Bratstvo jedinstvo
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Peacean
- billy organ
#4577 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
jel moguce da smo trenutno 26. na svijetu jer nam je zrak "Moderate".
- Pauza
#4578 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Šta je dobre Bošnje*? Samo "kukumakanje" kad je Sarajevo prvo na svijetu po zagađenosti. KO nas bre zavadi?
Kad vjetar puhne, ko da svima promahu u glavi napravi. Brzo zaboravljamo.
Izraelski sistem je nešto na šta se treba Kanton Sa ugledati. Sebi smo prioritet. Makar bi trebali biti. I to neke akcije trebaju podržati.
Izraelski sistem je nešto na šta se treba Kanton Sa ugledati. Sebi smo prioritet. Makar bi trebali biti. I to neke akcije trebaju podržati.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4579 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
neki dan lik se rješava laminata iz potkrovlja
a drugi lik želi BEPSLATNO da mu dovuče za LOŽENJE
a drugi lik želi BEPSLATNO da mu dovuče za LOŽENJE
-
PM72
#4580 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A kakav izraelski sistem?Pauza wrote: ↑13/02/2023 12:15 Šta je dobre Bošnje*? Samo "kukumakanje" kad je Sarajevo prvo na svijetu po zagađenosti. KO nas bre zavadi?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4581 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
tamo gdje skoro nema snijega
taj nam sistem treba
a imaju pješčane oluje koje mi nemamo

taj nam sistem treba
a imaju pješčane oluje koje mi nemamo
- Pauza
#4582 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Treći loži šrerpoloče i ostate od iverice, ostalo mu od kuhinje kad je radio. Pa povrh toga, ima nekih starih stolica, taburea, i ormara koje je iscjepkao... taman mu za furune.
Koji su to bijednici, i sirotinja u mozak. Za zatvora, šta drugo.
- Pauza
#4583 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa dobro, ne budite bukvalisti i to oni maliciozni. To je model, kako je i napisano, da "smo sebi najpreči", i da se borimo svim sredstvima za bolji, kvalitetniji, sigurniji položaj naših ljudi, a ovako postavljeno svih građana Kantona Sarajevo, jer entitetski i državni nivo bi bio preveliki zalogaj. Počnimo lokalno, pa će se pozitivna praksa proširiti dalje.
- Politicarko
#4584 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Čim malo prođe odma se zaboravlja. Ne očekujem ni ove godine da se nešto uradi po ovom pitanju.
- Thorgerson
#4585 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa naravno. Kao i svake godine. Izdrzi se 3-4 mjeseca zime. Politicari se usute. Vidite da niko o tome ne prica. Poneki clanak.
Onda u aprilu, maju ide sunce, kafice, ljepota.
I onda opet oktobar, novembar isto.
I nikad, ali nikad se to nece promjeniti. Nikad.
- Blixen
#4586 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ja sam na forumu procitao "u Sarajevu bude max 20 dana smoga u godini"
- Pauza
#4587 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
100%.Thorgerson wrote: ↑21/02/2023 22:25 Pa naravno. Kao i svake godine. Izdrzi se 3-4 mjeseca zime. Politicari se usute. Vidite da niko o tome ne prica. Poneki clanak.
Imamo kratku pamet i to je tako.
- VladaFBiH
#4588 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Blixen
#4589 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
nije samo 20 dana i te dane se radi sa Bjelasnice i Jahorine
ode se nekad i do mora tako da je Sarajevo idealna destinacija zimi
-
elk
#4590 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sarajevo zracna banja vazda bilo. Plucne bolesnike na otoku dovedu malo da se nadisu.
- rovac13
#4591 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da li postoji u bih neka institucija gdje mozes prijavit nekog ko svako 2-3 dana pali vatru,ustvari vise dim nego sto ima vatre,jer je to obicno nesto zeleno mokro.
Pored sve muke sa zagadjenjem smogom......taman malo usija sunce u podne povoljniji pritisak pa se moze disat......uvijek uskoci neki komsija da ti neda prozracit kucu ni u to kratko povoljno vrijeme.
Pored sve muke sa zagadjenjem smogom......taman malo usija sunce u podne povoljniji pritisak pa se moze disat......uvijek uskoci neki komsija da ti neda prozracit kucu ni u to kratko povoljno vrijeme.
- ZoomZoomKiwi
#4592 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Neki redoslijed kojim bi ja išao.rovac13 wrote: ↑23/02/2023 22:46 Da li postoji u bih neka institucija gdje mozes prijavit nekog ko svako 2-3 dana pali vatru,ustvari vise dim nego sto ima vatre,jer je to obicno nesto zeleno mokro.
