Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
kakavdanakneiskustvu

#4601 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Haman2 wrote:Ne znam kome sam se obratio a nemam zelju da se vracam nazad i da trazim. Vazno je da sam napisao istinu.
Haman2 wrote:
Naravno, mi malo znamo o svim licnostima iz proslog sitema kad je u pitanju objektivnost. Da li Ti npr. znas da je u NDH bilo visokih oficira srpskog porijekla, da li znas kako je Rodoljub Colakovic neke od njih spasavao itd. Znali smo ono sto smo trebali znati. Koliko je to bilo objektivno to je druga stvar. Bili smo neopredijeljeni a pricali smo o bratsvu i jedinstvu.

Da li znas kako je Valter slao bosnjacku mladoz u ruke cetnika. Naravno da ne znas, jer se o tome nije pisalo. Sve je uljepsavano sto se trebalo uljepsati i sakrilo sto je trebalo sakriti kao npr. zlocini cetnika u Podrinju posebno: Visegrad, Gorazde i Foca.

meni se obracas?

mozda da se pocnes baviti citanjem misli drugih osoba,jer napisa da ja nesto ne znam a nikad se u zivotu nismo sreli,svaka cast
kakavdanakneiskustvu

#4602 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

geralt wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:tom logikom bi mogli govoriti sta mi znamo o bilo kojoj javnoj licnosti iz tog doba
Primjerice posljednji rat u BiH je jedan od najdokumentovanijih ratova u historiji, pa se ovdasnjim zlocinackim ideolozima, pa i krvnicima koji su ucestvovali u zlocinima kao izvrsitelji sudilo godinama i pored rijeci da ce se oni osvetiti dahijama i najaviti tim recenicama genocid kakvog novija historija Evrope ne pamti. Ninberski proces je trajao 11. mjeseci, a znamo kome se sudilo. Nije svakoga docekala presuda za smrt, niti ih je docekao dozivotni zatvor, kao i osude na teski fizicki rad, neki su vremenom i oslobodjeni nakon zalbi, a bili su i bitniji i veci kotacic nacistima i fastistima od Busuladzica.

Sad napravi komparaciju sa Busuladzicem, po onome sto rekose neki o njemu u klupama KS, on ispade i Gebels i Radovan, a to bas i nije neki objektivan sud o istome, a upitna je i pravda koja sudi nekome dva dana, to vise lici na neciji obracun sa politickim neistomisljenicima, sad te ima, sad te nema, nego na bilo kakvu pravdu.

niko normalan,bar po mom misljenju normalan,ne pravda ubijanje tog covjeka zbog njegovih stavova,tekstova,pisanja,razmisljanja,angazovanja u ndh glasilima,ali da je takva osoba zasluzila da se po njoj nazove skola,ulica,pa hajmo onda i po drugim saradnicima fasista i nacista davati imena škola ulica,jebo antifasiste
Danas se na smrtnu kaznu drukcije gleda, ali su tada vladala druga pravila. Evo par primjera gradjana zapadnih zemalja koji su uradili slicno sto i Busuladzic:

- William Brook Joyce (Lord Haw-Haw) - Britanci ga poslije rata osudili na smrt i objesili
- John Amery - Britanci ga osudili i objesili
- Paul Ferdonnet - Francuzi ga poslije rata osudili na smrt i strijeljali
- Phillippe Henriot - ubijen od francuskog pokreta otpora 1944.
- Marcel Deat - Francuzi ga osudili na smrt u odsustvu
- Iva Toguri D'Aquino (Tokyo Rose) - osudjena na robiju u USA radi izdaje
- Mildred Gillars - osudjena na robiju u USA radi izdaje

I tako dalje. Cak su i blagi Norvezani postrijeljali gomilu svojih gradjana poslije rata.

