hajde ba, malo mozak zastopao, pa nece te me valjda sad razapet na krstr_faruk wrote:kako nisi razmisaljo ako vec neko vrijeme tvrdis da je razlika 5cm, te da postoji zapisano u kuranu kolika je udaljenost?
kako mozes ne razmisljati o tome, a tvrditi upravo to? dakle nisi razmisljao o mjernim jedinicama kojima si mjerio udaljenost od A do B?
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Smrcak15
#476 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
-
r_faruk
#477 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
drug, samo ti nama reci da li od samog pocetka tvrdis da je razlika 5cm, ako da, onda to govori o tvojoj metodologiji koja se jos jednom dokazala kao pogresna. ne mozes ne razmisljati o necemu sto tvrdis da je tacno.....
shvatam ja da priznajes da si pogrijesio, ali ta greska je ogromna ako se uzme u obzir ono sto tvoja tvrdnja dokazuje, a to je nevjerovatna preciznost sa jako malim odstupanjem s obzirom na udaljenost (mislim na 5cm, ovih 500 je vec zajebana stvar), a tvrdnja je napisana u knjizi staroji hiljadu i kusur godina....
ako je razlika 500cm, a ti tvrdis da je 5cm.... to je 10000%
shvatam ja da priznajes da si pogrijesio, ali ta greska je ogromna ako se uzme u obzir ono sto tvoja tvrdnja dokazuje, a to je nevjerovatna preciznost sa jako malim odstupanjem s obzirom na udaljenost (mislim na 5cm, ovih 500 je vec zajebana stvar), a tvrdnja je napisana u knjizi staroji hiljadu i kusur godina....
- Smrcak15
#478 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
tvrdim od jucer, jer sam jucer prvi put primoran bio da razmisljas o razlici i to u km, m, cm, mm itdr_faruk wrote:drug, samo ti nama reci da li od samog pocetka tvrdis da je razlika 5cm, ako da, onda to govori o tvojoj metodologiji koja se jos jednom dokazala kao pogresna. ne mozes ne razmisljati o necemu sto tvrdis da je tacno.....
shvatam ja da priznajes da si pogrijesio, ali ta greska je ogromna ako se uzme u obzir ono sto tvoja tvrdnja dokazuje, a to je nevjerovatna preciznost sa jako malim odstupanjem s obzirom na udaljenost (mislim na 5cm, ovih 500 je vec zajebana stvar)
eto 500cm ili 5 metara u odnosu na 1 km je neznatno.(mislim na 5cm, ovih 500 je vec zajebana stvar)
- SamoVasGledam
#479 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
I na kraju krajeva nebitno toliko da li je 5 cm ili 500 cm, nego je problem to što ti mernu jedinicu za dužinu koristiš kao rezultat razlike između merne jedinice za brzinu i običnog broja kojeg si dobio deljenjem druga dva broja.
Drugim rečima, kako si mogao i smeo dobiti za rezultat broj izražen u cm ili m ako je umanjenik izražen u km/s, a umanjilac je običan broj bez ikakve merne jedinice?
Da je neki fizičar ili matematičar video nekoliko tvojih zadnjih postova nikada ti ne bi dao da završiš godinu kod njega.
Vrhunac vrhunca:
1,023 km/s - 1,018 sura/ajet= 500 cm
Ovo su neke kuranske formule
Drugim rečima, kako si mogao i smeo dobiti za rezultat broj izražen u cm ili m ako je umanjenik izražen u km/s, a umanjilac je običan broj bez ikakve merne jedinice?
Da je neki fizičar ili matematičar video nekoliko tvojih zadnjih postova nikada ti ne bi dao da završiš godinu kod njega.
Vrhunac vrhunca:
- Smrcak15
#480 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
nisi odgovorio na pitanje zasto druge knjige zaokruzuju na 1,02km/s ?SamoVasGledam wrote:I na kraju krajeva nebitno toliko da li je 5 cm ili 500 cm, nego je problem to što ti mernu jedinicu za dužinu koristiš kao rezultat razlike između merne jedinice za brzinu i običnog broja kojeg si dobio deljenjem druga dva broja.
Vrhunac vrhunca:
- zforumas
#481 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Prema Smrletu je moguce biti malo trudan 
- shbc
#482 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Jesam li ja ovo dobro procitao? Smrcak se poziva na zaokruzivanje? On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5?