Zoveš vatrogasce svaki put. Treći put će oni sami pozvati i policiju da sačini zapisnik. Ukoliko je vatra udaljena od tvog posjeda, onda nema elemenata ugroze tvog vlasništva nego samo je moguće da se tretira eventualno kao ometanje javnog reda i mira, ili neki komunalni prekršaj koji nije u nadležnosti MUP-a.
Ako hoćeš dalje da se ganjaš, budi tu kad dođu i vatrogasci i policija, pa vidi sa policajcima kada možeš otići u stanicu po kopiju zapisnika.
Onda sa tim zapisnikom i svojom pritužbom u nadležnu općinsku komunalnu inspekciju, oni će dalje postupati.
Ili, možeš prvi put kad pozoveš vatrogasce pozvati i komunalnu inspekciju, ali pošto oni izlaze na teren po svom nahođenju, a ne interventno kao policija, onda bez ovog gore navedenog policijskog zapisnika nisi nigdje prispio, odnosno bila bi tvoja riječ protiv susedove.
-
John Cleese
#4593 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa zapravo i jeste bilo, ne tako davno
Spominjao sam vec, bas na ovoj temi - u Pofalicima je neposredno nakon Drugog svjetskog rata bio sanatorij za plucne bolesti.
Ali "progres" i bezumno prenaseljavanje su ubrzo rezultirali divotom o kojoj ovdje pisemo.
- Hajvan
#4594 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
John Cleese wrote: ↑28/02/2023 23:25Pa zapravo i jeste bilo, ne tako davno
Spominjao sam vec, bas na ovoj temi - u Pofalicima je neposredno nakon Drugog svjetskog rata bio sanatorij za plucne bolesti.
Ali "progres" i bezumno prenaseljavanje su ubrzo rezultirali divotom o kojoj ovdje pisemo.
Koliki je to optimalan, umam broj stanovnika?
Gdje graditi ondanajveci bosanski grad i regiju (> 1mil) - koji/koja bi bila elonomski pogon drzave i kako?
-
John Cleese
#4595 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne radi se tu samo o konacnom broju nego i o adekvatnoj dinamici i nekakvom planiranju svega s tim u vezi, a ovo sto se nama desilo je bilo vise nekako... haoticno i na ho-ruk, da ne gnjavim detaljima, a svakako sam i djelic toga vec spominjao, pa ne bih da ponavljamHajvan wrote: ↑28/02/2023 23:33John Cleese wrote: ↑28/02/2023 23:25
Pa zapravo i jeste bilo, ne tako davno
Koliki je to optimalan, umam broj stanovnika?
Gdje graditi ondanajveci bosanski grad i regiju (> 1mil) - koji/koja bi bila elonomski pogon drzave i kako?
A ti bi to ionako trebao znati i sam
I nisam se time namjeravao baviti - poenta je da ovdje nekad i to ne tako davno jeste bila zracna banja, pamtio to neko (ili uopce ikad i znao) ili ne.
- Haris.ba
#4596 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Bila je sa nekih 25 hiljada stanovnika.John Cleese wrote: ↑28/02/2023 23:51 - poenta je da ovdje nekad i to ne tako davno jeste bila zracna banja, pamtio to neko (ili uopce ikad i znao) ili ne.
-
John Cleese
#4597 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne bih znao tacno, ali taj broj mi izgleda ipak premalen.Haris.ba wrote: ↑01/03/2023 00:13Bila je sa nekih 25 hiljada stanovnika.John Cleese wrote: ↑28/02/2023 23:51 - poenta je da ovdje nekad i to ne tako davno jeste bila zracna banja, pamtio to neko (ili uopce ikad i znao) ili ne.
Vec '45 je tu bila stihija dosljaka i iz godine u godinu bilo ih je sve vise, a sanatorij je jos postojao i radio.
Jedna slicica za pamcenje:
U sanatoriju su boravili mahom bolesni od tuberkuloze u poodmaklom stadiju i tu su u nedostatku odgovarajuce terapije i umirali i znali su da ce umrijeti, pa su obicavali pjevati nekakvu tuznu pjesmu koja pocinje rijecima:"Pluca su mi bolna..."
Djeci su odrasli, naravno, zabranjivali da se priblizavaju sanatoriju da se ne bi zarazila i djecacici su to, naravno, bas zato i radili, jer djecacice zabranjene stvari privlace poput magneta otkad je svijeta i vijeka.
