Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
Gojeni H

#476 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Gojeni H »

Reisova wrote:
Gojeni H wrote:Nije lose sto Fudo iznosi odredjene nepravilnosti kod prodaje/dodjele zemljista miki-maus firmama u arapskom vlasnistvu.
Odgovornost za bilo kakve nepravilnosti je na domacim (uglavnom opstinskim i kantonalnim) vlastima.

S druge strane ... prelijepo bi bilo da nam IKEA prebaci R&D odjel u Bosnu, da Amerikanci pocnu naglo ulagati u namjensku industriju, da nam djeca umjesto u kladionici, vrijeme provode praveci video igrice, nove kompjuterske programe, da neki Hamza pronadje lijek protiv raka, itd, i tako blize ...

Ali, kad ovoga nema, nijednoj marki se ne gleda u zube ... ovamo privatno lice, tamo gradjevinska firma, pare se ubacuju u sistem ...
Pare se ubacuju u sistem koji ne vidis ni ti ni ja. Pare ce otici u provatne dzepivw jer sistema nema a problemi ostaju. Nisam protiv vec nacina na koji se to radi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne moramo ni vidjeti ti i ja. Vidjecemo na necemu drugom , samo ako pazljivo gledamo.
Vise radnji radi, ili postojece rade bolje, gazda vise trosi, sa migracijom naseg stanovnistva + Arapi raste potreba za kvalifikovanim i vrijednim radnicima (o ovome je govorio @crazy, da ne bude moja mudrost) sto prosjecnog radnika cini konkurentnijim, a mozda najbitnije su gradjevinske firme.
Sama cinjenica da privlacimo paznju, pa makar i kod bahatih stanovnika Zaljeva nije tako losa stvar.

Shvatam tvoju poentu, ali cisto sumnjam da bi se drzava tako lako odrekla svakog feninga kojeg cupa od domacih preduzetnika.
basicm

#477 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by basicm »

Fudo nece da kaze najvazniju cinjenicu, a to je da je "grunt" u vlasnistvu firmi, i ako firma ne bude u redu, ima poreska koja to fino moze oduzeti i prodati opet bosancu po normalnoj cijeni da naplati potrazivanja.

privremeni

#478 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by privremeni »

basicm wrote:Fudo nece da kaze najvazniju cinjenicu, a to je da je "grunt" u vlasnistvu firmi, i ako firma ne bude u redu, ima poreska koja to fino moze oduzeti i prodati opet bosancu po normalnoj cijeni da naplati potrazivanja.

Da ne bude zabune govorim generalno o problemu. O kakvim firmama pricamo? Zakon je u ovom dijelu upravo koncipiran da privuce strane investicije, da stranac otvori firmu, zaposli domicilno stanovnistvo i sto je najvaznije upumpa svjezi novac koji ce se obrtati u nasoj zemlji. Nagradjeni su mogucnoscu da od profita, dobar biznismen nece dirati u supstancu preduzeca, kupuju i nekretnine u vlasnistvu firme. O prilivu sredstava u budjet i raspodjeli tih sredstava do krajnjih potrosaca, odnosno koristi za cijelu zajednicu dovoljno je receno.

Onda nasa kantonalna Porezna uprava ili njene opcinske ispostave izvrse kontrolu registrovanih firmi (sve sa kapitalom od 2 hiljade maraka) i utvrde da ih je vise od pola registrovano fiktivno, od nepostojecih adresa, adresa na stanovima, bez ijednog zaposlenog, bez poslovnog prostora, bez ikakve aktivnosti firmi. Od preostalog broja, dobar dio ima neki prostor, odgovornu osobu i nikakve vidljive aktivnosti, a pogotovo finansijske. I nikom nista, nema se sta oduzeti, a kamo li prodati, nema ni potrazivanja jer nema nikakve aktivnosti firme.
A sa druge strane ti "vlasnici" firmi na novinarska pitanja, izmedju ostalog kazu da su kupili kucu, zemlju i slicno.
Gdje je naprimjere logika, u zadnje vrijeme porastao je broj stranih firmi koje se bave prodajom nekretnina, kome? mozda domacinu??

Nisu krivi stranci, pa cak ni fizicka lica koja prodaju svoju imovinu, kriva je vlast koja nepostuje sopstvene zakone. Doduse, izgleda da imamo slican mentalitet sa strancima koji su predmet ove rasprave, jer precutno i jedni i drugi volimo da varamo. Ne znam kako to drugacije definisati, citao sam razgovor sa jednom porodicom iz neke od tih zemalja, ljudi dosli na odmor, svidjelo im se i kaze glava porodice (inzenjer necega, a ne posjednik naftnih izvora) da ce doci opet i kupiti kucu za odmor, nema tu dileme da li se moze, jer domaci mesetari su dobro uigrali posao i pruzili pipke, a medju njima predvode advokati i notari. Zna bosanac kako se vara drzava.

