Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post Reply
sinuhe

#476 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

Bilo se tesko nasem junaku odmetnuti. Jbga, ugodnije je u zlatnom kavezu.
madner

#477 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

hepekcina wrote:FAHRA ZA PREŠEDNIKA!

PS

Madner zajebi više ove rasprave....kakav je nivo znanja bolje od Tornjaka i nemremo dobaciti...uz najbolju volju i želju

Ljudi isto da se govori o historiji Nove Gvineje, uzas.
sinuhe

#478 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

madner wrote:

PS

Madner zajebi više ove rasprave....kakav je nivo znanja bolje od Tornjaka i nemremo dobaciti...uz najbolju volju i želju

Jelde najbolje iz istorije uzimati ono sto nam odgovara.
sinuhe

#479 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

Latas gledao da se reforme sprovode, ali jok to je on udario na Bosnjake jer se Turci i Bosnjaci nikad nisu mogli :-)
hepekcina

#480 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

sinuhe wrote:
madner wrote:

PS

Jelde najbolje iz istorije uzimati ono sto nam odgovara.
pa nije baš...

još je bolje nikako ne čitati i tako čuvati mozak od naprezanja, te pažljivo slušati šta pričaju oni kojima se uvlačiš u pakaš, ako treba isto i zapisati i samo to ko papagaj ponavljati od a do ž

tu nema fule... daleko ćeš dogurati ako prođeš filter čmarnog kolutića i rektuma
Last edited by hepekcina on 24/09/2012 13:39, edited 1 time in total.
madner

#481 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Bolje bi ti bilo nesto procitati umjesto da pises. :roll:
sinuhe

#482 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

Evo nije nasim starim odgovarala drzava za covjeka :lol:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tanzimat

Ne da nam se nikako do gradjanske drzave.
Lug

#483 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Lug »

nasa wrote:OK znam na sta mislis ali nece to u tom pravcu jer nema Turska toliki znacaj,oni hoce da podignu svoj ugled sireci svoj utjecaj i na ove prostore....izmedju ostalog.Mi trebamo to svakako znati i ne graditi odnos na ispraznim pricama vec i na konkretnim djelima!
Ali vala ti @madner ste preagresivni :D ,jer onaj ko ne zna neke stvari nece ih ni saznati dok mu ne objasnis,a vi ne objasnjavate vec napadate i svi vam "protivnici"pobjegose :run: s teme!
Ne treba to zamjerati toliko,ljudi slijede neke druge osjecaje,ne poznaju svi historiju dovoljno,
a historija Osmanskog perioda je u nekim pitanjima velik zalogaj i za znalce jer potrebno je znanje i turskog i arapskog da bi se pristupilo istrazivanju!
Zato i jesu ovake teme ako Bog da nauci se i nesto novo!
Nije sve crno-bijelo.......a naravno da BiH je svim Bosnjacima na 1.mjestu!
:bih:
I ne potcjenjujte Bosnjake,nismo mi tako slabe patriote...
neki drugi na nasem mjestu bi davno digli ruke i iselili bilo gdje....a mi smo jos tu!

:thumbup: :thumbup:
Lug

#484 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Lug »

PS

:x
ko je bolan tornjak? mi na forumu, bosnjaci ili .. kakva arogancija bez pokrica..

Obrazovan covjek ne mora nuzno i biti pametan..
sinuhe

#485 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

Jos jedna stvar je zanimljiva. Ovi sto se rasisticki postavljaju prema Turcima vole isticati kako nam je Austrija( a zapravo sumsko-rudarsko gazdinstvo) uvela skole a iste pokusaje Osmanlija nazivaju sjecom bosnjacke elite.

Decenije jugoslovenske propagande i nesto zapadnjacke pop kulture daju male Hitlere.
Last edited by sinuhe on 24/09/2012 14:37, edited 2 times in total.
hepekcina

#486 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

Lug wrote:

PS

:x
ko je bolan tornjak? mi na forumu, bosnjaci ili .. kakva arogancija bez pokrica..

