Demokratska fronta Željko Komšić

Bloo
Globalna šefica

#45901 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

Kolinda wrote: 26/07/2020 10:24
Bloo wrote: 26/07/2020 09:55 Mislis * ako postoji politicki konsenzus HDZovaca i Hrvata koji glasaju za njih
Obzirom da cijenim tvoje mišljenje i stavove iako su povremeno drugačiji od mojih, imam samo jedno pitanje, procjena koliko Hrvata u BiH podržava ŽK, onako odokativno u % ????
Imam pitanje na tvoje pitanje.
Ko po tebi najbolje predstavlja Hrvate u BiH i ko bi se trebao naći na mjestu Željka Komšića?

Koje kriterije jedna osoba treba da zadovolji po tebi?

Da je Hrvat po izjašnjavanju?
Da radi aktivno za interese hrvatske etnije u BiH, te koji su to interesi?
...

Da odmah razjasnimo, Željko Komšić je obična ubleha.
Hrvati u BiH, barem oni koji nisu zadojeni "urozenim nacionalnim interesima" i "velikohrvatskim" tlapnjama nemaju baš neki izbor. Mou glasati za građanske stranke. Sve ostalo je HDZ.
Problem je što članovi Predsjeništva, po tumačenju većine "građana" (namjerno stavljam pod navodnike jer se u ovoj državi većina ljudi ne deklariše kao građani BiH već kao pripadnici etnija) član Predsjedništva je tu da predstavlja njihovu etniju i interese njihove etnije.
Građanski koncept ne postoji jer ga sama institucija tročlanog PRedsjedništva poništava.
U nekoj drugoj državi, gdje postoji više etnija, ali se sve deklarišu prvo kao građani te države, te imaju samo jednog predsjednika, kako li oni rješavaju taj problem? Da li neko ko je građanin Austrije, etnički je npr. Poljak, može iskreno i stvarno da zastupa interese pravih Austrijanaca?
kluz franjo

#45902 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Komšić i DF sa jedne i Čović i HDZ sa druge strane dogovore i izglasaju koaliciju u kojoj HDZ dobije više članova Vijeća ministara nego što ima zastupnika u Zastupničkom domu.
A onda jedan kuka o "separatizmu", a ovaj drugi o "majorizaciji".

Standardne ublehe iz "tronožac-sistema", a sve sa ciljem vještačkog nabildavanja postojećeg nepovjerenja i antagonizama u društvu.
Bez toga gube svrhu postojanja.
Za njih je: "Što gore, to bolje!"
Kolinda

#45903 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

Bloo wrote: 26/07/2020 10:46
Kolinda wrote: 26/07/2020 10:24
Bloo wrote: 26/07/2020 09:55 Mislis * ako postoji politicki konsenzus HDZovaca i Hrvata koji glasaju za njih
Obzirom da cijenim tvoje mišljenje i stavove iako su povremeno drugačiji od mojih, imam samo jedno pitanje, procjena koliko Hrvata u BiH podržava ŽK, onako odokativno u % ????
Imam pitanje na tvoje pitanje.
Ko po tebi najbolje predstavlja Hrvate u BiH i ko bi se trebao naći na mjestu Željka Komšića?

Koje kriterije jedna osoba treba da zadovolji po tebi?

Da je Hrvat po izjašnjavanju?
Da radi aktivno za interese hrvatske etnije u BiH, te koji su to interesi?
...

Da odmah razjasnimo, Željko Komšić je obična ubleha.
Hrvati u BiH, barem oni koji nisu zadojeni "urozenim nacionalnim interesima" i "velikohrvatskim" tlapnjama nemaju baš neki izbor. Mou glasati za građanske stranke. Sve ostalo je HDZ.
Problem je što članovi Predsjeništva, po tumačenju većine "građana" (namjerno stavljam pod navodnike jer se u ovoj državi većina ljudi ne deklariše kao građani BiH već kao pripadnici etnija) član Predsjedništva je tu da predstavlja njihovu etniju i interese njihove etnije.
Građanski koncept ne postoji jer ga sama institucija tročlanog PRedsjedništva poništava.
U nekoj drugoj državi, gdje postoji više etnija, ali se sve deklarišu prvo kao građani te države, te imaju samo jednog predsjednika, kako li oni rješavaju taj problem? Da li neko ko je građanin Austrije, etnički je npr. Poljak, može iskreno i stvarno da zastupa interese pravih Austrijanaca?
Puno pitanja a ja ću pokušati ukratko odgovoriti s tim da i dalje očekujem odgovor na pitanje koje sam postavio...

