Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ramzess Veliki

#4626 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

problemnatravunu wrote:http://youtu.be/vgyUaODGTvI?t=309

Jel se kod njega ovo presijava pljaka ili je oriđiđi Rolex ? :D
Pa ko ima - ima. Vjerujem da ga je dobio na poklon.

A ja, sjetih se to oko Rolexa ... radio u Pakistanu, I odem sa soferom lokalcem u nekakav skupi shopping centar u Lahoreu, sve zlato, svila i kadifa, naravno prvo mi je sofer sve objasnio, I odem do Rolexove prodaje. Nanisanim jedan u blindiranom izlogu, pitam koliko i prodavac rece, cini mi se 6.500 $. Poucen od sofera kazem mu:
- Imam 200 $ i spreman sam ih dati za identicnu kopiju sa svim ovjerenim papirima i garancijama za Rolex.

Onaj me prodavac malo gledao ... i cutke mi upre prstom na onaj isti od 6.500$.

:lol:
Nisam ga kupio, mozda je i 100$ previse za njega ...
Ramzess Veliki

#4627 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

Norm wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Norm wrote: :thumbup: ali je problem sto nasi ljudi uglavnom znaju samo za seiko 5 i jeftinije quartz varijante...
Znaju samo nemaju para.
Inace bi svi nosali Rolexe. Koliko para toliko i muzike. Istina ima jedan moj jaran hvalio mi se da mu je lik dao Rolexa jer nije imao para a unajmio ga da mu uradi novo kupatilo. Takvih "Rolexa" lik kupio kantu na kineskom buvljaku i vjerovatno vec napravio kucu na tu foru.
Kaze meni kinez kupi Tissot T-Touch Expert, na dodir pokazuje sjever. Eki ... dvijeipo milje maraka. A kompas deset, dvadeset maraka, a imam neki vojni dobar, radi. A ni taj mi ne treba.
A I onaj Seiko 5 sto ga spominjete eno radi nakon 30 godina. :thumbup:
neznaju, nazalost, neznaju...ima ih sa parama a uzmu ih za kineske pljake u hiljadama...unas trenutno pare imaju bas oni sto neznaju...hebi ga takav vakat dos'o...ne kontaju da je seiko 5 - 100 puta bolji od kineskog pRoljekxa...najzalosnije je i kad hoces da objasnis nema sanse, ono ima pare i lakse mu je ucerat metar u guzicu nego cm u glavusu... :bih:
A taj moj jaran sa Roljeksom je iz Foce. :lol:
Ramzess Veliki

#4628 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

Nego da ponovim pitanje - Swicarski mehanizam vs japanski?
Sa ovim kinezom sam se natezao oko tog pitanja, dedo mu se borio protiv japanaca pa I ovaj nesto zazire od njih.
Kaze japanci su dobri za auta ali ne I za preciznu mehaniku, a ja opet mislim da boluju od opsesivne tacnosti i robotike pa ne vidim zasto ne vjerovati japanskim satovima. Istina gdje god pogledam, recimo Tissot, sat sa japanskim mehanizmom je u prosjeku jeftiniji upola od onog sa swicarskim.
Ne palim se previse na brendove jer je I Harley brend, a hala je od motora, za pola para mozes kupiti daleko boljeg japanca.
Ramzess Veliki

#4629 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

Evo da stavim interesantan outdoor smartwatch, Casio ProTrek WSD-F20, mozda trenutno najbolji te vrste za planinarenje, sa cistim mapiranjem i GPS lociranjem. :thumbup:
Norm

#4630 Re: Satovi

Post by Norm »

