Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Da
77
39%
Ne
123
62%

Total votes: 200

wewa

#476 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

Nurudin wrote:
wewa wrote:krenuli smo od Andrica i Njegosa, jer 'vrijedjaju nacionalne osjecaje'. evo se sad Selimovic prebire kao riza jer je propitivao vlastiti identitet. ko je sljedeci? po kojem kriteriju? da nam na kraju ne ostane samo Latic? :cry:
Hajmo malo u krajnosti, nismo dugo. Od optužbe da bi uveli sufaru umjesto Andrića te dijeli samo jedan korak..

Ne krivim ja nikoga što se prekvalifikovao u Srbina ili Hrvata, halooo!
Jasno sam rekao da mi smeta jedino pljuvačina kod Andrića , a Meša mi je drag jer je zadržao
i pokazao lijepe emocije prema svom stvarnom identitetu i prema vjeri svoje majke .
Njegova autobiografska sjećanja na hodžu kod kojeg je išao kao dijete u mekteb su meni bliska, odnosno
lijepa su i prirodna i nema nikakvog prezira prema tome, iako je on ateista.
Kod Maka Dizdara je još izraženija ljubav prema bosanskom identitetu u kojem je rođen i on ga se ne odriče
niti ga pljuje time što se u jednom periodu izjasni kao Hrvat , jer ga inače nitko neće ni objavljivati.
dakle, kriterij je sta se tebi svidja i sta je tebi blisko?

tako mozemo i djecu pitati koji im se skolski predmeti manje svidjaju, da ih brate izbacimo iz nastavnog plana. sto da se zahmete oko onog sto im je mrsko...
piupiu

#477 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by piupiu »

wewa wrote:
piupiu wrote:A, jeste svi ljuti na ovoj temi. :D

Ne treba izbaciti Adrića i Njegoša iz školskih programa, već treba izbaciti školski program. 'ta će nam to da se bezze svadjamo? :D
svrati na fudbalske teme, pa da vidis ljutine. halapenjos, habanero i kajen male mace. :D
Ima, bome, i ovdje ljutiJEh papričica, baš za zamezit'. :D :lol:
John Cleese

#478 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

Nurudin wrote:
John Cleese wrote:
Nurudin wrote:Smiješno je uopće tvrditi da čovjek nema krizu identiteta , a ima očiglednu potrebu da istraži svoje korijene
Zar je zelja da covjek istrazi svoje korijene indikator krize identiteta? Zasto bi bila?
Zašto se vraćati 500 godina unazad i zašto imati potrebu da se izjasniš onako kako ti se roditelji
pa ni djedovi nisu nikad osjećali ?
Koji bi to drugi razlog bio osim problema sa identitetom, de mi reci bogati?!
Ne znam zasto, Nurudine.
Ne bih rekao ni da ti znas zasto.
Ne znamo ni kako su se njegovi roditelji ili djedovi osjecali.
Mozemo samo pretpostavljati i nagadjati. Mozda iz radoznalosti?
U svakom slucaju, ja tu ne vidim nikakav problem.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#479 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

Chmoljo wrote:
Nurudin wrote:Prvo, ja ne miješam Č i Ć , to možda vi sa Alipašinog :D
Nisu nam dali , to je istina i postoje argumenti o tome, vrlo nedvosmisleni.
Eto pogledaj kako su Maka Dizdara izribali kad je pokušao provući ideju o bosanskoj verziji s-h-s jezika.
Kako su izmislili veliko M i odbijali bilo kakvu pomisao o bosanskoj naciji.
niko neće ništa dati ako ne tražiš. ne znam ko je našem narodu usadio u glavu da nešto možeš imati bez truda, napora i žrtve. stidljivi izleti Maka Dizdara i sličnih ne grade naciju. dodaju sitni kamenčić, ali to nisu temelji, niti će to iko dati bez borbe - oružane ili borbe kulturom i kroz institucije sistema.

