Haman2 wrote:
Sta mi znamo o Busuledzicu i iz kojih izvora. Mi mamo jednostran pristup tim desavanjima i samo na osnovu toga sudimo o njemu. bojim se da je veci problem bio fes na njegovoj glavi i ono pod fesom, nego ono sto se navodi kao argumenat za njegovu likvidaciju.
Problem ove teme je vrlo jednostavan. On nije nikakav kapitalni intelektualac čijem se liku i djelu djeca trebaju diviti na Danu škole, niti neko ko u ovom gradu treba imati i ulicu i školu. Da jeste, valjda bi se do sada isprevodila ta njegova kapitalna djela i dala na uvid svjetskoj kulturnoj baštini i intelektualnoj zajednici, rame uz rame uz Makovu poeziju i Mešinu prozu. Problem je politiziranje njegovog lika i djela i mladomuslimanizacija sveukupne bošnjačke prošlosti, gdje dolazi do sukoba temeljnih identitetskih vrijednosti dva dijela društva.
Niti je on Busuladžić bio dovoljno kriv da bi ga partizani po kratkom postupku osudili i likvidirali, niti je bio nekekav oberhumanista i superintelektualac da bi ga desno bošnjačko krilo promicalo u sveca. Možda bi trebalo ostaviti za trenutak po strani priču o antisemitizmu i pozabaviti se njegovim anti-komunističkim stavovima, koji su, meni se bar tako čini, bili puno gorljiviji od njegovog antisemitizma... čini mi se to u svim smislovima relevantnije za ovaj naš 'sukob'.
Inače mi je zanimljivo kako se u uspostavi ove nove istorijske naracije u potpunosti gubi bilo kakav pomen progona komunista u periodu izmedju dva svjetska rata i samog Drugog svjetskog rata ili u bilo kojem drugom periodu. Komunisti se sada tu pojavljuju kao samonikli krvoloci paralelne zločinačke ideologije fašizmu. Pade mi na pamet kako je Titin jaran Sukarno (koji je bio u koaliciji sa Japancima u Drugom svjetskom ratu, jer mu je tako bilo zgodnije boriti se protiv Holandjana), u temelje indonezijske države ugradio principe islama i socijalizma, kao kompatibilne vrijednosti. Što mi je on pao na um? Pa eto, čovjek je bio fašistički kolaborator, to je radio iz pragmatičnih razloga, a intelektualno je razumio emancipatorske vrijednosti socijalizma koje je, iako musliman, ugradio u temelje svoje države. A onda ga je politički islam, uz nesebičnu pomoć Amerike, skinuo s vlasti i u procesu pobio izmedju 500,000 i tri miliona (ni ovdje se ne mogu složiti koliko), komunista, ateista, Kineza, komunističkih simpatizera... Uvijek me čudi kako se takve stvari nikada ne pominju u ovim raspravama, kad se već počnu potezati generalizacije i ideološko pamfletiranje... drugim riječima, duboki su i široki korijeni ovog našeg forumskog sukoba.