Nije bitno da li sam ja razumio šta si ti htio reći.belfy wrote: ↑14/07/2023 14:56lijepo je da pokusavas braniti druga, ali ti bas nisi najostrija alatka u supi, jel tako? posto vidim da nisi cak ni razumio sta sam rekao pokusat cu da ti pobrojim taksativno da bi (nadam se) bolje razumio. dakle:-Chesterfield- wrote: ↑14/07/2023 14:35
Hoćeš reći ako su četnici odlučili da nas pokolju, naše je da se pokorimo tome, jer možda je to sudbina - možda je Bog tako odlučio, propisao...
Mada su ti drugi forumaši prije par godina objašnjavali svoje viđenje kako islam tretira sudbinu, ne sjećam se da su spominjali ovaj hadis?
Hadis u kojem se navodi da je Poslanik a.s. kazao: "Neki je čovjek bio ranjen pa je izvršio samoubistvo. Allah je tada rekao: "Moj me je rob pretekao oduzimanjem života, pa mu zabranjujem Džennet". (Buharija, Fethul-Bari, 6/496)
Evo još materijala za razmišljanje...
https://www.pozivistine.com/spoj-izmedu ... cnih-veza/
Možda se tu krije odgovor koji tražiš od drugog forumaša..?
Svakako ste već ubacili u treću krivinu što se tiče teme, pa mislim da neće škoditi ni treći Njutnov zakon.
- ja nigdje nisam pominjao sta odluce ljudi (eto, ti uvede cetnike), nego sta je odredio Bog.
- ne znam zasto to sakrivanje iza mnozine neke. meni su objasnjavali...? mogu i ja reci da je njima objasnjeno i sta smo rekli? nista.
- eto, uzmimo taj hadis koji si dao kao primjer. covjek je odlucio malo da promisli o odredjenju i napravio sta je napravio. posto u istom fino pise "Moj me rob..." znaci da je bio vjernik, jel tako? znaci taj covjek tada nije znao da ce biti kaznjen za to zabranom Dzenneta, jer je taj hadis nastao tek nakon sto je on to napravio.
a ti se sada preispitaj da li si zaista razumio sta sam ja napisao, da li si sve ovo zelio reci ovako i da li si iskoristio dobar primjer, te koliko si pomogao kolegi. jel moze? jer, ne znam da li znas za izreku: "put do pakla je poplocan dobrim namjerama". mozes malo razmisliti i o tome sta ista znaci, jer se savrseno uklapa u tvoj primjer.
![]()
Iskorišten si...
Tvoj post sam samo iskoristio da kažem, odnosno postavim link i hadis za druge forumaše. Možda nekome bude korisno?
Obzirom da je PDF religija pokopana banovanjem većine vjernika forumaša koji su dobro poznavali propise vjere, preostaje jedino da neznalice poput mene pokušaju dati odgovor.
A što se tiče odgovora na pitanje u naslovu teme, moj odgovor je da čovjek koji izvršava svoju dužnost robovanja Allahu, dž.š., ispunjava ugovor sklopljen u Ezelu.