ovo: nisu nam dali Ćetnici, je ustvari fraza kojom se pravda vlastita ljenost, nebriga za državu i društvo i grijanje ženinih guzova dok se trebalo ginuti ili ono bar truditi i raditi za nacionalno ostvarenje. opravdavanje vlastitog, vječnog držanja po strani i uzdanje u: daće Bog. jer mu nema ko drugi dati.
To je tačno . Pasivnost je bliska autodestrukciji . Ali to je samo jedan dio cijele slike u koju svakako spada i taj
srpsko-hrvatski pritisak i blokiranja svakog pokušaja da izađemo izvan okvira vjerske skupine.
Ja nisam isključiv ali to tražim i od drugih, inače ne vidimo dobro i jasno našu prošlost iz koje je i nastala
sadašnjost , sa svime lošim i teškim .
Ja lično mislim da smo previše ginuli i da treba da počnemo praktikovati neke mudrije politike
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#480 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

wewa wrote:
Nurudin wrote:
wewa wrote:krenuli smo od Andrica i Njegosa, jer 'vrijedjaju nacionalne osjecaje'. evo se sad Selimovic prebire kao riza jer je propitivao vlastiti identitet. ko je sljedeci? po kojem kriteriju? da nam na kraju ne ostane samo Latic? :cry:
Hajmo malo u krajnosti, nismo dugo. Od optužbe da bi uveli sufaru umjesto Andrića te dijeli samo jedan korak..

Ne krivim ja nikoga što se prekvalifikovao u Srbina ili Hrvata, halooo!
Jasno sam rekao da mi smeta jedino pljuvačina kod Andrića , a Meša mi je drag jer je zadržao
i pokazao lijepe emocije prema svom stvarnom identitetu i prema vjeri svoje majke .
Njegova autobiografska sjećanja na hodžu kod kojeg je išao kao dijete u mekteb su meni bliska, odnosno
lijepa su i prirodna i nema nikakvog prezira prema tome, iako je on ateista.
Kod Maka Dizdara je još izraženija ljubav prema bosanskom identitetu u kojem je rođen i on ga se ne odriče
niti ga pljuje time što se u jednom periodu izjasni kao Hrvat , jer ga inače nitko neće ni objavljivati.
dakle, kriterij je sta se tebi svidja i sta je tebi blisko?

tako mozemo i djecu pitati koji im se skolski predmeti manje svidjaju, da ih brate izbacimo iz nastavnog plana. sto da se zahmete oko onog sto im je mrsko...
Kriterij je da se identitet jednog naroda ne gradi tako što ćeš djeci servirati , ne surovi realizam, nego čak
surovi falsifikat istorije umotan u lijep književni izričaj, dok drugi narodi formiraju identitet na
mitologiji i lažima o vlastitoj uzvišenosti.
Ja ne tražim da idemo ni u jedno krajnost, ja samo tražim da ne lažemo djeci. Jer Andrić laže
Maestralno, opijajuće stvara jedan privid istorije , a djeca (pa čak ni svi odrasli) nisu spremna za to.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#481 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Chmoljo »

Nurudin wrote:To je tačno . Pasivnost je bliska autodestrukciji . Ali to je samo jedan dio cijele slike u koju svakako spada i taj
srpsko-hrvatski pritisak i blokiranja svakog pokušaja da izađemo izvan okvira vjerske skupine.
Ja nisam isključiv ali to tražim i od drugih, inače ne vidimo dobro i jasno našu prošlost iz koje je i nastala
sadašnjost , sa svime lošim i teškim .
Ja lično mislim da smo previše ginuli i da treba da počnemo praktikovati neke mudrije politike
teško će biti mudre politike tamo gdje megafon dobija Sead Zubanović.
Krokodajl

#482 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Krokodajl »

