Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#476 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:kako nisi razmisaljo ako vec neko vrijeme tvrdis da je razlika 5cm, te da postoji zapisano u kuranu kolika je udaljenost?

kako mozes ne razmisljati o tome, a tvrditi upravo to? dakle nisi razmisljao o mjernim jedinicama kojima si mjerio udaljenost od A do B?
hajde ba, malo mozak zastopao, pa nece te me valjda sad razapet na krst :-)
r_faruk

#477 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

drug, samo ti nama reci da li od samog pocetka tvrdis da je razlika 5cm, ako da, onda to govori o tvojoj metodologiji koja se jos jednom dokazala kao pogresna. ne mozes ne razmisljati o necemu sto tvrdis da je tacno.....

shvatam ja da priznajes da si pogrijesio, ali ta greska je ogromna ako se uzme u obzir ono sto tvoja tvrdnja dokazuje, a to je nevjerovatna preciznost sa jako malim odstupanjem s obzirom na udaljenost (mislim na 5cm, ovih 500 je vec zajebana stvar), a tvrdnja je napisana u knjizi staroji hiljadu i kusur godina....

ako je razlika 500cm, a ti tvrdis da je 5cm.... to je 10000%
Smrcak15

#478 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:drug, samo ti nama reci da li od samog pocetka tvrdis da je razlika 5cm, ako da, onda to govori o tvojoj metodologiji koja se jos jednom dokazala kao pogresna. ne mozes ne razmisljati o necemu sto tvrdis da je tacno.....

shvatam ja da priznajes da si pogrijesio, ali ta greska je ogromna ako se uzme u obzir ono sto tvoja tvrdnja dokazuje, a to je nevjerovatna preciznost sa jako malim odstupanjem s obzirom na udaljenost (mislim na 5cm, ovih 500 je vec zajebana stvar)

ako je razlika 500cm, a ti tvrdis da je 5cm.... to je 10000%
tvrdim od jucer, jer sam jucer prvi put primoran bio da razmisljas o razlici i to u km, m, cm, mm itd
(mislim na 5cm, ovih 500 je vec zajebana stvar)
eto 500cm ili 5 metara u odnosu na 1 km je neznatno.
SamoVasGledam

#479 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by SamoVasGledam »

I na kraju krajeva nebitno toliko da li je 5 cm ili 500 cm, nego je problem to što ti mernu jedinicu za dužinu koristiš kao rezultat razlike između merne jedinice za brzinu i običnog broja kojeg si dobio deljenjem druga dva broja.

Drugim rečima, kako si mogao i smeo dobiti za rezultat broj izražen u cm ili m ako je umanjenik izražen u km/s, a umanjilac je običan broj bez ikakve merne jedinice?

Da je neki fizičar ili matematičar video nekoliko tvojih zadnjih postova nikada ti ne bi dao da završiš godinu kod njega.

Vrhunac vrhunca:

1,023 km/s - 1,018 sura/ajet= 500 cm

Ovo su neke kuranske formule :D
Smrcak15

#480 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:I na kraju krajeva nebitno toliko da li je 5 cm ili 500 cm, nego je problem to što ti mernu jedinicu za dužinu koristiš kao rezultat razlike između merne jedinice za brzinu i običnog broja kojeg si dobio deljenjem druga dva broja.

Drugim rečima, kako si mogao i smeo dobiti za rezultat broj izražen u cm ili m ako je umanjenik izražen u km/s, a umanjilac je običan broj bez ikakve merne jedinice?

Da je neki fizičar ili matematičar video nekoliko tvojih zadnjih postova nikada ti ne bi dao da završiš godinu kod njega.

