Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
sigh

#4626 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Lopov-eliminator wrote:
sigh wrote:
Ja mislim da ti ne razumijes njegovu poziciju. On je judeo-kriscanske vrijednosti izjednacavao sa alatom koji ljude cini ignorantnim prema samom sebi te da te vrijednosti zaustavljaju napredak covjeka. Ne tvrdim ni ja da religije nisu imale utjecaj na zapadna drustva, medjutim taj utjecaj je bio los i to je bila njegova pozicija. Srecom, dosli smo do perioda gdje su ljudi uvidjeli taj negativni utjecaj i svjedocimo masovnom odvracanju od religije i njenih vrijednosti. :wink:

Ateizam u Sj. Koreji nije moderni ateizam i to znas. Ne vidim sta je poenta tvog pisanja ?
Poenta Edouardovog pisanja je iskonska mržnja prema ateizmu pa se slomi na sve načine da ateizam predstavi kao neko najveće zlo, pa se zbog istog razloga zbog kojih se i kler u Egiptu uspaničio i on uspaničio, a razlog je prestanak guranja religije u sve pore života kao što se sada radi. Šta ćeš, Edouard voli teokratiju.
Lahko je to raskrinkati, mislim navodi Nietzschea a vidi se da nema pojma o njemu i njegovim stavovima. Da ima, nikad se ne bi pozvao na njega ako vec pokusava da brani uticaj religije.
Edouard

#4627 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

sigh wrote:
Lopov-eliminator wrote:
sigh wrote:
Ja mislim da ti ne razumijes njegovu poziciju. On je judeo-kriscanske vrijednosti izjednacavao sa alatom koji ljude cini ignorantnim prema samom sebi te da te vrijednosti zaustavljaju napredak covjeka. Ne tvrdim ni ja da religije nisu imale utjecaj na zapadna drustva, medjutim taj utjecaj je bio los i to je bila njegova pozicija. Srecom, dosli smo do perioda gdje su ljudi uvidjeli taj negativni utjecaj i svjedocimo masovnom odvracanju od religije i njenih vrijednosti. :wink:

Ateizam u Sj. Koreji nije moderni ateizam i to znas. Ne vidim sta je poenta tvog pisanja ?
Poenta Edouardovog pisanja je iskonska mržnja prema ateizmu pa se slomi na sve načine da ateizam predstavi kao neko najveće zlo, pa se zbog istog razloga zbog kojih se i kler u Egiptu uspaničio i on uspaničio, a razlog je prestanak guranja religije u sve pore života kao što se sada radi. Šta ćeš, Edouard voli teokratiju.
Lahko je to raskrinkati, mislim navodi Nietzschea a vidi se da nema pojma o njemu i njegovim stavovima. Da ima, nikad se ne bi pozvao na njega ako vec pokusava da brani uticaj religije.
Drugari, pokušavate se distancirati od onih koji dosljednije prakticiraju svoj ateistički stav/tvrdnju, koji je kroz marksističku ideologiju kojoj je oslobođenje od religijskog otuđenja bilo među prioritetima, traumatizirao i zavio u crno mnoge dijelove čovječanstva kao što su Sj. Koreja, Kuba, Kambodža, SSSR, bivše istočnoevropske komunističke zemlje, Kina, Vijetnam,..
Nije li licemjerno kada pripadnicima islama danas pod nos stavljate ISIL i njihove zločine kao nešto što proizlazi iz samog islama, što smatram netačnim, a pokušavate se distancirati od navedenih nečovječnih režima i njihovih nedjela protiv čovječnosti, a koji su svoju totalitarističku vladavinu bazirali jako i na tome ateističkom stavu da Boga nema, da vožđ i partija određuju što je dobro, a što zlo, što moralno, a što nemoralno.
Kakve bajke proturate o nekom sekularnom humanizmu koji se kao izjednačava i isprepliće s ateizmom. To su samozvani humanisti.
Ateizam nikakve dodirne tačke nema s humanizmom i čista mu je suprotnost, a da ponovim, to što ima ateista vrlo moralnih ljudi, to je zato što nisu dosljedni u tom svom ateističkom stavu, već žive i poštuju vrijednosti i norme u kojima su rođeni i odgajani, a to su norme i vrijednosti koje su prvenstveno ušle u društva kroz religijsko učenje.
I koje su to nove ljudske vrijednosti koje unosi sekularni samozvani humanizam, a da nisu već bile posredovane judeo-kršćanskim naukom?
A ona Ničeova tvrdnja koju pokušavate obezvrijediti jer vam se ne uklapa u matricu, je istinita, premda Ničeova namjera zaista nije bila pohvaliti judeo-kršćanstvo. Jednostavno, iznio je golu činjenicu. Ali čini se da vam i činjenice smetaju.
On je bio prilično dosljedan svom ateističkom stavu onda kad je govorio da: "ono što pada valja još i gurnuti! Ne štedite bližnjeg svog!...I onoga koga ne možete nučiti da leti, toga mi naučite - brzo padati."
Edouard

