Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Hakiz

#46176 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 23/10/2025 10:06
Spoiler
Show
Novak20 wrote: 23/10/2025 09:07
KraljicaIzJajca wrote: 23/10/2025 08:41

Predsjedništvo BiH razmatralo ugovor s IZ u BiH, izjašnjavanje na narednoj sjednici | Preporod.info https://share.google/h9Y1NmxxdIt2IwVvw

Procitaj izjavu Komšića
Pročitao sam tu izjavu iz 2021. A jesi li ti pročitala ovu Komšićevu izjavu danu tri godine prije ? Pravno-politički ekspert Komšić je 2018. imao ovakvo tumačenje problema.

Čudi me da ga nije riješio u ova četiri mandata. Ispada da i za njega važi sve što je o Čoviću i Ivaniću govorio 2018. povodom nepotpisivanja ugovora sa IZ BiH. :D

https://mojusk.ba/komsic-o-nepotpisivan ... 0570997a9a
Spoiler
Show
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić među prvim je bh. zvaničnicima koji je odbijanje zaključenja Ugovora između Islamske zajednice BiH i države BiH od strane dva člana Predsjedništva BiH – Dragana Čovića i Mladena Ivanića, ocijenio vrlo štetnim. Komšić je rekao da je takav postupak “iritantan po većinu dobronamjernih građana BiH, bez obzira da li su vjernici ili ne, i bez obzira kojoj religijskoj grupi pripadaju”.

U razgovoru za novinsku agenciju Patria detaljno govori na ovu temu, i iz ugla političara i iz ugla pravnika.

Ivanić i Čović odbili su dati saglasnost na potpisivanje ugovora između Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine. U vašoj prvoj reakciji rekli ste da je to šteta po građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na religijsku pripadnost?

KOMŠIĆ: Da. I dalje to mislim. Bez obzira na sve što se dešavalo kroz istoriju BiH, i sporadičnu negativno istorijsko iskustvo, naše bosanskohercegovačko društvo je uvijek imalo jednu vrstu gotovo instiktivnog senzibiliteta na nepravdu bilo koje vrste, na različite aršine, a pogotvo je bilo senzibilno kada je u pitanju religija i religijski osjećaji. Ilustracije radi, treba pomenuti jedan veličanstven primjer religijske tolerancije i plemenitosti kada su se, krajem 15. stoljeća bježeći od progona u današnjoj Španiji, u Bosni i Hercegovini naselili sefardski Jevreji i ovdje našli svoj novi dom.

U većini slučajeva, u Bosni i Hercegovini, zaista nije važno da li se radi o ljudima koji su vjernici ili nisu, kojoj religiji pripadaju i kako se zovu, nepravda je uvijek prepoznavana I nazivana pravim imenom. Ne znam zašto bi sada trebali šutjeti i ne reći o čemu se stvarno radi?

Ovo je jedna vrsta ružne, gotovo pogane, nepravde koja se nanosi prije svega muslimanima vjernicima a onda I IVZ-u, te svim građanima BiH kojima je istinski stalo do toga da BiH bude pravedna, stabilna i mirna zemlja. I zato takva vrsta nepravde vrijeđa svakoga onoga kome je stalo do ove zemlje.

Dio javnosti potez dva člana Predsjedništva iščitava i kao namjerno produbljivanje etničkih podjela u BiH. Nacionalne vođe lakše upravljaju na etnički čistim teritorijama. Je li potez Čovića i Ivanića sa tom svrhom?

KOMŠIĆ: Što god da ih je vodilo i dovelo do ovakvog poteza, nije dobro nikako. Koji su njihovi istinski motivi teško je znati. I jedan i drugi se, koliko ja znam, predstavljaju se kao vjernici. Istini za volju ja dobro pamtim vrijeme kada su se, i jedan i drugi, predstavljali kao veliki komunisti. Ali ako prihvatimo da su sada, ipak pravi vjernici, tim je njihov potez teže razumjeti. Ni ja ne bih volio da pomislim da ih je u tome vodila neka skrivena vjersko-etnička strast, da ne kažem mržnja, da li je u pitanju neka duboko politička igra i moguće neka vrsta političke ucjene usmjerene prema Bošnjacima, muslimanima…!