Takodjer se ne bih bas slozio da je su tekstovi i pisanje bezazleni. Vise su zla nanijeli likovi kao sto su Busuladzic i nadbiskup Saric tekstovima i govorima nego prosjecan nepismeni ustasa-koljac kamom.[/quote]

da,to je bilo vrijeme odmah poslije velikog rata i vladali su prijeki sudovi,pojedinci su dobijali smrtne kazne za stvari koje u mirnodopsko vrijeme vjerovatno ne bi dobili

ja ni ne napisah da su to bezezlene stvari
Haman2

#4603 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

Kad su partizani dosli u moje mjesto rodjenja odmah su pitali "koji su u najugledniji ljudi u mjestu". Pozvali su ih da dodju i strijeljali.
Nema suda, nema odbrane. Da li je tako bilo i u nemuslimanskim sredinama ne znam, ali ovo je za svaku osudu.
jefff

#4604 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by jefff »

Busuladzic je Hercegovac a to znaci da nije insan nikako. :lol:
kiligonzales

#4605 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kiligonzales »

geralt wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
kiligonzales wrote:
Primjerice posljednji rat u BiH je jedan od najdokumentovanijih ratova u historiji, pa se ovdasnjim zlocinackim ideolozima, pa i krvnicima koji su ucestvovali u zlocinima kao izvrsitelji sudilo godinama i pored rijeci da ce se oni osvetiti dahijama i najaviti tim recenicama genocid kakvog novija historija Evrope ne pamti. Ninberski proces je trajao 11. mjeseci, a znamo kome se sudilo. Nije svakoga docekala presuda za smrt, niti ih je docekao dozivotni zatvor, kao i osude na teski fizicki rad, neki su vremenom i oslobodjeni nakon zalbi, a bili su i bitniji i veci kotacic nacistima i fastistima od Busuladzica.

Sad napravi komparaciju sa Busuladzicem, po onome sto rekose neki o njemu u klupama KS, on ispade i Gebels i Radovan, a to bas i nije neki objektivan sud o istome, a upitna je i pravda koja sudi nekome dva dana, to vise lici na neciji obracun sa politickim neistomisljenicima, sad te ima, sad te nema, nego na bilo kakvu pravdu.

niko normalan,bar po mom misljenju normalan,ne pravda ubijanje tog covjeka zbog njegovih stavova,tekstova,pisanja,razmisljanja,angazovanja u ndh glasilima,ali da je takva osoba zasluzila da se po njoj nazove skola,ulica,pa hajmo onda i po drugim saradnicima fasista i nacista davati imena škola ulica,jebo antifasiste
Danas se na smrtnu kaznu drukcije gleda, ali su tada vladala druga pravila. Evo par primjera gradjana zapadnih zemalja koji su uradili slicno sto i Busuladzic:

- William Brook Joyce (Lord Haw-Haw) - Britanci ga poslije rata osudili na smrt i objesili
- John Amery - Britanci ga osudili i objesili
- Paul Ferdonnet - Francuzi ga poslije rata osudili na smrt i strijeljali
- Phillippe Henriot - ubijen od francuskog pokreta otpora 1944.
- Marcel Deat - Francuzi ga osudili na smrt u odsustvu
- Iva Toguri D'Aquino (Tokyo Rose) - osudjena na robiju u USA radi izdaje
- Mildred Gillars - osudjena na robiju u USA radi izdaje

I tako dalje. Cak su i blagi Norvezani postrijeljali gomilu svojih gradjana poslije rata.

Takodjer se ne bih bas slozio da je su tekstovi i pisanje bezazleni. Vise su zla nanijeli likovi kao sto su Busuladzic i nadbiskup Saric tekstovima i govorima nego prosjecan nepismeni ustasa-koljac kamom.
Nije posve tacno... Opis posla mu je slican Busuladzicu bio ;)
https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Fritzsche

Busuladzic i njegovi citati o komunizmu i fasizmu, a i nekim drugim temama...
https://bs.wikiquote.org/wiki/Mustafa_B ... %BEi%C4%87
kakavdanakneiskustvu

#4606 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Haman2 wrote:Kad su partizani dosli u moje mjesto rodjenja odmah su pitali "koji su u najugledniji ljudi u mjestu". Pozvali su ih da dodju i strijeljali.
Nema suda, nema odbrane. Da li je tako bilo i u nemuslimanskim sredinama ne znam, ali ovo je za svaku osudu.

jesi li cuo da su jos gore stvari radili ustase,cetnici?
kiligonzales

#4607 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kiligonzales »

To su nam preci osjetili od Ceta i Uja, sto mi prije 23 godine.

Samo su nas zadnji put zbunili petokrakama.

Image
rajv0sa

#4608 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

Haman2 wrote:Kad su partizani dosli u moje mjesto rodjenja odmah su pitali "koji su u najugledniji ljudi u mjestu". Pozvali su ih da dodju i strijeljali.
Koje je to selo?
Haman2

#4609 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

Kakav dan.....

