a ne ne, gubim vrijeme na saltanju iz II u IIIemko1234 wrote: ↑10/09/2025 13:16Vazda sam znao da si loš vozač. Brake boost se koristi prilikom startanja iz mjesta na torque converter automatima bez launch controlaEvolution_IV wrote: ↑10/09/2025 09:39koristim to na sluzbenom citroenu kad trebam preticat, drzim oboje tzv. brake boosting, turbo je spreman i ispali se ko iz praĆke![]()
![]()
Turbo spremiš šaltanjem u manju.
Savjeti vozacima pocetnicima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#476 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
- Altsa
#477 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Jel mislis da su instruktori voznje prije bili bolji. Zbog vremenskog perioda u to doba se polagalo na Yugi. Mene je dovukao do poligona na Butmiru i rekao eno ti poligon pa se vozaj, a on otisao i sjedio u kafani. Da napomenem da nikad nisam prije toga vozio auto tj. ni probao. Kreten me nije nista naucio pa sve dok nisam uzeo dodatni cas kod pravog instruktora nisma ni polozio. Ostalo me stari poducio kada sam se s njim vozio.gradskadjeca wrote: ↑10/09/2025 12:59Vise sam naucio na ovom forumu, nego sa instruktorom da budemo realni, mislim na prvu obuku 2005 godine. Cak sam za 10 casova sada naucio vise nego 2005. Ali evo gledam kod nas je obuka prakticna 35 casova, e sad to se predje za koliko, 3-4 sedmice, neka je mjesec, a gledam u germaniji prakticna obuka traje 3-4 mjeseca, sto mi daleko vise ima smisla.Ateista wrote: ↑10/09/2025 12:34 Moj savjet vozacima koji su bas pocetnici je da nadju nekog iskusnog vozaca koji ce malo voziti sa njima, pokazati im neke stvari i skrenuti panju gdje treba, kako bi se malo odmakli od toliko beskorisnih stvari koje se uce u autoskolama i naucili konkretne stvari koje se tamo ne uce a koje su korisne u real life kod snalazenja u saobracaju.
Kome se da citati evo i link.
https://germanyexpat.de/how-to-get-a-dr ... n-germany/
Takav rutinski pristup kod nas na kraju i dovede do tolikog broja vozaca, kojima treba salijevati stravu prije ulaska u vozlo, ili koji se nafuraju da su ko sto bi svi rekli Lauda za volanom, iako ja nesto vise gotivim Mansela i Montoyu
Dakle, bitno je uzeto novac, sto je opjevao nekad davno i RUndek, take money and run, a ako ce se kandidat nakon polaganja snaci, ma ko ga sisa, i mi smo se snalazili u njegovo vrijeme. Šo bi mi rekli klasika. Sreca pa sam ja zaista (pre)oprezan, i nikad se ne forsisam iznad svojih mogucnosti, inace bih vec popusio negdje banderu ili kakav kipić uz put.
Imam jos pitanja, ali dosta od mene za sada.
-
emko1234
#478 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Zato što si tanak vozač
- gradskadjeca
#480 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Identicna situacija kao i kod mene, ostavio me u autu i rekao, krenes prva druga pa koci, idi rikverc pa opet. Decembar bio, on otisao na caj, a ja naprijed nazad, prvi put izasao u saobracaj, on otvorio novine i cita, imao je privatnih problema tada instruktor, i u potpunosti razumijem, ali nije me obucavao za rad za kafe aparatom, nego za upravljanje sredstvom kojim se veoma lako moze oduzeti zivot, svoj ili tudji. Oca nemam od rodjenja, tako da nisam imao ama bas nikoga da me obuci, Klix forum mi je sada otac u ovoj situaciji.Altsa wrote: ↑10/09/2025 13:19
Jel mislis da su instruktori voznje prije bili bolji. Zbog vremenskog perioda u to doba se polagalo na Yugi. Mene je dovukao do poligona na Butmiru i rekao eno ti poligon pa se vozaj, a on otisao i sjedio u kafani. Da napomenem da nikad nisam prije toga vozio auto tj. ni probao. Kreten me nije nista naucio pa sve dok nisam uzeo dodatni cas kod pravog instruktora nisma ni polozio. Ostalo me stari poducio kada sam se s njim vozio.
Moja mama je obuku imala na Renault 4 vozilu.
- Evolution_IV
-
mali_balon
#482 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Nema se sta tu posebno savjetovati samo gas.....i ne sikiraj se nije voznja nuklearna fizika....
-
emko1234
#484 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Čim ti držiš turbo pod boostom tako što pritiščeš kočnicu u vožnji prije preticanja, ja ću ti reći.
