijeta je da mi o svojim pravilima ponašanja možemo razmišljati i mijenjati ih po potrebi preko noći.
Da li su te Mojsijeve okamenjene zapovijedi mogle nastati kao posljedica čovjekovog razuma i iskustva?
Nesumnjivo jesu i zamišljati takvog Boga-klesara kako kleše kamenčinu je ravno zamišljanju čovjeka koji će umjesto glasom - lavežom, plaženjem jezika ili griženjem za vrat - učiti psa da sjedne.
Stvar postaje još zanimljivija kada osnovnom setu 'Božijih' pravila dodamo i niz materijalnih pogrešaka (da ne kažem laži) u opisu nastanka svijeta i to sve začinimo sasvim nebitnim i u nekoj mjeri degutantnim uputstvima i objašnjenjima:
- koji čovjek je posljednji ultimativni donosilac Božijih pravila,
- kako i kada se moliti, kada raditi-a kada se odmarati,
- kako trgovati, a kako tretirati roblje - a kako žene (u nekim interpretacijama i ne postoji neka velika razlika među njima),
- koga i kako ubijati,
- šta jesti i kojom rukom jesti - a kojom guzicu brisati,
...
E sada priča o moralu 'svetih kamenih ploča' prestaje biti samo čudna i nevjerovatna nego postaje smiješna i žalosna.
Žalosna je prenstveno zbog toga jer su takva, u suštini besmislena i nebitna, pravila postala osnovni uzrok vjerskih neslaganja i ratova među vjernicima, uništenja prirode i gaženja naših prirodom i razumom nametnutih moralnih ograda - a svi se pokrivajući navodno neupitnim i za sva vremena okamenjenim pravilima - koja su u međuvremenu (100 mu gromova!) uništena. Čudno za Boga da je dozvolio tako nešto, ali nejse ko sam ja da ga to pitam.
Zaključak ... čini mi se da smo takvim slijepim prihvatanjem religijom ustoličenog antropocentričnog morala popljuvali sav moralna pravila (čitaj pravila ponašanja) na svijetu koja su nesumnjivo postojala i prije nas, Univerzum sam (ko voli neka čita i Boga) i na kraju hraknusmo i ono zrnce razuma koji imamo.
Last edited by Callahan44 on 31/07/2011 18:12, edited 1 time in total.
- Callahan44
#482 Re: MORALNOST BEZ BOGA
ne cini drugom sto ne zelis sebi je ono s cim je Isus dosao medju ljude
i to je recimo stav koji ja u potpunosti podrzavam
ali to samo po sebi nije dovoljno da bi se definiralo moralno ponasanje
jer, i neko drugi ima mozak i neko drugi ima drukcije shvacanje od tvog sta je to sto bi zelio ili ne bi zelio da njemu neko drugi nesto napravi
dakle, nije moral stvar tebe ili mene, nego je to nesto sto bi svim ljudima trebalo biti zajednicko
mozemo uzeti neki jednostavan primjer, evo recimo otkrivenost ili pokrivenost ljudskog tijela u javnosti
1. neko misli da bi bilo stravicno kada bi ljudi hodali gologuzi po gradu
2. neki misle da je to ok samo na nudistickim plazama
3. a neki misle da se ljudi trebaju odijevati u skladu s prostorome i vremenom
sto se vjernika tice, njima je to propisano i oni tu nemaju sta puno razmisljati, tako da cemo njih ostaviti po strani
mene zanima koje je mjerilo kojeg bi se pridrzavali dvojica ateista koji imaju razlicite poglede na konkretan primjer
koji je od njih vise u pravu, koji je od njih najmoralniji, 1, 2 ili 3?