I na kraju, ostaje vrlo mali broj firmi koje ne bih ovom prilikom komentarisao, a koje imaju aktivnosti, nesto grade, pa i neke turisticke kapacitete, koje ce pretpostavljam najlakse i popunjavati svojim zemljacima. Samo u ovom slucaju mozemo govoriti o interesu drzave.
Osim toga, imaju drzave u svijetu koje nemaju ovakva zakonska rjesenja, potpuno su otvorena. Bas nedavno sam gledao reportazu o nekoj karibskoj zemlji, evo ne znam o kojoj se radi, potpuno otvorena, drzava pogoduje stranom kapitalu u svakom pogledu, turizam cvjeta, a istovremeno drzava zatvara dobar dio osnovnih skola, jer ih ne moze finansirati zbog ogrobnog duga MMF-u, koji kaze da ih ne interesuje sta ce zatvoriti i kako ustedjeti za rate kredita. Naravno, domicilno stanovnistvo se iseljava zbog siromastva i velike stope nezaposlenosti.
Znaci, izbor uvijek postoji, al nema da je drugi kriv. Ha, ovo mi slici da predizborni slogan :lol:
Lopov-eliminator

#479 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Lopov-eliminator »

basicm wrote:Fudo nece da kaze najvazniju cinjenicu, a to je da je "grunt" u vlasnistvu firmi, i ako firma ne bude u redu, ima poreska koja to fino moze oduzeti i prodati opet bosancu po normalnoj cijeni da naplati potrazivanja.

To je sad u vlasnistvu firmi, ali ako stvari budu ovim tempom isle to uskoro nece biti slucaj pod izgovorima privlacenja stranih investicija. U poreznu upravu se ne uzdaj previse, izmedju ostalog im porezna i dopusta ovakve stvari, a ni od naplate potrazivanja nema nista s obzirom na to da nema ni bilzu toliko imucnih bosanaca koliko bi bilo takvih nekretnina, a koji bi bili zainteresovani kupiti te nekretnine po "normalnoj" cijeni.
Last edited by Lopov-eliminator on 07/09/2016 12:13, edited 1 time in total.
Tarzo

#480 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Tarzo »

Stvarno ne razumijem o čemu neki pišu ovdje. :?

Prodajem svoju privatnu imovinu kupcu koji mi ponudi cijenu koja je dobro iznad tržišne.
Zaključimo kupoprodajni ugovor za čiju valjanost notar treba da dâ saglasnost.

Šta koga briga kome sam ja prodao svoju privatnu imovinu, po kojoj cijeni i šta ću nakon toga uraditi s tim novcem?

Mislim, stvarno... :lol: :lol:
Last edited by Tarzo on 07/09/2016 12:15, edited 1 time in total.
Lopov-eliminator

#481 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Lopov-eliminator »

Tarzo wrote:Stvarno ne razumijem o čemu neki pišu ovdje. :?

Prodajem svoju privatnu imovinu kupcu koji mi ponudi cijenu koja je dobro iznad tržišne.
Zaključimo kupoprodajni ugovor za čiju valjanost treba da da saglasnost notar.

Šta koga briga kome sam ja prodao svoju privatnu imovinu, po kojoj cijeni i šta ću nakon toga uraditi s tim novcem?

Ima jedan problem, nisi samo u pitanju ti, nego i mnogi drugi kao ti. Tako svako gleda samo svoju guzicu, a ne gleda sta se desava oko njega. Sta mislis zasto u njihovim zemljama ne mozes raditi ovakve stvari nego samo u ogranicenim tzv. free zonama koje se strogo kontroliraju?
Tarzo

#482 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Tarzo »

Lopov-eliminator wrote:
Tarzo wrote:Stvarno ne razumijem o čemu neki pišu ovdje. :?

Zaključimo kupoprodajni ugovor za čiju valjanost treba da da saglasnost notar.

Ima jedan problem, nisi samo u pitanju ti, nego i mnogi drugi kao ti. Tako svako gleda samo svoju guzicu, a ne gleda sta se desava oko njega. Sta mislis zasto u njihovim zemljama ne mozes raditi ovakve stvari nego samo u ogranicenim tzv. free zonama koje se strogo kontroliraju?

Ma ne razumijem kakve veze imaš ti, bilo ko na ovom forumu ili bilo koji stanovnik ove države sa mojom privatnom imovinom? :?

Btw apsolutno me ne zanima zašto, kome i po kojoj cijeni svoju privatnu imovinu prodaje neki moj komšija.
Haris.ba

#483 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haris.ba »

Bio sam nedavno na Bjelašnici. Tamo gdje treba graditi u općini Trnovo famozni turistički grad, Bošnjo dovukao auto ispod jedne jelice na sred polja. Jerbo da auto ne izgori. A i lakše iznijeti stolice i roštilj. :D

Arapi otišli i platiti simboličan ulaz u jedan planinarski dom. Napravili roštilj na za to predviđenom mjestu, napravili sebi crnoga čaja i pilava. Vikali nam bujrum, a mi se smješkali jer je naš bujrum vapaće. Onda su klanjali. Pa se razvalili pivama i rakijom. Malo dobacivali našim ženama. Pokupili se. Lik koji ih je doveo pokupio u crnu kesu svo smeće što su ostavili iza sebe.