- Altsa
#485 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
A po cemu si to zakljucio osim sto si nadubudni pajac koji svima pametuje i sebi daje za pravo da ocjenjuje ko zna ako ne zna voziti.
- Evolution_IV
- Ateista
#487 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Vjerujem da si vise naucio ovdje nego od instruktora, to je ocekivano, pogotovo onog koji te ucio da polozis.gradskadjeca wrote: ↑10/09/2025 12:59Vise sam naucio na ovom forumu, nego sa instruktorom da budemo realni, mislim na prvu obuku 2005 godine. Cak sam za 10 casova sada naucio vise nego 2005. Ali evo gledam kod nas je obuka prakticna 35 casova, e sad to se predje za koliko, 3-4 sedmice, neka je mjesec, a gledam u germaniji prakticna obuka traje 3-4 mjeseca, sto mi daleko vise ima smisla.Ateista wrote: ↑10/09/2025 12:34 Moj savjet vozacima koji su bas pocetnici je da nadju nekog iskusnog vozaca koji ce malo voziti sa njima, pokazati im neke stvari i skrenuti panju gdje treba, kako bi se malo odmakli od toliko beskorisnih stvari koje se uce u autoskolama i naucili konkretne stvari koje se tamo ne uce a koje su korisne u real life kod snalazenja u saobracaju.
Kome se da citati evo i link.
https://germanyexpat.de/how-to-get-a-dr ... n-germany/
Takav rutinski pristup kod nas na kraju i dovede do tolikog broja vozaca, kojima treba salijevati stravu prije ulaska u vozlo, ili koji se nafuraju da su ko sto bi svi rekli Lauda za volanom, iako ja nesto vise gotivim Mansela i Montoyu
Dakle, bitno je uzeto novac, sto je opjevao nekad davno i RUndek, take money and run, a ako ce se kandidat nakon polaganja snaci, ma ko ga sisa, i mi smo se snalazili u njegovo vrijeme. Šo bi mi rekli klasika. Sreca pa sam ja zaista (pre)oprezan, i nikad se ne forsisam iznad svojih mogucnosti, inace bih vec popusio negdje banderu ili kakav kipić uz put.
Imam jos pitanja, ali dosta od mene za sada.
Moguce da ako se uzmu casovi poslije polaganja da ce i oni uciti neke korisne i konkretne stvari, kad te uce za polaganje onda se uci da polozis, a polaganje je previse sablonski i previse se svodi samo na poznavanje propisa i na te neke zamke gdje kandidate navlace kako da ih obore.
Ne znam kako je negdje drugo, ali kod nas je taj sistem polaganja nakaradan i stvarno je neophodno poslije polaganja dodatna edukacija o konkretnim stvarima.
- kabal1337
#488 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
@gradskadjeca pa uplatis sebi dodatne casove... ako vec hoces njemacki stil. Samo nemoj se zaliti ako obuka te izadje 4000 KM na kraju
- dr_Evil
#489 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Svugdje je, a broj obaveznih casova je slican svugdje. Prednost je sto na mrskom zapadu neko moze staviti L na auto pa te obucavati dodatno, obicno roditelji djecu vozaju par mjeseci okolo da nauce.Ateista wrote: ↑10/09/2025 14:06
Vjerujem da si vise naucio ovdje nego od instruktora, to je ocekivano, pogotovo onog koji te ucio da polozis.
Moguce da ako se uzmu casovi poslije polaganja da ce i oni uciti neke korisne i konkretne stvari, kad te uce za polaganje onda se uci da polozis, a polaganje je previse sablonski i previse se svodi samo na poznavanje propisa i na te neke zamke gdje kandidate navlace kako da ih obore.
Ne znam kako je negdje drugo, ali kod nas je taj sistem polaganja nakaradan i stvarno je neophodno poslije polaganja dodatna edukacija o konkretnim stvarima.![]()
- Ateista
#490 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Ne radi se to kad vec pocne pravac, nego kada vidis da ce ubrzo doci pravac i dok si jos na krivini i kad se ne moze jos preticati. Tada se pocne ubrzavati i samo treba dobro tempirati prethodno odstojanje da se dodje do vozila ispred taman kad pocinje pravac i kad se moze preticati, tako da u momentu kada se moze preticati vec imas razvijenu brzinu puno vecu nego vozilo ispred tebe pa se preticanje obavi brzo.emko1234 wrote: ↑10/09/2025 13:13Ovo je odlična tehnika za 2.5% putnih pravaca u BiH gdje je preticanje dozvoljeno u dužini od 100+ metara. Volio bih vidjeti kako funkcioniše na mjestima gdje ima 50 metara isprekidane koja se nalazi odmah iza krivineAteista wrote: ↑10/09/2025 12:14 Kad sam vozio slabiji auto, recimo atmosferski dizel, koristio sam taktiku drzanja odstojanja od vozila koje hocu da preteknem, kad vidim da se priblizava pravac i potencijalna sansa za preticanje onda stisnem gas da dobijem brzinu dok mu se ne priblizim, ako je cisto samo nastavim i vec sam postigao neku brzinu, ako vidim da nije cisto onda prikocim i ostanem iza. Puno je pomagalo i ubrzavalo preticanje.![]()
Na taj nacin se moze i bolje preteci nego kad neki jak auto krene preticati na pocetku pravca, jer koliko god jak bio, opet mu treba neko vrijeme da ubrza, a na ovaj nacin vec imas brzinu u momentu pocetka preticanja, tako da se moze preteci i na jako kratkim pravcima gdje na uobicajen nacin preticu samo bas jaka auta.