Vrhunac vrhunca:

1,023 km/s - 1,018 sura/ajet= 500 cm

Ovo su neke kuranske formule :D
nisi odgovorio na pitanje zasto druge knjige zaokruzuju na 1,02km/s ?
zforumas

#481 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

Prema Smrletu je moguce biti malo trudan :mrgreen:
shbc

#482 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Jesam li ja ovo dobro procitao? Smrcak se poziva na zaokruzivanje? On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5? :lol: :lol:

Mislim da ne ulazim uopste u to da su u pitanju cijeli brojevi, da decimala u njegovom primjeru nema pa se i ne zaokruzuje. Ali Allah najbolje zna :mrgreen:
Towelie

#483 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Towelie »

Na stranu nesuvislosti oko zaokruzivanja, kakvim se to predstavlja sveznajuci Bog (a la Smrcak varijanta) koji nije u stanju da kodira svoju speical knjigu bez aproksimacija i stelovanja pravila? Takav Bog ili nije sveznajuci pa ne ume bolje, ili Mu se povraca kad vidi kako ga predstavljaju. :-D
Smrcak15

#484 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Prema Smrletu je moguce biti malo trudan :mrgreen:
puna vam usta smrleta, smrle ove smrle ono...cak ce te i novorodjencad nazivati Smrle, Smrcak itd :D
Smrcak15

#485 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Jesam li ja ovo dobro procitao? Smrcak se poziva na zaokruzivanje? On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5? :lol: :lol:

Mislim da ne ulazim uopste u to da su u pitanju cijeli brojevi, da decimala u njegovom primjeru nema pa se i ne zaokruzuje. Ali Allah najbolje zna :mrgreen:
On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5?
5 I 5

:D
Smrcak15

#486 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Na stranu nesuvislosti oko zaokruzivanja, kakvim se to predstavlja sveznajuci Bog (a la Smrcak varijanta) koji nije u stanju da kodira svoju speical knjigu bez aproksimacija i stelovanja pravila? Takav Bog ili nije sveznajuci pa ne ume bolje, ili Mu se povraca kad vidi kako ga predstavljaju. :-D
sad ispado se aproximacije najveci grijeh po toj tvojoj prici, a to je nesto sasvim normalno u matematici, ali jok kod vas, kod vas aproximacije nisu dopustive.
i stelovanja pravila?
kakvo stelovanje pravila

evo i za tebe pitanje kao i za tvog pajdasa u razmisljanju, koji nesmije da odgovori na pitanje, pa cu ga postaviti i tebi

Zasto gore prilozene naucne knjige zaokruzuju na 1,02km/s?

ti barem odgovori ako onaj sa tanponima u nosu nesmije.
Towelie

#487 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:Na stranu nesuvislosti oko zaokruzivanja, kakvim se to predstavlja sveznajuci Bog (a la Smrcak varijanta) koji nije u stanju da kodira svoju speical knjigu bez aproksimacija i stelovanja pravila? Takav Bog ili nije sveznajuci pa ne ume bolje, ili Mu se povraca kad vidi kako ga predstavljaju. :-D
sad ispado se aproximacije najveci grijeh po toj tvojoj prici, a to je nesto sasvim normalno u matematici, ali jok kod vas, kod vas aproximacije nisu dopustive.
i stelovanja pravila?
kakvo stelovanje pravila

evo i za tebe pitanje kao i za tvog pajdasa u razmisljanju, koji nesmije da odgovori na pitanje, pa cu ga postaviti i tebi

Brojevi se zaokruzuju iz prakticnih razloga, da se u nekim situacijama olaksa racunanje. Ali i to je jedan vid nesavrsenosti, jer je 1.02 NIJE ISTO KAO 1.00. Priblizno je, ali nije isto, makar i zaokruzili. Ljudima se to moze tolerisati jer su nesavrsena bice sklona greskama,ali onda kad sveznajuci Bog nema drugih opcija osim da se koristi aproksimacijama, to dosta govori o njegovom sveznanju.
Smrcak15

#488 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:
Smrcak15 wrote:
i stelovanja pravila?
kakvo stelovanje pravila