I Andriža i Njegoša i onog Kočića isto.
wewa

#483 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

slozicemo se da je formalno obrazovanje znacajan element u izgradnji identiteta pojedinca, pa onda i zajednice, naroda, kako hoces.
no, s jedne strane, u ovom vaktu ne bih rekla da je izbor lektire presudan - mnogo je vazniji pristup djelima, nacin na koji se ona citaju i tumace u okviru nastave, nego samo djelo. s druge strane, bojim se da je ovim generacijama uticaj skole na izgradnju licnosti sveden na nikad manju mjeru. tehnologija, mediji, drustvo, vrsnjaci, to su kljucni elementi.
Last edited by wewa on 18/05/2017 14:54, edited 1 time in total.
wewa

#484 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

.
Niemand

#485 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Hudi ahmed nurudin sa vama. Bolje da je osto neprocitan neg vako.
dale cooper

#486 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

O čemu to tačno Andrić laže?
tranquil

#487 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by tranquil »

Izbacivanje ne.

Ako zatvoriš oči pred nečim, ono neće prestati da postoji.
seln

#488 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by seln »

Kada bi samo neki ljudi naucili da razlikuju beletristiku, istoriju i etnologiju....
Nurudin

#489 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

dale cooper wrote:O čemu to tačno Andrić laže?
Imaš hrpu primjera , a na temi je već netko navodio njegovo "plagiranje" scene nabijanja na kolac.
Ja se uvjek vratim na "boj kod Banjaluke" , koji je istorijski vjerovatno jedna od najvećih pobjeda
bosanske (ne turske) armije nad drugom, okupatorskom, na svome teritoriju.
Andrić je uzeo taj događaj , izmislio lika Mustafu Madžara kao predvodnika bosanske vojske , zatim ga
prikazao kao pedofila, djecoubicu kojega u snu progone njegova zlodjela , a na javi ga gone
da čini još veća i grđa , na primjer nad nedužnim nemuslimanskim stanovništvom.
Lik je totalna andrićeva fikcija, nema tu riječi ni o kakvom "razbijanju mitoloških likova" , kao što govore
u slučaju njegovog ismijavanja Alije Đerzeleza i njegov navodni pokušaj da surovi realizam suprotstavi
mitologiji prošlosti . On to da je htio imao je građe i mitologije kod svojih mentora iz Sanu-a koliko hoće
wewa

#490 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

po analogiji bi Danci trebali izbrisati svaki pomen na Shakespeara... :zoka:
'ta ce smotani Hamlet, hodajuci plagijat.
dale cooper

#491 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

Nurudin wrote:
Imaš hrpu primjera , a na temi je već netko navodio njegovo "plagiranje" scene nabijanja na kolac.
Ja se uvjek vratim na "boj kod Banjaluke" , koji je istorijski vjerovatno jedna od najvećih pobjeda
Andrić je uzeo taj događaj , izmislio lika Mustafu Madžara kao predvodnika bosanske vojske , zatim ga
prikazao kao pedofila, djecoubicu kojega u snu progone njegova zlodjela , a na javi ga gone
Lik je totalna andrićeva fikcija, nema tu riječi ni o kakvom "razbijanju mitoloških likova" , kao što govore
u slučaju njegovog ismijavanja Alije Đerzeleza i njegov navodni pokušaj da surovi realizam suprotstavi
mitologiji prošlosti . On to da je htio imao je građe i mitologije kod svojih mentora iz Sanu-a koliko hoće
Je li u romanu "Na drini ćuprija" Andrić pisao o Osmanlijama ili o Bošnjacima? I je li po tebi to ista stvar?
Last edited by dale cooper on 18/05/2017 15:34, edited 2 times in total.
seln

#492 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by seln »

Nurudin wrote: Ja se uvjek vratim na "boj kod Banjaluke" , koji je istorijski vjerovatno jedna od najvećih pobjeda
Evo, naucili smo nesto novo: da su likovi u romanima i pripovjetkama fikcija.
Ja sve vrijeme mislim da se ti zajebavas.
Connaisseur Karlin