Kako god i što god bili razlozi, motivi, ciljevi, neodbranjivi su pred svim dobronamjernim građanima BiH. Nikome iole razumnom se ovo ne sviđa, čak naprotiv jako iritira ljude u ovoj zemlji.

Isti bi slučaj bio i da se radi o katoličkoj crkvi, pravoslavnoj crkvi, jevrejskoj zajednici ili bilo kome drugom, bilo kojoj drugoj religijskoj grupi.

Nepotpisivanjem Ugovora između IZ i BiH uskraćeno je pravo za više od 1.700.000 Bošnjaka. Neki od komentara su da su srpski i hrvatski član u Predsjedništvu ponizili Bošnjake, odnosno cijeli jedan narod. Jesu li takve kvalifiakcije preoštre?

KOMŠIĆ: Nisu preoštre. Ovo jeste uvredljivo ali ne samo za Bošnjake nego i za sve Bosance i Hercegovce kojima je stalo do ove zemlje, mirnog i stabilnog života. Uvredljivo je za sve koji smatraju dobrim, pozitivnim, čak pravim ljudskim bogatstvom to što je i u naše lične identitete, bez obzira bili toga svjesni ili ne, željeli to priznati ili ne, utkano i katoličanstvo i pravoslavlje i islam i judeizam.

Pravnik ste po struci, sa ogromnim političkim iskustvom. Može li se u slučaju odbijanja ugovora izmeđi IZ i BiH govoriti o ugrožavanju vjerskih sloboda, s obizirom da su takav ugovor ranije potpisale Pravoslavna i Katolička crkva?

KOMŠIĆ: U ovom slučaju se može govoriti i o ugrožavanju vjerskih sloboda kao i o diskriminaciji na vjerskoj osnovi.

Ivanić tvrdi da je ponuđeni ugovor između IZ i BiH pun manjkavosti. Rekao je da Ugovor garantira da hirurg može odbiti operaciju i otići na džumu. Islamska zajednica je demantovala da se tako nešto traži od države. Znači li to da je ugovor odbijen, a da ga članovi Predsjedništva nisu ni pročitali?

KOMŠIĆ: Ivanić je daleko inteligentniji čovjek od odgovora koji je dao a koji Vi navodite. Takvo banalizovanje vjere i vjerskih obreda možemo očekivati od neobrazovanog i primitivnog čovjeka. A Ivanić, ako je zaista to rekao, zna da se ove stvari ne mogu dovoditi na takav način u vezu. To što je izrekao može nazvati samo jednom rječju – glupost, zlobna i uvredljiva glupost! Za ne povjerovati da on tako nešto može izreći. A ako je to i rekao, evo mu jednog jednostavnog pitanja pa neka pokuša na njega odgovoriti – zna li on da i u islamskim zemljama postoje hirurzi koji operišu ljude? A idu i na džumu!

I na kraju, siguran sam da su i Čović i Ivanić pročitali tekst ugovora. I uopće nije stvar u tome da li oni čitaju ili ne.

Stvar je u tome da su oni zlobni i pokvareni ljudi kojima nije stalo do ove zemlje!!!
Nope, KC ima Vatikan, SPC ima Beograd, IZ BiH ima isključivo Sarajevo, dakle, dva ugovora su istovremeno i na međunarodnoj razini, dok Ugovor za IZ je domaći, interni akt.
Opet:

Odnosi KC i Vatikana su drugačiji nego odnosu SPC sa Beogradom i IZBiH sa Sarajevom.

