ChatGPT - ozbiljna tema

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Hakiz

#476 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Hakiz »

shape of despair wrote: 08/10/2025 15:29 Kako se zapravo pokaže sva glupost AI alata samo kad zaroviš malo dublje.
Rješavam jedan problem već danima, na preporuku GPT-a, a preporuke su logične i čak većini ljudi nepotrebne, ali zbog nekih finesa sam zatražio pomoć, pokušavam doći do rješenja.
Znači danima na tome radim, pomalo, postavim par pitanja dobijem koristan savjet i pićim dalje.
Problem nastaje što za svaki savjet koji sam dobio idući dan dobivam sličan ali zapravo konkretno potpuno drugačiji. S obzirom kako koncipiram pitanje tako me i GPT zapravo zajebava.
Uvijek počinje rečenicom tipa: super, dobro si to skontao, shvatio, istražio. Pa što mi ti odma nisi predložio glupane.
Onda jedan dan piše jedno, drugi dan drugo totalno, al hinja prava, sve ti ga nafino.
Jedan dan mi predložio to i to tako i tako, i to je kao idealno tako, nemože bolje.
Ja mu postavim pitanje a šta ako uradim tako i tako (skontam i ja sam idući dan), onda ide pisanija: bravo, to je bolje rješenje, genijalno, i onda me nasavjetuje oko toga.
Onda kad odradim tu genijalnost i skontam da baš i nije neka, i kažem GPT-u da i nije nešto, on odma na finjaka: pa naravno nemože to baš idealno, mogli ste pokušati na ovaj jedan drugi način...

Al da mi je izračunao nešto za što bi meni trebalo pola sata, izračunao je ko snokta za 10 sekundi, tu mu skidam kapu.
E, da, klasična situacija da nije kompjuter "glup", nego način na koji postaviš pitanje, problem, određuje kakvo će rješenje biti.

Kompjuter samo računa, ništa više. Prebacuje nule i jedinice s jednog mjesta na drugo. To znači da ako je izračun pogrešan, kriv je onaj koji je postavio zadatak, ne kompjuter. Zadao mu je pogrešan slijed nula i jedinica za očekivani rezultat. NIje pitao na način koji kompjuter "razumije".

Ukratko, postavio sam pravo pitanje, ali na pogrešan način. Zato ne dobijam dobar odgovor.

Been there, done that.
shape of despair

#477 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by shape of despair »

Ma da. Ali je glupo.
Hakiz

#478 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Hakiz »

shape of despair wrote: 08/10/2025 18:47 Ma da. Ali je glupo.
Glupo jeste upravo zato što kompjuter ne zna da razmišlja. Zna da računa, ne da razmišlja.

Ne zna šta si mislio, zna samo ono šta si mu rekao.

Zato se mora biti precizan i raditi kako kompjuter hoće. U suprotnom, odgovor može biti pogrešan.

A kažu mi kontrolišemo kompjutere, pa ćemo i AI.

Kako ih mi kontrolišemo kada ih moramo pitati kako se njima sviđa da dobijemo potreban odgovor, ne kako mi hoćemo da ih pitamo?

Kontrolišemo ih, kako da ne :lol:
zilog

#479 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

Pa daj da vidimo sta je toliko glupo?
shape of despair

#480 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

zilog wrote: 08/10/2025 22:08
Glupo je sto AI pitam istu stvar samo promjenim redoslijed rijeci, on daje drugaciji odgovor,slican ali potpuno drugo rjesenje,a kad mu to kazes onda ko skonta,aaa pa da,moze i tako. Iako se cini da pise pametno ipak su odgovori masinske prirode.
Drugo su konkretne stvari,neki izracuni i sl.,postavis direktno npr. matematicki zadatak i on rijesi.
zilog

#481 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

shape of despair wrote: 08/10/2025 22:14
Glupo je sto AI pitam istu stvar samo promjenim redoslijed rijeci, on daje drugaciji odgovor,slican ali potpuno drugo rjesenje,a kad mu to kazes onda ko skonta,aaa pa da,moze i tako. Iako se cini da pise pametno ipak su odgovori masinske prirode.
Drugo su konkretne stvari,neki izracuni i sl.,postavis direktno npr. matematicki zadatak i on rijesi.
To se obicno desava, kada laik pita nesto strucno. AI ne moze citati misli i cesto trazi preciznost u postavljenom pitanju...

