Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#476 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

berenice wrote: Pa znaci haman cijela BiH. Ko god ima imalo normale u zivotu u BiH, nece ni ici nigdje vani da zivi zbog posla ili sta ti ja znam... Uvijek ce ljudi ici, ali ici ce zato sto hoce da postignu vise u zivotu, a ne da se spase totalne bijede, kao sto je to slucaj s nama.

Ili mi ovdje pricamo o nekakvom bogacenju? Ako je tako, onda sam pogrijesila temu.
Ne pratis temu od pocetka, to je evidentno :)
razonoda

#477 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by razonoda »

prog321 wrote:
Kinesko prkno wrote:Sve se svodi na to jesi li za odlazak ili nisi i kakva ti je vjerovatnoca da ces nesto napraviti od sebe.
Kad trazis posao vani, izlazis na trziste rada a tamo te ceka domaca omladina sa vec par godina prakse ,vedri,cili i nasmijani ,stariji imigranti koji su prosli veci dio integracije i druge skupine koje bolje stoje na kladionici od tebe.
Druga stvar je zeli li se osoba A odreci socijalne strane zivota u BiH jer odlaskom ostavljas sav prosli zivot da bi zivio u nekoj kucici ili stanu na sjeveru Svedske ili zapadne Njemacke gdje kulturolosko-bioloski ne pripadas.
Jos kad kaze, zavrsio sam pravo ili ekonomiju. :lol:

Cak i oni imigranti sa 10+ godina stazem primaju platu manju i rade vise od domacih radnika.
I da naucis domaci jezik ko Zviz ipak te ime odaje. :-D

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... aca-264172#

Useljenici iz istočne Europe imaju 40% manje plaće od Nijemaca
SVIJET&REGIJA17.2.2014. 11:12 Poslovni dnevnik
U prosincu 2012. svaki drugi zaposleni imigrant s punim radnim vremenom dobivao je plaću koja je na rubu granice siromaštva ili ispod nje.
Za pravnika il ekonomistu je mozda malo teze naci posla ali gradjevinci , arhitekte --dosta brzo su na nogama. Tacno je i to ako ponude malo manju platu od domaceg ---dobiti ce posao.
Sto se tice odlaska ---mislim da i nije novac, nego ----NISTA NE FUNKCIONISE, to ubija zdrav razum.

Sta god naumio da odradis --NE IDE JEDNOSTAVNO-- bilo mali biznis ,odlazak doktoru, odlazak na odmor, upis djeteta u skolu, prosetati..itd.
jao_situacije

#478 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by jao_situacije »

muha_sa wrote:
jao_situacije wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Inace raja u ovom beznadju ovdje, od emigriranja pocesto ima prevelika ocekivanja.
moj bato mene svako malo neko pita a što sjediš ovdje kad možeš ići vani
onda ja pitam a zašto da idem kad nemam potrebu kaže pa ljepše je tamo živjeti :roll:
zajeb :-) tamo je bolje a ovdje je ljepše :lol:
ma meni ovi što pitaju nisu jasni nikako :oops: :mrgreen:
berenice

#479 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by berenice »

_BataZiv_0809 wrote:
berenice wrote: Pa znaci haman cijela BiH. Ko god ima imalo normale u zivotu u BiH, nece ni ici nigdje vani da zivi zbog posla ili sta ti ja znam... Uvijek ce ljudi ici, ali ici ce zato sto hoce da postignu vise u zivotu, a ne da se spase totalne bijede, kao sto je to slucaj s nama.

Ili mi ovdje pricamo o nekakvom bogacenju? Ako je tako, onda sam pogrijesila temu.
Ti nisi upratio ni sta sam komentarisala. Toliko o upratiti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#480 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

berenice wrote:Ti nisi upratio ni sta sam komentarisala. Toliko o upratiti.
Jesam, pratim temu od pocetka. Nema potrebe za podizanjem garda :)
zoraja

#481 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by zoraja »

Evo ako koga interesuje i moja priča: 48 god, oženjen, otac malodobnog djeteta. Radio do prije 4 godine, onda postah tehnološki višak, firma propala. Prve godine poslah bezbroj molbi, nigdje odgovora. Jel do godina il do imena, ne znam. Zadnjih godinu dana radim u državnoj firmi na ugovor, plata oko 350 - 400. I što je najveći crnjak, skinuli me sa biroa, a ovima ne pada na pamet da me prijave. Radi ako hoćeš, ako nećeš ima ko hoće. Znači država vara, i mene i samu sebu u isto vrijeme.