Vatikan je vjerska katokička država. Ne u smislu da u njoj žive vjernici, nego u smislu da su vjerske institucije ujedno i institucije te države. Svi funkcioneri države ujedno imaju službene funkcije u katoličkoj crkvi. Ne samo da inaju, nego su to paralelne funkcije, državne funkcije u Vatikanu jesu religijske funkcije u crkvi. Čak ni u Saudiji nije tako, ni tamo kralj nije vrhovni vjerski poglavar i obratno.

Vatikan jeste zapravo crkva i crkva je država kroz Vatikan.

Srbija, BiH su sekularne države, republike.

Poredite neuporedivo.
Last edited by Hakiz on 23/10/2025 10:51, edited 2 times in total.
Haris.ba

#46177 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

skupljac_zeljeza wrote: 23/10/2025 10:42 Nekada se navodi strah od privilegija IZ, marama, halal ishrana u OS ili džuma. Kada nešto nećeš možeš stotinu razloga naći zašto ne može, a ali ako hoćeš do sutra može biti završeno.
Pa i na ovom forumu se navode isti argumenti ko i Dodikovi ko zasto ne moze.

Cista islamofobija.
Hakiz wrote: 23/10/2025 10:47

Poredite neuporedivo.
Totalno nebitno iz ugla BiH.

Ovdje se radi o uredjenju odnosa drzave sa domicilnom najvecom vjerskom zajednicom.

Razlozi sto se ne zeli potpisati sa IZ je u sustini islamofobija.

Pa cak i drzava sama sebi objasnjava sta i kako moze.
(1) Reguliranje pitanja od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu i neku ili više crkava i vjerskih zajednica, kako je to predviđeno Zakonom, uređuje se međusobnim sporazumima/ugovorima koje zaključuje Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH ili vlade entiteta i crkve odnosno vjerske zajednice.

(2) U skladu s članom 15. stav (2) Zakona, Ministarstvo kao nadležni organ za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama učestvuje u pripremi, izradi i predlaganju teksta osnovnih sporazuma/ugovora koji se zaključuju između Bosne i Hercegovine, crkava i vjerskih zajednica u skladu sa Zakonom.
Last edited by Haris.ba on 23/10/2025 10:53, edited 1 time in total.
KraljicaIzJajca

#46178 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by KraljicaIzJajca »

dr_Evil wrote: 23/10/2025 10:28
KraljicaIzJajca wrote: 23/10/2025 10:04
dr_Evil wrote: 23/10/2025 09:56

Sto bi rekao Besim Spahic, otidji bolan u Veneciju(mes cini da rece veneciju) i pogledaj one kupole, pa ces vidjeti sta je starije :D

Salu na stranu, na stranu i laznu Konstantinovu darovnicu, izgleda da na Balkanu sve potice od ameba, nisu samo Srbi.
Na što je mislio Spahic u vezi Venecije, na posložene , poput lego, artifacts, na trgu, meni je ono ružno.

13:15 do 15:00 imas gdje to govori :D
Aaa, ahaaaa, sad razumijem, pda, ljudima smeta bizantijska religija :D
KraljicaIzJajca

#46179 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Spoiler
Show
Novak20 wrote: 23/10/2025 09:07

Pročitao sam tu izjavu iz 2021. A jesi li ti pročitala ovu Komšićevu izjavu danu tri godine prije ? Pravno-politički ekspert Komšić je 2018. imao ovakvo tumačenje problema.

Čudi me da ga nije riješio u ova četiri mandata. Ispada da i za njega važi sve što je o Čoviću i Ivaniću govorio 2018. povodom nepotpisivanja ugovora sa IZ BiH. :D

https://mojusk.ba/komsic-o-nepotpisivan ... 0570997a9a
Spoiler
Show
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić među prvim je bh. zvaničnicima koji je odbijanje zaključenja Ugovora između Islamske zajednice BiH i države BiH od strane dva člana Predsjedništva BiH – Dragana Čovića i Mladena Ivanića, ocijenio vrlo štetnim. Komšić je rekao da je takav postupak “iritantan po većinu dobronamjernih građana BiH, bez obzira da li su vjernici ili ne, i bez obzira kojoj religijskoj grupi pripadaju”.

