privremeni wrote:basicm wrote:Fudo nece da kaze najvazniju cinjenicu, a to je da je "grunt" u vlasnistvu firmi, i ako firma ne bude u redu, ima poreska koja to fino moze oduzeti i prodati opet bosancu po normalnoj cijeni da naplati potrazivanja.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Da ne bude zabune govorim generalno o problemu. O kakvim firmama pricamo? Zakon je u ovom dijelu upravo koncipiran da privuce strane investicije, da stranac otvori firmu, zaposli domicilno stanovnistvo i sto je najvaznije upumpa svjezi novac koji ce se obrtati u nasoj zemlji. Nagradjeni su mogucnoscu da od profita, dobar biznismen nece dirati u supstancu preduzeca, kupuju i nekretnine u vlasnistvu firme. O prilivu sredstava u budjet i raspodjeli tih sredstava do krajnjih potrosaca, odnosno koristi za cijelu zajednicu dovoljno je receno.
Onda nasa kantonalna Porezna uprava ili njene opcinske ispostave izvrse kontrolu registrovanih firmi (sve sa kapitalom od 2 hiljade maraka) i utvrde da ih je vise od pola registrovano fiktivno, od nepostojecih adresa, adresa na stanovima, bez ijednog zaposlenog, bez poslovnog prostora, bez ikakve aktivnosti firmi. Od preostalog broja, dobar dio ima neki prostor, odgovornu osobu i nikakve vidljive aktivnosti, a pogotovo finansijske. I nikom nista, nema se sta oduzeti, a kamo li prodati, nema ni potrazivanja jer nema nikakve aktivnosti firme.
A sa druge strane ti "vlasnici" firmi na novinarska pitanja, izmedju ostalog kazu da su kupili kucu, zemlju i slicno.
Gdje je naprimjere logika, u zadnje vrijeme porastao je broj stranih firmi koje se bave prodajom nekretnina, kome? mozda domacinu??
Nisu krivi stranci, pa cak ni fizicka lica koja prodaju svoju imovinu, kriva je vlast koja nepostuje sopstvene zakone. Doduse, izgleda da imamo slican mentalitet sa strancima koji su predmet ove rasprave, jer precutno i jedni i drugi volimo da varamo. Ne znam kako to drugacije definisati, citao sam razgovor sa jednom porodicom iz neke od tih zemalja, ljudi dosli na odmor, svidjelo im se i kaze glava porodice (inzenjer necega, a ne posjednik naftnih izvora) da ce doci opet i kupiti kucu za odmor, nema tu dileme da li se moze, jer domaci mesetari su dobro uigrali posao i pruzili pipke, a medju njima predvode advokati i notari. Zna bosanac kako se vara drzava.
I na kraju, ostaje vrlo mali broj firmi koje ne bih ovom prilikom komentarisao, a koje imaju aktivnosti, nesto grade, pa i neke turisticke kapacitete, koje ce pretpostavljam najlakse i popunjavati svojim zemljacima. Samo u ovom slucaju mozemo govoriti o interesu drzave.
Osim toga, imaju drzave u svijetu koje nemaju ovakva zakonska rjesenja, potpuno su otvorena. Bas nedavno sam gledao reportazu o nekoj karibskoj zemlji, evo ne znam o kojoj se radi, potpuno otvorena, drzava pogoduje stranom kapitalu u svakom pogledu, turizam cvjeta, a istovremeno drzava zatvara dobar dio osnovnih skola, jer ih ne moze finansirati zbog ogrobnog duga MMF-u, koji kaze da ih ne interesuje sta ce zatvoriti i kako ustedjeti za rate kredita. Naravno, domicilno stanovnistvo se iseljava zbog siromastva i velike stope nezaposlenosti.