#4628 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Lopov-eliminator wrote:
Pitao sam te da dokažeš da su kulture prožete religijskim vrijednostima, dokaza još nema.
Niče je ukazao na činjenicu, a nije iznio neko pojedinačno mišljenje koje može biti i drugačije.
Očigledne činjenice govore za sebe, one se ne dokazuju.
sigh

#4629 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Edouard wrote:
Drugari, pokušavate se distancirati od onih koji dosljednije prakticiraju svoj ateistički stav/tvrdnju, koji je kroz marksističku ideologiju kojoj je oslobođenje od religijskog otuđenja bilo među prioritetima, traumatizirao i zavio u crno mnoge dijelove čovječanstva kao što su Sj. Koreja, Kuba, Kambodža, SSSR, bivše istočnoevropske komunističke zemlje, Kina, Vijetnam,..
Nije li licemjerno kada pripadnicima islama danas pod nos stavljate ISIL i njihove zločine kao nešto što proizlazi iz samog islama, što smatram netačnim, a pokušavate se distancirati od navedenih nečovječnih režima i njihovih nedjela protiv čovječnosti, a koji su svoju totalitarističku vladavinu bazirali jako i na tome ateističkom stavu da Boga nema, da vožđ i partija određuju što je dobro, a što zlo, što moralno, a što nemoralno.
Kakve bajke proturate o nekom sekularnom humanizmu koji se kao izjednačava i isprepliće s ateizmom. To su samozvani humanisti.
Ateizam nikakve dodirne tačke nema s humanizmom i čista mu je suprotnost, a da ponovim, to što ima ateista vrlo moralnih ljudi, to je zato što nisu dosljedni u tom svom ateističkom stavu, već žive i poštuju vrijednosti i norme u kojima su rođeni i odgajani, a to su norme i vrijednosti koje su prvenstveno ušle u društva kroz religijsko učenje.
I koje su to nove ljudske vrijednosti koje unosi sekularni samozvani humanizam, a da nisu već bile posredovane judeo-kršćanskim naukom?
A ona Ničeova tvrdnja koju pokušavate obezvrijediti jer vam se ne uklapa u matricu, je istinita, premda Ničeova namjera zaista nije bila pohvaliti judeo-kršćanstvo. Jednostavno, iznio je golu činjenicu. Ali čini se da vam i činjenice smetaju.
On je bio prilično dosljedan svom ateističkom stavu onda kad je govorio da: "ono što pada valja još i gurnuti! Ne štedite bližnjeg svog!...I onoga koga ne možete nučiti da leti, toga mi naučite - brzo padati."
Ne pokusava se niko distancirati nego jednostavno mijesas pojmove, i to sam ti objasnio u prethodnom postu. Modernom ateisti Sj. Koreja je poput religije, losa stvar po covjecantsvo. Ima i moralnih vjernika i ateista, ne za to sto prate neke vjerske propise ili se suprostavljaju njima, nego za to sto su rodjeni sa mehanizmima koje osiguravaju dobro drustvu.

Ti jednostavno to ne mozes uvidjeti, jer kao sto je lopov primjetio iznad, imas agendu protiv ateizma i ne mozes prihvatiti cinjenicno stanje.
I to si pokazao ovim, elementalno nepoznavanje sustine pitanja.
Ateizam nikakve dodirne tačke nema s humanizmom i čista mu je suprotnost
S4mpion

#4630 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

sigh wrote: Ima i moralnih vjernika i ateista, ne za to sto prate neke vjerske propise ili se suprostavljaju njima, nego za to sto su rodjeni sa mehanizmima koje osiguravaju dobro drustvu.
Niko se ne rađa s mehanizmima koji osiguravaju dobro za društvo, već ih mora naučiti od drugih ljudi.
sigh

#4631 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Edouard wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Pitao sam te da dokažeš da su kulture prožete religijskim vrijednostima, dokaza još nema.
Niče je ukazao na činjenicu, a nije iznio neko pojedinačno mišljenje koje može biti i drugačije.
Očigledne činjenice govore za sebe, one se ne dokazuju.
Ocigledna cinjenica ? Vrijednosti ?

