sorry za kasno javljanjesuspect_zero wrote: ↑15/08/2021 01:34Ideja za sutra...nabacaš svašta u tepsiju pa u rernu i bjež' iz kuhinje
![]()
Šta ti je ovo sitno posuto, ove neke male kuglice...koji je to začin?
evo recept sto sam ovdje prije 2 godine postavljao pa ako nadjes sve zacine probaj napraviti
" Sa mojom zenom je radio jedan talibanac koji je puno jela spremao u lokalnoj dzamiji pa je od njega zena naucila. Stvar je samo u dobrom omjeru zacina.
Zabatkovi se posole i pobibere i isprze u tavi. Kad su gotovi ,izvade se i na istoj masnoci ide bjeli luk,crveni luk,kumin,bijeli mak,plavi mak,rendani djumbir,kardemom,klincici,stapic cimeta,kurkuma,koriander,kajenski papar,so.Proprzi se da dobro zamirise,onda ide voda preko toga samo da malo zakuha da se sve sjedini.
Basmati rizu 3X proprati dok ne bude malo bistrija voda i minimalno ½ sata ostaviti u svjezoj vodi da odstoji.
Orginalno ne ide krompir nikako ali je moja zena htjela da se doda.Krompir na tanke kriske ide na dno posude pa riza okolo,meso izmedju. Plavi/crveni luk,bijeli luk i salota (neoguljeni) idu isto izmedju sa crvenom paprikom na kolutove.
Na to se zalije voda sa zacinima iz tave toliko da riza bude potopljena.
Alu folija preko, ca.45-50 u rerni na 180 stepeni (zavisi od rerne)i jos 10-tak bez folije da se zapece i to je to.
Ovi lukovi (pogotovo bijeli) pokupe sve ukuse,samo ih istisnes iz ljuske i opleti
Ubijes se jeduci,problem je stati