Iskopiraj pitanje i odgovor kojim nisi zadovoljan, pa da vidimo.
last mohicans

#482 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by last mohicans »

Ja sam skontao da dosta ovisi o stilu i načinu obraćanja za konkretnu stvar. Ako malo postaviš s visoka, onda se i on potrudi uzvratiti dosta ozbiljnije. To su mi i drugi kazali. Ja uglavnom pitam banalne stvari da rijesim neke sitne dileme i mesele, dosta mi pomogne. Ali zna biti hinjav i afirmativno slatkorječiv, osobito ako ga ispraviš i ufatiš u pogrešci..
zilog

#483 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

Na pocetku prompta, mu dodjelis ulogu:
npr.
- You are rocket design expert
shape of despair

#484 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

zilog wrote: 08/10/2025 22:21

To se obicno desava, kada laik pita nesto strucno. AI ne moze citati misli i cesto trazi preciznost u postavljenom pitanju...

Pa nije da nisam zadovoljan nego ai sara sa odgovorima.
Evo pitao sam ga gdje je najbolje postaviti ventilator kako bi po stanu postigao strujanje zraka bla bla. I prvi dan odgovor: u hladnu sobu-najbolji efekat,da gura hladnocu prema toploj sobi,mogu i u toplu da gura toplotu prema hladnoj ali cu imati slab efekat. Iduci dan mu napisem da i nema nekog efekta iz hladnog u toplo,vec bas obrnuto,i da sam isprobao,on pise nesto tipa pa da,ako uradis to i to onda ventilator u toploj sobi ima vise smisla. Pa sto mi odma ne rece. Onda ke rekao da bi bio idealan podni ventilator,hladan zrak gura sa poda,posudim od sestre nikakvog efekta. Napisem mu to on govori pa najbolje je imati dva ventilatora,jedan podni u hladnoj sobi,i obicni u toploj tada cu kao sigurno izjednaciti temperature. Jos mu i skiciram stan da skonta. I tako sa dva ventilatora ne dobijem nista. On ce na to pa nikad neces moci izjednaciti temperature,a juce rece da hocu.
Ma budala jedna teska :D
Al zato sam mu postavio jedan pismeni matematicki zadatak gdje me je fascinirao,jebote i detalje sve zivo objasnio
zilog

#485 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

shape of despair wrote: 08/10/2025 22:34

Evo pitao sam ga gdje je najbolje postaviti ventilator kako bi po stanu postigao strujanje zraka bla bla. I prvi dan odgovor: u hladnu sobu-najbolji efekat,da gura hladnocu prema toploj sobi,mogu i u toplu da gura toplotu prema hladnoj ali cu imati slab efekat. Iduci dan mu napisem da i nema nekog efekta iz hladnog u toplo,vec bas obrnuto,i da sam isprobao,on pise nesto tipa pa da,ako uradis to i to onda ventilator u toploj sobi ima vise smisla. Pa sto mi odma ne rece. Onda ke rekao da bi bio idealan podni ventilator,hladan zrak gura sa poda,posudim od sestre nikakvog efekta. Napisem mu to on govori pa najbolje je imati dva ventilatora,jedan podni u hladnoj sobi,i obicni u toploj tada cu kao sigurno izjednaciti temperature. Jos mu i skiciram stan da skonta. I tako sa dva ventilatora ne dobijem nista. On ce na to pa nikad neces moci izjednaciti temperature,a juce rece da hocu.
Al zato sam mu postavio jedan pismeni matematicki zadatak gdje me je fascinirao,jebote i detalje sve zivo objasnio
Tako nesto sam i ocekivao.
Sada otidji i isto pitanje postavi na dijelu foruma, gdje raja diskutuje o klimama i grijanju. Neces dobiti dva ista odgovora, jer nema JEDNOG ODGOVORA.
Hakiz

#486 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Hakiz »

zilog wrote: 08/10/2025 23:43

Sada otidji i isto pitanje postavi na dijelu foruma, gdje raja diskutuje o klimama i grijanju. Neces dobiti dva ista odgovora, jer nema JEDNOG ODGOVORA.
Raja ima različito znanje.

Chat bi trebao imati pristup cjelokupnom znanju o temi, pa pronaći jedan, najbolji, odgovor. Koji ne zavisi od različitih nivoa znanja ili iskustva koje individualno ljudi, forumaši, imaju.

Dakle, jedan, najbolji, odgovor i uvijek isti. Barem sve dok se neko novo otkriće o temi ne dogodi, koje će promijeniti odgovor.

Ako šara, ne radi to još kako treba.