Obzirom na potpisano uređenje BiH s kojim osobno nisam nimalo zadovoljan jedino normalno u svemu ovome bi bilo da narode predstavljaju (tako reče i US u slučaju Ljubić)oni koje oni same odaberu. S tim da bi ukinuo nacionalni predznak onih koje se bira ali nikako poništio to da ja kao Hrvat i dio korpusa kome pripadam nemam pravo na osobni izbor.

Tako da sam prvi koji bi potpisao odluku da Bakir/Mile/Jakub imaju pravo predstavljati mene/nas ako mi tako odaberemo.
Modeli postoje ako postoje dobre namjere a ne želja za dominacijom nad drugima.
Last edited by Kolinda on 26/07/2020 11:17, edited 1 time in total.
SaraFina

#45904 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by SaraFina »

A Hrvati u BiH nemaju izbor, upravo zato što je Dragan Čović svjesno ucjenama i potkazivanjem na izdajništvo uništio svu oporbu kod Hrvata u BiH.
Bukvalno je stranke i na lokalnoj razini etiketirao izdajnicima, budućim platformašima i sl.

HDZ 1990 se predao takodjer i istih razloga. Da bi im Čović udjeljivao mrvice u vlasti. HNS je osobna prćija Dragana Čovića i njegovih uhljeba.

Apelacije Bože Ljubića i Krišto nisu vezane za HR nacionalni interes i dobrobit HR naroda, nego za cementiranje vlasti HDZ.

Zato kantoni sa HR većinom i gdje je HDZ neprikpsnoveni gospodar političke zbilje, daju delegate u DN da bi bili sigurni da će biti HDZ-ovci. A ZDK 1, TK 0, KS 0. Itd itd
Last edited by SaraFina on 26/07/2020 11:25, edited 3 times in total.
Kolinda

#45905 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

kluz franjo wrote: 26/07/2020 11:12 Komšić i DF sa jedne i Čović i HDZ sa druge strane dogovore i izglasaju koaliciju u kojoj HDZ dobije više članova Vijeća ministara nego što ima zastupnika u Zastupničkom domu.

Standardne ublehe iz "tronožac-sistema", a sve sa ciljem vještačkog nabildavanja postojećeg nepovjerenja i antagonizama u društvu.
Tko bi po tebi trebao sjediti u Hr kvoti VM?
SaraFina

#45906 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by SaraFina »

Pa HDZ-OVCI. Jedini legitimni predstavnici HR naroda. I u svim drugim ustavnim i zakonodavnim tijelima FBiH i BiH. To je jasno.
kluz franjo

#45907 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Kolinda wrote: 26/07/2020 11:16
kluz franjo wrote: 26/07/2020 11:12 Komšić i DF sa jedne i Čović i HDZ sa druge strane dogovore i izglasaju koaliciju u kojoj HDZ dobije više članova Vijeća ministara nego što ima zastupnika u Zastupničkom domu.

Kao i u drugim "kvotama". Stručni i odgovorni.
U nacionalnoj strukturi, kako je to predviđeno Zakonom o vijeću ministara BiH.
Šuplje priče o "legitimnim i halal Hrvatima" sa jedne, tj. "patriotskim i izdajničkim" sa druge strane, nisu sačuvale nijedno radno mjesto u Aluminiju.
Uostalom, to su vaše unutarkoalicijske prepirke.
Eto vas tamo.
Kolinda

#45908 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

kluz franjo wrote: 26/07/2020 11:26

Šuplje priče o "legitimnim i halal Hrvatima" sa jedne, tj. "patriotskim i izdajničkim" sa druge strane, nisu sačuvale nijedno radno mjesto u Aluminiju.
Eto vas tamo.
Kao ni u rudnicima i slično...

Kako god da ti okreneš "novčanicu" ona opet isto vrijedi, tako da ako rezultati izbora kažu da HDZ ima 2/3 + u DN FBIH i 4/5 u DN BiH ne vidim tko bi trebao sjediti u VM osim njihovi predstavnici, o stručnosti bi se dalo pričati ali "svima skupa zajedno"...
SaraFina

#45909 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by SaraFina »

Sad za sad HDZ ima... No budućnost je neizvjesna a apelacija ni blizu da bude provedena.
kluz franjo

#45910 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Kolinda wrote: 26/07/2020 11:38
kluz franjo wrote: 26/07/2020 11:26

Eto vas tamo.
Kao ni u rudnicima i slično...

