Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#476 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by drndalo »

Ivo Lola wrote:
spreca wrote:
Ivo Lola wrote: ako poznajes gleda a ili tokara, na tuzlanskoj regiji, reci mu da je dobio posao... bice zadovoljan platom garantujem ti ;)
Neka da stipendiju i neka sebi skluje kadar koji mu treba....tako je nekad bilo
Njemu trebaju radnici koji mogu raditi odma
a stvorio je on sebi dva tri radnika na slican nacin koji ti predlazes i svi su otisli u njemacku :)
igrom slucaja firma je u jednom "hrvatskom" naselju kod tuzle, pa su i ti momci bili hrvati i onda im je bilo preko noci ispalit se u svabiju
Izvini, ali tom privatniku izgleda nije jasno da on da bi opstao NE SMIJE cekati da mu neko ode da bi trazio zamjenu, posebno kad je posao specifican i zna da tih ljudi nema okolo koliko hoce... Dakle on mora nekoga stalno obucavati (barem parcijalno) da bi mogao uletiti brzo ako/kad zatreba... Naravno da mu odgovara da to bude neko ko ce se teze odluciti na ispaljenje, pa su to mozda ljudi s djecom u skoli umjesto mladih momcica... Pa ih prekvalifikovati ako moze. Posebno ako mu je to neko vec iz firme sa nize pozicije kome bi to bila nagrada za dotadasnji trud i vrijednocu...
spreca

#477 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by spreca »

drndalo wrote: Izvini, ali tom privatniku izgleda nije jasno da on da bi opstao NE SMIJE cekati da mu neko ode da bi trazio zamjenu, posebno kad je posao specifican i zna da tih ljudi nema okolo koliko hoce... Dakle on mora nekoga stalno obucavati (barem parcijalno) da bi mogao uletiti brzo ako/kad zatreba... Naravno da mu odgovara da to bude neko ko ce se teze odluciti na ispaljenje, pa su to mozda ljudi s djecom u skoli umjesto mladih momcica... Pa ih prekvalifikovati ako moze. Posebno ako mu je to neko vec iz firme sa nize pozicije kome bi to bila nagrada za dotadasnji trud i vrijednocu...
Kad vidim ko se sve naziva privatnikom ,ja bi privatluk zabaranio....danasnji privatnici jos nisu svjesni gdje zive...nije im ovo Yuga koja je imala SKOLSTVO na zavidnom nivou i skolovala sve profile radnika pa kad im zatreba odmah se nadje radnik i to dobar sa stazom......kod nas treba ukinuti biroe za zaposljavanje..nista drugo i ne rade osim vode evidenciju koliko ima nezaposlenih...uskoro nece imati koga evidentirati......danas ako sebi ne odgojis gobrog radnika majstora ili specijalistu druge struke mozes se popisati na svoj privatluk
Ivo Lola