Šta ne znači da i ovo trenutno nije impresivno, zastrašujuće i opasno. I pokazuje jezivu distopijsku budućnost koja čeka ljude.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#487 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

Pa dobro AI je precjenjen al ne treba ni potcjenjivat. Ono, daje odgovore, regenerise slike, pomaze u izradi teksta, matematike, fizike, hemije. Ono, ja sam zadovoljan, dok me ne zamjeni :mrgreen:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#488 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

pici wrote: 11/10/2025 13:11 Pa dobro AI je precjenjen al ne treba ni potcjenjivat. Ono, daje odgovore, regenerise slike, pomaze u izradi teksta, matematike, fizike, hemije. Ono, ja sam zadovoljan, dok me ne zamjeni :mrgreen:
Meni je dao pravno tumačenje koje je zbunilo i advokata koji je jak u toj oblasti. Fulio je samo brojeve članova zakona ali ih je pravilno citirao.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#489 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by pici »

arman1 wrote: 11/10/2025 13:54
pici wrote: 11/10/2025 13:11 Pa dobro AI je precjenjen al ne treba ni potcjenjivat. Ono, daje odgovore, regenerise slike, pomaze u izradi teksta, matematike, fizike, hemije. Ono, ja sam zadovoljan, dok me ne zamjeni :mrgreen:
Meni je dao pravno tumačenje koje je zbunilo i advokata koji je jak u toj oblasti. Fulio je samo brojeve članova zakona ali ih je pravilno citirao.
Da moze dati bilo kakve savjete u pogledu bilo cega. Trenutno istrazujem regenerisanje videa i fotki... dosta jak realizam postavlja ali i fule. Po onome sto je dosada pokazao o 1-10, može jedna čvrsta 8.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#490 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by arman1 »

pici wrote: 11/10/2025 14:06
arman1 wrote: 11/10/2025 13:54
Da moze dati bilo kakve savjete u pogledu bilo cega. Trenutno istrazujem regenerisanje videa i fotki... dosta jak realizam postavlja ali i fule. Po onome sto je dosada pokazao o 1-10, može jedna čvrsta 8.
Plačam Plus i koje mi vrijeme uštedi ovo je fenomenalno. Uštedu računm sate koje bih inače proveo - sate koje sam proveo radeči projekat x prosječna satnica. Doadtno podigao moi je kvalitet samog posla, od rješenja do stručnih prevoda s nekoliko jezika i na njih.
drag_gost

#491 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by drag_gost »

Hakiz wrote: 09/10/2025 00:01

Chat bi trebao imati pristup cjelokupnom znanju o temi, pa pronaći jedan, najbolji, odgovor. Koji ne zavisi od različitih nivoa znanja ili iskustva koje individualno ljudi, forumaši, imaju.

Dakle, jedan, najbolji, odgovor i uvijek isti. Barem sve dok se neko novo otkriće o temi ne dogodi, koje će promijeniti odgovor.

Šta ne znači da i ovo trenutno nije impresivno, zastrašujuće i opasno. I pokazuje jezivu distopijsku budućnost koja čeka ljude.
Ne moze imati pristup cjelokupnom znanju kada je limitiran fizicki... Dakle, to trenutno nije moguce. On ima osnovno znanje i onda je istreniran supervised (linearna regresija, logisticka regresija, decision tree + random forest, kNN) i unsupervised (DBSCAN, hierarchical clustering, k-means) algoritmima. Odnosno, naucen da radi klasifikaciju , regresiju i klastering. Moj je savjet svima da ako vec nemaju interesa da uce algoritme i tacne primjene istih onda da nauce jako dobro prompt inzinjering. Ne mozes postaviti pitanje: "gdje da postavim ventilator da bih postigao strujanje zraka?" i ocekivati odgovor koji nece biti linearna regresija. Dakle, manje-vise generalizovani odgovor.

Ono sto bi trebalo da se zna su neke osnovne strategije prompt inzinjeringa:

- Zero shot (Gdje da postavim ventilator?)
- Few shots (Uloga: ko je model? - neko ko uredjuje prostor Situacija: situacija sobe, Cilj: sta je cilj?)
- Chain-of-thought (Daj mi u koracima kako bih postavio ventilator. Prvi korak...)

Ili mozete koristiti RAG odnosno strategiju koja nece mijenjati model, vec ce na istrenirane sinapse da nakaci novo znanje i na osnovu novog znanja koje je specificno u ovom slucaju za uredjenje prostora moci dati dobar odgovor. Znanje moze biti vektorska baza i/ili obican dokument koji se uploaduje ili da link. Ili neku strategiju koja trajno mijenja model kao sto je LoRA, adapteri ili prefix tuning. U principu isto cete dobiti, samo prvo ce da se nakaci na postojece znanje, a drugo ne mijenja weight (jacinu sinapsi), nego dodaje nove nacine da se izrade drugi obrasci koji odgovaraju novom ucenju. Postojece sinapse su zakljucane, one su dio FM (temeljnih modela) i oni se ne mogu dirati uglavnom, jer - preskupo!