podsjecam, svi su pametni ljudi i imaju mozak, samo imaju razlicite svjetonazore
jer, i neko drugi ima mozak i neko drugi ima drukcije shvacanje od tvog sta je to sto bi zelio ili ne bi zelio da njemu neko drugi nesto napravi
dakle, nije moral stvar tebe ili mene, nego je to nesto sto bi svim ljudima trebalo biti zajednicko
mozemo uzeti neki jednostavan primjer, evo recimo otkrivenost ili pokrivenost ljudskog tijela u javnosti
sto se vjernika tice, njima je to propisano i oni tu nemaju sta puno razmisljati, tako da cemo njih ostaviti po strani
mene zanima koje je mjerilo kojeg bi se pridrzavali dvojica ateista koji imaju razlicite poglede na konkretan primjer
podsjecam, svi su pametni ljudi i imaju mozak, samo imaju razlicite svjetonazore
bandini wrote:
- bandini
#483 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Callahan44 wrote:ne cini drugom sto ne zelis sebi je ono s cim je Isus dosao medju ljude
bandini wrote:
eh pa najbolje bi bilo da se svi ljudi radjaju dobri al to jednostavno nije tako
zato postoje zemaljski zakoni koji odredjuju sta je ispravno a sta ne
mene licno vodi moja savjest i moji principi
preko kojih ne bi presao cak i kad me ne bi stigla ni bozija ni zemaljska kazna
za druge ne mogu pricati
- quasar
#484 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Pa bolan kalahan, kakvi su ti to primjeri? Jel normalno da ljudi hodaju gologuzi po gradu? Jesu li se poceli oblaciti i prije nego su "upoznali" boga i religije? Naravno da je neprihvatljivo za vecinu populacije nudizam u javnosti. Naravno da i to spada u ono "sto ja ne zelim..."
Mozda bih volio vidjeti zgodne cure bez odjece, ali onda u to spada da moram gledati i bakice i mudonje... dakle radije cemo se oblaciti...
Mi smo socijalna bica i svi mi uz normalan odgoj (izuzecemo besprizorne roditelje i zlostavljanja) imamo urodjen osjecaj sta je dobro a sta lose. To je empatija. osobina koju smo morali razviti kao socijalna bica. Evolucija je to donijela.
Ah da, sa tvog stanovista evolucija je nedokazana izmisljotina....
Mozda bih volio vidjeti zgodne cure bez odjece, ali onda u to spada da moram gledati i bakice i mudonje... dakle radije cemo se oblaciti...
Mi smo socijalna bica i svi mi uz normalan odgoj (izuzecemo besprizorne roditelje i zlostavljanja) imamo urodjen osjecaj sta je dobro a sta lose. To je empatija. osobina koju smo morali razviti kao socijalna bica. Evolucija je to donijela.
Ah da, sa tvog stanovista evolucija je nedokazana izmisljotina....
- kukuruz_kokicar
#485 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Glede tebe @Kalahan i posta gdje me nazivaš paščetom:
Je li te takvom jeziku vjera ili boabo naučio? Nadam se da nije niko i da je to tvoja izmišljotina, ali eto red je da pitam.
Hajde ti lijepo ta tvoja 'univerzalna' moralna pravila uskladi sa svojim džematlijama, pa kršćanima, pa jevrejima, manihejcima, zaratustrijancima, budistima, bahajama, šiitima, druzima, šintoistima itd.- pa mi se opet javi na temu vrhovnog morala i Boga i ko je ovozemaljski tumač tih pravila. Ako se i usput pobijete - neće vam biti prvi put. Ne vjerujem, da će iko ko pogine u toj svetoj borbi upoznati svog Boga. Eto ti probaj - možda ti se posreći.
Do tada vozdrica! Ja dotad imam pune ruke posla da sa divljenjem i poštovanjem posmatram svijet u kojem živim i ne činim zlo drugome jer nisam takve građe kao ni većina ljudi - razumom i empatijom obdarenih.
Je li te takvom jeziku vjera ili boabo naučio? Nadam se da nije niko i da je to tvoja izmišljotina, ali eto red je da pitam.
Hajde ti lijepo ta tvoja 'univerzalna' moralna pravila uskladi sa svojim džematlijama, pa kršćanima, pa jevrejima, manihejcima, zaratustrijancima, budistima, bahajama, šiitima, druzima, šintoistima itd.- pa mi se opet javi na temu vrhovnog morala i Boga i ko je ovozemaljski tumač tih pravila. Ako se i usput pobijete - neće vam biti prvi put. Ne vjerujem, da će iko ko pogine u toj svetoj borbi upoznati svog Boga. Eto ti probaj - možda ti se posreći.
Do tada vozdrica! Ja dotad imam pune ruke posla da sa divljenjem i poštovanjem posmatram svijet u kojem živim i ne činim zlo drugome jer nisam takve građe kao ni većina ljudi - razumom i empatijom obdarenih.