Ramzess Veliki wrote:Nego da ponovim pitanje - Swicarski mehanizam vs japanski?
Sa ovim kinezom sam se natezao oko tog pitanja, dedo mu se borio protiv japanaca pa I ovaj nesto zazire od njih.
Kaze japanci su dobri za auta ali ne I za preciznu mehaniku, a ja opet mislim da boluju od opsesivne tacnosti i robotike pa ne vidim zasto ne vjerovati japanskim satovima. Istina gdje god pogledam, recimo Tissot, sat sa japanskim mehanizmom je u prosjeku jeftiniji upola od onog sa swicarskim.
Ne palim se previse na brendove jer je I Harley brend, a hala je od motora, za pola para mozes kupiti daleko boljeg japanca.
Swiss made je ipak nesto mozda malo napredniji, ali u drugom su japan made ispred...malo je tesko uporedjivati ali evo da se ponovim, iz mog iskustva, pa mozda i decenijskog, kvalitet izrade i materijala su u 5 deka...ali filozofija japanaca je totalno drugacija od filozofije, da kazemo zapadnjaka, kojim je glavna pokretacka vodilja profit...kod japanaca je to malo dugacije koncipirano, samo jedan podatak, dok su swicarci 'metali' svoje highend mehanizme i mesingana kucista i naplacivali brdo love, japanci su svoje jednostavne mehanizme ubacivali u SS kucista i prodavali satove po pristupacnoj cijeni...a vecina tih satova jos radi...kod swicaraca je napredna tehnika jako komplikovana, i svaki kvar je skup, filozofija japanaca je jednostavnost (koliko je moguce i kvalitetni materijali) koja odradjuje posao...
Swiss mehanizmi jesu kvalitetniji, precizniji u jeftinijim varijantama, ali u skupljim i komplikovanijim japanci apsolutno ne zaostaju...recimo i da sam ja zaludjen njihovim vintage automatic chronographima (6138, 6139, 7016) sa vertiklanim kvacilom dok su ti satovi vecini ljudi ono bljak...
Pogledaj malo Urushi diale by Seiko... :thumbup:
Kvarcni mehanizmi...to me licno puno ne zanima ali ni tu ne zaostaju puno...

Ukratko, Swiss made jesu bolji ali ne toliko koliko cijenom bjeze...moje misljenje...
Ramzess Veliki

#4631 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

:thumbup:
Tako sam i ja mislio. Ne bi bez razloga vecina mehanizama u Tissotu bili japanci.
shin

#4632 Re: Satovi

Post by shin »

Nema u Tissotu japanaca.
Norm

#4633 Re: Satovi

Post by Norm »

Ramzess Veliki wrote::thumbup:
Tako sam i ja mislio. Ne bi bez razloga vecina mehanizama u Tissotu bili japanci.
Mislim da si nesto pomjesao...
Ramzess Veliki

#4634 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

Norm wrote:
Ramzess Veliki wrote::thumbup:
Mislim da si nesto pomjesao...
:shock:
:thumbup:
U pravu ste, gledao sam na Lazadi, pa ima opcija da odaberes swiss ili japanski mehanizam za Tissot, odlucis se za japanski, ali kad ih pregledas svaki sat je sa Swiss made. Eto ne bih to ni primijetio. :thumbup:

Varaju, prodaju swiss made pod japanske ... :lol: :lol: :lol:
shin

#4635 Re: Satovi

Post by shin »

Nisi ti to dobro vidio, nema u Tissotu japanski mehanizam nikako. Tissot je član Swatch grupacije, može samo biti ETA mehanizam unutra.
Ramzess Veliki

#4636 Re: Satovi

Post by Ramzess Veliki »

shin wrote:Nisi ti to dobro vidio, nema u Tissotu japanski mehanizam nikako. Tissot je član Swatch grupacije, može samo biti ETA mehanizam unutra.
ok, ok ... ja sam ipak gradjevinac ... u beton se bolje razumijem ... :lol:
Pauza

#4637 Re: Satovi

Post by Pauza »

Kakvi su ovi Jack Leman satovi? KAzu da je Seiko mehanizam u njima a cijene oko 200e
shin

#4638 Re: Satovi

Post by shin »

Pauza wrote:Kakvi su ovi Jack Leman satovi? KAzu da je Seiko mehanizam u njima a cijene oko 200e
Zašto sebi odmah Seika ne uzmeš za 200eur?
Pauza

#4639 Re: Satovi

Post by Pauza »

shin wrote:
Pauza wrote:Kakvi su ovi Jack Leman satovi? KAzu da je Seiko mehanizam u njima a cijene oko 200e
Zašto sebi odmah Seika ne uzmeš za 200eur?
Prost je razlog... imam dva Seika jedan automatik jedan kvarc a ovaj JL mi baš lijepo izgleda, ono pto bih nosio svakodnevno.
shin

#4640 Re: Satovi

Post by shin »

