Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
NIN

#4526 Re: Evolucija

Post by NIN »

severin wrote:evo neka pitanja sto je lik postavio pa me bas interesuju odgovori :)

Evolucionisti...
Krajnje je neverovatno da bi takva struktura mogla nastati sama od sebe. A ako nije, kako onda objasniti paradoks – ako su proteini potrebni za proizvodnju proteina, kako je nastao prvi protein?
Dali su se tokom evolucije zivotinje prilagodavale biljkam aili su pak biljke zivotinjama??
Sistem parova, zasto sistem parova, kada su svi zivi organizmi razvili od proste celije...??

moje misljenje je da nista ne dogadja samo od sebe :) evo gledam u monitor sigurno se sam nije napravio ima svoga tvorca itd...
Gradivni elementi od kojih nastaju aminokiseline su svuda oko nas, u svemiru. Treba im samo pogodna klima kao na nasoj i drugim planetama da dodje do hemijskih reakcija koje bi eventualno vodile u samoreplicirajucu materiju koju nazvasmo zivotom.

Tokom evolucije zivotinje i biljke su se uporedo prilagodjavale jedni drugima. To se naziva koevolucija.

Sistem parova ili seksualno razmnozavanje se pokazalo kao dosta produktivnije jer bi se roditeljski genomi iskombinovali u potomstvu sto bi pomoglo istom u prezivljavanju radi bolje protekcije od parazita u nestabilnim sredinama kao sto je nasa, tj. u sredinama gdje zive kompleksni organizmi. Doduse, postoje mnoge aseksualne vrste koje se ne raznozavaju u parovima. Njihov sistem razmnozavanja je prakticniji radi habitata, tj. okoline koja je dosta stabilnija pa nema prevelike potrebe za kombiniranjem gena u potomstvu. Genetske promjene koje se desavaju u potomstvu se baziraju iskljucivo na mutacijama.

Da sam na tvom mjestu ja bih svoje misljenje ostavio iskljucivo za sebe sve dok se malo vise ne informisem o onome o cemu bih raspravljao.
NIN

#4527 Re: Evolucija

Post by NIN »

sarajlija_ba wrote:Prije svega, TE je teorija...daklem, nije dokazana nego je još uvijek u fazi teorije zar ne ?
Da, TE je teorija, ali naucna! Da bi nesto postalo naucna teorija ono mora biti potkrijepljeno cinjenicama, nalazima, eksperimentima i mjerenjem. Naucna teorija ne moze biti dokazana. Ona moze jedino biti opovrgnuta ili nadogradjena novom, boljom i teorijom koja dosta bolje i jednostavnije opisuje dati fenomen. Radi se o naucnoj metodi koja i jeste zamisljena na nacin da bi se izbjegla ljudska pristrasnost. Bas iz tog razloga nauka je nesto sto jako, jako rijetko laze!

TE je na stalnom preispitivanju vec punih 150 godina. U to vrijeme je vise puta nadogradjena novim saznanjima ali esencija teorije koja se ogleda u darvinovoj prirodnoj selekciji i mendelovoj genetici je ostala nepromjenjena, ne radi toboznje dogmaticnosti nego radi svoje tacnosti!
NIN

#4528 Re: Evolucija

Post by NIN »

trafa wrote:Al stvarno, ako nemate pojma o temi imas na svakom browseru x, zatvori tab i odjebi.
Banned user for reason “Krsenje pravila foruma”
» trafa
14 dana
statixx

#4529 Re: Evolucija

Post by statixx »

@VHF, nismo se razumjeli. Moj stav je da svaki naucnik, nebitno kojem narodu ili religiji pripadao, prvo sto uradi kada se upusta u naucno istrazivanje o izvjesnom odnosu izmedju prirodnih pojavi, odredjenom problemu, jeste pripremno ili izvidjajno istrazivanje. Proucit ce postojecu literaturu i podatke i sva znanja o datom problemu koje su drugi ranije sakupili, a potom pozabaviti se hipotezom i prikupljanjem dodatnih informacija i dokaza na terenu. U tom smislu, Arapima je od velike pomoci bila literatura koja im je pala pod ruke kako se Islamsko carstvo sirilo.