Brojevi se zaokruzuju iz prakticnih razloga, da se u nekim situacijama olaksa racunanje. Ali i to je jedan vid nesavrsenosti, jer je 1.02 NIJE ISTO KAO 1.00. Priblizno je, ali nije isto, makar i zaokruzili. Ljudima se to moze tolerisati jer su nesavrsena bice sklona greskama,ali onda kad sveznajuci Bog nema drugih opcija osim da se koristi aproksimacijama, to dosta govori o njegovom sveznanju.
ma i da je spomenuo cifru sa 10 decimala sve kako treba, ti bi opet rekao ma to je slucajnost ili neka mucka , ili bi vjerovatno presutio slucaj...
Towelie

#489 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Towelie »

Vidim da te Allah obdario poznavanjem gajba pa znas kako bih ja postupio u hipotetickom scenariju. :-D Neka, neka, zasluzio si svojim pregalastvom za Islam tu mudzizu. :)
Smrcak15

#490 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Vidim da te Allah obdario poznavanjem gajba pa znas kako bih ja postupio u hipotetickom scenariju. :-D Neka, neka, zasluzio si svojim pregalastvom za Islam tu mudzizu. :)
nije me obdario nego govorim iz iskustva sa drugim ateistima
Smrcak15

#491 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Evo jedno pitanje za vas ovdje protivnike brojcanih cuda Kur'ana

Image

da li bi vi mogli da izrecitujete ovako nesto, bez icije pomoci, bez kompijutera, olovke , papira , samo da se oslonis na svoju pamet.

1. svaki ajet sacinjen od 10 slova
2. poglavlje je sacinjeno od 10 slova
3. Ima 10 slova koji se pojavljuju samo jednom u cijelom poglavlju
4. svako druga rijec zavrasa sa istim slovom, svaka zadnja rijec zavrsava sa istim slovom, sto ukazuje na poeticno strukturisan tekst.
shbc

#492 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by shbc »

Smrcak15 wrote:
shbc wrote:Jesam li ja ovo dobro procitao? Smrcak se poziva na zaokruzivanje? On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5? :lol: :lol:

5 I 5

Ja ja. I sta kazes. Kad je sredina 5,5 logicno je uzeti 5, a ne 6? :mrgreen:
SamoVasGledam

#493 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
kakvo stelovanje pravila

Nije da ne smem da odgovorim, nego ne vidim zašto je to pitanje toliko bitno i šta će promeniti.

Vikipedija je zaokružila tačno na 1 km/s
https://en.wikipedia.org/wiki/Orbit_of_ ... around_Sun

NASA na 1,022 km/s
https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/f ... nfact.html

I šta sada? U Fizici je dozvoljeno da se broj zaokruži ukoliko je ostatak zanemarljiv. Međutim kada ti deliš 55 as 54 to već nije fizika, nego matematika, a u matematici je nepravilno da napišeš 55/54=1 što je u fizici dozvoljeno. Takođe u matematici nije dozvoljeno da broj 1.018 zaokružuješ na 1.02, pošto broja 2 u rezultatu nigde nema. U matematici pišeš tačne cifre decimala do određene tačke, ali ne smeš stavljati brojeve koji uopšte ne postoje.

To u nosu nisu tamponi već cigare ;-)
Smrcak15

#494 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:
Smrcak15 wrote:

5 I 5
6 je srednji broj
Ja ja. I sta kazes. Kad je sredina 5,5 logicno je uzeti 5, a ne 6? :mrgreen:
6 je srednji broj ako imas 11 brojeva.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

gdje zapelo, gdje problem druze??
Smrcak15

#495 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:
kakvo stelovanje pravila

Nije da ne smem da odgovorim, nego ne vidim zašto je to pitanje toliko bitno i šta će promeniti.

Vikipedija je zaokružila tačno na 1 km/s
https://en.wikipedia.org/wiki/Orbit_of_ ... around_Sun

NASA na 1,022 km/s
https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/f ... nfact.html

I šta sada? U Fizici je dozvoljeno da se broj zaokruži ukoliko je ostatak zanemarljiv. Međutim kada ti deliš 55 as 54 to već nije fizika, nego matematika, a u matematici je nepravilno da napišeš 55/54=1 što je u fizici dozvoljeno. Takođe u matematici nije dozvoljeno da broj 1.018 zaokružuješ na 1.02, pošto broja 2 u rezultatu nigde nema. U matematici pišeš tačne cifre decimala do određene tačke, ali ne smeš stavljati brojeve koji uopšte ne postoje.