#478 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

spreca wrote:
drndalo wrote: Izvini, ali tom privatniku izgleda nije jasno da on da bi opstao NE SMIJE cekati da mu neko ode da bi trazio zamjenu, posebno kad je posao specifican i zna da tih ljudi nema okolo koliko hoce... Dakle on mora nekoga stalno obucavati (barem parcijalno) da bi mogao uletiti brzo ako/kad zatreba... Naravno da mu odgovara da to bude neko ko ce se teze odluciti na ispaljenje, pa su to mozda ljudi s djecom u skoli umjesto mladih momcica... Pa ih prekvalifikovati ako moze. Posebno ako mu je to neko vec iz firme sa nize pozicije kome bi to bila nagrada za dotadasnji trud i vrijednocu...
Kad vidim ko se sve naziva privatnikom ,ja bi privatluk zabaranio....danasnji privatnici jos nisu svjesni gdje zive...nije im ovo Yuga koja je imala SKOLSTVO na zavidnom nivou i skolovala sve profile radnika pa kad im zatreba odmah se nadje radnik i to dobar sa stazom......kod nas treba ukinuti biroe za zaposljavanje..nista drugo i ne rade osim vode evidenciju koliko ima nezaposlenih...uskoro nece imati koga evidentirati......danas ako sebi ne odgojis gobrog radnika majstora ili specijalistu druge struke mozes se popisati na svoj privatluk
ovde dzaba pisati, vec je skolovao par takvih koji su otisli cim nauce posao...
potrosis na njega godinu dana, u kojoj on prakticno nista ne moze doprinijeti i tamam kad treba da pocne doprinositi covjek ode ...
ja sam evo ovdje napisao da ko god zna bilo koga da bi radio taj posao da se javi... do sad se samo jedan javio meni ali nije otisao u firmu... ne znam sta ga je odbilo, uslovi koje sam mu opisao su kao da radi u drzavi...
eto ako vas dvojica znate takvih ljudi molim vas javite se ?
ta firma nije toliko jaka da moze sebi priustiti da skoluje radnike njemackoj... radi sa rudnicima uglavnom a tu para nema lahko, kompenzacije, odgodjeno placanje po 6 mjeseci... a poslovi cije finansiranje je u desetinama hiljada maraka... i onda ti isfinansiras posao 50 hiljada pa cekas 6 mjeseci da naplatis 100 hiljada, od toga pola dobijes u uglju pola u parama... i opet ta firma nema ni marke duga ni prema drzavi ni radnicima
najlakse je svalit na privatnika svu odgovornost, a to sto drzavna firma poput rudnika kreka ne placa... to je opet privatnik kriv...
treba pohvaliti dobrog privatnika, jer oni su ti koji ovu drzavu drze iole iznad povrsine... a ne samo traziti nacine kako isprozivati i izvrijedjati, jer je svaki privatnik lopov, ocekuje sve na gotovo itd.
Ramzess Veliki

#479 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ramzess Veliki »

Bjezite, sto dalje odatle.
Ko god moze, sreca je negdje drugo.

Ljudi, ovdje je kurva 15 KM ... :tooo:
spreca

#480 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by spreca »

Ivo Lola wrote:
spreca wrote:
potrosis na njega godinu dana, u kojoj on prakticno nista ne moze doprinijeti i tamam kad treba da pocne doprinositi covjek ode ...
ja sam evo ovdje napisao da ko god zna bilo koga da bi radio taj posao da se javi... do sad se samo jedan javio meni ali nije otisao u firmu... ne znam sta ga je odbilo, uslovi koje sam mu opisao su kao da radi u drzavi...
ta firma nije toliko jaka da moze sebi priustiti da skoluje radnike njemackoj... radi sa rudnicima uglavnom a tu para nema lahko, kompenzacije, odgodjeno placanje po 6 mjeseci... a poslovi cije finansiranje je u desetinama hiljada maraka... i onda ti isfinansiras posao 50 hiljada pa cekas 6 mjeseci da naplatis 100 hiljada, od toga pola dobijes u uglju pola u parama... i opet ta firma nema ni marke duga ni prema drzavi ni radnicima
najlakse je svalit na privatnika svu odgovornost, a to sto drzavna firma poput rudnika kreka ne placa... to je opet privatnik kriv...
treba pohvaliti dobrog privatnika, jer oni su ti koji ovu drzavu drze iole iznad povrsine... a ne samo traziti nacine kako isprozivati i izvrijedjati, jer je svaki privatnik lopov, ocekuje sve na gotovo itd.
Nije rijec o tom privatniku o kojem ti pises...rijec ide uopste o privatnicima......cast rijetkim uzuzecima....i kad kazem da danas kad skole ne proizvode odredjene profesije onda to moras sam...evo ti rece da je taj imao i da je digao sidra...naravno da je tako jer samo pojedinci proizvode kvalifikovanu radnu snagu a drugi im kradu ...o tome je rijec ...svi treba da ulazu u kvalifikovane radnike i onda nece biti Papaka ko u vladi shumske :lol: i nece biti preletaca
Ivo Lola