- Ateista
#491 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Prije ili poslije polaganja?dr_Evil wrote: ↑10/09/2025 14:43Svugdje je, a broj obaveznih casova je slican svugdje. Prednost je sto na mrskom zapadu neko moze staviti L na auto pa te obucavati dodatno, obicno roditelji djecu vozaju par mjeseci okolo da nauce.Ateista wrote: ↑10/09/2025 14:06
Vjerujem da si vise naucio ovdje nego od instruktora, to je ocekivano, pogotovo onog koji te ucio da polozis.
Ne znam kako je negdje drugo, ali kod nas je taj sistem polaganja nakaradan i stvarno je neophodno poslije polaganja dodatna edukacija o konkretnim stvarima.![]()
Znam da u americi smije i prije, kod nas ne, ali se moze poslije.
- dr_Evil
#492 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Prije naravno. U Skandinaviji mogu poceti voziti uz roditelje ili nekog drugog sa 16, uslov da poloze teoriju prvo sta mogu sa 15. I onda sa 18 polazu vozacki. Recimo u Svedskoj moraju roditelji poloziti neki kratki kurs prvo, dok u Norveskoj ne moraju ali sad moraju prijaviti nesto online. Uglavnom radi sistem okAteista wrote: ↑10/09/2025 14:45Prije ili poslije polaganja?dr_Evil wrote: ↑10/09/2025 14:43Svugdje je, a broj obaveznih casova je slican svugdje. Prednost je sto na mrskom zapadu neko moze staviti L na auto pa te obucavati dodatno, obicno roditelji djecu vozaju par mjeseci okolo da nauce.Ateista wrote: ↑10/09/2025 14:06
Znam da u americi smije i prije, kod nas ne, ali se moze poslije.
- Ateista
#493 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Kod nas to ne da lobi autoskola, da bi oni mogli vise zaraditi...dr_Evil wrote: ↑10/09/2025 14:54Prije naravno. U Skandinaviji mogu poceti voziti uz roditelje ili nekog drugog sa 16, uslov da poloze teoriju prvo sta mogu sa 15. I onda sa 18 polazu vozacki. Recimo u Svedskoj moraju roditelji poloziti neki kratki kurs prvo, dok u Norveskoj ne moraju ali sad moraju prijaviti nesto online. Uglavnom radi sistem ok
- nepass1
#494 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
U mene mi zena polozila sa 18 i nikad nije vozila
Zivjeli u sg pa ti bas i ne treba auto
Preselili na stup ja postao licni sofer te daj ilidza te dobrinja te ap, sta god moras autom.
Dopizdi mi, u auto i bingo parking iza 21h. Prva druga rikverc, pridji bjeloj liniji odmakni se od linije vozi po liniji saltaj sad koci tad
Sedam dana svaku noc
Pa onda na ulicu kako pratiti saobracaj, predvidjeti sta ce debil ispred tebe, kako voze bule kako voze brude kakve su c3 vozacice
Kako se prestrojiti, kako u kruzni tok, kako ne zivcirati vozace iza sebe
15ak dana obuke, reko evo ti kljucevi auto radi sta hoces, razbi udari, zapali samo me vise ne maltretiraj da te vozam
Preselili na stup ja postao licni sofer te daj ilidza te dobrinja te ap, sta god moras autom.
