E to se nepika.
Za milanovica garant nije,on glasa za onu foku sto sere. Doduse isto mu ga dodje.
E to se nepika.
Cudnovato je da kao predsjednik glavnog vijeca nevladine organizacije tzv "hns" gospodin Ljubic nije komentarisao CINJENICU da od deset kantona, Srbi nisu konstitutivni u cetiri i to u onim s hrvatskom vecinom?Novak20 wrote: ↑18/09/2020 11:59 Džaba, Inzka ništa ne probudi.
Nego papir u ruke i piši tužbu za Strazbur dok si još živ.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/ljubic-i ... mostarskog
HMS: Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić je ponovio svoje zalaganje za ukidanje konstitutivnosti naroda kao “sovjetskog modela” koji “ne postoji nigdje u Europi”. Na taj otvoreni atak na nadkrovljujuće načelo Ustava BiH nije reagirao ni “tumač daytona” Inzko, niti itko od međunarodnih predstavnika. Zašto?
LJUBIĆ: Notorni Komšić ne zaslužuje moj komentar. Međutim Valentinu Inzku, koji po aneksu X Daytonskog mirovnog sporazuma ima ulogu skrbiti između ostalog o provedbi i anexa IV-Ustava BiH postavio bi par pitanja, odnosno poruka. Nadam se da se slažemo da je Ustavni sud BiH, vrhovni tumač Ustava i ustavnosti u BiH? Stoga bih ga podsjetio na točku 49. Odluke Ustavnog suda U-23/14 (predmet Ljubić): „Ustavni sud ponovno podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno s Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika“. Podsjećam gospodina Inzka i na Odluku Ustavnog suda BiH U-5/98 gdje stoji kako je načelo konstitutivnosti „natkrovljujuće načelo“ Ustava BiH s kojim trebaju biti usklađena sva ostala ustavna načela i zakonske norme, pa tako i Izborni zakon BiH. Podsjećam Inzka, također, na dio Odluke Ustavnog suda U-23/14: „Ustavni sud podsjeća da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa. U tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno političkim razinama je ta koja omogućuje legitimitet predstavnicima zajednice“.
Oni koji negiraju konstitutivnost naroda, ruše same temelje ustavne strukture Bosne i Hercegovine. Podrivaju Daytonski mirovni sporazum, čime ugrožavaju teško postignut mir u Bosni i Hercegovini i široj regiji. Obveza je i odgovornost Visokog predstavnika, sukladno aneksu 10 Mirovnog sporazuma, barem osuditi takvo protuustavno djelovanje ako već ne želi koristiti „bonske ovlasti“. I na kraju gospodine Inzko, ljubomoran sam da ne kažem frustriran jer stalno govorite kako treba provesti apelaciju Sejdić –Finci, s čime se slažem, a nikada „predmet Ljubić“. Pa pobogu gosp. Inzko, nismo ni ja a ni Vi krivi što je Vaš zemljak Petritsch svojim amandmanima, derogirao Ustav i kreirao stanje na koje sam i ja i Ustavi sud morali reagirati. Vi imate priliku pomoći da se to ispravi.
no_sekirli wrote: ↑18/09/2020 19:53 Komsic je uspio svojim neprincipijelnim stavovima, lazima, podmetanjima, klasicnim uhljebnistvom natjerati cjelokupnu politiku iz RH da pozove i razgovara sa nacionalsocijalistom Dodikom, iako je lik prije koji dan javno pishao i po Blajburgu i po Hrvatima, ustasama i Jasenovcu.
Onako kako je ublehar mobilizirao HDZ masineriju za izbore 2018., tako je sada on, kao osoba koja se predstavlja kao Hrvat, natjerao da se Bosnjaci sotoniziraju diljem regije.
Da sam Bakir, bilo bi me sramota da komsije mrze zbog ovog ublehara. Vidi se da je bezmud cijelo vrijeme i da Bosnjake, on Bake the great, vodi direktno u totalnu marginalizaciju u BiH, a o regionu i da ne pricamo.
