Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#4601 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:mumine, nerado te korigujem, ali zar nije to kiseljenje koprive na 24 sata u tom omjeru za (tj. protiv) bajica? ono za gnojivo sam citala i ucinila da stoji puno duze, a rastvor sam upamtila da je cca 1:40. mozda sam pobrkala ali sada tako primjenjujem i plastenik se ne buni, no opet - nisam sigurna jer cinim kako procitam....
Da u pravu si, ako ostavim dulje iz zaštite dobi ću gnojivo.
U osnovi sam htio reći da ću po prvi put početi korstiti žaru tj. koprivu na svojoj njivi. Za početak kao zaštitno sredstvo i kao BIO gnojivo.
Ratarka

#4602 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ne znam za vas ali mene ova kisa slomi :(
pripremim sve da idem van (a da muka bude veca ovo je bila jedinstvena sedmica da boravim bukvalno uz bastu!), ona pocne, udjem - ona prestane... ima li iko pojma do kad ce ovo trajati?
da nije ove stenadi pala bih u depresiju majke mi, sreca pa u njih blenem od jutra do sutra pa pomalo i zaboravim na kisu :)
Chloe
Photo mod

#4603 Re: Bášča

Post by Chloe »

kladusanka wrote:Sad bih vas zamolila da pogledate slijedeću fotku odnosno biljku i prepoznate je. To je nešto niklo u bašti, ima te biljke nekoliko strukova u jednom krugu od metar i pol. Ne liči mi na korov, ali ni neku od biljki koje sam sijala ili sijem. Voljela bih znati šta je. Ako ko zna, bujrum napisati.

Image
Ova biljka me zaista smara. Danas sam pošla do bašte da je uništim, obzirom da je vlažno, da i korjen čupam van, da bih dobila info od jedne starije žene da je to "divlji krompir", da je zdrava biljka itd. I vratim se u kuću, moj prijatelj gugl i ja se bacimo na posao i izbaci nam biljku čičoka. Malo sam poredila listove imaju sličnosti, ali nisam znala kakav je korjen, pa sam i njega išla u baštu tražiti. Poređenjem i korijen moje biljke liči korjenu te čičoke.
Šta da radim? Da sačekam cvijet i vidim je li to ta čičoka ili da uništavam bez daljnje provjere?
Čičoka je baš neobična namirnica i dobra za zdravlje.

@Ratarko, iskoristi ovo vrijeme da se odmoriš, dolazi lijepo vrijeme od idućeg tjedna.
kerima1

#4604 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ovo je moja čičoka pa uporedi imal slicnosti.Image
Moguce da je to tvoje i ovo,divlji spinat Image
hrastov žižak

#4605 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Ratarka wrote:ne znam za vas ali mene ova kisa slomi :(
pripremim sve da idem van (a da muka bude veca ovo je bila jedinstvena sedmica da boravim bukvalno uz bastu!), ona pocne, udjem - ona prestane... ima li iko pojma do kad ce ovo trajati?
da nije ove stenadi pala bih u depresiju majke mi, sreca pa u njih blenem od jutra do sutra pa pomalo i zaboravim na kisu :)
meni največi merak sadit po kiši, meni ovo vrijeme odlično za sadnju, zadnjih dana sam u punom pogonu 8-)
Senći

#4606 Re: Bášča

Post by Senći »

Samo da se javim nekako smo se ulijenili na forumu. Kod mene sve dobro raste osim graška on mi nekako rijetko nikao, ali dobro je kiša pada sve se samo zalijeva, a gljive rastu. Narode ja sam ovih dana više u šumi nego u bašči, beremo smrčak i lisičarku, dobra im cijena lisičarka 18KM , a smrčak od 22 do 30KM, a lisičarku volim poprzit na tavi. Još nešto Ratarka i u mene su zrele jagode kad nađem više vremena slikam sve :jedekolac: :vozdra:
Ratarka

#4607 Re: Bášča

Post by Ratarka »

zizak, ma sadila sam i ja ponesto, ali mi je draze da bas ne pada po meni :S
senci, slikaj, bas mi je merak da vidim :)
safran

#4608 Re: Bášča

Post by safran »

Kod nas uslovi za rad po kiši nikakvi. Glinovito pa gore činimo hodajući po zemlji. Oklembešenog smo nosa :place1: tako da vikend prođe ovako :metla: , ovako :plete: i ovako :klopa: . A pazite sad - iduća subota - vrijeme bi kao trebalo biti lijepo. More bit jer pazi ovo - mi imamo DJEČIJI ROĐENDAN!!!!!!!!
Senći

#4609 Re: Bášča

Post by Senći »

Kad se ne može u bašču može u lisičarku. :igrac:
Današnja berba:

Image
:dance:
hrastov žižak

#4610 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Senći wrote:Kad se ne može u bašču može u lisičarku. :igrac:
Današnja berba:

Image
:dance:
svaka čast! moje omiljene gljive. kod vas u hhercegovini ih ima ranije, blago vama. Reče da ih prodaješ? Pijaca ili?
hrastov žižak

#4611 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Imam jedno pitanje: Neki ovdje već imaju iskustva sa cherry falls paradajzom, pa me zanima kada će mu počet padati listovi i da li stabljiku treba ikako poduprijet? Ovaj moj je u saksijama i skoro je počeo cvjetat, a još uvijek izgleda kao standardni paradajz :-? Nisam uspio naći sliku na netu na kojoj se biljka nalazi u nekoj srednjoj dobi rasta, sve su slike sa biljkama koje su u fazi punog zrenja.
safran

#4612 Re: Bášča

Post by safran »

Kako misliš padati listovi? Ako je to onaj flagov od prošle godine (a po opisu smo se dogovorili da bi mogao biti) onda mu ne treba potpora a listovi ko listovi - stoje cijelu sezonu.
Mu'min

#4613 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ja vikend preživi u bašči mada je sahat kiša, sahat sunce. :)
Hajd bar sam povezo pritike na paradjzima i to one prečne iznad glave da povežem po 2x kanale skupa kako bi bilo stabilnije zbog vjetra.
Posadili smo kolerabicu.Dobio sadnice od komšinice.
Onda sam malo krčio divlje šljiviće što nisam kosačicom mogo pa jeden prilike još 1x proći kosačicom sada kada nema drveća.

Paradajz počeo da cvate (vani).

Uskoro koja slikica.
Senći

#4614 Re: Bášča

Post by Senći »

H.Žižak gljive ne prodajem na pijaci imam jarana koji ima svoje hladnjače pa prodam njemu to ide na inostrana tržišta.
Mu'min

#4615 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Na putu kući iz bašče ponio sam dragoj buket bjeli a u sredini crven' ružu da osjeti ljubav prema mužu. :lol: :lol: :lol:
Image
Mu'min

#4616 Moji paradajz na njivi

Post by Mu'min »

Moji paradajz na njivi:
Image
zijad_e

#4617 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Mu'min ovo je kod tebe nesto veliko. Jesi li u Bosni ili Hercegovini i kakva ti je ovo trava ispod paradajza neka obicna ili?
Mu'min

#4618 Re: Bášča

Post by Mu'min »

zijad_e wrote:Mu'min ovo je kod tebe nesto veliko. Jesi li u Bosni ili Hercegovini i kakva ti je ovo trava ispod paradajza neka obicna ili?
Selam Zijade

ja sam rodom iz TK al živim van BiH.
a ovo je obična pokošena trava sa trimerom koju sam stavio radi vlage.
Što se tiče veličine bolje rečeno visine, paradajz u veći primjera je između 180-200 cm visok pa treba skoro vrljike bosti. :)
bizet

#4619 Re: Bášča

Post by bizet »

da podnesem uzvjestaj iz svoje bastice i zacinskog bilja...no prije svega pozdrav :)

lavanda je uvela cim sam je iznijela na prozor

kopar, kamilica i ne znam sta je trece u saksiji (mozda kim) raste...kopar poludio, ono treba negdje rasaditi a meni se ne da traziti mjesto i ljudsku pomoc pa neka ga, ne znam ni sta cu s njim...treba proguglati
ne znam sta sam sijala u saksije sa bosiljkom, cini mi se da je samo bosiljak nikao, dvije vrste

majcina dusica je ostala u saksiji ali vani, eno je procvjetala pa cu nju ovih dana pobrati...smijem ja nju osusiti za caja jel' tako?...prvi put baratam zacinima pa insana bude strah da ne pigrijesi pa sutra otruje i sebe i druge u neznanju
ugl. sigurno je majcina dusisa posijana iz sjemena kupljenog u poljoapoteci marke Semenarna Ljubljana

e isto vazi i za mazuran...jutros citam da se bere prije cvatnje, a onda sljedeci link da se bere kad procvate...zna li iko kad ga je najbolje brati?

kadulja mi je mlada i izgleda onako nejako...pitam se da li da uberem koji listic ili da je pustim jos da ojaca?
nekako mi nije za saksije, ili joj nisam stvorila dobre uslove za razvoj

ljute papricice od prosle godine daju po koji plod...imam ljubicaste i ove druge se jos ne razlikuju jer startaju kao zute, mozda su iste :)...u svakom slucaju malo ce biti i ljutine, makar za sjemena :lol:

BASTA:
paradajz i paprike se primili,mrkva masala dobro uzgleda, grasak ce izgleda biti za branje ubrzo, mahune nikle i fino izgledaju, kao i krastavice...paradajz naravno podvezan...muz je ovo sve pod foliju stavio (sem mrkve i graska), vidjecemo kako ce ici dalje...bijeli luk je takodje dobar, ali nam je crveni nesto ubilo , mislim da ga bas necemo imati
paradajz smo kupili novosadski jabucar i volivsko srce, nemam cherry paradajza ove godine, nije mi se dalo, meni to izgledalo kao uzaludan trud...paprike obicne zelene (ne znam koja sorta) i roge...za roge smo kupili rasadu jer nase su samo 5 kom. nikle i to neko slonivo uho ako se sjecam i ovih 5 nasih je kurtovska kapija haman

kad dignemo grasak sad u junu sta bi se tu dalo posijati?...moze li npr. cvekla pa kolika stigne narasti ili tako nesto korjenasto?

zivi, zdravi i veseli bili :)
zijad_e

#4620 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Mu'min wrote:
zijad_e wrote:Mu'min ovo je kod tebe nesto veliko. Jesi li u Bosni ili Hercegovini i kakva ti je ovo trava ispod paradajza neka obicna ili?
Selam Zijade

ja sam rodom iz TK al živim van BiH.
a ovo je obična pokošena trava sa trimerom koju sam stavio radi vlage.
Što se tiče veličine bolje rečeno visine, paradajz u veći primjera je između 180-200 cm visok pa treba skoro vrljike bosti. :)
Sta ti je "trimer" i kad okopavas paradajz dali je potrebno sklanjati suhu travu?
Da nije trimer piljevina odnosno ostatak od motorke, ako je piljevina dali ona stvara veliku kiselost zemljistu?
Mu'min

#4621 Re: Bášča

Post by Mu'min »

zijad_e wrote: Sta ti je "trimer" i kad okopavas paradajz dali je potrebno sklanjati suhu travu?
Da nije trimer piljevina odnosno ostatak od motorke, ako je piljevina dali ona stvara veliku kiselost zemljistu?
Ma trimer sam pokupio bosanski izraz za kosačicu na štap. :)
Kosio travu i reko hajd da dam oko paradajza, da drži vlagu.
Prvi put sam ovako stavljo travu oko paradajzi i ne znam kako će se ponašati al po moje to će nestati dok dođe okopavanje na red. Kad smo stavljali travu bilo je ko sa vilama donešeno a sad se sleglo, jedva se vidi. :)
Sadio sam oko 70cm između sadnica i baš me zanima da li će trimer moći kositi između bez da oštetim sadnice paradajza.
Piljevinu nikad nisam koristio jer motorka baca još i ulje od lanca na piljevinu tako da ne znam koliko je to pametno koristiti.

ms
Mu'min
zijad_e

#4622 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Mu'min wrote:
zijad_e wrote: Sta ti je "trimer" i kad okopavas paradajz dali je potrebno sklanjati suhu travu?
Ma trimer sam pokupio bosanski izraz za kosačicu na štap. :)
Kosio travu i reko hajd da dam oko paradajza, da drži vlagu.
Prvi put sam ovako stavljo travu oko paradajzi i ne znam kako će se ponašati al po moje to će nestati dok dođe okopavanje na red. Kad smo stavljali travu bilo je ko sa vilama donešeno a sad se sleglo, jedva se vidi. :)
Sadio sam oko 70cm između sadnica i baš me zanima da li će trimer moći kositi između bez da oštetim sadnice paradajza.
Piljevinu nikad nisam koristio jer motorka baca još i ulje od lanca na piljevinu tako da ne znam koliko je to pametno koristiti.

ms
Mu'min
Ovo ti super izgleda, jos samo kad bi uslikao cijelu bastu ili cijeli dio gdje si paradajz posijao.
Mu'min

#4623 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Selam Zijade

ma more se urediti slika nije sjedež CIE već obična njiva.
samo mi reci šta bi tačno volio vidjeti da se na slici to i vidi inače vidi ćeš samo kamaru pritiku na jednom mjestu slikano malo izdalje. :lol:
Mu'min

#4624 Re: Bášča

Post by Mu'min »

kladusanka wrote:Bravo ja.
Image
Baš tako Kladušanko, bravo ti! :)
Jako lijepo urađen posao.

Koja sorta je ovo?
daddo_

#4625 Re: Bášča

Post by daddo_ »

Danas sam primijetio na paprikama i ponekom paradajzu neke tamne fleke po listu, sto se vidi na slikama ispod. Na nekim paprikama su svi listovi ovako tamni. Sve je posadjeno vani a u plasteniku nema ovakvih problema. Da li neko zna sta bi ovo moglo biti?
Image
Image

Image
Image

A evo i jos par slika iz moje baste:
Krompir
Image

Lubenica
Image

Plastenik
Image
Image