Moraš se pomirit s jednom činjenicom, naše postojanje nije racionalno, odakle smo mi uopšte došli? Odakle materija? Možeš reći da je nekad nastala spontano, iz ničega, ili da je oduvijek, ali ništa od toga nije racionalno, zato zaboravi racionalno kad razgovaramo o ovim stvarima.sigh wrote:
Empatija prethodi moralu. Generalne moralne norme reguliraju sire odnose neke drustvene zajednice i shodno tome su promjenljive. Recimo ljudi su prirodno odredjeni za zivot u malim zajednicima. Za takve zajednice kljucna je empatija. Ima losih ljudi, cak ima i losih zivotinja, nasi najblizi rodjaci nekad ubijaju iz zabave, ne svi ali neki od njih. Sto je neka vrsta vise inteligentna , mozemo svjedociti porastu djela koje okarakterisemo kao lose. Neki delfini siluju iz zabave dok drugi pomazu u prezivljavanju drugih vrsta, neki majmuni ubijaju iz dosade itd. Shodno tome rjesavanje problema drustva, treba povjeriti racionalnom razmisljanju i sudu. Natprirodna tumacenja svijeta odmazu u tom slucaju jer su iracionalna. Presli smo to ovdje milion puta zasto je iracionalno. I sami vjernici to kazu, ta vjera je samo vjera, nije prakticno znanje.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- S4mpion
#4651 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- sigh
#4652 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne, povezan je, pogotovo danasnji moderni ateizamnasa wrote:
Ateizam nije povezan s tim sto nabrajas, tako da ti ocegledno jesi u zabludi
- Towelie
#4653 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Steta sto ne razumes Dzennet kako treba.5 0 5 wrote:cega jeste? to se ja pitam. kolega kaze Ateizam je tmuran i ubija smisao života i njegovu svrhu, razloge postojanja... koja je to svrha i koji su razlozi? onda prica o ljepotu duše i lijepe životne emocije i promišljanja. da bi imao lijepe zivotne emocije, moras biti ziv. to je jedini uslov. ne moras vjerovati u natprirodne stvari. a i mozes. i onda spominje darwiniste pogotovo darwinisti prema kojima smo nista do bića kao životinje, tmurno brate. radjamo se kao zivotinje, hranimo se kao zivotinje, razmnozavamo se i umiremo kao zivotinje, imamo i emocije kao zivotinje, ali nismo zivotinje. jer to njemu izgleda tmurno. vise mu se svidja koncept gdje je sve za njega pripremljeno, sve zivo i mrtvo. milijardama godina prije njegovog rodjenja. klima i udaljenost od sunca. zvjezde, komete i sateliti. flora i fauna. a sve u svrhu nekakvog testa, po kojem ce se bog odrediti da li ce on tamo ili vamo. moze gorjeti u nekakvom zagrobnom zivotu sa ovozemaljskom vatrom i temperaturom i linearnim vremenom ili zaduziti neki ovozemaljski broj zenskadije, potoke ovozemaljskog meda i vina, sve sa ovozemaljskim dragim kamenjem i zlatom i slicnim mastarijama srednjovjekovnog pustinjaka.nasa wrote:Ja vise mislim da to nije pitanje svidjanja ali eto
-
Edouard
#4654 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da, katolik sam.sigh wrote:Edouard wrote:
A kako mi ne bi bio odbojan takav stav koji čovjeka svodi praktički na životinju (što je i ovdje od ateista više puta navedeno), na gole biokemijske procese bez duha, a da ponovo i ne navodim one praktičke izvedbe državnih totalitarizama kojima je u samim temeljima stajao taj isti stav, a u kojima su u modernoj historiji stradavali deseci milijuna ljudi. Ateizam s humanim licem ne postoji jer i ne može postojati.
Jednostavno ne odgovara, nije kompatibilan, s temeljnim ljudskim potrebama. Dapače, u suprotnosti im je.