Ti rece da sam ti napisao kako nesto ne znas. Sigurno je postojao neki razlog. Ne mogu se sjetiti zasto sam to napisao. Ako ti nije tesko, prezentiraj mi svoj i moj komentar pa cu ti lijeop dati odgovor zasto. Ako sam pogrijesio javno cu se izvinuti tebi i onima koji su to citali.
kakavdanakneiskustvu

#4610 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

eto ja da prezentujem,sve letim,pregledaj sta si pisao pa ces mozda nekako skontati zbog cega si to napisao
asurbanipal

#4611 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by asurbanipal »

Kuća Kadir-bega Teskeredžića

Piše: Jasmin Agić

Kuća Kadir-bega Teskeredžića nalazila se u samom središtu Zenice, stotinjak metara udaljena od stare Čaršijske džamije. Stara i glomazna, s ispucalim zidovima i gotovo potpuno srušenim mutvakom, obrasla u divlji bršljan, kuća je djelovala odavno napuštenom. I da svaku večer na trijemu, ispred ulaza, nije gorjela uljana lampa, kao posljednji podsjetnik na vremena kada je cijela kuća odisala bogatstvom i raskoši, sablast napuštenosti izbijala bi iz svake njene pore.

Posljednjih dvadeset godina u kući je živio bračni par Kadir-beg i njegova supruga Ajša-hanuma. Kadir-bega dokoni zenički svijet već dugo je smatrao ako ne čudakom, a onda sigurno osobenjakom. Taj koščati starac hodao je u poderanim starim čakširama Zenicom sa štapom u desnoj ruci, koji mu je više služio za rastjerivanje pasa i djece nego za oslonac u hodu. Na glavi je nosio fes, tvrdoglavo odbijajući zamijeniti ga francuskom beretkom, smatrajući tu „kapicu“, kako je govorio, predznakom vremena u kojem više neće biti ljudskosti. Ali više od izgleda Zeničane je zbunjivala, pokatkad čak i plašila, Kadir-begova navika da svakog dana iza podne-namaza okupljenom svijetu ispred džamijskog šadrvana drži vaz. Slušali su ga uglavnom stari i besposleni dok je zajapuren i mašući štapom od jasena predskazivao skori kijametski dan, nabrajajući sve izopačenosti vremena u kojem živimo. Mlađi i zaposleni prolazili su pored njega gledajući ga plašljivo ispod oka i pitajući se kako inače stroga vlast tolerira njegove ispade. Ali izgleda da je i budne policijske agente Kadir-begova pojava zbunjivala jednako koliko i njegove sugrađane.

Lice njegove žene Ajša-hanume niko nije vidio jer je ta žilava starica kuću uvijek napuštala propisno zamotana u zar s feredžom prebačenom preko lica. Ajša-hanumu rijetko kada se moglo vidjeti zajedno s Kadir-begom. Njen korak bio je sitan i miran i Ajša-hanuma ga nije rasipala na bezglava lutanja gradom kao njen muž. Iz kuće je izlazila samo gonjena potrebom, odlazeći na pijacu po potrepštine i u mesnicu po meso.

Stari par nije imao djece zbog jalovosti starog Kadir-bega i supružničke vjernosti Ajša-hanume. Godinama su, kao mladi, tek vjenčani par, Kadir-beg i njegova prelijepa supruga pokušavali dobiti dijete. I nakon godina uzaludnih pokušaja, obilaženja džin hodža, seoskih travara i kojekakvih proročica, nadanja para da će jednoga dana dobiti dijete razbio je tek svršeni bečki liječnik Mustafa Bičakčić. Nakon njegove nepogrešivo tačne medicinske dijagnoze Kadir-beg je počeo strastveno mrziti „civilizaciju“, pretvarajući se s godinama u sve fanatičnijeg i strožijeg vjernika. I što je Zenica više počinjala ličiti na neki evropski grad to su iman i islam u Kadir-begu bili jači.

Kadir-beg je bio dovoljno star da se sjećao i velike monarhije habsburške carske kuće, rata u kojem je izgubio dva brata, oduzimanja zemlje u agrarnim reformama, koje su od mnogih uglednih muslimana načinili prosjake, i podizanja željezare i sijaset državnih poklisara koji su protutnjali kroz Zenicu maštajući da jednog dana budu činovnici u jugoslavenskoj prijestolnici. Baš zbog svoga dugog pamćenja Kadir-beg nije osjećao nikakvo uzbuđenje kada su u proljeće 1941. zastave nove države izvješene na zgradi općine i svim gradskim džamijama.