Cime su oni bili inspirisani stoji, tj. religijom, ali u konkretnom naucnom radu to ti ne moze pomoci, nego upravo prethodno stecena znanja i iskustva o odredjenom problemu. Znam da je ta literatura po svojim karakteristikama bila uglavnom spekulativna i kvalitativna, ali u svakom slucaju je pomogla. Slicno je bilo i sa Darvinom i mnogim drugim naucnicima.Nije covjek preko noci napisao knjigu. :D
NIN

#4530 Re: Evolucija

Post by NIN »

Imao sam namjeru banovati nekoliko ucesnika ove nazovi diskusije ali, na vasu srecu, ipak odustadoh. Ovima koji podastiru ajete i slicno savjetujem da izbjegavaju temu ako nemaju konkretno pitanje jer, u protivnom, bit ce banovani na duzi period. Takodjer, kada dobiju odgovor zelim da ga analiziraju, a ne ignorisu, sto je vecinom slucaj. Razumijem, ima nas neobrazovanih, neinformisanih, isfrustriranih ali tu cinjenicu ne zelim tolerisati na ovoj temi. Ovo je 21. vijek, svi smo haman zavrsili osnovnu i srednju skolu, tehnologija je pogotovo uznapredovala, informacije su nam na dohvat ruke tako da mi ignorantnost na ovoj temi nema ama bas nikakvog smisla. Ja vise nemam namjeru trositi svoje dragocjeno vrijeme na neznalice i ignorante osim sto cu se potruditi da isti budu banovani, naravno, shodno svom bezobrazluku. Mislim da sam i vise nego jasan!
Paunovac

#4531 Re: Evolucija

Post by Paunovac »

Kafa mi jutros nije legla zbog ovog katanca :(

Drago mi je da je tema otključana :D
ellec

#4532 Re: Evolucija

Post by ellec »

VerticalHairFactor wrote: I tebi ću reći kao i ovom gore ti sapatniku: usra Marko i sebe i šarca. TE se ne bavi postankom života ii zakonima koji su doveli do nastanka svega pa samim tim uzrokovali postanak života, nego kako joj ime i govori razvojem već postojećeg života nastalog u skladu sa zakonima o kojima ne špekulira.
Nigdje nisam govorio o postanku zivota, nego covjeka, velika razlika.

Samo da naglasim gresku, jer su postovi pobrisani. :mrgreen:
NIN

#4533 Re: Evolucija

Post by NIN »

ellec wrote:
VerticalHairFactor wrote: I tebi ću reći kao i ovom gore ti sapatniku: usra Marko i sebe i šarca. TE se ne bavi postankom života ii zakonima koji su doveli do nastanka svega pa samim tim uzrokovali postanak života, nego kako joj ime i govori razvojem već postojećeg života nastalog u skladu sa zakonima o kojima ne špekulira.

I vas dvojica bi trebali malo smiriti strasti. Vertical ima sjajnih postova, narocito mi je drag jer pokusava pomiriti evoluciju i religiju, naravno, argumentovano, tekstovima, linkovima i imenima starih naucnika i folozofa. Priznajem, mnogo stvari koje je napisao nisam imao pojma i jako mi je drago sto me je naucio nekim stvarima. Kod tebe je stvar drugacija jer si totalno kontra religije sto licno ne volim! Ako cemo pricati o jednoj ili vise naucnih disciplina koje se bave evolucijom onda cemo pokusati ostati na tome. Nadam se da razumijes. Takodjer, ono sto kod tebe ne volim je agresivnost i bas iz tog razloga moras malo pripaziti u svojim postovima. Necu crveniti tekst ali, da se razumijemo, pisem kao moderator!
ellec

#4534 Re: Evolucija

Post by ellec »

NIN wrote:
ellec wrote:

I vas dvojica bi trebali malo smiriti strasti. Vertical ima sjajnih postova, narocito mi je drag jer pokusava pomiriti evoluciju i religiju, naravno, argumentovano, tekstovima, linkovima i imenima starih naucnika i folozofa. Priznajem, mnogo stvari koje je napisao nisam imao pojma i jako mi je drago sto me je naucio nekim stvarima. Kod tebe je stvar drugacija jer si totalno kontra religije sto licno ne volim! Ako cemo pricati o jednoj ili vise naucnih disciplina koje se bave evolucijom onda cemo pokusati ostati na tome. Nadam se da razumijes. Takodjer, ono sto kod tebe ne volim je agresivnost i bas iz tog razloga moras malo pripaziti u svojim postovima. Necu crveniti tekst ali, da se razumijemo, pisem kao moderator!
Ima ponekih stvari kojim se ne protivim u religijama, ali puno je vise onih koji su totalno pogresne i za koje je potrebno malo razuma da se uvide sto nazalost nije slucaj. Kad druga strana konstantno ignorira odredjenu cinjenicu volim biti direktan u izlaganju, mozda izgleda agresivno, ali nema drugog nacina kad je ignorantnost u pitanju narocito kod verticala koji se cesto koristi agresivnoscu niskih strasti i koje se ne bi trebale tolerisati, to su cak i drugi rekli. Ok je imati mirovne namjere, ali prelaziti preko odredjenih cinjenica koje se ne bi trebale gurati pod tepih nije ispravan pristup, to sam naglasio oko tacke gdje se TE i vjerske tvrdnje direktno kose, a to je nastanak covjeka, sto je kljucni segment u kojem nauka obara religiju i gdje nastaje nepodnosljiva ignorancija sa vjerske strane bez ikakvog razloga i smisla. To je tacka koja bi se trebala rascistiti ako se misli postici poboljsanje odnosa nauke i vjere.
NIN

#4535 Re: Evolucija

Post by NIN »

ellec wrote:Ima ponekih stvari kojim se ne protivim u religijama, ali puno je vise onih koji su totalno pogresne i za koje je potrebno malo razuma da se uvide sto nazalost nije slucaj. Kad druga strana konstantno ignorira odredjenu cinjenicu volim biti direktan u izlaganju, mozda izgleda agresivno, ali nema drugog nacina kad je ignorantnost u pitanju narocito kod verticala koji se cesto koristi agresivnoscu niskih strasti i koje se ne bi trebale tolerisati, to su cak i drugi rekli. Ok je imati mirovne namjere, ali prelaziti preko odredjenih cinjenica koje se ne bi trebale gurati pod tepih nije ispravan pristup, to sam naglasio oko tacke gdje se TE i vjerske tvrdnje direktno kose, a to je nastanak covjeka, sto je kljucni segment u kojem nauka obara religiju i gdje nastaje nepodnosljiva ignorancija sa vjerske strane bez ikakvog razloga i smisla. To je tacka koja bi se trebala rascistiti ako se misli postici poboljsanje odnosa nauke i vjere.
...a ja bih ti preporucio da ucis od tog istog Verticala!
ellec

#4536 Re: Evolucija

Post by ellec »

NIN wrote:
ellec wrote:Ima ponekih stvari kojim se ne protivim u religijama, ali puno je vise onih koji su totalno pogresne i za koje je potrebno malo razuma da se uvide sto nazalost nije slucaj. Kad druga strana konstantno ignorira odredjenu cinjenicu volim biti direktan u izlaganju, mozda izgleda agresivno, ali nema drugog nacina kad je ignorantnost u pitanju narocito kod verticala koji se cesto koristi agresivnoscu niskih strasti i koje se ne bi trebale tolerisati, to su cak i drugi rekli. Ok je imati mirovne namjere, ali prelaziti preko odredjenih cinjenica koje se ne bi trebale gurati pod tepih nije ispravan pristup, to sam naglasio oko tacke gdje se TE i vjerske tvrdnje direktno kose, a to je nastanak covjeka, sto je kljucni segment u kojem nauka obara religiju i gdje nastaje nepodnosljiva ignorancija sa vjerske strane bez ikakvog razloga i smisla. To je tacka koja bi se trebala rascistiti ako se misli postici poboljsanje odnosa nauke i vjere.
Da ucim od njega koji izjavljuje da "religija ne pobija nužno evoluciju niti obratno, i sl." bio bi dobro dezinformisan jer je potpuno pogresno i guranje cinjenica pod tepih te takav mir ne podrzavam nego razuman mir je potreban, to je isto ko sto u nasem ratu izjednacuju zrtvu i napadaca pa im dodjeljuju jednaku krivicu, sto je u cilju mirovne misije dobro, ali problem ostaje nerijesen. Rekoh tacku koja potvrduje da TE obara vjersku tvrdnju i tu nema sta nejasno da bude i smisla da je iko odbacuje ili preskace. Da ucim od onih koji guraju prasinu pod tepih da bi kuca kao cista izgledala, ne, hvala.
NIN