U razgovoru za novinsku agenciju Patria detaljno govori na ovu temu, i iz ugla političara i iz ugla pravnika.

Ivanić i Čović odbili su dati saglasnost na potpisivanje ugovora između Islamske zajednice i Bosne i Hercegovine. U vašoj prvoj reakciji rekli ste da je to šteta po građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na religijsku pripadnost?

KOMŠIĆ: Da. I dalje to mislim. Bez obzira na sve što se dešavalo kroz istoriju BiH, i sporadičnu negativno istorijsko iskustvo, naše bosanskohercegovačko društvo je uvijek imalo jednu vrstu gotovo instiktivnog senzibiliteta na nepravdu bilo koje vrste, na različite aršine, a pogotvo je bilo senzibilno kada je u pitanju religija i religijski osjećaji. Ilustracije radi, treba pomenuti jedan veličanstven primjer religijske tolerancije i plemenitosti kada su se, krajem 15. stoljeća bježeći od progona u današnjoj Španiji, u Bosni i Hercegovini naselili sefardski Jevreji i ovdje našli svoj novi dom.

U većini slučajeva, u Bosni i Hercegovini, zaista nije važno da li se radi o ljudima koji su vjernici ili nisu, kojoj religiji pripadaju i kako se zovu, nepravda je uvijek prepoznavana I nazivana pravim imenom. Ne znam zašto bi sada trebali šutjeti i ne reći o čemu se stvarno radi?

Ovo je jedna vrsta ružne, gotovo pogane, nepravde koja se nanosi prije svega muslimanima vjernicima a onda I IVZ-u, te svim građanima BiH kojima je istinski stalo do toga da BiH bude pravedna, stabilna i mirna zemlja. I zato takva vrsta nepravde vrijeđa svakoga onoga kome je stalo do ove zemlje.

Dio javnosti potez dva člana Predsjedništva iščitava i kao namjerno produbljivanje etničkih podjela u BiH. Nacionalne vođe lakše upravljaju na etnički čistim teritorijama. Je li potez Čovića i Ivanića sa tom svrhom?

KOMŠIĆ: Što god da ih je vodilo i dovelo do ovakvog poteza, nije dobro nikako. Koji su njihovi istinski motivi teško je znati. I jedan i drugi se, koliko ja znam, predstavljaju se kao vjernici. Istini za volju ja dobro pamtim vrijeme kada su se, i jedan i drugi, predstavljali kao veliki komunisti. Ali ako prihvatimo da su sada, ipak pravi vjernici, tim je njihov potez teže razumjeti. Ni ja ne bih volio da pomislim da ih je u tome vodila neka skrivena vjersko-etnička strast, da ne kažem mržnja, da li je u pitanju neka duboko politička igra i moguće neka vrsta političke ucjene usmjerene prema Bošnjacima, muslimanima…!

Kako god i što god bili razlozi, motivi, ciljevi, neodbranjivi su pred svim dobronamjernim građanima BiH. Nikome iole razumnom se ovo ne sviđa, čak naprotiv jako iritira ljude u ovoj zemlji.

Isti bi slučaj bio i da se radi o katoličkoj crkvi, pravoslavnoj crkvi, jevrejskoj zajednici ili bilo kome drugom, bilo kojoj drugoj religijskoj grupi.

Nepotpisivanjem Ugovora između IZ i BiH uskraćeno je pravo za više od 1.700.000 Bošnjaka. Neki od komentara su da su srpski i hrvatski član u Predsjedništvu ponizili Bošnjake, odnosno cijeli jedan narod. Jesu li takve kvalifiakcije preoštre?