Last edited by kukuruz_kokicar on 31/07/2011 20:13, edited 1 time in total.
- River_isle
#486 Re: MORALNOST BEZ BOGA
@ guasar -
@ kukuruz_kokicar
Wiki -
@ Callahan44 - da sam ateista vjerovatno bih se vodila zakonom drzave u kojoj zivim. mana tog sistema je sto zakoni variraju od drzave do drzave. recimo prodaja marihuane u Holandiji je legalna i nije nemoralno prodati je punoljetnoj osobi. ja, vjerski i razumski, smatram da je nemoralno prodavati bilo sta sto moze naskoditi zivotu zivog bica. kada bi postojao univerzalni kodeks morala, bilo bi jednostavno - ovako: kud koji mili moji.
@ kukuruz_kokicar
Ako se i usput pobijete - neće vam biti prvi put. Ne vjerujem, da će iko ko pogine u toj svetoj borbi upoznati svog Boga.
Wiki -
Moral je skup nepisanih pravila i običaja koji utvrđuju međuljudske odnose i prosuđuju šta je dobro, a šta zlo. Definiše se kao oblik društvene svesti, sistem običaja, navika, normi. Moral je relativan, jer nije isti u svim društvenim grupama i istorijskim periodima. Centralne vrednosti morala su: dobro, ispravno i pravedno.
@ Callahan44 - da sam ateista vjerovatno bih se vodila zakonom drzave u kojoj zivim. mana tog sistema je sto zakoni variraju od drzave do drzave. recimo prodaja marihuane u Holandiji je legalna i nije nemoralno prodati je punoljetnoj osobi. ja, vjerski i razumski, smatram da je nemoralno prodavati bilo sta sto moze naskoditi zivotu zivog bica. kada bi postojao univerzalni kodeks morala, bilo bi jednostavno - ovako: kud koji mili moji.
-
Great Cornholio
#487 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Moralno bi bilo sve ono što ni na kji način ne može zdravlju čovjeka. Ramazanski post, odsijecanje ruku za krađu, zabranjivanje zadovoljavanje seksualnog nagona, i sl. su stvari koje mogu nauditi zdravlju čovjeka 
- bandini
#488 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Great Cornholio wrote:Moralno bi bilo sve ono što ni na kji način ne može zdravlju čovjeka. Ramazanski post, odsijecanje ruku za krađu, zabranjivanje zadovoljavanje seksualnog nagona, i sl. su stvari koje mogu nauditi zdravlju čovjeka
zamisli tuge, ne mozes zadovoljiti seksualni nagon jer je nemoralno, pa ti onda jos odsjeku i ruku da se ne mozes sam zadovoljit
jebes takav zivot
-
Great Cornholio
#489 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Par zar i za samozodovaljavanje ruke letebandini wrote: zamisli tuge, ne mozes zadovoljiti seksualni nagon jer je nemoralno, pa ti onda jos odsjeku i ruku da se ne mozes sam zadovoljit
jebes takav zivot
- bandini
#490 Re: MORALNOST BEZ BOGA
grijeh je i toGreat Cornholio wrote:Par zar i za samozodovaljavanje ruke letebandini wrote: zamisli tuge, ne mozes zadovoljiti seksualni nagon jer je nemoralno, pa ti onda jos odsjeku i ruku da se ne mozes sam zadovoljit
jebes takav zivotKoji je to bog naredio
![]()
sad ne znam jel ide ruka al ne gledaju to blagonaklono
a koji je bog to naredio i ja se pitam
- River_isle
#491 Re: MORALNOST BEZ BOGA
bila je super situacija. jednom prilikom moj prijatelj i casna sestra su razgovarali o seksualnosti; casna se zanimala kako je to u islamu, da li je zabranjeno prije braka i vjerskim sluzbenicima imati odnose na sta je moj prijatelj odgovorio: ma jok, to je kod nas sevap 
treba se prvo informisati pa onda forumati
- kukuruz_kokicar