#493 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Connaisseur Karlin »

wewa wrote:po analogiji bi Danci trebali izbrisati svaki pomen na Shakespeara... :zoka:
'ta ce smotani Hamlet, hodajuci plagijat.
ali je stil pisanja Sekspira analiziran dovoljno dugo od strane kritike bez politickih barijera :D

Andric nije dovoljno kriticki analiziran ,a u skolama se usjiek na satima jezika,prihvatala dva ili tri obrazlozenja , no ako je ucenik imao drugaciji stav prema djelu, tad su se desavlai sukobi profesora i studenata :-D to je bio problem nekdasanjeg obrazovanja,nije bilo odobreno samostalno razvijanje kriticke svijesti o knjizennim djelima ;-)
dale cooper

#494 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

Onaj ko neopterećeno čita Andrića može doći samo do jednog zaključka i konstante. A to je teška
sudbina i prokletstvo ove zemlje i naroda na ovom prostoru da ih se uvijek tlači i porobljava.
Ali isto tako konstanta da uprkos svemu i oni i Bosna sa njima sve to zajedno prežive i opstanu.
wewa

#495 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

dale cooper wrote:Onaj ko neopterećeno čita Andrića može doći samo do jednog zaključka i konstante. A to je teška
sudbina i prokletstvo ove zemlje i naroda na ovom prostoru da ih se uvijek tlači i porobljava.
Ali isto tako konstanta da uprkos svemu i oni i Bosna sa njima sve to zajedno prežive i opstanu.
:thumbup:
Nurudin

#496 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

dale cooper wrote:
Nurudin wrote:
Je li u romanu "Na drini ćuprija" Andrić pisao o Osmanlijama ili o Bošnjacima? I je li po tebi to ista stvar?
Prvo, nemoj mi se obraćati sa te neke pozicije "ja učitelj ti učenik kojem postavljam pitanja ".
Zajebi to .
Drugo , Andrić je u romanu pisao i o Turcima i o poturicama. Turci su nacija . Osmanlije ili otomani su jedan
širi identitet . Mehmed-paša Sokolović je pravoslavac po rođenju, kojeg su otele osmanlije i on
preuzima njihov identitet i vraća se u rodni kraj da napravi ćupriju , a onaj tko se usuđuje da sruši
taj novi most-identitet , biva surovo nabijen na kolac .
Dakle, istina je da je Sokolović iz pravoslavne porodice , istina je da želi da u svom zavičaju napravi
neko dobro djelo po kojem će ga pamtiti. Sve ostalo je laž .
Zanimljivo je to preplitanje istine i laži i zanimljivo je to poricanje Andrićeve zlonamjernosti argumentom
"andrićevi čitaoci su glupi jer ne razlikuju književno djelo kao fikciju od stvarnih istorijskih činjenica" , a
upravo o tome i jeste riječ , da nije sve kod Andrića fikcija , već se sve temelji na realnim događajima
a fikciju on koristi samo da te iste događaje prikaže onakvima kakvima oni ne izgledaju ako se izostavi
taj njegov izmišljeni dio.
seln

#497 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by seln »

Nurudin wrote: Dakle, istina je da je Sokolović iz pravoslavne porodice , istina je da želi da u svom zavičaju napravi
Zanimljivo je to preplitanje istine i laži i zanimljivo je to poricanje Andrićeve zlonamjernosti argumentom
"andrićevi čitaoci su glupi jer ne razlikuju književno djelo kao fikciju od stvarnih istorijskih činjenica" , a
upravo o tome i jeste riječ , da nije sve kod Andrića fikcija , već se sve temelji na realnim događajima
a fikciju on koristi samo da te iste događaje prikaže onakvima kakvima oni ne izgledaju ako se izostavi
Dobronamjeran savjet: potrazi strucnu pomoc.
I ovim zavrsavam diskusiju s tobom.
Nurudin

