Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Peacean

#4576 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Truba wrote: 11/02/2023 22:18 I bg i zg i skopje i pristina svi u top 10
Bratstvo jedinstvo :D
billy organ

#4577 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by billy organ »

jel moguce da smo trenutno 26. na svijetu jer nam je zrak "Moderate".
Pauza

#4578 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pauza »

Šta je dobre Bošnje*? Samo "kukumakanje" kad je Sarajevo prvo na svijetu po zagađenosti. KO nas bre zavadi?

Kad vjetar puhne, ko da svima promahu u glavi napravi. Brzo zaboravljamo.

Izraelski sistem je nešto na šta se treba Kanton Sa ugledati. Sebi smo prioritet. Makar bi trebali biti. I to neke akcije trebaju podržati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4579 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

neki dan lik se rješava laminata iz potkrovlja
a drugi lik želi BEPSLATNO da mu dovuče za LOŽENJE
PM72

#4580 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Pauza wrote: 13/02/2023 12:15 Šta je dobre Bošnje*? Samo "kukumakanje" kad je Sarajevo prvo na svijetu po zagađenosti. KO nas bre zavadi?

Kad vjetar puhne, ko da svima promahu u glavi napravi. Brzo zaboravljamo.

Izraelski sistem je nešto na šta se treba Kanton Sa ugledati. Sebi smo prioritet. Makar bi trebali biti. I to neke akcije trebaju podržati.
A kakav izraelski sistem?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4581 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

tamo gdje skoro nema snijega
taj nam sistem treba
a imaju pješčane oluje koje mi nemamo

:D
Pauza

#4582 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pauza »

Truba wrote: 13/02/2023 12:34 neki dan lik se rješava laminata iz potkrovlja
a drugi lik želi BEPSLATNO da mu dovuče za LOŽENJE
Treći loži šrerpoloče i ostate od iverice, ostalo mu od kuhinje kad je radio. Pa povrh toga, ima nekih starih stolica, taburea, i ormara koje je iscjepkao... taman mu za furune.

Koji su to bijednici, i sirotinja u mozak. Za zatvora, šta drugo.
Pauza

#4583 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pauza »

Truba wrote: 13/02/2023 12:44 tamo gdje skoro nema snijega
taj nam sistem treba
a imaju pješčane oluje koje mi nemamo

:D
Pa dobro, ne budite bukvalisti i to oni maliciozni. To je model, kako je i napisano, da "smo sebi najpreči", i da se borimo svim sredstvima za bolji, kvalitetniji, sigurniji položaj naših ljudi, a ovako postavljeno svih građana Kantona Sarajevo, jer entitetski i državni nivo bi bio preveliki zalogaj. Počnimo lokalno, pa će se pozitivna praksa proširiti dalje.
Politicarko

#4584 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Politicarko »

Čim malo prođe odma se zaboravlja. Ne očekujem ni ove godine da se nešto uradi po ovom pitanju.
Thorgerson

#4585 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Pa naravno. Kao i svake godine. Izdrzi se 3-4 mjeseca zime. Politicari se usute. Vidite da niko o tome ne prica. Poneki clanak.

Onda u aprilu, maju ide sunce, kafice, ljepota.

I onda opet oktobar, novembar isto.

I nikad, ali nikad se to nece promjeniti. Nikad.
Blixen

#4586 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Blixen »

Thorgerson wrote: 21/02/2023 22:25 Izdrzi se 3-4 mjeseca zime
ja sam na forumu procitao "u Sarajevu bude max 20 dana smoga u godini" :D
Pauza

#4587 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pauza »

Thorgerson wrote: 21/02/2023 22:25 Pa naravno. Kao i svake godine. Izdrzi se 3-4 mjeseca zime. Politicari se usute. Vidite da niko o tome ne prica. Poneki clanak.

Onda u aprilu, maju ide sunce, kafice, ljepota.

I onda opet oktobar, novembar isto.

I nikad, ali nikad se to nece promjeniti. Nikad.
100%.

Imamo kratku pamet i to je tako. :bih:
VladaFBiH

#4588 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

Blixen wrote: 22/02/2023 09:18
Thorgerson wrote: 21/02/2023 22:25 Izdrzi se 3-4 mjeseca zime
možda misli "u komadu bez prekida" :D
Blixen

#4589 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Blixen »

VladaFBiH wrote: 22/02/2023 14:39
Blixen wrote: 22/02/2023 09:18

možda misli "u komadu bez prekida" :D
nije samo 20 dana i te dane se radi sa Bjelasnice i Jahorine :D :D
ode se nekad i do mora tako da je Sarajevo idealna destinacija zimi
elk

#4590 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by elk »

Sarajevo zracna banja vazda bilo. Plucne bolesnike na otoku dovedu malo da se nadisu.
rovac13

#4591 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by rovac13 »

Da li postoji u bih neka institucija gdje mozes prijavit nekog ko svako 2-3 dana pali vatru,ustvari vise dim nego sto ima vatre,jer je to obicno nesto zeleno mokro.