#492 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Nećemo tako 'Dino', Kalahan duboko vjeruje da je on i njegovo viđenje svijeta jedino ispravno. Ako ne može dokazati svoje argumente - onda se sagovornik kategorizira kao pašče i vjerovatno shodno tome i nemam pravo na život i mišljenje. Ostaje samo pitanje - otkud on crpi takav način izražavanja svog 'humanizma' i morala? Većina religija i ima to skriveno tumačenje reduciranog "humanizma" iskazan kroz pravilo "Budi human prema bratu u vjeri - ostalo su nevjernička paščad - pa ti radi sa njima šta hoćeš".River_isle wrote:@ guasar -Mozda bih volio vidjeti zgodne cure bez odjece, ali onda u to spada da moram gledati i bakice i mudonje... dakle radije cemo se oblaciti...![]()
@ kukuruz_kokicarAko se i usput pobijete - neće vam biti prvi put. Ne vjerujem, da će iko ko pogine u toj svetoj borbi upoznati svog Boga.![]()
Wiki -Moral je skup nepisanih pravila i običaja koji utvrđuju međuljudske odnose i prosuđuju šta je dobro, a šta zlo. Definiše se kao oblik društvene svesti, sistem običaja, navika, normi. Moral je relativan, jer nije isti u svim društvenim grupama i istorijskim periodima. Centralne vrednosti morala su: dobro, ispravno i pravedno.![]()
-
Great Cornholio
#493 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ko će ga znati, ima ti tih bogova koliko ti Bog 'oće'bandini wrote:grijeh je i toGreat Cornholio wrote:Par zar i za samozodovaljavanje ruke letebandini wrote: zamisli tuge, ne mozes zadovoljiti seksualni nagon jer je nemoralno, pa ti onda jos odsjeku i ruku da se ne mozes sam zadovoljit
jebes takav zivotKoji je to bog naredio
![]()
a koji je bog to naredio i ja se pitam
- bandini
#494 Re: MORALNOST BEZ BOGA
River_isle wrote:bila je super situacija. jednom prilikom moj prijatelj i casna sestra su razgovarali o seksualnosti; casna se zanimala kako je to u islamu, da li je zabranjeno prije braka i vjerskim sluzbenicima imati odnose na sta je moj prijatelj odgovorio: ma jok, to je kod nas sevap
mozda sam ja glup al ti govoris da je vjerskim sluzbenicima dozvoljen seks prije braka u islamu???
- bandini
#495 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Par zar i za samozodovaljavanje ruke lete
Koji je to bog naredio
[/quote]
grijeh je i to
a koji je bog to naredio i ja se pitam[/quote]
Ko će ga znati, ima ti tih bogova koliko ti Bog 'oće'
[/quote]
a i to sto kazes
u sustini ja nemam nista protiv vjernika (nista efikasno)
salim se fakat
al me nervira kada pocnu da te uvjeravaju da je njihov pogled na zivot i svijet jedini ispravan
ok ti vjerujes, pusti mene da budem nevjernik i svi sretni
ja nikog ne uvjeravam da postane ateista
evo ova kolegica je napisala da puno vise povjerenja ima u vjernike
a ja kad vidim sta rade ovi nasi "vjernici" u prvim saffovima sav se najezim
grijeh je i to
a koji je bog to naredio i ja se pitam[/quote]
Ko će ga znati, ima ti tih bogova koliko ti Bog 'oće'
a i to sto kazes
u sustini ja nemam nista protiv vjernika (nista efikasno)
al me nervira kada pocnu da te uvjeravaju da je njihov pogled na zivot i svijet jedini ispravan
-
Great Cornholio
#496 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Meni je ova časna sestra sumnjiva, nešto se ona previše raspitujebandini wrote:River_isle wrote:bila je super situacija. jednom prilikom moj prijatelj i casna sestra su razgovarali o seksualnosti; casna se zanimala kako je to u islamu, da li je zabranjeno prije braka i vjerskim sluzbenicima imati odnose na sta je moj prijatelj odgovorio: ma jok, to je kod nas sevap
mozda sam ja glup al ti govoris da je vjerskim sluzbenicima dozvoljen seks prije braka u islamu???