Image
sigh

#4632 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

S4mpion wrote:
sigh wrote: Ima i moralnih vjernika i ateista, ne za to sto prate neke vjerske propise ili se suprostavljaju njima, nego za to sto su rodjeni sa mehanizmima koje osiguravaju dobro drustvu.
Niko se ne rađa s mehanizmima koji osiguravaju dobro za društvo, već ih mora naučiti od drugih ljudi.
Mehanizmi za socijalnu kogniciju su urodjeni. Empatija, takodjer jedna od kljucnih stvari za moralno rasudjivanje. Naravno i vanjski okruzenje ima uticaja ali reci da ljudi nemaju rodjenjem predispozicije za korisno djelovanje u drustvu je vec neispravno. :thumbup:
S4mpion

#4633 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

sigh wrote:
S4mpion wrote:
Mehanizmi za socijalnu kogniciju su urodjeni. Empatija, takodjer jedna od kljucnih stvari za moralno rasudjivanje. Naravno i vanjski okruzenje ima uticaja ali reci da ljudi nemaju rodjenjem predispozicije za korisno djelovanje u drustvu je vec neispravno. :thumbup:
Ljudi imaju predispozicije da se pretvore u zvijeri, a to se već ne može nazvati korisnim djelovanjem. Empatija ne znači ništa nekome ko nije naučen moralnim normama.
Stoner

#4634 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Stoner »

S4mpion wrote:
S4mpion wrote: Ljudi imaju predispozicije da se pretvore u zvijeri, a to se već ne može nazvati korisnim djelovanjem. Empatija ne znači ništa nekome ko nije naučen moralnim normama.
:thumbup:
sigh

#4635 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

S4mpion wrote:
sigh wrote:
S4mpion wrote:
Ljudi imaju predispozicije da se pretvore u zvijeri, a to se već ne može nazvati korisnim djelovanjem. Empatija ne znači ništa nekome ko nije naučen moralnim normama.
Empatija prethodi moralu. Generalne moralne norme reguliraju sire odnose neke drustvene zajednice i shodno tome su promjenljive. Recimo ljudi su prirodno odredjeni za zivot u malim zajednicima. Za takve zajednice kljucna je empatija. Ima losih ljudi, cak ima i losih zivotinja, nasi najblizi rodjaci nekad ubijaju iz zabave, ne svi ali neki od njih. Sto je neka vrsta vise inteligentna , mozemo svjedociti porastu djela koje okarakterisemo kao lose. Neki delfini siluju iz zabave dok drugi pomazu u prezivljavanju drugih vrsta, neki majmuni ubijaju iz dosade itd. Shodno tome rjesavanje problema drustva, treba povjeriti racionalnom razmisljanju i sudu. Natprirodna tumacenja svijeta odmazu u tom slucaju jer su iracionalna. Presli smo to ovdje milion puta zasto je iracionalno. I sami vjernici to kazu, ta vjera je samo vjera, nije prakticno znanje.
Edouard

#4636 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

sigh wrote:
Ne pokusava se niko distancirati nego jednostavno mijesas pojmove, i to sam ti objasnio u prethodnom postu. Modernom ateisti Sj. Koreja je poput religije, losa stvar po covjecantsvo. Ima i moralnih vjernika i ateista, ne za to sto prate neke vjerske propise ili se suprostavljaju njima, nego za to sto su rodjeni sa mehanizmima koje osiguravaju dobro drustvu.