Ustaške vlasti s jednakim su se prezirom odnosile prema Kadir-begu kao i njihovi prethodnici. Njegov vjerski konzervatizam nije im bio mrzak, a njegova smiješna pojava nije im smetala. Kada su tek prispjeli u Zenicu, u svojim pod konac sašivenim uniformama, njemački vojnici i njihovi oficiri s čuđenjem su gledali na Kadir-bega, za kojeg su vjerovali da je jedan „islamische mystik“. U kuću tog poluludog čovjeka tokom cijelog rata nije ušla nijedna njemačka ni ustaška racija; nijedan vojnik nikada nije zaustavio da legitimiše Kadir-bega ni njegovu ženu Ajša-hanumu. Vrijeme i događaji su protjecali i kao da se nisu ticali to dvoje usamljenih staraca. Ajša-hanuma je i dalje iz kuće izlazila samo da bi otišla po namirnice, a Kadir-beg je nastavio lutati Zenicom izričući svakojaka proročanstva i pozivajući narod da se vrati islamu – jedinoj pravoj vjeri, kako je govorio.

Cijela je Zenica bila zbunjena onog jutra kada se kolona partizanskih vozila zaustavila pred kućom Kadir-bega i kada su visoki partizanski dužnosnici s dubokim poštovanjem prilazili Kadir-begu i njegovoj hanumi. Staru kuću Kadir-begovu okitili su vijencima, a iznad drvenih avlijskih vrata poboli su veliku zastavu nove države. Ispred kuće se danonoćno smjenjivala počasna straža, a kao posebni Kadir-begovi gosti u njegovoj kući odsjeli su svi pripadnici vrhovnog štaba NOR-a i sam drug Tito.

Zeničani su tek kasnije doznali čime je ludi Kadir-beg zaslužio toliku čast. U svojoj kući cijeli rat krio je sedam jevrejskih porodica i samo zahvaljujući njegovoj ludosti dvadeset i jedan život bio je spašen.
Haman2

#4612 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

Hig-volume
šta predstavlja fes na Vukovoj glavi?
Image

Fes na Vukovoj glavi govori nam da je Vuk bio opsjednost turskom modom. Nosio je fes, koparan i salvare. Bio je najveci propagatir nosenja fesa u Evropi ili kako bi vi Srbi kazali "turcio se po Evropi"
kakavdanakneiskustvu

#4613 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

upitao te je @rajvosa nesto,bio bi red da odgovoris
Haman2

#4614 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

Nemam namjeru da otkrivam mjesto svog rodjenja. Uostalom, slicne stvari su se dogadjale i u drugim mjestima, samo ti nisi imao priliku da to ucis, jer pobjednici pisu istoriju - povjest. Iz istog razloga nisu ucio stradanje Bosnjaka Podrinja u I ali II S. ratu.
Iz istog razloga i sad bosnjacka djeca ne uce ko je bio agresor, zasto itd. Povjest se ponavlja kad su u pitanju Bosnjaci

akavdanakneiskustvu
Haman2 wrote:
Naravno, mi malo znamo o svim licnostima iz proslog sitema kad je u pitanju objektivnost. Da li Ti npr. znas da je u NDH bilo visokih oficira srpskog porijekla, da li znas kako je Rodoljub Colakovic neke od njih spasavao itd. Znali smo ono sto smo trebali znati. Koliko je to bilo objektivno to je druga stvar. Bili smo neopredijeljeni a pricali smo o bratsvu i jedinstvu.