To u nosu nisu tamponi već cigare ;-)
Takođe u matematici nije dozvoljeno da broj 1.018 zaokružuješ na 1.02, pošto broja 2 u rezultatu nigde nema.
eh ovdje si pokazao da slabo poznaje matematiku

pravilo u matematici, kada vecina od sledeceg brojea je spomenuta onda se zaokruzujer na sledeci broj a na na prethodni

Kada se decimalan broj veci, gleda se prethodna cifra. Ako je prethodna cifra veća od 5, zaokrugljuje se na veći broj, ako je manja, zaokrugljuje se na manji.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Zaokru%C5 ... ih_brojeva

1.018----->se zaokruzuje na 1.02

pitaj koga god hoces
SamoVasGledam

#496 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by SamoVasGledam »

To nije jednako, već približno. Pogledaj talasasti znak sa primera koji si naveo.

Po tvojoj logici 1,88 = 1,9 pa onda 1,9 = 2. I tako od 1,88 ti dođeš to 2. jel to matematički dozvoljeno i jel moguće uopšte?

Nemoj brkati znakove za približno i jednako, jer to uopšte nije isto!

55/54 nije jednako 1 ili 1.02, već je približno njima.
Smrcak15

#497 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:To nije jednako, već približno. Pogledaj talasasti znak sa primera koji si naveo.

Po tvojoj logici 1,88 = 1,9 pa onda 1,9 = 2. I tako od 1,88 ti dođeš to 2. jel to matematički dozvoljeno i jel moguće uopšte?

Nemoj brkati znakove za približno i jednako, jer to uopšte nije isto!

55/54 nije jednako 1 ili 1.02, već je približno njima.
Po tvojoj logici 1,88 = 1,9 pa onda 1,9 = 2.
nije po mojoj logici nego po matematickim pravilima davno ustanovljenim
jel to matematički dozvoljeno i jel moguće uopšte?
cuj jeli dozvoljeno, pa jesi li ti isao na kurseve matematike ikako???

evo ako neznas sam zaokruzivati ima program koji zaokruziva

https://www.calculatorsoup.com/calculat ... umbers.php

ako ubacis 1.018

dobijes 1.02

ako ubacis 1.023

dobijes 1.02

a ako ubacis 1.026

dobijes 1.03

Kada hoces da skratis decimale onda se zaokruzuje

pa 1.018 ---->1.02---a ovo bude 1.0=1 na kraju ako hoces samo da baratas samo sa jednom cifrom.
SamoVasGledam

#498 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by SamoVasGledam »

Pusti ti Smrle sada programe i guglanje stranica koje ti odgovaraju. Sa razlogom u matematici postoje znakovi za JEDNAKOST i PRIBLIŽNOST.

55/54 ne može biti isto što i 1 ili 1.02, jer jednostavno to nije isto. Rezultat može biti samo približan brojevima 1 i 1.02.

Ja sam imao časove matematike i zato znam šta govorim. Morali smo oba znaka znati šta znači i kako ih primenjivati. 2 boda si gubio na zadatku koji nosi 10 bodova samo ako bi promašio taj znak.
JVC

#499 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

Ova tema je od samog pocetka bila u fazonu Jajana i milijunasa :D

SamoVasGledam

#500 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by SamoVasGledam »

Ovo je tvoja logika Smrle:

4/3 = 1.33 = 1.3
5/4 = 1.25 = 1.3

Iz toga sledi da je 4/3 isto što i 5/4.

To ti ovde pokušavaš da proguraš sve vreme, a znaš da ne ide i da nisi u pravu, ali jednostavno ne želiš to da priznaš.

Ovo ni jedan matematičar ne bi prihvatio.
Locked