Kako god da ti okreneš "novčanicu" ona opet isto vrijedi, tako da ako rezultati izbora kažu da HDZ ima 2/3 + u DN FBIH i 4/5 u DN BiH ne vidim tko bi trebao sjediti u VM osim njihovi predstavnici, o stručnosti bi se dalo pričati ali "svima skupa zajedno"...
Upravo tako...
Da se možda DF-ov ministar Bevanda i HDZ-ov ministar Podžić, i zastupnici Glavaš i Lovrinović uhvate svog posla, možda bi i u rudnicima i u Aluminiju bilo nekog boljitka.
Ali ne. Umjesto državnog proračuna, lakše je se baviti vještačkim obračunom.
The 51st State

#45911 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The 51st State »

Nakon ciscenja birackih spiskova od strane novog cika, hdz ce biti irelevantan pri formiranju vlasti, tj, komsic opcija ce biti jos laksa.
Last edited by The 51st State on 26/07/2020 11:51, edited 1 time in total.
Kolinda

#45912 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

SaraFina wrote: 26/07/2020 11:45 Sad za sad HDZ ima... No budućnost je neizvjesna a apelacija ni blizu da bude provedena.
Ukoliko svi zajedno krenu u nominiranje Edina Fejzića, Anela Šahinovića i sličnih lako moguće da prođe samo zar misliš da to donosi dobro budućnosti BiH? Zar misliš da je dobro da jedna strana nešto nameće drugoj? I zar misliš da će nakon toga Hrvati pristati biti pudlice na remenu?
The 51st State

#45913 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The 51st State »

Kolinda wrote: 26/07/2020 11:51
SaraFina wrote: 26/07/2020 11:45 Sad za sad HDZ ima... No budućnost je neizvjesna a apelacija ni blizu da bude provedena.
Ukoliko svi zajedno krenu u nominiranje Edina Fejzića, Anela Šahinovića i sličnih lako moguće da prođe samo zar misliš da to donosi dobro budućnosti BiH? Zar misliš da je dobro da jedna strana nešto nameće drugoj? I zar misliš da će nakon toga Hrvati pristati biti pudlice na remenu?
Za bih ne znamo ali hdzu sigruno ne donosi. Zovite jelavica iz penzije ako ne zelite biti pudlice.
Kolinda

#45914 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

The 51st State wrote: 26/07/2020 11:50 Nakon ciscenja birackih spiskova od strane novog cika, hdz ce biti irelevantan pri formiranju vlasti, tj, komsic opcija ce biti jos laksa.
:thumbup:

Tada će trio FFF imati odriješene ruke od zlih Hrvata, tužiteljstva i sličnih viškova u kočenju donošenja odluka...
The 51st State

#45915 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The 51st State »

Kolinda wrote: 26/07/2020 11:53
The 51st State wrote: 26/07/2020 11:50 Nakon ciscenja birackih spiskova od strane novog cika, hdz ce biti irelevantan pri formiranju vlasti, tj, komsic opcija ce biti jos laksa.

Tada će trio FFF imati odriješene ruke od zlih Hrvata, tužiteljstva i sličnih viškova u kočenju donošenja odluka...
Zlog hdza, ne mjesaj casni hrvatski narod koji je taoc hdz zlocinacke i mafijaske politike.
Kolinda

#45916 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

The 51st State wrote: 26/07/2020 11:54

Zlog hdza, ne mjesaj casni hrvatski narod koji je taoc hdz zlocinacke i mafijaske politike.
:lol: čestitam....
SaraFina

#45917 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by SaraFina »

Ne budi smiješan. Forsiraš dva bošnjačka imena i ti i ostali za koje svi znamo kako su upali, a ja ti brojevima navodim kako će Hrvati iz ZDK, TK, KS itd biti u potpunosti izbrisani i poništeni s nulom. Dakle, apelacijom je predvidjeno da NIKAD ne biraju i ne budu zastupljeni. Pa ako zastupaš interese HR naroda a ne HDZ-a, osvrni se na to. A ne na dvije neregularnosti koje HDZ kao alibi provlači godinama za pokušaj uvodjenja aprtheida.
The 51st State

