Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

skrbavi-admin

#47001 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

vako nekako i na otpadu.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#47002 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

nagibSA wrote: 25/05/2023 14:57

Kod nekih auta vidim sjaji se sve komplet.

nedavno zamijenjeno ili su pocincani diskovi, ja se nisam pokajao sto sam prednje stavio te pocincane, hrdja samo dio koji "struzu" plocice :-D
Al'din

#47003 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

nagibSA wrote: 25/05/2023 14:57
Al'din wrote: 25/05/2023 14:44

Tako to treba.
Sad ne znam je l' me zezas ili... :-) :mrgreen:

Kod nekih auta vidim sjaji se sve komplet.

Par dana ako odstoji auto, cuje se struganje rdje vjerovatno, posle par kocenja prestane.

Diskovi i plocice zamjenjeni prije 2-3 godine.
Ne zezam, kod nekih auta samo sto odstoje par sati pojavi se korozija na diskovima (do diskova je, kvalitet) , pa se cuje to struganje koje prestaje nakon par kocenja. Evo vec su ti neki odgovorili, ok je to, plocica ne pokriva citavu povrsinu diska pa zato imas te dvije hrdjave linije. Samo gas.
Last edited by Al'din on 28/05/2023 02:57, edited 1 time in total.
skrbavi-admin

#47004 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

Al'din wrote: 26/05/2023 10:03 Ne zezam, kod nekih auta samo sto odstoje par sati pojavi se korozija na diskovima (do diakova je, kvalitet) , pa se cuje to struganje koje prestaje nakon par kocenja. Evo vec su ti neki odgovorili, ok je to, plocica ne pokriva citavu povrsinu diska pa zato imas te dvije hrdjave linije. Samo gas.
jarane, uz sav respekt prema tvojoj radnji mehanicarstvu i struci.... je l ti imas mozda pojma o hemiji?
od cega da se prave ti diskovi koji ne hrdjaju? bas bih volio vidjeti takve a mozda i da mi prodas.... mozda da mi pokazes koji ili das mi tip koji to ne hrdja? mozda od titanijuma pa da ne hrdjaju?
mozda da u citrojen C4 stave u ponudu keramicke diskove?
meni je zao da mehanicar takvog samoproklamovanog i velekroklamovanog profila izvali ovakve gluposti. Antikorozivni premaz postoji i on sluzi da se bas zbog dole navedenih razloga u periodu skladistenja disk sam od sebe od okolne vlage ne upropasti (a vidio sam i nacete diskove sa lagera)i taj premaz "izgori" u godinama eksploatacije. Štaš nemoš dat ljudima disk sa hrdjom po sebi i rec neka stavi ti to spašće samo gas :lol:

Diskovi koji u periodu eksploatacije ne pokazuju znatne znakove hrdje su ili premazani skupljim antirust premazom ili je legura znatno kvalitetnija ali na tarnoj povrsini i ti korodiraju u reakciji sa vodom i zrakom.

kocioni disk je potrosan materijal i prema tome podlozan maksimalnoj ustedi u proizvodnji da bi imao prodaju koja donosi sto veci profit uz sto manje investicije u materijal. prema tome svaki sadrzi ogroman procenat zeljeza u svom sastavu da bi bio funkcionalan, obzirom na ogroman broj krivljenja tresnji volana prilikom voznje i kocenja treba zakljuciti da je materijal uglavnom prilicno siromasan - dakle opet zeljezo....

disk hrdja ne zato sto sto hrdja samo tijelo nego FE-mikroprasina na povrsini istog reaguje sa vodom na nacin da adhezira sa diskom i onda se izlozi zraku pa ce mnogi nakon kisa i poljevanja vodom primijetit trag "curka" koji je korodirao, pokusaj prebrisat rukom ili krpom i vidjeces da ce biti istina ovo sto govorim..... u suprotnom svaki bi taj curak znacio zamjenu tog diska jer bi tresao do besvijesti......
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#47005 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Ja operem citrosa, ..kroz par sati full korozija na diskpvima,..drug na glc-u, u isto vrijeme opere auto, nakon par sati pojave se vrlo mali tragovi korozije.. :mrgreen:
skrbavi-admin

#47006 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

nije to vise citros - to je vec truhlovina - bio je citros prije 20g

auto prestaje da bude auto nakon 7-8 godina - poslije je samo karuca za taljiganje koja se krpi
B6Redhell

#47007 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by B6Redhell »

Sto bezveze napade co’jeka . Nista pogresno nije rekao. Neki brze hrdjaju i to je to… :run:
nagibSA

#47008 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nagibSA »

Ali vidjam i dosta auta na kojima bljesti sjaj diskova, slicne klase automobila pa i losiji... :-)

Lijepo je vidjeti bez rdje onako, a i znas da se pravilno trose disk i plocice.
skrbavi-admin

