Serija je napravljena uz stručne konsultante, historičare i poznavaoce historije Vikinga i vikinške kulture. Dosada najpreciznije ekranizovan život Vikinga, njihova kultura, religija, način života... Glavni likovi su rađeni na osnovu stvarnih ličnosti, kao što je Ragnar, Rollo... Radnja se podudara sa historijskim događajima, ali naravno uz filmsku dramaturgiju i ubacivanje nekih mističnih stvari, čisto da ne bi ispao dokumentarac.sumirprimus wrote:pogledah na hrtu seriju vikendom navece bude...a jebga nije losa.,.prevario sam se,mislio sam da je dosta losija na prvu.
vidi se da fali love..nisam u toku,ne cita mi se sve.jel ovo ima veze sa stvarnim vikinzima,njihovom mitologijom,il je skroz izmisljena serija?
Vikinzi (2013– ) - Serija
Moderator: _BataZiv_0809
- irac300
#476 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
-
sumirprimus
#477 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
zahvaljujem na kratkom pojašnjenju.irac300 wrote:Serija je napravljena uz stručne konsultante, historičare i poznavaoce historije Vikinga i vikinške kulture. Dosada najpreciznije ekranizovan život Vikinga, njihova kultura, religija, način života... Glavni likovi su rađeni na osnovu stvarnih ličnosti, kao što je Ragnar, Rollo... Radnja se podudara sa historijskim događajima, ali naravno uz filmsku dramaturgiju i ubacivanje nekih mističnih stvari, čisto da ne bi ispao dokumentarac.sumirprimus wrote:pogledah na hrtu seriju vikendom navece bude...a jebga nije losa.,.prevario sam se,mislio sam da je dosta losija na prvu.
vidi se da fali love..nisam u toku,ne cita mi se sve.jel ovo ima veze sa stvarnim vikinzima,njihovom mitologijom,il je skroz izmisljena serija?
-
jastuk1
#478 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Odlična epizoda.
Epska osveta Ragnara za Lokijevo ubistvo Atelstaina može da počne.
Epska osveta Ragnara za Lokijevo ubistvo Atelstaina može da počne.
-
lajkujMe
#479 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
U jbt kao prvo da kazem, na ovoj epizodi su se fino iskesirali bas je dato para i to se vidi.
SPOILERiII ne citaj ako ti smeta
Drugo, Ragnar je hladnokrvan samo tako postao je gori od Horika jbt, sta on sve nece uraditi da bi se osvetio mnogo Vikinga je mrtvo i fkt ne znam kako planiraju osvojiti Pariz sada kad im je ne samo armija osakacena nego i bez morala i ono sto je ostalo od nje su u biti pickice koje nisu smjele da se popnu na merdevine.
Ja fkt mislio da je sin gotov.
SPOILERiII ne citaj ako ti smeta
Drugo, Ragnar je hladnokrvan samo tako postao je gori od Horika jbt, sta on sve nece uraditi da bi se osvetio mnogo Vikinga je mrtvo i fkt ne znam kako planiraju osvojiti Pariz sada kad im je ne samo armija osakacena nego i bez morala i ono sto je ostalo od nje su u biti pickice koje nisu smjele da se popnu na merdevine.
Ja fkt mislio da je sin gotov.
-
mali_balon
#480 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
I ja sam konto da je Bjron gotov. Ono na kraju, u sumi, sve govori kakav je Ragnar postao, mora ako hoce da vlada. A floki odljepio skroz...Bio je brzi trailer za iducu epizodu, ko da ce Rola na panj da mu glavu "skinu" ili se mozda meni ucinilo. Ali ako cemo istoriju on postane kralj Normandije...
- ioannes
#481 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Rollo je zvijer.....rastura sve 
-
lajkujMe
#482 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Nece Rollu nista biti, ne samo zbog historijskih cinjenica nego i zbog onog vidovnjaka koji je prije nekolilo epizoda smijao se Rollu i rekao: Da ti znas sta su ti bogovi spremili sad bi gol trcao po plazi od srece...mali_balon wrote:I ja sam konto da je Bjron gotov. Ono na kraju, u sumi, sve govori kakav je Ragnar postao, mora ako hoce da vlada. A floki odljepio skroz...Bio je brzi trailer za iducu epizodu, ko da ce Rola na panj da mu glavu "skinu" ili se mozda meni ucinilo. Ali ako cemo istoriju on postane kralj Normandije...