Matematicki ako je W jacina sinapse, LoRA radi W + (AxB) gdje je A - koliko, a B - gdje.
Odoh predaleko... ucite prompt inzinjering.
Hakiz

#492 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Hakiz »

drag_gost wrote: 11/10/2025 15:14
Hakiz wrote: 09/10/2025 00:01

Ne moze imati pristup cjelokupnom znanju kada je limitiran fizicki... Dakle, to trenutno nije moguce. On ima osnovno znanje i onda je istreniran supervised (linearna regresija, logisticka regresija, decision tree + random forest, kNN) i unsupervised (DBSCAN, hiarerchical clustering, k-means) algoritmima. Odnosno, naucen da radi klasifikaciju , regresiju i klastering. Moj je savjet svima da ako vec nemaju interesa da uce algoritme i tacne primjene istih onda da nauce jako dobro prompt inzinjering. Ne mozes postaviti pitanje: "gdje da postavim ventilator da bih postigao strujanje zraka?" i ocekivati odgovor koji nece biti linearna regresija. Dakle, manje-vise generalizovani odgovor.

Ono sto bi trebalo da se zna su neke osnovne strategije prompt inzinjeringa:

- Zero shot (Gdje da postavim ventilator?)
- Few shots (Uloga: ko je model? - neko ko uredjuje prostor Situacija: situacija sobe, Cilj: sta je cilj?)
- Chain-of-thought (Daj mi u koracima kako bih postavio ventilator. Prvi korak...)

Ili mozete koristiti RAG odnosno strategiju koja nece mijenjati model, vec ce na istrenirane sinapse da nakaci novo znanje i na osnovu novog znanja koje je specificno u ovom slucaju za uredjenje prostora moci dati dobar odgovor. Znanje moze biti vektorska baza i/ili obican dokument koji se uploaduje ili da link. Ili neku strategiju koja trajno mijenja model kao sto je LoRA, adapteri ili prefix tunning. U principu isto cete dobiti, samo prvo ce da se nakaci na postojece znanje, a drugo ne mijenja weight (jacinu sinapsi), nego dodaje nove nacine da se izrade drugi obrasci koji odgovaraju novom ucenju.

Matematicki ako je W jacina sinapse, LoRA radi w + (AxB) gdje je A - koliko, a B - gdje.
Odoh predaleko... ucite prompt inzinjering.
Ako ga pitaš gdje da staviš ventilator u sobi 4x5 metara, dobit ćeš uopšten odgovor.

Ako mu pored dimenzija daš i oblik sobe, položaj namještaja, tepiha, materijale (da li materijal namještaja i tepiha upija ili reflektuje), položaj prozora, vrata, koliko vrrmena su otvoreni ili zatvoreni itd, trebaš dobiti precizan odgovor.

Kao što rekoh, kod kompjutera, loš odgovor je više posljrdica loše postavljenog pitanja nego posljedica greške kompjutera.

Strašno je to da se odluke, ozbiljne, političke, medicinske, ekonomske, bezbjednosne itd već donose na osnovu preporuka AI takvog kakav si ga opisao.
Hakiz

#493 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Hakiz »

Znate li za panel pod nazivom "Letters live"?

Govornici, najčešće glumci, javne ličnosti, čitaju tekstove, poruke svijetu, koje su napisali duge javne ličnosti u obliku pisma.

Ovo je pismo koje je o AI, konkretno o ChatGPT, napisao Nick Cave, čita ga Stephen Fry:

Transkript
Dear Leon and Charlie,

In the story of the creation, God makes the world, and everything in it, in six days. On the seventh day he rests. The day of rest is significant because it suggests that the creation required a certain effort on God’s part, that some form of artistic struggle had taken place. This struggle is the validating impulse that gives God’s world its intrinsic meaning. The world becomes more than just an object full of other objects, rather it is imbued with the vital spirit, the pneuma, of its creator.

ChatGPT rejects any notions of creative struggle, that our endeavours animate and nurture our lives giving them depth and meaning. It rejects that there is a collective, essential and unconscious human spirit underpinning our existence, connecting us all through our mutual striving.