#47009 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

B6Redhell wrote: 27/05/2023 16:19 Sto bezveze napade co’jeka . Nista pogresno nije rekao. Neki brze hrdjaju i to je to… :run:
kojom brzinom 100 ili 200 km na sat? :lol:
skrbavi-admin

#47010 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

nagibSA wrote: 27/05/2023 16:23 Ali vidjam i dosta auta na kojima bljesti sjaj diskova, slicne klase automobila pa i losiji... :-)

zato sto ti ljudi kupe kompAKTibilne dijelove a ne dijelove koji mogu posluzit u u 56 auta sumnjivih specifikacija i kvalitete.
auta koja imaju manjak eksploatacije ce i da imaju više indikacija hrdje na diskovima nego druga....
da bi hrdja nastupila i prosirila se na bilo kojem pokretnom rotacionom dijelu - metalni dio mora da stoji nepokretno izlozen vremenskim nepogodama duze vrijeme.... pogotovo ako je hrĐŽa dubljeg karaktera.....
Rockefeller

#47011 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rockefeller »

Moji svi nekakvi ruzni nakon pranja. Al to samo nakon pranja.
skrbavi-admin

#47012 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

Rockefeller wrote: 27/05/2023 16:46 Moji svi nekakvi ruzni nakon pranja. Al to samo nakon pranja.
stae nemaju sljokice i masnice poslije? :lol:
kabal1337

#47013 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

konektovan wrote: 27/05/2023 16:13 Ja operem citrosa, ..kroz par sati full korozija na diskpvima,..drug na glc-u, u isto vrijeme opere auto, nakon par sati pojave se vrlo mali tragovi korozije.. :mrgreen:
Meni je ovako bilo sa Textar diskovima,
Dok mi Ferodo, Brembo odmah dobiju sloj korozije tipa dok sam na praoni.
- Na kocionoj povrsini
Evolution_IV

#47014 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

kabal1337 wrote: 27/05/2023 18:12
konektovan wrote: 27/05/2023 16:13 Ja operem citrosa, ..kroz par sati full korozija na diskpvima,..drug na glc-u, u isto vrijeme opere auto, nakon par sati pojave se vrlo mali tragovi korozije.. :mrgreen:
- Na kocionoj povrsini
+1, i fabricki su bili takvi
skrbavi-admin

#47015 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

- Na kocionoj povrsini
kupite kinesku porculaniku iz Dinastije Ming pa vam nece hrĐŽat :lol:
skrbavi-admin

#47016 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skrbavi-admin »

Evolution_IV wrote: 27/05/2023 18:40

- Na kocionoj povrsini
sirotiLJo i bogu si teška :lol:
Evolution_IV

#47017 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

skrbavi-admin wrote: 27/05/2023 18:42
Evolution_IV wrote: 27/05/2023 18:40

sirotiLJo i bogu si teška :lol:
mazda hrdza :run:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#47018 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

- Na kocionoj povrsini
E to.... :thumbup:
drug_profi

#47019 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Na mom opelu samo diskovi ne hrđaju. :mrgreen:
Rockefeller

#47020 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rockefeller »

skrbavi-admin wrote: 27/05/2023 16:50
Rockefeller wrote: 27/05/2023 16:46 Moji svi nekakvi ruzni nakon pranja. Al to samo nakon pranja.
stae nemaju sljokice i masnice poslije? :lol:
Stedila sirotinja na Bosnji glupom :lol:
Al'din

#47021 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

skrbavi-admin wrote: 27/05/2023 15:37
Al'din wrote: 26/05/2023 10:03 Ne zezam, kod nekih auta samo sto odstoje par sati pojavi se korozija na diskovima (do diakova je, kvalitet) , pa se cuje to struganje koje prestaje nakon par kocenja. Evo vec su ti neki odgovorili, ok je to, plocica ne pokriva citavu povrsinu diska pa zato imas te dvije hrdjave linije. Samo gas.
jarane, uz sav respekt prema tvojoj radnji mehanicarstvu i struci.... je l ti imas mozda pojma o hemiji?
od cega da se prave ti diskovi koji ne hrdjaju? bas bih volio vidjeti takve a mozda i da mi prodas.... mozda da mi pokazes koji ili das mi tip koji to ne hrdja? mozda od titanijuma pa da ne hrdjaju?
meni je zao da mehanicar takvog samoproklamovanog i velekroklamovanog profila izvali ovakve gluposti. Antikorozivni premaz postoji i on sluzi da se bas zbog dole navedenih razloga u periodu skladistenja disk sam od sebe od okolne vlage ne upropasti (a vidio sam i nacete diskove sa lagera)i taj premaz "izgori" u godinama eksploatacije. Štaš nemoš dat ljudima disk sa hrdjom po sebi i rec neka stavi ti to spašće samo gas :lol:

Diskovi koji u periodu eksploatacije ne pokazuju znatne znakove hrdje su ili premazani skupljim antirust premazom ili je legura znatno kvalitetnija ali na tarnoj povrsini i ti korodiraju u reakciji sa vodom i zrakom.

kocioni disk je potrosan materijal i prema tome podlozan maksimalnoj ustedi u proizvodnji da bi imao prodaju koja donosi sto veci profit uz sto manje investicije u materijal. prema tome svaki sadrzi ogroman procenat zeljeza u svom sastavu da bi bio funkcionalan, obzirom na ogroman broj krivljenja tresnji volana prilikom voznje i kocenja treba zakljuciti da je materijal uglavnom prilicno siromasan - dakle opet zeljezo....

disk hrdja ne zato sto sto hrdja samo tijelo nego FE-mikroprasina na povrsini istog reaguje sa vodom na nacin da adhezira sa diskom i onda se izlozi zraku pa ce mnogi nakon kisa i poljevanja vodom primijetit trag "curka" koji je korodirao, pokusaj prebrisat rukom ili krpom i vidjeces da ce biti istina ovo sto govorim..... u suprotnom svaki bi taj curak znacio zamjenu tog diska jer bi tresao do besvijesti......
Ne bih ja da pisem ovako slozene tekstove, nema se vremena :mrgreen: tj. da prosipam teoriju po forumima koja veze s vezom nema, niti se imam namjeru utrkivati nadmudrivanjem "ciji je veci" :mrgreen:
Znam sta je antikorozivni premaz, nekada je bio u vidu "maŠčobe" a danas se koriste drugaciji premazi.
Svrati do mene, vidi diskove na mom vozilu koji nisu keramicki i koji ne koroziraju/hrdjaju kad ih ostavimo u uslovima koje si vec gore naveo. Zamolio bih te da malo bolje izguglas sastav materijala od kojih se prave diskovi, odes negdje na edukaciju i slicno, jer vidim da te zanimaju ove teme. Ne svodi se zivot na citanju forumskih postova i nadmudrivanju drugih ;) opusti se.
Nisam ti ja jaran, sa hemije sam bjezao.
"samoproklamovanog i velekroklamovanog profila izvali ovakve gluposti" ovaj dio smatram uvredom :mrgreen:
Last edited by Al'din on 28/05/2023 16:46, edited 1 time in total.
Al'din

#47022 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

B6Redhell wrote: 27/05/2023 16:19 Sto bezveze napade co’jeka . Nista pogresno nije rekao. Neki brze hrdjaju i to je to… :run:
Postoje ljudi koji koriste forume da se informisu i da pomognu drugima.
A postoje i oni neki manje bitni likovi koji su tu da smetaju, nadmudruju, napadaju druge jer su manje voljeni u stvarnom zivotu pa bi sad to da prenose na druge, u vitrualnom svijetu. Fali im nesto...
Al'din

#47023 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

nagibSA wrote: 27/05/2023 16:23 Ali vidjam i dosta auta na kojima bljesti sjaj diskova, slicne klase automobila pa i losiji... :-)

Takve imam na svom vozilu, ATE diskovi/plocice
skafiskafsnjak

#47024 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

Al'din wrote: 28/05/2023 03:10
skrbavi-admin wrote: 27/05/2023 15:37

Ne bih ja da pisem ovako slozene tekstove, nema se cremena :mrgreen: tj. da prosipam teoriju po forumima koja veze s vezom nema, niti se imam namjeru utrkivati nadmudrivanjem "ciji je veci" :mrgreen:
Znam sta je antikorozivni premaz, nekada je bio u vidu "maŠčobe" a danas se koriste drugaciji premazi.
Svrati do mene, vidi diskove na mom vozilu koji nisu keramicki i koji ne koroziraju/hrdjaju kad ih ostavimo u uslovima koje si vec gore naveo. Zamolio bih te da malo bolje izguglas sastav materijala od kojih se prave diskovi, odes negdje na edukaciju i slicno, jer vidim da te zanimaju ove teme. Ne svodi se zivot na citanju forumskih postova i nadmudrivanju drugih ;) opusti se.
Nisam ti ja jaran, sa hemije sam bjezao.
"samoproklamovanog i velekroklamovanog profila izvali ovakve gluposti" ovaj dio smatram uvredom :mrgreen:
Pa zar nisi znao da su forumski strucnjaci najjaci?

Odmah zatvori radnju, smotaj kablove.... zavrsioo si
skafiskafsnjak

#47025 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

drug_profi wrote: 27/05/2023 19:56 Na mom opelu samo diskovi ne hrđaju. :mrgreen:
Jedino diskovi :run:
Post Reply