-
gidra
#483 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
jedna od najboljih epizoda u ove tri sezone, sigurno najskuplja do sada. Jedva čekam iduću
Joj Lagerthe sin joj se bori za život a ona se hebe sa drugim.
-
lajkujMe
#484 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
gidra wrote:jedna od najboljih epizoda u ove tri sezone, sigurno najskuplja do sada. Jedva čekam iduću![]()
Jedan od boljih dijelova epizode ono je toliko vruce bilo
-
jastuk1
#485 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Udri brigu na veselje.gidra wrote:jedna od najboljih epizoda u ove tri sezone, sigurno najskuplja do sada. Jedva čekam iduću![]()
-
VCorp
#486 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Ma ona Žabarka sa zastavom priklati onog njihovog generala što mu se obećala. Rolo je crnokos, Ragnar je ćelav, Bjorn obrijan sa stranelajkujMe wrote:Nece Rollu nista biti, ne samo zbog historijskih cinjenica nego i zbog onog vidovnjaka koji je prije nekolilo epizoda smijao se Rollu i rekao: Da ti znas sta su ti bogovi spremili sad bi gol trcao po plazi od srece...mali_balon wrote:I ja sam konto da je Bjron gotov. Ono na kraju, u sumi, sve govori kakav je Ragnar postao, mora ako hoce da vlada. A floki odljepio skroz...Bio je brzi trailer za iducu epizodu, ko da ce Rola na panj da mu glavu "skinu" ili se mozda meni ucinilo. Ali ako cemo istoriju on postane kralj Normandije...
-
VCorp
#487 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Serija - Ragnar sin Odinairac300 wrote:Serija je napravljena uz stručne konsultante, historičare i poznavaoce historije Vikinga i vikinške kulture. Dosada najpreciznije ekranizovan život Vikinga, njihova kultura, religija, način života... Glavni likovi su rađeni na osnovu stvarnih ličnosti, kao što je Ragnar, Rollo... Radnja se podudara sa historijskim događajima, ali naravno uz filmsku dramaturgiju i ubacivanje nekih mističnih stvari, čisto da ne bi ispao dokumentarac.sumirprimus wrote:pogledah na hrtu seriju vikendom navece bude...a jebga nije losa.,.prevario sam se,mislio sam da je dosta losija na prvu.
Realnost - sin švedskog kralja Sigmunda Hringa i rođak danskog kralja Gudfreda. Dakle daleko od toga da je bio seljački zemljoradnik.
Sva šminka na njima, raja misli da je to za strađenje protivnika a u stvarnosti sex simbol kod njih.
Borili su se primarno štitovima, ne sjekirama kao koljači što je u seriji tako prikazano.
Jesi vidio kako trče goli, bez oklopa u seriji i napadaju ljude ?
Upoznaj Vikinge

Ragnar nije otkrio Britaniju, već su oni znali njih i mijenjali su s njima robu odavno prije. Prvi napad na onaj manastir gdje je bio Athelstan se dogodio, kao i napad na Pariz, samo neko mora objasniti kako se uspio Ragnar boriti u oba pošto je imao dvadesetak godina kada su u seriji napali manastir Lindsfarne.
Historijski napad na Lindsfarne je bio 793 godine, Ragnar tada izgleda kao u kasnim dvadesetima ili na početku tridesetih. Umro je u Northumbriji oko 865 godine. Recimo da je ima 25 godina za vrijeme napada na Lindsfarne. 25 + 72 = 97
Ljudi i dalje misle da je ovo istinito, ne znam kako ne kontaju da su to serije, pogotovo je ova urađena na bazi GoT -a. Toliko o podudaranju burazeru.