Da li znas kako je Valter slao bosnjacku mladoz u ruke cetnika. Naravno da ne znas, jer se o tome nije pisalo. Sve je uljepsavano sto se trebalo uljepsati i sakrilo sto je trebalo sakriti kao npr. zlocini cetnika u Podrinju posebno: Visegrad, Gorazde i Foca.

meni se obracas?

mozda da se pocnes baviti citanjem misli drugih osoba,jer napisa da ja nesto ne znam a nikad se u zivotu nismo sreli,svaka cast
Ja sam Tebe pitao " Da li Ti npr. znas da je u NDH bilo visokih oficira srpskog porijekla, i da li znas kako je Rodoljub Colakovic neke od njih spasavao itd. "Da li znas kako je Valter slao bosnjacku mladoz u ruke cetnika

DAKLE to je bilo pitanje a ne tvrdnja. Sobzirom da tokom skolovanja o tome nismo ucili pretpostavio sam da ne znas a nisam kategoricki tvrdio, sto proizilzi iz predhodnih recenica.
kakavdanakneiskustvu

#4615 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Da li znas kako je Valter slao bosnjacku mladoz u ruke cetnika. Naravno da ne znas

kako znas da ovo ne znam???,kako ti znas za to???
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4616 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

asurbanipal wrote:

Kuća Kadir-bega Teskeredžića nalazila se u samom središtu Zenice, stotinjak metara udaljena od stare Čaršijske džamije. Stara i glomazna, s ispucalim zidovima i gotovo potpuno srušenim mutvakom, obrasla u divlji bršljan, kuća je djelovala odavno napuštenom. I da svaku večer na trijemu, ispred ulaza, nije gorjela uljana lampa, kao posljednji podsjetnik na vremena kada je cijela kuća odisala bogatstvom i raskoši, sablast napuštenosti izbijala bi iz svake njene pore.

Posljednjih dvadeset godina u kući je živio bračni par Kadir-beg i njegova supruga Ajša-hanuma. Kadir-bega dokoni zenički svijet već dugo je smatrao ako ne čudakom, a onda sigurno osobenjakom. Taj koščati starac hodao je u poderanim starim čakširama Zenicom sa štapom u desnoj ruci, koji mu je više služio za rastjerivanje pasa i djece nego za oslonac u hodu. Na glavi je nosio fes, tvrdoglavo odbijajući zamijeniti ga francuskom beretkom, smatrajući tu „kapicu“, kako je govorio, predznakom vremena u kojem više neće biti ljudskosti. Ali više od izgleda Zeničane je zbunjivala, pokatkad čak i plašila, Kadir-begova navika da svakog dana iza podne-namaza okupljenom svijetu ispred džamijskog šadrvana drži vaz. Slušali su ga uglavnom stari i besposleni dok je zajapuren i mašući štapom od jasena predskazivao skori kijametski dan, nabrajajući sve izopačenosti vremena u kojem živimo. Mlađi i zaposleni prolazili su pored njega gledajući ga plašljivo ispod oka i pitajući se kako inače stroga vlast tolerira njegove ispade. Ali izgleda da je i budne policijske agente Kadir-begova pojava zbunjivala jednako koliko i njegove sugrađane.

Lice njegove žene Ajša-hanume niko nije vidio jer je ta žilava starica kuću uvijek napuštala propisno zamotana u zar s feredžom prebačenom preko lica. Ajša-hanumu rijetko kada se moglo vidjeti zajedno s Kadir-begom. Njen korak bio je sitan i miran i Ajša-hanuma ga nije rasipala na bezglava lutanja gradom kao njen muž. Iz kuće je izlazila samo gonjena potrebom, odlazeći na pijacu po potrepštine i u mesnicu po meso.

Stari par nije imao djece zbog jalovosti starog Kadir-bega i supružničke vjernosti Ajša-hanume. Godinama su, kao mladi, tek vjenčani par, Kadir-beg i njegova prelijepa supruga pokušavali dobiti dijete. I nakon godina uzaludnih pokušaja, obilaženja džin hodža, seoskih travara i kojekakvih proročica, nadanja para da će jednoga dana dobiti dijete razbio je tek svršeni bečki liječnik Mustafa Bičakčić. Nakon njegove nepogrešivo tačne medicinske dijagnoze Kadir-beg je počeo strastveno mrziti „civilizaciju“, pretvarajući se s godinama u sve fanatičnijeg i strožijeg vjernika. I što je Zenica više počinjala ličiti na neki evropski grad to su iman i islam u Kadir-begu bili jači.

Kadir-beg je bio dovoljno star da se sjećao i velike monarhije habsburške carske kuće, rata u kojem je izgubio dva brata, oduzimanja zemlje u agrarnim reformama, koje su od mnogih uglednih muslimana načinili prosjake, i podizanja željezare i sijaset državnih poklisara koji su protutnjali kroz Zenicu maštajući da jednog dana budu činovnici u jugoslavenskoj prijestolnici. Baš zbog svoga dugog pamćenja Kadir-beg nije osjećao nikakvo uzbuđenje kada su u proljeće 1941. zastave nove države izvješene na zgradi općine i svim gradskim džamijama.