#4537 Re: Evolucija

Post by NIN »

ellec wrote:
NIN wrote:
Da ucim od njega koji izjavljuje da "religija ne pobija nužno evoluciju niti obratno, i sl." bio bi dobro dezinformisan jer je potpuno pogresno i guranje cinjenica pod tepih te takav mir ne podrzavam nego razuman mir je potreban, to je isto ko sto u nasem ratu izjednacuju zrtvu i napadaca pa im dodjeljuju jednaku krivicu, sto je u cilju mirovne misije dobro, ali problem ostaje nerijesen. Rekoh tacku koja potvrduje da TE obara vjersku tvrdnju i tu nema sta nejasno da bude i smisla da je iko odbacuje ili preskace. Da ucim od onih koji guraju prasinu pod tepih da bi kuca kao cista izgledala, ne, hvala.
Grijesis!
ellec

#4538 Re: Evolucija

Post by ellec »

Pa obrazlozi ...
quasar

#4539 Re: Evolucija

Post by quasar »

Uvazavam @VHF,
ali se ne slazemo oko dosta toga.
Ne ulazim u rasprave oko tih stvari jer ne smatram da trebam nekog nesto ubjedjivati ako je citajuci i uceci dosao do svojih zakljucaka. To postujem svakako.

Medjutim, ne moze se naucna cinjenica razblazivati da se dopadne vjernicima. Sta onda imamo? Pseudonauku?
Neka izvole prilagoditi vjerovanja naucnim saznanjima, ako zele da ih se smatra ozbiljno ili nek razdvoje vjeru od nauke i nek ne pominju onda naucne dokaze iz svetih spisa. ALi to je onda za drugu temu, a ne ovu.
Ja cu vrlo lako prilagoditi svoj pogled kad i ako neko dokaze mjesanje vise sile, strane inteligencije, i sl. u nastanak covjeka, zivota, itd.
Svakako vjeri nije mjesto na ovoj temi. Cesto me i razbjesne clanci i na sa-x koji pocinju sa "naucnici vjeruju da...". Nije to vjera, nego pretpostavka. I mi ovdje pricamo o dokazima koji podupiru pretpostavke, koje tada postaju potvrdjene i nema se sta u njih vjerovati ili ne vjerovati. Ko smatra drugacije, nek brate napise disertaciju sa kontradokazima, proslavice i sebe i cijelu Bosnu.
NIN

#4540 Re: Evolucija

Post by NIN »

@ellec, ... citaj, a ja odo sovit!
vodoprovodčik

#4541 Re: Evolucija

Post by vodoprovodčik »

MOSKVA - Već 15 miliona godina zaleđeno jezero ostaje duboko ispod antarktičke ledene kore, i verovatno krije praistorijski ili nepoznat oblik života. Ruski naučnici nameravaju da probiju led i otkriju tajne jezera.

„Ostalo nam je samo još malo“, izjavio je za Rojters preko satelitskog telefona Aleksej Turkejev, šef ruske istraživačke polarne stanice Vostok. Njegov tim već nedeljama radi na bušenju leda u pokušaju da, pre nego što se završi kratko antarktičko leto, dopru do jezera koje se nalazi ispod polarne ledene kape na dubini od 3.750 metara.

Upravo je na tom mestu izmerena najniža temperatura na Zemlji, od minus 89,2 Celzijusova stepena. Sa brzim dolaskom zime, naučnici će morati da u poslednji trenutak napuste stanicu 6. februara.

„Napolju je minus 40“, rekao je Turkejev. „Ali, bez obzira na sve, mi radimo. Dobro se osećamo. Ostalo je samo pet metara dok ne dođeno do jezera tako da će to biti vrlo skoro“.

Naučnici očekuju da će ispitivanjem dubina jezera otkriti nove oblike života, i pokazati kako je izgledala naša planeta pre ledenog doba, kao i kako se razvijao život. To može pojasniti kakvi uslovi za život postoje u sličnim ekstremnim uslovima na Marsu i na Evropi, Jupiterovom mesecu.

„To je kao da istražujete drugu planetu na kojoj niko još nije bio. Ne znamo šta ćemo pronaći“, rekao je Valerij Lukin sa Ruskog instituta za arktička i antarktička istraživanja (AARI) u Sankt Peterburgu, koji nadgleda ovu ekspediciju.

Sto godina nakon prvih ekspedicija na Južni pol, otkriće sakrivene mreže jezera ispod antarktičkog leda preko satelitskih snimaka krajem 90-tih pokrenulo je novu istraživačku groznicu među naučnicima širom sveta.

Američki i britanski istraživači slede ruske naučnike i istražuju druga subglacijalna jezera, koja predstavljaju neke od poslednjih neistraženih tačaka na planeti.