Ali u Limburgu mjesecu, ne bira se hrvatski clan predsjednistva nego se bira iz reda hrvatskog naroda! Toliko o toj vasoj "logici i cinjenicama"Novak20 wrote: ↑18/09/2020 15:15Zar nije činjenica da su Bošnjaci izabrali Komšića ? Ako su ga oni izabrali onda nije hrvatski član predsjedništva. Elementarna logika, kao što kaže predsjednik Milanović.malakh wrote: ↑18/09/2020 13:10 @nosara jedno je cijepanje sa cinjenicama, sto apsolutno podrzavam i za sto se i osobno zalazem, a drugo je propaganda.
@Novak20 se bavi propagandom i kao cinjenice pokusava navesti pisanja hmsa i dnevnik.ba, o kojima je vec dokazano da su u vlasnistvu hdza.
dovoljno je procitati na samom pocetku ovo "drugi bosnjacki clan" da znamo o cemu se u nastavku teksta radi i kakva je pouka istog.
Tko je tebi kriv kada činjenice vadiš iz nekada Slobodne Bosne, Vijesti.ba, SDA medija i twitteranja Bajrovića & Co. Ja ti to ne uzimam za zlo.
Demokracija je, mogu da čitam što hoću i da citiram koga hoću. Isto kao i ti.
Muka je to velika, kad nemozes izabrat covica a ni foku, vec im bosnjaci izabrase Komsica i milanovica.BHCluster wrote: ↑18/09/2020 20:25Ali u Limburgu mjesecu, ne bira se hrvatski clan predsjednistva nego se bira iz reda hrvatskog naroda! Toliko o toj vasoj "logici i cinjenicama"Novak20 wrote: ↑18/09/2020 15:15Zar nije činjenica da su Bošnjaci izabrali Komšića ? Ako su ga oni izabrali onda nije hrvatski član predsjedništva. Elementarna logika, kao što kaže predsjednik Milanović.malakh wrote: ↑18/09/2020 13:10 @nosara jedno je cijepanje sa cinjenicama, sto apsolutno podrzavam i za sto se i osobno zalazem, a drugo je propaganda.
@Novak20 se bavi propagandom i kao cinjenice pokusava navesti pisanja hmsa i dnevnik.ba, o kojima je vec dokazano da su u vlasnistvu hdza.
dovoljno je procitati na samom pocetku ovo "drugi bosnjacki clan" da znamo o cemu se u nastavku teksta radi i kakva je pouka istog.
Tko je tebi kriv kada činjenice vadiš iz nekada Slobodne Bosne, Vijesti.ba, SDA medija i twitteranja Bajrovića & Co. Ja ti to ne uzimam za zlo.
Demokracija je, mogu da čitam što hoću i da citiram koga hoću. Isto kao i ti.A Komsic je izabran prema istom onom IZ kao i Covic, znaci demokratskim putem.
![]()
Novak20 wrote: ↑18/09/2020 08:29no_sekirli wrote: ↑18/09/2020 08:20 Ublehara više ne zovu ni na šankijadu. Pale sam na svijetu. Doduše, zovne ga Bake nekad na rahat lokum, kad je Seka dežurna. Ali nema rakije, jebga.![]()
![]()
![]()
Ako do sad niste skontali da je agenda SDA i Bakira da stvore stanje u kojem ce na kraju Bosnjaci prihvatiti raspad drzave i stvaranje Bosnjakistana gdje bi oni bili jedina vlast i gospodari zivota i smrti, vrijeme vam je da se malo izmaknete i povezete sve njegove poteze od kako je ukrao Stranku prvi put.no_sekirli wrote: ↑18/09/2020 19:53 Komsic je uspio svojim neprincipijelnim stavovima, lazima, podmetanjima, klasicnim uhljebnistvom natjerati cjelokupnu politiku iz RH da pozove i razgovara sa nacionalsocijalistom Dodikom, iako je lik prije koji dan javno pishao i po Blajburgu i po Hrvatima, ustasama i Jasenovcu.