Žena prije 2 godine ostala bez posla, firma propala. Sad radi svašta, šije, čisti. Oboje smo vrijedni, znamo engleski, kompjuterski pismeni.
Doslovno preživljavamo iz dana u dan. A želimo i znamo oboje da radimo.

Ako iko iz inostranstva zna kako otići legalno, nek mi pošalje privatnu poruku.
Last edited by zoraja on 17/06/2015 17:35, edited 1 time in total.
muha_sa

#482 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

zoraja wrote:Evo ako koga interesuje i moja priča: 48 god, oženjen, otac malodobnog djeteta. Radio do prije 4 godine, onda postah tehnološki višak, firma propala. Prve godine poslah bezbroj molbi, nigdje odgovora. Jel do godina il do imena, ne znam. Zadnjih godinu dana radim u državnoj firmi na ugovor, plata oko 350 - 400 stoje. I što je najveći crnjak, skinuli me sa biroa, a ovima ne pada na pamet da me prijave. Radi ako hoćeš, ako nećeš ima ko hoće. Znači država vara, i mene i samu sebu u isto vrijeme.

Žena prije 2 godine ostala bez posla, firma propala. Sad radi svašta, šije, čisti. Oboje smo vrijedni, znamo engleski, kompjuterski pismeni.

Imaš li koga vani :? ako imaš nek ti nadju šta na crno--kakve bauštele ako si spreman na rizik
uglavnomja

#483 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:

:thumbup:

ovo je bio povod za komentar, mislim za 2 mjeseca od odrona do savrsenstva :D je moguce samo ako gologuzan dobije gace, pa sretan.

johnnykola wrote: Pogledaj emisiju vizavi Irske. Život se ljudima u dva mjeseca iz odrona okrenuo na haman savršenstvo.
Bili sami, mit nejačad, srednje generacije, šta sve ne.
razonoda

#484 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by razonoda »

zoraja wrote:Evo ako koga interesuje i moja priča: 48 god, oženjen, otac malodobnog djeteta. Radio do prije 4 godine, onda postah tehnološki višak, firma propala. Prve godine poslah bezbroj molbi, nigdje odgovora. Jel do godina il do imena, ne znam. Zadnjih godinu dana radim u državnoj firmi na ugovor, plata oko 350 - 400 stoje. I što je najveći crnjak, skinuli me sa biroa, a ovima ne pada na pamet da me prijave. Radi ako hoćeš, ako nećeš ima ko hoće. Znači država vara, i mene i samu sebu u isto vrijeme.

:( Sto se tice Amerike--lutrija--zelena karta, tek sljedece god oko oktobra.
Gojeni H

#485 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

muha_sa wrote:
sumirprimus wrote:
muha_sa wrote:jesu ako su došli sa jedno 20 milja eura :lol:
to dobar argonac "meHke ruke" zaradi za manje od godine.. :D
ne znam jel za to vrijeme, al znam da dobro zaradi jer sam ja argonac :)
Ti ces vazda posla imat'. Ne mici nigdje.
Bodkin

#486 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

prog321 wrote:
Kinesko prkno wrote:Sve se svodi na to jesi li za odlazak ili nisi i kakva ti je vjerovatnoca da ces nesto napraviti od sebe.
Kad trazis posao vani, izlazis na trziste rada a tamo te ceka domaca omladina sa vec par godina prakse ,vedri,cili i nasmijani ,stariji imigranti koji su prosli veci dio integracije i druge skupine koje bolje stoje na kladionici od tebe.
Druga stvar je zeli li se osoba A odreci socijalne strane zivota u BiH jer odlaskom ostavljas sav prosli zivot da bi zivio u nekoj kucici ili stanu na sjeveru Svedske ili zapadne Njemacke gdje kulturolosko-bioloski ne pripadas.
Jos kad kaze, zavrsio sam pravo ili ekonomiju. :lol:

Cak i oni imigranti sa 10+ godina stazem primaju platu manju i rade vise od domacih radnika.
I da naucis domaci jezik ko Zviz ipak te ime odaje. :-D

http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/ ... aca-264172#

Useljenici iz istočne Europe imaju 40% manje plaće od Nijemaca
SVIJET&REGIJA17.2.2014. 11:12 Poslovni dnevnik
U prosincu 2012. svaki drugi zaposleni imigrant s punim radnim vremenom dobivao je plaću koja je na rubu granice siromaštva ili ispod nje.