I nije samo ateizam u sjeverokorejskoj izvedbi poput religije, već svaki ateizam.
Pa osnovna ateistička tvrdnja da Bog ne postoji dogmatskog je karaktera.
No, nisi mi odgovorio koje su to nove/novokomponirane ljudske vrijednosti koje uvodi sekularni samozvani humanizam a da nisu već bile posredovane judeo-kršćanskim naukom?Teska zabluda je vjera. Ateizam je usko povezan sa humanizmom. Ponavljas iz posta u post iste neosnovane tvrdnje. To je i lahko prikazati. Ako je stav da bog ne postoji dogmatski. Da li bi rekao da je dogmatski tvrditi da Harry Potter ne postoji ?
Slobode, ljudska prava, prepoznavanje digniteta pojedinca, razvoj demokratije, vladavina prava, racionalnost, moral koji potice iz ljudske prirode, posvecenost zajednickom dobru, stvaranje svrhe pojedinca za sebe, slavlje ljudskog progresa i potencijala. Sve su to stvari za koje se zalazu moderni ateisti a koje je vjera stoljecima gazila svojim "vrijednostima" i nastavlja da gazi po njima. Ovo je i lahko provjeriti.
Evo jednostavan primjer za tebe kako bih ti pokazao sta je ateizam, buduci da imas totalnu miskoncepciju o ateizmu. Negdje prije sam pokupio da si katolik, ispravi me ako grijesim.
Da li ti vjerujes u postojanje planete Kolob. Da je planeta Kolob prva stvorena od boga. I da ces ako budes dobar covjek, poslije smrti, zavrsiti na Kolobu, zivjeti s bogom, te kasnije takodjer postati bog i imati svoj svemir nad kojim ces vladati ?
Ne objašnjavaš da ateistički stav nije dogmatski. Analogije mogu biti korisne, ali ne dokazuju, a ova ti je i besmislena.
Da vidimo što je to vjera stoljećima gazila, a moderni ateisti se za to zalažu, promiču, a kak ti reče, lako je i provjerljivo.
SLOBODA: neću navoditi vjersko učenje, već uvaženog filozofa za kojeg se ne može reći da je bio neki religiozni vjernik.
U analizi države Hegel je pokazao kako svjetska povijest ostvaruje svoj razvoj u napredovanju u svijesti o slobodi: u istočnjaka samo je jedan slobodan; u Grka slobodni su mnogi, ali još uvijek ne čovjek kao takav (zato imaju robove); pa da čujemo:
"Tek su germanske nacije u kršćanstvu došle do svijesti da je čovjek kao čovjek slobodan, da sloboda duha sačinjava njegovu najvlastitiju prirodu. Ta je svijest najprije sinula u religiji, u najunutarnjijoj regiji duha; ali taj princip unijeti i u svjetovno biće, to je bila jedna dalja zadaća, a njeno rješenje i izvođenje zahtjeva težak i dug posao obrazovanja.“ (Hegel, Filozofija povijesti, 1966., str. 23-24)
U primjedbi paragrafa 562 Enciklopedije filozofijskih nauka on kaže: „Povijest religija poklapa se sa svjetskom poviješću.“ (isto, str. 468)
LJUDSKA PRAVA: nereligijski izvor, internacionalni UNESCO server obrazovanja D@dalos.
"Već u staroj grčkoj filozofiji, dakle prije više od 2000 godina, razvila se ideja o jednakosti svih ljudi, ideja o prirodnom pravu koje pripada svakom čovjeku. Ta tradicija prirodnog prava doživjela je svoj daljnji razvoj u ranom kršćanstvu i drugim religijama: Sve ljude Bog je stvorio jednakima i po uzoru na samog sebe. Te dvije niti čine korijen ideje o ljudskim pravima. Ali ipak, one tada nisu imale mnogo zajedničkog s političkom realnošću. Radilo se o filozofskim promatranjima koja su zahtijevala univerzalno pravo, ali koja su u svijet politike i prava bila prenesena postupno tek početkom novog doba."