Ustaške vlasti s jednakim su se prezirom odnosile prema Kadir-begu kao i njihovi prethodnici. Njegov vjerski konzervatizam nije im bio mrzak, a njegova smiješna pojava nije im smetala. Kada su tek prispjeli u Zenicu, u svojim pod konac sašivenim uniformama, njemački vojnici i njihovi oficiri s čuđenjem su gledali na Kadir-bega, za kojeg su vjerovali da je jedan „islamische mystik“. U kuću tog poluludog čovjeka tokom cijelog rata nije ušla nijedna njemačka ni ustaška racija; nijedan vojnik nikada nije zaustavio da legitimiše Kadir-bega ni njegovu ženu Ajša-hanumu. Vrijeme i događaji su protjecali i kao da se nisu ticali to dvoje usamljenih staraca. Ajša-hanuma je i dalje iz kuće izlazila samo da bi otišla po namirnice, a Kadir-beg je nastavio lutati Zenicom izričući svakojaka proročanstva i pozivajući narod da se vrati islamu – jedinoj pravoj vjeri, kako je govorio.

Cijela je Zenica bila zbunjena onog jutra kada se kolona partizanskih vozila zaustavila pred kućom Kadir-bega i kada su visoki partizanski dužnosnici s dubokim poštovanjem prilazili Kadir-begu i njegovoj hanumi. Staru kuću Kadir-begovu okitili su vijencima, a iznad drvenih avlijskih vrata poboli su veliku zastavu nove države. Ispred kuće se danonoćno smjenjivala počasna straža, a kao posebni Kadir-begovi gosti u njegovoj kući odsjeli su svi pripadnici vrhovnog štaba NOR-a i sam drug Tito.

Zeničani su tek kasnije doznali čime je ludi Kadir-beg zaslužio toliku čast. U svojoj kući cijeli rat krio je sedam jevrejskih porodica i samo zahvaljujući njegovoj ludosti dvadeset i jedan život bio je spašen.
Prejako :thumbup:

Nisam siguran da li ovo prvi put cujem, ali sam se iznenadio na kraju. Zvuci mi poznato, valjda kao sto svakom "oridjidji" stanovniku jednog grada sve njegovo zvuci poznato...

Gdje nadje tekst?
Bodkin

#4617 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

asurbanipal wrote:

E cuj srboslavija da jednom muslimanu koji otvoreno propagira vjeru da ucini ovakvu cast. Zajebi sa svojim propagandnim pamfletima na ovoj temi!
high_volume

#4618 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by high_volume »

Haman2 wrote:Hig-volume
šta predstavlja fes na Vukovoj glavi?
Image

Fes na Vukovoj glavi govori nam da je Vuk bio opsjednost turskom modom. Nosio je fes, koparan i salvare. Bio je najveci propagatir nosenja fesa u Evropi ili kako bi vi Srbi kazali "turcio se po Evropi"

Kao i Marokanci u Africi :D

Ja sam čuo nekad da je Vuk ozbiljno razmišljao da primi Islam, te je stoga okolinu pripremao nošenjem fesa :D
rajv0sa

#4619 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

Bodkin wrote:
asurbanipal wrote:

E cuj srboslavija da jednom muslimanu koji otvoreno propagira vjeru da ucini ovakvu cast. Zajebi sa svojim propagandnim pamfletima na ovoj temi!
Nadam se da se šališ? Jasmin Agić nije nikakav propagandista, između ostalog on je novinar i Al Jazeere Balkans i pisao je tekstove koji tebi tako osvještenom nebi nikako bili sporni. NOP borba nikada nije bila sporna niti jednom Bošnjačkom intelektualcu i političaru, svi su to javno isticali pa i rahmetli predsjednik Alija, i Adil Zulfikarpašić koji je sad popularan po fočanskim zapisima a svi previđaju da je i on zapravo bio partizan i borac. Ono što se kasnije dešavalo može biti predmet diskusije, ali NOP je nešto sasvim drugo. To što je sad zavladala neka šatro osvještena anonimna propaganda koja se krije iza nekih fejsbuk mim stranica , gdje je kul neka handžar divizija koja je kao samo branila muslimane, a partizani su zapravo isto što i četnici, nije nikakav argument.
rajv0sa