Obrazovan covjek ne mora nuzno i biti pametan..
Tornjak je čovjek koji gradi tornjeve :D ...a u pravu si da obrazovan čovjek nije nužno i pametan
hepekcina

#487 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

sinuhe wrote:Jos jedna stvar je zanimljiva. Ovi sto se rasisticki postavljaju prema Turcima vole isticati kako nam je Austrija( a zapravo sumsko-rudarsko gazdinstvo) uvela skole a iste pokusaje Osmanlija nazivaju sjecom bosnjacke elite.
ako aludiraš na mene....uopće se ne postavljam rasistički prema Turcima...naprotiv veoma ih poštujem i Turci su narod koji ima imperijalni gard i znaju šta hoće.

problem je kod nas u ljudima koji imaju presentimentalan odnos prema Turskoj...otprilike kad vide Erdoana ponašaju se ko čoka kad vidi tuki pa se odmah navlaži....to je odmah znak da će ga primiti

a ja ovdje samo pozivam na oprez jer nije u redu da se Turci qorče a mi ga stalno primamo
Halcyon

#488 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Halcyon »

Redovno primamo i od Srbije, pa kad neko ukaže na to optuže ga za nacionalističko divljanje i nespremnost na suživot. Ako ćemo Turke odje*at zbog događaja iz prošlosti trebali bi i Srbiju, a možda i Hrvatsku, jer ni s jedne strane nismo dobili dobra.

Sa Turskom ne treba gradit podanički odnos. Kao što Turci imaju svoje, tako i mi trebamo imat svoje interese i preko toga ne treba gazit zato što su Turci braća po vjeri, što nas vole ili šta ja znam. Ali ne treba pretjerivat ni u turkofobiji (koja je očigledna u nekim situacijama). I još se čudimo što imaju bolju privrednu saradnju sa Srbijom... Hebo te, pa to treba bit naša sramota, ne njihova.
Lug

#489 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Lug »

sinuhe wrote:Jos jedna stvar je zanimljiva. Ovi sto se rasisticki postavljaju prema Turcima vole isticati kako nam je Austrija( a zapravo sumsko-rudarsko gazdinstvo) uvela skole a iste pokusaje Osmanlija nazivaju sjecom bosnjacke elite.

Decenije jugoslovenske propagande i nesto zapadnjacke pop kulture daju male Hitlere.
Za mene su i Osmanlije i AU monarhija okupatorske sile na nasim vjekovnim prostorima.

Prije nego sto su Osmanlije okupirale nase prostore, u citavoj Evropi su svi starosjedioci, porobljeni narodi nasilno promjenili vjeru. Bosansko kraljevstvo (i jos neke pokrajine u juz. francuskoj i zap. Njemacoj) je uspjesno odolijevalo stotinama godina (jos od Bilinog polja 1203g) i zadrzalo svoju vjeru. Dolaskom Turaka, nestaje bosanska crkva, te nestaju i heretici, pagani (mnogobozci). Ono sto papa nije uspio, Osmanlije jesu...cilj je bio isti??!! Osmanlije nude tri vjere koje imaju zajednicko: da je samo jedan Bog, dakle sve si mogao biti po vjeroispovjesti: katolik, musliman, ortodox.. sve, samo ne zadrzati svoju staru vjeru. Dokaz za to je sto smo toliko godina odoljevali papi i njihovim pokusajima da bi odjednom nasa stara religija iscezla dolaskom Osmanlija.

Koji ono filozof rece, ako nema vjere treba je izmisliti da bi mogao vladati narodom..
Gebels, Hitlerova perjanica izjavi da je svijet SAMO jedna pozorisna pozornica ..sve je samo jedna predstava..

Zasto, ako su Rim i Osmanlije bili toliki neprijatelji jer se radilo o dvije imperije (naravno, govorim o njihovim vladajucim elitama), nisu pomogle Bosni da se odupre Osmanlijama, njihovim najvecim neprijateljima, koji okupiranjem Bosne dolaze na korak do Rima? Nesto smrdi?! Meni se sve cini da su vladajuce elite oduvjek u talu, pa tako i danas, dok ga mi koji ne pripadamo toj vladajucoj eliti svijeta..zna se. Razjedini, zavadi pa vladaj..