- irac300
#488 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Jbt, da nisi napisao, ja bih bio uvjeren da je ovo preslikana Ragnarova biografija. Pa normalno da su neke rupe popunjenje sa drugim događajima da bi se radnja upotpunila. Još sam fino napisao da su svjesno ubačene mistične stvari, spominjane bogova kao njihovih roditelja i sl. Baš se u vezi Aslaug povela jedna rasprava, i o tome je pisano, i onda doleti padobranac da nam kaže da to nije stvarno. Kolumbo!VCorp wrote:Serija - Ragnar sin Odinairac300 wrote:Serija je napravljena uz stručne konsultante, historičare i poznavaoce historije Vikinga i vikinške kulture. Dosada najpreciznije ekranizovan život Vikinga, njihova kultura, religija, način života... Glavni likovi su rađeni na osnovu stvarnih ličnosti, kao što je Ragnar, Rollo... Radnja se podudara sa historijskim događajima, ali naravno uz filmsku dramaturgiju i ubacivanje nekih mističnih stvari, čisto da ne bi ispao dokumentarac.sumirprimus wrote:pogledah na hrtu seriju vikendom navece bude...a jebga nije losa.,.prevario sam se,mislio sam da je dosta losija na prvu.
Realnost - sin švedskog kralja Sigmunda Hringa i rođak danskog kralja Gudfreda. Dakle daleko od toga da je bio seljački zemljoradnik.
Sva šminka na njima, raja misli da je to za strađenje protivnika a u stvarnosti sex simbol kod njih.
Borili su se primarno štitovima, ne sjekirama kao koljači što je u seriji tako prikazano.
Jesi vidio kako trče goli, bez oklopa u seriji i napadaju ljude ?
Upoznaj Vikinge![]()
Ragnar nije otkrio Britaniju, već su oni znali njih i mijenjali su s njima robu odavno prije. Prvi napad na onaj manastir gdje je bio Athelstan se dogodio, kao i napad na Pariz, samo neko mora objasniti kako se uspio Ragnar boriti u oba pošto je imao dvadesetak godina kada su u seriji napali manastir Lindsfarne.
Historijski napad na Lindsfarne je bio 793 godine, Ragnar tada izgleda kao u kasnim dvadesetima ili na početku tridesetih. Umro je u Northumbriji oko 865 godine. Recimo da je ima 25 godina za vrijeme napada na Lindsfarne. 25 + 72 = 97Znači da je Pariz napao 845 godine u dobi od 77+ godina
A jebo majku što se dobro drži za čovjeka koji se bliži okruglih 80.
Ljudi i dalje misle da je ovo istinito, ne znam kako ne kontaju da su to serije, pogotovo je ova urađena na bazi GoT -a. Toliko o podudaranju burazeru.
Ako već cjepidlačiš, Ragnar i Rollo historijski gledano nisu braća, čudi me da nam to nisi otkrio, 'bem ga?
Da ti ponovim, serija je fikcija zasnovana na historijskim činjenicama koje služe kao inspiracija za scenarijo! Ima stvarnih događaja koji su opisani, ali ima i fikcije, za razliku od GoT-a koji je totalna fikcija. Burazeru. I da, ovo je i dalje ubjedljivo najbolja ekranizacija Vikinga i vikinškog načina života, od nošnji, nastambi, brodova, oružja... Nije savršeno, ali daleko najbolje u odnosu na šta se naviklo, tj. na šljem sa rogovima i slične gluposti koje su ranije prezentovane.
Odoh sada u miru pogledati ovu zadnju epizodu.
-
lajkujMe
#489 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Vikings nije dokumentarac nego filmska serija s odredjenim dogadjajima i licnostima iz stvarnog zivota.
-
nema me tamo
#490 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Da ti ponovim, serija je fikcija zasnovana na historijskim činjenicama koje služe kao inspiracija za scenarijo! Ima stvarnih događaja koji su opisani, ali ima i fikcije, za razliku od GoT-a koji je totalna fikcija. Burazeru. I da, ovo je i dalje ubjedljivo najbolja ekranizacija Vikinga i vikinškog načina života, od nošnji, nastambi, brodova, oružja... Nije savršeno, ali daleko najbolje u odnosu na šta se naviklo, tj. na šljem sa rogovima i slične gluposti koje su ranije prezentovane.
Odoh sada u miru pogledati ovu zadnju epizodu.[/quote]
Ma serija je sva fikcija realno..
Jedino su odlicno iskopirali one njihove brodove jer vec dosta postoje slike tih brodova i onih štitova uz njih..
