Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
-Chesterfield-

#476 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 14/07/2023 14:56
-Chesterfield- wrote: 14/07/2023 14:35

Hoćeš reći ako su četnici odlučili da nas pokolju, naše je da se pokorimo tome, jer možda je to sudbina - možda je Bog tako odlučio, propisao...

Mada su ti drugi forumaši prije par godina objašnjavali svoje viđenje kako islam tretira sudbinu, ne sjećam se da su spominjali ovaj hadis?

Hadis u kojem se navodi da je Poslanik a.s. kazao: "Neki je čovjek bio ranjen pa je izvršio samoubistvo. Allah je tada rekao: "Moj me je rob pretekao oduzimanjem života, pa mu zabranjujem Džennet". (Buharija, Fethul-Bari, 6/496)

Evo još materijala za razmišljanje...
https://www.pozivistine.com/spoj-izmedu ... cnih-veza/
Možda se tu krije odgovor koji tražiš od drugog forumaša..?

Svakako ste već ubacili u treću krivinu što se tiče teme, pa mislim da neće škoditi ni treći Njutnov zakon.
lijepo je da pokusavas braniti druga, ali ti bas nisi najostrija alatka u supi, jel tako? posto vidim da nisi cak ni razumio sta sam rekao pokusat cu da ti pobrojim taksativno da bi (nadam se) bolje razumio. dakle:

- ja nigdje nisam pominjao sta odluce ljudi (eto, ti uvede cetnike), nego sta je odredio Bog.
- ne znam zasto to sakrivanje iza mnozine neke. meni su objasnjavali...? mogu i ja reci da je njima objasnjeno i sta smo rekli? nista.
- eto, uzmimo taj hadis koji si dao kao primjer. covjek je odlucio malo da promisli o odredjenju i napravio sta je napravio. posto u istom fino pise "Moj me rob..." znaci da je bio vjernik, jel tako? znaci taj covjek tada nije znao da ce biti kaznjen za to zabranom Dzenneta, jer je taj hadis nastao tek nakon sto je on to napravio.

a ti se sada preispitaj da li si zaista razumio sta sam ja napisao, da li si sve ovo zelio reci ovako i da li si iskoristio dobar primjer, te koliko si pomogao kolegi. jel moze? jer, ne znam da li znas za izreku: "put do pakla je poplocan dobrim namjerama". mozes malo razmisliti i o tome sta ista znaci, jer se savrseno uklapa u tvoj primjer.

:kakoste:
Nije bitno da li sam ja razumio šta si ti htio reći.
Iskorišten si... 😬

Tvoj post sam samo iskoristio da kažem, odnosno postavim link i hadis za druge forumaše. Možda nekome bude korisno?

Obzirom da je PDF religija pokopana banovanjem većine vjernika forumaša koji su dobro poznavali propise vjere, preostaje jedino da neznalice poput mene pokušaju dati odgovor.

A što se tiče odgovora na pitanje u naslovu teme, moj odgovor je da čovjek koji izvršava svoju dužnost robovanja Allahu, dž.š., ispunjava ugovor sklopljen u Ezelu.
Hakiz

#477 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 14/07/2023 16:11

lijepo je da pokusavas braniti druga, ali ti bas nisi najostrija alatka u supi, jel tako? posto vidim da nisi cak ni razumio sta sam rekao pokusat cu da ti pobrojim taksativno da bi (nadam se) bolje razumio. dakle:

- ja nigdje nisam pominjao sta odluce ljudi (eto, ti uvede cetnike), nego sta je odredio Bog.
- ne znam zasto to sakrivanje iza mnozine neke. meni su objasnjavali...? mogu i ja reci da je njima objasnjeno i sta smo rekli? nista.
- eto, uzmimo taj hadis koji si dao kao primjer. covjek je odlucio malo da promisli o odredjenju i napravio sta je napravio. posto u istom fino pise "Moj me rob..." znaci da je bio vjernik, jel tako? znaci taj covjek tada nije znao da ce biti kaznjen za to zabranom Dzenneta, jer je taj hadis nastao tek nakon sto je on to napravio.

a ti se sada preispitaj da li si zaista razumio sta sam ja napisao, da li si sve ovo zelio reci ovako i da li si iskoristio dobar primjer, te koliko si pomogao kolegi. jel moze? jer, ne znam da li znas za izreku: "put do pakla je poplocan dobrim namjerama". mozes malo razmisliti i o tome sta ista znaci, jer se savrseno uklapa u tvoj primjer.