Onako kako je ublehar mobilizirao HDZ masineriju za izbore 2018., tako je sada on, kao osoba koja se predstavlja kao Hrvat, natjerao da se Bosnjaci sotoniziraju diljem regije.
Da sam Bakir, bilo bi me sramota da komsije mrze zbog ovog ublehara. Vidi se da je bezmud cijelo vrijeme i da Bosnjake, on Bake the great, vodi direktno u totalnu marginalizaciju u BiH, a o regionu i da ne pricamo.
citiraj dio ustava protiv kojeg sam. osobno, o ovom ustavu mislim sve najgore, fuj, fašistoidan, nakaradan i diskrimitoran. ali ga poštujem, jer boljeg nemamo i teško da možemo imati.nosara wrote: ↑18/09/2020 19:22I ti protiv ustava? Pa koji vam je kurac?
to što si pitao ja ne sporim. znam da su većinski bošnjaci glasali za njega i to jeste činjenica, ali mogu garantirati da radikali nisu glasali za njega... ja to nikada nisam sporio, ali budući da se to kroz formu pitanja koristi kao propaganda protiv njega, dobro bi bilo da ti odgovoriš na moja pitanja prije bilo kakve buduće rasprave.Novak20 wrote: ↑18/09/2020 19:34![]()
Ili si prosto nekulturan ili se praviš lud.
Bez obzira što je od ovoga razlog, ako nisi u stanju odgovoriti na moje dva puta postavljeno kratko pitanje, zašto bih ja tebi odgovarao na tvoja tri ?
Stvarno, ako se ne popravi u drugom mandatu, tj.u cetvrtom, onda je stvarno bezzePatton44 wrote: ↑18/09/2020 20:19no_sekirli wrote: ↑18/09/2020 19:53 Komsic je uspio svojim neprincipijelnim stavovima, lazima, podmetanjima, klasicnim uhljebnistvom natjerati cjelokupnu politiku iz RH da pozove i razgovara sa nacionalsocijalistom Dodikom, iako je lik prije koji dan javno pishao i po Blajburgu i po Hrvatima, ustasama i Jasenovcu.
Da sam Bakir, bilo bi me sramota da komsije mrze zbog ovog ublehara. Vidi se da je bezmud cijelo vrijeme i da Bosnjake, on Bake the great, vodi direktno u totalnu marginalizaciju u BiH, a o regionu i da ne pricamo.![]()
![]()
no sekirli....popravice se u drugom mandatu
Ja smatram da SDA i Bakir nemaju pojma sta rade niti imaju bilo kakvu agendu za narod koji ih bira i koji predstavljaju. Naravno, osim sistemskog pljackanja, uhljebljivanja i ostalo. Ne znam da li je on osobno, kao i njegov hemaroid Komsic svjestan, da drzavljani BiH vec mjesecima sa svojim pasosima ne mogu maltene mrdnut nigdje prema zapadu iz ove kvazidrzave. A oni u isto vrijeme sve svoje napore ulazu u stampanje seste diplome Osmici i bave se drugim trivijalnostima.drug_profi wrote: ↑18/09/2020 21:17Ako do sad niste skontali da je agenda SDA i Bakira da stvore stanje u kojem ce na kraju Bosnjaci prihvatiti raspad drzave i stvaranje Bosnjakistana gdje bi oni bili jedina vlast i gospodari zivota i smrti, vrijeme vam je da se malo izmaknete i povezete sve njegove poteze od kako je ukrao Stranku prvi put.no_sekirli wrote: ↑18/09/2020 19:53 Komsic je uspio svojim neprincipijelnim stavovima, lazima, podmetanjima, klasicnim uhljebnistvom natjerati cjelokupnu politiku iz RH da pozove i razgovara sa nacionalsocijalistom Dodikom, iako je lik prije koji dan javno pishao i po Blajburgu i po Hrvatima, ustasama i Jasenovcu.
pa ako idemo tom logikom pola SDA su pobjgulje....i sta sad?