Mislim da ne ulazim uopste u to da su u pitanju cijeli brojevi, da decimala u njegovom primjeru nema pa se i ne zaokruzuje. Ali Allah najbolje zna
Mislim da ne ulazim uopste u to da su u pitanju cijeli brojevi, da decimala u njegovom primjeru nema pa se i ne zaokruzuje. Ali Allah najbolje zna
- Towelie
#483 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Na stranu nesuvislosti oko zaokruzivanja, kakvim se to predstavlja sveznajuci Bog (a la Smrcak varijanta) koji nije u stanju da kodira svoju speical knjigu bez aproksimacija i stelovanja pravila? Takav Bog ili nije sveznajuci pa ne ume bolje, ili Mu se povraca kad vidi kako ga predstavljaju. 
- Smrcak15
#484 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
puna vam usta smrleta, smrle ove smrle ono...cak ce te i novorodjencad nazivati Smrle, Smrcak itdzforumas wrote:Prema Smrletu je moguce biti malo trudan
- Smrcak15
#485 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
shbc wrote:Jesam li ja ovo dobro procitao? Smrcak se poziva na zaokruzivanje? On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5?![]()
5 I 5On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5?
- Smrcak15
#486 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
sad ispado se aproximacije najveci grijeh po toj tvojoj prici, a to je nesto sasvim normalno u matematici, ali jok kod vas, kod vas aproximacije nisu dopustive.Towelie wrote:Na stranu nesuvislosti oko zaokruzivanja, kakvim se to predstavlja sveznajuci Bog (a la Smrcak varijanta) koji nije u stanju da kodira svoju speical knjigu bez aproksimacija i stelovanja pravila? Takav Bog ili nije sveznajuci pa ne ume bolje, ili Mu se povraca kad vidi kako ga predstavljaju.
kakvo stelovanje pravilai stelovanja pravila?
evo i za tebe pitanje kao i za tvog pajdasa u razmisljanju, koji nesmije da odgovori na pitanje, pa cu ga postaviti i tebi
Zasto gore prilozene naucne knjige zaokruzuju na 1,02km/s?
ti barem odgovori ako onaj sa tanponima u nosu nesmije.
- Towelie
#487 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Brojevi se zaokruzuju iz prakticnih razloga, da se u nekim situacijama olaksa racunanje. Ali i to je jedan vid nesavrsenosti, jer je 1.02 NIJE ISTO KAO 1.00. Priblizno je, ali nije isto, makar i zaokruzili. Ljudima se to moze tolerisati jer su nesavrsena bice sklona greskama,ali onda kad sveznajuci Bog nema drugih opcija osim da se koristi aproksimacijama, to dosta govori o njegovom sveznanju.Smrcak15 wrote:sad ispado se aproximacije najveci grijeh po toj tvojoj prici, a to je nesto sasvim normalno u matematici, ali jok kod vas, kod vas aproximacije nisu dopustive.Towelie wrote:Na stranu nesuvislosti oko zaokruzivanja, kakvim se to predstavlja sveznajuci Bog (a la Smrcak varijanta) koji nije u stanju da kodira svoju speical knjigu bez aproksimacija i stelovanja pravila? Takav Bog ili nije sveznajuci pa ne ume bolje, ili Mu se povraca kad vidi kako ga predstavljaju.
evo i za tebe pitanje kao i za tvog pajdasa u razmisljanju, koji nesmije da odgovori na pitanje, pa cu ga postaviti i tebi
- Smrcak15
#488 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ma i da je spomenuo cifru sa 10 decimala sve kako treba, ti bi opet rekao ma to je slucajnost ili neka mucka , ili bi vjerovatno presutio slucaj...Towelie wrote:Brojevi se zaokruzuju iz prakticnih razloga, da se u nekim situacijama olaksa racunanje. Ali i to je jedan vid nesavrsenosti, jer je 1.02 NIJE ISTO KAO 1.00. Priblizno je, ali nije isto, makar i zaokruzili. Ljudima se to moze tolerisati jer su nesavrsena bice sklona greskama,ali onda kad sveznajuci Bog nema drugih opcija osim da se koristi aproksimacijama, to dosta govori o njegovom sveznanju.Smrcak15 wrote:sad ispado se aproximacije najveci grijeh po toj tvojoj prici, a to je nesto sasvim normalno u matematici, ali jok kod vas, kod vas aproximacije nisu dopustive.Towelie wrote:Na stranu nesuvislosti oko zaokruzivanja, kakvim se to predstavlja sveznajuci Bog (a la Smrcak varijanta) koji nije u stanju da kodira svoju speical knjigu bez aproksimacija i stelovanja pravila? Takav Bog ili nije sveznajuci pa ne ume bolje, ili Mu se povraca kad vidi kako ga predstavljaju.