Poruka: u se i u svoje kljuse...nikom drugom! Ali preduslov je postovanje medju nama, izmedju nas.. kako cemo ista uciniti ako jedni druge omalovazavamo, ponizavamo..ljubomorno gledamo na lijepo izgovorenu recenicu a o drugom da ne pricamo.
Lug

#490 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Lug »

Rat se sastoji u tome,
da se ljudi, mada jedni druge ne poznaju,
medjusobno ubijaju,
na zapovijest ljudi,
koji se vrlo dobro poznaju,
a uzajamno se ne ubijaju.

Albert Einstein
Akadi

#491 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Akadi »

Lug wrote:. Dolaskom Turaka, nestaje bosanska crkva, te nestaju i heretici, pagani (mnogobozci). Ono sto papa nije uspio, Osmanlije jesu...cilj je bio isti??!! Osmanlije nude tri vjere koje imaju zajednicko: da je samo jedan Bog, dakle sve si mogao biti po vjeroispovjesti: katolik, musliman, ortodox.. sve, samo ne zadrzati svoju staru vjeru. Dokaz za to je sto smo toliko godina odoljevali papi i njihovim pokusajima da bi odjednom nasa stara religija iscezla dolaskom Osmanlija.
Iščezla je zato što smo dobrovoljno prihvatili Islam, zbog viševijekovne represije od strane Vizantije i Rima. I pripadnici bosanske crkve nisu bili mnogobošci.

Mi Bošnjaci smo bili i ostaćemo glavni saveznici Turaka na Balkanu. Kome smeta neka gusla malo...
Akadi

#492 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Akadi »

hepekcina wrote:problem je kod nas u ljudima koji imaju presentimentalan odnos prema Turskoj...otprilike kad vide Erdoana ponašaju se ko čoka kad vidi tuki pa se odmah navlaži....to je odmah znak da će ga primiti

a ja ovdje samo pozivam na oprez jer nije u redu da se Turci qorče a mi ga stalno primamo
Zna se ko ga je najviše primao od strane Osmanlija kojima smo i mi pripadali... Bošnjaci to svakojako nisu.
hepekcina

#493 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

Akadi wrote:
hepekcina wrote:problem je kod nas u ljudima koji imaju presentimentalan odnos prema Turskoj...otprilike kad vide Erdoana ponašaju se ko čoka kad vidi tuki pa se odmah navlaži....to je odmah znak da će ga primiti

Zna se ko ga je najviše primao od strane Osmanlija kojima smo i mi pripadali... Bošnjaci to svakojako nisu.
naprotiv...moje je mišljenje da su ga Bošnjaci najviše primili....probaj uporediti posljedice Osmanske okupacije po narode Balkana pa ćeš nadam se vidjeti i svojim očima....gdje su danas politički Bošnjaci a gdje npr. Srbi, Bugari, Makedonci, Albanci ili Grci?

A Bošnjaci su ginuli za Osmansko carstvo od Beča, preko Krima, do Egipta i Irana...čak su u ime sultana išli da se bore za Pruskog cara....i šta su na kraju dobili? U sred europskog romantizma polovinom XIX stoljeća sva inteligencija i ekonomska elita im je pobijena, pozatvarana i raseljena i zemlja je podijeljena na Bosnu i na Hercegovinu...znači komplet narod je obezglavljen i ubijen u pojam i trajno onesposobljen da uđe u proces stvaranja nacionalne ideologije i nacionalne države i time je otvoren prostor da se nacionalizacija vrši iz Srbije i Hrvatske. Ubaciti nekoga u europsku modernu na ovakav način je isto ko poslat brojel pile kod mesara po "ćevape".

PS
mogao bih još jednu knjigu napistati dok dođem do one prodaje iz 1909 koja samo simbolično pokazuje kako ih i koliko libo tuki za Bosnom jer su te već bili otpisali knjigovodstveno, i što neko spomenu ove druge prodaje iz 1920. koja je zapravo infrastrukturni ključ za srbizaciju pravoslavnog stanovištva zapadno od Drine

ali ne bilo vam mrsko čitajte pa skontajte ko je ovo reko, kada i zašto, pa ćete možda i biti relevantni diskutanti
“U teškim danima naše davne prošlosti, kada je uništen suverenitet stare bosanske države, bila je to velika sreća narodna, jer da je ostala suverena Bosna i Hercegovina veliko je pitanje ne bi li naš narod imao i četvrto ime (osim srpskog, hrvatskog i slovenskog). Padom stare bosanske feudalne suverene države uništen je i nosilac jednog posebnog suvereniteta u narodu, koji je u državi mogao da stvori posebno nacionalno ime“
a tokom Osmanske Okupacije ova čistka elite nije se desila samo jedanput
madner

#494 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Mislim da su ga Kurdi malo vise primili. Armenci takodje.