Nedaleko, pored potoka došla Arapska porodica. Auto sa našim tablicama. Vjerovatno renta. Odgovara im što su okruženi rastinjem. Niko ih previše ne zagleda. Djeca se igraju sa loptom.

Slagaćemo se mi sasvim dobro. I jedni i drugi smo većinski peksini. Volimo ići u džamiju (dobro, mi malo manje), a volimo ga i cugnuti. Volimo i prevariti državu gdje možemo (ako je prevara osnovati firmu i kupiti nekretninu). Imamo i sličan stav prema ženama (ne bih o tome detaljisao).

Nađe krpa zakrpu. Tako ćemo i mi sa Arapima.

P.S.
Evo idu izbori. Trnovo, Hadžići i Ilidža su prikazani kao mjesta gdje Arapi naviše ulažu u nekretnine. Iskreno, nisam puno zagledao stav stranaka oko toga.

Al', eto. Ko nije zadovoljan - ima šansu da dupke promjeni i općinsko vijeće i općinskog načelnika. Pa bujrum. Eto, prilike da vidimo je li ovo još jedna priča radi priče, ili je narod iskreno zabrinut.

P.P.S.
A radi principa, hajde da prvo Džeko vrati vilu u Dubrovniku (jer je istu kupio na firmu u kojoj je njegov stari direktor, i koja se registrovana valjda u Splitu, i koja nema nekih aktivnosti specijalno). Ono, čisto radi principa.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#484 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by _BataZiv_0809 »

Dzeko je u Dubrovniku maltene u svom na svom.
dobojlija81

#485 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by dobojlija81 »

treba to malo izmješati šta fali,ženit se sa njima,udavat,malo krv i gene izmješati,zaglupili smo jebavajuci se izmedju sebe samo
pemanapemani

#486 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by pemanapemani »

Haris.ba wrote:Bio sam nedavno na Bjelašnici. Tamo gdje treba graditi u općini Trnovo famozni turistički grad, Bošnjo dovukao auto ispod jedne jelice na sred polja. Jerbo da auto ne izgori. A i lakše iznijeti stolice i roštilj. :D

Arapi otišli i platiti simboličan ulaz u jedan planinarski dom. Napravili roštilj na za to predviđenom mjestu, napravili sebi crnoga čaja i pilava. Vikali nam bujrum, a mi se smješkali jer je naš bujrum vapaće. Onda su klanjali. Pa se razvalili pivama i rakijom. Malo dobacivali našim ženama. Pokupili se. Lik koji ih je doveo pokupio u crnu kesu svo smeće što su ostavili iza sebe.

Nedaleko, pored potoka došla Arapska porodica. Auto sa našim tablicama. Vjerovatno renta. Odgovara im što su okruženi rastinjem. Niko ih previše ne zagleda. Djeca se igraju sa loptom.

Slagaćemo se mi sasvim dobro. I jedni i drugi smo većinski peksini. Volimo ići u džamiju (dobro, mi malo manje), a volimo ga i cugnuti. Volimo i prevariti državu gdje možemo (ako je prevara osnovati firmu i kupiti nekretninu). Imamo i sličan stav prema ženama (ne bih o tome detaljisao).

P.S.
Evo idu izbori. Trnovo, Hadžići i Ilidža su prikazani kao mjesta gdje Arapi naviše ulažu u nekretnine. Iskreno, nisam puno zagledao stav stranaka oko toga.

Al', eto. Ko nije zadovoljan - ima šansu da dupke promjeni i općinsko vijeće i općinskog načelnika. Pa bujrum. Eto, prilike da vidimo je li ovo još jedna priča radi priče, ili je narod iskreno zabrinut.

P.P.S.
A radi principa, hajde da prvo Džeko vrati vilu u Dubrovniku (jer je istu kupio na firmu u kojoj je njegov stari direktor, i koja se registrovana valjda u Splitu, i koja nema nekih aktivnosti specijalno). Ono, čisto radi principa.
Zar ti nisi prije pola godine bacao drvlje i kamenje na Arape, jer su se pored buregdžinice na Ilidži otvoreno nabacivali tvojoj curi/ženi, a tebe nisu zarezivali ni 3%? :D

Dobro, rentanje sprata u Sokolović Koloniji doprinosi otvorenosti uma i širokogrudnom prihvatanju različitosti. :D
Haris.ba

#487 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote:Dzeko je u Dubrovniku maltene u svom na svom.
Pa naravno da je u svom na svom. Kad je osnovao firmu, postavio oca za direktora i kupio kuću (platio novcem jerbo) koja je upisana na tu firmu. :D
and

#488 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by and »

sarlo wrote:
and wrote:samo se debil bez ideje i budućnosti boji svemiraca.
ljudi dolaze sa parama i ulažu, a ti treba da kreiraš pravila igre.
eto bolje da zemlja stoji i propada,a da nam dolaze turisti s ruksacima i u gojzericama .
Skini zastavu? Skini molim te. Pod tom zastavom sam krv lio, moj brat, Dajdza, sva rodbina koju imam i koju sam imao.