#481 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

ovaj prije tebe je precizirao da o njemu govori pa se komentar odnosio i na to ;)
spreca

#482 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by spreca »

Ivo Lola wrote:ovaj prije tebe je precizirao da o njemu govori pa se komentar odnosio i na to ;)
ali definitivno mora biti neko udruzenje metalaca ako vec ne postoji, gdje se privatnici metalci susrecu i tu dogovaraju neke stvari djele se iskustvima itd i ujedno se dogovore oko skolovanja raznih profila u postojecim srednjim skolama sa zanatskim zanimanjima itd...naslo bi se takvih koji bi ostali i nebi bjezali u EU iz raznoraznih razloga ali moraju i biti stimulisani da ostanu...naci ce se ko hoce da ostane
Ivo Lola

#483 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

spreca wrote:
Ivo Lola wrote:ovaj prije tebe je precizirao da o njemu govori pa se komentar odnosio i na to ;)
ali definitivno mora biti neko udruzenje metalaca ako vec ne postoji, gdje se privatnici metalci susrecu i tu dogovaraju neke stvari djele se iskustvima itd i ujedno se dogovore oko skolovanja raznih profila u postojecim srednjim skolama sa zanatskim zanimanjima itd...naslo bi se takvih koji bi ostali i nebi bjezali u EU iz raznoraznih razloga ali moraju i biti stimulisani da ostanu...naci ce se ko hoce da ostane
ne znam za to udruzenje... al i da postoji tesko bi tu naso radnika, jer svima fali... <
on je radio u TTU, i sad kad ponudi tim bivsim radnicima kaze vecina nece da radi, dobijaju valjda nesto od TTU-a a nista ne rade, i cekaju penziju...
spreca

#484 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by spreca »

Ivo Lola wrote:
spreca wrote:
ne znam za to udruzenje... al i da postoji tesko bi tu naso radnika, jer svima fali... <
on je radio u TTU, i sad kad ponudi tim bivsim radnicima kaze vecina nece da radi, dobijaju valjda nesto od TTU-a a nista ne rade, i cekaju penziju...
Kazem ako nema oni treba da to organizuju na nivou federacije ili BiH pa se ponekad sastanu na nekom svom forumu....dijele se iskustvima i problemima mozda neko nekom ponudi neki posao ,,npr nemoze sam jer nije toliko opremljen da sve moze sam...ponekad se moze dogovoriti sa nekim za neki veci i komplikovaniji posao itd itd....ako se sami ne organizuju nece daleko stici....ovdje ti samo organizuju da platis porez i to je to
Ivo Lola

#485 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

spreca wrote:
Ivo Lola wrote:
spreca wrote: ali definitivno mora biti neko udruzenje metalaca ako vec ne postoji, gdje se privatnici metalci susrecu i tu dogovaraju neke stvari djele se iskustvima itd i ujedno se dogovore oko skolovanja raznih profila u postojecim srednjim skolama sa zanatskim zanimanjima itd...naslo bi se takvih koji bi ostali i nebi bjezali u EU iz raznoraznih razloga ali moraju i biti stimulisani da ostanu...naci ce se ko hoce da ostane
Kazem ako nema oni treba da to organizuju na nivou federacije ili BiH pa se ponekad sastanu na nekom svom forumu....dijele se iskustvima i problemima mozda neko nekom ponudi neki posao ,,npr nemoze sam jer nije toliko opremljen da sve moze sam...ponekad se moze dogovoriti sa nekim za neki veci i komplikovaniji posao itd itd....ako se sami ne organizuju nece daleko stici....ovdje ti samo organizuju da platis porez i to je to
ma to je relativno mali sektor, iznenadio bi se kako mali... znam da on saraduje sa firmama iz cijele bih... na svakodnevnom nivou...
svake sedmice je barem jednom u tesnju, kiseljaku, banja luci...
i rade oni jedni drugim tako te poslove da se nadopune...
al opet to ne rjesava problem nedostatka radnika... kojih stvarno nema, evo sad on i njegov prijatelj koji ima firmu u lukavcu traze zajedno barem 10 radnika :) a ne mogu nijednog da nadju... tuzlanski kanton najmnogoljudniji, sa tradicijom tog sektora (TTU)...
spreca