ChatGPT is fast-tracking the commodification of the human spirit by mechanising the imagination. It renders our participation in the act of creation as valueless and unnecessary. That ‘songwriter ‘you were talking to, Leon, who is using ChatGPT to write ‘his’ lyrics because it is ‘faster and easier ,’is participating in this erosion of the world’s soul and the spirit of humanity itself and, to put it politely, should fucking desist if he wants to continue calling himself a songwriter.

ChatGPT’s intent is to eliminate the process of creation and its attendant challenges, viewing it as nothing more than a time-wasting inconvenience that stands in the way of the commodity itself. Why strive?, it contends. Why bother with the artistic process and its accompanying trials? Why shouldn’t we make it ‘faster and easier?’

When the God of the Bible looked upon what He had created, He did so with a sense of accomplishment and saw that ‘it was good‘. ‘It was good ‘because it required something of His own self, and His struggle imbued creation with a moral imperative, in short love. Charlie, even though the creative act requires considerable effort, in the end you will be contributing to the vast network of love that supports human existence. There are all sorts of temptations in this world that will eat away at your creative spirit, but none more fiendish than that boundless machine of artistic demoralisation, ChatGPT.

As humans, we so often feel helpless in our own smallness, yet still we find the resilience to do and make beautiful things, and this is where the meaning of life resides. Nature reminds us of this constantly. The world is often cast as a purely malignant place, but still the joy of creation exerts itself, and as the sun rises upon the struggle of the day, the Great Crested Grebe dances upon the water. It is our striving that becomes the very essence of meaning. This impulse – the creative dance – that is now being so cynically undermined, must be defended at all costs, and just as we would fight any existential evil, we should fight it tooth and nail, for we are fighting for the very soul of the world.

Love, Nick

Autor: Nick Cave
zilog

#494 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

Evo jedan, ne previse dug, video o limitima danasnje AI:

zilog

#495 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by zilog »

Hakiz wrote: 11/10/2025 15:24 Strašno je to da se odluke, ozbiljne, političke, medicinske, ekonomske, bezbjednosne itd već donose na osnovu preporuka AI takvog kakav si ga opisao.
Ne mislis valjda, da ozbiljni ljudi, donose odluke SAMO na osnovu AI preporuka?

Takve "odluke" donose ljudi koji su ih, do sada, donosili na osnovu YT/TikTok klipova, Tweet-ova, kafanskih prica... Sigurno ne ozbiljnan svijet.

Uglavnom, kategorija koja svoje (ne)znanje pokusava nadomjestiti precicom.

Danasnji generativni AI je dizajniran da bude umiljat (malo ko ce dati $20 mjesecno da bi mu AI rekao - ovako vatale) i to dovodi ljude u zabludu.

Nije do AI, vec do ljudske prirode...
phaenomen

#496 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by phaenomen »

edoe52 wrote: 06/10/2025 14:20 Evo par Sora 2 invajta ako nekom treba :thumbup:
Spoiler
Show
NJZV5T
:kiss:
suspect_zero

#497 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by suspect_zero »

last mohicans wrote: 08/10/2025 22:22 Ja sam skontao da dosta ovisi o stilu i načinu obraćanja za konkretnu stvar. Ako malo postaviš s visoka, onda se i on potrudi uzvratiti dosta ozbiljnije. To su mi i drugi kazali. Ja uglavnom pitam banalne stvari da rijesim neke sitne dileme i mesele, dosta mi pomogne. Ali zna biti hinjav i afirmativno slatkorječiv, osobito ako ga ispraviš i ufatiš u pogrešci..
Ja se I posvađam :lol:
Hakiz

#498 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Hakiz »

Odgovor Evrope na dominaciju Amerike (i Kine) u Ai:

https://euclyd.ai/
DonieBrasco

#499 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by DonieBrasco »

Koji je dobar ali besplatan od ovih AI da se od slika prave live snimke da kao lik ozivi, vidio sam na insta ima dosta profila prave dobre zezancije sa ovim, kucnim ljubimcima, autima, egzoticnim lokacijama...itd.
Sanjarko

#500 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Post by Sanjarko »

Ne znam kako ali mi na temama o internetu, televiziji i za mobilne brojeve govore kako bi za 60 KM mozda i manje imao sve, a sudrug mi kaze da bi to izaslo 96 KM mjesecno sve na jednom telekomu. Bacio racunicu s njim i istina uz televiziju koja je li-la, valjda kontate ovo li-la, me sada izadze oko 63 KM mjesecno sve na drugom telekomu, jeste komplikovano to na drugom telekomu ali okolnosti su nam takve da nemamo drugog izbora.

Neko negdje grijesi ili je greska u komunikaciji ne izmedzu mene i sudruga ili mene i forumasa, ne znam?
Post Reply