Osnivači Europske unije bili su redom praktični vjernici katolici: Robert Schuman (premijer Francuske), Konrad Adenauer (kancelar Njemačke), Alcide De Gasperi (premijer Italije) te Jacque Delors (minstar financija u vladi Francuske, kasnije predsjednik Europske komisije).
RAZVOJ DEMOKRACIJE: Apsurdno je i cinično govoriti o demokraciji i društvima u kojima je ateistički stav bio i vladajući, državni.
Verbalni delikt; u Jugoslaviji za najobičniji vic na račun Vožda, čak u užem društvu, dobivale su se višegodišnje zatvorske kazne.
Nadugo bi se moglo pisati da se pokaže tako jednostavna stvar kako ateizam nema nikakve veze s humanizmom i vrijednostima zapadnog društva.
- nasa
#4655 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne bira "on" po svidjanju isto kao ni "ti" vec birate ono sto smatrate da je istina, tako da ustvari moj odgovor je bio odgovor i tebi i njemu.Bas sam se iznenadila da to niste napisali ali cudna je logika ateista5 0 5 wrote:cega jeste? to se ja pitam. kolega kaze Ateizam je tmuran i ubija smisao života i njegovu svrhu, razloge postojanja... koja je to svrha i koji su razlozi? onda prica o ljepotu duše i lijepe životne emocije i promišljanja. da bi imao lijepe zivotne emocije, moras biti ziv. to je jedini uslov. ne moras vjerovati u natprirodne stvari. a i mozes. i onda spominje darwiniste pogotovo darwinisti prema kojima smo nista do bića kao životinje, tmurno brate. radjamo se kao zivotinje, hranimo se kao zivotinje, razmnozavamo se i umiremo kao zivotinje, imamo i emocije kao zivotinje, ali nismo zivotinje. jer to njemu izgleda tmurno. vise mu se svidja koncept gdje je sve za njega pripremljeno, sve zivo i mrtvo. milijardama godina prije njegovog rodjenja. klima i udaljenost od sunca. zvjezde, komete i sateliti. flora i fauna. a sve u svrhu nekakvog testa, po kojem ce se bog odrediti da li ce on tamo ili vamo. moze gorjeti u nekakvom zagrobnom zivotu sa ovozemaljskom vatrom i temperaturom i linearnim vremenom ili zaduziti neki ovozemaljski broj zenskadije, potoke ovozemaljskog meda i vina, sve sa ovozemaljskim dragim kamenjem i zlatom i slicnim mastarijama srednjovjekovnog pustinjaka.nasa wrote:Ja vise mislim da to nije pitanje svidjanja ali eto
- nasa
#4656 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne budi smijesan, ateizam je obicno negiranje Boga ili eto da uljepsamo odsustvo vjere u Boga....Ateista moze biti humanista, a moze i serijski ubica, nema pravila...sigh wrote:Ne, povezan je, pogotovo danasnji moderni ateizamnasa wrote:
-
5 0 5
#4657 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
biramo po dokazima koji su nam ponudjeni. njemu se cine njegovi kao vise vjerovatni, a meni moji.nasa wrote: Ne bira "on" po svidjanju isto kao ni "ti" vec birate ono sto smatrate da je istina, tako da ustvari moj odgovor je bio odgovor i tebi i njemu.Bas sam se iznenadila da to niste napisali ali cudna je logika ateista
- NIN
#4658 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
E fakat da serijski ubica more bit humanista!?nasa wrote:Ateista moze biti humanista, a moze i serijski ubica, nema pravila...
