Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

freman

#476 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by freman »

apsidejzi wrote: 08/08/2023 14:33
freman wrote: 08/08/2023 14:20

Nisam mogao naci apoteku dezurnu da radi :-) Ne idem u soping centre (uglavnom) ali uvijek mi nekako zatreba najobicniji market za kupit namirnice.
Namirnice se mogu kupiti i subotom.
Naravno da mogu... ali napisao sam u postu da sam bio na putu i "uhvatilo" me nespremnog dok nisam naucio. :)
freman

#477 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by freman »

sumirprimus wrote: 08/08/2023 14:37
freman wrote: 08/08/2023 14:36

Svaki posao nosi neke svoje poteskoce, i da, niko te ne tjera da radis posao gdje ti se uslovi ne svidjaju. Zakon svakako treba da stiti radnika, ali postoje i drugi dani kada se radnik moze odmoriti, ne mora to biti nedjeljom. Postoje drugi i bolji nacini da se radnik zastiti od uvodjenja neradne nedjelje svima. Pa ne moramo, niti mozemo, svi na svijetu raditi isto radno vrijeme. Od doktora pa na dalje...
radis li ti svaki vikend i nedlju?
Bas rijetko, i to kad radim dobro mi je placeno. Ali to nema nikakve veze s mojim argumentom.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#478 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

freman wrote: 08/08/2023 14:36 [ali postoje i drugi dani kada se radnik moze odmoriti, ne mora to biti nedjeljom.
Neka odmaraju kad velika vecina radi i neka odmaraju na dan kad su djeca u skoli i neka odmaraju na dan kad nema nikakvih drustvenih dogadjanja jer svi rade. Ako je on dogurao do trgovca u prodavnici ili konobara u restoran, taj ne zasluzuje da uziva u dogadjanjima vikendom?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#479 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

Bloo wrote: 08/08/2023 13:49
Chmoljo wrote: 08/08/2023 12:54

od desetina argumenata nijedan da se dokaže zašto se mora donositi novi zakon koji isto predviđa kao i onaj koji već postoji.

samo karikiranje, pokušaji nabijanja krivice, kreveljenje...

i da, svelo se na tu faking crkvu. ali niko isto da kaže što ne može drugi dan, nego eto, nedjelja.
Da li je u (nekada) komunistickim zemljama nedelja isto bila neradna?
Uz subotu. Nekada.
Chmoljo

#480 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 13:57
i da, svelo se na tu faking crkvu. ali niko isto da kaže što ne može drugi dan, nego eto, nedjelja.
:lol:
E moj direktore, ako nemas sta napisati, bolje se i poklopiti, nego kreveljiti i govoriti ja ti to necu citati.
Chmoljo

#481 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

moimoi wrote: 08/08/2023 14:26

od desetina argumenata nijedan da se dokaže zašto se mora donositi novi zakon koji isto predviđa kao i onaj koji već postoji.

samo karikiranje, pokušaji nabijanja krivice, kreveljenje...

Pa valjda radi banaka tj bankarskog sistema. Poslovne transakcije se nigdje ne vrse nedeljom koliko znam.
Ni subotom.
freman

#482 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by freman »

izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 14:41
freman wrote: 08/08/2023 14:36 [ali postoje i drugi dani kada se radnik moze odmoriti, ne mora to biti nedjeljom.
Neka odmaraju kad velika vecina radi i neka odmaraju na dan kad su djeca u skoli i neka odmaraju na dan kad nema nikakvih drustvenih dogadjanja jer svi rade. Ako je on dogurao do trgovca u prodavnici ili konobara u restoran, taj ne zasluzuje da uziva u dogadjanjima vikendom?
Nema svako djecu niti svakom uopste smetaju te stvari sto ti spominjes... Kazem kome se ne svidjaju takvi uslovi rada neka ne radi taj posao... A za tvoj primjer drustvenih dogadjaja ovdje ih ima uvijek... i zapravo cesto mi se desi licno da je drustveni dogadjaj koji se meni dopada bas na radni dan pa ja ne mogu jer radim petkom... :)