Ne ide Seiko, ide Miyota. Ne bih ja te modne satove kupovao.
Norm

#4641 Re: Satovi

Post by Norm »

ne stavlja Seiko svoje mehanizme u bas sve satove... ;-) marketinski trik nasih prodavaca je da ako je japanski mehanizam onda je seiko...pogresno...u te nake 'modne' satove ide kvarc ili automatic Miyota, kao sto kolega iznad primjeti...
Ali uzmi sto si se svidja i nosi... :thumbup:
lelooo

#4642 Re: Satovi

Post by lelooo »

Dosta mikrobrand satova ima nh35 brendiran Seiko mehanizam, ne znam za ovaj JL. Miyota je jeftinija...
Neki dan sam cak gledao review kineskog necega od 50$ sa NH35, to je ekvivalent 4r35, hacking i handwinding...

Kad smo vec kod toga koga interesuje nek pogleda https://danhenrywatches.com.
Dan Henry je lik koji ima muzeje satova, koliko je toga skupio. I onda je poceo sa svojim mikrobrandom veoma pristupačne cijene, a satovi se zovu po godinama i oslikavaju jedno razdoblje.
Meni fenomenalan mikrobrand, Seiko Chrono mechaquartz mehanizam, cca 200$, free ww shipping (ima i Bosnia jel), sad bi kupio ali moram se malo uzdržati, nema smisla :)
I onda mi padne na pamet koje pare ljudi daju na smartwatcheve i ajfone, al hajd svakom svoje :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4643 Re: Satovi

Post by konektovan »

shin wrote:Ne ide Seiko, ide Miyota. Ne bih ja te modne satove kupovao.
Zasto ne bi????
Hem su ljepši na ruci, rade svoj posao pristojno, a opet osjetno su jeftiniji od tih nemodnih. :wink:
shin

#4644 Re: Satovi

Post by shin »

konektovan wrote:
Zasto ne bi????
Hem su ljepši na ruci, rade svoj posao pristojno, a opet osjetno su jeftiniji od tih nemodnih. :wink:
Kako kome,

Image
konektovan

#4645 Re: Satovi

Post by konektovan »

shin wrote:
konektovan wrote:
Zasto ne bi????
Kako kome,

Image
Ovi satovi su ok, ali na ruci nekog 50-60 godišnjaka, za nekog mladjeg i nije, posebno u sportskoj odjevnoj kombinaciji.
Norm

#4646 Re: Satovi

Post by Norm »

...ja nisam ni 50 to ni 60 godisnjak ali su mi ovo satovi nemjerljivo bolji od onih Fosilnih ura sto mladjarija mece na tanane rukice...pa izgleda isto da je zidni sat metno na ruku :D ...
konektovan

#4647 Re: Satovi

Post by konektovan »

Norm wrote:...ja nisam ni 50 to ni 60 godisnjak ali su mi ovo satovi nemjerljivo bolji od onih Fosilnih ura sto mladjarija mece na tanane rukice...pa izgleda isto da je zidni sat metno na ruku :D ...
Sad je takav trend, veci satovi su u modi. Nisam ja rekao da su ovo loši satovi, ali su malo za zreliju publiku. Oni kojima je dizajn na prvom mjestu, tesko da bi ovi seiko prošli u uzi krug.
BlackCaviar

#4648 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Takvi i uzimaju ralph lauren majice po pijacama i bruno banani gaće :D Bitno šta će raja reć..

@shin Koji Seiko si stavio? Slika je nestala :(

EDIT: sad je ok slika. bezvremenski dizajn, a i kvalitet za siću para.

Priča mi poznanik neki nedavno, zaradio malo para i ničim izazvan priča šta će uzeti sebi. Ajfon, Air maxice neke, po mogućnosti drečava boja neka i Diesel sat od 500 KM. :D
Last edited by BlackCaviar on 16/10/2018 00:15, edited 1 time in total.
BlackCaviar

#4649 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Norm wrote: :thumbup: ali je problem sto nasi ljudi uglavnom znaju samo za seiko 5 i jeftinije quartz varijante...
Nego, gdje si drug? nema te nesto...
Vrtim se, više me nema nego što ima :D Satove skroz slabo ganjam u zadnje vrijeme, nekad bacim oko na Portal Satova vidjeti novosti i vratim se svojim vjernim Seikačima :D
shin

#4650 Re: Satovi

Post by shin »

@BlackCaviar
SKX i Satgate i ovaj pulen konektovan ih hladno proglasi satovi za penziće.
Post Reply