Nema tog novca zbog kojih bi prodao principe i Bosnu. Dio mene je dio ove zemlje i muka mi je kad je izdaju i prodaju.
Zato ne skrnavi svetu zastavu. Stavi kamilu, pustinju, sliku 50 maraka za koliko vas kupuju po forumu. Samo nas nemoj ponizavati. Nas koji jos uvijek vjerujemo u ovu zemlju. A ti idi za parama.
Ah da i argumenti.
Zemlja propada? Zemlja ne moze propasti, nema amortizacije.
ne pametuj . nije problem bio kad se po rs-u prodavalo po 50 duluma za 15000 km.
100 000 srba iz hrvatske kad su došli u bih,naselili se i dobili državljanstvo nije problem?
od arapa direktno nemam nikakve finansijske koristi, a ljudi koji dolaze sa parama su svugdje dobrodošli, a posao za državu je da to kontroliše i uzima pare.
ne bih imao ništa protiv ni da sjedište OPEC-a iz Beča premjeste u Sarajevo :mrgreen:
Haris.ba

#489 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haris.ba »

pemanapemani wrote:
Haris.ba wrote:Bio sam nedavno na Bjelašnici. Tamo gdje treba graditi u općini Trnovo famozni turistički grad, Bošnjo dovukao auto ispod jedne jelice na sred polja. Jerbo da auto ne izgori. A i lakše iznijeti stolice i roštilj. :D

P.S.

P.P.S.
Zar ti nisi prije pola godine bacao drvlje i kamenje na Arape, jer su se pored buregdžinice na Ilidži otvoreno nabacivali tvojoj curi/ženi, a tebe nisu zarezivali ni 3%? :D

Dobro, rentanje sprata u Sokolović Koloniji doprinosi otvorenosti uma i širokogrudnom prihvatanju različitosti. :D

Zamjenio si me sa nekim vjerovatno (A, da pojasnim, često se dešava da se nabacuju mi ženi, a mene ne zarezuju, ali to nije razlog da zabranim Arapima ili bilo kome drugom da kupuje zemlju u BiH. Štaš. Vide mene uhljupatost, a nju takvu kakva jeste.) . :mrgreen:

A i slažem se. Direktni imovinski interes mijenja "principe". Ja ga nemam (imovinski interes). Ali, razumijem ljude koji ovoj temi pristupaju i stvaraju stavove prema tome imaju li lični imovinski interes.

U krajnostima pozivanja da država učini "nešta" i ograničavanja raspolaganja privatnom imovinom na "neki" način jasno je meni da rezultat je uglavnom "ništa". I ova je tema fin pokazatelj.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#490 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote:
Pa naravno da je u svom na svom. Kad je osnovao firmu, postavio oca za direktora i kupio kuću (platio novcem jerbo) koja je upisana na tu firmu. :D
Ne to bruda, nego Dubrovnik i njegovo rodno Sarajevo su bili dio iste drzave, tu zive ljudi istog ili vrlo slicnog metaliteta, tradicije, shvatanja, u najkracem kulture.

Arapi kao i svi drugi ljudi iz egzoticnih krajeva nose drukcije poimanje svijeta i naravno da je ljudima veca frka kada vide njihovo masovno i nekontrolisano doseljavanje.

Pritom da se odmah ogradim od kseno, islamo i ostalih fobija.
basicm

#491 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by basicm »

Ama nema doseljavanja, hajde da ih brojimo u oktobru. Ko ce odobriti sve te boravke, na osnovu cega da dodju?
Stvari samo treba posloziti, nase mesetare povuci za uho, njima dati rok da srede stvari ili mars i ti firma i investicija. Ostanu ti pravi poslovni ljudi, i stvar rijesena.

Haris.ba

#492 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote:
Haris.ba wrote:
Ne to bruda, nego Dubrovnik i njegovo rodno Sarajevo su bili dio iste drzave, tu zive ljudi istog ili vrlo slicnog metaliteta, tradicije, shvatanja, u najkracem kulture.

Arapi kao i svi drugi ljudi iz egzoticnih krajeva nose drukcije poimanje svijeta i naravno da je ljudima veca frka kada vide njihovo masovno i nekontrolisano doseljavanje.