KOMŠIĆ: Nisu preoštre. Ovo jeste uvredljivo ali ne samo za Bošnjake nego i za sve Bosance i Hercegovce kojima je stalo do ove zemlje, mirnog i stabilnog života. Uvredljivo je za sve koji smatraju dobrim, pozitivnim, čak pravim ljudskim bogatstvom to što je i u naše lične identitete, bez obzira bili toga svjesni ili ne, željeli to priznati ili ne, utkano i katoličanstvo i pravoslavlje i islam i judeizam.

Pravnik ste po struci, sa ogromnim političkim iskustvom. Može li se u slučaju odbijanja ugovora izmeđi IZ i BiH govoriti o ugrožavanju vjerskih sloboda, s obizirom da su takav ugovor ranije potpisale Pravoslavna i Katolička crkva?

KOMŠIĆ: U ovom slučaju se može govoriti i o ugrožavanju vjerskih sloboda kao i o diskriminaciji na vjerskoj osnovi.

Ivanić tvrdi da je ponuđeni ugovor između IZ i BiH pun manjkavosti. Rekao je da Ugovor garantira da hirurg može odbiti operaciju i otići na džumu. Islamska zajednica je demantovala da se tako nešto traži od države. Znači li to da je ugovor odbijen, a da ga članovi Predsjedništva nisu ni pročitali?

KOMŠIĆ: Ivanić je daleko inteligentniji čovjek od odgovora koji je dao a koji Vi navodite. Takvo banalizovanje vjere i vjerskih obreda možemo očekivati od neobrazovanog i primitivnog čovjeka. A Ivanić, ako je zaista to rekao, zna da se ove stvari ne mogu dovoditi na takav način u vezu. To što je izrekao može nazvati samo jednom rječju – glupost, zlobna i uvredljiva glupost! Za ne povjerovati da on tako nešto može izreći. A ako je to i rekao, evo mu jednog jednostavnog pitanja pa neka pokuša na njega odgovoriti – zna li on da i u islamskim zemljama postoje hirurzi koji operišu ljude? A idu i na džumu!

I na kraju, siguran sam da su i Čović i Ivanić pročitali tekst ugovora. I uopće nije stvar u tome da li oni čitaju ili ne.

Stvar je u tome da su oni zlobni i pokvareni ljudi kojima nije stalo do ove zemlje!!!
Nope, KC ima Vatikan, SPC ima Beograd, IZ BiH ima isključivo Sarajevo, dakle, dva ugovora su istovremeno i na međunarodnoj razini, dok Ugovor za IZ je domaći, interni akt.
Opet:

Odnosi KC i Vatikana su drugačiji nego odnosu SPC sa Beogradom i IZBiH sa Sarajevom.

Vatikan je vjerska katokička država. Ne u smislu da u njoj žive vjernici, nego u smislu da su vjerske institucije ujedno i institucije te države. Svi funkcioneri države ujedno imaju službene funkcije u katoličkoj crkvi. Čak ni u Saudiji nije tako, ni tamo kralj nije vrhovni vjerski poglavar i obratno. U Britaniji jeste :lol:

Poredite neuporedivo.
Ti si jutros pao s' Marsa, to uopće nema veze sa mojim prethodnim upisom.
KraljicaIzJajca

#46180 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Novak20 wrote: 23/10/2025 10:22
Ne sporim to nego pišem o tome kako se u našoj BiH sve zlorabi da se ocrni onaj drugi ili anam-oni.

Čak i kada nije/nisu nadleži za nešto poput ugovora sa IZ.

Nisam vidio da netko kritizira Komšića i Bećirovića pa ni samu IZ zbog zapaljivih izjava i populizma.
Ama o čemu ti pišeš :-)

Fino sam napisala razliku statusa i Ugovora vezanog za IZ.
Haris.ba

#46181 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Kako se lijepo potura neistina da predsjednistvo ko biva nije nadlezno.

