Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ins

#476 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ins »

Ned071 wrote:Pajin je Micu jos od prije rata...
Istovremeno si i blizu i daleko u sjećanjima :)

Pajin uopšte nije bio Mitsubishi, već Subaru Libero :D

Image

Uvezen nov, pazi sad, 1994. godine! Neko mu ga je dovezao iz Italije za potrebe Bubamare
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#477 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

Renault 9, 11,19, 21, 25, 5 , safrane, bilo ih je pravo puno poslije rata u Sarajevu. Peugeot 309, 405, takodjer iscezli poprilicnokad je kanton Sarajevo u pitanju.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#478 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by bitanga_sa_otesa »

juce vidio sivu 11-ku ,podaleko je bila pa nisam bas vidio u kakvom je stanju ..
konektovan

#479 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:juce vidio sivu 11-ku ,podaleko je bila pa nisam bas vidio u kakvom je stanju ..
Stvarno malo tih automobila je prezivjelo. Ono što ima, je više za otpada.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#480 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by parappa »

ElRe wrote:Megane I, Laguna I, Omega A i B, Frontera...
Frontera pravo dobro auto bila... Imao sam početkom 2001 jednu u bordo boji. Udobna, prostrana ali je puno trošila... Jedno 13l..
Inače se proizvodila u engleskoj kod Isuzu Motors.
Karoserija bila japanska a motor (1.6 benzin iz Vectre) i mjenjač Opelov...
johntra

#481 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by johntra »

bitanga_sa_otesa wrote:juce vidio sivu 11-ku ,podaleko je bila pa nisam bas vidio u kakvom je stanju ..
Viđam i ja tu 11-ku sad često...vozi se svaki dan, nije u nekom stanju...
bach

#482 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by bach »

Ima jedan sivi Volvo 240. Neka mlađa žena ga vozi.
Throttle

#483 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Throttle »

Danas ovakav audi u crvenoj boji, dvoja vrata
Uvijek bili rijetki a danas pogotovo
Image
tempuser

#484 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by tempuser »

bach wrote:Ima jedan sivi Volvo 240. Neka mlađa žena ga vozi.
Parkiran u Kolodvorskoj.
ElRe

#485 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by ElRe »

http://en.chevroletegypt.com/vehicles/l ... rview.html

Daewoo Lanos se jos proizvodi, u Egiptu. Da li je Opel Kadet bio osnova?
530i

#486 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by 530i »

Jest, Kadett "suza" je osnova. Daewoo Racer kao kopija 1/1 i malo modernije verzije Nexia i Lanos, bilo ih je i kod nas.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#487 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by bitanga_sa_otesa »

esso ima iskustva s tim trkacim korejskim kadettom :D
Naslovnica

#488 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Naslovnica »

Image
Ne sjećam se da sam ovog vidio zadnjih 10 godina...
A nije da ih nije bilo.
:)
konektovan

#489 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

ElRe wrote:http://en.chevroletegypt.com/vehicles/l ... rview.html

Daewoo Lanos se jos proizvodi, u Egiptu. Da li je Opel Kadet bio osnova?
Ovaj sve ima, samo nema airbag. :mrgreen:
tempuser

#490 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by tempuser »

530i wrote:Jest, Kadett "suza" je osnova. Daewoo Racer kao kopija 1/1 i malo modernije verzije Nexia i Lanos, bilo ih je i kod nas.
Nisam siguran, procitah da je to iz temelja onovi model koji je naslijedio Nexiu.
Ommadawn

#491 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Ommadawn »

Imao zenin rodjak u Tuzli prije nekih 4-5 godina. Kupio je prilikom neke pijanke, tek dobio nekakav poslic i opario se. Prodao mu neki "jaran" za 800 maraka, nije sa tim autom ni 50 kilometara cestito presao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#492 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote:
Naslovnica wrote:Citroen BX
Nije da ih nije bilo...
Image
Ovo su dobra auta, ali nazslost hronicni kokuzluk vlasnika istih, ucinio svoje. Znam jednog lika, vozio je dugo bx dizel, bar 10-ak godina. Medjutim kad je dosao na red servis hidraulike, ostavio je da lezi bar godinu. Kupio sebi dvicu kasnije, pa golfa lV. :mrgreen:
Ispravite me ako grijesim, ali ne mogu se oteti utisku da je cetvorka nova dvica.

Mislim da je trojka zbog lose kvalitete, a i generalno zbog malog broja uvezenih komada (za golfove parametre) nekako preskocena i da je cetvorka sad taj opstenarodni auto.

Je li trojka bila preskupa u onim godinama iza rata pa se nije toliko uvozila ili je neki drugi razlog u pitanju, fakat ne znam, ali to mi je i dalje daleko najljepsi Golf :)
konektovan

#493 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

Trice su pale najviše zbog loše limarije, mehanika je bila solidna. Cetvorka je definitivno pravi nasljednik dvice, bar ovdje kod nas.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#494 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote:Trice su pale najviše zbog loše limarije, mehanika je bila solidna. Cetvorka je definitivno pravi nasljednik dvice, bar ovdje kod nas.
A i nema ih toliko, mislim ni u "svoje vrijeme" nisu bile toliko masovne.

Kad se sjetim jedne crne karavan mislim da je bila Bon Jovi, dovuko je komsija iz Svabije, nama pojam bila....ko da je juce bilo, a ima tome 20 godina :run:
Ommadawn

#495 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote: Ispravite me ako grijesim, ali ne mogu se oteti utisku da je cetvorka nova dvica.