Ti jednostavno to ne mozes uvidjeti, jer kao sto je lopov primjetio iznad, imas agendu protiv ateizma i ne mozes prihvatiti cinjenicno stanje.
Odbojne su mi sve teške zablude pa naravno i ateizam.
A kako mi ne bi bio odbojan takav stav koji čovjeka svodi praktički na životinju (što je i ovdje od ateista više puta navedeno), na gole biokemijske procese bez duha, a da ponovo i ne navodim one praktičke izvedbe državnih totalitarizama kojima je u samim temeljima stajao taj isti stav, a u kojima su u modernoj historiji stradavali deseci milijuna ljudi. Ateizam s humanim licem ne postoji jer i ne može postojati.
Jednostavno ne odgovara, nije kompatibilan, s temeljnim ljudskim potrebama. Dapače, u suprotnosti im je.
I nije samo ateizam u sjeverokorejskoj izvedbi poput religije, već svaki ateizam.
Pa osnovna ateistička tvrdnja da Bog ne postoji dogmatskog je karaktera.
No, nisi mi odgovorio koje su to nove/novokomponirane ljudske vrijednosti koje uvodi sekularni samozvani humanizam a da nisu već bile posredovane judeo-kršćanskim naukom?
harač

#4637 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

tvoj problem je krajnja površnost. uopće nisu isključiva vjerovanja da je čovjek životinja i da ima "duh", ako se ovo drugo shvati kao svijest u smislu kognitivnih sposobnosti koje su evoluirale tokom miliona godina, tako da je danas homo sapiens jedina životinja koja zbog toga ima mogućnost promišljati o svojoj poziciji u univerzumu i o tome šta treba biti dobar život (stoga o etici), svom odnosu prema drugima (stoga o moralnosti), koji je sposoban stvarati poeziju, rješavati matematičke zadatke i raditi puno čega drugog, što druge životinje - na ovoj planeti - ne mogu u toj mjeri ili ikako. nikakvi bogovi, anđeli, magije, proroci, horoskopi ili teletabisi za to nisu potrebni.
Mohamad Sissoko

#4638 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

Edouard wrote:
A kako mi ne bi bio odbojan takav stav koji čovjeka svodi praktički na životinju (što je i ovdje od ateista više puta navedeno), na gole biokemijske procese bez duha, a da ponovo i ne navodim one praktičke izvedbe državnih totalitarizama kojima je u samim temeljima stajao taj isti stav, a u kojima su u modernoj historiji stradavali deseci milijuna ljudi. Ateizam s humanim licem ne postoji jer i ne može postojati.
:thumbup:

Zato mi ateizam nikad nije bio primamljiv, u startu, pogotovo darwinistički pogled koji je danas dominirajuci, gdje npr. Darwin tvrdi da će "the civilised races of man will almost certainly exterminate, and replace, the savage races throughout the world". Taj životni stav bez duha pa i dovoljno emocije, ono mi smo kao i životinje je mračan, crn i slabo da ima veze sa humanizmom i kao takav mi uvijek bio odbojan.

Smrt je kraj, isti smo ko i životinje, rezultat smo borbe za opstanak, ovdje smo slučajno bez nekog smisla i razloga, tmurno brate. :)
hrastov žižak

#4639 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Smrt je kraj, isti smo ko i životinje, rezultat smo borbe za opstanak, ovdje smo slučajno bez nekog smisla i razloga, tmurno brate.
neću ulazit u banalne opservacije iz cijele rečenice, samo ću reć da je džehenemska vatra za većinu čovječanstva veoma vedro ishodište :lol:
Edouard

#4640 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

harač wrote:tvoj problem je krajnja površnost. uopće nisu isključiva vjerovanja da je čovjek životinja i da ima "duh", ako se ovo drugo shvati kao svijest u smislu kognitivnih sposobnosti koje su evoluirale tokom miliona godina, tako da je danas homo sapiens jedina životinja koja zbog toga ima mogućnost promišljati o svojoj poziciji u univerzumu i o tome šta treba biti dobar život (stoga o etici), svom odnosu prema drugima (stoga o moralnosti), koji je sposoban stvarati poeziju, rješavati matematičke zadatke i raditi puno čega drugog, što druge životinje - na ovoj planeti - ne mogu u toj mjeri ili ikako. nikakvi bogovi, anđeli, magije, proroci, horoskopi ili teletabisi za to nisu potrebni.
Misliš li da si zamračio svoju površnost i riješio problem uvođenjem fizikalnog vremena u procese u milionima godina.
Svojstvo duha su ne samo misao, svijest i samosvijest, već i sloboda i ljubav.
A kako to u prirodi nužnost evoluira u slobodu, ljubav?
... i o tome šta treba biti dobar život (stoga o etici), svom odnosu prema drugima (stoga o moralnosti),..
A ovime se vidi da brkaš i pojmove.
sigh