#486 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by spreca »

Ivo Lola wrote: ma to je relativno mali sektor, iznenadio bi se kako mali... znam da on saraduje sa firmama iz cijele bih... na svakodnevnom nivou...
svake sedmice je barem jednom u tesnju, kiseljaku, banja luci...
i rade oni jedni drugim tako te poslove da se nadopune...
al opet to ne rjesava problem nedostatka radnika... kojih stvarno nema, evo sad on i njegov prijatelj koji ima firmu u lukavcu traze zajedno barem 10 radnika :) a ne mogu nijednog da nadju... tuzlanski kanton najmnogoljudniji, sa tradicijom tog sektora (TTU)...
Onda mu ostaje samo uvoz...iz npr srbije jer je tamo jeftinija radna snaga
drndalo

#487 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by drndalo »

Ivo Lola wrote:
spreca wrote:
Sve shvatam, i postujem. Pogresno si me shvatio... Ja sam napisao sta mora rijesiti ako nece da zakljuca firmu... Kako, to je tezi dio... Problem jeste ako ce da mu ode neko frisko naucen...

Koji dio "papira" on kao poslodavac mora dati radniku da bi se odjavio od njega ? Ni u Njemackoj koliko znam nema da se prijavis samo "nako"... Traze i oni nekih papira od nasih organa, djeciji doplatak, socijala, primanje/neprimanje... Tu bi se mogao sklopiti ugovor kao za strucno osposobljavanje, gdje je radnik duzan da odradi XX mjeseci na konto ulozenog u obuku... Ili da vrati XX.XXX para firmi. Znam da ovo kod nas zvuci kao utopija, ali sa dobrim pravnikom bi se ovo moralo moci provjeriti, da ne bude ni robovlasnicki za radnika, ali ni da firma pokloni obuku u izvoz... Ako se npr. na konto takvog ugovora moze stopirati jednostrani raskid ugovora od strane radnika, zbog nerjesenih obaveza, onda npr. ni penziono/zdravstveno/socijalno ne bi dali da se vade potvrde neophodne za Njemacku, zbog toga sto ima obaveza prema XY firmi iz ugovora...
HAVANA

#488 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by HAVANA »

Ramzess Veliki wrote:Bjezite, sto dalje odatle.
Ko god moze, sreca je negdje drugo.

Ljudi, ovdje je kurva 15 KM ... :tooo:
Kolko je teletina?ImaL kajmaka? Kruske?
Last edited by HAVANA on 24/01/2018 13:11, edited 1 time in total.
HAVANA

#489 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by HAVANA »

.
madner

#490 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by madner »

Ponudi mu bolje uslove. Ako ne mozes, to ti je znak da posao nema buducnost, trosak radne snage ti je veci od zarade.
Nisrin

#491 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Nisrin »

wewa wrote:jedna dobro poznata firma u Sa koja se bavi protuprovalnim sistemima i bravama novom uposleniku nudi platu od 500 KM (prvu godinu dana) za 12 sati radnog vremena dnevno, pa eto, bujrum ko moze

domaci proizvodjac mlijecnih proizvoda trazi komercijalistu koji ce raditi vlastitim autom, na procenat (4%), bez fiksnog dijela...

i tako dalje i tako blize...