#45918 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The 51st State »

Kolinda wrote: 26/07/2020 11:55
The 51st State wrote: 26/07/2020 11:54

:lol: čestitam....
Ne sekiraj se bice i tebi bolje osim ako nisi placeni bot.
kluz franjo

#45919 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Kao što rekoh, unutarkoalicijske prepirke.
:meza1:
Za novo Vijeće ministara glasali su: Denis Zvizdić (SDA), Nebojša Radmanović (SNSD), Borjana Krišto (HDZ), Nikola Lovrinović (HDZ), Mijo Matanović (HDZ), Alma Čolo (SDA), Halid Genjac (SDA), Edin Mušić (SDA), Safet Softić (SDA), Adil Osmanović (SDA), Predrag Kožul (HDZ), Darijana Filipović (HDZ), Snježana Novaković Brusać (SNSD), Obren Petrović (SNSD), Vojin Mitrović (SNSD), Staša Košarac (SNSD), Nermin Mandra (SDA), Šemsudin Dedić (SDA), Šemsudin Mehmedović (SDA), Jakov Galić (SP), Dženan Đonlagić (DF), Zlatan Begić (DF), Vlatko Glavaš (DF), Mirsad Kukić (PDA), Enver Bijedić (SD), Edita Đapo (SBB), Dragan Bogdanić (SNSD), Nenad Stevandić (US) i Nenad Nešić (DNS).
Kolinda

#45920 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

SaraFina wrote: 26/07/2020 11:56
Ne budi smiješan. Forsiraš dva bošnjačka imena i ti i ostali za koje svi znamo kako su upali, a ja ti brojevima navodim kako će Hrvati iz ZDK, TK, KS itd biti u potpunosti izbrisani i poništeni s nulom. Dakle, apelacijom je predvidjeno da NIKAD ne biraju i ne budu zastupljeni. Pa ako zastupaš interese HR naroda a ne HDZ-a, osvrni se na to. A ne na dvije neregularnosti koje HDZ kao alibi provlači godinama za pokušaj uvodjenja aprtheida.
Polako, nemoj se srditi...nitko ne mora biti pomnožen s nulom, postoje razni modeli ali samo u slučaju da svi žele dobro ovoj napaćenoj zemlji...jedan od modela sam davno postavio ali naravno da većina koja želi dominaciju ne želi da bude tako...kažeš dva primjere, a što ćemo sa Komšićem koji se nameće po 3 put, sa Platformom 5=2/3 od 17....sa Nerkezom Arifhodžićem, Zlatkom Miketićem, što sa vladom TK, što sa nepravednim odnosom Mostar-Travnik...ima toga napretek...
Bloo
Globalna šefica

#45921 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

Kolinda wrote: 26/07/2020 11:14
Puno pitanja a ja ću pokušati ukratko odgovoriti s tim da i dalje očekujem odgovor na pitanje koje sam postavio...

Obzirom na potpisano uređenje BiH s kojim osobno nisam nimalo zadovoljan jedino normalno u svemu ovome bi bilo da narode predstavljaju (tako reče i US u slučaju Ljubić)oni koje oni same odaberu. S tim da bi ukinuo nacionalni predznak onih koje se bira ali nikako poništio to da ja kao Hrvat i dio korpusa kome pripadam nemam pravo na osobni izbor.

Tako da sam prvi koji bi potpisao odluku da Bakir/Mile/Jakub imaju pravo predstavljati mene/nas ako mi tako odaberemo.
Pa narode vec predstavljaju oni koje su narodi i izabrali. U tome lezi caka. Ko predstavlja gradane u demokratskom drustvu? Niko jer nema građana. Svi smo etnije/korpusi. Demokratska u nazivu HDZ i SDA stoji samo deklarativno.
Vidis, zasto uopste ubacivati narode u jednacinu. Zasto ne gradane?
Ukidanje nacionalnog/etnickog predznaka - sada je prekasno za to, to bi podrazumijevalo promjenu Ustava/Dejtonskog sporazuma.
Kolinda

