Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- skrbavi-admin
#47001 Re: Pitamo Mehanicare ?
vako nekako i na otpadu.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
-
Al'din
#47003 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne zezam, kod nekih auta samo sto odstoje par sati pojavi se korozija na diskovima (do diskova je, kvalitet) , pa se cuje to struganje koje prestaje nakon par kocenja. Evo vec su ti neki odgovorili, ok je to, plocica ne pokriva citavu povrsinu diska pa zato imas te dvije hrdjave linije. Samo gas.
Last edited by Al'din on 28/05/2023 02:57, edited 1 time in total.
- skrbavi-admin
#47004 Re: Pitamo Mehanicare ?
jarane, uz sav respekt prema tvojoj radnji mehanicarstvu i struci.... je l ti imas mozda pojma o hemiji?Al'din wrote: ↑26/05/2023 10:03 Ne zezam, kod nekih auta samo sto odstoje par sati pojavi se korozija na diskovima (do diakova je, kvalitet) , pa se cuje to struganje koje prestaje nakon par kocenja. Evo vec su ti neki odgovorili, ok je to, plocica ne pokriva citavu povrsinu diska pa zato imas te dvije hrdjave linije. Samo gas.
od cega da se prave ti diskovi koji ne hrdjaju? bas bih volio vidjeti takve a mozda i da mi prodas.... mozda da mi pokazes koji ili das mi tip koji to ne hrdja? mozda od titanijuma pa da ne hrdjaju?
mozda da u citrojen C4 stave u ponudu keramicke diskove?
meni je zao da mehanicar takvog samoproklamovanog i velekroklamovanog profila izvali ovakve gluposti. Antikorozivni premaz postoji i on sluzi da se bas zbog dole navedenih razloga u periodu skladistenja disk sam od sebe od okolne vlage ne upropasti (a vidio sam i nacete diskove sa lagera)i taj premaz "izgori" u godinama eksploatacije. Štaš nemoš dat ljudima disk sa hrdjom po sebi i rec neka stavi ti to spašće samo gas
Diskovi koji u periodu eksploatacije ne pokazuju znatne znakove hrdje su ili premazani skupljim antirust premazom ili je legura znatno kvalitetnija ali na tarnoj povrsini i ti korodiraju u reakciji sa vodom i zrakom.
kocioni disk je potrosan materijal i prema tome podlozan maksimalnoj ustedi u proizvodnji da bi imao prodaju koja donosi sto veci profit uz sto manje investicije u materijal. prema tome svaki sadrzi ogroman procenat zeljeza u svom sastavu da bi bio funkcionalan, obzirom na ogroman broj krivljenja tresnji volana prilikom voznje i kocenja treba zakljuciti da je materijal uglavnom prilicno siromasan - dakle opet zeljezo....
disk hrdja ne zato sto sto hrdja samo tijelo nego FE-mikroprasina na povrsini istog reaguje sa vodom na nacin da adhezira sa diskom i onda se izlozi zraku pa ce mnogi nakon kisa i poljevanja vodom primijetit trag "curka" koji je korodirao, pokusaj prebrisat rukom ili krpom i vidjeces da ce biti istina ovo sto govorim..... u suprotnom svaki bi taj curak znacio zamjenu tog diska jer bi tresao do besvijesti......
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#47005 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja operem citrosa, ..kroz par sati full korozija na diskpvima,..drug na glc-u, u isto vrijeme opere auto, nakon par sati pojave se vrlo mali tragovi korozije.. 
- skrbavi-admin
#47006 Re: Pitamo Mehanicare ?
nije to vise citros - to je vec truhlovina - bio je citros prije 20g
auto prestaje da bude auto nakon 7-8 godina - poslije je samo karuca za taljiganje koja se krpi
auto prestaje da bude auto nakon 7-8 godina - poslije je samo karuca za taljiganje koja se krpi
- B6Redhell
#47007 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sto bezveze napade co’jeka . Nista pogresno nije rekao. Neki brze hrdjaju i to je to… 
- nagibSA
#47008 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ali vidjam i dosta auta na kojima bljesti sjaj diskova, slicne klase automobila pa i losiji...
Lijepo je vidjeti bez rdje onako, a i znas da se pravilno trose disk i plocice.
Lijepo je vidjeti bez rdje onako, a i znas da se pravilno trose disk i plocice.
- skrbavi-admin
- skrbavi-admin
#47010 Re: Pitamo Mehanicare ?
zato sto ti ljudi kupe kompAKTibilne dijelove a ne dijelove koji mogu posluzit u u 56 auta sumnjivih specifikacija i kvalitete.
auta koja imaju manjak eksploatacije ce i da imaju više indikacija hrdje na diskovima nego druga....
da bi hrdja nastupila i prosirila se na bilo kojem pokretnom rotacionom dijelu - metalni dio mora da stoji nepokretno izlozen vremenskim nepogodama duze vrijeme.... pogotovo ako je hrĐŽa dubljeg karaktera.....