Koliko je ovakvih primjera i onda kazu OMLADINA NECE DA RADI! To je bas frustrirajuce, zasto bi iko pristajao na ovakve uslove, AKO/KAD moze bolje!
A onda se uvijek jave dezurni dusebriznici koji uvijek pametuju da je "bolje ista nego nista"..i da je za "bh. uslove to idealna prilika, bolje i to nego na grbacu nekome"...A PAMETNI skontali da vani imaju bolje izglede, pa cak i kad rade ove nabrojane poslove, konobarisu itd... :skoljka:
Sve sto iole valja ode iz Bosne..nije mi zao poslodavaca koji ne mogu naci dobrog radnika- sami su krivi! Oni bi za minimalna ulaganja u radnika da dobiju neki extra profit- e, nece moci!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#492 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Truba »

bolje išta nego ništa govore oni iz državne službe
prmijetio sam da većina ovih što ih moja firma otpusti ili pobjegnu zaposle se u državnoj službi
ne moš za pola godine doživjeti katarzu od odron radnika postati radnik za uzor :D kao što mnogi glume u tim prčijama
Fudo387

#493 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Fudo387 »

Ivo Lola wrote:
spreca wrote:
Pa sta je sa privatnim agencijama za zaposljavanje?
Ustvari, ima li to uopste u Bosni, i je li legalno?
spreca

#494 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by spreca »

Fudo387 wrote:
Nemaju sta da rade ove drzavne a kamoli privatne......nevidim zasto nebi mogla privatna ,ako se redovno otvori agencija za zaposljavanje....u mnogim zemljama ima ...cak ako nema potrebnih profila sami skoluju i obucavaju.....ali za takvu uslugu valja firmi fino platiti
Fudo387

#495 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Fudo387 »

spreca wrote:
Fudo387 wrote:
Nemaju sta da rade ove drzavne a kamoli privatne......nevidim zasto nebi mogla privatna ,ako se redovno otvori agencija za zaposljavanje....u mnogim zemljama ima ...cak ako nema potrebnih profila sami skoluju i obucavaju.....ali za takvu uslugu valja firmi fino platiti
Ne znam je li samo suplja ili frajer stvarno ne moze naci radnika, al’ ako je istina da je to redovna pojava eto sanse nekom za fin biznis. Jedino sto ne znamo je zakonska procedura, a poznajuci odokativno kako je sistem komplikovan ne bi me iznenadilo da kazu neMoRe to jarane!
spreca

#496 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by spreca »

Fudo387 wrote:
spreca wrote:
Fudo387 wrote:
Ne znam je li samo suplja ili frajer stvarno ne moze naci radnika, al’ ako je istina da je to redovna pojava eto sanse nekom za fin biznis. Jedino sto ne znamo je zakonska procedura, a poznajuci odokativno kako je sistem komplikovan ne bi me iznenadilo da kazu neMoRe to jarane!
Nebih rekao.....jer to je firma kao i svaka druga....firma koja bi pruzala usluge pronalaska radne snage ali ne za dzaba
insomnia78

#497 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by insomnia78 »

Ma suplja ba.
madner

#498 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by madner »

Ima vec firmi koje se bave pronalskom ljudi. Cijena je tu negdje sa oglasom na posao.ba.

Samo ljudi nisu jos navikli u drugim bransama da oni ganjaju ljude, a ne ljudi njih. :D
Fudo387

#499 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Fudo387 »

madner wrote:Ima vec firmi koje se bave pronalskom ljudi. Cijena je tu negdje sa oglasom na posao.ba.

Samo ljudi nisu jos navikli u drugim bransama da oni ganjaju ljude, a ne ljudi njih. :D
Dobro, znaci ima to, problem su navike iz partizanskih vremena.
:D
insomnia78

#500 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by insomnia78 »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Ima vec firmi koje se bave pronalskom ljudi. Cijena je tu negdje sa oglasom na posao.ba.

Dobro, znaci ima to, problem su navike iz partizanskih vremena.
:D
Problem je sto agencije placa poslodavac. Vidis da ovi nece ni radnika da plate.
Post Reply