Koliko se puta recimo svakom doktoru desilo da nije mogao biti s porodicom jer je imao hitni slucaj u bolnici? Izabrao si taj posao i to je to.
Dope_Man

#483 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dope_Man »

Chmoljo wrote: 08/08/2023 14:44
moimoi wrote: 08/08/2023 14:26

Pa valjda radi banaka tj bankarskog sistema. Poslovne transakcije se nigdje ne vrse nedeljom koliko znam.
Ni subotom.
Mislim da svako ko kaze da je OK da nedjelja bude neradni, ima isto misljenje i o suboti. Al evo nek me neko ispravi ako grijesim. Dakle da nije bitno da li je jedan dan ili drugi, vec da li je slobodan ili ne, kad vec sistem ne omogucava ljudima da rade postenu kolicinu vremena.

Ostali dani nemaju mnogo smisla jer ako zelis biti s porodicom - djeca u skoli. Osim ako nece jedna BiH mijenjati svjetske tokove i ustanoviti radnu sedmicu cetvrtak-ponedjeljak, a vikend da bude utorak-srijeda :lol:
Chmoljo

#484 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

Nego, naravno kao i uvijek kada nema argumenata uhvati se necega i ne popusta. Eto, neka nije ta naivna i dobrodusna crkva u pitanju, iako je odmah receno da je to samo jedan od lobija

Ali niko da nam objasni kako ce novi zakon pomoci, a ni postojeci se ne postuje.

Je li ikome palo na pamet da ce oni koji nemaju zabranu rada nedjeljom, preuzeti dio djelatnosti i onda dodatno upregnuti postojece radnike (jok eto zaposljavace nove) da bi imali dodatnu zaradu?

Ali hej, hajmo jos malo o neosjetljivim kategorijama koje brinu samo za sebe.

Za razliku od vecine, vrlo dobro znam sta je trgovina i znam sta je balijski gazda koji ni za bajrame nije zatvaro dok nije vise postala sramota. Gdje su bili tada internet sindikalisti da objasne tom poslodavcu da dan odmora ne znaci da iduci nadoknadjujes u 16-satnoj smjeni? Da mi malo objasne kako se covjek osjeca poslije takvog radnog dana.

Kao i uvijek, kreveljenje i u sustini bolikurac za radnike, samo pametovanje i podrzavanje vlastitih politickih opcija bez truna kriticizma.
sumirprimus

#485 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

ja sam uvijek bio ljevicar i sindikalist. ne samo sad, problem je sto su svi ostali presli na tamnu stranu :D
i u ovome relano nemas nijedne politicke opcije koja brani radnicka prava.
mada su liberalne stranke patrie bar bi trebale biti naklonjene vise radnickim pravcima nego kapitalu.
Last edited by sumirprimus on 08/08/2023 14:57, edited 1 time in total.
n+1

#486 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

Pa komunističkoj Jugoslaviji, zemlji planske privrede, gdje je koncept slobodnog tržišta manje-više bio ekvivalent ropstvu, nedjeljom su privatne radnje imale puno pravo da rade. U kapitalističkoj Bosni i Hercegovini, zemlji slobodnog tržišta, država bi da nedjeljom zatvori privatne radnje.

Dakle, današnja BiH bi vlasnicima privatnog kapitala zabranjivala ono što nije zabranjivala ni država u kojoj privatni kapital kao koncept nije postojao. :lol:
sumirprimus

#487 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

n+1 wrote: 08/08/2023 14:57 Pa komunističkoj Jugoslaviji, zemlji planske privrede, gdje je koncept slobodnog tržišta manje-više bio ekvivalent ropstvu, nedjeljom su privatne radnje imale puno pravo da rade. U kapitalističkoj Bosni i Hercegovini, zemlji slobodnog tržišta, država bi da nedjeljom zatvori privatne radnje.