Iskorišten si... 😬

Tvoj post sam samo iskoristio da kažem, odnosno postavim link i hadis za druge forumaše. Možda nekome bude korisno?

Obzirom da je PDF religija pokopana banovanjem većine vjernika forumaša koji su dobro poznavali propise vjere, preostaje jedino da neznalice poput mene pokušaju dati odgovor.

A što se tiče odgovora na pitanje u naslovu teme, moj odgovor je da čovjek koji izvršava svoju dužnost robovanja Allahu, dž.š., ispunjava ugovor sklopljen u Ezelu.
:shock:

Gdje im je bio sabur?
n+1

#478 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by n+1 »

Prvo je bila sječa nevjernika, pa onda sječa vjernika. Historija se ponavlja, prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. :D
belfy

#479 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

Iskorišten si... 😬

e vidis, u ovome je zapravo tvoj problem. i slicnih tebi... nije bitno da li znas o cemu se prica, ali ces postaviti nesto sto nema veze sa onim o cemu se prica. da li ti tako zamisljas da diskusija izgleda? postavljaj onda i na temama o filmu, igricama, ekonomiji ili bilo kojoj koja ti padne na pamet. zasto bi samo ovdje ogranicavao na odgovaranje ne razumijevajuci o cemu se prica, nego samo da nesto kazes? idi na teme koje razumijes najmanje ili nikako. sta ima veze, pa jel?

a o PDF religija znas taman koliko i o ovom ostalom... al' evo, da ti ciko nesto kaze. ti kazes kako su banovani ljudi koji su znali dobro propise vjere. ja kazem da to nije istina, a posto ti to tvrdis na tebi je da dokazes. ali pazi sada ovo, jer ces postati nevjernik. neces vjerovati da je ovo moguce... puno vise ovih sa PDF Religija je sa druge strane odustalo i prestalo se javljati radi prijetnji koje su dobijali u stvarnom zivotu. neki su i na Kliksu izlazili kao vijest, a i na drugim portalima. no, ti to ne znas. ali, kao sto si rekao, tebe to i ne zanima. tvoje je da napises nesto, pa koliko god to bilo nebitno i za temu i na ono sto odgovaras...

ja tu uvijek volim ponoviti onu pricu o igranju saha sa golubom koja ovdje savrseno pristaje obzirom na ovo sto si i sam rekao. evo kako ista glasi:
"raspravljati se sa budalom ili neznalicom je isto kao igrati saha sa golubom. nije bitno koji potez vi napravite golub ce se sepuriti po tabli, povaljati figure, posrati se na tablu i odletjeti." eh, sada procitaj svoju prvu recenicu koju sam uvecao. onda zatim procitaj jos jednom moj prethodni post, a onda se pogledaj u ogledalo i popricaj sam sa sobom (ne odnosi se na prostoriju, samo da opet ne razumijes nesto pogresno). jel moze?
-Chesterfield-

#480 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 14/07/2023 17:25

Iskorišten si... 😬

e vidis, u ovome je zapravo tvoj problem. i slicnih tebi... nije bitno da li znas o cemu se prica, ali ces postaviti nesto sto nema veze sa onim o cemu se prica. da li ti tako zamisljas da diskusija izgleda? postavljaj onda i na temama o filmu, igricama, ekonomiji ili bilo kojoj koja ti padne na pamet. zasto bi samo ovdje ogranicavao na odgovaranje ne razumijevajuci o cemu se prica, nego samo da nesto kazes? idi na teme koje razumijes najmanje ili nikako. sta ima veze, pa jel?

a o PDF religija znas taman koliko i o ovom ostalom... al' evo, da ti ciko nesto kaze. ti kazes kako su banovani ljudi koji su znali dobro propise vjere. ja kazem da to nije istina, a posto ti to tvrdis na tebi je da dokazes. ali pazi sada ovo, jer ces postati nevjernik. neces vjerovati da je ovo moguce... puno vise ovih sa PDF Religija je sa druge strane odustalo i prestalo se javljati radi prijetnji koje su dobijali u stvarnom zivotu. neki su i na Kliksu izlazili kao vijest, a i na drugim portalima. no, ti to ne znas. ali, kao sto si rekao, tebe to i ne zanima. tvoje je da napises nesto, pa koliko god to bilo nebitno i za temu i na ono sto odgovaras...