#4641 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by sigh »

Edouard wrote:
sigh wrote:

Jednostavno ne odgovara, nije kompatibilan, s temeljnim ljudskim potrebama. Dapače, u suprotnosti im je.
I nije samo ateizam u sjeverokorejskoj izvedbi poput religije, već svaki ateizam.
No, nisi mi odgovorio koje su to nove/novokomponirane ljudske vrijednosti koje uvodi sekularni samozvani humanizam a da nisu već bile posredovane judeo-kršćanskim naukom?
:lol: Teska zabluda je vjera. Ateizam je usko povezan sa humanizmom. Ponavljas iz posta u post iste neosnovane tvrdnje. To je i lahko prikazati. Ako je stav da bog ne postoji dogmatski. Da li bi rekao da je dogmatski tvrditi da Harry Potter ne postoji ?

Slobode, ljudska prava, prepoznavanje digniteta pojedinca, razvoj demokratije, vladavina prava, racionalnost, moral koji potice iz ljudske prirode, posvecenost zajednickom dobru, stvaranje svrhe pojedinca za sebe, slavlje ljudskog progresa i potencijala. Sve su to stvari za koje se zalazu moderni ateisti a koje je vjera stoljecima gazila svojim "vrijednostima" i nastavlja da gazi po njima. Ovo je i lahko provjeriti.

Evo jednostavan primjer za tebe kako bih ti pokazao sta je ateizam, buduci da imas totalnu miskoncepciju o ateizmu. Negdje prije sam pokupio da si katolik, ispravi me ako grijesim.

Da li ti vjerujes u postojanje planete Kolob. Da je planeta Kolob prva stvorena od boga. I da ces ako budes dobar covjek, poslije smrti, zavrsiti na Kolobu, zivjeti s bogom, te kasnije takodjer postati bog i imati svoj svemir nad kojim ces vladati ?
nasa

#4642 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

hrastov žižak wrote:
Smrt je kraj, isti smo ko i životinje, rezultat smo borbe za opstanak, ovdje smo slučajno bez nekog smisla i razloga, tmurno brate.
neću ulazit u banalne opservacije iz cijele rečenice, samo ću reć da je džehenemska vatra za većinu čovječanstva veoma vedro ishodište :lol:
To je ishodiste za nevjernike, bez zelje da provociram vec samo konstatujem
nasa

#4643 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

sigh wrote:
Edouard wrote:Odbojne su mi sve teške zablude pa naravno i ateizam.
:lol: Teska zabluda je vjera. Ateizam je usko povezan sa humanizmom. Ponavljas iz posta u post iste neosnovane tvrdnje. To je i lahko prikazati. Ako je stav da bog ne postoji dogmatski. Da li bi rekao da je dogmatski tvrditi da Harry Potter ne postoji ?

Slobode, ljudska prava, prepoznavanje digniteta pojedinca, razvoj demokratije, vladavina prava, racionalnost, moral koji potice iz ljudske prirode, posvecenost zajednickom dobru, stvaranje svrhe pojedinca za sebe, slavlje ljudskog progresa i potencijala. Sve su to stvari za koje se zalazu moderni ateisti a koje je vjera stoljecima gazila svojim "vrijednostima" i nastavlja da gazi po njima. Ovo je i lahko provjeriti.

Evo jednostavan primjer za tebe kako bih ti pokazao sta je ateizam, buduci da imas totalnu miskoncepciju o ateizmu. Negdje prije sam pokupio da si katolik, ispravi me ako grijesim.