Kakve gluposti ljudi valjaju to je strasno. Onaj gore kaze fukara koja nije navikla na redovnu platu pa im to nesto veliko. Ovaj sere o statistici. Prvo sto ne nadjes koji su podaci uzeti ovdje. Drugo, tih 60% njemacke plate u njemackoj je ocito bolje od 100% plate u maticnoj drzavi. I opet pisu ljudi koji su vani kako vani kurcu ne valja
prog321

#487 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Dobro.. zaboravio sam.
Samo ti znas. Jebes statistike i podatke. Ti znas bolje od njih. :lol:
berenice

#488 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by berenice »

_BataZiv_0809 wrote:
berenice wrote:Ti nisi upratio ni sta sam komentarisala. Toliko o upratiti.
Jesam, pratim temu od pocetka. Nema potrebe za podizanjem garda :)

Pratim i ja, ali ti ipak nisi upratio mene, a komentarises. Ne kontam te, majke mi, ali hajd'.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#489 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

berenice wrote: Pratim i ja, ali ti ipak nisi upratio mene, a komentarises. Ne kontam te, majke mi, ali hajd'.
Ne znas na sta sam mislio, al' haj dobro :sax:
berenice

#490 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by berenice »

_BataZiv_0809 wrote:
berenice wrote: Pratim i ja, ali ti ipak nisi upratio mene, a komentarises. Ne kontam te, majke mi, ali hajd'.
Ne znas na sta sam mislio, al' haj dobro :sax:
Jesi li mozda mislio :) ?
De ba, manimo suplju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#491 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

berenice wrote: Jesi li mozda mislio :) ?
De ba, manimo suplju.
Lutkice, malo pristojnosti nece biti od viska.
berenice

#492 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by berenice »

_BataZiv_0809 wrote:
berenice wrote: Jesi li mozda mislio :) ?
De ba, manimo suplju.
Lutkice, malo pristojnosti nece biti od viska.
U puf, pa lutkicaj! I ne zaboravi biti pristojan prema damama.

A sad, adio!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#493 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

berenice wrote: U puf, pa lutkicaj! I ne zaboravi biti pristojan prema damama.

A sad, adio!
Ne sekiraj se, dovoljno sam dzentlmen da ne zatrazim da za ovo odes malo do banovica. Pozdrav :kiss:
babanovac

#494 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by babanovac »

HAVANA wrote:Zato ja volim onu drzavinu temu,samo takve stvari treba citati...Ovo avaz i ovakve teme gdje preovladava prica ne moze se,niko ne moze,ko moze supak je i lopov...Sta ces drugo nego iselit i pobjec.I sta ce dijete,koje jos nije formirano,koje stvara neku sliku u glavi kad cita forum,avaz...? Sta ce moja od 17 godina misliti i kako ce razmisljati,surina,komsijina...? Moze,svasta moze,samo treba htjeti...Pustite djecu da izaberu,naucite ih da treba raditi i boriti se,od lezanja i brojanja tudjih para nema nista...Ne mogu svi na silu ni fakultet zavrsiti,samo da se zavrsi...Mora neko biti i tokar,limar,zavarivac,mehanicar...I u njemackoj to neko radi.Nisu svi inzinjeri sa porscheom u garazi,velikim vrtom,dvoje djece i cukom...Sace mi neko odma reci jes al plata 500 maraka...Ako je tako nek mi nabroje tokare i radionice gdje se nalaze,ove sto znam vazda puni...Od punca citavu radnju prodali kad je umro za 5000 maraka,radnju u kojoj je sve bilo,sve sto je covjek radio 30 godina i od toga napravio sve u zivotu.Nece niko,i onaj majstor sto je radio na ponudjenu opciju nastavka rada,samo za kiriju,nece...otiso pice pravit u piceriju :-) Jebem ti uciteljicu i skolu koju si ucio. :roll: Dok jedan drugi tokar,pravi i stari majstor radi i bori se,fabriku malu napravio,zaposlio ljude,nagradu nekakvu dobio u engleskoj za najbolja kolica,ja umro od sege,kolica sto oni psi vuku na trkama :lol: gdje to izrovi mile ti majke,cuj kolica...Bravice za sanduke od alata Vw-a,dobio da radi,treba bravica ko u prici...Sve sto i jednog znam dobrog!!! majstora,bravara,tokara,lakirera,mehanicara...svi rade i imaju.Jos ako imaju poduzetnickog duha,puni ko brod.Svaka cast pravnicima i ekonomistima al samo rijetki mogu nesto napraviti,nema prostora...A na kraju krajeva ni iskustva ni znanja.Fakultet je samo polazna tacka,i kad ga zavrsis tek onda ide borba i ucenje.Sam papir nista ne znaci,nigdje.Gdje god da radis moras stvoriti novu vrijednost da bi te neko platio,nema samo nako sjedit.Ko misli za drugog raditi,zivjeti ravnom linijom, a ima takvo zvanje,skolu ...koja to moze dati,nek ide vani,il nek ovde placa majmnima za zaposlenje u ovim kurcevim firmama gdje ce citav zivot sjediti a u vecini slucajeva pojma nece imati o poslu koji obavlja.Nema vise velikih firmi,socijalne sigurnosti,stanova od preduzeca...Radi,bori se,otvaraj svoju firmicu,pokusavaj...Mnogi ce i propast,nije smak svijeta,svugdje ljudi propadnu.Ustani i sutra ujutro opet na posao.Bilo kakav do bolje prilike.
Ja imam dvije cerke i beskrajno tuzan bi bio da mi odu.Citav zivot njima posvetio i sad da mi ode iz svoje zemlje u drugu da pere guzice,nije problem u tom pranju,problem je sto mi ode...A moze drugacije,ako proba,nek proba,to mi je bitno,da hoce i da se trudi...ako ne moze,ok,idi trazi svoj put.Necu nista da im namecem,samo ih pokusavam usmjeriti da treba raditi i boriti se,mogu,hocu,smijem,moram...Jedna hoce veterinu,druga germanistiku...vidicemo na sta ce izaci.Da je musko cini mi se lakse bi ga uveo u nacin zivota i posao.Radio bi on meni od 15-te...pa ti poslije studiraj,kad se naucis radnim obavezama...I osjetis svoj dinar.
Bravo.
prog321