#45922 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

Bloo wrote: 26/07/2020 13:12

Pa narode vec predstavljaju oni koje su narodi i izabrali. U tome lezi caka. Ko predstavlja gradane u demokratskom drustvu? Niko jer nema građana. Svi smo etnije/korpusi. Demokratska u nazivu HDZ i SDA stoji samo deklarativno.
Ukidanje nacionalnog/etnickog predznaka - sada je prekasno za to, to bi podrazumijevalo promjenu Ustava/Dejtonskog sporazuma.
95% građana ove države su se izjasnili pripadnicima jednog od 3 konstitutivna naroda, država je napravljena tako kako je i jednadžba je neizbježna...Hrvate ŽK ne predstavlja niti ima njihov legitimitet niti radi bilo što u korist Hrvata čak naprotiv...jedini je član predsjedništva koji ne može iskoristiti veto iako ga ustav poznaje kao mogućnost ( što god mislili o toj mogućnosti)... Nedim Fejzić niti zastupa Hrvate niti su ga oni birali.

De se smiluj pa mi odgovori o postotku Hrvata koji podržavaju ŽK, čisto da vidim koliko ti misliš da ih ima...
Bloo
Globalna šefica

#45923 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

Kolinda wrote: 26/07/2020 13:23

95% građana ove države su se izjasnili pripadnicima jednog od 3 konstitutivna naroda, država je napravljena tako kako je i jednadžba je neizbježna...Hrvate ŽK ne predstavlja niti ima njihov legitimitet niti radi bilo što u korist Hrvata čak naprotiv...jedini je član predsjedništva koji ne može iskoristiti veto iako ga ustav poznaje kao mogućnost ( što god mislili o toj mogućnosti)... Nedim Fejzić niti zastupa Hrvate niti su ga oni birali.

De se smiluj pa mi odgovori o postotku Hrvata koji podržavaju ŽK, čisto da vidim koliko ti misliš da ih ima...
Da, jer niti jedna od etno stranaka nikada nije potencirala građanski model.
Sam izraz konstitutivni je sramota.
Država je postojala i prije Dejtona (ne ovdje se ne referiram na mokre snove nacionalista o kraljevima i banovima), nekako je zgodno zaboraviti ZAVNOBIH...nije napravljena 90tih.

Iz kojeg razloga ŽK ne predstavlja Hrvate niti radi u korist Hrvata? Ko onda radi? Ko po TEBI bi bio idealan na njegovom mjestu da predstavlja Hrvate i radi u korist Hrvata? Za koga bi ti glasala?

Odgovor na pitanje: Stvarno ne znam. Broj je sigurno minoran, jer on nije "pravi" Hrvat.

Zašto Hrvati nisu glasali za Bećirevića da zajebu proSDA Bošnjake?

A mi se vrtimo u krug :)
Sve dok postoje ovakve priče, mi nikada nećemo biti demokratska država, već isključivo etnokratska.
The 51st State

#45924 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The 51st State »

Po ustavu ne postoje konstitutivni narodi.
Kolinda

#45925 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

Bloo wrote: 26/07/2020 13:40
Kolinda wrote: 26/07/2020 13:23

Da, jer niti jedna od etno stranaka nikada nije potencirala građanski model.
Sam izraz konstitutivni je sramota.
Država je postojala i prije Dejtona (ne ovdje se ne referiram na mokre snove nacionalista o kraljevima i banovima), nekako je zgodno zaboraviti ZAVNOBIH...nije napravljena 90tih.

Iz kojeg razloga ŽK ne predstavlja Hrvate niti radi u korist Hrvata? Ko onda radi? Ko po TEBI bi bio idealan na njegovom mjestu da predstavlja Hrvate i radi u korist Hrvata? Za koga bi ti glasala?

Odgovor na pitanje: Stvarno ne znam. Broj je sigurno minoran, jer on nije "pravi" Hrvat.

Zašto Hrvati nisu glasali za Bećirevića da zajebu proSDA Bošnjake?

A mi se vrtimo u krug :)
Sve dok postoje ovakve priče, mi nikada nećemo biti demokratska država, već isključivo etnokratska.
Moj stav tko bi trebao a u ovakvim odnosima kad moj glas nema snagu koju bi trebao imati je irelevantan, da su odnosi drugačiji tada bi ja imao mogućnosti birati između Ante i Mate te Bakira i Milorada....
Tvoje pitanje vezano za Bećirovića ću pojasniti na način da Hrvati kojih je 99% u ŽZH nikada do sada nisu poslali Bošnjaka u DN FBIH iako su mogli bez problema....
Post Reply