Dopizdi mi, u auto i bingo parking iza 21h. Prva druga rikverc, pridji bjeloj liniji odmakni se od linije vozi po liniji saltaj sad koci tad
Sedam dana svaku noc
Pa onda na ulicu kako pratiti saobracaj, predvidjeti sta ce debil ispred tebe, kako voze bule kako voze brude kakve su c3 vozacice
15ak dana obuke, reko evo ti kljucevi auto radi sta hoces, razbi udari, zapali samo me vise ne maltretiraj da te vozam
- Ateista
#495 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Jel bar naucila sta, ili je uobicajeno zensko za volanom?nepass1 wrote: ↑10/09/2025 14:57 U mene mi zena polozila sa 18 i nikad nije vozila
Sedam dana svaku noc
Pa onda na ulicu kako pratiti saobracaj, predvidjeti sta ce debil ispred tebe, kako voze bule kako voze brude kakve su c3 vozacice![]()
-
mali_balon
#496 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
To uobicajeno zeMsko za volanom vozi bolje od vas dravjera...poput tebe i onog emka 1234587 pogledate 2 3 klipa drifta na tiktoku i vec ste profi vozaciAteista wrote: ↑10/09/2025 15:06Jel bar naucila sta, ili je uobicajeno zensko za volanom?nepass1 wrote: ↑10/09/2025 14:57 U mene mi zena polozila sa 18 i nikad nije vozila
Sedam dana svaku noc
Pa onda na ulicu kako pratiti saobracaj, predvidjeti sta ce debil ispred tebe, kako voze bule kako voze brude kakve su c3 vozacice![]()
15ak dana obuke, reko evo ti kljucevi auto radi sta hoces, razbi udari, zapali samo me vise ne maltretiraj da te vozam![]()
- Ateista
#497 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Jedna od mozda 20 zna voziti, ostalo vize sto moraju i veze sa voznjom nemaju.mali_balon wrote: ↑10/09/2025 16:24To uobicajeno zeMsko za volanom vozi bolje od vas dravjera...poput tebe i onog emka 1234587 pogledate 2 3 klipa drifta na tiktoku i vec ste profi vozaciAteista wrote: ↑10/09/2025 15:06Jel bar naucila sta, ili je uobicajeno zensko za volanom?nepass1 wrote: ↑10/09/2025 14:57 U mene mi zena polozila sa 18 i nikad nije vozila
Sedam dana svaku noc
15ak dana obuke, reko evo ti kljucevi auto radi sta hoces, razbi udari, zapali samo me vise ne maltretiraj da te vozam![]()
- nepass1
#498 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Pa jes, ima hrabrosti ali ne glupe i malo razmislja muskije u voznji, zna pravila prednost i tako toAteista wrote: ↑10/09/2025 15:06Jel bar naucila sta, ili je uobicajeno zensko za volanom?nepass1 wrote: ↑10/09/2025 14:57 U mene mi zena polozila sa 18 i nikad nije vozila
Sedam dana svaku noc
E jedino gas i kocenje ono ide semaforu tamo 100m crveno ona drzi gas i onda koci pred semafor
Nema ono pusti gas kotrlja se auto, motor koci i to
- Dozer
#499 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Eh...zene na cesti... Realno, mozda 20% da ih zna voziti, ostalo moras paziti i za sebe i za nju. Poznato je da zene imaju 20% slabiji periferni vid od muskaraca, i zato ih se treba paziti na bokovima.
Prije dvije godine se jedna bukvalno zabije kcerki u prednji desni blatobran. Uopste je nije registrovala da je pored nje i samo se prestrojila.
Mene su 2x "izbijale" s ceste na isti nacin - krene u prestrojavanje, a ja pored njenih zadnjih vrata. Jednom, srecom, bila autobuska pored mene pa sam imao gdje pobjeci, drugi put morao kociti k'o lud, fulila me u 2 cm.
Zvucace sovinisticki, ali na kilometar po ponasanju auta vidim da vozi zena. Moja zena me vazda napadne "eto, ti znas da je ono zensko za volanom". Kad je stignem, i kad vidi da jeste zensko, samo usuti
Da se ne lazemo, ima i muskih metilja more na cesti, i to sve vise.
Prije dvije godine se jedna bukvalno zabije kcerki u prednji desni blatobran. Uopste je nije registrovala da je pored nje i samo se prestrojila.
Mene su 2x "izbijale" s ceste na isti nacin - krene u prestrojavanje, a ja pored njenih zadnjih vrata. Jednom, srecom, bila autobuska pored mene pa sam imao gdje pobjeci, drugi put morao kociti k'o lud, fulila me u 2 cm.
Zvucace sovinisticki, ali na kilometar po ponasanju auta vidim da vozi zena. Moja zena me vazda napadne "eto, ti znas da je ono zensko za volanom". Kad je stignem, i kad vidi da jeste zensko, samo usuti
- nepass1
#500 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Odmah se vidi da zensko vozi. I meni je zena pizdila kako znam da je zensko kad u 90% slucajeva bude. E kako ona sad ozbiljno vozi i ona cesto kaze sigurno zenskoDozer wrote: ↑11/09/2025 10:23 Eh...zene na cesti... Realno, mozda 20% da ih zna voziti, ostalo moras paziti i za sebe i za nju. Poznato je da zene imaju 20% slabiji periferni vid od muskaraca, i zato ih se treba paziti na bokovima.