ja tu uvijek volim ponoviti onu pricu o igranju saha sa golubom koja ovdje savrseno pristaje obzirom na ovo sto si i sam rekao. evo kako ista glasi:
"raspravljati se sa budalom ili neznalicom je isto kao igrati saha sa golubom. nije bitno koji potez vi napravite golub ce se sepuriti po tabli, povaljati figure, posrati se na tablu i odletjeti." eh, sada procitaj svoju prvu recenicu koju sam uvecao. onda zatim procitaj jos jednom moj prethodni post, a onda se pogledaj u ogledalo i popricaj sam sa sobom (ne odnosi se na prostoriju, samo da opet ne razumijes nesto pogresno). jel moze?
:lol:

Kako se to postaje nevjernik?
belfy

#481 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 14/07/2023 18:14

pa, jarane... bukvalno ti pise u sljedecoj recenici.

bas si dobro rekao da ne citas i ne razumijes. pa, evo cak ni kada je sala u pitanju. i o cemu sada da mi pricamo?
toska

#482 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by toska »

belfy wrote: 13/07/2023 23:49
P.P.S. i ovo sto si sada napisao spada u isto, jer sta znaci uopste pasivno prihvacanje sudbine? druga opcija bi bila aktivno prihvacanje sudbine, jel? kakva je razlika? a boldirano ti je vec napredak prema ateizmu... ali idemo korak po korak...
razlika između fatalizma i proaktivnog djelovanja je sasvim jasna.
belfy wrote: 14/07/2023 13:31 ako ti tako kazes, ona mora da je tako jer si ti to rekao, jel tako?

ako ima drugo to znaci da ima i prvo. ajmo onda ponovo korak po korak. sta je to prvo znacenje od "prihvatiti odredjenje", a sta to drugo?

posto za ovo zadnje tvrdis da je druga tema onda necemo dalje o tome (osim ako ne otvoris tu novu). ima ovdje sasvim dovoljno materijala za raspravu...
prigovaraš drugom da ne čita sa razumijevanjem a i sam činiš isto.

gdje sam napisao da ima dva značenja? to se odnosilo da "prihvatiti određenje" ima drugo značenje od ostalih pojmova u postu.

a svakako je postalo šupljiranje, ide u pravcu da bi sada trebali objašnjavati i dočaravati osnovne vjerske pojmove.

pitanje je i da li hard core ateisti mogu pojmiti neke vjerske stvari ako ih nikada nisu istinski iskusili?
eto za razmišljanje :)
belfy

#483 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

toska wrote: 14/07/2023 21:30
belfy wrote: 13/07/2023 23:49
P.P.S. i ovo sto si sada napisao spada u isto, jer sta znaci uopste pasivno prihvacanje sudbine? druga opcija bi bila aktivno prihvacanje sudbine, jel? kakva je razlika? a boldirano ti je vec napredak prema ateizmu... ali idemo korak po korak...
razlika između fatalizma i proaktivnog djelovanja je sasvim jasna.
dakle pasivno prihvatanje sudbine je "fatalizam", a aktivno je "proaktivno". jesam dobro razumio?
belfy wrote: 14/07/2023 13:31 ako ti tako kazes, ona mora da je tako jer si ti to rekao, jel tako?

ako ima drugo to znaci da ima i prvo. ajmo onda ponovo korak po korak. sta je to prvo znacenje od "prihvatiti odredjenje", a sta to drugo?

posto za ovo zadnje tvrdis da je druga tema onda necemo dalje o tome (osim ako ne otvoris tu novu). ima ovdje sasvim dovoljno materijala za raspravu...
prigovaraš drugom da ne čita sa razumijevanjem a i sam činiš isto.

gdje sam napisao da ima dva značenja? to se odnosilo da "prihvatiti određenje" ima drugo značenje od ostalih pojmova u postu.
kako gdje si napisao da ima dva? jel se ti zahebavas? pa u svom postu maloprije. a evo i sada ponovo. ako ima drugo znacenje, to znaci da ima i prvo. jel ti razumijes jezik na kojem komuniciramo? za nekoga ko prigovara oko znacenja pojmova bi trebao prvo malo da zna osnove. evo, da i tebi ciko nesto kaze. zelio si reci "drugacije znacenje", a ne "drugo". "drugo" moze samo znaciti da ima i prvo, a potencijalno i "trece" ili "cetvrto"...
a svakako je postalo šupljiranje, ide u pravcu da bi sada trebali objašnjavati i dočaravati osnovne vjerske pojmove.