- River_isle
#497 Re: MORALNOST BEZ BOGA
moralno je lijepo govoriti, pa bi se dalo raspravljati da li je gore za covjeka reci da je zivotinja ili smatrati normalnim da se ljudi pobiju medju sobom kao zivotinje :skukuruz_kokicar wrote: Nećemo tako 'Dino', Kalahan duboko vjeruje da je on i njegovo viđenje svijeta jedino ispravno. Ako ne može dokazati svoje argumente - onda se sagovornik kategorizira kao pašče i vjerovatno shodno tome i nemam pravo na život i mišljenje. Ostaje samo pitanje - otkud on crpi takav način izražavanja svog 'humanizma' i morala? Većina religija i ima to skriveno tumačenje reduciranog "humanizma" iskazan kroz pravilo "Budi human prema bratu u vjeri - ostalo su nevjernička paščad - pa ti radi sa njima šta hoćeš".
kako god, treba se dobro uputiti prije nego se tema zapocne. imala sam privilegiju biti u drustvu ljudi veoma sirokih shvatanja koji su citali sve vjerske i drustvene knjige bez predrasuda. ovakva tema sa njima bila je intelektuali razgovor u kojiam sam uzivala, a ne povlacenje konopca na jednu ili drugu stranu. to je ono sto najvise zamjerim ovom forumu i nama koji smo na njemu, sto imamo potrebu nesto dokazivati, a da to nije ni cilj ni svrha foruma.
@ bandini ako imas zelju da saznas vise o islamu mogu ti preporuciti sta da procitas. ako zelis neki odgovor od mene posalji pp, ne bih da odskacemo od teme.
-
Great Cornholio
#498 Re: MORALNOST BEZ BOGA
nek se oni usaglase čiji je bog u pravu, pa onda možemo ozbiljno pričatbandini wrote: a i to sto kazes
u sustini ja nemam nista protiv vjernika (nista efikasno)![]()
![]()
salim se fakat
U mom selu mutevelija krao iz sergije, a nije vjerski fanatik
- bandini
#499 Re: MORALNOST BEZ BOGA
o islamu sam dosta citao kao i o drugim vjerama al ovo prvi put cujem zaistaRiver_isle wrote:moralno je lijepo govoriti, pa bi se dalo raspravljati da li je gore za covjeka reci da je zivotinja ili smatrati normalnim da se ljudi pobiju medju sobom kao zivotinje :skukuruz_kokicar wrote: Nećemo tako 'Dino', Kalahan duboko vjeruje da je on i njegovo viđenje svijeta jedino ispravno. Ako ne može dokazati svoje argumente - onda se sagovornik kategorizira kao pašče i vjerovatno shodno tome i nemam pravo na život i mišljenje. Ostaje samo pitanje - otkud on crpi takav način izražavanja svog 'humanizma' i morala? Većina religija i ima to skriveno tumačenje reduciranog "humanizma" iskazan kroz pravilo "Budi human prema bratu u vjeri - ostalo su nevjernička paščad - pa ti radi sa njima šta hoćeš".
kako god, treba se dobro uputiti prije nego se tema zapocne. imala sam privilegiju biti u drustvu ljudi veoma sirokih shvatanja koji su citali sve vjerske i drustvene knjige bez predrasuda. ovakva tema sa njima bila je intelektuali razgovor u kojiam sam uzivala, a ne povlacenje konopca na jednu ili drugu stranu. to je ono sto najvise zamjerim ovom forumu i nama koji smo na njemu, sto imamo potrebu nesto dokazivati, a da to nije ni cilj ni svrha foruma.
@ bandini ako imas zelju da saznas vise o islamu mogu ti preporuciti sta da procitas. ako zelis neki odgovor od mene posalji pp, ne bih da odskacemo od teme.
evo konkretno pitanje
jer fakat ne mogu da vjerujem da hodze mogu da imaju seksualne odnose prije braka
ako mozes da mi pojasnis
mozes i na pp a mozes i ovdje vjerujem da ima jos ljudi koje zanima
kad smo vec otisli u off moze i ovo proci
- bandini
#500 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Great Cornholio wrote:nek se oni usaglase čiji je bog u pravu, pa onda možemo ozbiljno pričatbandini wrote: a i to sto kazes
u sustini ja nemam nista protiv vjernika (nista efikasno)![]()
![]()
salim se fakat
a ja kad vidim sta rade ovi nasi "vjernici" u prvim saffovima sav se najezim![]()
U mom selu mutevelija krao iz sergije, a nije vjerski fanatik![]()
e svasta cu cut ovdje