Pored sve muke sa zagadjenjem smogom......taman malo usija sunce u podne povoljniji pritisak pa se moze disat......uvijek uskoci neki komsija da ti neda prozracit kucu ni u to kratko povoljno vrijeme.
ZoomZoomKiwi

#4592 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ZoomZoomKiwi »

rovac13 wrote: 23/02/2023 22:46 Da li postoji u bih neka institucija gdje mozes prijavit nekog ko svako 2-3 dana pali vatru,ustvari vise dim nego sto ima vatre,jer je to obicno nesto zeleno mokro.

Pored sve muke sa zagadjenjem smogom......taman malo usija sunce u podne povoljniji pritisak pa se moze disat......uvijek uskoci neki komsija da ti neda prozracit kucu ni u to kratko povoljno vrijeme.
Neki redoslijed kojim bi ja išao.

Zoveš vatrogasce svaki put. Treći put će oni sami pozvati i policiju da sačini zapisnik. Ukoliko je vatra udaljena od tvog posjeda, onda nema elemenata ugroze tvog vlasništva nego samo je moguće da se tretira eventualno kao ometanje javnog reda i mira, ili neki komunalni prekršaj koji nije u nadležnosti MUP-a.

Ako hoćeš dalje da se ganjaš, budi tu kad dođu i vatrogasci i policija, pa vidi sa policajcima kada možeš otići u stanicu po kopiju zapisnika.

Onda sa tim zapisnikom i svojom pritužbom u nadležnu općinsku komunalnu inspekciju, oni će dalje postupati.

Ili, možeš prvi put kad pozoveš vatrogasce pozvati i komunalnu inspekciju, ali pošto oni izlaze na teren po svom nahođenju, a ne interventno kao policija, onda bez ovog gore navedenog policijskog zapisnika nisi nigdje prispio, odnosno bila bi tvoja riječ protiv susedove.
John Cleese

#4593 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

elk wrote: 23/02/2023 11:24 Sarajevo zracna banja vazda bilo. Plucne bolesnike na otoku dovedu malo da se nadisu.
Pa zapravo i jeste bilo, ne tako davno :D

Spominjao sam vec, bas na ovoj temi - u Pofalicima je neposredno nakon Drugog svjetskog rata bio sanatorij za plucne bolesti.
Ali "progres" i bezumno prenaseljavanje su ubrzo rezultirali divotom o kojoj ovdje pisemo.
Hajvan

#4594 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hajvan »

John Cleese wrote: 28/02/2023 23:25
elk wrote: 23/02/2023 11:24 Sarajevo zracna banja vazda bilo. Plucne bolesnike na otoku dovedu malo da se nadisu.

Spominjao sam vec, bas na ovoj temi - u Pofalicima je neposredno nakon Drugog svjetskog rata bio sanatorij za plucne bolesti.
Ali "progres" i bezumno prenaseljavanje su ubrzo rezultirali divotom o kojoj ovdje pisemo.

Koliki je to optimalan, umam broj stanovnika?

Gdje graditi ondanajveci bosanski grad i regiju (> 1mil) - koji/koja bi bila elonomski pogon drzave i kako?
John Cleese

#4595 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

Hajvan wrote: 28/02/2023 23:33
John Cleese wrote: 28/02/2023 23:25

Koliki je to optimalan, umam broj stanovnika?

Gdje graditi ondanajveci bosanski grad i regiju (> 1mil) - koji/koja bi bila elonomski pogon drzave i kako?
Ne radi se tu samo o konacnom broju nego i o adekvatnoj dinamici i nekakvom planiranju svega s tim u vezi, a ovo sto se nama desilo je bilo vise nekako... haoticno i na ho-ruk, da ne gnjavim detaljima, a svakako sam i djelic toga vec spominjao, pa ne bih da ponavljam :D

A ti bi to ionako trebao znati i sam :D

I nisam se time namjeravao baviti - poenta je da ovdje nekad i to ne tako davno jeste bila zracna banja, pamtio to neko (ili uopce ikad i znao) ili ne.
Haris.ba

#4596 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

John Cleese wrote: 28/02/2023 23:51 - poenta je da ovdje nekad i to ne tako davno jeste bila zracna banja, pamtio to neko (ili uopce ikad i znao) ili ne.
Bila je sa nekih 25 hiljada stanovnika.
John Cleese

#4597 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

Haris.ba wrote: 01/03/2023 00:13
John Cleese wrote: 28/02/2023 23:51 - poenta je da ovdje nekad i to ne tako davno jeste bila zracna banja, pamtio to neko (ili uopce ikad i znao) ili ne.
Ne bih znao tacno, ali taj broj mi izgleda ipak premalen.
Vec '45 je tu bila stihija dosljaka i iz godine u godinu bilo ih je sve vise, a sanatorij je jos postojao i radio.