Dakle ne sporiš da su Bošnjaci većinski glasali za Komšića da (ne)predstavlja Hrvate kao što su glasali za Džaferovića da predstavlja Bošnjake. Dva člana Predsjedništva su izabrali Bošnjaci, jednog su izabrali Srbi, Hrvati nisu izabrali nikoga iako su konstitutivni i najmalobrojniji.malakh wrote: ↑18/09/2020 21:49to što si pitao ja ne sporim. znam da su većinski bošnjaci glasali za njega i to jeste činjenica, ali mogu garantirati da radikali nisu glasali za njega... ja to nikada nisam sporio, ali budući da se to kroz formu pitanja koristi kao propaganda protiv njega, dobro bi bilo da ti odgovoriš na moja pitanja prije bilo kakve buduće rasprave.
mani mi se prikrivenih namjera i budi otvoren i odgovori.
Iz tog razloga, zato što brojnošću mogu, bošnjačka politika je sebi uzela duplo pravo da vanjsku politiku BiH vode istovremeno u ime Hrvata, protiv njih i u svoju korist.3. Ovlaštenja
Predsjedništvo je nadležno za:
a) Vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine.
b) Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije.
c) Predstavljanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama i traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član.
d) Vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje i, uz saglasnost Parlamentarne skupštine, ratifikovanje takvih ugovora.
e) Izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine.
f) Predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara.
g) Podnošenje izvještaja o rashodima Predsjedništva Parlamentarnoj skupštini na njen zahtjev, ali najmanje jedanput godišnje.
h) Koordinaciju, prema potrebi, sa međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini.
i) Vršenje drugih djelatnosti koje mogu biti potrebne za obavljanje dužnosti koje mu prenese Parlamentarna skupština, ili na koje pristanu entiteti.
HNS/HDZ/Čović se zalažu za model istovremenog biranja dva člana Predsjedništva iz F BiH putem tri grupe općina. Općine sa hrvatskom većinom i "miješane" općene bi odlučile tko ih predstavlja u Predsjedništvu. To mogu biti Sejdić-Finci, Falatar ili Komšić.zar nije činjenica da se čović zalaže da se jedan od predsjednika države bira sa područja na kojem je djelovao uzp? slažeš se sa time?
i da, da li si glasao za milanovica i susjedima iz hrvatske birao predsjednika države?
Vjeruj da to čudi i mene.BHCluster wrote: ↑18/09/2020 20:16
Cudnovato je da kao predsjednik glavnog vijeca nevladine organizacije tzv "hns" gospodin Ljubic nije komentarisao CINJENICU da od deset kantona, Srbi nisu konstitutivni u cetiri i to u onim s hrvatskom vecinom?![]()
Kad smo kod CINJENICA zar nije porazavajuce da za odluku ustavnog Suda u predmetu U.5/98 gdje su Hrvati, Srbi i Bosnjaci... konstitutivni na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, 4 sudije iz reda Srpskog/Hrvatskog naroda glasale protiv.![]()
Isto tako je cudnovato da kao zastupnik u Saboru gospodin Ljubic se nije zalagao za povrat konstitutivnosti Srbima u Hrvatskoj?![]()
Bas tako, pola pobjegulje ona druga polovica ostala da krade dok drugi krvare, i njima jebati sve od do kad pocnu srati po onima s linije.exliberal-ex wrote: ↑18/09/2020 23:14
pa ako idemo tom logikom pola SDA su pobjgulje....i sta sad?
a pored zeljke i njegovog famoznog ljiljana kojeg je unovcio i te kako koliko drugih ljiljana su imali sansu da profitiraju od drzave kao on?
koliko je njegov ljiljan uradio za dobrobit drzave...prije nego sto kazes da kao clan predsjednistva nemoze puno uradit doticni je sjedio 4 godine u parlamentu i ni mujketa...pa da su magarca doveli on bi rikno barem jednom za razliku od ovog patriote koji zna da radi samo kako mu mu Zlatko i sad Bakir kazu...