#4620 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

Haman2 wrote:Nemam namjeru da otkrivam mjesto svog rodjenja. Uostalom, slicne stvari su se dogadjale i u drugim mjestima, samo ti nisi imao priliku da to ucis, jer pobjednici pisu istoriju - povjest. Iz istog razloga nisu ucio stradanje Bosnjaka Podrinja u I ali II S. ratu.
Iz istog razloga i sad bosnjacka djeca ne uce ko je bio agresor, zasto itd. Povjest se ponavlja kad su u pitanju Bosnjaci

akavdanakneiskustvu
Haman2 wrote:

meni se obracas?

Ja sam Tebe pitao " Da li Ti npr. znas da je u NDH bilo visokih oficira srpskog porijekla, i da li znas kako je Rodoljub Colakovic neke od njih spasavao itd. "Da li znas kako je Valter slao bosnjacku mladoz u ruke cetnika

DAKLE to je bilo pitanje a ne tvrdnja. Sobzirom da tokom skolovanja o tome nismo ucili pretpostavio sam da ne znas a nisam kategoricki tvrdio, sto proizilzi iz predhodnih recenica.
Vidim da ignorišeš moje upite o nekim izvorima ili tačnim informacija, kad je tako evo edukuj se malo "povjesničaru-istoričaru". pročitaj koju knjigu, recimo ovu , iako su je mrski pobjednici napisali. Pa taku tu pišu i ti zločini iz podrinju, između ostalih i zbog kojih je i draža osuđen na smrt od strane tih mrskih pobjednika. Sve zapisano i zabilježeno, bezbeli da Bošnjaci zaborave i da se ne sjećaju.
Image
asurbanipal

#4621 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by asurbanipal »

_BataZiv_0809 wrote:
Gdje nadje tekst?

https://www.xxzmagazin.com/kuca-kadir-b ... 6q-660uPE8

Ima zanimljivih priča. Npr. o ljubavnici SS oficira, Azri Uzunalić.
Grean

#4622 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Grean »

rajv0sa wrote:
Haman2 wrote:Nemam namjeru da otkrivam mjesto svog rodjenja. Uostalom, slicne stvari su se dogadjale i u drugim mjestima, samo ti nisi imao priliku da to ucis, jer pobjednici pisu istoriju - povjest. Iz istog razloga nisu ucio stradanje Bosnjaka Podrinja u I ali II S. ratu.

akavdanakneiskustvu
Haman2 wrote:

meni se obracas?

Vidim da ignorišeš moje upite o nekim izvorima ili tačnim informacija, kad je tako evo edukuj se malo "povjesničaru-istoričaru". pročitaj koju knjigu, recimo ovu , iako su je mrski pobjednici napisali. Pa taku tu pišu i ti zločini iz podrinju, između ostalih i zbog kojih je i draža osuđen na smrt od strane tih mrskih pobjednika. Sve zapisano i zabilježeno, bezbeli da Bošnjaci zaborave i da se ne sjećaju.
Image
Jesi mozda provjerio kad je knjiga prvi put izasla? 1990, iliti 48 godina nakon pokolja.

Nije im dugo trebalo.
rajv0sa

#4623 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rajv0sa »

Pa zar to nije plus a ne minus, u periodu kad je srpski nacionalizam bio na vrhuncu i kad je bujao revizionizam izađe to. A uostalom ta knjiga je skup svih svjedočenja, koja su uvijek bila dostupna svima.
A inače to nije jedina knjiga tu su recimo i
Jozo Tomasevich ČETNICI U DRUGOM SVJETSKOM RATU 1941-1945, Zagreb 1975, pa onda o zločinima u sandžaku Grupa autora PRILOG U KRVI - PLjEVLjA 1941-1945, Savez udruženja boraca i Skupština opštine, 1969. , pa i sami stenogrami sa suđenja Draži su objedinjeni Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom Stenografske bilješke i dokumenti sa suđenja Dragoljubu Draži Mihailoviću, Beograd, 1946.
U historiografskim krugovima se uvijek tome poklanjala velila pažnja, i daleko od toga da se nešto skrivalo ili slično kako danas neki predstavljaju.
Haman2

#4624 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haman2 »

ODGOVOR rajv0sa » 09/12/2018 03:32
Haman2 wrote:
Nemam namjeru da otkrivam mjesto svog rodjenja. Uostalom, slicne stvari su se dogadjale i u drugim mjestima, samo ti nisi imao priliku da to ucis, jer pobjednici pisu istoriju - povjest. Iz istog razloga nisu ucio stradanje Bosnjaka Podrinja u I ali II S. ratu.

akavdanakneiskustvu

Haman2 wrote:

meni se obracas?