- Rockefeller
#47011 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moji svi nekakvi ruzni nakon pranja. Al to samo nakon pranja.
- skrbavi-admin
#47012 Re: Pitamo Mehanicare ?
stae nemaju sljokice i masnice poslije?
- kabal1337
#47013 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni je ovako bilo sa Textar diskovima,konektovan wrote: ↑27/05/2023 16:13 Ja operem citrosa, ..kroz par sati full korozija na diskpvima,..drug na glc-u, u isto vrijeme opere auto, nakon par sati pojave se vrlo mali tragovi korozije..![]()
Dok mi Ferodo, Brembo odmah dobiju sloj korozije tipa dok sam na praoni.
- Na kocionoj povrsini
- Evolution_IV
#47014 Re: Pitamo Mehanicare ?
+1, i fabricki su bili takvikabal1337 wrote: ↑27/05/2023 18:12Meni je ovako bilo sa Textar diskovima,konektovan wrote: ↑27/05/2023 16:13 Ja operem citrosa, ..kroz par sati full korozija na diskpvima,..drug na glc-u, u isto vrijeme opere auto, nakon par sati pojave se vrlo mali tragovi korozije..![]()
- Na kocionoj povrsini
- skrbavi-admin
#47015 Re: Pitamo Mehanicare ?
kupite kinesku porculaniku iz Dinastije Ming pa vam nece hrĐŽatkabal1337 wrote: ↑27/05/2023 18:12Meni je ovako bilo sa Textar diskovima,konektovan wrote: ↑27/05/2023 16:13 Ja operem citrosa, ..kroz par sati full korozija na diskpvima,..drug na glc-u, u isto vrijeme opere auto, nakon par sati pojave se vrlo mali tragovi korozije..![]()
- Na kocionoj povrsini
- skrbavi-admin
#47016 Re: Pitamo Mehanicare ?
sirotiLJo i bogu si teška
- Evolution_IV
#47017 Re: Pitamo Mehanicare ?
mazda hrdza
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#47018 Re: Pitamo Mehanicare ?
E to....kabal1337 wrote: ↑27/05/2023 18:12Meni je ovako bilo sa Textar diskovima,konektovan wrote: ↑27/05/2023 16:13 Ja operem citrosa, ..kroz par sati full korozija na diskpvima,..drug na glc-u, u isto vrijeme opere auto, nakon par sati pojave se vrlo mali tragovi korozije..![]()
- Na kocionoj povrsini
- drug_profi
#47019 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na mom opelu samo diskovi ne hrđaju. 
- Rockefeller
#47020 Re: Pitamo Mehanicare ?
Stedila sirotinja na Bosnji glupom
-
Al'din
#47021 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne bih ja da pisem ovako slozene tekstove, nema se vremenaskrbavi-admin wrote: ↑27/05/2023 15:37jarane, uz sav respekt prema tvojoj radnji mehanicarstvu i struci.... je l ti imas mozda pojma o hemiji?Al'din wrote: ↑26/05/2023 10:03 Ne zezam, kod nekih auta samo sto odstoje par sati pojavi se korozija na diskovima (do diakova je, kvalitet) , pa se cuje to struganje koje prestaje nakon par kocenja. Evo vec su ti neki odgovorili, ok je to, plocica ne pokriva citavu povrsinu diska pa zato imas te dvije hrdjave linije. Samo gas.
od cega da se prave ti diskovi koji ne hrdjaju? bas bih volio vidjeti takve a mozda i da mi prodas.... mozda da mi pokazes koji ili das mi tip koji to ne hrdja? mozda od titanijuma pa da ne hrdjaju?
meni je zao da mehanicar takvog samoproklamovanog i velekroklamovanog profila izvali ovakve gluposti. Antikorozivni premaz postoji i on sluzi da se bas zbog dole navedenih razloga u periodu skladistenja disk sam od sebe od okolne vlage ne upropasti (a vidio sam i nacete diskove sa lagera)i taj premaz "izgori" u godinama eksploatacije. Štaš nemoš dat ljudima disk sa hrdjom po sebi i rec neka stavi ti to spašće samo gas![]()
Diskovi koji u periodu eksploatacije ne pokazuju znatne znakove hrdje su ili premazani skupljim antirust premazom ili je legura znatno kvalitetnija ali na tarnoj povrsini i ti korodiraju u reakciji sa vodom i zrakom.