„Radi se o sredini sa ekstremnim uslovima, ali je moguće da je ta sredina nastanjiva. Ukoliko je tako, radoznalost nas tera da otkrijemo šta se u njoj nalazi. Kakav je to oblik života u njoj? Da li se razvija?“, pita se Martin Zajgert, direktor Geološkog fakulteta na Univerzitetu u Edinburgu.

Naučnici kažu da se ledene ploče ponašaju kao prekrivač, koji zadržava geotermalnu toplotu i sprečava da se jezera zamrznu. Sediment iz jezera mogao bi vratiti naučnike milionima godina unazad, do praistorijskog tropskog doba.

Jezero Vostok, veličine Bajkalskog jezera u Sibiru, najveće je, najdublje i najizolovanije od 150 subglacijalnih antarktičkih jezera. Zasićeno je kiseonikom, i ne liči ni na jednu životnu sredinu na Zemlji.

„Rusi prednjače u ovim istraživanjima“, kaže Džon Prisku sa Univerziteta u Montani.

Prisku pretpostavlja da se ispod beskrajnog ledenog pejzaža kriju živa bića, daleko od sunčeve svetlosti, oko termalnih izvora u dubinama jezera Vostok.

Istraživačka stanica Vostok smeštena je iznad istoimenog jezera. U bušotinu se upumpava kerozin i freon kako se rupa ne bi smrznula i zatvorila. Istraživači se sada suočavaju sa pitanjem: kako da odu tamo gde još niko nije bio a da to mesto ne oštete ili da na površinu ne iznesu neki nepoznati virus?

„Jako sam uzbuđen, ali, kad jednom dospemo do jezera, nema više povratka“, kaže Aleksej Ekaikin, član ekspedicije. „Kada ga jednom dodirnemo, biće dodirnuto zauvek“.
biće zanimljvo kada nađu život u jezeru, ovi ekstremni slučajevi uvijek izazivaju asocijaciju na jezero Mono i život u njemu.
harač

#4542 Re: Evolucija

Post by harač »

"2012 Evolution Weekend" [...] Religious people from many diverse faith traditions and locations around the world understand that evolution is quite simply sound science; and for them, it does not in any way threaten, demean, or diminish their faith in God. In fact, for many, the wonders of science often enhance and deepen their awe and gratitude towards God [...] http://theclergyletterproject.org/rel_e ... d_2012.htm

istina je, međutim, da su samo vanilla tumačenja kompatibilna sa TE. Tvrdokorni kreacionizam i 6000godišnja Zemlja ne mogu se, ni u najliberalnijoj varijanti, uglaviti u naučna shvatanja stvarnosti
Ateista

#4543 Re: Evolucija

Post by Ateista »

Vec sam pisao o tom odnosu religije i TE, evo jos jednom cu ukratko reci sta mislim:

Koliko ja znam, ni u jednoj vjerskoj knjizi se direktno ne spominje evolucija, niti se podrzava niti se odbacuje, ali postoje neke druge tvrdnje koje se ne poklapaju sa TE. Ne mogu se sad sjetiti svega, ali od vec pomenutog da je svijet star 6000 godina (nedoovljno da se razviju sve vrste koje su se razvile), da su vrste nepromjenjive (koliko znam, i ovo negdje pise), kao i uporno odvajanje ljudi od njihove zivotinjske prirode i stavljanje na neki visi nivo, prica da je svijet stvoren za ljude a ne da smo se mi samo prilagodili uslovima na zemlji i slicno.

E sad, cinjenica je da su vjerske knjige isto tako pisane trosmisleno i nejasno, ostavlja se dosta prostora za razlicita tumacenja te mozemo i procitati vise razlicitih tumacenja jedne te iste stvari.
Prema mom razumijevanju onoga sto pise u vjerskim knjigama i onoga sta je neko pokusao da kaze, nikako se ne slaze sa TE i dolazi u konflikt, ali to je moje tumacenje i svako ima pravo na svoje, koliko god ono meni bilo nategnuto.