Mislim da je trojka zbog lose kvalitete, a i generalno zbog malog broja uvezenih komada (za golfove parametre) nekako preskocena i da je cetvorka sad taj opstenarodni auto.

Je li trojka bila preskupa u onim godinama iza rata pa se nije toliko uvozila ili je neki drugi razlog u pitanju, fakat ne znam, ali to mi je i dalje daleko najljepsi Golf :)
Vjerovatno da je bila preskupa jer tek sto je rat prestao to je jos uvijek bio aktuelan model a raja se pokusala u tom svemu snaci - dvojka je bio popularan model kod nas i raja ga masovno uvozila.

Imali ga sestra i ja, 1993 godiste - nisam bio imponiran. Mijenjali mu dihtung na glavi motora, elektrika zajebavala (jednom prekidac za svjetla poceo gorjeti, srecom ga uspjedoh ugasiti), nije bas bio ni udoban... Ukratko - bezveze auto.

Imao sam i cetvorku, okej ali taj sto je imao kvarove - lezaj na generatoru, lezajevi za federe, senzor za vazdusnu masu... Da ne spominjem potrosne dijelove poput zupcastog remena, kocione diskove... Ali sest i po godina sam ga vozio a kad sam ga uzeo bio 2 godine star. Ostat ce mi u sjecanju da sam obisao BiH sa njim i da sam dijete iz porodilista dovukao. No ne bih ga ponovo imao - za razliku od Mercedesa 190, Passat B3 i Skode Octavie.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#496 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: Vjerovatno da je bila preskupa jer tek sto je rat prestao to je jos uvijek bio aktuelan model a raja se pokusala u tom svemu snaci - dvojka je bio popularan model kod nas i raja ga masovno uvozila.

Imali ga sestra i ja, 1993 godiste - nisam bio imponiran. Mijenjali mu dihtung na glavi motora, elektrika zajebavala (jednom prekidac za svjetla poceo gorjeti, srecom ga uspjedoh ugasiti), nije bas bio ni udoban... Ukratko - bezveze auto.

Imao sam i cetvorku, okej ali taj sto je imao kvarove - lezaj na generatoru, lezajevi za federe, senzor za vazdusnu masu... Da ne spominjem potrosne dijelove poput zupcastog remena, kocione diskove... Ali sest i po godina sam ga vozio a kad sam ga uzeo bio 2 godine star. Ostat ce mi u sjecanju da sam obisao BiH sa njim i da sam dijete iz porodilista dovukao. No ne bih ga ponovo imao - za razliku od Mercedesa 190, Passat B3 i Skode Octavie.
I ja mislim da je cijena razlog jer se proizvodio bas u periodu kad je kod nas bio rat/poratno vrijeme. Inace poceo se sklapati cak i u TAS-u 1991, ali je to naravno stalo sa ratnim dejstvima. A evo vidim na vikipediji da je 1997 prestao sa proizvodnjom, a smio sam se zakleti da cetvorka nije izasla prije 2000-te :-)

Ma sve u svemu krut i neuodoban kao i svaki golf, ali eto meni je i dalje dizajnerski najbolje što su napravili od tog auta, ovo ostalo je sve varijacija na jednu te istu temu.
Ommadawn

#497 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:
Ommadawn wrote: Vjerovatno da je bila preskupa jer tek sto je rat prestao to je jos uvijek bio aktuelan model a raja se pokusala u tom svemu snaci - dvojka je bio popularan model kod nas i raja ga masovno uvozila.

I ja mislim da je cijena razlog jer se proizvodio bas u periodu kad je kod nas bio rat/poratno vrijeme. Inace poceo se sklapati cak i u TAS-u 1991, ali je to naravno stalo sa ratnim dejstvima. A evo vidim na vikipediji da je 1997 prestao sa proizvodnjom, a smio sam se zakleti da cetvorka nije izasla prije 2000-te :-)

Ma sve u svemu krut i neuodoban kao i svaki golf, ali eto meni je i dalje dizajnerski najbolje što su napravili od tog auta, ovo ostalo je sve varijacija na jednu te istu temu.
Negdje oko 1000 je sklopljeno u TAS-u, tako kazu.
A cetvorka se meni nije svidjela ispocetka ali kad sam ga prvi put probao - onda sasvim okej. Sve poslije cetvorke mi je go kurac. Bas kao sto kazes - sve isti kalup, samo drugacija svjetla.
radostan dan

#498 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by radostan dan »

Ommadawn wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Ispravite me ako grijesim, ali ne mogu se oteti utisku da je cetvorka nova dvica.

Vjerovatno da je bila preskupa jer tek sto je rat prestao to je jos uvijek bio aktuelan model a raja se pokusala u tom svemu snaci - dvojka je bio popularan model kod nas i raja ga masovno uvozila.

:-D
Ommadawn

#499 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by Ommadawn »

radostan dan wrote: Vjerovatno da je bila preskupa jer tek sto je rat prestao to je jos uvijek bio aktuelan model a raja se pokusala u tom svemu snaci - dvojka je bio popularan model kod nas i raja ga masovno uvozila.

:-D[/quote]
Imao dvije godine nakon četvorke. Praktičan auto ali loša zaštita od korozije.
konektovan

#500 Re: Automobili koji su skoro iščezli sa bh. cesta

Post by konektovan »

Gdje ces mu to napisati. :mrgreen:
Post Reply