Pritom da se odmah ogradim od kseno, islamo i ostalih fobija.
Pa nije problem. Ugraditi u zakon da firme mogu otvarati samo oni koji imaju isti ili sličan mentalitet/tradiciju/kulturu ko domicilno stanovništvo. :-D

Zakon o politici stranih investicija su nam pisali najviše Austrijanci i Njemci. Nigdje Arapa. Naravno. Ljudi sa kojim dijelimo mentalitet/tradiciju i kulturu. :mrgreen:
A ustvari, pisan je da omogući bankama da ovdje dođu, i na prvi znak belaja odu i pokupe kapital.
I sve ovo je samo nuspojava toga.

Zašto mi ne možemo kupiti stan u Kuvajtu? Ne možeš osnovati firmu ako 50% neće biti vlasnik državljanin. Oni su donijeli takav propis. Mi isto možemo. Ali, nikad nećemo. Zbog Hansa. A to što je umjesto Hansa došao Husein, više govori o nama, nego o bilo kome drugom.

Možemo mi naravno i imati drugi princip prema austrijskim naspram saudijskim investicijama. To je politika zemlje. Dozvoljeno je. Eto, na mikro nivou idu izbori. Ponavljam se. Vidjećemo ko će pobjediti u općinama gdje najviše dolaze Arapi i koje podržavaju arapske investicije.

Ja ne znam da li su u Gospodarskom sudu u Splitu gledali da li Džeko ima hrvatski mentalitet, kulturu i tradiciju. Mislim da nisu. :D

I u EU ima istih glasova ko na ovoj temi. Špancima su isto tako smetali Britanci koji su dolazili i kupovali kuće. Pa i ekonomski balon je jedan pukao koji je uzdrmao ekonomiju.
I na Dalmaciji su isto govorili za Hercegovce.
Iste strahove imaju Poljaci u pogledu na Njemce (pa imali su zabranu kupovanja nekretnina za Njemce prilikom ulaska u EU).

Nije meni ovo ništa strano.
Samo mi je smiješno. Jer, ne znam ko nama odgovara? Nećemo Arape. OK. Koga hoćemo? Nikoga. OK. Daj proglas. Nećemo nikoga. Hoćemo autarkiju ko u Sjevernoj Koreji? Hoćemo - nije problem. Hoćemo samo iz određenih zemlja - hajde.

P.S.
Najveću gušt će mi biti kad u pregovorima za ulazak u EU, Hrvatska ograniči kupovinu nekretnina državljanima BiH. Mogu onda misliti komentara na ovoj temi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#493 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by _BataZiv_0809 »

Ja nisam sitOVaciju komentarisao sa pravnog aspekta, tako da se slazem sa napisanim.
Mislio sam na nesto drugo, a to je dozivljaj domicilnog stanovnistva. Ali to je drugi par cipela.

Posto ocigledno tema vrvi onima koji od nje imaju direktne onerozne ucinke (ne mislim pri tome na tebe), kao i onima koji su motivisani raznoraznim fobijama, ne vjerujem da cemo doci do kvalitetnih zakljucaka.
Fudo Bosna

#494 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Fudo Bosna »

_BataZiv_0809 wrote:Ja nisam sitOVaciju komentarisao sa pravnog aspekta, tako da se slazem sa napisanim.
Mislio sam na nesto drugo, a to je dozivljaj domicilnog stanovnistva. Ali to je drugi par cipela.

Posto ocigledno tema vrvi onima koji od nje imaju direktne onerozne ucinke (ne mislim pri tome na tebe), kao i onima koji su motivisani raznoraznim fobijama, ne vjerujem da cemo doci do kvalitetnih zakljucaka.

Mislim da su dao dobru definiciju. Ovde se, "koplja lome", izmedju forumasa sa direktim interesom: finansijske, (rentanje, prodaja Arapu, peevodilacke usluge, notarske, vodicke i sl) prirode, religijsko sektaske(wehabija , pa mu fase priliv muslimana hanbelijskog mezheba, bliskog selefijama, a medju turistima Arapima ima i konkretnih konzumenata selefizma/wehabizma), politicki interes, (SDA ovac , SDP ovac , SBB ovac na vlasti), posrednik u tusenju nekretnina , "naso se ", na lokalnom , federalnom ili drzavnom nivou i ovo mu"pase", ili ekonomski (gradjevinar, pravi im ili projektuje kuce,poslo ga pa mu pasu), i to je to.

Da je srece i da ima pravne drzave , pa da se postuje legalnost, da se stvarno kupuje za firmu a ne 1000km osnivacki a kupila firma koje nema nidje ni na mapi, zemlje z 1 milion km, a ni ofisa ni zaposlenog itd.

Dugorocno svima odgovaraju investicije ali nikome ne odgovara da stranac kupuje sebi zemlju i pravi kucu, prvo jer je BIH, povrsinom mala zemlja s malo stanovnika, nije nas 60 miliona i nemamo drzavu od 500000 km2, nego 10 puta manje pa podijeli na tri etnije... I postadosmo njihovo roblje...