Dakle, današnja BiH bi vlasnicima privatnog kapitala zabranjivala ono što nije zabranjivala ni država u kojoj privatni kapital kao koncept nije postojao. :lol:
ja tih privatnih radnji u toj jugoslaviji nisam vidio a ni roba do kraja osamdesetih. a kakva je sad sloboda dabogda nam se vratilo to ropsotvo i ta tamnica naroda :lol:
sa svim privilegijama i posljedicama po slobodni kapital :oops:
n+1

#488 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by n+1 »

sumirprimus wrote: 08/08/2023 14:58
n+1 wrote: 08/08/2023 14:57 Pa komunističkoj Jugoslaviji, zemlji planske privrede, gdje je koncept slobodnog tržišta manje-više bio ekvivalent ropstvu, nedjeljom su privatne radnje imale puno pravo da rade. U kapitalističkoj Bosni i Hercegovini, zemlji slobodnog tržišta, država bi da nedjeljom zatvori privatne radnje.

ja tih privatnih radnji u toj jugoslaviji nisam vidio a ni roba do kraja osamdesetih. a kakva je sad sloboda dabogda nam se vratilo to ropsotvo i ta tamnica naroda :lol:
Nisi nikada vidio porodičnu piljaru u Jugoslaviji?
izvrsni direktor

#489 Re: Neradna nedjelja u FBiH

sumirprimus wrote: 08/08/2023 14:21 samo fino ko radi svaki vikend nek se izjasni i nek kaze da nije za odmor vikendom, i ok...
Naravno da niko ne radi vikendom, od ovih sto su protiv zabrane. Isto kao sto su i pusica protiv zabrane pusenja. Logicno da su takvi najglasniji
sumirprimus

#490 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 15:00
sumirprimus wrote: 08/08/2023 14:21 samo fino ko radi svaki vikend nek se izjasni i nek kaze da nije za odmor vikendom, i ok...
Naravno da niko ne radi vikendom, od ovih sto su protiv zabrane. Isto kao sto su i pusica protiv zabrane pusenja. Logicno da su takvi najglasniji
najlakse je tudjim krcom gloginje mlatit.
ja zelim svima kji rade a koji zele da imaju slobodne vikende, da ih provode sa najmilijima, a kad im zatreba za djecu ili nesto da uzmu dan slobodan i u toku radne hefte. a oni koij zele radit vikendom da im se to i plati razmjerno. a ne da se lobira za interese vielikog kapitala, koji ne moze postojati u ovoj drzavi bez politike.
Last edited by sumirprimus on 08/08/2023 15:04, edited 1 time in total.
rikta123

#491 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by rikta123 »

radel kladare? hahaha
Osmi Socrates

#492 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Osmi Socrates »

izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 14:37
Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 14:31 Jasno je meni zbog čega. Međutim, to je priroda uslužnih djelatnosti. Oni rade dobro jer ostali imaju slobodan vikend.
Tako je. Vidis li licemjerstvo u tome? Zaboravi na crkvu i ostale izmisljotine, samo se na to svodi.
Neka oni rade da bi ostalim mogli da sluze u njihovom gotivljenju slobodnim vikendom. Podanici treba da ispastaju u svom zivotu kako bi drugim bilo lijepo!
Ko ih jebe sto oni nemaju slobodan vikend, de da nama bude lijepo..

Kad smo se odrekli ljudskosti?
Ti zaboravljaš da je rad (za drugoga, a i generalno) dobrovoljna djelatnost. Niko nikoga ne tjera da radi bilo kad i za bilo koga. Ja razumijem da mnogi ljudi rade poslove koje ne vole, i mogu samo reći da mi je zbog toga žao. Ali, to je priroda ljudskog društva.

Imaš dosta poslova koji zahtjevaju da ljudi rade i izvan radnog vremena, pa i vikendom, iako prividno imaju slobodne vikende.

Međutim, ovdje se uopšte ne radi o tome. Ovdje se radi o tome da bi neke djelatnosti koje su najproduktivnije upravo vikendom silom zakona prisiljavali da gube profit. To nema nikakvog smisla. Kao što sam već naveo, čak bi i neki radnici gubili zbog ovakvog zakona.