- drug_profi
#4659 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Svaki covjek moze biti humanista ili serijski ubica, nevezano da li je ateista ili ne.nasa wrote:Ne budi smijesan, ateizam je obicno negiranje Boga ili eto da uljepsamo odsustvo vjere u Boga....Ateista moze biti humanista, a moze i serijski ubica, nema pravila...sigh wrote:Ne, povezan je, pogotovo danasnji moderni ateizamnasa wrote:
- nasa
#4660 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To se kaze po onom sto smatrate istinom5 0 5 wrote:biramo po dokazima koji su nam ponudjeni. njemu se cine njegovi kao vise vjerovatni, a meni moji.nasa wrote: Ne bira "on" po svidjanju isto kao ni "ti" vec birate ono sto smatrate da je istina, tako da ustvari moj odgovor je bio odgovor i tebi i njemu.Bas sam se iznenadila da to niste napisali ali cudna je logika ateista
- nasa
#4661 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
NIN wrote:E fakat da serijski ubica more bit humanista!?nasa wrote:Ateista moze biti humanista, a moze i serijski ubica, nema pravila...
@drugi profil, pravi vjernik ne moze biti ubica, vjera nam zabranjuje ako pak zastranimo prelazimo u suprotni tabor po automatizmu
- walter kurtz
#4662 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
križari isilnasa wrote:
@drugi profil, pravi vjernik ne moze biti ubica, vjera nam zabranjuje ako pak zastranimo prelazimo u suprotni tabor po automatizmu
- nasa
#4663 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
sve to ode u vase redove, dobra fora priznajwalter kurtz wrote:križari isilnasa wrote:
- Towelie
#4664 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Odakle ti ideja da su isil pravi vernici i da su krstasi autenticni predstavnici Isaovog ucenja?walter kurtz wrote:križari isilnasa wrote:
- NIN
#4665 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sve su to komunjare!Towelie wrote:Odakle ti ideja da su isil pravi vernici i da su krstasi autenticni predstavnici Isaovog ucenja?walter kurtz wrote:križari isilnasa wrote:
- nasa
#4666 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
E fakat kako se u drugim jezicima kaze komunjare
ili je to domaci proizvod
- walter kurtz
#4667 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nemojte ih nama prisivatinasa wrote:sve to ode u vase redove, dobra fora priznajwalter kurtz wrote:križari isilnasa wrote:
- animals
#4668 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ko su pravi vjernici..mozete li ih ukratko opisati..
kako se ponasaju..
kako se ponasaju..
- harač
#4669 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
bože Petra... sad se sjetim što izbjegavam ovu temuEdouard wrote:A kako to u prirodi nužnost evoluira u slobodu, ljubav?
- nasa
#4670 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
znamo ko nisu, npr.nisu ubice, nije Kozbi, nisu komunjare itd.animals wrote:ko su pravi vjernici..mozete li ih ukratko opisati..
kako se ponasaju..
- Towelie
#4671 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prve generacije, uopsteno. Mada svako vreme ima svoje prave vernike, pa i ovo nase. Samo sto je problem sto su trenutno prevagnuli ekstremisti i vanilla vernici u odnosu na one koji zive u balansu sa sobom i drugima.animals wrote:ko su pravi vjernici..mozete li ih ukratko opisati..
kako se ponasaju..
- walter kurtz
#4672 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nasa wrote:znamo ko nisu, npr.nisu ubice, nije Kozbi, nisu komunjare itd.animals wrote:ko su pravi vjernici..mozete li ih ukratko opisati..
kako se ponasaju..

- nasa
#4673 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nego, mogu vas nesto pitati, je li vi posto ste ateisti nemate bozicno drvce ili ste otvoreni po tom pitanju pa sve obiljezavate?
- animals
#4674 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja imam Bozicno drvce..tradicija..i zbog djece..nasa wrote:![]()
Nego, mogu vas nesto pitati, je li vi posto ste ateisti nemate bozicno drvce ili ste otvoreni po tom pitanju pa sve obiljezavate?
- nasa
#4675 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ti svakako nisi ateista pa sta da ti kazem.... recimo, pitala sam ateisteanimals wrote:Ja imam Bozicno drvce..tradicija..i zbog djece..nasa wrote:![]()