kocioni disk je potrosan materijal i prema tome podlozan maksimalnoj ustedi u proizvodnji da bi imao prodaju koja donosi sto veci profit uz sto manje investicije u materijal. prema tome svaki sadrzi ogroman procenat zeljeza u svom sastavu da bi bio funkcionalan, obzirom na ogroman broj krivljenja tresnji volana prilikom voznje i kocenja treba zakljuciti da je materijal uglavnom prilicno siromasan - dakle opet zeljezo....
disk hrdja ne zato sto sto hrdja samo tijelo nego FE-mikroprasina na povrsini istog reaguje sa vodom na nacin da adhezira sa diskom i onda se izlozi zraku pa ce mnogi nakon kisa i poljevanja vodom primijetit trag "curka" koji je korodirao, pokusaj prebrisat rukom ili krpom i vidjeces da ce biti istina ovo sto govorim..... u suprotnom svaki bi taj curak znacio zamjenu tog diska jer bi tresao do besvijesti......
Znam sta je antikorozivni premaz, nekada je bio u vidu "maŠčobe" a danas se koriste drugaciji premazi.
Svrati do mene, vidi diskove na mom vozilu koji nisu keramicki i koji ne koroziraju/hrdjaju kad ih ostavimo u uslovima koje si vec gore naveo. Zamolio bih te da malo bolje izguglas sastav materijala od kojih se prave diskovi, odes negdje na edukaciju i slicno, jer vidim da te zanimaju ove teme. Ne svodi se zivot na citanju forumskih postova i nadmudrivanju drugih
Nisam ti ja jaran, sa hemije sam bjezao.
"samoproklamovanog i velekroklamovanog profila izvali ovakve gluposti" ovaj dio smatram uvredom
Last edited by Al'din on 28/05/2023 16:46, edited 1 time in total.
-
Al'din
#47022 Re: Pitamo Mehanicare ?
Postoje ljudi koji koriste forume da se informisu i da pomognu drugima.
A postoje i oni neki manje bitni likovi koji su tu da smetaju, nadmudruju, napadaju druge jer su manje voljeni u stvarnom zivotu pa bi sad to da prenose na druge, u vitrualnom svijetu. Fali im nesto...
-
Al'din
- skafiskafsnjak
#47024 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa zar nisi znao da su forumski strucnjaci najjaci?Al'din wrote: ↑28/05/2023 03:10Ne bih ja da pisem ovako slozene tekstove, nema se cremenaskrbavi-admin wrote: ↑27/05/2023 15:37
jarane, uz sav respekt prema tvojoj radnji mehanicarstvu i struci.... je l ti imas mozda pojma o hemiji?
meni je zao da mehanicar takvog samoproklamovanog i velekroklamovanog profila izvali ovakve gluposti. Antikorozivni premaz postoji i on sluzi da se bas zbog dole navedenih razloga u periodu skladistenja disk sam od sebe od okolne vlage ne upropasti (a vidio sam i nacete diskove sa lagera)i taj premaz "izgori" u godinama eksploatacije. Štaš nemoš dat ljudima disk sa hrdjom po sebi i rec neka stavi ti to spašće samo gas![]()
disk hrdja ne zato sto sto hrdja samo tijelo nego FE-mikroprasina na povrsini istog reaguje sa vodom na nacin da adhezira sa diskom i onda se izlozi zraku pa ce mnogi nakon kisa i poljevanja vodom primijetit trag "curka" koji je korodirao, pokusaj prebrisat rukom ili krpom i vidjeces da ce biti istina ovo sto govorim..... u suprotnom svaki bi taj curak znacio zamjenu tog diska jer bi tresao do besvijesti......tj. da prosipam teoriju po forumima koja veze s vezom nema, niti se imam namjeru utrkivati nadmudrivanjem "ciji je veci"
![]()
Znam sta je antikorozivni premaz, nekada je bio u vidu "maŠčobe" a danas se koriste drugaciji premazi.
Svrati do mene, vidi diskove na mom vozilu koji nisu keramicki i koji ne koroziraju/hrdjaju kad ih ostavimo u uslovima koje si vec gore naveo. Zamolio bih te da malo bolje izguglas sastav materijala od kojih se prave diskovi, odes negdje na edukaciju i slicno, jer vidim da te zanimaju ove teme. Ne svodi se zivot na citanju forumskih postova i nadmudrivanju drugihopusti se.
Nisam ti ja jaran, sa hemije sam bjezao.
"samoproklamovanog i velekroklamovanog profila izvali ovakve gluposti" ovaj dio smatram uvredom![]()
Odmah zatvori radnju, smotaj kablove.... zavrsioo si
- skafiskafsnjak
#47025 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jedino diskovi