A neznani genijalac ih je naucio da kad god, vrzmajuci se oko sanatorija, cuju gore pomenuti napjev, uglas u istom tonalitetu otpjevaju:"Jedi druze govna!"
To je taj nepobjedivi duh progresa.
To je taj usrani mentalitet, ziv i prepoznatljiv i dan danas.
- Haris.ba
#4598 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pricas o Kasindolu ili Podhrastovima? Mislim da su oba mjesta planirani za vrijeme AU. A Sarajevo je na prelazu stoljeca imalo oko 25.000 stanovnika.John Cleese wrote: ↑01/03/2023 00:45Ne bih znao tacno, ali taj broj mi izgleda ipak premalen.
Vec '45 je tu bila stihija dosljaka i iz godine u godinu bilo ih je sve vise, a sanatorij je jos postojao i radio.
Jedna slicica za pamcenje:
U sanatoriju su boravili mahom bolesni od tuberkuloze u poodmaklom stadiju i tu su u nedostatku odgovarajuce terapije i umirali i znali su da ce umrijeti, pa su obicavali pjevati nekakvu tuznu pjesmu koja pocinje rijecima:"Pluca su mi bolna..."
Djeci su odrasli, naravno, zabranjivali da se priblizavaju sanatoriju da se ne bi zarazila i djecacici su to, naravno, bas zato i radili, jer djecacice zabranjene stvari privlace poput magneta otkad je svijeta i vijeka.
A neznani genijalac ih je naucio da kad god, vrzmajuci se oko sanatorija, cuju gore pomenuti napjev, uglas u istom tonalitetu otpjevaju:"Jedi druze govna!"
To je taj nepobjedivi duh progresa.
To je taj usrani mentalitet, ziv i prepoznatljiv i dan danas.
Zaboravlja se da je tada mnogo cesca bila tuberkuloza i da su takvi tipovi dispanzera bili potrebni.
Ne znam kako je danas tamo, ali misli da u Kasindolu je zrak i danas ok.
I da se prisjetimo te pjesme.
-
John Cleese
#4599 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pricam o Pofalicima i to u kontekstu kvaliteta zraka, a ne u kontekstu potreba i povijesti razvoja zdravstvenog sustava.
Pise u prvom postu koji sam veceras tu napisao, a kako rekoh, spominjao sam i prije.
Ma zapravo je i nebitno.
Tacni podaci o broju stanovnika Sarajeva u poslijeratnim godinama bi morali biti negdje u zapisnicima u arhivu grada - imao sam ih priliku citati svojedobno, ali iz posve drugacijih razloga, pa se tih podataka ne sjecam.
Pise u prvom postu koji sam veceras tu napisao, a kako rekoh, spominjao sam i prije.
Ma zapravo je i nebitno.
Tacni podaci o broju stanovnika Sarajeva u poslijeratnim godinama bi morali biti negdje u zapisnicima u arhivu grada - imao sam ih priliku citati svojedobno, ali iz posve drugacijih razloga, pa se tih podataka ne sjecam.
-
konami666
#4600 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Koji proces samo da bi prijavio zagađivačaEFD22 wrote: ↑28/02/2023 22:15Neki redoslijed kojim bi ja išao.rovac13 wrote: ↑23/02/2023 22:46 Da li postoji u bih neka institucija gdje mozes prijavit nekog ko svako 2-3 dana pali vatru,ustvari vise dim nego sto ima vatre,jer je to obicno nesto zeleno mokro.
Zoveš vatrogasce svaki put. Treći put će oni sami pozvati i policiju da sačini zapisnik. Ukoliko je vatra udaljena od tvog posjeda, onda nema elemenata ugroze tvog vlasništva nego samo je moguće da se tretira eventualno kao ometanje javnog reda i mira, ili neki komunalni prekršaj koji nije u nadležnosti MUP-a.
Ako hoćeš dalje da se ganjaš, budi tu kad dođu i vatrogasci i policija, pa vidi sa policajcima kada možeš otići u stanicu po kopiju zapisnika.
Onda sa tim zapisnikom i svojom pritužbom u nadležnu općinsku komunalnu inspekciju, oni će dalje postupati.
Ili, možeš prvi put kad pozoveš vatrogasce pozvati i komunalnu inspekciju, ali pošto oni izlaze na teren po svom nahođenju, a ne interventno kao policija, onda bez ovog gore navedenog policijskog zapisnika nisi nigdje prispio, odnosno bila bi tvoja riječ protiv susedove.