Znaci, izbor uvijek postoji, al nema da je drugi kriv. Ha, ovo mi slici da predizborni slogan

naravno da smo uvijek sami sebi krivi, mi ko ljudi malo mentalitetom i intelektom, a drzava zbog korupcija i nebrige, jer svi problemi oko arapa su u stvari samo pokazatelj jedan kako smo mi uredjeni, i kako bi trebali biti uredjeni i s arapima i bez njih. Vidjecemo kako cemo iskoristiti jednu prelijepu sansu koja nam se otvorila, a koji neku pretvaraju u neku paranoju koja je nerealna, cak i smijesne
ovako kako je sad i ovako godi ovaj interes arapa, ako se ozbiljnije postavimo i mi ko narod i drzava, tj njeni organi na svim nivoima,mozemo imati i puno vecu korist, ako se i ne uozbiljimo imat cemo dobre koristi ipak, al vrijeme je kranje da jasno skontamo kako funkcione moderni svijet oko nas, sta je kapital, a sta suplja prica i kaprici, da se pljune u sake i iskoristi potencijal koji se nudi sam od sebe. Mi da smo pametni, ne bi trebali tjerati arape niti im praviti smetnje da ovdje kupuju, nego nasi ljudi koji imaju para da kupuju neku zemlju,urede je, naprave vikendicu finu za zivot jedne porodice, i onda fatati arape i prodati im to, ili iznajmljivati, zavisno sta zele, lijepo se moze zaraditi i na obicnoj prodaji zemlje, al prava zarada duplo il troduplo veca je kad mu prodas gotov proizvod. Ali i kad arap kupi ledinu, i to dodje ko investicija opet neka, jer gradio arap ili nas covjek, vecinom ce biti koristeni nasi proizvodi,nase firme i nasi radnici, tako da ovi sto pricaju kako su investicije ok, a obicna kupovina propast, blago receno nemaju veze kako stvari hodaju, jer kad plate plac samo i to je neki preliv novca iz kuvajta recimo u bh platni promet, kad tome dodas da ce se na placu nesto graditi, jer sto bi kupovali ako nece graditi, onda je to jos i vece uljevanje novca u nas sistem, i sta je to ako nije investicija
arapski ovaj kapital je najkorisniji za nase prilike, gledamo podatke koji kazu godinama da je najveci investitor u bih austrija, i uporedimo to, neki govore vidi liste, gdje su tu arapi il turci, a budale veze nemaju o zivotu da skontaju da je austrijski kapital i nekih drugih evropskih drzava u stvari ulaganje rajfajzena i drugih banki, a to ide po primcipu da uloze godisnje recimo 500 miliona, podijeli raji kredite, i onda lagano skidaju kajmak sa kamatom i kad sve zbrojis vrate i ulozeno i jos izvuku ogromne sume, dok ovo s arapima ide po principu da ima velikog unosa, a skoro nikakvog iznosa nasih para, i to ako ide u velikim kolicinama to je prava stvar za brzi razvoj i poboljsanje situacije. nije los ni rajfajzenov kredit ako ga pametno koristis pa vratis i glavnicu i kamatu, al od toga napravis triput vise novca, al to se rijetko dogadja kod nas, s arapima je to zicer
stvari se lagano mogu poboljsati, umjesto da se tjeraju arapi zbog nekog glupog straha treba da se jos vise privlace, ovo sa zakonom da moraju otvoriti firmu pa bi nesto kupili je budalastina, treba napraviti s njima reciprocitet i da mogu brzo i lako kupiti ovdje, ako njihova vlada ne pristane na reciprocitet a vjerovatno ce pristati zbog zahtjeva svojih drzavljana, onda imaju i drugi modusi, otvoriti neku drzavnu agenciju kao servis arapima i svim strancima, da se ni oni ne zahebaju sa ovim firmicama za kupovinu, agencija da im bude na usluzi brzo i efikasno, jos ako nas je strah da bi sve pokupovali sto nema teorije, opet se ograditi sa postavljanjem godisnjih kvota koliko se zemljista moze prodati u strane ruke, odrediti i minimalac cijenu neki solidnu, napraviti to fino i elegantno da ohrabris arapa da kupuje i da mu to bude jednostavno i brzo, imat ces tako uvijek uvid u sve i moci ces to lijepo i oporezovati, a svaki strah svedes na minimum, vjerujem i da bi arapi voljeli da je nas sistem uredjen i da ide sve jednostavno,kulturno brzo i da se vidi neka ozbiljnost, nego da moraju traziti i placati neke posrednike muljatore.
"ili ekonomski (gradjevinar, pravi im ili projektuje kuce,poslo ga pa mu pasu), i to je to".
fudo moj dobri, ja ovo sve govorim jer zelim da ko drzava i narod uspijemo i otrgenmo se iz letargije, ne znam sta bi ti reko za moj neki vlastiti interes od arapa, jesam neke poslove za njih radio, al to je mrvica u odnosu koliko se inace posla radi, ima ga fala bogu i bez arapa i meni oni realno i ne trebaju,al trebaju mnogima, trebaju nam generalno, i steta bi bilo prokockati tu sansu ili izvlaciti samo neke sitne koristi a moze se puno vise