Nije zanemariv ni problem mentaliteta i ja bih ga stavio ispred religije, nije isto imati Hrvata iz Zagreba, Bosnjaka iz Sandzaka, ( pa cak ni evropskog , iz Istanbula Turcina ), za komsiju na Stojcevcu ili Arapa sa 3 zene i 15 tak djece.

Razumijem i interes ovih koji ce prodati svoje pa se ispaliti, razumijem i muljatore/notare, sto ne bi muljali kada ih drzava ne kontrolise, ne klepa po dzepu i ne oduzima im trajno, notarske certifikate!

Ostaje da Boga molimo da na lokalnom nivou zijane Memic i slicni koji ovaj kriminal blagosiljaju, da to bude samar: SDA u, SBB u, SDP u, ili kojoj vec stranki i da poreski referenti , uposlenici finansijske, i drugih nadleznih sluzbi, dobiju, "zeleno", da stvari , "dovedu u red", pa da u ovoj i narednim godinama imamo turiste i investitore, a ne "investitore", u spregi sa domacim lopovima u vlastiti komad ,"novootkrivenog eldorada za Zaljevske drzavljane", BIH, pa da se vise trosi na turizam i investira a manje kupuje zemlja za gradnju porodicne kuce !
crazy_diamond

#495 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

privremeni wrote:

Da ne bude zabune govorim generalno o problemu. O kakvim firmama pricamo? Zakon je u ovom dijelu upravo koncipiran da privuce strane investicije, da stranac otvori firmu, zaposli domicilno stanovnistvo i sto je najvaznije upumpa svjezi novac koji ce se obrtati u nasoj zemlji. Nagradjeni su mogucnoscu da od profita, dobar biznismen nece dirati u supstancu preduzeca, kupuju i nekretnine u vlasnistvu firme. O prilivu sredstava u budjet i raspodjeli tih sredstava do krajnjih potrosaca, odnosno koristi za cijelu zajednicu dovoljno je receno.

Onda nasa kantonalna Porezna uprava ili njene opcinske ispostave izvrse kontrolu registrovanih firmi (sve sa kapitalom od 2 hiljade maraka) i utvrde da ih je vise od pola registrovano fiktivno, od nepostojecih adresa, adresa na stanovima, bez ijednog zaposlenog, bez poslovnog prostora, bez ikakve aktivnosti firmi. Od preostalog broja, dobar dio ima neki prostor, odgovornu osobu i nikakve vidljive aktivnosti, a pogotovo finansijske. I nikom nista, nema se sta oduzeti, a kamo li prodati, nema ni potrazivanja jer nema nikakve aktivnosti firme.
A sa druge strane ti "vlasnici" firmi na novinarska pitanja, izmedju ostalog kazu da su kupili kucu, zemlju i slicno.
Gdje je naprimjere logika, u zadnje vrijeme porastao je broj stranih firmi koje se bave prodajom nekretnina, kome? mozda domacinu??

Nisu krivi stranci, pa cak ni fizicka lica koja prodaju svoju imovinu, kriva je vlast koja nepostuje sopstvene zakone. Doduse, izgleda da imamo slican mentalitet sa strancima koji su predmet ove rasprave, jer precutno i jedni i drugi volimo da varamo. Ne znam kako to drugacije definisati, citao sam razgovor sa jednom porodicom iz neke od tih zemalja, ljudi dosli na odmor, svidjelo im se i kaze glava porodice (inzenjer necega, a ne posjednik naftnih izvora) da ce doci opet i kupiti kucu za odmor, nema tu dileme da li se moze, jer domaci mesetari su dobro uigrali posao i pruzili pipke, a medju njima predvode advokati i notari. Zna bosanac kako se vara drzava.

I na kraju, ostaje vrlo mali broj firmi koje ne bih ovom prilikom komentarisao, a koje imaju aktivnosti, nesto grade, pa i neke turisticke kapacitete, koje ce pretpostavljam najlakse i popunjavati svojim zemljacima. Samo u ovom slucaju mozemo govoriti o interesu drzave.
Osim toga, imaju drzave u svijetu koje nemaju ovakva zakonska rjesenja, potpuno su otvorena. Bas nedavno sam gledao reportazu o nekoj karibskoj zemlji, evo ne znam o kojoj se radi, potpuno otvorena, drzava pogoduje stranom kapitalu u svakom pogledu, turizam cvjeta, a istovremeno drzava zatvara dobar dio osnovnih skola, jer ih ne moze finansirati zbog ogrobnog duga MMF-u, koji kaze da ih ne interesuje sta ce zatvoriti i kako ustedjeti za rate kredita. Naravno, domicilno stanovnistvo se iseljava zbog siromastva i velike stope nezaposlenosti.
Znaci, izbor uvijek postoji, al nema da je drugi kriv. Ha, ovo mi slici da predizborni slogan :lol:
naravno da smo uvijek sami sebi krivi, mi ko ljudi malo mentalitetom i intelektom, a drzava zbog korupcija i nebrige, jer svi problemi oko arapa su u stvari samo pokazatelj jedan kako smo mi uredjeni, i kako bi trebali biti uredjeni i s arapima i bez njih. Vidjecemo kako cemo iskoristiti jednu prelijepu sansu koja nam se otvorila, a koji neku pretvaraju u neku paranoju koja je nerealna, cak i smijesne