- Towelie
#489 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Vidim da te Allah obdario poznavanjem gajba pa znas kako bih ja postupio u hipotetickom scenariju.
Neka, neka, zasluzio si svojim pregalastvom za Islam tu mudzizu. 
- Smrcak15
#490 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
nije me obdario nego govorim iz iskustva sa drugim ateistimaTowelie wrote:Vidim da te Allah obdario poznavanjem gajba pa znas kako bih ja postupio u hipotetickom scenariju.Neka, neka, zasluzio si svojim pregalastvom za Islam tu mudzizu.
- Smrcak15
#491 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Evo jedno pitanje za vas ovdje protivnike brojcanih cuda Kur'ana

da li bi vi mogli da izrecitujete ovako nesto, bez icije pomoci, bez kompijutera, olovke , papira , samo da se oslonis na svoju pamet.
1. svaki ajet sacinjen od 10 slova
2. poglavlje je sacinjeno od 10 slova
3. Ima 10 slova koji se pojavljuju samo jednom u cijelom poglavlju
4. svako druga rijec zavrasa sa istim slovom, svaka zadnja rijec zavrsava sa istim slovom, sto ukazuje na poeticno strukturisan tekst.

da li bi vi mogli da izrecitujete ovako nesto, bez icije pomoci, bez kompijutera, olovke , papira , samo da se oslonis na svoju pamet.
1. svaki ajet sacinjen od 10 slova
2. poglavlje je sacinjeno od 10 slova
3. Ima 10 slova koji se pojavljuju samo jednom u cijelom poglavlju
4. svako druga rijec zavrasa sa istim slovom, svaka zadnja rijec zavrsava sa istim slovom, sto ukazuje na poeticno strukturisan tekst.
- shbc
#492 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ja ja. I sta kazes. Kad je sredina 5,5 logicno je uzeti 5, a ne 6?Smrcak15 wrote:shbc wrote:Jesam li ja ovo dobro procitao? Smrcak se poziva na zaokruzivanje? On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5?![]()
Mislim da ne ulazim uopste u to da su u pitanju cijeli brojevi, da decimala u njegovom primjeru nema pa se i ne zaokruzuje. Ali Allah najbolje zna5 I 5On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5?
- SamoVasGledam
#493 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Nije da ne smem da odgovorim, nego ne vidim zašto je to pitanje toliko bitno i šta će promeniti.Smrcak15 wrote:
kakvo stelovanje pravila
Vikipedija je zaokružila tačno na 1 km/s
https://en.wikipedia.org/wiki/Orbit_of_ ... around_Sun
NASA na 1,022 km/s
https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/f ... nfact.html
I šta sada? U Fizici je dozvoljeno da se broj zaokruži ukoliko je ostatak zanemarljiv. Međutim kada ti deliš 55 as 54 to već nije fizika, nego matematika, a u matematici je nepravilno da napišeš 55/54=1 što je u fizici dozvoljeno. Takođe u matematici nije dozvoljeno da broj 1.018 zaokružuješ na 1.02, pošto broja 2 u rezultatu nigde nema. U matematici pišeš tačne cifre decimala do određene tačke, ali ne smeš stavljati brojeve koji uopšte ne postoje.
To u nosu nisu tamponi već cigare
- Smrcak15
#494 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
6 je srednji broj ako imas 11 brojeva.shbc wrote:Ja ja. I sta kazes. Kad je sredina 5,5 logicno je uzeti 5, a ne 6?Smrcak15 wrote:shbc wrote:Jesam li ja ovo dobro procitao? Smrcak se poziva na zaokruzivanje? On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5?![]()
Mislim da ne ulazim uopste u to da su u pitanju cijeli brojevi, da decimala u njegovom primjeru nema pa se i ne zaokruzuje. Ali Allah najbolje zna5 I 5On kojem je najlogicnije matematicki da je od 1 do 10 sredina 5?
6 je srednji broj
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
gdje zapelo, gdje problem druze??
- Smrcak15
#495 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
SamoVasGledam wrote:Nije da ne smem da odgovorim, nego ne vidim zašto je to pitanje toliko bitno i šta će promeniti.Smrcak15 wrote:
kakvo stelovanje pravila
Vikipedija je zaokružila tačno na 1 km/s
https://en.wikipedia.org/wiki/Orbit_of_ ... around_Sun
NASA na 1,022 km/s
https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/f ... nfact.html
I šta sada? U Fizici je dozvoljeno da se broj zaokruži ukoliko je ostatak zanemarljiv. Međutim kada ti deliš 55 as 54 to već nije fizika, nego matematika, a u matematici je nepravilno da napišeš 55/54=1 što je u fizici dozvoljeno. Takođe u matematici nije dozvoljeno da broj 1.018 zaokružuješ na 1.02, pošto broja 2 u rezultatu nigde nema. U matematici pišeš tačne cifre decimala do određene tačke, ali ne smeš stavljati brojeve koji uopšte ne postoje.