Znam za dosta slucajeva kada vjernici svoju religiju shvataju simbolicno a ne bukvalno, i koliko god to meni nema smisla, oni imaju pravo da to tako tumace, a sa takvim tumacenjem se ne mora kositi ni sa cim.
NIN

#4544 Re: Evolucija

Post by NIN »

@severin, imas opomenu! Kao sto vam rekoh, ne tolerisem vise idiotizme tipa haruna i co. Zato, voz s teme ako nemas sta pametnije jer ti je ban sljedeci put!
arzuhal

#4545 Re: Evolucija

Post by arzuhal »

quasar wrote: ili nek razdvoje vjeru od nauke i nek ne pominju onda naucne dokaze iz svetih spisa. ALi to je onda za drugu temu, a ne ovu.
Ovo.
NIN

#4546 Re: Evolucija

Post by NIN »

Extraordinary 298-Million-Year-Old Forest Discovered Under Chinese Coal Mine

American and Chinese scientists are flabbergasted after discovering a giant 298-million-year-old forest buried intact under a coal mine near Wuda, in Inner Mongolia, China.

They are calling it the Pompeii of the Permian period because, like the ancient Roman city, it was covered and preserved by volcanic ash.

Like Pompeii, this swamp forest is so perfectly maintained that scientists know where every plant originally was. This has allowed them to map it and to create the images above. This extraordinary finding "is like Pompeii", according to University of Pennsylvania paleobotanist Hermann Pfefferkorn, who characterized it as "a time capsule."
It's marvelously preserved. We can stand there and find a branch with the leaves attached, and then we find the next branch and the next branch and the next branch. And then we find the stump from the same tree. That's really exciting.
They are in fact finding entire trees and plants exactly as they were at the time of the volcanic eruption, just like archeologists in Pompeii found humans, animals and buildings at the base of Mount Vesuvius, near Naples, in the Italian region of Campania. Except Pompeei was buried in AD 79 and this forest was covered in ash 298 million years ago, during the Permian period.

Image

The researchers discovered the 10,763-square-foot (1000-square-meter) area hidden under a coal mine using heavy industrial machinery. They believe that this frozen-in-time fossilized forest was covered under gigantic amounts of ash that fell from the sky for days.

So far, they have identified six groups of trees, some of them 80 feet tall. Some of them are Sigillaria and Cordaites, but they also found large groups of a type called Noeggerathiales, which are now completely extinct.

During the Permian, which extends from 299 to 251 million years ago, there weren't conifers or flowers. Plants reproduced like ferns, using spores, and the modern continents were still joined in a single mass of land called Pangaea. This geologic period happened at the end of the Paleozoic era, after the Carboniferous.

During this time there were also animals. This is when the first groups of mammals, turtles, lepidosaurs and archosaurs started to roam the Earth. Scientist believe that the Permian—and with it the entire Paleozoic era—ended with the largest mass extinction ever, which obliterated 90 percent of the marine and 70 percent of the terrestrial species.

After this event, the Mesozoic era started with the Triassic period. That's when the first true mammals evolved, the pterosaurs flew for the first time and the archosaurs' rose to dominate Earth.

Pfefferkorn worked on the project with Jun Wang of the Chinese Academy of Sciences, Yi Zhang of Shenyang Normal University and Zhuo Feng of Yunnan University. The results of their findings have been published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences.
http://digg.com/newsbar/Science/extraor ... _coal_mine
quasar

#4547 Re: Evolucija

Post by quasar »

Meni ovo izgleda kao fantastika. Fenomenalno je sto ce se doci do saznanja o izgledu, koegzistenciji, odnosima i ekoloskom sistemu pradavne mocvarne sume. Jos ako pronadju neki fosil iz svijeta faune.

A ovo o razmnozavanju biljaka u tom vremenu nisam znao. Fascinirajuce je imati takav jedan pogled u tako davnu istoriju. Kao vremeplov. Terra Nova.
leticija

#4548 Re: Evolucija

Post by leticija »

jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 20:04, edited 1 time in total.
Nostromo

#4550 Re: Evolucija

Post by Nostromo »

leticija wrote:Pogledajte ako vec niste!

http://www.youtube.com/watch?v=JXYAlMNLavE
Dakle, u prve dvije minute lik kaze da je teorija gravitacije glupost, i da je misterija kako imamo plimu na strani Zemlje koja je najbliza Mjesecu, a u isto vrijeme plima se pojavljuje i na suprotnoj strani. (http://home.hiwaay.net/~krcool/Astro/moon/moontides/)
Ili da je TG tacna, malu djecu bi Mjesec privukao svojom gravitacijom i odvukao u svemir??!! :lol:
Eto sta se desi sa covjekom kada lufta sa poznavanja prirode i drustva u cetvrtom osnovne! :-D

Hajmo natrag na TE...
Post Reply