ovako kako je sad i ovako godi ovaj interes arapa, ako se ozbiljnije postavimo i mi ko narod i drzava, tj njeni organi na svim nivoima,mozemo imati i puno vecu korist, ako se i ne uozbiljimo imat cemo dobre koristi ipak, al vrijeme je kranje da jasno skontamo kako funkcione moderni svijet oko nas, sta je kapital, a sta suplja prica i kaprici, da se pljune u sake i iskoristi potencijal koji se nudi sam od sebe. Mi da smo pametni, ne bi trebali tjerati arape niti im praviti smetnje da ovdje kupuju, nego nasi ljudi koji imaju para da kupuju neku zemlju,urede je, naprave vikendicu finu za zivot jedne porodice, i onda fatati arape i prodati im to, ili iznajmljivati, zavisno sta zele, lijepo se moze zaraditi i na obicnoj prodaji zemlje, al prava zarada duplo il troduplo veca je kad mu prodas gotov proizvod. Ali i kad arap kupi ledinu, i to dodje ko investicija opet neka, jer gradio arap ili nas covjek, vecinom ce biti koristeni nasi proizvodi,nase firme i nasi radnici, tako da ovi sto pricaju kako su investicije ok, a obicna kupovina propast, blago receno nemaju veze kako stvari hodaju, jer kad plate plac samo i to je neki preliv novca iz kuvajta recimo u bh platni promet, kad tome dodas da ce se na placu nesto graditi, jer sto bi kupovali ako nece graditi, onda je to jos i vece uljevanje novca u nas sistem, i sta je to ako nije investicija

arapski ovaj kapital je najkorisniji za nase prilike, gledamo podatke koji kazu godinama da je najveci investitor u bih austrija, i uporedimo to, neki govore vidi liste, gdje su tu arapi il turci, a budale veze nemaju o zivotu da skontaju da je austrijski kapital i nekih drugih evropskih drzava u stvari ulaganje rajfajzena i drugih banki, a to ide po primcipu da uloze godisnje recimo 500 miliona, podijeli raji kredite, i onda lagano skidaju kajmak sa kamatom i kad sve zbrojis vrate i ulozeno i jos izvuku ogromne sume, dok ovo s arapima ide po principu da ima velikog unosa, a skoro nikakvog iznosa nasih para, i to ako ide u velikim kolicinama to je prava stvar za brzi razvoj i poboljsanje situacije. nije los ni rajfajzenov kredit ako ga pametno koristis pa vratis i glavnicu i kamatu, al od toga napravis triput vise novca, al to se rijetko dogadja kod nas, s arapima je to zicer

stvari se lagano mogu poboljsati, umjesto da se tjeraju arapi zbog nekog glupog straha treba da se jos vise privlace, ovo sa zakonom da moraju otvoriti firmu pa bi nesto kupili je budalastina, treba napraviti s njima reciprocitet i da mogu brzo i lako kupiti ovdje, ako njihova vlada ne pristane na reciprocitet a vjerovatno ce pristati zbog zahtjeva svojih drzavljana, onda imaju i drugi modusi, otvoriti neku drzavnu agenciju kao servis arapima i svim strancima, da se ni oni ne zahebaju sa ovim firmicama za kupovinu, agencija da im bude na usluzi brzo i efikasno, jos ako nas je strah da bi sve pokupovali sto nema teorije, opet se ograditi sa postavljanjem godisnjih kvota koliko se zemljista moze prodati u strane ruke, odrediti i minimalac cijenu neki solidnu, napraviti to fino i elegantno da ohrabris arapa da kupuje i da mu to bude jednostavno i brzo, imat ces tako uvijek uvid u sve i moci ces to lijepo i oporezovati, a svaki strah svedes na minimum, vjerujem i da bi arapi voljeli da je nas sistem uredjen i da ide sve jednostavno,kulturno brzo i da se vidi neka ozbiljnost, nego da moraju traziti i placati neke posrednike muljatore.