Vidim da ignorišeš moje upite o nekim izvorima ili tačnim informacija, kad je tako evo edukuj se malo "povjesničaru-istoričaru". pročitaj koju knjigu, recimo ovu , iako su je mrski pobjednici napisali. Pa taku tu pišu i ti zločini iz podrinju, između ostalih i zbog k.............o
Knjigu od A. Miletica i V. Dedijera procitao sam odmah po njenom izlasku
Knjigu Muslimani u djelima Ive Andricaa od Prof. Dr. Muhsina Rizvica takodje sam procitao odmah po njenom izlasku
Procitao sam i Povjest Bosne od Joispa Vrbica I i II dio . Knjigu mi je poslao gospodin Vrbic i to sa lijepo napisanom posevetom

Nekad sam bio veoma aktivan na ovom Forumu, pisao sam puno i puno a onda sam napravio pauzu od nekoliko godina i sad se ponovo prijavio ali pod novim imenom.
piupiu

#4625 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

Haman2 wrote:Image

Sta mi znamo o Busuledzicu i iz kojih izvora. Mi mamo jednostran pristup tim desavanjima i samo na osnovu toga sudimo o njemu. bojim se da je veci problem bio fes na njegovoj glavi i ono pod fesom, nego ono sto se navodi kao argumenat za njegovu likvidaciju.
Problem ove teme je vrlo jednostavan. On nije nikakav kapitalni intelektualac čijem se liku i djelu djeca trebaju diviti na Danu škole, niti neko ko u ovom gradu treba imati i ulicu i školu. Da jeste, valjda bi se do sada isprevodila ta njegova kapitalna djela i dala na uvid svjetskoj kulturnoj baštini i intelektualnoj zajednici, rame uz rame uz Makovu poeziju i Mešinu prozu. Problem je politiziranje njegovog lika i djela i mladomuslimanizacija sveukupne bošnjačke prošlosti, gdje dolazi do sukoba temeljnih identitetskih vrijednosti dva dijela društva.

Niti je on Busuladžić bio dovoljno kriv da bi ga partizani po kratkom postupku osudili i likvidirali, niti je bio nekekav oberhumanista i superintelektualac da bi ga desno bošnjačko krilo promicalo u sveca. Možda bi trebalo ostaviti za trenutak po strani priču o antisemitizmu i pozabaviti se njegovim anti-komunističkim stavovima, koji su, meni se bar tako čini, bili puno gorljiviji od njegovog antisemitizma... čini mi se to u svim smislovima relevantnije za ovaj naš 'sukob'.

Inače mi je zanimljivo kako se u uspostavi ove nove istorijske naracije u potpunosti gubi bilo kakav pomen progona komunista u periodu izmedju dva svjetska rata i samog Drugog svjetskog rata ili u bilo kojem drugom periodu. Komunisti se sada tu pojavljuju kao samonikli krvoloci paralelne zločinačke ideologije fašizmu. Pade mi na pamet kako je Titin jaran Sukarno (koji je bio u koaliciji sa Japancima u Drugom svjetskom ratu, jer mu je tako bilo zgodnije boriti se protiv Holandjana), u temelje indonezijske države ugradio principe islama i socijalizma, kao kompatibilne vrijednosti. Što mi je on pao na um? Pa eto, čovjek je bio fašistički kolaborator, to je radio iz pragmatičnih razloga, a intelektualno je razumio emancipatorske vrijednosti socijalizma koje je, iako musliman, ugradio u temelje svoje države. A onda ga je politički islam, uz nesebičnu pomoć Amerike, skinuo s vlasti i u procesu pobio izmedju 500,000 i tri miliona (ni ovdje se ne mogu složiti koliko), komunista, ateista, Kineza, komunističkih simpatizera... Uvijek me čudi kako se takve stvari nikada ne pominju u ovim raspravama, kad se već počnu potezati generalizacije i ideološko pamfletiranje... drugim riječima, duboki su i široki korijeni ovog našeg forumskog sukoba.
Locked