To u nosu nisu tamponi već cigare
eh ovdje si pokazao da slabo poznaje matematikuTakođe u matematici nije dozvoljeno da broj 1.018 zaokružuješ na 1.02, pošto broja 2 u rezultatu nigde nema.
pravilo u matematici, kada vecina od sledeceg brojea je spomenuta onda se zaokruzujer na sledeci broj a na na prethodni
Kada se decimalan broj veci, gleda se prethodna cifra. Ako je prethodna cifra veća od 5, zaokrugljuje se na veći broj, ako je manja, zaokrugljuje se na manji.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Zaokru%C5 ... ih_brojeva
1.018----->se zaokruzuje na 1.02
pitaj koga god hoces
- SamoVasGledam
#496 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
To nije jednako, već približno. Pogledaj talasasti znak sa primera koji si naveo.
Po tvojoj logici 1,88 = 1,9 pa onda 1,9 = 2. I tako od 1,88 ti dođeš to 2. jel to matematički dozvoljeno i jel moguće uopšte?
Nemoj brkati znakove za približno i jednako, jer to uopšte nije isto!
55/54 nije jednako 1 ili 1.02, već je približno njima.
Po tvojoj logici 1,88 = 1,9 pa onda 1,9 = 2. I tako od 1,88 ti dođeš to 2. jel to matematički dozvoljeno i jel moguće uopšte?
- Smrcak15
#497 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
SamoVasGledam wrote:To nije jednako, već približno. Pogledaj talasasti znak sa primera koji si naveo.
nije po mojoj logici nego po matematickim pravilima davno ustanovljenimPo tvojoj logici 1,88 = 1,9 pa onda 1,9 = 2.
cuj jeli dozvoljeno, pa jesi li ti isao na kurseve matematike ikako???jel to matematički dozvoljeno i jel moguće uopšte?
evo ako neznas sam zaokruzivati ima program koji zaokruziva
https://www.calculatorsoup.com/calculat ... umbers.php
ako ubacis 1.018
dobijes 1.02
ako ubacis 1.023
dobijes 1.02
a ako ubacis 1.026
dobijes 1.03
Kada hoces da skratis decimale onda se zaokruzuje
pa 1.018 ---->1.02---a ovo bude 1.0=1 na kraju ako hoces samo da baratas samo sa jednom cifrom.
- SamoVasGledam
#498 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pusti ti Smrle sada programe i guglanje stranica koje ti odgovaraju. Sa razlogom u matematici postoje znakovi za JEDNAKOST i PRIBLIŽNOST.
55/54 ne može biti isto što i 1 ili 1.02, jer jednostavno to nije isto. Rezultat može biti samo približan brojevima 1 i 1.02.
Ja sam imao časove matematike i zato znam šta govorim. Morali smo oba znaka znati šta znači i kako ih primenjivati. 2 boda si gubio na zadatku koji nosi 10 bodova samo ako bi promašio taj znak.
55/54 ne može biti isto što i 1 ili 1.02, jer jednostavno to nije isto. Rezultat može biti samo približan brojevima 1 i 1.02.
Ja sam imao časove matematike i zato znam šta govorim. Morali smo oba znaka znati šta znači i kako ih primenjivati. 2 boda si gubio na zadatku koji nosi 10 bodova samo ako bi promašio taj znak.
- JVC
#499 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ova tema je od samog pocetka bila u fazonu Jajana i milijunasa
- SamoVasGledam
#500 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ovo je tvoja logika Smrle:
4/3 = 1.33 = 1.3
5/4 = 1.25 = 1.3
Iz toga sledi da je 4/3 isto što i 5/4.
To ti ovde pokušavaš da proguraš sve vreme, a znaš da ne ide i da nisi u pravu, ali jednostavno ne želiš to da priznaš.
Ovo ni jedan matematičar ne bi prihvatio.
4/3 = 1.33 = 1.3
5/4 = 1.25 = 1.3
Iz toga sledi da je 4/3 isto što i 5/4.
To ti ovde pokušavaš da proguraš sve vreme, a znaš da ne ide i da nisi u pravu, ali jednostavno ne želiš to da priznaš.
Ovo ni jedan matematičar ne bi prihvatio.