Primanja prije 1800 nisu bila toliko bitna. :D
hepekcina

#495 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

ma nisam se hotio trpat u Aziju, reko držmo se komšiluka pa nek porede po obrascu uloženo - dobijeno :lol:
madner

#496 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Ma dobro, treba biti posten i reci da su ga Turci zabili svima dokle su mogli, Srbima, Bugarima i Grcima. Samo su isti imali mecena koji je podjelio dva tri samara i Turci pristanu na nezavisnost. Niti jedni od njih se nisu sami izborili.
hepekcina

#497 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

i to stoji....problem naših predaka je bila slijepa okrenutost Porti, bazirana isključivo na vjerskom sentimentu (to je politika bazirana na čistom srednjovjekovnom modelu)...usljed tog sljepila nisu ni bili sposobni da traže mecenu među velikim silama, što su svi ostali činili i uspjeli

sad se možemo prebaciti u današnji vakat i ono što ja vidim jeste da današnji bošnjački politički establišment čini istu stvar :shock: i jedno barem 80% ljudi koji se jave na ovoj temi ima isti odnos prema Turskoj

kako se ono kaže : pametan uči na tuđim a budala na svojim grešakama....a šta činiti s ovima što ne uče ni na svojima? Izgleda da je najpametnije pustit ih nek jurišaju preko ledine :-)
nasa

#498 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by nasa »

hepekcina wrote:
“U teškim danima naše davne prošlosti, kada je uništen suverenitet stare bosanske države, bila je to velika sreća narodna, jer da je ostala suverena Bosna i Hercegovina veliko je pitanje ne bi li naš narod imao i četvrto ime (osim srpskog, hrvatskog i slovenskog). Padom stare bosanske feudalne suverene države uništen je i nosilac jednog posebnog suvereniteta u narodu, koji je u državi mogao da stvori posebno nacionalno ime“
Uh,ovo je bas mastovito...i za knjizevnost ,a ne historiju!
Helenejse :-D ,Moram se sloziti s dijelom u kojem govorite o cistkama velikana.......mislim da sam negdje ranije napisala da veliki dio problema lezi i u samim Bosnjacima koji nisu prepoznali politicka kretanja u okruzenju i sto su nastavili gledati u sultana i kada je vec bilo jasno da Carstvo nepovratno tone.
Historija moze biti pouka,ali ne treba toliko se osvrtati na historiju Osmanlija pri odnosima sdanasnjom Turskom,
jer jednostavno to je nesto sto se ne moze porediti,a takva poredjenja su uvijek pomalo i opasna,izuzev u slucaju kada se osvrce na kulturnu historiju!
Osim toga veza je zasigurno i Islam,i sto neko napisa ranije malo bosanskog inata hajde kad Srbi i Hrvati trube stalno o svojim maticam da i mi imamo nekog.
Malo ste mi paranocni oko Turske,ili znate nesto sto nam ne otkrivate,neke tajne planove..... :-D
madner

#499 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by madner »

Ko zna historiju zna da se itekako moze i mora povuci znak jednakosti izmedju Osmanskog Carstva i Turske. Proces koji je poceo sa mladih osmanima pa se nastavio sa mladim turcima. Koje su nacionalnosti bile zastupljenje u Osmanskoj skupstini?
hepekcina

#500 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by hepekcina »

nasa wrote:
hepekcina wrote:
Uh,ovo je bas mastovito...i za knjizevnost ,a ne historiju!
:-) :-) :-) šta retji koju posluku porati :lol:

PS

madner hajmo školu otvorit i uzimat levate lopatom....samo stavimo kao srž nastave turkofilstvo :lol: :lol: :lol:
Post Reply