A, cak i zakon lijepo kaze.
Član 15.
1. Pitanja od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu i neku ili više crkava i vjerskih zajednica mogu se uređivati i sporazumom koji zaključuje Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, vlade entiteta i crkva, odnosno vjerska zajednica.
2. Za provođenje ovog zakona i drugih propisa kojim se uređuju odnosi između države i crkava i vjerskih zajednica, kao i drugih pitanja značajnih za položaj i djelovanje crkava i vjerskih zajednica, u Zakonu o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine kao nadležno ministarstvo za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama određuje se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.
ljubijankic

#46182 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by ljubijankic »

Haris.ba wrote: 23/10/2025 10:57 Kako se lijepo potura neistina da predsjednistvo ko biva nije nadlezno.

Član 15.
1. Pitanja od zajedničkog interesa za Bosnu i Hercegovinu i neku ili više crkava i vjerskih zajednica mogu se uređivati i sporazumom koji zaključuje Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, vlade entiteta i crkva, odnosno vjerska zajednica.
2. Za provođenje ovog zakona i drugih propisa kojim se uređuju odnosi između države i crkava i vjerskih zajednica, kao i drugih pitanja značajnih za položaj i djelovanje crkava i vjerskih zajednica, u Zakonu o ministarstvima i drugim tijelima uprave Bosne i Hercegovine kao nadležno ministarstvo za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama određuje se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Ma nije zakon tačan. Ne bi Željko dopustio da mu 16 godina mandata prodje a da bar ovo ne riješi :bih: Patrijota, u ratu bio :bih:
Novak20

#46183 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

KraljicaIzJajca wrote: 23/10/2025 10:53
Ne sporim to nego pišem o tome kako se u našoj BiH sve zlorabi da se ocrni onaj drugi ili anam-oni.

Nisam vidio da netko kritizira Komšića i Bećirovića pa ni samu IZ zbog zapaljivih izjava i populizma.

A jbt.

Pa ja pišem o tome što političari znaju tu razliku ali je koriste za međusobna prepucavanja i pitam sebe i druge zašto Komšić i Bećirović tvrde da je Čović ili netko treći odgovoran za nepotpisivanje ugovora sa IZ.

Zašto ga ne potpišu oni ako već tvrde da ga Čović nije htio potpisati kao član Predsjedništva BiH u mandatu 2014. - 2018.?
Novak20

#46184 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Novak20 »

Ja se ne bih puno sekirao oko ovog ugovora. Riješiti će ga Komšo u petom mandatu. :lol:
Vjecita_zavrzlama

#46185 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

ljubijankic wrote: 23/10/2025 10:59
Haris.ba wrote: 23/10/2025 10:57 Kako se lijepo potura neistina da predsjednistvo ko biva nije nadlezno.

Član 15.
Ma nije zakon tačan. Ne bi Željko dopustio da mu 16 godina mandata prodje a da bar ovo ne riješi :bih: Patrijota, u ratu bio :bih:
Cekamo da vidimo
4L0n3

#46186 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by 4L0n3 »

dr_Evil wrote: 23/10/2025 08:50
4L0n3 wrote: 22/10/2025 16:57
Spoiler
Show
dr_Evil wrote: 22/10/2025 16:27

Zahvale Rejhani za ovaj odlomak. Ima tu istine, ali previse romantizovano. Hercegovina je bila utociste, a niko ih nije okrecao na pravoslavlje, niti bi takvo sto imalo uporiste, Herceg je bio u sto vjera sve po potrebi. Dakle Crkva bosanska nije postojala, ali eto tom Hercegu koji je narod okretao na pravoslavlje pogledajmo ko su bili svjedoci oporuke.