Jedna slicica za pamcenje:
U sanatoriju su boravili mahom bolesni od tuberkuloze u poodmaklom stadiju i tu su u nedostatku odgovarajuce terapije i umirali i znali su da ce umrijeti, pa su obicavali pjevati nekakvu tuznu pjesmu koja pocinje rijecima:"Pluca su mi bolna..."
Djeci su odrasli, naravno, zabranjivali da se priblizavaju sanatoriju da se ne bi zarazila i djecacici su to, naravno, bas zato i radili, jer djecacice zabranjene stvari privlace poput magneta otkad je svijeta i vijeka.
A neznani genijalac ih je naucio da kad god, vrzmajuci se oko sanatorija, cuju gore pomenuti napjev, uglas u istom tonalitetu otpjevaju:"Jedi druze govna!"
To je taj nepobjedivi duh progresa.
To je taj usrani mentalitet, ziv i prepoznatljiv i dan danas.
Haris.ba

#4598 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

John Cleese wrote: 01/03/2023 00:45
Haris.ba wrote: 01/03/2023 00:13

Ne bih znao tacno, ali taj broj mi izgleda ipak premalen.
Vec '45 je tu bila stihija dosljaka i iz godine u godinu bilo ih je sve vise, a sanatorij je jos postojao i radio.

Jedna slicica za pamcenje:
U sanatoriju su boravili mahom bolesni od tuberkuloze u poodmaklom stadiju i tu su u nedostatku odgovarajuce terapije i umirali i znali su da ce umrijeti, pa su obicavali pjevati nekakvu tuznu pjesmu koja pocinje rijecima:"Pluca su mi bolna..."
Djeci su odrasli, naravno, zabranjivali da se priblizavaju sanatoriju da se ne bi zarazila i djecacici su to, naravno, bas zato i radili, jer djecacice zabranjene stvari privlace poput magneta otkad je svijeta i vijeka.
A neznani genijalac ih je naucio da kad god, vrzmajuci se oko sanatorija, cuju gore pomenuti napjev, uglas u istom tonalitetu otpjevaju:"Jedi druze govna!"
To je taj nepobjedivi duh progresa.
To je taj usrani mentalitet, ziv i prepoznatljiv i dan danas.
Pricas o Kasindolu ili Podhrastovima? Mislim da su oba mjesta planirani za vrijeme AU. A Sarajevo je na prelazu stoljeca imalo oko 25.000 stanovnika.

Zaboravlja se da je tada mnogo cesca bila tuberkuloza i da su takvi tipovi dispanzera bili potrebni.

Ne znam kako je danas tamo, ali misli da u Kasindolu je zrak i danas ok.

I da se prisjetimo te pjesme.

John Cleese

#4599 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by John Cleese »

Pricam o Pofalicima i to u kontekstu kvaliteta zraka, a ne u kontekstu potreba i povijesti razvoja zdravstvenog sustava.
Pise u prvom postu koji sam veceras tu napisao, a kako rekoh, spominjao sam i prije.
Ma zapravo je i nebitno.

Tacni podaci o broju stanovnika Sarajeva u poslijeratnim godinama bi morali biti negdje u zapisnicima u arhivu grada - imao sam ih priliku citati svojedobno, ali iz posve drugacijih razloga, pa se tih podataka ne sjecam.
konami666

#4600 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by konami666 »

EFD22 wrote: 28/02/2023 22:15
rovac13 wrote: 23/02/2023 22:46 Da li postoji u bih neka institucija gdje mozes prijavit nekog ko svako 2-3 dana pali vatru,ustvari vise dim nego sto ima vatre,jer je to obicno nesto zeleno mokro.

Neki redoslijed kojim bi ja išao.

Zoveš vatrogasce svaki put. Treći put će oni sami pozvati i policiju da sačini zapisnik. Ukoliko je vatra udaljena od tvog posjeda, onda nema elemenata ugroze tvog vlasništva nego samo je moguće da se tretira eventualno kao ometanje javnog reda i mira, ili neki komunalni prekršaj koji nije u nadležnosti MUP-a.

Ako hoćeš dalje da se ganjaš, budi tu kad dođu i vatrogasci i policija, pa vidi sa policajcima kada možeš otići u stanicu po kopiju zapisnika.

Onda sa tim zapisnikom i svojom pritužbom u nadležnu općinsku komunalnu inspekciju, oni će dalje postupati.

Ili, možeš prvi put kad pozoveš vatrogasce pozvati i komunalnu inspekciju, ali pošto oni izlaze na teren po svom nahođenju, a ne interventno kao policija, onda bez ovog gore navedenog policijskog zapisnika nisi nigdje prispio, odnosno bila bi tvoja riječ protiv susedove.
Koji proces samo da bi prijavio zagađivača :-)
Post Reply