Da li ti vjerujes u postojanje planete Kolob. Da je planeta Kolob prva stvorena od boga. I da ces ako budes dobar covjek, poslije smrti, zavrsiti na Kolobu, zivjeti s bogom, te kasnije takodjer postati bog i imati svoj svemir nad kojim ces vladati ?
Ateizam nije povezan s tim sto nabrajas, tako da ti ocegledno jesi u zabludi :razz:
hrastov žižak

#4644 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

nasa wrote:
hrastov žižak wrote:
koji su većina ljudi iz vaše perspektive. veoma vedar pogled na čovjeka i čovječanstvo.
nasa

#4645 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

hrastov žižak wrote:
nasa wrote:
hrastov žižak wrote:neću ulazit u banalne opservacije iz cijele rečenice, samo ću reć da je džehenemska vatra za većinu čovječanstva veoma vedro ishodište :lol:
koji su većina ljudi iz vaše perspektive. veoma vedar pogled na čovjeka i čovječanstvo.
pa cuj, nekad ce i nevjernici mozda biti vecina, nije mi to nepojmljivo ali ako uzmemo sve ljude koji su bili i jesu ne bih bas zakljucila da su vecina zivjeli i umrli kao nevjernici
Ako ciljas na @edurdovo vidjenje muslimana na onom svijetu onda ti to on mora odgovoriti
Mohamad Sissoko

#4646 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mohamad Sissoko »

hrastov žižak wrote:
Kako retardirano zaključivanje.
Nisu svi vjernici isti, niti svi vjeruju u džehenem i slične stvari.Ima koji vjeruju u Boga van religijskog pogleda na njega.
Ateisti su blago retardirani ako gledaju sve ljude van ateizma kao što si ti odmah ovdje pretpostavio.

Ateizam je tmuran i ubija smisao života i njegovu svrhu, razloge postojanja, ljepotu duše i lijepe životne emocije i promišljanja, pogotovo darwinisti prema kojima smo nista do bića kao životinje, tmurno brate. :-D
hrastov žižak

#4647 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Mohamad Sissoko wrote:
hrastov žižak wrote:
Kako retardirano zaključivanje.
Nisu svi vjernici isti, niti svi vjeruju u džehenem i slične stvari.Ima koji vjeruju u Boga van religijskog pogleda na njega.
Ateisti su blago retardirani ako gledaju sve ljude van ateizma kao što si ti odmah ovdje pretpostavio.

Ateizam je tmuran i ubija smisao života i njegovu svrhu, razloge postojanja, ljepotu duše i lijepe životne emocije i promišljanja, pogotovo darwinisti prema kojima smo nista do bića kao životinje, tmurno brate. :-D
Plitak si ko zemzem
5 0 5

#4648 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Mohamad Sissoko wrote: Ateizam je tmuran i ubija smisao života i njegovu svrhu, razloge postojanja, ljepotu duše i lijepe životne emocije i promišljanja, pogotovo darwinisti prema kojima smo nista do bića kao životinje, tmurno brate. :-D
drugim rijecima, zivot ti se toliko svidja da tebi nema smisla da ce se jednom zavrsiti, nego samo nastaviti, i to jos bolje i ljepse. svrha zivota je da se nastavi i poslije ovozemaljske epizode? jesam li te dobro razumio?
nasa

#4649 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ja vise mislim da to nije pitanje svidjanja ali eto :D
5 0 5

#4650 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nasa wrote:Ja vise mislim da to nije pitanje svidjanja ali eto :D
cega jeste? to se ja pitam. kolega kaze Ateizam je tmuran i ubija smisao života i njegovu svrhu, razloge postojanja... koja je to svrha i koji su razlozi? onda prica o ljepotu duše i lijepe životne emocije i promišljanja. da bi imao lijepe zivotne emocije, moras biti ziv. to je jedini uslov. ne moras vjerovati u natprirodne stvari. a i mozes. i onda spominje darwiniste pogotovo darwinisti prema kojima smo nista do bića kao životinje, tmurno brate. radjamo se kao zivotinje, hranimo se kao zivotinje, razmnozavamo se i umiremo kao zivotinje, imamo i emocije kao zivotinje, ali nismo zivotinje. jer to njemu izgleda tmurno. vise mu se svidja koncept gdje je sve za njega pripremljeno, sve zivo i mrtvo. milijardama godina prije njegovog rodjenja. klima i udaljenost od sunca. zvjezde, komete i sateliti. flora i fauna. a sve u svrhu nekakvog testa, po kojem ce se bog odrediti da li ce on tamo ili vamo. moze gorjeti u nekakvom zagrobnom zivotu sa ovozemaljskom vatrom i temperaturom i linearnim vremenom ili zaduziti neki ovozemaljski broj zenskadije, potoke ovozemaljskog meda i vina, sve sa ovozemaljskim dragim kamenjem i zlatom i slicnim mastarijama srednjovjekovnog pustinjaka.
Locked