Dobro ih je predstavljao kad ih je sad jos manje nego kad je poceo, jos propao Aluminij koji je vazio za poduzee od vitalnog hrvatskog nacionalnog interesa. Dobar posao napravio.Novak20 wrote: ↑19/09/2020 00:17Vjeruj da to čudi i mene.BHCluster wrote: ↑18/09/2020 20:16
Cudnovato je da kao predsjednik glavnog vijeca nevladine organizacije tzv "hns" gospodin Ljubic nije komentarisao CINJENICU da od deset kantona, Srbi nisu konstitutivni u cetiri i to u onim s hrvatskom vecinom?![]()
Kad smo kod CINJENICA zar nije porazavajuce da za odluku ustavnog Suda u predmetu U.5/98 gdje su Hrvati, Srbi i Bosnjaci... konstitutivni na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, 4 sudije iz reda Srpskog/Hrvatskog naroda glasale protiv.![]()
Isto tako je cudnovato da kao zastupnik u Saboru gospodin Ljubic se nije zalagao za povrat konstitutivnosti Srbima u Hrvatskoj?![]()
Ti kantoni/županije iz nekog razloga odbijaju napraviti bilo kakvu izmjenu k/ž ustava. Čini mi se čak i kada promijene broj poslanika k/ž skupština. Ne mogu da dokučim što je u pitanju.
Ja bih napravio potrebne izmjene i usaglašavanja k/ž ustava jer ne vidim da to nešto košta, a može se puno dobiti.
Ljubić je bio u hrvatskome Saboru kao predstavnik Hrvata iz BiH. Nije njegovo ni bilo da priča o Srbima u RH.
Sad vidim temu, pa da ne idemo dalje.
Član Predsjedništva BiH radi protiv ustava i interesa svoje zemlje
Željko Komšić, kontroverzni član Predsjedništva BiH, komentirao je ovih dana posjet svog kolege Milorada Dodika Zagrebu. Osim što je standardno i odveć predvidljivo tužakao Dodika, nediplomatski je i uvredljivo napao predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, što nikako nije u interesu Bosne i Hercegovine. Dugogodišnja praksa kazuje da je iluzorno od Komšića očekivati odgovorne i razborite istupe, mudre i smislene inicijative, kao uostalom niti od druga dva člana Predsjedništva BiH, ali zrnce zdravog razuma i razumijevanja interesa BiH uvijek treba prizivati, makar se to činilo naivnim.
Komšić se dotaknuo i unutarnjeg uređenja svoje zemlje, tj. koncepta konstitutivnih naroda:
„Što se tiče poštivanja i nepoštivanja, famozne konstitutivnosti, mogu reći da je to jedan sovjetski koncept rješavanja nacionalnog pitanja, koji je u EU potpunosti, kao nazadan, odbačen. Dakle, bore se za ono što je davno prevaziđeno. U EU sve su države građanske i ne poznaju nikakvu konstitutivnost. Bosna i Hercegovina teži ka EU, odnosno ka ukidanju te konstitutivnosti, i ja to podržavam, unatoč otporima Zagreba.“
Komšić jaše na valu ekstremističkog, populističkog trenda koji u bošnjačkim nacionalističkim krugovima polako postaje mainstream. I Bakir Izetbegović sve češće zaziva normalnu građansku državu u kojoj manjina ne može poništavati volju većine. U strogo sebičnom smislu, Komšićevo građanstvo je logično jer mu se glasačko tijelo pali upravo na frekvencije iz bošnjačkog nacionalističkog registra (još jedan prekrasan bosanskohercegovački paradoks), ali sa stanovišta interesa i dobrobiti cijele Bosne i Hercegovine to je duboko problematično.