Sve u svemu serija fenomenalno urađena, a ove zadnje dvije epizode su me oduševile..
Dakle što se tice toga kakav je Ragnar bio ko su mu roditelji i to, e to su ciste izmisljotine u 90 % slucajeva..
I to da ga je onaj kralj Aela bacio zmijama, i to je za diskusiju isto..
Davno brate davno su se dešavale ove stvari generacija i generacija je proletilo..
Odoh sada u miru pogledati ovu zadnju epizodu.[/quote]
Jedino su odlicno iskopirali one njihove brodove jer vec dosta postoje slike tih brodova i onih štitova uz njih..
Sve u svemu serija fenomenalno urađena, a ove zadnje dvije epizode su me oduševile..
Dakle što se tice toga kakav je Ragnar bio ko su mu roditelji i to, e to su ciste izmisljotine u 90 % slucajeva..
Davno brate davno su se dešavale ove stvari generacija i generacija je proletilo..
- irac300
#491 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
nema me tamo wrote:Da ti ponovim, serija je fikcija zasnovana na historijskim činjenicama koje služe kao inspiracija za scenarijo! Ima stvarnih događaja koji su opisani, ali ima i fikcije, za razliku od GoT-a koji je totalna fikcija. Burazeru. I da, ovo je i dalje ubjedljivo najbolja ekranizacija Vikinga i vikinškog načina života, od nošnji, nastambi, brodova, oružja... Nije savršeno, ali daleko najbolje u odnosu na šta se naviklo, tj. na šljem sa rogovima i slične gluposti koje su ranije prezentovane.
Odoh sada u miru pogledati ovu zadnju epizodu.
Davno brate davno su se dešavale ove stvari generacija i generacija je proletilo..[/quote]
Ma tu se slažemo, jer Ragnar nije imao kroničara koji ga je pratio u stopu i bilježio šta je on govorio, radio i sl. Za to služi fikcija kojom se u seriji služe, ali prate se i historijske zabilješke o događajima u kojima se spominje Ragnar.
Odlična epizoda. Kakav fijasko pod zidinama Pariza, al' zato u idućoj naplata dugova sa kamatom.
Edit
Pisem preko telefona, pa ne citirah dobro.
-
nema me tamo
#492 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Bio sam skeptican pravo...
Pozitivno me iznenadile ove zadnje 2 epizode..
E to što kazes da nije imao kronicara, ma nisu ništa imali..
Još se prica kako su povuceni vikinzi bili uvijek kroz historiju..
Eto te stranice kazu što su pojedinci gledali da oni uopšte nisu napali Pariz vec da ih je onaj kralj samo isplatio u zlatu..
Dakle serija ide u tom pravcu historijskih zabilješki, a cinjenice su samo da je napao Pariz i to je to?
Šta još kazu te zabilješke u vezi Ragnara znaš li?
Pozitivno me iznenadile ove zadnje 2 epizode..
E to što kazes da nije imao kronicara, ma nisu ništa imali..
Još se prica kako su povuceni vikinzi bili uvijek kroz historiju..
Eto te stranice kazu što su pojedinci gledali da oni uopšte nisu napali Pariz vec da ih je onaj kralj samo isplatio u zlatu..
Dakle serija ide u tom pravcu historijskih zabilješki, a cinjenice su samo da je napao Pariz i to je to?
Šta još kazu te zabilješke u vezi Ragnara znaš li?
- irac300
#493 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Kad smo vec kod mitova i legendi, tj. mijesanjem istih sa stvarnim događajima, dovoljno je povući paralelu sa ex Yu prostorima, i epovima o Marku Kraljeviću. To mi pade na pamet jer se u vikinškim kronikama on (Ragnar) kroz nekoliko generacija poslije smrti vec proglasava sinom Odina.
Last edited by irac300 on 11/04/2015 00:57, edited 1 time in total.
-
jastuk1
#494 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Neka misle, ako si nastavnik/profesor istorije spucaj im keca i to je to.VCorp wrote:
Historijski napad na Lindsfarne je bio 793 godine, Ragnar tada izgleda kao u kasnim dvadesetima ili na početku tridesetih. Umro je u Northumbriji oko 865 godine. Recimo da je ima 25 godina za vrijeme napada na Lindsfarne. 25 + 72 = 97Znači da je Pariz napao 845 godine u dobi od 77+ godina
A jebo majku što se dobro drži za čovjeka koji se bliži okruglih 80.