#498 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Nurudin »

seln wrote:
Nurudin wrote: Dakle, istina je da je Sokolović iz pravoslavne porodice , istina je da želi da u svom zavičaju napravi
Dobronamjeran savjet: potrazi strucnu pomoc.
I ovim zavrsavam diskusiju s tobom.
Ja baš volim te "dobronamjerne" savjete.
Prvi je bio onaj sarkastični "neka ti je Allah na pomoći" , a sad je već stručna pomoć u pitanju :lol:
Da li to gospodin bog Allah nije dovljno stručan ili pak doktorima daješ božanske atribute, ostaće izgleda misterija.
dale cooper

#499 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

Nurudin wrote: Prvo, nemoj mi se obraćati sa te neke pozicije "ja učitelj ti učenik kojem postavljam pitanja ".
Zajebi to .
Drugo , Andrić je u romanu pisao i o Turcima i o poturicama. Turci su nacija . Osmanlije ili otomani su jedan
širi identitet . Mehmed-paša Sokolović je pravoslavac po rođenju, kojeg su otele osmanlije i on
preuzima njihov identitet i vraća se u rodni kraj da napravi ćupriju , a onaj tko se usuđuje da sruši
Dakle, istina je da je Sokolović iz pravoslavne porodice , istina je da želi da u svom zavičaju napravi
Nisu odgovorio na pitanja. Ali evo da ti ja odgovorim. Andrić je pisao o Bosni pod Otomanskom ali
i pod Austro Ugarskom imperijom. I kao bilo koja druga imperija nisu bile nimalo blage prema onima
koje su osavajale i koji su im postali subjekti. Činjenica ostaje da su Otomani bili prilično brutalni,
i to nije nikakva izmišljotina, to su lako provjerljive stvari. Ali to nema nikakve veze sa Bošnjacima
danas, odnosno muslimanima u Jugoslaviji. Postoje neke zajedničke stvari kao što je vjera, ali tokom
godina se stvorio jedan potpuno novi identitet koji nema veze sa onim što je predstavljala Otomanska
imperija na ovim prostorima. Čak što više jasno je čitajući Andrićeve romane da su na ovim prostorima
kroz vrijeme jednako negrebusili i muslimani/bošnjaci i pravoslavci i katolici. To je upravo ono što
sam napisao maloprije o teškoj sudbini ove zemlje i narodima koji su tu živjeli i o čemu Andrićeve knjige
najviše svjedoče.
Rampage

#500 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Rampage »

dale cooper wrote:
Nurudin wrote: Prvo, nemoj mi se obraćati sa te neke pozicije "ja učitelj ti učenik kojem postavljam pitanja ".
Zajebi to .
Nisu odgovorio na pitanja. Ali evo da ti ja odgovorim. Andrić je pisao o Bosni pod Otomanskom ali
i pod Austro Ugarskom imperijom. I kao bilo koja druga imperija nisu bile nimalo blage prema onima
koje su osavajale i koji su im postali subjekti. Činjenica ostaje da su Otomani bili prilično brutalni,
i to nije nikakva izmišljotina, to su lako provjerljive stvari. Ali to nema nikakve veze sa Bošnjacima
danas, odnosno muslimanima u Jugoslaviji. Postoje neke zajedničke stvari kao što je vjera, ali tokom
godina se stvorio jedan potpuno novi identitet koji nema veze sa onim što je predstavljala Otomanska
imperija na ovim prostorima. Čak što više jasno je čitajući Andrićeve romane da su na ovim prostorima
kroz vrijeme jednako negrebusili i muslimani/bošnjaci i pravoslavci i katolici. To je upravo ono što
sam napisao maloprije o teškoj sudbini ove zemlje i narodima koji su tu živjeli i o čemu Andrićeve knjige
najviše svjedoče.
Odmah mi pade na pamet "Ilhamijin put u smrt" od Rešada Kadića...
Post Reply