#495 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ovo BH studenti nikako da shvate.
HAVANA wrote:.Fakultet je samo polazna tacka,i kad ga zavrsis tek onda ide borba i ucenje.Sam papir nista ne znaci,nigdje.Gdje god da radis moras stvoriti novu vrijednost da bi te neko platio,nema samo nako sjedit..
Bodkin

#496 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

jok, mi mislili zavrsis fakultet u travniku i sjedis uz avaz dok hiljade marka kaplje
prog321

#497 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Ti si se ispreskakao hiljadu puta na ovoj temi. Nemoj dalje.
walk_M-A-N

#498 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by walk_M-A-N »

zoraja wrote:Evo ako koga interesuje i moja priča: 48 god, oženjen, otac malodobnog djeteta. Radio do prije 4 godine, onda postah tehnološki višak, firma propala. Prve godine poslah bezbroj molbi, nigdje odgovora. Jel do godina il do imena, ne znam. Zadnjih godinu dana radim u državnoj firmi na ugovor, plata oko 350 - 400. I što je najveći crnjak, skinuli me sa biroa, a ovima ne pada na pamet da me prijave. Radi ako hoćeš, ako nećeš ima ko hoće. Znači država vara, i mene i samu sebu u isto vrijeme.

Pa gledaj pozitivno, najvažnije je što u takvim okolnostima nisi ostao i bez žene a s njom i djeteta :mrgreen:
kosava

#499 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by kosava »

_BataZiv_0809 wrote:
kosava wrote:
Djuka ako se ja dobro sjecam, nisam ja tako star.
Ranko je 60 i neko godiste. Vodio je Zenica Metalno 1999/2000 sezona.
Sjecam ga se onako jer nisam ja toliko star.
Edin H.

#500 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Edin H. »

kosava wrote:
ultima_palabra wrote:Kockaste glave, mentalitet, restorani, kladionice i ostalo što ste naveli ne mogu biti razlog da odeš iz svog grada i države. Neko ko ima solidan posao, ispunjen život i porodicu će otići zato što je kabadahija izvarao BBI za par maraka? Kao vani će se družiti sa gospodom? Hoće kurac, radit će kao mrav čitave sedmice da bi nedjeljom izveo familiju u jebeni šoping centar.

Znači, otići će neko ko nema para nikako, ko misli da može zaraditi više, ko ima priliku da se usavršava u struci... kockaste glave tu nisu faktor.
Gje ba svi dodje te sa tom o radu cijele sedmice i izlasku u shopping,ima ta mjesta ali ako uzmes u obzir o kome pricas bar ovdje u Americi to su oni sto rade po fabrikama imaju drugi posao a pare se nose u Bosnu da se napravi kuca, namjesti itd.

Ako imas pristojan posao, fakultet nije bitan na jednoj drugoj temi ja napisao koliko te kosta vodoinstalater, moler itd. i ako se gradis zivot gdje zivis umjesto da gradis kucu da ti zavide komsije u Bosni niti radis svu sedmicu nit ti je domet izlazak u shopping centar. A kada smo na toj temi pa odes u Zenicu pola grada u Trznom( shopping centru).

Gdje si ba vidio nase po trznisnim centrima, pa da placaju parking, jos ako ozedne skupu vodu.

Skupljaju se, pa besjede po parkovima :izet:
Post Reply