pitanje je i da li hard core ateisti mogu pojmiti neke vjerske stvari ako ih nikada nisu istinski iskusili?
eto za razmišljanje :)
osnovne pojmove treba prvo savladati da bi se nekome moglo objasnjavati. ovaj primjer sa tvojim nepoznavanjem sopstvenog jezika je odlican. ja sam bio dugo u vjeri i prilazio malo serioznije. i, koliko vidim, moguce je da sam vise o istoj zaboravio nego sto si ti do sada naucio. ali i ti si samo jedan golub. jesi procitao onu o golubu ili i tebi objasnjavati na poseban nacin?
toska

#484 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by toska »

Bio sam ubjeđen da razgovaram sa normalnim i pristojnim forumašem, kakav zajeb.

Nismo isti nivo, uživaj i zajebaji nekog drugog.
-Chesterfield-

#485 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by -Chesterfield- »

@belfy izgleda neće niko s tobom da raspravlja. Odnosno da prosipa iz šupljeg u prazno.
Kada ti zatreba neko ko će ti se posrati na šahovsku tablu - zovi me...
belfy

#486 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by belfy »

toska wrote: 14/07/2023 21:56 Bio sam ubjeđen da razgovaram sa normalnim i pristojnim forumašem, kakav zajeb.

Nismo isti nivo, uživaj i zajebaji nekog drugog.
ako ti neko tako lako razbija ubjedjenja onda je zaista bolje da prestanes i posvetis se ucenju i preispitivanju. pogotovo da se savlada maternji jezik. to je jako bitno zbog komunikacije. elem, dobra odluka svakako. imas oba lajka.
-Chesterfield- wrote: 14/07/2023 22:16 @belfy izgleda neće niko s tobom da raspravlja. Odnosno da prosipa iz šupljeg u prazno.
Kada ti zatreba neko ko će ti se posrati na šahovsku tablu - zovi me...
opet ti i mnozina... nece niko raspravljati, a svi raspravljate...
vidim malo te naljutilo ono sa golubom, a? tanko razmisljanje, a nema ni sabura... no, na tvoju srecu - nema ni problema! posto si i ti u Zenici nadjemo se na jednu partiju saha. posalji broj u PP da se dogovorimo. moze? sam biras na koju ces posrati. malo ce biti steta ako odaberes neku gdje penzioneri igraju, ali sta te briga, jel tako? samo sibni broj u PP da te mogu nazvati...
Hakiz

#487 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hakiz »

Spoiler
Show

Kako se postaje vjernik?
Ludzak

#488 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ludzak »

Hakiz wrote: 15/07/2023 15:29
Spoiler
Show

Kako se postaje vjernik?
Čim se rodiš, bog ti šapne. Čim ti šapne, postaješ vjernik.
Ludzak

#489 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ludzak »

belfy wrote: 12/07/2023 14:47

ako je neciji/svaciji Bog tu onda on odlucuje sta ce biti, jel tako? kako se ti mozes zaliti na njega ako se uzdas u njegove odluke? kako!? ako je njegovo odredjenje tvoje je da se pokoris istom, jel tako? ili ces preispitivati isto? sto te onda izvodi iz vjere... razmisli ti jos jednom...
Hoćeš reći ako su četnici odlučili da nas pokolju, naše je da se pokorimo tome, jer možda je to sudbina - možda je Bog tako odlučio, propisao...

Mada su ti drugi forumaši prije par godina objašnjavali svoje viđenje kako islam tretira sudbinu, ne sjećam se da su spominjali ovaj hadis?

Hadis u kojem se navodi da je Poslanik a.s. kazao: "Neki je čovjek bio ranjen pa je izvršio samoubistvo. Allah je tada rekao: "Moj me je rob pretekao oduzimanjem života, pa mu zabranjujem Džennet". (Buharija, Fethul-Bari, 6/496)

Svakako ste već ubacili u treću krivinu što se tiče teme, pa mislim da neće škoditi ni treći Njutnov zakon.
A to što mu je bog priredio da bude ranjen, to ništa. Ipak bi bog više volio da mu se rob više pati u bolovima, nego to što je sebi skratio muke. Jbg, rob je, a robovi moraju biti nečija žrtva. Ipak je taj bog manje pravedan nego što knjige pišu o njemu. A o njegovom milosrđu da ne govorim.
Hakiz

#490 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hakiz »