Image

Zijev, zijev

(PS vjerovatno se misli na Pribislava Vukotica, viteza koji je primio katolicanstvo u Italiji, 3 vjere nase Bosne ;))
sto ne rece odakleN je odlomak da i mi znamo ?
evo i tebi jedan, iz malcolmove "bosna kratka povijest".
usput, valjalo bi ovo pomjerit nekako na historija podforum, da ne idemo dalje u off.
Image
Spoiler
Show
Slazem se ja s tobom, to je vec bilo vrijeme unistenja crkve bosanske, ali daleko od toga da nije postojala u tom vaktu, samo to htjedoh reci. Odakle je onaj odlomak ne znam, Rejhana ga je stavila, a ona je historicar. Ali evo ja cu ti staviti drugi na isti fazon iz knjige Sime Cirkovica koja je obavezna literatura studija, strana 236, ma citava stranica je dobra :). Spoil da ne cita kome smeta spam :D

Image
Posteno :thumbup:
tuitamo

#46187 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tuitamo »

PM72 wrote: 23/10/2025 10:37
tuitamo wrote: 23/10/2025 08:00
PM72 wrote: 23/10/2025 07:52 Meni je gore kad neko iz dijaspore tumači o ratu a nije ni bio nazočan...
Nazočnost u ratu i dijaspora se uzajamno ne isključuje.
Ne može o ratu i Armiji BiH tumačit neko ko nije vidio vojnika Armije BiH i bio 2000 km daleko...
Nisi baš razumio,
od rata je prošlo 30 godina. Ima puno dijaspore koja je bila u ratu pa kasnije napustila BiH. Taj stereotip dijaspore koja nije bila tu kad je bilo najteže okači mačku o rep pred kućom.
PM72

#46188 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

tuitamo wrote: 23/10/2025 12:32
tuitamo wrote: 23/10/2025 08:00

Nazočnost u ratu i dijaspora se uzajamno ne isključuje.
Ne može o ratu i Armiji BiH tumačit neko ko nije vidio vojnika Armije BiH i bio 2000 km daleko...
Nisi baš razumio,
od rata je prošlo 30 godina. Ima puno dijaspore koja je bila u ratu pa kasnije napustila BiH. Taj stereotip dijaspore koja nije bila tu kad je bilo najteže okači mačku o rep pred kućom.
Nisi ni ti razumio,
Fino napisah da o ratu i Armiji BiH ne treba pisati onaj koji nije vidio vojnika Armije BiH.
U dijaspori imaš masu onih koji su ratovali i dali dio tijela za ovaj sataraš od države.Njima naklon do poda,i radi vlastite žrtve i radi smjelosti i pameti odu odavde.
Jel malo jasnije?
KraljicaIzJajca

#46189 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Novak20 wrote: 23/10/2025 11:33

A jbt.

Pa ja pišem o tome što političari znaju tu razliku ali je koriste za međusobna prepucavanja i pitam sebe i druge zašto Komšić i Bećirović tvrde da je Čović ili netko treći odgovoran za nepotpisivanje ugovora sa IZ.

Zašto ga ne potpišu oni ako već tvrde da ga Čović nije htio potpisati kao član Predsjedništva BiH u mandatu 2014. - 2018.?
A glupo je da samo par političara donosi odluku potpisom.
JovicSA

#46190 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

Novak20 wrote: 23/10/2025 11:33

A jbt.

Možda zato jer se odluke predjedništva donose koncezusom? Da potpišu dva od tri ta odluka je nevažeća, zar ne? Na ovom primjeru se ogleda sva licemjerna politika Srba i Hrvata u BiH. Al' nema veze, IZ će biti i bez toga no to uzorno pokazuje kakve politike vode "političke elite" druga dva naroda ali i politička naivnost Bošnjaka koji vjeruju na riječ druga dva naroda da će poštivati Ustavom napisano pravo, zakone i propise pa i moralnu ljudsku obavezu.
Hakiz

#46191 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 23/10/2025 10:52
Spoiler
Show
Opet:

Vatikan je vjerska katokička država. Ne u smislu da u njoj žive vjernici, nego u smislu da su vjerske institucije ujedno i institucije te države. Svi funkcioneri države ujedno imaju službene funkcije u katoličkoj crkvi. Čak ni u Saudiji nije tako, ni tamo kralj nije vrhovni vjerski poglavar i obratno. U Britaniji jeste :lol:

Poredite neuporedivo.
Ti si jutros pao s' Marsa, to uopće nema veze sa mojim prethodnim upisom.
Naravno da sam s Marsa. Neću biti, valjda sa Venere, ti s nje padaš :wink:
JovicSA

#46192 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JovicSA »

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović sastala se u četvrtak, 23. oktobra, sa otpravnikom poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Johnom Ginkelom.