"ili ekonomski (gradjevinar, pravi im ili projektuje kuce,poslo ga pa mu pasu), i to je to".

fudo moj dobri, ja ovo sve govorim jer zelim da ko drzava i narod uspijemo i otrgenmo se iz letargije, ne znam sta bi ti reko za moj neki vlastiti interes od arapa, jesam neke poslove za njih radio, al to je mrvica u odnosu koliko se inace posla radi, ima ga fala bogu i bez arapa i meni oni realno i ne trebaju,al trebaju mnogima, trebaju nam generalno, i steta bi bilo prokockati tu sansu ili izvlaciti samo neke sitne koristi a moze se puno vise
hAZNADAR

#496 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by hAZNADAR »

Haris.ba wrote:
Pa nije problem. Ugraditi u zakon da firme mogu otvarati samo oni koji imaju isti ili sličan mentalitet/tradiciju/kulturu ko domicilno stanovništvo. :-D

Zakon o politici stranih investicija su nam pisali najviše Austrijanci i Njemci. Nigdje Arapa. Naravno. Ljudi sa kojim dijelimo mentalitet/tradiciju i kulturu. :mrgreen:
A ustvari, pisan je da omogući bankama da ovdje dođu, i na prvi znak belaja odu i pokupe kapital.
I sve ovo je samo nuspojava toga.

Zašto mi ne možemo kupiti stan u Kuvajtu? Ne možeš osnovati firmu ako 50% neće biti vlasnik državljanin. Oni su donijeli takav propis. Mi isto možemo. Ali, nikad nećemo. Zbog Hansa. A to što je umjesto Hansa došao Husein, više govori o nama, nego o bilo kome drugom.

Možemo mi naravno i imati drugi princip prema austrijskim naspram saudijskim investicijama. To je politika zemlje. Dozvoljeno je. Eto, na mikro nivou idu izbori. Ponavljam se. Vidjećemo ko će pobjediti u općinama gdje najviše dolaze Arapi i koje podržavaju arapske investicije.

Ja ne znam da li su u Gospodarskom sudu u Splitu gledali da li Džeko ima hrvatski mentalitet, kulturu i tradiciju. Mislim da nisu. :D

I u EU ima istih glasova ko na ovoj temi. Špancima su isto tako smetali Britanci koji su dolazili i kupovali kuće. Pa i ekonomski balon je jedan pukao koji je uzdrmao ekonomiju.
I na Dalmaciji su isto govorili za Hercegovce.
Iste strahove imaju Poljaci u pogledu na Njemce (pa imali su zabranu kupovanja nekretnina za Njemce prilikom ulaska u EU).

Nije meni ovo ništa strano.
Samo mi je smiješno. Jer, ne znam ko nama odgovara? Nećemo Arape. OK. Koga hoćemo? Nikoga. OK. Daj proglas. Nećemo nikoga. Hoćemo autarkiju ko u Sjevernoj Koreji? Hoćemo - nije problem. Hoćemo samo iz određenih zemlja - hajde.

P.S.
Najveću gušt će mi biti kad u pregovorima za ulazak u EU, Hrvatska ograniči kupovinu nekretnina državljanima BiH. Mogu onda misliti komentara na ovoj temi.
Poredis Spaniju, Poljsku, Hrvatsku,... sa 25% BiH?

Ne trebaju nikakvi stranci kupovati zemlju maksuz u tih 25%. Sljedece generacije moraju imati zivotni prostor i perspektivu.
sinuhe

#497 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by sinuhe »

Da li je Arapima iz malih zalivskih zemalja dozvoljeno iseljavanje? :D
Nisu li oni organizovani u porodicnim klanovima na nacin da podrzavaju vladara ili je ovdje rijec o politickim protivnicima?
insomnia78

#498 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:Ja nisam sitOVaciju komentarisao sa pravnog aspekta, tako da se slazem sa napisanim.

Da, siguran sam da su gospari odusevljeni sto je bas Edin kupio nekretninu. Jbt oni ne gotive ostatak Hrvatske a nos misliti kako su sretni zbog Ede "muslimana" :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#499 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by _BataZiv_0809 »

insomnia78 wrote:
Da, siguran sam da su gospari odusevljeni sto je bas Edin kupio nekretninu. Jbt oni ne gotive ostatak Hrvatske a nos misliti kako su sretni zbog Ede "muslimana" :D
Pa niko ne kaze da je iko odusevljen dosljacima. Ali im sigurno lakse padaju Dzekson, Amra i dvoje maksumcadi od ovoga sto gledamo po Ilidzu :D
@mba

#500 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by @mba »

jadni ste vi svi kojima smetaju arapski turisti,seljoberi zesci,stavi znate sta je turizam kad niste makeli nigdje dalje od makarske uz pastetu i paradjz...pitam se samo kako bi tek bilo da su ti ljudi trazili pomoc od vas il mozda izbjegli u bosnu...i onda se cudite da ste u takvo stanju uvjek neko kulanje kako se ne moze ne isplati,ako vec nemate prilike da posjetite zemlje kao sto su njemacke austrija svicarska pa da malo vidite kako su ljudi sve preuredili samo da se ti vama "mrski arapi" dobro osjecaju i da dodju opet,imate google pa potrazite....e rane moje i onda se cudite da ste u takvom stanju pa bice vam i gore,jer neznate!
Locked