Ludzak wrote: 15/07/2023 15:33
Hakiz wrote: 15/07/2023 15:29

Kako se postaje vjernik?
Eto, tako se postaje i nevjernikom :lol:
Ludzak

#491 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ludzak »

Hakiz wrote: 15/07/2023 15:40
Ludzak wrote: 15/07/2023 15:33

Svi se mi rodimo kao vjernici. Da ne kažem ko muslimani. :lol:
Hakiz

#492 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Hakiz »

:-x
Ludzak wrote: 15/07/2023 15:44

A onda nas on, milosti svojom, učini nevjernicima. Amin i amen.
broj dva

#493 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

belfy wrote: 12/07/2023 14:47

ako je neciji/svaciji Bog tu onda on odlucuje sta ce biti, jel tako? kako se ti mozes zaliti na njega ako se uzdas u njegove odluke? kako!? ako je njegovo odredjenje tvoje je da se pokoris istom, jel tako? ili ces preispitivati isto? sto te onda izvodi iz vjere... razmisli ti jos jednom...

Je li samo meni gadno da bozanstvo na covjeka gleda kao na roba ?
Znamo sta je uloga robova i znamo kako su robovi tretirani a ovaj uporno od nas robove hoce da pravi...
jantruscek

#494 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by jantruscek »

-Chesterfield- wrote: 14/07/2023 18:14 Kako se to postaje nevjernik?
ja znam kako se postaje vjernik
nana ti puni lobanju kada si mali :lol: :lol: :lol:
broj dva

#495 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by broj dva »

Ludzak wrote: 15/07/2023 15:44

Zato su grci vjerovali u Zeusa i egipćani u Ra, jer su se rodili kao muslimani..m
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#496 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

Zašto?

https://hrcak.srce.hr/file/385835

Nemoguće je ovdje navesti sva istraživanja jer ih ima na tisuće.
To je, međutim, za nas učinio Koenig sa suradnicama i suradnicima
analizirajući oko 1200 studija.19 Sve upućuje na iste rezultate: religioznost
je popraćena nižim krvnim tlakom, manjom zlouporabom
supstancija, manjim brojem srčanih bolesti, manjom stopom suicida,
učinkovitijom strategijom svladavanja problema i većim dobrostanjem,
odnosno životnim zadovoljstvom. Religioznost se slaže s
boljim psihičkim zdravljem, manjim stresom, većim zadovoljstvom
sa životom i samoostvarivanjem, manjom depresivnošću, većim
zadovoljstvom u partnerstvu te dužim životom.

između ostalog ZATO

Image
ZoomZoomKiwi

#497 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ja odbijam da vjerujem da ima boga kad ginu nedužna djeca na svim stranama. Kad djeca umiru od gladi u sedmocifrenim brojevima svake godine. There is no god.
Truba

#498 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

to se događa zato što se ne poštuju istaknuta pravila za koja zna svaki čovjek
koji zna čitat i pogledao je dva tri holivudska spektakla iz četrdesetih i pedesetih

sve je na izvolte...uputstva za život
samo treba usvojiti
Ateista

#499 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Ateista »

Truba wrote: 13/10/2023 14:28 to se događa zato što se ne poštuju istaknuta pravila za koja zna svaki čovjek
koji zna čitat i pogledao je dva tri holivudska spektakla iz četrdesetih i pedesetih

sve je na izvolte...uputstva za život
samo treba usvojiti
Ali bog kao svemoguce i sveznajuce bice bi u momentu stvaranja morao znati kakvi cemo kao vrsta biti i ko ce sta uraditi, mogao bi nas stvoriti drugacije ali mi smo takvi kakvi jesmo, znaci ako bi postojao kao svemoguc onda bi bio i odgovoran za nase postupke. Nismo trazili da nas stvori ovakve.
Truba

#500 Re: Zašto ljudi vjeruju u Boga u 21-om stoljeću?

Post by Truba »

ne funkcionira to tako čovjek je slobodno biće koje u sebi ima dobro i zlo
pravila su zadana
molba je upućena
dio ljudi se nije odazvao i kreirao grijeh
lavina je zaholcana zaustavljanja sada nema

djeca umiru od gladi?
ko krade doniranu hranu? (zapovijed ne kradi)

prostitucija
ko ne poštuje zapovijed ne sagriješi bludno

ubijanje civila i zarobljenika u ratu
ko ne poštuje zapovijed ne ubi

i tako dalje...

na svako sranje ima odgovor
Post Reply