Na sastanku je razgovarano o jačanju veza sa SAD-om u svim oblastima koje su od
zajedničkog interesa, sa posebnim akcentom na unapređenje ekonomske saradnje.
Sagovornici su ovom prilikom razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u
Republici Srpskoj i BiH.
tuitamo

#46193 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by tuitamo »

PM72 wrote: 23/10/2025 12:56

Nisi baš razumio,
Nisi ni ti razumio,
Fino napisah da o ratu i Armiji BiH ne treba pisati onaj koji nije vidio vojnika Armije BiH.
U dijaspori imaš masu onih koji su ratovali i dali dio tijela za ovaj sataraš od države.Njima naklon do poda,i radi vlastite žrtve i radi smjelosti i pameti odu odavde.
Jel malo jasnije?
Tako je. Ali ni drugima nemaš pravo da sudiš. Svako ima svoje razloge.
PM72

#46194 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

tuitamo wrote: 23/10/2025 13:38
PM72 wrote: 23/10/2025 12:56
Nisi baš razumio,
Nisi ni ti razumio,
Jel malo jasnije?
Tako je. Ali ni drugima nemaš pravo da sudiš. Svako ima svoje razloge.
Kome ja to sudim?
Ja iznosim lično mišljenje sa kojim se slaže 99 % učesnika u ratu.To je isto kao kad bih ja srao kako su bosanci nepoželjni u gradu Huskvarna u Švedskoj a nikad tamo ni kročio.
dr_Evil

#46195 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Nego, opet muftija sam na braniku izgradnje Mevlane :)
sumirprimus

#46196 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

PM72 wrote: 23/10/2025 13:47
Kome ja to sudim?
Ja iznosim lično mišljenje sa kojim se slaže 99 % učesnika u ratu.To je isto kao kad bih ja srao kako su bosanci nepoželjni u gradu Huskvarna u Švedskoj a nikad tamo ni kročio.
jesam jedini koji je mislio da je huskvarna samo ime firme za alat? :skoljka: :D
PM72

#46197 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

sumirprimus wrote: 23/10/2025 13:53
Kome ja to sudim?
jesam jedini koji je mislio da je huskvarna samo ime firme za alat? :skoljka: :D
Nisi...jaran mi išao u taj grad pa se ja ibretio...sve konto to je ime motorke pile
kakabanja213

#46198 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Kome ja to sudim?
Jebiga, kada te je sef zaduzio za iKurtsku oblast i odrzavanje trgovinskih veza sa Mongolijom.
sumirprimus

#46199 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

kakabanja213 wrote: 23/10/2025 14:41
Kome ja to sudim?
Jebiga, kada te je sef zaduzio za iKurtsku oblast i odrzavanje trgovinskih veza sa Mongolijom.
:lol: hahaha dobar dobar.

sada trazis da budem maliciozan i da trazim kako si ti naucio geogragfiju svecke. :)
ja sam je obilazio samo ko turist. :)
sumirprimus

#46200 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sumirprimus »

PM72 wrote: 23/10/2025 14:38
Kome ja to sudim?
Nisi...jaran mi išao u taj grad pa se ja ibretio...sve konto to je ime motorke pile
dobro znam da nije samo motorka u pitanju :lol:
evo naucio sam danas od tebe pe em nesto novo i to je za pohvalu :D
Post Reply