Ako ništa, onda bi barem trebali dopuštati onima koji najviše zarađuju upravo vikendom da izaberu drugi dan kao neradni. Mada, mislim da bi se striktnim poštovanjem drugih zakona o radu sve to izbalansiralo.
sumirprimus

#493 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

jbo profit, radnicka prava iznad profita.
ionak smo siromasni, i visak ide na korumpirane politicre,a visak se ubire preko poreza, tj opet te iste radnicke robovske snage, koja je potplacena za poslove koje radi, i vikendima. da bi rijetkim bilo jos bolje. a koji svkako ne rade ni radnim danima a kamoli vikendima.
Osmi Socrates

#494 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Osmi Socrates »

Bez profita, nema ni radnika, pa samim tim ni radničkih prava.
sumirprimus

#495 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by sumirprimus »

Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 15:09 Bez profita, nema ni radnika, pa samim tim ni radničkih prava.
radis li ti svaki vikend, bez ba okolisanja? do 21 22??
izvrsni direktor

#496 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 15:04
izvrsni direktor wrote: 08/08/2023 14:37
Tako je. Vidis li licemjerstvo u tome? Zaboravi na crkvu i ostale izmisljotine, samo se na to svodi.
Neka oni rade da bi ostalim mogli da sluze u njihovom gotivljenju slobodnim vikendom. Podanici treba da ispastaju u svom zivotu kako bi drugim bilo lijepo!
Ko ih jebe sto oni nemaju slobodan vikend, de da nama bude lijepo..

Kad smo se odrekli ljudskosti?
Ti zaboravljaš da je rad (za drugoga, a i generalno) dobrovoljna djelatnost. Niko nikoga ne tjera da radi bilo kad i za bilo koga. Ja razumijem da mnogi ljudi rade poslove koje ne vole, i mogu samo reći da mi je zbog toga žao. Ali, to je priroda ljudskog društva.
I kad drzava pokusa se umijesar da to regulise i vrati dostojanstvo onima koji su prisiljeni da rade vikendom, onda se jave dusebriznici sa argumentom " a dje cu ja neradnom nedjeljom se gotivit sa porodicom" a sve to upakuju sa "tjeraju nas u crkvu"
Osmi Socrates

#497 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Osmi Socrates »

sumirprimus wrote: 08/08/2023 15:10
Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 15:09 Bez profita, nema ni radnika, pa samim tim ni radničkih prava.
Ne radim, iz prostog razloga što moj rad ne ostvaruje najveći profit vikendom. Nisam ja kriv što je društvo takvo kakvo jeste.

I onda dođe politička stranka da zbog jeftinih političkih poena protura ideju da je zdravo za društvo da se silom zakona nekom uskraćuje pravo da profitira u danima kad mu je profit najveći.
izvrsni direktor

#498 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 15:24

Ne radim
:thumbup:
Bodkin

#499 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bodkin »

n+1 wrote: 08/08/2023 14:25
Bodkin wrote: 08/08/2023 14:23

Glup argument. Bec uzme milijardu godisnje od turizma iako su radnje zatvorene

Nije da sam za neradnu nedjelju al su vam argumenti tipa zbog crkve u 2023 glupi kao kur*c
Ti nisi glup čovjek, ali ti nekada konstatacije ne prebace prag retardacije. U takve spada i ova o Beču.
Zasto? Bec je jedna od jacih turistickih destinacija i to sve uprkos neradnoj nedelji u prodavnicama.
Bodkin

#500 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bodkin »

Osmi Socrates wrote: 08/08/2023 15:24

Ne radim, iz prostog razloga što moj rad ne ostvaruje najveći profit vikendom. Nisam ja kriv što je društvo takvo kakvo jeste.

I onda dođe politička stranka da zbog jeftinih političkih poena protura ideju da je zdravo za društvo da se silom zakona nekom uskraćuje pravo da profitira u danima kad mu je profit najveći.
Profit je najveci kad imas robove ili kad je radni dan 16 sati. Da vratimo i to?

Gdje je granica. Pa barem da je skraceno radno vrijeme, a ne do 8-10 navece nedeljom
Locked