I koga briga je li razlika 7, 77 ili 777 godina.
Ako mogu zamoliti da rasprave o istoriji fino premjestite na temu u folderu istorija. Otvorite temu, možete ovdje postaviti pitanje (jer je ovaj thread posjećen) i dati link na tu temu tamo da nas ovdje više ne smarate. UDAVISTE VIŠE. Ovdje je tema serija koja je 90 posto ionako fikcija, a samo 10 posto bazirana na istoriji u formi da su se likovi tako zvali i to je otprilike to. IMA NAS KOJE ISTORIJA KAO ISTORIJA VIKINGA FAKAT ALI FAKAT NEINTERESUJE NI 2 POSTO, VEĆ NAS PRAVO SMARA!!!
-
nema me tamo
#495 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
irac300 wrote:Kad smo vec kod mitova i legendi, tj. mijesanjem istih sa stvarnim događajima, dovoljno je povući paralelu sa ex Yu prostorima, i epovima o Marku Kraljeviću. To mi pade na pamet jer se u vikinškim kronikama on (Ragnar) kroz nekoliko generacija poslije smrti vec proglasava sinom Odina.
Jašta odlican odgovor nema šta..
To što generacije i generacije vole smaslat to je druga prica..
Ista stvar je i s religijom još ovo oko vikinga je relativno blizu (
- irac300
#496 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Dogovoreno, al' pod uslovom da i ti prestanes glumiti samoukog forumskog filmskog kriticara. Jer ima nas koje to smara. Hvala.jastuk1 wrote: IMA NAS KOJE ISTORIJA KAO ISTORIJA VIKINGA FAKAT ALI FAKAT NEINTERESUJE NI 2 POSTO, VEĆ NAS PRAVO SMARA!!!
- Kal El
#497 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Dobra epizoda,Floki,ne bih ti bio u koži
Ja sam negdje čitao da su Vikings osvojili Paris, ali nakon godinu dana napustili Paris (platili im da odu)
Trznu se na sekundu kad vidjeh Björna onako
Trznu se na sekundu kad vidjeh Björna onako
-
Juliuscezar
#498 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Neko ce zaplatit glavom na panju ocito. Jbt da mi je onako obucena Lagreta dala ponudu ko Kalfi, sumnjam da bi je mogao odbiti
. Floki je postao previse bolestan i iritantan barem za mene.
Princeza nije losa riba.
Vikinzi skroz naivno uletili u onaj tunel u napadu sa kopna, i fino ispusili .
Princeza nije losa riba.
-
jastuk1
#499 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Možeš uslovljavati naivne, one koji su nesvjesni tvoje prepredenosti, pa se daju izmanipulisat.irac300 wrote:Dogovoreno, al' pod uslovom da i ti prestanes glumiti samoukog forumskog filmskog kriticara. Jer ima nas koje to smara. Hvala.jastuk1 wrote: IMA NAS KOJE ISTORIJA KAO ISTORIJA VIKINGA FAKAT ALI FAKAT NEINTERESUJE NI 2 POSTO, VEĆ NAS PRAVO SMARA!!!
Mene ne možeš i nećeš uslovljavati! Svako ima pravo da na ovim temama sere o temi i svak neka sere, ali o temi!
- Kal El
#500 Re: Vikinzi (2013– ) - Serija
Ma Floki me drama nervira,od kad je počela nova sezona,pogotovo u ovoj zadnjoj gdje nešto maše rukama,izvodi nešto...njemu je vjerujem kraj u finalnoj epizodibhnapoleon1 wrote:Neko ce zaplatit glavom na panju ocito. Jbt da mi je onako obucena Lagreta dala ponudu ko Kalfi, sumnjam da bi je mogao odbiti![]()
![]()
. Floki je postao previse bolestan i iritantan barem za mene.
Princeza nije losa riba.
Ali brate 10 epizoda koja se prikažu u dva-tri mjeseca je stvarno brzo