Bosna i Hercegovina naprosto nije poput ostalih europskih država, uključujući susjede. Ona je, nažalost, duboko i tragično podijeljeno društvo, i to ne samo zadnjim ratom. Koncept konstitutivnih naroda (ne pod tim imenom, ali sa tom suštinom) uspostavio je 1943. godine ZAVNOBIH, razumijevajući baš tu strašnu specifičnost Bosne i Hercegovine. Konstitutivni narodi ostavljeni su i u zadnjem ustavu BiH, onom iz Daytona. U sadašnjoj konstelaciji, taj koncept je posljednja prepreka i nada da se Bosna i Hercegovina potpuno i trajno socijalno i etnički ne rasloji.
Popisom stanovništva iz 2013. ustanovljeno je da tri konstitutivna naroda u BiH (Bošnjaci, Hrvati, Srbi) čine 96.3% stanovništva, a da na sve druge otpada preostalih 3.7%. Za početak, ovo posve jasno govori o željama stanovništva za građanskom državom u kojoj je navodno nebitno šta si u kolektivno-identitetskom smislu.
Ukidanje konstitutivnosti naroda ne bi vodilo nikakvoj demokratskoj nirvani, kako neki naivni možda vjeruju, nego pukom, nemilosrdnom prebrojavanju i dominaciji, gdje manjina ne može poništavati volju većine, da se opet referiramo na Bakira Izetbegovića. Na lokalnoj razini, ta vrsta dominacije je itekako prisutna, uz par časnih iznimki poput Tuzle.
U višenacionalnim zajednicama rastrganim nacionalizmom, nacionalisti iz reda najbrojnijeg naroda znaju insistirati na principu „jedan čovjek jedan glas“ (koji je inače svakako na djelu). Nije slučajno da su u Jugoslaviji to bili srpski, a u današnjoj BiH bošnjački nacionalisti. Ovi potonji, kao i srpski onomad, imaju i svoje korisne budale kojima pokazuju ”širinu inicijative”. U slučaju BiH, to je nesumnjivo gospodin Komšić.
Koncept konstitutivnosti nikako nije savršen, daleko je od toga, o čemu zorno svjedoči slučaj Sejdić-Finci. On je svojevrsna očajnička mjera, posljednja brana suludim težnjama za dominacijom, kako 1943. tako i danas.
Međutim, ako ga se hoće mijenjati, treba ponuditi nešto bolje i nešto realistično, što bi moglo biti prihvatljivo svima u Bosni i Hercegovini. Sve drugo je priprosti, ogoljeni nacionalizam i populizam.
Inicijativa gospodina Komšića podriva temelje koje je ZAVNOBIH udario modernoj Bosni i Hercegovini. Komšić i ostrašćeni nacionalisti koji ga bodre i savjetuju podrivaju temelje Bosne i Hercegovine, krajnje neodgovorno i opasno igrajući se s njenom budućnošću, a više nije ni bitno razumiju li to ili ne.
Od ove inicijative naravno nema ništa, ali ona dodatno truje međunacionalne odnose u Bosni i Hercegovini i betonira podjele. Milorad Dodik kao cinični i sirovi populist sasvim je dovoljan za to i ne treba mu Komšićeva pomoć. Dragan Čović i HDZ već godinama uspješno koriste Komšića i njegove suflere kao korisne budale i nažalost osiguravaju si dugogodišnju političku i svaku drugu dominaciju među Hrvatima. Ovo je jedno mučno začarano kolo koje traje već desetljećima.
Da bi krenula naprijed, Bosni i Hercegovini trebaju novi ljudi, nove ideje, politički vizionari. Klasični i građanski nacionalisti mrcvare je već predugo. Ne mogu je srećom dokrajčiti, ali mogu je i dalje činiti većinski podijeljenom, siromašnom i nesretnom zemljom. U toj sramotnoj raboti, Željko Komšić jedan je od najgorih